Menu Utama

Adamyan

 

Letupan Di London: Percayalah, Masih Ramai Percaya KL Lebih Teruk

  LONDON seringkali dijadikan rujukan sebagai segalanya yang terbaik oleh sebahagian rakyat Malaysia.  Ada yang lebih sanggup tak ke Mekah, asal sampai ke London dulu.  Maklum sajalah, Mekah, siapa yang impress?  Kalau London tu kang, nampak macam lord lord sikit bila masuk media sosial. Sejak beberapa tahun yang lepas, London seringkali menjadi sasaran serangan oleh kumpulan pengganas, terbaru semalam.  Walaupun terletak di dalam antara 5 negara kuasa besar (England), London itu sendiri mempunyai taburan CCTV yang tinggi dan perkhidmatan perisikan yang terkenal di seluruh dunia seperti MI6 (antarabangsa) dan MI5Baca Lagi


Calon PM Biseksual OK, Takkan “Gay Moment” Pulak KO?

  KALAU nak diukur semua sekali dalam media sosial atau “dikalangan netizen” di Malaysia ini, apa yang betul?  Cantik salah, buruk salah, sembahyang salah, tak sembahyang salah, kaya salah, tak kaya pun salah.  Pendek kata, ada saja tak kenalah, sebab macam-macam jenis manusia ada dalam tu.  Kalau mengundi tu senang, tau semuanya mesti usia 21 tahun dan ke atas. Dalam hal nak memotong babak gay moment dalam sebuah filem terbitan Disney baru-baru ini pun begitulah, apa yang kita boleh harapkan bila “kalangan netizen” ini beri komen?  Puak-puak ini bukan fahamBaca Lagi


Debat Nazri-Mahathir: Nothing2Hide Pun Polis Larang, Dia Tetap Datang

    ITULAH kisahnya pun – polis larang. Masa program Nothing2Hide dulu pun itu juga ceritanya (polis larang) tapi penyokong Mahathir tetap jadikan ketidakhadiran itu sebagai alasan untuk memaki hamun Perdana Menteri dengan macam-macam gelaran – nak sebut pun takut berdosa dengan Tuhan. Yang puak ini tak tahu, polis bukan sahaja memaklum kepada Perdana Menteri supaya jangan datang, polis juga memaklumkan kepada Mahathir supaya jangan datang.  Bila tahu dari penganjur dan polis yang Perdana Menteri tidak datang setelah dilarang, Mahathir tetap terjah untuk tunjuk terer. Sebetulnya dia dah tau PerdanaBaca Lagi


Scorpene, Altantunya, Lynas, NFC & Sekarang 1MDB, Ini Semua Bukti Pakatan Penipu

YANG disebut di atas tu belum semua, ada lagi hal Bangladesh 40,000, blackout, Anwar jadi Perdana Menteri 16 September, Tabung Haji nak lingkup, EPF nak bankrap, Felda jual getah ke Israel dan sebagainya.  Ada yang dah diputus di Mahkamah, tidak kurang juga yang kekal sebagai contoh untuk diteladani generasi akan datang agar tidak mengundi Pakatan. Pendek kata, 8 tahun kebelakang ini – terutama setelah Datuk Sri Najib Tun Razak menjadi Perdana Menteri, tidak ada lain cara yang Pakatan gunakan untuk menjatuhkan BN melainkan dengan menipu rakyat. Lepas satu, satu.  CakapBaca Lagi


Proton “Berharga”, Sebab Mahathir Dah Takde!!

USAHA kerajaan menyuntik dana RM 1.5 billion ke dalam syarikat bermasalah Proton, mula mendatangkan hasil bila sekurang-kurangnya dua syarikat asing – satu dari China dan satu dari Peranchis, menunjukkan minat luar biasa untuk membida saham majoriti dalam syarikat yang sudah berusia lebih 30 tahun (tapi masih gagal membuat untung) itu. Tahniah Datuk Sri Najib kerana mengurangkan beban rakyat yang satu ini. Sebelum ini tak terbayang dek sesiapa pun ada orang nakkan syarikat yang tak pernah nak buat untung ‘asli’ – melainkan dibantu dengan dasar-dasar kerajaan seperti ketika pentadbiran Mahathir menaikkan cukaiBaca Lagi


Tengok Ucapan MP Bandar Kuching, Tak Rasa DAP Mampu Jaga Islam

UCAPAN wakil DAP Bandar Kuching yang mempertikai guru-guru agama dari Semenanjung kononnya membawa pemikiran sempit dan boleh menganggu keharmonian di Sarawak (keharmonian di Sarawak sedang terganggu ke?), sebetulnya hanya mengukuhkan lagi pandangan bahawa DAP tidak mampu menjaga hal ehwal orang Islam jika mereka berjaya menjadi kerajaan persekutuan. Islam ini agama rasmi persekutuan, konsep yang diguna pakai sama sahaja baik di Semenanjung dan Sabah, Sarawak, malah 2/3 negara Islam di dunia ini pun.  Tidak nampak apa keperluan isu ini dibangkitkan melain untuk menunjuk penentangan tidak langsung terhadap Islam. Nak kata mahuBaca Lagi


Semakin Pakatan Tertekan, Semakin Banyak Benda Merepek Kedengaran

PAKATAN sebenarnya sedang tertekan.  Penghulu mereka DAP, sedang berantakan dari dalam.  Cina mungkin tak berubah kepada sokong kerajaan tapi keyakinan mereka terhadap DAP dan Pakatan pun dah semakin malap.  Ada kebimbangan, cina tidak akan keluar mengundi dalam PRU14, seperti mana dalam PRN Sarawak tahun lepas. Azmin di Selangor sedang berhadapan dengan penyelewengan dana yang sepatutnya diberi kepada warga tua yang meninggal dunia,  Soal wang tak dibayar kepada yang patut menerima satu hal, soal kedua satu hal lain – bagaimana ahli parlimen di Wilayah persekutuan pun dapat juga peruntukkan. Bahasa kasarnya,Baca Lagi


Pandu Lawan Arus & Sebabkan Kematian, Bukan Kemalangan Tapi Bunuh Tanpa Niat..Patutnyalah

KES kereta pandu lawan arus ini dah beberapa kali berlaku di Malaysia, dengan terbaru semalam di negeri diperintah DAP, Pulau Pinang..  Tragisnya, mangsa dalam kejadian itu adalah seorang suami yang bakal menjadi bapa tidak berapa lagi.  Sementara kita menerima Qada & Qadar yang telah ditetapkan, kejadian seuimpama ini tidak boleh dibiar berulang tanpa sesuatu dilakukan dan pelakunya perlulah dikenakan tindakan yang keras. Ini kita yang mengulas pun rasa berat, yang menanggung tu lagilah keadaannya. Buat permulaan, sampai masanya, kerajaan melihat semula kesalahan yang seperti ini.  Memandu melawan arus ini tidakBaca Lagi


DAP Hijack PR, Tukar PH, Mahathir Hijack PH, Tukar….

HARI ini penulis mengakuilah, selain raja U-turn (sesetengah kes menjadi roundabout), Mahathir memang raja hijack.  Nothing2hide dia hijack, Bersih dia hijack dan sekarang Pakatan Harapan pun dia hijack – siap nak ubah nama lagi kepada yang lain. Yang Pakatan Harapan, begitulah berbangga dengan Majlis Presidennya yang terdiri nama-nama besar macam Guan Eng, Azizah dan Mat Sabu, datang Mahathir macam lembu gila, dia sondol semua sekali macam itu saja, Majlis kemana, Presiden ke mana.  Maaflah lembu gila, bukan nak menghina tapi tak jumpa haiwan yang lebih sesuai sifatnya. Jahanam. Maka itu esok pastiBaca Lagi


Apa Masalah Najib Belanja Hasil Petroleum, Undang2 Mana Yg Dilanggar?

DIFAHAMKAN Rafizi menggelar Datuk Sri Najib ini sebagai jaguh antara jaguh dalam membelanjakan hasil petroleum dalam persidangan parlimen semalam.  Tapi tak pulak disebut, kalau pun betul, apa masalahnya?  Undang-undang mana yang Najib langgar? Ini kadang-kadang masalah bila hantar bukan manusia berhujah ke Parlimen.  Selangor sana sedang ada masalah peruntukan orang mati disalahgunakan wakil rakyat Pakatan tertentu tapi Rafizi menyoal kenapa Perdana Menteri belanja hasil petroleum, seolah-olah ada buat salah dengan membelanjakan wang itu. Selain soal inflasi (RM 160 billion dibelanja zaman Mahathir tak sama dengan RM 160 billion hari ini),Baca Lagi