MYKMU.NET
Demi Islam, Untuk Melayu, Kerana mu Malaysia

Sidang Akhbar Tian Chua Yang Terkini Tiada Permohonan Maaf

Saya diberitahu oleh seorang rakan media yang hadir di sidang akhbar Naib Presiden PKR, Tian Chua, berhubung insiden pencerobohan di Lahad Datu yang beliau katakan sebagai “konspirasi terancang UMNO” di ibupejabat parti itu tengahari tadi.

Menurut Tian Chua, dia amat marah terhadap para pemimpin BN dan blogger-blogger pro-kerajaan yang menyerangnya bertalu-talu termasuk melalui kiriman SMS di telefon bimbitnya. Dia turut menafikan pernah menghina pasukan keselamatan yang sedang bertugas di Lahad Datu.

Memutar belitkan kenyataannya sebelum ini, Tian Chua menjelaskan bahawa dakwaan Anwar menghantarnya ke Manila untuk berunding dengan MNLF pimpinan Nur Misuari dan tuduhan penglibatan “boss”nya di dalam insiden Lahad Datu adalah satu “sandiwara” yang dimaksudkan.

Malanganya, sidang akhbar Tian Chua yang turut dihadiri oleh “Sam Ketot” itu langsung tidak menunjukkan Naib Presiden PKR itu rasa bersalah atas keceluparan mulutnya. Malah nak mengaku salah cakap pun tidak!

Persoalan utamanya, siapa yang cari pasal? Siapa yang celupar dan media mana yang siarkan keceluparan mulut Tian Chua yang berbau “longkang” itu?

Kenyataan siapa yang tersiar di Keadilandaily pada 1 Mac yang lalu yang menyatakan bahawa “insiden tembak menembak di Lahad Datu dipercayai konspirasi UMNO untuk mengalih perhatian dan menakut-nakutkan rakyat”?

tian chua

Kenyataan siapa? Itu kenyataan Tian Chua. Disiarkan di mana? Itu adalah fakta yang di “printscreen” dari laman rasmi PKR, bukan UMNO dan bukan blog pro-kerajaaan. Itu kesnya.

Dalam kenyataan itu, tidak pula disebut mengenai dakwaan Tian Chua ke Manila atau pembabitan Anwar dengan Nur Misuari atau MNLF. Jadi siapa yang “bersandiwara” sekarang dan siapa yang cuba “menegakkan benang yang basah”?

Tian Chua dikecam dan dikutuk hebat atas keceluparannya sendiri yang disiarkan oleh Keadilandaily.com. Hasil dari kenyataannya itu, ramai yang bertindak membuat laporan polis dan menyerangnya dari blog-blog tempatan.

Mengenai nombor telefon Tian Chua yang disiarkan oleh pihak-pihak blogger pro-kerajaan, siapakah yang memberikan nombor telefonnya kepada blogger-blogger berkenaan? Takkanlah blogger-blogger itu dapat dari “google.com” pula, kan?

Mungkin juga ada dikalangan pemimpin atau rakan-rakan rapat Tian Chua yang marah dengan kenyataannya itu dan memberikan nombor telefon lengkap dengan alamat rasminya sekali, kan? Cuba tanya rakan-rakan Tian Chua lah…

Paling mengecewakan, Tian Chua langsung tidak rasa bersalah dan tidak pun meminta maaf dalam sidang akhbar itu. Sudah terang-terang dia menghina UMNO dan menyalah anggap pasukan keselamatan negara di Keadilandaily.com, masih lagi tak mahu mengaku bersalah?

Apa salahnya jika dia mengaku saja bersalah? Mengaku bersalah membuktikan dia masih ada maruah dan berfikiran rasional. Saya yakin kalau dia minta maaf, orang ramai tidaklah terlalu marah padanya, bukan?

tien_chua

Jadi, Tian Chua tidak perlu marah atau kecil hati kalau seluruh rakyat marah padanya. Dia perlu menerima hakikat bahawa kalau dia berani bercakap, maka dia dia juga perlu berani menanggung akibat dari kata-katanya itu.

Sidang akhbar Tian Chua siang tadi sememangnya tidak membawa sebarang kesan. Tak buat sidang akhbar lagi bagus rasanya. Malah saya menjangkakan bahawa sidang akhbar itu akan memarakkan lagi kemarahan rakyat padanya.

Cukup-cukuplah mempolitikkan keadaan keselamatan negara. Isu pencerobohan Lahad Datu adalah soal kedaulatan dan keselamatan yang tidak mengandungi sebarang unsur politik. Atau Tian Chua cuba nak sembunyikan penglibatan Anwar dalam “konspirasi” Anwar-Misuari? Betulkah?


Posted by dukeofmontecristo on March 7th, 2013 :: Filed under dukeofmontecristo,Utama
You can leave a response, or trackback from your own site.

46 Responses to “Sidang Akhbar Tian Chua Yang Terkini Tiada Permohonan Maaf”

  1. tengkudin
    March 7th, 2013

    ooi cina bukit cekeding..dulu kemain ko berani nak duduk bawah trak fru masa reformasi..berani tak ko pi lahad datu sahut cabaran ketua kampung lahad datu tadi?? ada berani ka?

  2. Topup
    March 7th, 2013

    babi …

  3. Andik
    March 7th, 2013

    Orang kalau dah buat salah Cuba cuba nak cover kesalahannya maka semakin terserlah kesalahannya….. begitulah yg terjadi pada tian cuak……

  4. zumazore
    March 7th, 2013

    dah akhbar mereka yang keluar kenyataan macam tu lagi nak kasi auta.. so dia sendiri tak percaya ngan akhbar dia sendiri.. keDEGILAn daily!

  5. mek esah
    March 7th, 2013

    memang cina ni tak hina mangsa pun…..dia hina umno, memang umno musuhnya….media bn je yang putar belit…..raih simpati di musim pilihanraya….kalau takut ombak jangan berumah di port dickson atau bachok!!!

  6. Beret hijo 09
    March 7th, 2013

    BABI PUNYE CINA..ADA JGK YG NK BELA CINE BANGSAT NI…

  7. Hamba Ar Rahman
    March 7th, 2013

    Pada pendapat aku…hang lebih hina dari Cina ni…Cina ni…kalau dia nak hina Umno pun…patutlaa…kita faham…tapi hang ni aku tak faham keturunan atau spesis apa…hang sangat syok bangsa hang dihina (walaupun tak sehaluan, tak sama parti tapi masih sebangsa…se Islam) dengan hang….Orang Cina…dalam apa jua keadaan dia tetap backing orang dia…tapi hang…lebih hina…hang lebih suka jilat kafir harbi…dan siap bagi sokongan…tak dak sekelumit pun perasaan sentimen cintakan bangsa pada hang…dari mula aku dok peghati…pathetic lah lu Mek Esah…U are really not welcomed here…please…please…go somewhere else…go back to your own pathetic group and berdiskusi lah sepuas2 hati sesama depa dan kutuklaa sepuas2 hati kerajaan ni sesama hangpa…but here…sorry…not your place…so…get lost….

  8. randomsee
    March 7th, 2013

    cina meraban ni pun ada orang Pas puja-puja ….

  9. mamu
    March 7th, 2013

    Balasan dia fitnah najib yang edit gambar dengan altantuya tempoh hari. Kesian, anwar sendiri pun tak cover dia.

  10. pasdaplaknat
    March 7th, 2013

    Tian Chua cina gila ni juga yg dulu gigit anggota polis yang membawa dia semasa ditahan.
    Cina otak sewel ni mau hantar ke Afrika biar dia melarat di sana.

  11. gambus
    March 7th, 2013

    tian chua ni aku tak terkejut pun .. sebab dia ni memang binatang , manusia penipu inilah yang disanjung oleh orang PAS … dia adalah tipikal puak racist macam DAPigs

  12. gambus
    March 7th, 2013

    jilat bontot dia mekk jangan tak jilat … biar rakyat tgk setiap pemimpin dan pencacai Pakatan yang sememangnya bersikap seperti najis !

  13. mamu
    March 7th, 2013

    Tapi aku tengok hanya macai saja yang dok back up dia. Mana dia peranan pemimipin tertinggi pakatan back up dia. Tak ada pun. Sebab kalau back up dia confirm akan jahanamkan pakatan hasan

  14. mamu
    March 7th, 2013

    Haram

  15. Jinkun
    March 7th, 2013

    hang ni mek lagi babi, pukimak dari babi pukimak tiang jamban ni….media bn putar belit pukimak hang….tiang jamban ni jelas hina polis, anggap mati katak, konspirasi umno hang duk bela dia lagi…memang burit babi hang ni….tiang jamban ni kalau nak lawan umno lawan cara bermaruah lah sikit….jangan duk menghina org melayu ok….

  16. Anonymas
    March 8th, 2013

    Aku cadangkan semua cetak ‘printscreen’ dia tu dan poskan ke alamat markas PKR di Batu. Dia tak boleh deny, walaupun keadilandaily memadam laman tersebut ada ramai yang dah printscreen. Mana mau lariiii

    P.S. Nanti keluar fatwa bahawa printscreen tak boleh pakai kerana ‘bukan empat saksi’ dan ‘komputer tiada mata’

  17. raplahjingaa
    March 8th, 2013

    HAR..tino ni aku rasa ada “skeleton in the cupboard “…mungkin kecil-kecil dulu dia kena sexually abused ke, dah kawin kena abused pulak dengan hubby ke…

    Sebab dia ni macam tak normal jer…

  18. Jati Merah
    March 8th, 2013

    ko tu musibat mek esah….

  19. yeop
    March 8th, 2013

    lu chua manyak bangsat punya olang.. lu ulang itu cakap..lagi lamai olang saman lu.. sikalang lu lamai musuh lol..lu habit lol..yamakahai lu..

  20. Topup
    March 8th, 2013

    golongan khawarij yang nyata !

  21. Topup
    March 8th, 2013

    berintegriti sungguh keadilan daili , boleh delete then kata org buat fitnah, kalau utusan buat mcm tu meroyan geng pr dibuatnya !mcm ni nak perintah negara ?

  22. mek esah
    March 8th, 2013

    teman mula boring seboring2nya dgn umno bila mana mentor hang yang masih dok ada hingga sekarang menyekat bantuan ke sekolah2 SAR…masa tu anak teman masih sekolah di situ…punya le daif sekolah SAR ini hingga sebak dada ku melihatnya…sekolah cina dan tamil tak pulak diusiknya….dendam teman terkesan hingga kini…bukan cerita rekaan ye…

  23. mRsTURDY
    March 8th, 2013

    Bukan setakat gigit tgn polis jer…sblum tue dia langgar mati seorang askar dgn kereta mercedesnya dlm satu kemalangan jalan raya…Ini dia perangai cina lahanat nie..!

  24. Anak Lenggong
    March 8th, 2013

    Kepala hotak ko la mek esah yang dok kata kerajaan menyekat bantauan ke sekolah SAR..bagi la buktinya..ko tak sedar ke ko masa disekolah rendah dulu dok dapat makanan free atas bantuan pelajar miskin..so sekarang ni pi tuntut kat nuar brahi dengan PAS tu..ko tak pulak dengki dan marah dengan yuran yang bulanan yang dikenakan oleh PAS di pusat PASTI berapa ratus sebulan mek oii..

    Kalau rasa tak mampu tu ..ko minta je kat nuar brahi..ko tonggeng bontot ko..mesti nuar bagi punya..

  25. raplahjingaa
    March 8th, 2013

    Mek maksudkan sekolah SAR tajaan PAS, elok la tu, kalau aku pun aku sekat…bebudak sekolah SAR PAS bukan dia ajar jadi manusia, tapi bebudak tu dari kecil lagi dah di asuh untuk membenci orang Islam yang tak sehaluan dengan PAS….di ajar cara-cara nak berkawan dengan syaitan.

    Elok lah kerajaan sekat…kilang pengeluaran munafikun kat negara ni.
    Kesian kat bebudak tu…mak bapak dah biol anak pun depa nak suruh jadi macam depa…biol.

  26. Hamba Ar Rahman
    March 8th, 2013

    Mek Esah….maafkan saya jika pernah berkasar kepada anda sebelum ini….sebagai saudara semuslim….yg salah kita sama2 perbaiki dan yg baik kita sama2 jadikan tauladan…saya tidak berniat menyerang saudari dan merendah2 kan saudari di sini…saya lihat saudari ini sebenarnya tidaklah begitu keras hati….saudari cuba mencari kebenaran dalam kekeliruan…ya benar….banyak perkara yang berlaku di dalam negara kita di akhir2 ni….semenjak pilihanraya yg terakhir…ini hanya disebabkan timbulnya golongan2 ahli politik yg selfish, greedy, gila kuasa dan gila wang…tiada yg sempurna dalam dunia ni Mek Esah…sebb itu kita ada judgement day di akhirat kelak…tetapi sebagai orang tua…saya cuma ingin menasihati Mek Esah…dalam apa jua keadaan..Mek tidak boleh membuat keputusan mengikut rasa…emosi…ikut rasa binasa…ikut hati…mati…Mek perlu lebih banyak buat kajian…banyakkan membaca….jangan hanya membaca Harakah….dan akhbar/blog PR…bercampur lah dengan lebih ramai orang….Mek mungkin hanya bercampur geng2 Mek saja…muslimah yg bertudung labuh belum tentu sempurna…saya pernah mengenali hamba Allah yg pergi kerja memakai pakaian yg agak seksi (pada mata saya)…tetapi mempunyai peribadi yg sangat sempurna di mata seorang lelaki seperti saya….dan saya dapati dia memang sangat jahil tentang agama…tetapi dia mempelajari agama secara senyap2…walaupun dia selalu difitnah oleh budak2 ofis (yg buat mulut tu yg bertudung juga) tetapi dia tetap berdiam diri…dan sekarang dia sudah pun menutup aurat dan dah pergi haji pun..jadi Mek…nampak tak…jangan stereotype orang…..Mek mungkin terlalu banyak dengar ceramah fitnah dan baca cerita sebelah sana sahaja…jadi Mek terus stereotype kan semua orang Umno dan yg menyokong Umno juga…siapa kita nak tentukan ahli syurga dan neraka…yg perlu kita lakukan adalah berbaik2 sesama kita….bersatu hati dan mencari jalan penyelesaian…jika orang2 PAS berhenti memusuhi orang Umno….sudah tentu warga PAS dapat juga mendakwahkan ahli Umno yg korang kata sangat jahil dsbgnya…tapi klu awal2 lagi warga PAS dah anggap Umno yg mostly ISlam ni musuh…kita tak mungkin mencapai apa2…yg rugi tetap orang Islam…..wallahua’alam

  27. Bandaraya Lenggong
    March 8th, 2013

    Nuar berahi dah tak berahi.Bapa Saiful dah buaat U turn. Dah kantoi. Apa komen Anak Lenggong. Bila nak balik Lenggong?

  28. mek esah
    March 8th, 2013

    ustaz2 yang keluar kat tv yang bagi ilmu pagi ptg siang malam tu keluaran SAR le tu…yang tolong mengurus jenazah mak atau bapak hang atau atok hang ustaz keluaran SAR le tu…. adakah depa semua sokong PAS ?….lagi satu hang cuba jenguk sekolah SAR kat negeri BN…hidup segan mati segan…apasal ?….ada seorang pak cik berusia awal 70an menceritakan dia begitu berbangga bila anaknya seramai 7 orang( tak silap)berjaya sebagai doktor,akauntan, lawyer dan entah apa lagi tak ingat…yang mahalnya semua anak2 pakcik tu bersekolah di sekolah SAR…. tak silap, cikgu mek cakap dulu british menjajah kita hampir 500 thn rasanya…british tidak pulang tangan kosong, ada sesuatu yang dia tinggalkan…!!!!!

  29. raplahjingaa
    March 8th, 2013

    Ia mek..British tinggalkan PAS untuk melingkupkan agama Islam, pecah belahkan orang melayu !!

    Hang dengar nasihat HAR tu mek…ada kebaikan untuk diri hang.

  30. bujuk
    March 8th, 2013

    PAS bukan k’jaan… bukan parti yg. kaya-raya. UMNO yg. kaya-raya tu.. kemas pun k’jaan yg. sponsor, malu la sikit. Tampa k’jaan UMNO takda jasa la…

  31. bujuk
    March 8th, 2013

    ME… aku pun sama, terkesan sangat dengan TunM yg. sekat bantuan SAR semata2 kerana dendam pada PAS. Puncanya rakyat tolak UMNO/TunM masa PRU selepas dia pecat Anwar. Dan PAS menjadi pilihan bila Anwar masuk penjara. Malah Nazri Aziz masa debat dengan Salahudin Ayub(ketua pemuda masa tu..) kata TunM ni dah hujung jalan, nanti dia takda kita bagi semula bantuan pada SAR. Ini orang yg. sanggup runtuhkan agama semata2 kerana dendam politik. Tapi nampaknya tunM ni masih berkuasa, malah lebih kuat dari Nazri walaupun bukan PM atau menteri. UMNO masih mengikut telunjuk tunM.
    Aku tak rasa ME hanya berkawan dengan muslimat dan baca harakah… buktinya dia sanggup berdepan dengan forumer mykmu. Tak gitu HAR…
    Betulla… yg. tudung labuh tak semestinya baik, tapi kalau tertoljol sana-sini dah tentu tak baik selagi tak bertaubat. Jadi tak payah cerita selepas bertaubat.. kerana orang yg. paling jahat pun Allah akan ampunkan. Masalahnya… sempatkah kita bertaubat?

  32. Hamba Ar Rahman
    March 8th, 2013

    Kamu pun sama typical….mudah stereotype kan orang….begitu mudah melabel orang yg tertonjol2 tu tidak baik…ingat…siapa kita nak judge orang…tertonjol2 tidak semestinya jahat…tidak baik…mungkin lahir dari keluarga yg tidak ada asas agama..tetapi jika Allah izinkan maka dia akan ditunjukkan jalan dan dipertemukan dengan orang2 yg boleh membawa nya ke arah kebaikan…kalau hang rasa hang baik sangat…patutnya hang tak boleh melabel orang…pergi rapat dengan orang2 macam ini..dan dakwahkan mereka…yg dah bertudung litup dan berketayap pun belum tentu hatinya bersih Bujuk…luaran tidak menjanjikan apa2…cara hang bagi statement seolah2 kalau yg berserban sebesar tudung saji…maka baik dan bagus…aku tak berniat nak bagi contoh lain..sebb terlalu banyak contoh…yg dah meninggal pun ada…kamu carilah contoh itu sendiri dalam hidup kamu…untuk menjadi hamba Nya…bukan setakat perlu memperbaiki diri sendiri…tetapi kita perlu perbaiki sekeliling kita juga…paling penting…kita kena bercampur ramai…untuk kenal mengenal…dan baru lah kita dapat melihat kekurangan kita…jangan stereotype sangat….geng2 hangpa…ni…bukan aku tak biasa campur…mudah sangat nak label orang baik atau jahat….

  33. bujuk
    March 8th, 2013

    Betullah tu… sebab tu ada hadis kata Allah tak pandang rupa kamu tapi hati kamu. Hadis ni d tuju pada orang yg. dah baik fizikal dia supaya betulkan niat dia.
    Tapi banyak ayat2 Allah yg. mengharamkan buka aurat, haramkan maksiat. Yg. HARAM tu berdosa, bila berdosa balasannya neraka. Bab hidayah Allah tu cerita lain, tapi Allah hanya bagi hidayah pada mereka yg. mencari hidayah… hatta kafir sekalipun. Tapi mereka yg. telah d beri hidayah(muslim), yg. telah sampai ayat2 Allah pada mereka terserah pada mereka memilih yg. baik/buruk. Benar Allah berhak memberi hidayah pada siapa yg. dia mahu… tapi kita juga d minta mohon do’a supaya kekal dalam hidayahnya dan tidak d berpaling. Bab nak label orang ni… kita hanya mampu label melalui luaran, dalaman hanya Allah yg. lebih tahu. Sebaiknya kita tak melabel tapi membetulkan yg. salah dan mengikut yg. betul.

  34. Topup
    March 9th, 2013

    bujuk , post kau cam nik ajis la….

  35. Topup
    March 9th, 2013

    pas banyak jasa ? Jasa kat memali ker ?

  36. Topup
    March 9th, 2013

    itu dulu , sekarang pas malalui sar pas keluarkan ulama sesat dan kaki fitnah…tak caya pi la tanya guru2 pondok kat klantan …depa dah kata haram undi dan sokong pas

  37. raplahjingaa
    March 9th, 2013

    Kita di minta memohon doa…ia betul, dan memohon doa tu sendiri ada adabnya
    terpekik terlolong tu bukan adab orang Islam memohon doa.

  38. raplahjingaa
    March 9th, 2013

    laaaa…KEMAS memang kerajaan sponsor, untuk anak-anak belajar ABC dan civic, tak kan kerajaan nak sponsor PASTI pulak…kan PASTI tu kilang munafikun, berdosa la kerajaan kalau sponsor kilang yang keluarkan musuh Islam.

  39. akmal
    March 9th, 2013

    dia ni banyak makan babi tu sebab jadi macam babi juga.

  40. anakbochek
    March 9th, 2013

    Kursus pengurusan jenazah ada kat masjid2 mek. Hang dan aku pun boleh pegi ambik kursus tu.

  41. anakbochek
    March 9th, 2013

    Macam Nik Aziz? Patutlah nak jual “kalimah Allah”.

  42. WakKamg
    March 10th, 2013

    Elok lah tu bujuk!!! Ko pegang la fahaman ko tu ..yang paling jahat pun Allah akan ampunkan.
    Memang sah le puak macam ko ni termasuk la tok guru korang dan dream leader assfucker korang tu tak takut buat jahat….sebab begitu pegangan korang ye! Allah maha pengampun, kan!! Nyawa dah kat halkum kang baru lah taubat yeeee!!!!

  43. WakKamg
    March 10th, 2013

    Pandai pulak nak tengok jasa orang lain, jasa Umno …..bujuk, bujuk!! Jasa pada siapa? …pada kau?? Aatau pada negara??
    Apa pulak jasa kau pada negara? Pada emak bapak kau? …pada diri kau sendiri? …
    Setakat pandai makan je …..pandai cakap je…. Jasa mak ko ngajar kau bercakap pun tak ko terbalas!!! Nak cakap banyak!!!

  44. wan
    March 11th, 2013

    muke dia mcm babi tonyokkk

  45. wan
    March 11th, 2013

    mak esah anak ko sekolah kat mana..SAR sekarang 3tingkat wooooooo…mak esah citer zaman 90 an ke..aku dlu zaman 90an pun sekolah 2tingkat wooooo…

  46. TVPRUonline
    March 13th, 2013

    Boleh ikuti beberapa video politik dan isu semasa di sini. Terima kasih.

    http://tvpruonline.wordpress.com/2013/03/12/panas-sandiwara-anwar-ibrahim-mula-dibongkar-bekas-rakan-karib/

Leave a Reply

Type your comment in the box below: