MYKMU.NET
Demi Islam, Untuk Melayu, Kerana mu Malaysia

Siapa Yang Banyak Duit Sangat Taja Kumpulan Anti-Lynas?

Sebenarnya saya tak pernah dengar nama sebuah NGO yang bergelar “Save Malaysia Stop Lynas” (SMSL) ini. Maklumlah, NGO tersebut terlalu kecil, kerdil dan difahamkan kurang mendapat sambutan dari masyarakat di negara ini.

Setelah  di“google” di dalam internet, barulah saya dapat tahu bahawa NGO tersebut ditubuhkan semata-mata untuk menghentikan operasi kilang Lynas di Gebeng, Kuantan. Begitu rupanya tujuan NGO itu ditubuhkan…

Merisik lagi mengenai NGO ini, saya dapat tahu bahawa SMSL juga ditubuhkan dalam bentuk “syarikat” di Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Entah apa yang mereka jual saya kurang pasti. Mungkin mereka jual “temberang” kot..?

Merujuk kepada aktiviti-aktiviti yang mereka lakukan sebelum ini, saya menjangka bahawa SMSL mempunyai dana yang sangat besar dan berkemungkinan mencecah jutaan ringgit. Mungkin mereka “untung jual temberang” kot..?

Antara aktiviti yang pernah mereka lakukan adalah seperti demonstrasi-demonstrasi, cetak puluhan ribu baju-T, buat ratusan video dan hebahan yang berkonsepkan “anti-Lynas”. Mungkin itulah semua “produk temberang” yang mereka jual di dalam syarikat SMSL…

Biarpun mempunyai penyokong yang sedikit, Pengerusi SMSL, Tan Bun Teet, mampu untuk membiayai anak-anak buahnya untuk melakukan aktiviti melancong di Australia pada November lalu sambil mencari “bahan-bahan temberang” mereka.

Bun Teet membawa seramai 19 “lembu-lembu”nya untuk bersiar-siar di Sydney dan Canberra, sambil mempamerkan perangai buruk mereka “menglembukan diri” serta menghuru-harakan Mesyuarat Agung Lynas di negara itu.

Mungkin mereka meniru perangai “boss” mereka, Anwar Ibrahim, yang sememangnya gemar buat perkara tak senonoh di luar negara dan menjejaskan imej Malaysia di mata dunia…

Persoalannya, BANYAK BETUL DUIT SMSL..! Mana NGO itu dapatkan duit yang begitu banyak untuk menaja 19 orang anggota mereka  ke Australia? Australia bukannya negara yang bermata wang rendah seperti Indonesia , Thailand atau Vietnam. AUD 1 bersamaan dengan RM3.20! Mahal..!!!

Kalau Bun Teet kata semuanya ditaja oleh tabung SMSL, siapa pula yang baik hati sangat memberikan dana yang dianggarkan ratusan ribu ringgit untuk sesi makan angin di Australian itu? Takkanlah 19 orang itu duduk dalam khemah, tak mandi dan bawa meggi selama di sana?

Setibanya di Australia, takkanlah mereka “menapak” jalan kaki ke Sydney dan Canberra? Pergi dan balik dari Malaysia ke Australia ditaja oleh AirAsia, kah? MAS? JetStar atau Singapore Airlines? Atau “Pakatan Haram Airlines” yang tanggung semuanya?

Kalau Pakatan Haram yang tanggung semuanya, tak payahlah cakap SMSL itu merupakan sebuah NGO yang sepatutnya bebas dari sebarang sokongan politik. Kalau bebas, buatlah cara bebas. Bukankah lebih baik gunakan nama “Sokong Pakatan Haram” (SPH) sebagai nama NGO, kan senang?

Lagipun, takkanlah nak harapkan Bun Teet. Dia hanyalah seorang bekas guru. Berapa sangatlah “pencen” yang dia dapat Kerajaan Malaysia setiap bulan, kan? Dia guna duit “pencen” dari Kerajaan BN untuk burukkan nama Kerajaan BN? Memang muka tak malu…

Saya dengar tak lama lagi SMSL akan “terbang” ke Jerman pula. Kali ini siapa pula yang taja? “DAP Airlines”, “PKR Airlines” atau “PAS Airlines”?

SMSL kini dalam usaha mengumpulkan derma dari orang ramai untuk meneruskan kerja keji mereka. Tan Bun Teet sanggup menghabiskan berpuluh ribu ringgit untuk ke Australia dan ke Jerman, boleh lagi mintak derma?

Rasanya Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) wajar menyiasat tentang kedudukan kewangan SMSL dengan kadar segera. SMSL perlu buktikan “ketelusan” dan “integriti” mereka kepada masyarakat Malaysia.

Saya percaya, ramai yang ingin tahu siapakah “funder” terbesar kepada SMSL sehingga dapat hidup mewah dan melancong ke luar negara walaupun baru berusia “setahun jagung”. Agak-agaknya siapa yang taja SMSL? Takkan UMNO pulak kot..?


Posted by dukeofmontecristo on January 25th, 2013 :: Filed under dukeofmontecristo,Utama
You can leave a response, or trackback from your own site.

37 Responses to “Siapa Yang Banyak Duit Sangat Taja Kumpulan Anti-Lynas?”

  1. PASpartyNGOK
    January 25th, 2013

    Ternyata mereka ini cash rich. Untuk bayar suruh perempuan bukak aurat pun kena duit jugak , kalau free tak ada siapa yg mahu. Alangkan Anwar main pelacur cina pun kena bayar walau tak ada nampak dia bayar tapi dia pakai terms CSP walau pun tidak COD.

    Cash Sebelum Pukul (CSP) adalah trading terms yg Anwar pakai bersama konco konco dia.

    Berada diAustralia faham2 sajalah semua mahal disamping pertukaran tinggi melebihi US$. Nak bawak maggi mee masuk bukan senang. Kastam Australia ketat semua kena declare utk masok dan keluar. Silap2 maggie mee boleh kena ramapas.

  2. Moohyideeeeen
    January 25th, 2013

    Apa kami ambik duit amno kah???

  3. Moohyideeeeen
    January 25th, 2013

    Aku nak tanya…Khir Toyo dah dijatuhkan salah mahkamah atas kes juta2, apa tindakan selanjutnya yer??? Org curi Milo RM20 pun kena masuk jail 1 bulan.

  4. tengkudin
    January 25th, 2013

    yang ni lagi teruk…pasal lynass…tangkap khalwat dengan bini orang…hehehe..

    punca radioaktif betul la..hehehe

  5. Moohyideeeeen
    January 25th, 2013

    Buktikan..bagi mahkamah yg adil.

  6. raplahjingaa
    January 25th, 2013

    Kami? Siapa kami tu moo?

  7. bujuk
    January 25th, 2013

    Apa yg. kecoh sangat ni… kalau dah lynas dan SMSL tu kecil dan tak d pedulikan, tak perlu artikel sampah ni d sini.
    Apa kata cerita pasal UMNO Pasir Gudang yg. baru bukak bilik gerakan dah tutup pulak, menghangatkan suasana ketua pemuda siap warning MB yg. tak tepati JANJI pada peneroka kampung2 d sana. Malah suruh MB bertanggungjawab jika kalah PRU13. Mereka juga suruh Ahmad Maslan turun padang, kalau d k’tan dia boleh noreh getah takkan d PG tak boleh jenguk masalah rakyat. Jangan tau nak ugut dengan kuasa dia jeee…

  8. zumazore
    January 25th, 2013

    AMIK! BR1M sikit bagi PAS lg cikit KASI BELI NOMBOR 4 EKO

  9. Topup
    January 25th, 2013

    yang kau pegi baca pesal dah kata sampah baca juga … goblok!

  10. mm
    January 25th, 2013

    Kami memang rajin membaca, dgn sebab itu kami tahu membezakan yg mana sampah dan yg mana bukan. Dah Tentu article uMNo ni smpah lah…

  11. raplahjingaa
    January 25th, 2013

    Apa yang hang baca moooo ? rajin tapi apasal hang dok benak jer memanjang…anyway duit 207 Billion tu apa cerita moooo ? tak kan nak senyapkan jer penyelewangan duit sebanyak tu ?

  12. Anonymas
    January 25th, 2013

    Gile jauh menyimpang tajuk

  13. mahadeykutty
    January 26th, 2013

    Biarlah siapa nak biaya siapa.Masing2 ada NGO sendiri yg perlu di biaya. UMNO ada NGO dia yg di biaya. MCA ada NGO dia yg dia biaya. MIC ada NGO dia yg dia biaya. PAS ada NGO dia yg dia biaya.PKR ada NGO dia yg dia biaya.DAP ada NGO dia yg dia biaya. Semua ada matlamat dan cara masing2.Apa yang kita tidak suka adalah seperti yg di muat dalam TV3, saluran pernafasan UMNO ni. Guna duit rakyat untuk biaya diri sendiri. Ahli UMNO seumur hidup.
    http://www.tv3.com.my/beritatv3/berita_terkini/Khir_Toyo_Dipenjara_12_Bulan_Atas_Tuduhan_Rasuah.html

  14. PASpartyNGOK
    January 26th, 2013

    Lawak siBadrul lebai ketayap mangkok ayun merupakan lawak yg paling kelakar sepanjang zaman.

    Kita tahu siBadrul ini ada tauliah utk beri ceramah agama kerana dia org sekolah agama. Mungkin topik mudah2 saperti ajar wujud pada budak tadika atau doa makan atau tidor..Bismikallah humma ahya wamuth.. bolih suruh dia ajar. Malangnya biasalah bila sekongkol dgn puak otak biol itu mereka utamakan nafsu buas dulu. Yg tibai belakang tak henti2 menibai bukan belakang saja tapi depan belakang. Mat Sabu asyik tibai bini orang. Badrul ini terikut Mat Sabu tibai bini orang.

    Yg paling kita tahan tentang simamat Badrul ini bila dia keluar teori menyama tarafkan sipeliwat negara dengan Imam Mahadi. Dahsyat sungguh biol nya.
    Sipeliwat itu sudahlah diangakat sebagai anugerah tuhan yg paling besar pada umat dinegara ini ,ditambah pulak dgn Imam Mahadi itu.Kalau imam itu masih hidup sibudak Badrol ini mesti kena jentik buah nya.

  15. EVLee
    January 26th, 2013

    Boss…kena jentik aje…? Rasanya Dajjal yg mai dulu…Dajjal sesah dia dulu (setelah dikeldaikan). Waullahu’alam.

  16. gambus
    January 26th, 2013

    jauh betul bujuk berpusing , dah pasal Lynas ni pun puak DAPigs dah menipu dan buat fitnah apatah lagi perkara lain yang lebih besar

  17. gambus
    January 26th, 2013

    matlamat menipu dan buat fitnah macam kumpulan anti Lynas adalah matlamat puak DAPigs dan PAS

  18. gambus
    January 26th, 2013

    moo lembu kalau membaca sampai taraf 207 billion punya tipu .. itu yang kata rajin?? rajin menipu dan buat fitnah memang pandai macam media Pakatan dan pemimpin Pakatan tu

  19. yeop
    January 26th, 2013

    tokeh yang sama dengan suaram kott.. kalau tak menipu bukan ciner namanya..

  20. yeop
    January 26th, 2013

    bukan ambik cuma tibai jer..moo

  21. yeop
    January 26th, 2013

    bukan ambik cuma tibai jer..moo

  22. EVLee
    January 26th, 2013

    Kesian…aku jawablah..
    Kes Khir Toyo diperingkat rayuan…tunggu ajelah. Kita tak boleh mendahului mahkamah.
    Kes curi Milo…hmmm…dia tu sedara aku…dia ni pelik; isi dia buang tapi tin dia nak. Guna utk buat collection kat ceramah2. Utk selamatkan dia, kita cepat2 bawak masuk ‘dalam’. Pagi petang siang malam bagi dia minum Milo. Bila dia keluar, tobat terus tengok Milo….Waullahu’alam.

  23. gambus
    January 26th, 2013

    Kenapa laa puak anti Lynas ni tak habis-habis nak menipu dan buat fitnah .. dah nyata segala fitnah mereka dah terbongkar yang kelakar kenapa ramai pulak puak DAPigs yang lebih kecohh !!!

  24. EVLee
    January 26th, 2013

    Rajin membaca…fahamnya sedikit > jadi biol. Kurang @ rajin membaca…fahamnya terlebih2 > jadi asshole. Orang tua2 berpesan…belajar dan membaca kena pilih guru(yg baik). Tapi kalau tak ada guru… haa…tak mau cakap. Bulu roma aku dah naik…
    Cerita sampah..? Lain kali… Waullahu’alam

  25. Topup
    January 26th, 2013

    hahaha….tin milo mmg sinonim dengan PAS , Parti tin milo!

  26. Topup
    January 26th, 2013

    benar kah kau rajin membaca mm ? Aku tak fikir begitu sebab kau baca lain faham lain …aka bodo

  27. baba
    January 26th, 2013

    semua tau ngo2 anti kerajaan ni dgn bar council semua ditanggung anwar dari dana yahudi.

  28. raplahjingaa
    January 26th, 2013

    Rare earth..bahan utama yang digunakan untuk pembuatan gadget elektronik bermutu tinggi, buat masa sekarang China memenopoli hampir keseluruhan perdagangan rare earth di dunia dan pengguna rare earth terbesar dunia ialah amerika syarikat.

    Dalam majallah defence journal, anggota senate Amerika telah mengesa kerajaan Amerika mencari sumber rare erath alternatif untuk kegunaan angkatan tentera negara tersebuat, memandangkan pergantungan bahan ini pada China akan menyebabkan tergugatnya kuasa dunia tersebut jika China menghentikan eksport bahan tersebut bila berlaku pergeseran di antara kedua-dua negara, dan China menyedari kelebihan ini berpihak kepada mereka.

    Pembinaan kilang memproses rare earth LYNAS di Malaysia, Negara-negara sekutu NATO mempunyai pilihan sumber rare earth dalam pembangunan physical angkatan tentera mereka, advantage yang ada pada China dengan sendirinya terlupus. Malah kawalan harga rare earth mungkin tidak lagi menjadi sole right syarikat2 China.

    Jadi tidak susah nak menilai siapa yang memberi dana kepada parasit-parasit NGO anti LYNAS !! bagi mereka ini hanyalah satu avenue untuk pendapatan.

    Cina-cina ni semua kalau ikhlas nak selamatkan alam sekitar, kenapa mereka tak menghalang perlupusan bahan kimia secara haram oleh syarikat-syarikat IKS kepunyaan orang cina yang merata-rata mencemarkan sungai-sungai di dalam negara.

  29. raplahjingaa
    January 26th, 2013

    Tak ada orang tengok TV3 dan terus undi UMNO, macam jugak tak ada orang yang dengar ceramah PAS dan terus undi PAS tolong jangan eksport kebenakkan yang melampau masuk ke sini.

  30. gambus
    January 26th, 2013

    Betul tu saudara kita boleh lihat puak DAPigs ni penuh hipokrit bercerita mengenai alam sekitar , dalm masa yang sama mereka menyokong dan menentang kerajaan sehabis0habisnya dan menggunakan kanak-kanak apabila kerajaan ingin menghapuskan ladang-ladang babi yang tak ikut spesifikasi yang mencemar alam sekitar yang lebih teruk !!!!

    Malah jika kita buat kajian dengan mudahnya syarikat IKS puak DAPigs ni ditutup kerana mencemar alam sekitar !!!

    Masih ingat bagaimana Jepun terpaksa meminta maaf atas insiden kecil HANYA apabila China mengambil pendirian untuk membeku pengghantaran rare earth ini ke sana !!!

  31. bujuk
    January 26th, 2013

    Takda siapa sambut isu bilik gerakan UMNO P.Gudang d tutup? hairan…. apakah ini perkara kecil yg. akan menghancurkan UMNO d johor?

  32. raplahjingaa
    January 27th, 2013

    PENGUMUMAN

    Semua bilik gerakan UMNO Johor hanya akan di buka pada 1 February.

    Aku dengar exco-exco Selagor dah dok pakat-pakat lupuskan dokumen sensitive kerajaan negeri..apasal bujuk ????

    hehe…awal lagi dah ngaku kalah…

  33. gambus
    January 27th, 2013

    haha terima kasih saudara raplah , bujuk menunjukkan sekali lagi sifat setan hipokrit dia dengan menipu dan membuat fitnah .. dasar manusia celaka dan pelacur agama !!!

    Lagi satu saudara raplah hanya pemerintahan Pakatan sahaja , kebakaran akan berlaku dalam bilik dokumen sensitif hahaha ni mmg dasar gila punya setan Pakatan

  34. baujuk
    January 27th, 2013

    Negara China control 80% pasaran hasil nadir bumi. Kalau kilang kat Pahang tu beroperasi ia akan menjejaskan monopoly China terhadap pasaran ini. Tak hairankah kita apabila kehadiran orang cina begitu banyak berbanding dgn demonstrasi lain yg dibuat oleh pembangkang yg mana dihadiri oleh majoriti kaldai Melayu sungguhpun isu yg dibawa ada kepentingan kpd semua bangsa seperti isu pilihanraya, isu ptptn dll

  35. bujuk
    January 27th, 2013

    Kalau cakap hang betul maknanya, Ahmad maslan, Ketua pemuda Umno PG dan pengerusi tetap umno PG tu lah yg. menipu. Takkan SINAR menipu pulak… ye tak?
    Untuk pengetahuan hang takda dokumen sensitif seperti k’jaan BN dulu yg. perlu PR hapuskan. Kalau ada dah lama kena tangkap SPRM. Yg. takda isu pun SPRM dera sampai mati.. takda pulak kena dakwa.

  36. gambus
    January 27th, 2013

    kau ni bangang laa bujuk tak baca ke kenyataan raplah kat atas tu , yang menipu dan kuat menipu tu ialah kau sendiri , mana kenyataan sinar tu aku nak baca sebab aku tahu kau ni manusia celaka yang kuat menipu dan putar belit kenyataan orang dah banyak kali kau kantoi kat sini bujuk !!!

    BN nak hapuskan buat apa , mana ada kebakaran dalam bilik dokumen yang hanya terjadi kat pemerintahan Pakatan …

    hahaha tak payah nak melalut laa bujuk

  37. raplahjingaa
    January 29th, 2013

    hehe bujuk…mungkin sinar tak menipu, yang menipu cai PAS macam hang, bagi information yang salah pada sinar…ntah la bujuk, sumber dalaman PKR di pejabat setiausaha kerajaan negeri yang leak benda ni…banyak documents yang di hapuskan…alaaaa cai macam hang, apa yang hang tau stern follower..

Leave a Reply

Type your comment in the box below: