Bakal Beli Euro Typhoon: Siap Sedialah Dengan ‘Taufan’ Pakatan

(Artikel ini dikeluarkan bersempena dengan pelancaran LIMA 2011 pada hari ini)

ANTARA 5 pilihan batch ke-2 pesawat pejuang pelbagai guna (Multi Role Capability Fighter – MRCA) untuk Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), pesawat Eurofighter Typhoon buatan konsortium 3 negara Eropah iaitu Jerman, Britain dan Sepanyol dilihat berpeluang cerah untuk memenangi persaingan berikutan kebolehannya yang sudah terbukti dalam serangan NATO ke atas Libya baru-baru ini.

Walaupun kebolehan Typhoon di Libya hanya teruji dalam melancarkan serangan udara ke bumi dibanding kelebihan utamanya sebagai pesawat penempur utama di udara. ia membuktikan keupayaan Typhoon untuk melancarkan pelbagai misi yang dimahukan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dalam menghadapi peperangan masa hadapan yang mempunyai pelbagai dimensi.

Sirip canard di kiri kanan sisi kokpit juruterbang (sama seperti Sukhoi-30 MKM TUDM) membolehkan pesawat tersebut membuat manuver yang mustahil dilakukan pesawat biasa yang lain tanpa membuatkan juruterbang pengsan, disamping kawalan komputer secara keseluruhan bagi membolehkan juruterbang fokus kepada serangan tanpa memikirkan aerodinamik pesawat dalam masa yang sama.

Keyakinan pengeluar Eurofighter dalam hal penawaran pesawat ini begitu jelas sekali apabila menghantar 2 buah pesawat pejuang jenis tersebut dalam Pameran Maritim dan Udara Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2011.  Pesawat sama juga teribat dalam Eksasais LIMA membabitkan negara-negara dibawah naungan FPDA (Perjanjian Pertahanan Lima Negara) pada November 2011 kekal di Pengkalan Udara Butterworth sehingga sekarang untuk tujuan pertunjukkan di LIMA 2011.

Dan bila Typhoon disebut-sebut sebagai pesawat pejuang pilihan ni, penulis sudah mula terbayangkan lawak-lawak jenaka pembangkang mengenai proses perolehan pesawat dan kira-kira mengenai komisen yang bakal diperolehi siapa punlah yang terlibat dengannya.  Bukti, saksi, tak payahlah, yang penting tuduh macam-macam dulu, bila terbukti salah nanti, buat diam, macam tak ada apa yang berlaku.

Dalam soal perolehan pesawat pejuang ini nanti, sudah tentulah tiada personaliti lain yang bakal menjadi ‘star’ melainkan bakal Menteri Pertahanan Pakatan Rakyat, Tony Phua.  Macam kes Second Generation Patrol Vessel (SGPV) dari jenis Littoral Combatance Ship (LCS) itu hari, Tony akan membodohkan rakyat dengan membandingkan soal kos perolehan kapal-kapal bukan sekelas dan seusia jenis LCS ini yang akan dibina Boustead Shipyard (BNS) di Lumut.

Jika menjadi kenyataan, soal kos akan menjadi perhatian utama, lebih-lebih lagi bila antara 5 pesawat pejuang yang disenarai pendek ini, Typhoon adalah yang termahal sekali.  4 pesawat yang lain ialah Su-30 dari Rusia, Rafale dari Peranchis, Gripen (Sweden) dan Super Hornet dari Amerika Syarikat.

Dengan kos mencecah RM 400 juta sebuah, kerajaan dijangka membelanjakan RM 7.2 billion mengikut nilai pertukaran wang sekarang untuk memperolehi satu skuadron 18 pesawat pejuang tersebut.  Pembangkang di Malaysia ini adalah yang paling pantang tengok nilai bilion-bilion ni, yang terlintas di kepala depa bukan soal teknologi atau persenjataan dan latihan tapi soal komisen dan apa lain yang tidak sebenarnya berkaitan dengan tujuan utama perolehan.

Nilai itu termasuk dengan senjata dan teknologi lain yang dibawa bersamanya seperti pod penglihatan malam, radar pelbagai guna CAPTOR dan lain-lain lagi.  Penulis difahamkan dari segi pemindahan teknologi, syarikat Malaysia CTRM akan terlibat dalam proses mengeluarkan sayap pesawat tersebut.  CTRM adalah antara pengeluar bahan komposit sayap untuk syarikat pembuat kapal terbang AIRBUS.

Seperti biasa yang jadi perhatian, sudah tentulah Perdana Menteri yang akan menjadi subjek kecaman walaupun yang memutuskan bukan beliau seorang tapi barisan kabinet yang lain, dibantu jawatankuasa-jawatankuasa teknikal tertentu yang dilantik untuk mengkaji kesesuaian sesuatu perolehan dengan doktrin keselamatan negara.

Sama halnya dengan justifikasi Guan Eng meruntuhkan bangunan parkir yang lama untuk diganti dengan baru – bergantung dengan keputusan jawatankuasa juga sebab Guan Eng takde kepakaran dalam bidang-bidang berkaitan pembinaan.

Tapi itu cerita lain, itu cerita kebodohan, sekarang ini cerita kebijakan.

Yang tidak terjangkau untuk puak-puak ini memikirkanya ialah soal kepentingan keselamatan negara.  Sudah tentulah sesuatu aset itu ada kewajarannya tersendiri dari segi pertahanan dan kos penyelenggaraan dalam jangka masa panjang.  Tidak guna membeli pesawat pejuang yang murah kalau teknologinya sudah lapuk dan alat gantinya membebankan kewangan negara dalam jangka masa panjang.

Siapa yang faham soal perolehan dan pembelian dapat tangkap apa maksud penulis, tapi percayalah itupun tidak mampu menghalang mereka ini dari diperbodohkan oleh lembu-lembu dalam Pakatan.  Sebab modus operandi biasa akan diguna, kita jawab A, depa cipta B, kita jawab B, depa cipta C, seterus dan ntah bila ada kesudahan.

Sebab itu, penulis sokong dan hargai kenyataan Menteri Pertahanan Datuk Seri Zahid Hamid dalam Berita Harian hari ini bahawa kerajaan tidak memerlukan pembangkang untuk buat keputusan soal-soal pertahanan negara.  Memang patut begitu, kalau boleh dicantikkan ayat itu, pembangkang terutama DAP tidak layak untuk menilai soal pembelian pertahanan kerana kurang ilmu disamping kesetiannya kepada negara yang menjadi kebimbangan (maklum DAP).

Bila ada kelapangan, penulis akan terangkan kelebihan Typhoon yang lain dibanding dengan pesawat-pesawat pesaingnya.

Lebih lanjut, videonya disini


Posted by Adamyan on December 6th, 2011 :: Filed under Adamyan,Utama
You can leave a response, or trackback from your own site.

83 Responses to “Bakal Beli Euro Typhoon: Siap Sedialah Dengan ‘Taufan’ Pakatan”

  1. Moooohyideen
    December 6th, 2011

    Laa………. Buat apa kita nak marah lak??? Kalau memerlukan kita tak marah. It is a strategic decision to defend the country.

    But yg buat kita marah selalunya, why Kementerian Pertahan appoint third party to liase on behalf of the government??? By appoint third party, we may leak our strategic information to others. It shhould be a deal G-to-G bukan G-to third party-to-G. Sbb bila ada third party, mula lah bersekongkol dgn pemimpin BN nak ambik kesempatan comission. Lagi satu cost must be logic. Macam baru ni hire Boustead beli kapal, bukan isunyanya Pembelian kapal, tapi isunya ahye hire third party and why is overpriced.

    Korang tak paham bila nak analyze sesuatu isu.

  2. Moooohyideen
    December 6th, 2011

    Maslahnya org Mykmu.net ni malas membaca. Kalau baca pun Metro.

    Korang tgk, aku boleh masuk Mykemu.net ni dan baca article…

  3. raplahjingaa
    December 6th, 2011

    Aku sebenarnya tak bersetuju sangat kalau kementerian pertahanan nak mendapatkan pesawat EF-2000 ni…

    aku rasa mungkin lebih baik kerajaan menambah bilangan pesawat SU-30MKM…ntah mungkin pakar-pakar pertahanan kita mempunyai tugas-tugas yang tertentu untuk diperanankan kepada thypoon.

    aku ada kat langkawi ni…hehe saja…tinjau-tinjau…

  4. carlosmontoya
    December 6th, 2011

    LAA..KOMISEN 500 JUTA TU AMCM? FITNAH?
    HEHEEHEH..
    SEDANGKAN KOMISEN 500 JUTA DIANGGAP KECIK
    INIKAN LAGI NFC 250 JUTA??

    PUAK LEMBU MESTI JAWAB ISU INI DENGAN SEKS,LIWAT..SINONIM DENGAN TEMA UMNO.

  5. raplahjingaa
    December 6th, 2011

    buktikan NGPV over price !!

    jangan jadi burung kakak tua…hang ikut jer apa kata si tony bodoh tu…

    aku cabar hang mooo !! buktikan !!
    takat buat fitnah…hang pi main-jauh-jauh..

  6. raplahjingaa
    December 6th, 2011

    apa lagi yang ada kat hangpa kecuali liwat dan seks….??

    hang mai cerita sat apa lagi yang ada kat hangpa…tak dak dah..tu aja yang ada !!

  7. wallyslipar
    December 6th, 2011

    org giler lobang jubur je yg p’caya pakatan haram jadah ni mcm ko..

  8. Moooohyideen
    December 6th, 2011

    Aku tak tahu tgh Malaysian Defense sytem, cuma harapan kita sbgai rakyat Malaysia mereka bekerja dgn Iklhas untuk agama dan negara.

  9. Moooohyideen
    December 6th, 2011

    Tu imaginasi umno..bukan kami yg reka, Datuk T parti mana??? Tanya la dia..macam2 reasin dia bagi.. mula2 dia kata ada org pass tape tu lah, bila org question dia, dia kata dia yg fix the video dalam bilik tu la pulak..kalau dah nak kelentong…macam ni lah jadinya…

  10. Adamyan
    December 6th, 2011

    hire boustead beli kapal? bodoh punya lembu, Bouested buat kapal la ngok…

  11. pasdaplaknat
    December 6th, 2011

    hahah Moo (lembu).. bile abih xbleh jwb..ko tujah bab lain ekk..
    aku bace Utusan.. sbb lengkap dgn pelbagai wacana..
    aku jenguk2 selak2 Haramkah yg dah tak laku, kertas jadi kuning..di rak kedai2 .. sbb nk tgk ape benda fitnah bg setiap cetakan, atau ubat kuat terbaru apa yg ostad PAS tgh kelentong jual….
    sorry leh takkan aku bazirkan se sen pun kasi pada Haramkah..!/PAS laknatullah.

  12. c1
    December 6th, 2011

    raplah bodoh ni… takde benda lain selain liwat..

    terserlah raplah ni bodoh

  13. c1
    December 6th, 2011

    pasdaplaknat ni terserlah kebodohan dia bila bercakap…

  14. pasdaplaknat
    December 6th, 2011

    Sukhoi tu ade masalah ke? kenapa MINDEF target Typhoon pula? ade specialty lain ke?

  15. raplahjingaa
    December 6th, 2011

    he..he..benda apa yang ada lagi kat PKR…melainkan benda tu….

  16. raplahjingaa
    December 6th, 2011

    alaaaa mooo…yang jelas video tu clear….hang tengok tak mooo ? boleh tahan jugak bung minggir hangpa tu…

    cheh ! buat malu agama aja…mangkuk tu seduit pun tak guna…

  17. pasdaplaknat
    December 6th, 2011

    betul lah yg bro raplah tu jwb..

    nk menjawab hujah pencacai najis PR dan sakit akal mana perlu guna hujah yg berakal dan berteraskan fakta.. sbb otak mereka sakit.. sakit xdpt fakta betul..xterima mana baik mana buruk.

    berjaya doktrinisasi Yahudi-Anuwar menghasilkan generasi yg bahlol dan taksub menjilat. isu besar liwat-zina dgn pelacor China di anggap small matter.

    manakala isu fitnah rekayasa spt Kedai Rakyat 1 Malaysia itu lebih besar dr perangai jijik diktator Anuwar laknat ini.. jd sah lah otak2 pencacai2 spt C1-C4 dan sekutu2 pencacai lain adalah sakit..

  18. raplahjingaa
    December 6th, 2011

    …aku tengok flight demo kat sini…SU-30MKM lagi cool…lagi sexy…

    Mungkin RMAF nak utilize Thypoon untuk ground attack…ntah la.

  19. pasdaplaknat
    December 6th, 2011

    tu bukan imaginasi UMNO… itu bukti yg ada setakat skrg bahawa Anuwar itu mmg KOTOR.

    Sedangkan pemimpin2 PAS pun sudah mula slow down dgn Anuwar, ko pulak tibe2 rela hati menjadi penjilat kekotoran Al-Jubri tu..

    siapa yg dedahkan itu soal kedua.. lgpun Anuwar dulu pn sygkan Dato Esk, kemana2 jua dgn Esk, tapi…

    DAto Esk tidak puka diserang oleh Anuwar Yahudi ini, sebaliknya DS Najib dan Rosmah diserang bertalu2.. pelik bukan?

    malu kt DS Najib kot? haha.. Altantunya smpai skrg xjumpa bukti.. jwble di akhirat nnt fitnah DS Najib!

  20. shahrul
    December 6th, 2011

    aku harap kerajaan Malaysia beli cepat2 jet pejuang ni….aku nak TUDM bom rumah2 penbangkang Malaysia tertumanya si tony babi sial dapig ni berserta dengan siLipas dan parti kencing. Kasi ajar sikit

  21. StinGray
    December 6th, 2011

    mooo…ooo kalau bkn ko yg reka tu semua imaginasi…kalau ko reka semua fakta la..’what the cow’ la hang ni…

    kalau dato T buat fitnah, kenapa Anwar tak saman???? saman la sampai bankrupt dato T tu…mane telog dan belalai dia yg gah dipersada video tu…

    Mooo, sedangkan ketua ulama PAS pusat dato harun taib pun tak mau peliwat tu jadi PM, hang plak yg kebuloq sgt syg dgn dia..hang tau tak peliwat tu apa dan sapa???…hang ingat dia nabi jugak ka????..akaii….

  22. StinGray
    December 6th, 2011

    coobaan….

  23. StinGray
    December 6th, 2011

    bkn sekadar membuat fitnah dan dusta semata mata…tak gitu moooo..wtc

  24. StinGray
    December 6th, 2011

    depa memang selalu confuse…sedangkan depan dan belakang pun depa tak tau, ini kan pula nk citer benda2 yg sophisticated..

    janji reply yea moooo……emmmmm

  25. StinGray
    December 6th, 2011

    dia tak ckp, dia tulis jea….beza tuuu..

  26. tengkudin
    December 6th, 2011

    hehehe….betul tu..cepat beli..cepat bomkan…hehehe

  27. Anti Ungrateful Immigrants
    December 6th, 2011

    Seikhlas Tony Puaka Babi bekerja untuk cina sahaja dengan menjahanamkan Melayu & Islam…contoh Melayu bengong sembah kaki cina – Mooo

  28. MenantuOrgFelda
    December 6th, 2011

    yang aku fahamla, kerajaan taknak depend pada satu jenis teknologi saja sebab banyak kemungkinan masa depan boleh berlaku seperti sekatan dan sebagainya..jadi kalau satu kena sekatan, satu lagi boleh jalan…itu pasal TUDM punya jet pejuang ada banyak variasi, dari Rusia ada dari US ada dari Britain ada, dari Italy pun ada.

  29. StinGray
    December 6th, 2011

    kepelbagaian strateji adalah baik dlm apa jua bidang dan urusan..termasuk lah urusan pertahanan….cuma perlu dipastikan setiap pembelian menepati maksima objektif perlaksanaan strateji tersebut..seperti cost, kemampuan peralatan, tenaga pengendali dan keperluan semasa supaya ianya tidak dipersendakan oleh musuh dalaman dan luaran.

  30. bangKano
    December 6th, 2011

    Bercakap pasai perdagangan pihak ketiga mesti ada punya. Tu ada la resam orang berniaga dah jadi tradisi sejak berabad abad sejak manusia mengenali tamadun kehidupan dunia.Sebagai contoh bila kita nok beli rumah kita tak leh teruih beli kat pemaju tapi melalui pihak ketiga. Sapa pihak ketiga tu..Tak lain tak bukan ia la pihak guaman depa la yang mengurus kan segala perihalan pembelian dari beli sampai serah hak milik rumah kat kita. Sropa gak pengimport barang depa tak teruih juai pada pengguna tapi melalui pengedar – pengedar ada la pihak ketiga di mana peniaga dapat lan stok untuk di jual pada pengguna akhir/end user.

    Kalo hang pa tak tau pasai kerenah bisnes jangan dok merapu nok salah kan orang lain twermasuk kerajaan. Kalo PR memerentah pun sistem yang sama depa pakai jugak macam kerajaan BN la ni. Perihal komisen jugak ada la kerenah perniagaan global yang di asas kan oleh kapatalis barat. jangan la hang pa dok kutuk orang ambik komisen,tanpa ada nya komisen ato dalal bisnes kurang berjalan ngan sempurna. Ni semua permainan global…

    Kalo hang kena tuduh melakiumkan kesalahan jenayah mengikut sistem demokrasi berpelembagaan setiap rakyat ada punya hak untuk bela diri. Jadi sapa jadi pembela hang tu..? Dah tentu peguam sebagai pihak ketiga dalam proses menegak kan keadilan. Di sini peranan komisen berlaku lagi,apa mau ka pihak guaman membela hang tanpa komisen…?

    Tolong jawab kalo berani…????

  31. hasnil
    December 7th, 2011

    si tony tu terima tak jemputan kementah nak naik kapal selam.nurulizzah cuma cakap terima kasih je kerana terima kad tapi tak confirm nak naik.

  32. pasdaplaknat
    December 7th, 2011

    Sokong 101% ckp byk susah..

  33. pasdaplaknat
    December 7th, 2011

    Raplah, SU-30 tu artillery demo skali x? kot ade tembak2 kapur ke..hehe

    btl gak.. klu bergantung pd satu2 negara, kena ‘jerut’ nnt susah.
    Anyway membr yg further study kt Rusia bgtau SU-30 tu better dr Hornet,.. nthle ambo xbrapa tau sgt jet fighter ni.

  34. pasdaplaknat
    December 7th, 2011

    kena byk sabar le bro klu lyn budak2 PR ni..

  35. StinGray
    December 7th, 2011

    gud bye mooo …wtc

  36. bujuk
    December 7th, 2011

    Heran jugak bila M’sia beli berkali ganda berbanding dengan negara lain beli benda yg. sama.
    Serupa juga bila Audit kementerian, banyak benda yg. dibeli dengan harga berkali ganda dengan harga pasaran, dahtu tiada kualiti serta tidak diguna. Ini report audit negara…. jadi jangan salahkan rakyat bila hilang kepercayaan pada k’jaan.

  37. bujuk
    December 7th, 2011

    Ada berani ke..? pemilihan UMNO pun dah 2X tangguh.

  38. perisikbebas
    December 7th, 2011

    DAP adalah agen singapork,singapork bercadang nak beli 100 f35 dari u.s.singapork melabur besar dalam pembuatan f35.singapork suka lihat malaysia lemah.agen iblis parti pas….tak tau apa 2.

  39. Mooohyideen
    December 7th, 2011

    Tu masalah ko.

  40. Mooohyideen
    December 7th, 2011

    Semua jet fighter sexy..ub really ni expertise in this line to appraise..

  41. Mooohyideen
    December 7th, 2011

    Apasal cerita pasal Datuk seri lintang pukang. Let me tell u this:

    You have to create thousand lies to cover one lie. Cerita org yg nak menipu tak consistent…

  42. Mooohyideen
    December 7th, 2011

    Korang berhujjah ker?? Setahu aku memaki ade ler… cuba ko baca balik komen2 korang..

  43. Mooohyideen
    December 7th, 2011

    Patutlah Altantuya kena bom!

  44. Mooohyideen
    December 7th, 2011

    Patutlah altantuya kena bom…rupenye..budaya korang suka mengebom!

  45. Mooohyideen
    December 7th, 2011

    Pembelian bank BII dari singapura (portion saham bank indon owned by singaporean) pada harga 4.5time Net Tangible Asset RM7 bil. terlalu byk kita byar???

    Siapa dibelakang deal ni?? Takkan org PR kot…

    so org BN cakap tak suka singapork, habis tu support dia org billion…

    siapa jual pasir kat sinagapork??? Org PR jugak kah??

  46. Mooohyideen
    December 7th, 2011

    Semalam kjaan Trengganu (mat said) award 600 hektar kalwasan perlombongan bijih besi kepada Hiap teck ventures.

    Hipa Teck ni company melayu ker..?? So siapa yg dok support cina??

  47. Moooohyideen
    December 7th, 2011

    Oh ya lupa..korang baca Metro jer…

  48. Moooohyideen
    December 7th, 2011

    Kerajaan awrded DRB kontrak beli armoured vehicle worth RM7.6 billion. Lepas tu DRB liase dgn customer dia and secure the item.

    Maslahnya pasal government tak deal direct???

    Dua isu disini:
    i. Internal info possible leak
    ii. DRB dah mark-up

    ini RM7.6 billion bro…. bukan RM100k…

  49. yeop
    December 7th, 2011

    >bab harga berlipat kali ganda berbanding negara lain..

    bujuk..hang kena tengok keseluruhan konteks dan aspek..

    contohnya, kadar tukaran mata wang asing pada tahun pembelian, kos bahan mentah semasa, kos kelewatan penghantaran, jenis pembelian samada secara pukal atau tidak, jenis persenjataan yg dibeli, dan lain2 faktor yang perlu diberi pertimbangan sewajarnya..

    bukannya dgn terus buat perbandingan tanpa mengkaji dan membuat semakan latar lain kos2 berkaitan..

    contoh, negara Chile membeli kapal selam scorpene pada tahun 1998/1999 dgn harga 250 juta dollar.

    Malaysia pula membeli kapal selam yang sama pada tahun 2003/2004 dengan harga 580 juta dollar..

    apa perbezaanya?
    tahun pembeliannya..

    kenapa berlaku perbezaan?
    perbezaan kos bahan mentah (besi), kadar tukaran wang asing semasa dan lain2 lagi..

  50. Moooohyideen
    December 7th, 2011

    Balai Polis- 1 vote, KFC, 1 Vote, Tandas Awam-1 vote, Lembu Fidlot- Ribu2 vote..Beruk Makye.-1,000 vote

    Why we need to do Bersih again…

    ————————————

    More than 90 problematic names were detected from 2,180 people in the postal voters list in the master electoral roll for Lembah Pantai, revealed the constituency’s MP Nurul Izzah Anwar of PKR.

    “We have here 97 voters whose names are not found on the Election Commission’s (EC) website; they appear to able to vote at two places. Other dubious records also appear in the electoral roll updated as of June 2011,” she said.

    In a press conference at PKR’s Lembah Pantai service centre today, Nurul Izzah said among the bizarre items was a voter named ‘Balai Polis Kerinchi’ (Kerinchi police station) in the master electoral roll.

    “When we crossed checked the details using the voter’s police identification card number, there is a name, but in the EC electoral roll it shows otherwise,” she said.

    She said the voters identity card number, RF161872, corresponded with one Mohd Faizul Mohd Yusop on the EC online database.

    “We don’t know if it’s Balai bin Polis Kerinchi or Balai Polis bin Kerinchi,” jibed Nurul Izzah ( right ).

    The other unsettling problems were of voters whose records are not found on the EC’s website but appeared in the electoral roll.

    “What’s more unnerving are the voters who are listed in two voting districts, for example, Saripah Arif (RF90153), is listed as a postal voter in Pantai police station as well as in Pekan police station, which is all the way in Pahang,” she exclaimed.

    In 2008, the urban constituency had about 56,000 voters but as at June this year, the constituency has about 70,000 registered voters.

    “We just can’t trust the system. What will happen if the election is held any time soon? This is the gazetted roll for the third quarter, which we will have to use if the election is held tomorrow,” she said in frustration.

    Nurul Izzah had earlier said that the number of postal voters spiked by 1,363 percent in two months – from a mere 149 on Sept 26 this year to 2,180 on Nov 2.

    ‘Not clean, not fair system’

    She added that the dubious records found were not part of the 42,000 doubtful names displayed by the EC since mid-October.

    “We have highlighted the problems to the EC, but this is not our job. If you expect us to check every name on the electoral roll why do you need the EC?”

    “The system is not clean, not fair and riddled with irregularities,” said Nuril Izzah, adding that there is a pressing need for the implementation of the indelible ink and advance voting in the election regulations.

    The EC has admitted to irregularities in its voter database, saying that some of those in the electoral roll had questionable registration documents.

  51. mustaqim
    December 7th, 2011

    aku LIKE komen ko kali nie moooooo…..sejuta like

  52. selamber
    December 8th, 2011

    korang pun bukannya berhujah..tp ber’FITNAH je memanjang..

  53. selamber
    December 8th, 2011

    ..kotor semua tu..

  54. selamber
    December 8th, 2011

    ko yg tak faham

  55. selamber
    December 8th, 2011

    lain kali ko mintak la kat Mat Said kontrek tu..

  56. raplahjingaa
    December 8th, 2011

    sapa yang bayar tu mooo…kerajaan ke ?

  57. raplahjingaa
    December 8th, 2011

    hmm…mooo..mooo..

    tak kan la sampai company cina tak boleh dapat award kerajaan ?…agak-agak la bila buat statement tu moooo

    jangan la sampai macam tu mooo….

  58. raplahjingaa
    December 8th, 2011

    tu belum masuk cost latihan pegawai-pegawai TLDM yang di incorporated dalam harga pembelian kedua-dua subs…termasuk sebuah sub latihan…

    bujuk…nak operate kapal selam, bukan macam nak belajar naik basikal…tak ada cost…

    cuba buka minda sikit pada kenyataan

  59. raplahjingaa
    December 8th, 2011

    firing demo tak ada….cuma daily flight demo

  60. raplahjingaa
    December 8th, 2011

    yang tak sexy…roket DAP jer…macam batang mancis jer aku tengok.

    heh..heh…hang jangan marah mooo noo.

  61. raplahjingaa
    December 8th, 2011

    hmmm…bung minggir kata time tu dia kat rumah layan facebook/twitter….tapi bila di kaji….time tu facebook/twitter dia tak active pun…

  62. raplahjingaa
    December 8th, 2011

    PARS 4×4 kenderaan perisai yang berasal dari turki…dan pembuatannya pulak adalah mengikut blueprint dari sebuah syarikat di US.

    OK la mooo aku jawab soalan hang..

    kenderaan tersebut akan di bina di facility DRB Deftech…mengikut specs yang telah ditetapkan oleh Kem pertahanan…bukan di ceduk 100% dari syarikat turki….

    Apa yang difahamkan hanya chasis kenderaan saja yang menyerupai kenderaan asal…features yang lain termasuk turret diambil drp design Afrika Selatan..malah design tayar yang digunakan adalah dari US…ini tidak termasuk sistem-sistem yang lain..

    Terdapat 4 calun yang lain yang membida dalam projek APC ni…dan keempat kenderaan dari 4 syarikat yang berlainan telah berentap antara satu sama lain dalam ujian di Malaysia…beberapa tahun dulu.

    Pakar-pakar pertahanan kita memilih PARS untuk diguna pakai dalam projek APC kebangsaan.

    Kilang DRB deftech yang sekarang mengeluarkan kenderaan Adnan dan truck tentera…akan di olah untuk mengeluarkan hampir 800 buah PARS…ini memerlukan kos mooo…bukan free.

    Teknologi transfer dalam pembinaan kenderaan ini amat bernilai harganya mooo…

    dan kerajaan memilih teknologi kenderaan daripada sebuah negara Islam yang lain…ini harus kita puji.

    hang tak bangga ke mooo…tengok negara-negara Islam berkongsi pengetahuan dan mengeluarkan senjata berteknologi tinggi….

    Tony Phua dan cina-cina subersive ni semua sakit hati…orang Islam dah mula bergerak membina senjata sendiri..

  63. raplahjingaa
    December 8th, 2011

    hmmm…yang dok hasut buat perhimpunan haram….cina komunis dan hindu tamil tigers….yang dok guling-guling atas jalan….

    melayu PAS..

    yang depa nak jatuhkan ….kerajaan yang di tunjangi orang melayu…

    Hangpa bijak sungguh !!

  64. yeop
    December 8th, 2011

    paham ke si mooo tu..?

  65. pasdaplaknat
    December 8th, 2011

    C1, bodoh di mata org bahlol..so xkisah le..

  66. pasdaplaknat
    December 8th, 2011

    hahhaa..ye kan..tp..
    Roket DAP sexy dimata Pok Nik dn pengikut2nya,..

  67. pasdaplaknat
    December 8th, 2011

    syabas Krjn BN!.. Moo pasti xsedap hati bace tu.. haha

  68. pasdaplaknat
    December 8th, 2011

    bagus sgt kalau puak BERSHIT ni buat demo ke-3, anti-climax mood rakyat, mudah keja BN hadapi PRU.. rakyat dh meluat weii..
    moga PR terlungkup hapus terus lepas PRU nnti..

  69. fariz
    December 8th, 2011

    ak pn x bape sure kerajaan ni nk pilih yg mane 1…dlu dan skrg agak hype nk beli eurofighter,ad gk sblom ni ak baca artikel mane ntah yg super hornet is a very good consideration memandangkn kte ad operate hornet skrg ni,dan ad lg pulak sblom ni zahid hamidi nk tmbah lg SU-30MKM….ak harap rumors ni perlu dihentikan laa,sbb lame2 baca rse confuse…pada pendapat ak scr jujurnya baik kita memilih super hornet sebagai ganti kpd MIG kita…eurofighter ni mahal sgt lah…. :P

  70. chemong
    December 11th, 2011

    yg ni aku sokong ko moooo aku pun x paham kenapa mesti ada third party…

  71. dewahodoh
    December 13th, 2011

    aku lebih suka kalu TUDM tambah lagi SU-30MKM dengan syarat Rusia akan jual T-50 PAK FA dengan teknologi full dalam masa 10 tahun lagi…

  72. namee93
    December 14th, 2011

    sbub dyeorg nak bli pesawat dri negare eropah niyh sbub dyeorg nk mevariasi kan pesawat yg ad…and also dis typhoon will be used fo over 20 years..so plan jangke panjang ntok ganti pesawat f18 hornet kite…sbub malaysia mmg biase mggunakan due2 jenis pesawat dri kedua blok niyh…sbub teknologi pesawat rusia n eropah tidak sme..so dgan bli due2 malaysia dapt tutop klemahan antare due2 psawat niyh

  73. namee93
    December 14th, 2011

    niyh la akibat ikot sngadd ambiga keling lahanat uh…skang dye nak buat perhimpunan gay/lesbian dibenarkan kt malaysia pown ko sokong laa…ikot keling kpale ko pusing maaa….jgan maen2

  74. azlan
    December 18th, 2011

    hornet banyak karenah bro,klu nak jimat badjet baik beli su 30 MKM jer atau model yang lebih canggih spt su 35 ker…

  75. Penjejak awan
    February 28th, 2012

    karlos… komisen tu mmg ade… tp yg bayar tu penjual bukan si pembeli… pakai org tgh mesti ade komisen dr syarikat penjual… ape kejadah pembeli bg komisen kat org tgh… kat dlm malaysia ni pun bnyk jual beli pakai org tgh…

  76. Penjejak awan
    February 28th, 2012

    cost mmg logic… klu nak dedah semua segala jenis spec, dgn sistem dgn kos sebenar kepada umum, tu kerja bodoh namanya.. dgn kos sebenar yg didedahkan musuh pun boleh agak ape spec dan sistem kapal tu.. pertahanan negara adalah rahsia yg org luar x boleh tau.

  77. Tango
    March 16th, 2012

    Bila aku baca kenyataan diatas nampak sangat PR yang tidak suka ATM memodenkan angkatan tenteranya.Persoalan adakah sekiranya TUDM hendak membeli Jet Pejuang perlu dihebohkan apa yang ada dalam Jet Pejuang tersebut?adakah anda diluar sana tahu jenis radar apakah yang terpasang pada su-30mkm kita?kenapa Jet Pejuang kita menjadi mahal?adakah kamu diluar sana terpikir adalah menjadi satu rahsia bagi kerajaan bagi mendedahkan apa yang terkandung di dalam Jet Pejuang tersebut.Aku melihat penduduk singapura tidak sekali-kali mempersoalkan kerajaan mereka membeli peralatan ketenteraan sebabnya mereka merasakan negara mereka terancam hampir semua dikelilingi masyarakat melayu tak kira Indon ke,brunei ke,tambah-tambah malaysia.tapi di sini lain pulak jadinya.Pernah tak kamu orang PR tanya kenapa TONYPUAKA kenapa dia bergitu lantang bab ketenteraan?adakah beliau salah seorang agen kepada singapork?renung-renugkan wahai orang PR lembap dan bengong lagi bahalol…..

  78. isse
    July 13th, 2012

    Aku cukup bangga menjadi ‘anak melayu’ dan keyakinan ku bangsa Melayu mampu membina sejarah gemilang asalkan anak bangsanya sedar dari lamunan, tidak berlaku khianat terhadap bangsa sendiri dan tidak hanyut dengan permainan ‘musuh’. Ada sebab kenapa pemimpin Melayu dan pemimpin tertinggi angkatan tentera memilih pesawat yang bakal dibeli. Kita, rakyat marhaen ni jangan jadi macam tikus membaiki labu ataupun mempunyai pemikiran “denial syndrome” contoh e.g. Tony PuaKA…

  79. Jamilisa
    July 14th, 2012
  80. sbr
    November 13th, 2012

    yop, bezanya memang tahun tapi cuma 4 tahun. bukan 20 tahun yang mungkin akan beri beza kos dan pertukaran wang sebegitu rupa. Chile beli harga tersebut untuk sebuah kapal selam baru tapi malaysia beli yang terpakai. Org malaysia belum bodoh matematik lagi yop. Sedar diri lah yop. Nak defence tu make sure ade facts.

  81. hany
    November 24th, 2012

    apa spesifikasi yg di beli oleh malaysia dan negara lain…beli sekilo udang satu masak goreng satu masak lemak gulai durian memang lain harga sebab rencah pun berbeza

  82. hany
    November 24th, 2012

    rasanya la, satu satu fighter jet tu ada kelemahan dan kekuatan masing masing, dan salah satu menutup kelemahan yang satu lagi…

  83. ariwan
    March 16th, 2013

    Kalau untuk pertahanan dan maruah negara apa nak kesah..kalau boleh beli yang terbaik dengan jumlah yang banyak. Jangan nanti zaman ekonomi meleset dan ada ancaman perang dari negara jiran baru terhegeh hegeh nak beli.Sebagai rakyat saya terkilan melihat standard pertahanan udara negara belum mencapai tahap yang boleh dibangakan. Untuk mendaulatkan negara pembelian senjata perang ini sangat penting..kejadian di Lahad Datu tidak mengentarkan rakyat sekiranya kita memiliki senjata perang yang dapat diharapkan…

Leave a Reply

Type your comment in the box below: