Menu Utama

PEMBERHENTIAN QUIET OF TUNTUTAN MAHKAMAH US

PEMBERHENTIAN QUIET OF TUNTUTAN MAHKAMAH US
Kenyataan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia
24 September 2016

1. Tuntutan mahkamah tindakan kelas yang difailkan di Amerika Syarikat terhadap 1MDB dan lain-lain oleh setiausaha politik Tun Mahathir Mohamad, Matthias Chang dan Husam Musa telah menimbulkan kontroversi global.
Ianya semata-mata berdasarkan dakwaan dalam aduan awam Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, dan coretan palsu yang disiarkan oleh Wall Street Journal.

2. Tuntutan mahkamah oleh pengikut Tun Mahathir ini menimbulkan berita dan kontroversi global apabila ia difailkan pada 11 Ogos.
Tetapi, yang peliknya, Wall Street Journal dan media Barat yang lain tidak melaporkan bahawa semalam, saman itu telah digugurkan.

3. Realitinya adalah bahawa ia sejak awal lagi adalah tidak berasas, satu aksi publisiti semata-mata untuk memanipulasi persepsi orang ramai.
Sebahagian daripada rancangan Tun Mahathir untuk mensabotaj 1MDB dan merosakkan ekonomi Malaysia untuk menjatuhkan kerajaan yang dipilih secara demokrasi.
Dan semua ini adalah atas sebab-sebab politik untuk kepentingan diri sendiri, hanya untuk memberi manfaat kepada anaknya Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

4. Ia semestinya mengecewakan bagi Tun Mahathir bahawa setiap percubaannya untuk menggulingkan demokrasi Malaysia telah gagal. Mereka akan terus gagal.Salah satu tanda seorang pemimpin yang sebenar adalah mengetahui masa untuk berundur secara senyap.

5. Rekod sebenar Perdana Menteri telah dicatitkan oleh Ketua Pengarah UNESCO Irina Bokova.
Beliau berkata, “Di bawah kepimpinan Perdana Menteri Najib Abdul Razak, kerajaan Malaysia telah mengambil pendirian tegas terhadap keganasan ekstremisme melalui penglibatan dan pendidikan, yang mana UNESCO menganggap sebagai pencegahan jangka panjang yang paling berkesan ke atas kuasa yang mengancam untuk memecah-belahkan masyarakat”.
Beliau juga memuji Malaysia sebagai “Satu contoh kepada negara-negara di semua peringkat pendapatan”; dan juga berkata bahawa negara ini adalah “Bukti bahawa menghormati kepelbagaian merupakan satu sumber pengayaan”; dan bahawa kita telah mengetuai usaha menggalakkan “Ajaran agama untuk menggalakkan toleransi, hormat-menghormati dan saling memahami”.

6. Kerajaan tidak akan terganggu dengan percubaan Tun Mahathir yang semakin terdesak.
Perdana Menteri akan terus berkhidmat kepada rakyat dan mengutamakan sekuriti, keselamatan dan kemakmuran mereka.

Datuk Seri Panglima Dr Salleh Said Keruak,
Menteri Komunikasi dan Multimedia,
Malaysia

__________________________________________________________________________________________________________________

QUIET DISMISSAL OF U.S. LAWSUIT
Statement by Minister of Communications and Multimedia
24 September 2016
1. The class action lawsuit filed in the United States against 1MDB and others by Tun Mahathir Mohamad’s political secretary Matthias Chang and Husam Musa generated global controversy. ‎It was based purely on the allegations in the US Department of Justice civil complaint, and on false smears published by the Wall Street Journal.

2. This lawsuit by Tun Mahathir’s henchmen generated global news and controversy when it was filed on 11 August. But, strangely, the Wall Street Journal and other Western media haven’t reported that yesterday the lawsuit was dismissed.

3. The reality is that it was baseless from the start, a pure publicity stunt to manipulate public perceptions. Part of Tun Mahathir’s plan to sabotage 1MDB and damage Malaysia’s economy to unseat the democratically-elected government. And all this for selfish political reasons, just to benefit his son Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

4. It must be frustrating for Tun Mahathir that each of his attempts to subvert Malaysia’s democracy has failed. They will continue to fail. One of the hallmarks of a true leader is knowing when to quit quietly. ‎

5. The Prime Minister’s real record has just been stated by UNESCO’s Director-General Irina Bokova. She said that ‎”Under the leadership of Prime Minister Najib Abdul Razak, the government of Malaysia has taken a firm stance against violent extremism through inclusion and education, which UNESCO considers the most effective long-term prevention to forces threatening to divide societies”. She also praised Malaysia as “An example to countries of all income levels”; said the country is “Proof that respect for diversity is a source of enrichment”; and that we have taken the lead in encouraging “The teaching of religion to promote tolerance, respect and mutual understanding”. ‎

6. The government won’t be distracted by Tun Mahathir’s increasingly desperate attempts. The Prime Minister will continue to serve the people and prioritise their security, safety and prosperity. Datuk Seri Panglima Dr Salleh Said Keruak, Minister of Communications and Multimedia, Malaysia

Source: http://sskeruak.blogspot.my/2016/09/quiet-dismissal-of-us-lawsuit.html






13 Komen to PEMBERHENTIAN QUIET OF TUNTUTAN MAHKAMAH US

  1. azmi says:

    Kami tak peduli apa itu “PEMBERHENTIAN QUIET OF TUNTUTAN MAHKAMAH US”..
    yang kami mahu…
    PEMBERHENTIAN QUIET OF PENCURIK 2.6 BILLION FROM US…
    THE PENCURIK IS NAJIB RAZAK..
    MALAYSIAN OFFICIAL ONE..
    FULLSTOP…
    HE HE HE..

  2. Pemerhati says:

    bukan satu tamparan yang boleh menambah lagi kesedaran & kepercayaan rakyat bahawa musibat tua hilang akal mahathir sememangnya seorang penipu & pemfitnah(merekayasa isu 1MDB) apabila ‘class action lawsuit’ yang difailkan oleh 2 ekor pencacai(matthias chang & husam musa) mahathir itu digugurkan

    bukan satu tamparan apatah lagi masalah kerana musibat tua hilang akal mahathir boleh sahaja memberi lagi dedak(sebagai upah) kepada WSJ, NYT atau SR(semuanya harus menggunakan media asing, jika menggunakan media tempatan seperti MalaysiaKini mudah untuk pihak berkuasa Malaysia ambil tindakan kerana membuat fitnah) untuk membuat kenyataan(memberi alasan) bahawa peguam orang Amerika yang telah sanggup pada mulanya mengendalikan ‘class action lawsuit’ itu terpaksa mengundur diri kerana menerima ugutan bunuh(kononnya)

    agaknya lidah syaitan penyebar fitnah ciptaan tua musibat hilang akal mahathir iaitu SWJ, NYT atau SR lambat memberi respon tentang ‘class action lawsuit’ itu digugurkan kerana mereka masih belum mendapat dedak…alasan kepada kenapa ‘class action lawsuit’ itu digugurkan sudah ada & pastinya sama dengan alasan musibat tua hilang akal mahathir, masalahnya dedak belum lagi masuk jadinya mereka tidak perlu membuat apa2 respon

    agaknya juga perbincangan perlu juga dibuat sama ada peguam orang Amerika itu harus sama diberi dedak atau tidak, jika tidak beri dedak nanti nak jawab apa jika peguam orang Amerika itu menafikan dirinya telah diugut selepas WSJ, NYT atau SR membuat kenyataan bahawa peguam orang Amerika yang telah sanggup pada mulanya mengendalikan ‘class action lawsuit’ itu terpaksa mengundur diri kerana menerima ugutan bunuh(kononnya)

  3. azmi says:

    Orang nak bawak balik harta yang dicurik MYKMU tak hendak…
    MYKMU redha walaupun berbillion duit yang dicurik najib buat beli harta diluar negara lupus begitu sahaja …
    Rakyat Malaysia lain tak redha…
    Kalau orang biasa walaupun mencuri sebiji telor pun boleh kena penjara..
    ini Najib pencurik curik berbillion nak dilepaskan begitu sahaja…
    Sorry MYKMU…
    We will fights against this PENCURIK…
    HE HE HE…

  4. azm says:

    azmi..go to hell..

  5. Inderasakti says:

    Toksah dilayan orang gila seperti azmi ni seperti titah sultan johor tak perlu dilayan macam kita semua tau siapa dia tu

  6. rakyat smart says:

    Azmi gila. Tuntutan saman Husam tu untuk duit Arab. Kapal layar tokoh Arab punya. Jadi nak kata duit Malaysia apa jadah. Haha.

  7. Memang Baik says:

    Untuk terjemahkan apa yang saudara azm seru pada Azmi membawa maksud ” Boleh pergi jahanam ” .

    Tapi bukan setakat itu yang penulis mahu tulis. Penulis suka menyeru pada semua wahai rakan taulan, sahabat handai…. kalian mulalah guna akal fikiran yang memang telah dianugerahkan Allah. Allah telah beri kita sorang satu. tak ada orang yang diberi lebih akal disegi bilangan… semua sama. Yang jadi tak sama ialah kerana enggan guna sepenohnya pancaindera yang diberi.

    Apa yang perlu kita susun untu kajian ialah…
    Dalam pada segala tuduhan dan tohmahan yang diberi pada seorang individu saperti dia seorang pembunuh,seorang ketua yang kejam, penipu , pemakan rasuah…. Saban hari saban waktu, ditiap sudut ceramah, ditiap helaian tulisan dan portal…tidak ke beliau akan bimbang, gusar, malu dan takut. Tidak ke beliau terbayang tangannya digari dan akan turun naik mahkamah untuk menjawab tuduhan yang berbagai.

    Sebaliknya beliau kelihatan biasa tanpa gusar, buimbang dan takut . Masih mampu senyum, berhumour…seolah2 beliau tidak pernah tahu apa yang dikatakan oleh orang terhadapnya..

    Guna akai, fikir2 kan.

  8. 1malaysiakini says:

    Sian azmi.. salah sorang yg sokong membabi buta..
    Tapa azmi.. mengaku kesilapan tidak bodoh..
    Tapi, tahu kesilapan dan tidak mahu mengaku kesilapan itu yg bodoh..
    Ini yg ketua2 pembangkang.. mahathir anwar lim guan eng semua mahukan..
    Persepsi buruk terhadap kerajaan..
    Dan azmi salah sorang yg mereka berjaya lahirkan dr program itu..
    Pembangkang gunakan politik membenci pihak kerajaan…

  9. manjoi says:

    Hakikatnya sesiapa pun boleh pun boleh buat aduan sivil di US (yang penting ada RM!). Orang Malaysia semuanya cerdik pandai, tak buat kerja bodoh macam Husam dan Matthias. Kat Malaysia PAKATAN HARAPAN, kat US PAKATAN DOJ. Dua2 haram jadah!!!

  10. Hantu Gigi Jarang says:

    “Dont worry. (He who) laughs last, laughs best. Salleh Keruak’s press statement is counting chickens before they are hatched. All thunder but no rain.
    “We know what we are doing. Watch my video speech again ‘DOJ Bombshell’. Soon he has to eat back all his words. Have faith in God,” Chang said in a WhatsApp message.

  11. manjoi says:

    KELING Matthias said ‘Have faith in god’? He is a KELING in term of faith and worship Allah, Jesus, Buddha, Muruga etc and even Satan.
    Tuhan walau dengan apa nama sekali pun melarang porak peranda, fitnah, kebencian dan segala buruk yang lain. Seperti dalam Surah Al Asr’, hendaklah kita berpakat2 dalam perkara2 yang baik, berpakat2 menolak perkara2 yang merugikan (seperti PAKATAN HARAPAN dan PAKATAN DOJ)!

  12. sireh ke gagang says:

    Org gila atas sekali tu tak habis2 meroyan . bila agaknya nk mati. hidup pun menyusahkan masyarakat je.

Leave a Reply

Threesome