Menu Utama

Four Corners State Of Liar: Pemabuk, Penipu, Orang Gila dan Nyanyuk (1)

besser-ABCNewsDua minggu selepas Linton Besser, wartawan stesen televisyen The Australian Broadcasting Commission (ABC) dihalau keluar dari Malaysia, mereka menerbitkan sebuah filem cereka pendek (short film) berjudul, “State of Fear: Murder and Money in Malaysia” (SFMMM).

Filem pendek ini mengisahkan pembunuhan dan rasuah yang berlegar di sekitar Perdana Menteri, Mohd Najib Razak, memaparkan antagonis yang boleh dianggap mental yang tidak stabil, penipu, pemabuk dan orang nyanyuk.

Filem pendek ini bermula dengan footage menunjukkan kebiadapan Linton Besser menerjah acara Perdana Menteri bersama rakyat hanya untuk bertanya mengenai akaun beliau yang sedang disiasat. Wartawan ini tidak menunggu sidang media tetapi menahan Perdana Menteri di tengah jalan seolah-olah mereka masih penjajah negara ini.

Linton Besser perlu sedar bahawa Najib Razak ialah Perdana Menteri bukan pemilik bar di Australia yang bersusur galurkan banduan England. Perdana Menteri Malaysia sentiasa terbuka kepada soalan dalam sidang media tapi bukan dengan cara menyergah beliau di tengah jalan.

Berbalik kepada SFMMM. Ia hanyalah sebuah filem cereka pendek bukannya dokumentari seperti yang digembar-gemburkan oleh Malaysiakini.com. Dokumentari harus mengandungi bukti dan analisis berdasarkan bukti. Dalam SFMMM ini semua tiada.

Sebaliknya, SFMMM hanyalah sebuah naratif politik yang menggabungkan sudut pandangan beberapa orang yang mempunyai agenda menentang Perdana Menteri dan digabungkan secara kreatif dengan isu-isu semasa seperti pembunuhan pendakwaraya Kevin Morais, pembunuhan bekas pengasas AmBank, jumlah wang dalam akaun peribadi Mohd Najib di Ambank dan pembunuhan Altantuya Sharibu.

Naratif ini kemudiannya disokong oleh watak-watak seperti:

1. Charles Morais yang mempunyai banyak hutang di Amerika Syarikat dan sanggup berkata apa sahaja demi duit.

2. Claire Brwon, pemilik Sarawak Reports yang dibayar berjuta ringgit oleh sebuah Yayasan di luar negara.

3. Mahathir Mohamad bekas Perdana Menteri yang hampir nyanyuk tapi masih mahu menjatuhkan Mohd Najib.

4. Zaid Ibrahim bekas penyokong Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi yang kemudian disingkirkan dari UMNO dan mendesak Yang Di Pertuan Agong agar tidak melantik Najib Razak sebagai Perdana Menteri.

Apabila diletakkan antagonis-antagonis seperti ini dalam cereka pendek tajaan ABC tentulah kita akan mendapat satu soap opera politik Malaysia.






15 Komen to Four Corners State Of Liar: Pemabuk, Penipu, Orang Gila dan Nyanyuk (1)

  1. azmi says:

    oh gitu kisahnya…he he he
    apa tak masukkan watak anwar ibrahim sekali…
    PELIWAT TEGAR, PENZINA …dah nak mampus..
    he he he..
    mata-mata mesti suka komen aku..

  2. azmi says:

    HE HE HE…NO NO NO…

  3. azmi says:

    VERSI PENOH…
    HE HE HE …SAMAN JANGAN TAK SAMAN OSTOLIA CHANNEL NI..

  4. azmi says:

    PM NAJIB SUDAH TERKENAL SELURUH DUNIA…HA HA HA…
    SEDAP SUNGGUH CERITA PENDEK NI…
    LEBIH SEDAP DARI CERITA PENZINA PELIWAT…
    RASA TERHIBUR LA…MATA MATA..

  5. Kamar says:

    Saman la ABC kalau najib tk nk saman mykmu pn ble saman atas hak rakyat

  6. Inderasakti says:

    Lagi nak memuja muja media asing tu padahal ini tak lebih dari cereka drama hollywood saja tapi haprak pun takdak betul kata mykmu ini bukan dokumentari ini cerita mat saleh australia mabuk jack dainels

  7. system baru says:

    Abuya Orang sama muka penipu’ ITU azmi Dan kamar macam kita orang tahu.
    Lepas INI APA lagi nama samaran kau nak gunakan abuya
    Tengok jenis Dan Cara tulisan pun dah tahu.
    Taktik hasut orang gunakan lain2 nama ‘orang dah tahu abuya

    Nanti aku tahu jawapan kau ITU ia’jawapan sama untuk kau yakin orang pasti kau cakap ‘aku bukan orang sama ,ITU taktik bodoh macai pakatan haramjadah nak yakin akan orang

    Abuya taktik ITU kami tahu ia taktik soros kini dalam dunia cyber ‘orang sama mengunakan perbagai nama untuk yakin kan orang ,oparasi soroskini dalam alam cyber untuk medemokasikan LGBT di Malaysia ini , pergi mampus abuya kami tak tertarik dengan demokasi LGBT itu

    Nanti kau cakap bangla 40ribu bangla yg aku tulis itu , taktik bodoh abuya ITU

  8. Kamar says:

    Wisna putra patut amik tindakan mwdia kjaan australia yg lapor ni panggil duta australia jgn biar org asing menginjak maruah msia, ada brani anifa aman

  9. system baru says:

    Sehingga Sekarang aku tunggu dokumen 1mbd menyatakan najib bersalah Dari blog pakatan haramjadah gagal dia siarkan hanya tahu bercakap Tampa bukti. yg aku nampak guang end menipu dalam pembelian Rumah Dan penjual tanah di Penang mereka Ada dah siarkan dekuman ITU blog sokong kerajaan, macam abu ya macam mana orang undi atas pagar nak sokong pakatan haramjadah ITU jika dokumen menyatankan najib bersalah tak keluarkan dalam mana blog, sehingga Sekarang aku tunggu tak satu dokumen di siarkan blog di tempatan Dan blog antarabangsa
    Buat malu je kau sokong pakatan haramjadah itu

  10. system baru says:

    Abuya Kalau pasal wartawan pun nak bising, Obama Dan lain presiden hari2 kritik oleh media tempatan amerika ITU Dan media antarabangsa ITU tak pun dia bising . Macam orang nak jalan masuk tempat itu bukan tempat sidang akbar. China macam2 orang kritik dasar dia tak pun dia panggil duta amerika ITU buat malu je

  11. Heee says:

    Tanya Tun, entah2 ABC ini sudah dirasuah oleh kumpulannya. Setelah Sarawak repot dan Wsj 1 dunia dah tahu berkonspirasi menggunakan mamlumat palsu dan x boleh dipercayai. Tapi apa susah, apa yg ABC paparkan tu hanyalah ulang tayang cerita bohong, fitnah dan palsu pembangkang dan geng ANC. Rakyat dah x heran dan x percaya. Segala siasatan x menunjukkan Najib terlibap pun. Azmi2 sampai mati ke kamu nak percaya fitnah2 bohong ni? Yg nyatanya pembangkang dan pro Tun lah yg jahat, pendengki dan bushk hati. Ke longkang with ABC…

  12. system baru says:

    Kenapa dalam ling video YouTube untuk orang kritik dia tutul ITU APA ITU kebebasan bersuara di perjuangkan barat untuk orang Malaysia tak boleh kritik video ITU ia buat malu je kamar

  13. cempakazaleha says:

    begitu hebatnya najib. bukan setakat dalam negara, nun dari jauh, negara bekas penjajah di hemisfera utara hingga ke ‘downunder’, semuanya mahu lihat beliau berundur. tapi hingga kini, najib langsung tidak kelihatan terkesan pun. masih kuat bekerja untuk meningkatkan kualiti kehidupan rakyat. cuba bandingkan dengan ketua menteri p.pinang yg kelam kabut tidak tentu arah cuba menafikan cerita-cerita gelap beliau.
    saya pun tertunggu-tunggu jugak untuk lihat segala dokumen yg dikaitkan dengan ds najib nih. tapi semuanya hanya cetakan-cetakan media sahaja, tidak seperti dokumen-dokumen yang bersepah-sepah dalam media sosial mengenai skandal ketua menteri p.pinang tu. semuanya original.
    dizaman fitnah nih, peganglah prinsip ‘fatabaiyanu’…

  14. dkds says:

    Punya lah terdesak ingin menjatuhkan Najib , habis segala benda cerita fitnah dihidangkan bagi santapan golongan yang lemah iman. Semua persoalan yang mereka lontarkan semuanya dah terjawab…ini hanya serangan persepsi bagi memburukkan imej Ds Najib sahaja.

  15. ayam says:

    Laaaaa….tak abis2 lagi cerita keling kt mykmu nie..? Ini sudah mengalahkan bollywood punya filem…the bugiswood epic of the century

Leave a Reply