Menu Utama

Pembangkang Tidak Tahu Ekonomi, Bagaimana Nak Perintah Negara?

rafizi-tony-pua

KITA semua tahu, yang diharapkan pembangkang untuk menunjuk pandai dalam hal ekonomi ni hanya ada 2 saja, Rafizi si Sotong Kering dengan Tony Pua Ka.  Bila ada persoalan kewangan dan ekonomi timbul, balik-balik muka ini jugaklah yang ditolak ke depan sebagai yang paling hebat.

Pelbagai kelayakan dan ‘kehebatan’ tentang 2 ekor ini sering diwar warkan untuk mengatakan kenapa Pakatan lebih baik dari BN dalam bab ekonomi.  Takde track record, pembangkang cipta track record.  Rafizi sebagai contoh dilantik CEO kepada Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor yang diketuai Anwar.  Apa hasil pun kita tak tahu pejabat ini melainkan menghabiskan wang rakyat sebanyak RM 15 juta (seperti mana dakwaan Faekah) sekalipun elaun Anwar hanya RM 1 sebulan.

Itulah yang dijaja sebagai hebat tu, track record cipta sendiri.

Maka tak hairanlah kenapa banyak perkembangan kebelakangan ini menunjukkan Pakatan sebenarnya ketandusan orang yang ada pengetahuan pasal ekonomi waima dengan adanya 2 ekor ini pun, seterusnya mencetuskan persoalan bagaimana puak-puak ini nak memerintah Malaysia?  Negeri-negeri yang mereka perintah pun tidak ada apa yang hebat, bajet sejak dapat kuasa sampai sekarang, semuanya defisit.

Jika teori Rafizi konon, kalau minyak murah barang murah ni kita dah lama tahu salah, semalam giliran rakannya, si Tony pulak dibuktikan sebagai jahil ekonomi.  Penjualan 60% ekuiti Bandar Malaysia oleh 1MDB kepda konsortium IWC-CREC kelmarin membuktikan bahawa dakwaan Tony selama hari ini bahawa nilai projek itu hanya sekitar RM 4 billion bukan RM 11 billion seperti yang diunjurkan 1MDB, ternyata silap.

1MDB bukan setakat membuktikan nilai yang Tony dakwa itu salah, bahkan mereka menjual kepada nilai yang lebih tinggi dari yang mereka sendiri anggarkan.

Berapa nilai, berapa angka penulis malas nak ulang semula, cukup setakat rakyat tahu bahawa pembangkang tidak ada satu clue pun tentang keadaan ekonomi negara.  Takat cakap Datuk Seri Najib tidak tahu mengurus ekonomi begitu sajalah, macam yang dia tu tahu ekonomi sangat.

Hakikatnya, buruk-buruk yang dikatakan tentang Najib, pelan untuk mengurangkan hutang 1MDB dah berjaya, cakap 6 bulan selesai, memang 6 bulan selesai.  Ekonomi negara diunjur berkembang sekitar 4%-5%.  Apa kesannya pada rakyat?  Majoriti orang masih ada kerja lagi, kalau nak dibanding dengan 1997 dulu, macam langit dengan bumi.

Kalau tak pasal Najib memperkenalkan GST, tenat kewangan kerajaan kita sekarang bila penurunan harga minyak menghilangkan hampir separuh pendapatan negara.  Apa benda pun tak boleh nak buat, nak topup data Internet mengutuk kerajaan dari telefon yang mahal pun tak mampu nanti.  Itu semua orang tak nampak tu, takkan nak tunggu jadi macam 1997 baru nak sedar dari tidur?






10 Komen to Pembangkang Tidak Tahu Ekonomi, Bagaimana Nak Perintah Negara?

  1. amru says:

    seperti biasa perkara begini tak viral di facebook dan forum2 lain (seperti forum cari forum loyat forum tranungkite forum detikdaily) lemah dalam perang siber.

    korang hanya hebat dikubu sendiri

  2. Chek lan says:

    Yela pembangkang tak tau ekonomi, UMNOpig pandai sebab tu la Malaysia ni defisit 19thn berturut turut hutang sikit je 700b ringgit semakin naik 4.40 /USD 1 . Bangga nye dgn Umno BN dulu nilai saham melayu 52b skrg tinggal 2b,

  3. Naser says:

    Ahnad Maslan tu pun stupid macamana bole jadi menter?
    Ramai lagi dlm kabinet Najib yg hanya tunggul kayu
    Kita Selangor aje sudah tahu bahawa kerajaan diketua pembangkang lebih berdaya maju dan telus.

  4. Meriam Buluh says:

    PKR – Pakar Kelentong Rakyat

  5. geekpuk2 says:

    Alhamdulillah

    Dasar liberalisasi ekonomi Najib membuahkan hasil. Tiada lagi sekatan terhadap pemilikan asing dalam IPP tempatan . Dibuktikan dengan penjualan Edra IP kepada China Nuclear Group

    Tiada lagi halangan pemilikan tanah strategik oleh pemilik asing seperti penjualan tanah TUDM Sg Besi kepada China railway Group

    Lepas China, Amerika pula akan melebarkan sayap dengan TPPA yang bakal ditandatangani.

    Sokongan rakyat makin padu. Itu sebab DAPigs dan Pakatan Haramjadah melopong terkedu

  6. Pemerhati says:

    Naser says:
    January 7th, 2016 at 4:55 PM

    “Ahnad Maslan tu pun stupid macamana bole jadi menter?”

    Ahmad Maslan tak stupid tapi macai tersedia stupid seperti ‘naser’ suka spin apa dia kata lepastu beritahu cerita yang telah dispin kepada stupid2 yang lain sebab itu tak jadi masalah & semakin galak rafizi & tony pua tunjukkan stupid tak tahu & tak faham bercakap fasal ekonomi

    rafizi kata harga minyak jatuh harga barang akan turun, ada turun ke ngok?

    Naser says:
    January 7th, 2016 at 4:55 PM

    “Kita Selangor aje sudah tahu bahawa kerajaan diketua pembangkang lebih berdaya maju dan telus.”

    kahakkkptuihhhh!!!

    hehehehehe

  7. ayam says:

    Pembangkang kalau tak reti cari “derma” jgn nak pandai2 perintah negara ok…cuma genius mcm najib je boleh buat…yg penting ini negara bukan ahmad albab yg punya tapi…najib laki bini yg punyaaaa…

  8. syaa says:

    apa yg majunya selangor…air?sampah?pelacuran?

  9. ayam says:

    selangor banyak ayam

  10. ayam says:

    selangor maju sebab ada kentaki fried amoi

Leave a Reply

Threesome