Menu Utama

OTAK PEMBANGKANG






13 Komen to OTAK PEMBANGKANG

  1. cina malaysia says:

    nampaknya penulis tak mampu membezaakan antara kebebasan hak dan rasis…..kesian….kesian….

  2. mangkuk bahlul says:

    so what ismail sabri racist?? macamlah kauorang tak racist!! dah memang selama ni kita hidup cara racist. cuma nak dengan tak nak mengaku saja.. bluek.. gi berambus lah kalau tak suka duduk malaysia… baru tahu langit tinggi rendah duduk negara orang.. pastikan kauorang ada bakat dan kelebihan untuk tinggal di negara orang atau kauorang akan jadi pemuzik mintak simpati duit orang lalu lalang. kesian korang.. nasiblah karya lagu korang laku ke tak.. ataupun korang jadi penjenayah di negara orang untuk survive.. ambik kau.. penjenayah ni macam-macam jenayah tau.. buat duit palsu pun jenayah… songlap duit pun jenayah.. buat duit atas angin tak tentu hala.. carilah loophole yang mampu.. asal dapat duit..

  3. semangat dato' haron says:

    Org melayu dh bosan bila bangsa lain berckp dikatakan hak kebebasan, tp bila bangsa melayu berckp pasal hak mereka dikatakan rasis. Itulah hipokrit politik di negara ini.

  4. Anak_Nogori says:

    Agaknya ramai cina malaysia tak faham beza antara hak dan rasis..sbb tu mereka ada dua kayu utk mengukur.

  5. bijan says:

    kata dulang paku serpih, kata orang racist rupanya dialah yang racist..

    so what ismail sabri racist?? macamlah kauorang yang melabel tu tak racist konon.. cuma nak atau tak nak mengaku je.. racism everywhere in malaysia.. cuma setakat ni masih dalam kawalan kan.. bila umno hilang punca kuasa kerajaan persekutuan, then modal racism ni lah yang akan dijaja ke hulu ke hilir.. oh melayu jadi bangsat bila umno hilang kuasa.. eh betul ke.. selama ni pun ramai je orang melayu yang bangsat.. cuma bezanya nanti bertambah-tambah lagilah bangsat kroni-kroni umno sekalian.

  6. Pemerhati says:

    cina malaysia says:
    January 8th, 2016 at 8:13 PM

    “nampaknya penulis tak mampu membezaakan antara kebebasan hak dan rasis…..kesian….kesian….”

    kalau aku kata “balik tongsan lah” pasti ‘cina malaysia’ akan marah kata aku rasis padahal aku suruh balik tongsan merupakan cadangan sahaja sebagai seorang yang prihatin untuk menyelamatkan ‘cina malaysia’ dari terus hidup tertekan di Malaysia kerana ‘cina malaysia’ tidak suka agama Islam menjadi agama kepada negara, BM sebagai bahasa rasmi negara, terpaksa menghormati kedaulatan Raja2 Melayu & tidak suka mendengar(atau terdengar) bunyi azan sebab boleh membuat telinga ‘cina malaysia’ terasa pedih bertukar kemerahan & mukanya juga boleh bertukar kemerahan ibarat iblis sedang marah

    orang suruh balik tongsan sebab nak beri ketenangan & kedamaian yang hakiki kepada ‘cina malaysia…harap ‘cina malaysia’ tak kata aku rasis, aku kecewa & sedih kalau ‘cina malaysia’ kata aku rasis sedangkan aku cuma tunjukkan keprihatinan sahaja untuk cuba menolong(dengan memberi cadangan) seseorang seperti ‘cina Malaysia’ yang dilihat seperti sedang hidup tertekan

    ‘balik tongsan’ itu tidak semestinya di tongsan sahaja, banyak lagi tempat atau wilayah di China boleh ‘cina malaysia’ berambus pergi

  7. ayam says:

    Semua tau racist tu apa…hak tu apa…cuma lidah biawak je yg tak reti beza dan pusing mcm keling (haa…cam nie racist remark dlm hak kebebasan bersuara)…tapi hak melayu nak bersuara (ini mmg hak bersuara yg benar) utk membela nasib termaktub dlm perlembagaan. Politician2 je yg menunggang terbalik kan erti hak dan maksud rasis demi membeli undi.

  8. sireh ke gagang says:

    Bangang dan cina malaysia sukar dipisahkan.

  9. Pemerhati says:

    bijan says:
    January 8th, 2016 at 11:51 PM

    “bila umno hilang punca kuasa kerajaan persekutuan, then modal racism ni lah yang akan dijaja ke hulu ke hilir.. oh melayu jadi bangsat bila umno hilang kuasa.. eh betul ke.. selama ni pun ramai je orang melayu yang bangsat.. cuma bezanya nanti bertambah-tambah lagilah bangsat kroni-kroni umno sekalian.”

    melayu yang tersedia bangsat tak kira penyokong, ahli & pemimpin dari PKR, PAS, DAP, PANtat & UMNO tak akan terasa diri mereka bangsat bila UMNO hilang kuasa tak lagi menjadi tunjang pemerintahan negara…melayu bangsat dari UMNO seperti si tua musibat itu, aku malas nak taip nama2 melayu bangsat dari PKR, PAS, DAP & PANtat sebab boleh letih jari…harap ‘bijan’ bukan melayu bangsat…siapa jadi kroni UMNO dikata bangsat oleh ‘bijan’, kalau ‘bijan’ kata siapa jadi kroni PKR, DAP & PAS tak boleh dikata bangsat maka ‘bijan’ merupakan seorang yang terlebih bangsat

    nak tahu betul ke tak melayu jadi bangsat sekiranya UMNO hilang kuasa, adalah tidak waras jika ‘bijan’ berharap(mungkin sampai mendoakan) perlunya UMNO ‘dihilangkan’ kuasa…jangan kata penganalisa politik dalam negara malah penganalisa luar negara pun tahu negara Malaysia boleh menjadi kacau-bilau sekiranya UMNO hilang kuasa jadinya jika ‘bijan’ mempunyai harapan(mungkin sampai mendoakan) mahu melihat UMNO hilang kuasa maka tidaklah keterlaluan untuk mengatakan ‘bijan’ juga merupakan melayu bangsat…kalau ‘bijan’ bukan Orang Melayu makanya ‘bijan’ merupakan seorang yang terlebih bangsat

  10. Pemerhati says:

    apabila UMNO hilang kuasa makanya Orang Melayu telah pun menjadi 100% bangsat pada masa itu…mengadu domba, berbalah & berpecah-belah sesama sendiri merupakan perbuatan bangsat…orang cina tidak menganggap bangsa mereka bangsat kerana mereka bersatu-padu bersama DAP

  11. bijan says:

    hey mangkuk!! malaysia ni ada berapa juta orang melayu.. sila bagi apa itu definisi orang melayu.. macam mana muka orang melayu.. sungguh subjektif. range warna kulit orang melayu ada dari yang paling gelap sampailah paling cerah. bentuk mata, bentuk hidung, bentuk mulut, rahang, tekstur rambut, kelebatan misai/janggut/jambang.. melayu bukannya bangsa berdasarkan paras rupa, tidak seperti bangsa-bangsa di eropah.. melayu ni berdasarkan persamaan agama, budaya, dan bahasa.. nak jadi orang melayu, pandai-pandailah bawak diri.. walau berada di negara orang sekalipun, walau boleh cakap berapa banyak bahasa asing dan dialek asing sekalipun, walau belajar ilmu apa sampai level mana sekalipun, walau kerja apa sekalipun, walau kahwin dengan siapa sekalipun.. nak jadi orang melayu, mesti beragama islam, tahu cakap melayu, makan makanan orang melayu, buat perangai macam orang melayu, menjaga adat orang melayu.. melayu ni saja dah jadi campur aduk.. kacukan!! takkan melayu hilang di dunia.. memang betul pun.. sebab melayu ni akan terus berkembang dan selagi penyambung zuriat orang melayu bawa identiti melayu.

    kita lihat pulak macam mana umno lama dulu ditubuhkan.. umno ni jadi kuat di peringkat persekutuan hasil daripada penyatuan akar umbi.. persatuan melayu peringkat kampung, daerah, negeri, sekarang ni kita dengar persatuan peniaga vape melayu negeri.. nampak tak macam mana perkataan melayu diguna dalam nama pertubuhan.. untuk tarik crowd dan golongan sasaran yang mempunyai common mindset, common framework, common objective.. umno lama sudah diharamkan.. umno baru memandai-mandai mengeksploitasi umno lama untuk jaga sokongan orang melayu yang setia dengan umno… ini soal duit jugak.. soal aset.. soal dana. soal modal.. huhh umno mana boleh hidup kalau takdak kewangan yang kukuh.. to be realistic.. umno boleh terus menang banyak kerusi parlimen dalam pru14.. cuma soalnya umno boleh bentuk kerajaan persekutuan ke tidak.. cukup ke tidak bila dicampur dengan partner komponen bn lain.. adakah bn akan berpecah ke jadi apa ke menjelang pru14. tu yang best bila first-past-the-post diamalkan di malaysia.. rule of game pilihan raya masih dalam tangan orang melayu khususnya kroni umno.. melainkan ada revolusi di malaysia.. so far itu memang mustahil.. dah-dah jangan risau pru14 umno ada gak menang kerusi, kalau tak jadi kerajaan, jadilah pembangkang yang baik.. undang-undang masih ada.. pakatan harapan bukan boleh perintah tak tentu hala di bumi malaysia ni.. tentera semua ada.. agong ada.. jangan nak risau tak tentu hala. hah.. adios

  12. Pemerhati says:

    alo mangkok berisi bijan, ko maksudkan si tua musibat madey itu ke memandai-mandai mengeksploitasi UMNO lama?

    boleh tak ko jelaskan(secara ’empirical’ sudah memadai) elemen2 yang bagaimana menjadi penyebabnya itu yang boleh menyumbang kepada berlakunya sesuatu revolusi?

  13. bijan says:

    terus-terang cakap revolusi ni mustahil sungguh untuk terjadi di bumi bertuah malaysia yang kita puja ini. mesti ada turning point yang dasyhat untuk mewajarkan revolusi berlaku.. bila berlakunya revolusi, dengan sendirinya perlembagaan persekutuan malaysia akan termansuh dan diganti dengan perlembagaan yang baru.. bukan senang-senang nak tukar perlembagaan.. perlukan tiang yang kukuh.. akar umbi yang berkorban.. pemimpin yang berapi-api bila bagi ucapan.. mm teamwork yang mantap diperlukan untuk menjayakan revolusi.. btw, don’t worry everything it’s under control.. jaga kesihatan. jangan merokok, jangan minum arak.. jangan itu jangan ini.. hiduplah sampai 100 tahun lebih.. tua musibat mahathir tu pun nak tengok malaysia ni sampai tahun lagi pun taktau.. ada saja tak kena.. hahaha tak ingat tua nak mampos.. kubur kata mari.. baik mahathir buat amal ibadat banyak-banyak..

Leave a Reply

Threesome