Menu Utama

Semua Orang Islam Nak Jadi Ahmad Maslan Malam Tadi

haji_ahmad_maslan

DATUK Ahmad Maslan sekali lagi menjadi antara pemimpin politik paling banyak mengumpul pahala apabila kenyataannya mengenai rakyat melakukan 2 kerja  (meniaga online) dipetik di luar konteks sebelum disambut dengan maki hamun entah pasal apa.

Bukannya beliau suruh mak sesiapa jadi pelacur atau bapa sesiapa jadi gigolo pun tapi itu perangai segelintir pengguna media sosial di Malaysia yang penulis ragu mereka lahir di katil hospital, silap-silap di tepi jalan atau di kutip dalam longkang, bila besar macam itulah bangang jadinya.

Ada orang tanya penulis apa yang pelik dengan melakukan dua kerja, penulis kata tidak ada apa.  Apa masalahnya?  Berjuta orang di Malaysia melakukan dua kerja.  Bidang insuran, bidang kedai makanan segera, stesen minyak dan lain-lain adalah sektor dimana paling banyak menggaji pekerja part-time yang dimaksudkan, selain perniagaan online yang disebut Ahmad sebagai melakukan 2 kerja itu.

Malah penulis tahu ramai guru dan doktor melakukan 2 kerja, pagi di sekolah/hospital, petang di klinik/pusat tuisyen.  2 kerjalah tu sebab gaji lain-lain.  Ada artis botak kata kerja (work) dengan perkara  (things) berbeza, who cares? Yang orang tahu, 2 kerja ialah 2 kerjalah, ada satu kerja ni dan buat satu kerja lain, itu 2 kerja.

Undang-undang pekerjaan Malaysia (Seksyen 60A Akta Pekerja 1955) membenarkan rakyat negara ini bekerja selama 48 jam seminggu atau 8 jam sehari selama 6 hari berturut-turut.  Majoriti pekerja di Malaysia tidak pun bekerja selama 48 jam sehari kerana majoriti syarikat hanya beroperasi 5 hari seminggu.

Waktu rehat selama 1 jam tidak dikira sebagai waktu bekerja.

Masa yang lebih inilah dimana kerja kedua boleh dilakukan.  Maksimum, undang-undang pekerjaan Malaysia membenarkan 104 jam lagi waktu kerja dilakukan dalam tempoh sebulan dibawah perkara kerja lebih masa.

Ini semua tercatat dalam undang-undang, yang bodoh saja tak reti nak mencari, tahu tahu nak maki.  Jadi apa cerita buat 2 kerja menjejaskan pekerja kalau undang-undang negara pun dah menetapkan had?  Itu pilihannya, bukan paksaan pun.

Datuk Ahmad Maslan, kalau boleh penulis nak ada di tempat Datuk.  Terima kasihlah sebab menyedarkan bahawa ada segelintir pengguna media sosial negara ni otaknya letak di lutut.






6 Komen to Semua Orang Islam Nak Jadi Ahmad Maslan Malam Tadi

  1. DON JUAN says:

    melayu pemalas mmg mcm tu pemikiran..orang suh buat part time,,dia sibuk duk kedai mamak layari internet, bercakap gan manusia pemalas mmg x mendatangkan faedah, tau nk komplen je.

  2. itsme says:

    Org takut kita boleh teman, org MALAS? tak de apa kita boleh bantu..
    Tak nampak pun yg beliau cuba menghina sesiapa namun pasti ada yg terasa hati seolah2 mrk dihina.. ehmm kesian

    Dah mmg ramai pun diMsia ni yg buat 2 kerja.. tapi tak semestinya kedua2 keje itu perlu dibuat selama 8 jam sehari atau tak perlulah kita bandingkan rumah kita dan rumah jiran2 kita krn ada sesetengah org bukan buat dua keje krn mrk tdk berduit ttp mrk mmg suka bekerja..

    Sekiranya kjaan hr ini jatuh seklaipun harga barang tetap gitu jugak… krn bkn kerajaan yg menentukan semua harga barang, peniaga!! So lbh baik bantu kerajaan cari idea bagaimn nak turunkan harga adalah lbh baik drpd kengkongkengkong sana sini.

  3. TBK says:

    Apalah dosa Ahmad Maslan sampai dihina begitu sekali. saranan dia berniat baik pun dimaki hamun. Beginilah mentaliti orang Malaysia yang malas nak fikir panjang. tapi jikalau bab vape yang memudarat sanggup jadi hamba vape.

    cermin cerminkan lah diri tu sebelum nak maki orang. Muhasabah la diri tu selalu

  4. azmi says:

    KESIAN AMAT MASLAN..WAHAI ENCIK TBK AMAT MASLAN TAK HINA TAPI SULTAN SENDIRI TAK NAK BERSALAM…HA HA HA..

  5. Anak Sngor says:

    Puak-puak barua pakatan haramjadah memang begitu resminya semuanya nak dikutuk brim, gst dll wpun benda baik. Walhal merekalah paling awal datang utk merembatnya, klu difikir balik anjing pun lebih mulia dari manusia yg berperangai setan ini

  6. […] Sumber: http://www.mykmu.net/2015/12/semua-orang-islam-nak-jadi-ahmad-maslan-malam-tadi/ […]

Leave a Reply

Threesome