Menu Utama

Siri Kebodohan Pakatan Rakyat (II): Berapa Tahap IQ Pembaca dan Editor Malaysiakini?

mkini-editorialJika membaca komen-komen pilihan dari pembaca Malaysiakini, kita akan dapati ramai orang Malaysia walaupun hebat berbahasa Inggeris tetapi mempunyai kelebihan IQ yang sangat lemah. Mereka tidak mempunyai kefahaman terhadap sesuatu isu tetapi memberi komen seperti orang penuh maklumat.

Lebih mengejutkan komen-komen separa bodoh ini diambil oleh editor Malaysiakini untuk dijadikan bahan berita. Menulis dalam bahasa Inggeris sahaja tidak menjadi anda bijak dan betul.

Bagaimana Malaysiakini boleh menyiarkan komen bodoh mempersoalkan hukuman ke atas Khir Toyo hanya setahun bukan sepuluh tahun sedangkan hukuman dalam Perkara 165 Kanun Keseksaan hanyalah memperuntukkan maksimum hukuman 2 tahun.

Mereka ini juga sangat bodoh untuk memahami bahawa jika Khir Toyo di dakwa di bawah Akta SPRM yang memperuntukkan penjara 20 tahun, tidak akan sebarang kes Prima Facie kerana tiada sebarang unsur rasuah yang berjaya dibuktikan oleh pendakwa raya.

Kita tidak hairan jika ada pembaca Malaysiakini bodoh kerana mereka sememangnya tidak mencari maklumat sebenar, mereka hanya membaca apa yang Malaysiakini suap. Namun sangat menghairankan editor Malaysiakini sanggup merendahkan tahap pemberitaan mereka dengan menyiarkan “junk opinion” seperti di bawah yang akhirnya menghasilkan “sampah”.

Jika mahu menarik pembaca pun janganlah hasilkan berita-berita sampah yang akhirnya merosakkan pemikiran pembca dan rakyat.

YOURSAY | ‘It’s just a matter of time before the law catches up with you.’

Khir Toyo gets 12-month prison sentence

Res Ipsa: Former Selangor menteri besar Dr Mohd Khir Toyo got no less than what he deserved as well as the simultaneous confiscation of his property.

Let’s hope the rest of the crooked politicians in town sit up and take note that crime does not pay and that you reap what you sow. It’s just a matter of time before the law catches up with you.

By the way, the inmates and prison staff at Kajang could do with some free dental consultation and treatment over the next one year, which offer some elements of repentance or redemption to Khir.

Rick Teo: One year custodial sentence for corruption to the tune of RM5 million is laughable.

For former opposition leader Anwar Ibrahim to receive five years for sodomy, the sentence for Khir is a walk in the park. Justice is really blind, or there is something wrong with our judiciary.

1malaysia2perak3katak: Why no application to increase jail time by the prosecution? Ten years for stealing rice and sardines to feed family, but only one year for corruption involving millions.

Gggg: The sentence will not be exactly one year. Khir is entitled to remission of one-third of his sentence.

So he will be only serving eight months unless he falls sick. He would then be hospitalised, which will be deducted from the eight months.

I hope he is fit to serve the sentence considering his recent collapse after jogging. I think his biggest mistake was losing Selangor to Pakatan Rakyat. Umno will not show him any mercy.

Even if I work 24/7 for 10 years, I would never able to own a quarter of his mansion.

KO: Khir might probably be out by next Raya for good conduct in treating all the inmates’ dental issues.

He might even set up a dental practice in the hospital wing, if there is such a thing. Well at least he is inside. It’s better than nothing.

Dont Just Talk: Khir gave brooms to district officers but forgot that his backyard is equally dirty. He was lucky to get off with only 12 months, when a youth got a stiffer jail term for stealing sardines and rice.

Evensteven: 12 months only? Still, it will gladden the hearts of broom awardees.

Headhunter: Someone should give him a broom, to keep his cell clean.

Anonymous #523894157: Just wondering, how many months in jail for corruption of RM2.6 billion?

RM2.6billion Duit Haram: He gets one year for a few million ringgit. If it was RM2.6 billion, perhaps jail for life.

Well Thats Fantastic: To be fair it isn’t just one year, he also lost any legitimate money he put into his massive property, that is now government property.

I am happy he wasn’t able to use his position to escape punishment altogether.

CQ Muar: Anwar was sentenced to five years for ‘sodomy’, and a hungry and broken Indian boy who stole foodstuff to stay alive was sentenced to 10 years.

Where is justice when Khir Toyo got only one year? Is our legal system inclined to discriminate?

Read more: https://www.malaysiakini.com/news/313965#ixzz3nCKIA9Eq






3 Komen to Siri Kebodohan Pakatan Rakyat (II): Berapa Tahap IQ Pembaca dan Editor Malaysiakini?

  1. kamal ali says:

    dulu aku rajin gak layan geng merapu ni, lepas tu layan utusan plak. dari dulu memang depa mengarut tak tahuan. boss aku antara peguam otai KL, sekali kantoi dengan dia tengah layan mk masa lunch. kene skolah aku kaw kaw. ada satu uncle keje mekanik tu slalu sangat komen. cari sendiri nama beliau.. lagi tak boleh blah, kalau cite pasai kete boleh kot.
    nak mengarut boleh, sertakan skali fakta, bukti dan motif. itulah penutup tazkirah boss aku.

  2. dkds says:

    Malaysiakini dan pembaca yang membayar untuk beritanya sama level bodoh dgn mahfuz

  3. ha ha says:

    MALAYSIAKINI ADA LAH BLOG UPAHAN DAPigs (RED BEAN ARMY)yang komen dan yang tulis kemungkinan orang yang sama.SEMUA DAH D SUAP DENGAN WANG DAN TAK TAHU KENANG BUDI KERAJAAN MALAYSIA. OUT OF 10 ORANG TERKAYA DI MALAYSIA, 6 ADALAH KAUM CINA, ITU PU MEREKA TAK BERTERIMA KASIH DEKAT KERAJAAN MALAYSIA. DASAR KACANG LUPAKAN KULIT. DI TULIS DAN KOMEN PUN YANG BODOH BODOH

Leave a Reply

Threesome