Menu Utama

Siapa Cakap Najib Tak Tahu Urus Ekonomi?

brazil

BRAZIl adalah sebuah negara dengan ekonomi antara termaju, semua orang tahu.  Pada tahun 2014, Brazil menduduki tangga ke 7 dari segi keluaran dalam negara kasar (KDNK) antara semua negara di dunia.  Sebagai perbandingan, Malaysia duduk pada tangga ke 35.

Tapi hari ini Brazil mengumumkan pemotongan perbelanjaan negara dan menaikkan cukai bagi menyokong pakej rangsangan ekonomi negara itu yang bernilai sebanyak $17 Billion bagi menghadapi kemelesetan ekonomi dunia yang sedang berlaku.

Negara kita yang 5 kali ganda duduk bawah Brazil dari segi KDNK ini, masih belum buat begitu lagi.  Tidak ada cukai dinaikkan, kadar semalam Bank Negara (OPR) masih kekal dan sebagainya.

Ekonomi kita berkembang dengan kukuh pada kadar sekitar 4% – peratusan yang dikira tinggi pada persekitaran yang macam sekarang.  Bagi yang susah nak faham ekonomi berkembang ni macam mana (mungkin dia ingat macam kembang bunga), saja nak bagi tahu asal tidak menguncup, itu sudah baik.

Ada 2 isu penting disitu.

Pertama, ini sahaja bukti kukuh bahawa Malaysia dan pentadbirannya berada di bawah tangan yang baik.  Datuk Seri Najib Tun Razak ternyata seorang pentadbir yang genius, negara lebih maju dah naikkan cukai dan potong perbelanjaan diam-diam, beliau masih lagi tidak berbuat begitu sekalipun dituduh macam-macam.

Kenapa Brazil?  Sebab perbandingan antara negara ke negara, kerajaan ke kerajaan ini penting untuk dijadikan contoh betapa ekonomi Malaysia sebenarnya diuruskan dengan baik oleh orang yang betul.  Najib adalah orang itu.

Takkan nak banding dengan syarikat atau negeri pulak kan, banding yang sama setaraflah.

Kedua, kegawatan ekonomi dunia memang berlaku tapi ia bukan disebabkan oleh Najib.  Najib tidak ada pengaruh di Brazil tapi tanpa Najib di negara itu sekalipun, ekonominya terus merosot sehingga perbelanjaan terpaksa dipotong dan cukai terpaksa dinaikkan.

Harap artikel ini dapat mengurangkan sikit ruang gelap pada hati yang berkenaan.  Kebimbangan-kebimbangan kononnya kerajaan sedia ada tidak bijak menguruskan ekonomi ternyata tidak berasas.  Banduan dalam penjara pun masih cukup makan lagi, ini kan pulak kita yang bebas lepas ni.






26 Komen to Siapa Cakap Najib Tak Tahu Urus Ekonomi?

  1. mata-mata says:

    Siapa Cakap Najib Tak Tahu Urus Ekonomi????

    mamak NEGARAWAN KERALA pasti akan kata begitu…

  2. jokowi says:

    Tahniah mataIK-mataIK diatas puji-pujiAN dan jilat-jilatAN yang berlebih-lebihAN sampai terkangKANG-kangKANG kembang si BIJAN

  3. mata-mata says:

    Ucapan tahniah hanya sesuai untuk ‘cerdik pandai’ yang suka jilat pungkoq mamak NEGARAWAN KERALA… iye la.. orang tua tu dah suci dosa-dosanya yang lalu semenjak berkawan dengan geng babi-babi kuning..

    Tak gitu JUBORwi????

  4. mata-mata says:

    Penjilat mamak NEGARAWAN KERALA dan pencacai PR pasti panas hati dengan berita terbaharu ini….. Hahahahahaha

    Malaysia’s economic freedom score is 70.8, making its economy the 31st freest in the 2015 Index. Its score has increased by 1.2 points since last year, with improvements in freedom from corruption, business freedom, and trade freedom outweighing declines in labor freedom and the management of government spending. Malaysia is ranked 8th out of 42 countries in the Asia–Pacific region, and its overall score is above the world and regional averages.

    Malaysia has risen to the “mostly free” category. Since 2011, its economic freedom has advanced by 4.5 points, the third largest point increase in the Asia–Pacific region. Gains in six of the 10 economic freedoms have been led by double-digit increases in investment, financial, and business freedoms.

    A relatively open economy, Malaysia is a vital part of the East Asian manufacturing network. The business environment encourages the development of a vibrant private sector. Malaysia scores well in the area of open markets measured by trade freedom, investment freedom, and financial freedom compared to the global averages. The financial sector is robust, and foreign investment is being permitted to a greater degree. While the rule of law remains weak, the government has taken steps to tackle corruption more effectively.

  5. jokowi says:

    Good job mataIK-mataIK. Will get BUTTHOLE………AMEEEEENN….to response on your preference……don’t worry on the size as I suppose pemerTAHI has a micropenile condition which you will enjoy having ‘him’ inside you…..

  6. mata-mata says:

    Ooooooiiiii la JUBORwi….

    Tolong periksa kejap, no. berapa kedudukan negara ko tu ye dalam ranking Index of Economic Freedom 2015 tu…

    Ade dapat ranking top ten tak?????

    Hahahahahahaha….

  7. jokowi says:

    You’ll have the freest moment with pemerTAHI inside your BUTTHOLE……AMEEEENNN…..

  8. mata-mata says:

    Hahahahahahaha…. Good job to you too JUBORwi… Dapat la no. 1XX kan.. TERBAIK…!!!!!

    Jilat banyak sikit taik MAMAK KERALA dan dinasour DAPig tu ye….

    Hahahahahahahahaha

  9. Burung Kakak Tua says:

    jokowi ni sebenarnya RBA, keje dia melaga-laga kan org je. Tak kira lah penyokong sapa pun, janji dia boleh pecah-belahkan org2 tu, misi dia d anggap berjaya. Buang karen layan dia. Shiow shiow, baik hang pi basuh pungkoq hang, juboqwi.

  10. mata-mata says:

    JUBORwi… Tak mau beri sepatah dua kata akan KECEMERLANGAN negara kebanggaan ko tu ke??? Takkan malu lak kot..

    Hahahahahahaha

  11. jokowi says:

    Do I care shit about your MAMAK KERALA OR YOUR DAPig, mataIK-mataIK.
    Ahakssss…..ahaks….you need somebody to screw your BUTTHOLE…..AMEEEENNN….

  12. jokowi says:

    Ahakksssss…..old micropenis sudah sampai….mataIK-mataIK getting an old chap with ED to screw her BUTTHOLE…..AMEEEEN …..
    ahakkssssss…..

  13. jokowi says:

    You can keep your old demented kerala kutty to yourself….mataIK-mataIK…
    And get the DAPigs to enjoy your BUTTHOLE…..AMEEEENN….

  14. mata-mata says:

    hahahahahahahaha….

    Marah pulak si JUBORwi tu… aku PUJI dia melambung pun kena maki ke…

    Hahahahahahahahaha

  15. mata-mata says:

    Tahniah JUBORwi… harum sungguh namamu diserata dunia… BIJAN eh silap, NAJIB pun hebat macam ko….

    Hahahahahahahahahahahaha….

  16. mata-mata says:

    Kenapa nama Anwar Al-Juburi dulu tak seharum nama JUBORwi dalam kedudukan Index of Economic Freedom eh???

    Oooo…. korupsi banyak sangat… asyik-asyik pink form, asyik-asyik kroni didahulukan….

    Hahahahahahahaha….. TAHNIAH sekali lagi JUBORwi… anda memang hebat…

  17. jokowi says:

    Tq….tq…..tq…….??…..do keep your BUTTHOLE….AMEEENNN….clean OK…..
    ?????. Need to attend to an MVA case now….see you girl later….ciaao….

  18. mata-mata says:

    Hahahahahahahahaha….. JUBORwi pondan ke rupenye….???? Patut la asyik sebut penis, butthole, taik…. satu geng dengan AL-JUBORI le tu….!!!!!!!

    Hahahahahahahahahaha

  19. semangat dato' haron says:

    Sape Jokowi ni? Kotornya…

  20. sireh ke gagang says:

    Yang Jokowi pandai , cuma lubang jubur. lubang jubur sinonim dgn parti apa kawan2 ? cuba fikir !

  21. bena says:

    Upahan RBA Dapig,jelmaan Pak ABU yg sudah terBAKAR .Dah mula bercakap si 2ekor Pengkhianat Melayu,Sepiefilipin n Matsembab.dulu masa Bersih 4,tidak pula nak kritik,kita tunggu baju hijau pula,lepas nanti baju kelabu MatSabu n simata satu dr sg.buluh.hati2 bangsaku

  22. jokowi says:

    Salam and good morning ladies,
    SELAMAT MENYAMBUT HARI MALAYSIA
    Enough of bootlicking…..for today….
    Ikhlas drp jokowi ???????

  23. rockers says:

    kkahkah…pandai ke najib urus ekonomi msia.ekonomi dia sendiri x terurus sbb keborosan RM sampai pak arab pun derma 2.6b kat najib.

  24. don says:

    GDP brazil memang la besar sebab negara die pon negara ke5 paling besar kat dunia, penduduk die pon ade 200juta lebih.. kite baru 30juta.. camtu ko nak compare? aku kekadang pelik orang compare bende ni.. cer tengok dubai yang orang dok bangga2 tu, UAE punye GDP(PPP) die bawah malaysia iaitu 600bill je banding malaysia 746bill tapi tengok percapita die jauh lagi elok dari malaysia penduduk UAE tu 9 juta jer.. arab saudi yang penduduk lebih kurang malaysia tu pon GDP n percapita die jauh lagi elok dari malaysia.. kalau setakat nak cari negara buruk yang GDP die besar dari malaysia tengok nigeria pon boleh.. boleh nak compare bende2 ni tapi still kite kene adil la kat comparison kite tu jangan amik 1 dengan 1 sebab 2 negara tak akan sama antara satu sama lain.. berani try compare south korea ngan malaysia la.. negara kecik dari malaysia, penduduk lebih 20juta dari malaysia tapi GDP die jauh meninggalkan kite..

    lagi satu, slalu orang compare GDP nominal untuk ranking ekonomi.. sebab kalau ikot GDP (PPP) china no 1.. 🙂 aku ikot compare GDP(PPP) ni sebab post atas tu ikot ranking brazil no 7 tu kat GDP (PPP)

  25. System baru says:

    Apa bodoh sangat don kaya negara besar gst 17% ada pelajaran percuma bukah itu negara patut macam macai pkr sama kan. Jawapan pekara dia lakukan sama macam anwar pakukan pada 1997 naik kadar bunga ada faham tak anwar lebih teruk dari brazil naik 12% bunga, macam.ini brazil naik cukai je,

    Rengking 7 naik cukai
    Rengking 35 tak naik cukai
    PatutNya ron patut bersyukur

  26. don says:

    system baru.. syukur memang bersyukur jugak.. tapi ko ni tak paham ke.. ranking tu tak bawa maksud yang jelas pon kat kat dalam pengurusan negara.. ranking tu untuk tengok negara tu punye ekonomi besar mana tu jer.. banyak lagi faktor yang mempengaruhi satu2 negara tu, penduduk, sumber asli, hutang, sosio ekonomi, politik dll.. brazil bukan satu contoh yang baik untuk kite compare sebab negara tu walaupon besar ekonomi die tapi sosio ekonomi die tak bagus.. jurang pendapatan besar… contoh yang senang la.. kalau aku nak compare ko ngan cimpanzi.. mesti la tu satu comparison yang tak betul.. walaupon DNA ade 99% sama (susunan lain) tapi ko sendiri pon tak kan setuju untuk aku compare ko ngan cimpanzi.. kalau nak compare mesti la setaraf or lebih baik! tu baru betul sebab selain tu boleh memotivasikan kite untuk berusaha jadi lebih baik.. kalau asik compare ngan negara teruk jer sampai bile2 pon kite rase kite ni dah cukup bagus..

Leave a Reply