Menu Utama

Malaysiakini, Malaysian Insider amal dwistandard

Amalan dwistandard portal berita propembangkang, Malaysiakini dan The Malaysian Insider terserlah menerusi laporan tentang Himpunan Rakyat Bersatu di ibu negara hari ini.

Dua portal berita terbabit secara berterusan menyiarkan kenyataan pemimpin pakatan pembangkang, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) propembangkang dan komen pembaca yang mengecam perhimpunan aman tersebut sejak beberapa minggu lalu.

Malaysiakini dan The Malaysian Insider seolah-olah cuba mewujudkan persepsi palsu kononnya Himpunan Rakyat Bersatu bertujuan mencetuskan suasana huru-hara serta ketegangan kaum di negara ini.

Malah, laporan Malaysiakini dan The Malaysian Insider hari ini lebih menonjolkan aspek negatif bagi memperlekehkan perhimpunan yang mematuhi Akta Perhimpunan Aman 2012 itu.

Sebaliknya, dua portal berita propembangkang itu menunjukkan sikap berat sebelah semasa melaporkan liputan perhimpunan haram Bersih 4.0 pada 29 dan 30 Ogos lalu.

Berbeza dengan Himpunan Rakyat Bersatu, penganjur perhimpunan haram Bersih 4.0 secara terang-terangan menzahirkan sikap keras kepala apabila enggan mematuhi undang-undang dan arahan pihak berkuasa.

Malaysiakini dan The Malaysian Insider dilihat mengambil pendirian menyebelahi penganjur Bersih 4.0 walaupun kajian oleh Merdeka Centre baru-baru ini mendapati hanya 43 peratus rakyat menyokong perhimpunan haram tersebut.

Pendirian Malaysiakini dan The Malaysian Insider itu agak mengelirukan kerana kedua-duanya menyebelahi Bersih 4.0 yang melanggar undang-undang namun pada masa sama, tidak mengiktiraf hak orang Melayu untuk berhimpun secara aman.

Utusan






12 Komen to Malaysiakini, Malaysian Insider amal dwistandard

  1. bena says:

    cadangan anjur lg BAJU MERAH MELAYU PERDANA…syabas bangsaku

  2. jokowi says:

    SALAM 1 MALAYSIA….DAN SELAMAT HARI MALAYSIA
    Daripada idea bena….cadangan jokowi seterusnya….apa kata kita buat seperti yang bena cadangkan: anjurkan BAJU MERAH MELAYU PERDANA TIAP-TIAP HARI….untuk menunjukkan betapa MELAYU SENTIASA BERSATU kepada dunia…
    ikhlas drp jokowi….mungkin ramai puteri-puteri serta permaisuri-permaisuri mykmu boleh jadikan aktiviti ini satu tarikan pelancongan…
    Puteri-puteri dan permaisuri-permaisuri Melayu Mykmu apa kurangnya.
    Telah menjadi tarikan burung-burung punai kecil dan besar untuk datang ke laman maya mykmu ni…..

  3. jokowi says:

    Jokowi hanya boleh katakan…..
    CELAKA LAH MALAYSIAKINI DAN MALAYSIANINSIDER cuba sentuh hati puteri dan permaisuri mykmu….
    Nanti jokowi hantar burung-burung punai untuk menyerang balas mereka….
    Ikhlas drp jokowi

  4. jokowi says:

    .mykmu الأميرات صباح الخير والملكات
    التعب بعد النشاط أو بين عشية وضحاها المهتمين يفترض و مفتونة الطيور الحمام تحلق فضفاضة وحرة بين عشية وضحاها
    .jokowi مع خالص التقدير من

  5. cempaka zaleha says:

    jangan nak sibuk dengan hal ehwal negara kami, jokowi. Pulanglah ke negara kamu dan bantu pasukan tentera kamu memadamkan hutan yang sedang terbakar.
    Kerana negara kamu, kami di sini terpaksa menyedut asap jerebu setiap tahun. Itu lebih baik kamu lakukan daripada memberi komen yang bukan-bukan tentang negara kami.
    Mengapa kamu, orang luar sangat berminat dengan negara kami?

  6. HidupMelayu says:

    teruskan perhimpunan seperti ini..biar DAPig gerun..jangan difikirkan barua barua DAP kurang ajar boleh buat sesuka hati kat sini

  7. mamak tongkang says:

    JAGA JAGA ANJING DAP DAH MENYALAK…

  8. semangat dato' haron says:

    Dorang tu jeles himpunan baju merah dpt sambutan. AstroAwani.com juga tonjolkan sisi buruk ckp jerebu bole sbb kan peserta mati. Gambar sampah sarap bergelimpangan ditonjolkan lebih dr peserta perhimpunan. Aku rasa suhaimi Sulaiman dan Astro Awani ni terlebih poyo. Baik ko suruh wartawan nama Mariah trauing betul2. Mcm budak x cukup training je aku nampak

  9. semangat dato' haron says:

    Nasib baik mamak kutty x hijack baju merah mcm dia wat kt baju kuning

  10. don says:

    ape yg pelik nye bile portal pro pembangkang report bende biased? persoalan nye betul tak report tu? tak lengkap tu kemungkinan besar lah.. tapi media arus perdana pon main game yang sama jugak mase bersih 4 hari tu.. so ape yang pelik sangat kat sini? report macam ni pon nak tulis ke kat paper? macam budak2 jer.. pada aku yang penting pada media kene report bende betul.. contoh kalau 5 orang cakap ade 5 orang jangan cakap 500k orang plak, tu jer..

  11. jokowi says:

    Puteri cempaka zaleha….
    Jokowi akan hantar rombongan burung-burung punai untukmu wahai tuan puteriku….
    Jokowi bukanlah orang luar untuk pengetahuan puteri zaleha….
    Jokowi berasal dari Sarawak….berbangsa UKIT…
    Puteri zaleha, jokowi rasa tak habis bersekolah kot…mak dah suruh kawin…
    Kalau puteri zaleha masih mahu belajar, jokowi boleh tolong ajar…one-to-one session….wokay…
    Ikhlas drp jokowi dan burung burung punai jokowi…??????

  12. jokowi says:

    I like the name…..Puteri Cempaka….
    A classic name…..macam lawak P Romlee pulak.

    Burung punai untuk puteriku……
    ?????????

Leave a Reply

Threesome