Menu Utama

Kos Pembersihan RM38k & RM50k : Apa Motif The Star Terhadap Himpunan Aman Merah?

elviza michele twitterSejujurnya, penulis tertanya-tanya akan sikap akhbar The Star yang penulis lihat berat sebelah kepada penganjuran Himpunan Merah.

Beberapa hari menjelang 16 September, The Star telah mengeluarkan laporan bahawa Himpunan Merah akan menyebabkan premis perniagaan terpaksa ditutup dan atas hujah inilah maka himpunan tersebut diklasifikasikan sebagai “tidak bagus” untuk ekonomi negara.

Penulis tidak mempunyai masalah dengan laporan akhbar tersebut, kerana jika dibaca, ianya berdasarkan pendapat-pendapat dari peniaga-peniaga (dakwa The Star, ia atau tidak, The Star sahaja yang tahu) di sekitar kawasan yang bakal dilanda lautan merah.

Namun, mengapa sewaktu BERSIH berlangsung, The Star tidak mengeluarkan laporan-laporan sedemikian? Mengapa The Star perlu bersikap selektif dalam mengetengahkan hujah? Mengapa perlu menjurus kepada Himpunan Merah sahaja? Motif?

Seolah menjadi juara isu untuk Himpunan Merah, The Star sekali lagi cuba menjadi “numero uno” apabila pantas mempertikaikan jumlah kos pembersihan yang bakal dikenakan ke atas penganjur Himpunan Merah.

“Red shirt rally bill: DBKL says RM50,000, minister says RM38,000” – begitulah tajuk yang dikeluarkan oleh The Star melalui laman twitternya.

Untuk makluman The Star, operasi pembersihan ibukota adalah tanggungjawab DBKL dan Alam Flora. Seperti yang dimaklumkan oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan, kos RM38 ribu adalah jumlah kos yang melibatkan Alam Flora manakala kos yang terpaksa ditanggung oleh DBKL ialah RM12 ribu.

Oleh yang demikian, tidak salah untuk Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Amin Nordin Abdul Aziz menganggarkan bil pembersihan adalah RM50,000.

Penulis pasti, sebagai salah satu akhbar bahasa Inggeris yang berpengaruh, rasanya tidak menjadi masalah untuk The Star merujuk pihak-pihak tertentu untuk mendapatkan kepastian sebelum menyiarkan laporan berkenaan. Lebih mudah, The Star boleh sahaja merujuk kepada gadis seperti yang tertera pada “screen shot” di atas.

Tetapi, The Star dilihat lebih suka mengundang salah faham rakyat yang akhirnya merugikan kerajaan Malaysia. Penulis agak sukar mempercayai, apabila dimaklumkan saham pemilikan The Star sangat berhubung kait dengan salah sebuah parti komponen dari Barisan Nasional; parti pemerintah di Malaysia.

“Little twinkle lil’ The Star, how i wonder WHAT you are”






16 Komen to Kos Pembersihan RM38k & RM50k : Apa Motif The Star Terhadap Himpunan Aman Merah?

  1. Anak_Nogori says:

    Sebagai sebuah akhbar yg berintegriti, The Star sepatutnya membetulkan kesilapan tersebut.

  2. semangat dato' haron says:

    Integriti kebendanya…The Star dh dikuasai Agent daPIG, kalo MCA ada maruah lg pergi pecat Wong Chun Wai dan bersihkan The Star. Juga nk sound Astro Awani.Com yg membesar2kan sampah bertaburan di padang merbok rather than sambutan meriah perhimpunan tersebut. Dgr citer Suhaimi Sulaiman dh x de lg di sana, sape yg in-charge skrg sampai keluarkan artikel plg hanjing dan berniat jahat jerebu boleh sbbkan kematian peserta himpunan baju merah. Siapa editor plg hanjing tu…double Standard penulisan mereka berbanding Bersih. Melayu2 di The Star dan Astro Awani jgnlah dipergunakan dan diperalatkan. Anda buat kerja buruh demi matlamat bos kafir anda.

  3. rockers says:

    hmm..sama je duakali lima.pengotor!!!

  4. mata-mata says:

    Pengotor lagi perhimpunan babi-babi kuning… Bukan setakat buang sampah merata-rata, air kencing pun pun pancut merata tempat.. sampai bau hancing..!!!!

    Itupun babi-babi kuning tak mengaku jua..

  5. System baru says:

    Kecing rata2 dan botel arak rata mana dbkl tak cas lebih pada bersih itu, baju merah dikira berdisiplan hanya lagi pun hanya sampah je rata2 tak ada kencing rata macam bersih itu buat ada faham rockers

  6. jokowi says:

    Kuning tu memang tak berakai perangai mcm setong beruk…..
    Betul tu sayangku puteri mata-mata ayu
    Ikhlas drp jokowi

  7. rockers says:

    nasib baik umno x bwk kepala lembu…

  8. don says:

    bayar jangan tak bayar! walau 1 sen pon bayar tau :p tapi jangan la gune duit rakyat pulak sebab tak semue rakyat setuju ngan perhimpunan tu.. 🙂

  9. mata-mata says:

    Cakap je pandai… Suruh la sekali si maria chin bayar caj pembersihan sampah sarap yang dibuat oleh babi-babi kuning dulu. Apa guna cakap dapat sponsor dari Yahudi RM2.4 juta, tapi nak bayar RM 65k pun payah…. dah tu keras kepala mengalahkan kepala lembu….!!!!

    Jangan HIPOKRIT la penyokong babi-babi kuning….

  10. rockers says:

    itu ari kate bersih pengotor.skg dah kena batang hidung sendiri nampak dua kali lima juga.byr je la..abis cite..

  11. don says:

    mata-mata

    lah kalau maria chin tu tak bayar pastu kumpulan baju merah ni bayar kan tu satu peluru baik nak bantai kumpulan bersih tu.. ape yang kedekut sangat nak bayar? duit peserta boleh bayar, bas boleh bayar, duit makan, banner, baju free etc semue tu makan kos berjuta boleh bayar ni setakat 50k jer maks pon tak kan berkire sangat?

  12. mata-mata says:

    Don bodoh… Ade ke penganjur baju merah cakap tak mau bayar???

    Bagus… Satu peluru untuk tembak penganjur dan babi-babi kuning yang hancing tu… BILA NAK BAYAR OII MARIA CHIN????

  13. don says:

    mata-mata.. er aku ade maki2 ko ke? touching sangat apsal? memang patut pon due2 penganjur bayar sebab menyebabkan dbkl buat keje lebih tak pasal2.. due2 penganjur patut bile dah bayar buat press conference tunjuk bukti yang diorg dah bayar! baru rakyat puas hati..

  14. mata-mata says:

    Hahaha… Suka hati aku la nak maki orang bodoh macam ko tu. Dan suka hati penganjur baju merah la nak buat sidang akhbar atau tidak lepas bayar duit pembersihan kepada DBKl. Ko sendiri yang cadangkan, kalau penganjur perhimpunan babi-babi kuning tak bayar caj pembersihan tu, boleh dijadikan peluru hidup untuk aku di sini….

    Yang penting, penganjur baju merah mengaku mereka bertanggungjawab atas apa yang berlaku. Bukan macam maria chin, buat perhimpunan pun secara haram, buat salah tapi masih mengaku mereka dipihak yang betul… HIPOKRIT SUNGGUH..!!!

  15. don says:

    mata-mata.. ok la suka hati ko la nak maki.. aku tak marah or maki ko pon.. aku tanye kenapa touching sangat? pro najib ni memang tak suke jawab soalan ek? sama la macam najib tu.. soalan tanya a die jawab k..

    aku tak de plak kate bersih tu tak payah bayar etc.. aku cakap due2 wajib bayar untuk tunjukkan tanggungjawab masing2.. so ape yang ko touching sangat?

  16. mata-mata says:

    aku lak yang touching eh?? hahahahahaha…. aku rasa yang terlebih touching tu adalah ngko… nak suruh penganjur baju merah tu tunjukkan keikhlasan dengan buat sidang media segala bagai… tapi bila penganjur perhimpunan haram babi-babi kuning tak nak stresskan langsung apa yang mereka patut buat juga….

    Soalan ko tu hebat sangat ke sampai aku takleh jawab haa….????

    hahahahahahahahahahahahaha

Leave a Reply

Threesome