Menu Utama

WSJ Berdolak dalih, Nyatakan Tidak Tuduh Najib Ambil Duit 1MDB

wsj_screenshot_najib_030715Penerbit Wall Street Journal, Dow Jones & Company, hari ini menafikan mereka menuduh Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menyeleweng wang 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).

Peguam Dow Jones dan ketua pegawai pematuhan Jason P Conti menulis dalam suratnya kepada peguam Najib menyatakan artikel pada 2 Julai 2015 hanya melaporkan penyiasat Malaysia mengesan hampir US$700 juta (RM2.6 B) dipercayai dimasukkan ke dalam akaun peribadi Mohd Najib.

“Artikel tersebut dengan jelas menyatakan kami tidak pasti sumber dana yang masuk ke dalam akaun yang dipercayai milik peribadi Mohd Najib.” kata surat terbabit yang diperolehi oleh Malay Mail.

Dua minggu lalu, peguam Mohd Najib menulis surat kepada Dow Jones, “Kami diarahkan oleh pelanggan kami untuk mendapatkan pengesahan sama ada ia adalah pendirian anda, seperti dalam artikel itu, bahawa pelanggan kami menyalahgunakan hampir AS $ 700 juta dari 1MDB?

“Kami diarahkan untuk mendapatkan pendirian anda kerana artikel itu secara kolektif menyarankan bahawa anda tidak pasti tentang ‘sumber asal wang itu dan apa yang berlaku kepada wang itu’, manakala intipati umum artikel mewujudkan gambaran yang jelas bahawa pelanggan kami telah menyalahgunakan AS$700 juta milik 1MDB.”

Dow Jones berdolak dalih mengenai artikel pada 6 Julai, dengan menyatakan ia merupakan pandangan yang “reasonable” berdasarkan fakta yang ada dan berita mereka pada 2 Julai 2015.

“As a result, it is quite clear The News Article is a fair and accurate summary of current events, and The Opinion includes reasonable commentary based on those facts.

Conti secara berbelit-belit menyatakan “Any suggestion otherwise is misplaced and baseless.”

Ini bermakna Dow Jones dan WSJ cuba mencuci tangan dengan menyatakan mereka tidak pernah menuduh Najib menyalahguna dana 1MDB.

“Kami percaya permintaan anda tidak perlu kerana artikel berita dan pendapat bercakap bagi diri mereka sendiri,”

“In your letter you ‘seek confirmation as to whether it is [our] position as taken in [The News Article and The Opinion] that [your] Client misappropriated nearly USD700 million belonging to 1Malaysia Development Berhad’,”

“We believe your request is unnecessary as The News Article and The Opinion speak for themselves,”

Ini bermakna WSJ dan Dow Jones cuba mengelak tuduhan langsung bahawa Mohd Najib menyalahguna wang 1MDB. Malah mereka berhati-hati menyatakan “dipercayai” akaun Mohd Najib bukannya, menuduh ia akaun peribadi Mohd Najib.

Sementara itu, salah seorang peguam Mohd Najib mempertahankan keputusan menghantar surat meminta penjelasan kerana artikel yang diterbitkan “agak kabur” dan tidak membuat tuduhan secara langsung. – MYKMU.NET






12 Komen to WSJ Berdolak dalih, Nyatakan Tidak Tuduh Najib Ambil Duit 1MDB

  1. Yus says:

    Lain kali belajar bahasa inggeris dulu sebelum translate. Ini memalukan. Lari jauh dari maksud asal. Lari sense.

  2. Azirah says:

    Conti secara berbelit-belit menyatakan “Any suggestion otherwise is misplaced and baseless.”

    Ini bermakna Dow Jones dan WSJ cuba mencuci tangan dengan menyatakan mereka tidak pernah menuduh Najib menyalahguna dana 1MDB.

    ——————————————————————————

    What the hell?

    “Any suggestion otherwise is misplaced and baseless.” meaning that there is no need to ask if WSJ does accuse Najib of misappropriating US$700 million, just sue them.

    I can “teach” you more but this is so dumb translation. Did you use google translate to understand the news? The dumbest interpretation ever.

  3. musanghitam says:

    Ingatkan berani , rupanya berbelit juga…

  4. Mr Y says:

    Itulah sebabnya peguam kita hantar notis minta pendirian WSJ dahulu sebab kalu terus saman aje seperti yang macai bengong pembangkang mahu memang tak boleh menang punya. Taktik wartawan lidah berbelit

  5. dkds says:

    Jelas wsj hanya ingin bermain persepsi sahaja , tindakan peguam PM beri surat pengesahan dakwaan itu adalah tepat…senang nak buat tuntutan !

    Walaupum ianya bakal mengambil masa bagi perbicaraan dan pelbagai prosedur kita berharap puak haprak ini akan di kalahkan

  6. Anak_Nogori says:

    Then…selama ni Tun dapat dari sumber mana?..

  7. azmi says:

    So apa tunggu lagi, kemenangan sudah ditangan Najib, saman je la

  8. rockers says:

    apalah macah umno ni.bingung mcm ahmad mazlan.jwb je la duit tu ade masuk akaun najib ke x.klu ade ko rasa duit tu semua dia belanjakn utk pr13 ke.x kn x de baki.sendiri mau ingat.klu x sue je..kate darah pahlawan..

  9. anakmalaysia says:

    Ini semua angkara org yg dlm penjara skrg….di sg. Buloh… semua ni adalah juak2 al juboq supaya dapat tadbir negara ikut telunjuk Barat dan Yahudi…dah dirancang semua ni…nasib baik majoriti org Malaysia terutama PM lebih cerdik dan pandai mengawal keadaan semasa…syabas DS Najib

  10. sman says:

    aku rasa lawyer PM Najib ni tak berapa handal,apasal tak lantik TS Shafiee Abdullah je utk jadi lawyer?.Kalau aku ,aku sue je,apa citer pun dalam mahkamah,dia tuduh ke tidak itu citer lain,yg penting cari ‘kebenaran’ di mahkamah.

  11. rockers says:

    nasib baik najib ada rosmah.our first lady.

  12. anon says:

    laaaa… bacalah betul-betul.. mana ada berdolak dalih. wsj memang tidak pernah tuduh najib menyeleweng wang. apa yang diorang tuduh adalah wang disalurkan ke akaun najib. bukan najib ambil duit. itu jer. wang disalurkan dan najib mengambil duit adalah dua perkara yang berbeza. sila pandai sikit.

Leave a Reply

Threesome