Menu Utama

RM 2.6 Bilion: Muhyiddin Dan Mukhriz Menipu Mahathir dan Rakyat Malaysia Untuk Fitnah Najib?

Kini terbongkar kemungkinan besar Tan Sri Muhyiddin Yassin merupakan orang yang memberi maklumat palsu kepada Tun Mahathir mengenai dakwaan wang 1MDB sebanyak USD 700 juta dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Mohd Najib Tun Razak untuk kegunaan pilihan raya.

Rakaman video perbualan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir yang disiarkan oleh Malaysiakini menunjukkan Muhyiddin yang mendakwa wang sebanyak USD 700 juta milik 1MDB masuk ke dalam akaun Perdana Menteri.

Muhyiddin mendakwa Perdana Menteri mengakui wang 1MDB sebanyak RM 2.6 bilion dimasukkan ke dalam akaun peribadi beliau merupakan satu pembohongan dan mungkin dirancang oleh kumpulan ini sendiri. Video tersebut dirakam ketika perbualan beberapa orang sahaja, mustahil mereka tidak menyedari siapa yang merakamnya.

Pada awal video iti sendiri jelas menunjukkan Perdana Menterti tidak menyatakan jumlah yang masuk apabila Muhyiddin berkata,

“Saya tanya beliau wang siapa? Beliau tidak nyatakan. Hanya dari Timur Tengah.”

“lepas tu saya tanya berapa banyak… Susah nak kiralah, ‘dia cakap (najib) a lot, a lot'”

Kemudian Muhyiddin menyebut, “Kenapa masuk akaun personal Najib Razak?”

Kemudian dalam babak seterusnya, Muhyiddin sendiri yang menyebut jumlah tersebut dan cuba menjadikan ia pengakuan Mohd Najib.

Muhyiddin sambil melihat kepada Kadir Sheikh Fadzir berkata, “Berapa? 700 million dollar! Kalau kali 3 points something RM 2.6 bilion… goes to his personal account. Ini dia sebut, he admitted, so i said why put into your personal account?”

Video tersebut terhenti di situ sahaja. Menunjukkan perakam dan pembocor video tidak mahu jawapan Mohd Najib diketahui orang.

Muhyiddin sendiri tanya dan dia sendiri jawab. Bukannya Perdana Menteri kata USD 700 juta tersebut.

Sebenarnya pada bulan lalu beberapa ahli MKT telah pun MENAFIKAN bahawa Mohd Najib Abdul Razak memberitahu Umno bahawa wang sejumlah RM2.6 bilion dimasukkan ke dalam akaun bank peribadinya dan digunakan untuk pilihan raya umum lalu.

Datuk Tajuddin Abdul Rahman dan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menyangkal dakwaan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa ahli Umno diberitahu bahawa wang itu digunakan untuk membiayai kempen pilihan raya.

“Najib hanya berkata, wang itu bukan dari 1MDB dan beliau tidak pernah guna untuk kepentingan peribadi beliau. Saya dengar sendiri,” kata Reezal yang juga MP Kepala Batas.

Turut bersetuju dengan beliau, Tajuddin pula mencabar Dr Mahathir untuk menyenaraikan butiran bahawa Najib didakwa mengaku wang 1MDB digunakan untuk pilihan raya.

“Bagaimana Mahathir tahu? Bila beliau bercakap dengan perdana menteri?” soal Tajuddin, timbalan menteri pertanian dan industri asas tani.

“1MDB tidak pernah membiayai pilihan raya kami. Kami mempunyai sumber dana untuk parti,” kata MP Pasir Salak tanpa mendedahkan dengan lebih lanjut.

Dr Mahathir sebelum itu mendakwa Umno diberitahu bahawa wang yang didepositkan ke dalam satu akaun bank peribadi digunakan dalam pilihan raya umum lalu.

“Tidak ada penafian wang itu telah didepositkan ke dalam akaun peribadi. Penjelasan kepada Umno bahawa ia untuk pilihan raya itu. Umno seolah-olah berpuas hati,” kata Dr Mahathir.

Jadi siapa sumber Majlis Tertinggi UMNO yang membohongi Mahathir bahawa Najib mengakui sejumlah RM 2.6 Bilion wang 1MDB dimasukkan ke dalam akaun peribadi beliau untuk tujuan pilihan raya?

Dalam video ini menunjukkan kemungkinan besar maklumat palsu kepada Mahathir ini merupakan komplot oleh Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir. Jika Mukhriz tidak berkomplot mengapa beliau tidak membantah pun apabila Muhyiddin memberitahu Kadir Sheikh Fadzir bahawa sejumlah USD 700 juta dimasukkan ke dalam akaun peribadi Mohd Najib. – MYKMU.NET






79 Komen to RM 2.6 Bilion: Muhyiddin Dan Mukhriz Menipu Mahathir dan Rakyat Malaysia Untuk Fitnah Najib?

  1. megat says:

    aku x tak la org lain, tapi video ini seolah dirancang dan agak lemah persembahannya. Mungkin aku salah.

    tak sangka, tindak balas tsmy lagi kotor dari dsai. semoga Allah shj yg akan menunjukkan kebenaran sebenar. Allah itu maha mengetahui, doa org betul2 terinaya tiada hijabnya.

  2. Pak Tho says:

    Cuba ciiter jib. Jgn diam je dari mana dan kemana duit digunakan. Jgn bagi mnacai yg jawab.. Kami nak tahu. Anda kan memppunyai darah ppanglima Bugis jgn pula jadi dalam cerita seniman bujang . TUAN DIREKTOR SURUH SAYA ACTION, TAK SURUH SAYA CAKAP. ..dialog yg selebihnya oleh Ahmad nisfu sendiri faham ye….

  3. frozz says:

    Video tu bukan dirancang…tapi perbualan tuan rumah dn tetamunya…apa yg dibualkan keluar secara spontan…fikir la sendiri

  4. Duke says:

    Page pro najib yg dibiayai untuk menegakkan benang yang basah. Najib wajib turun

  5. Fadzli says:

    Alahai MYKMU…cukup cukup la dgn pak jib tuh….hangpa nih dah tak lama dah…aku yg dulu sokong UMNO pun dah naik meluat….inikan pula majoriti rakyat jelata…Suruh ja Pak Jib jawab..tak pun suruh Rosmah

  6. frozz says:

    Yes or no…soalan x panjang pun…

  7. musanghitam says:

    Inilah perangai anak alim ulamak dan anak mantan Pm yang tak takutkan seksa di akhirat…nak jatuhkan orang sanggup buat cerita …dah mmg syak lama dah jika tsmy jadi PM setelah jatuhkan PM , sudah pasti mukhriz botak dilantik jadi TPM

  8. expkr says:

    KMU sibuk nak jawab .. najib diam membisu.. sudah2lah .. terimalah kebenaran yg presiden kamu tu dah songlap berbilion duit rakyat.

  9. Mat kelate says:

    Sape y buat cerita? Tindakan najib btl2 buat dia nmpk trdesak

  10. Abu Bakar says:

    Kalau betul Tan Sri Muhyiddin menipu mengenai USD 700 juta bersamaan RM 2.63 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun Najib di AmBank itu, maka Najib perlu menafikan bahawa dia pernah bukan dua akaun di AmBank beberapa bulan sebelum PRU 13 dan menutupnya beberapa bulan selepas PRU 13 dan dalam tempoh akaun itu wujud, terdapat beberapa transaksi melibatkan USD 700 juta bersamaan RM 2.63 bilion itu ke dalam akaunnya itu, sila Najib nafikan hal ini, sila Najib nafikan hal ini, bukannya menggunakan pecacai tak guna seperti blogger MYKMU.net ini untuk merapu tak tentu hala.

    Persoalannya hingga kini Najib tidak menafikan dia pernah buka dua buah akaun di AmBank dan ada wang berjumlah USD 700 juta bersamaan RM 2.63 bilion ke dalam akaun tersebut, hingga kini Najib tak berani nafikan secara terbuka secara rasmi melalui kenyataan rasmi Pejabat Perdana Menteri ataupun melalui Pengakuan Berkanun (Statutory Declaration).

    Malahan ketakutan Najib mengenai isu RM 2.63 bilion bersamaan USD 700 juta itu telah menyebabkan Najib menjadi tak keruan hingga menyuruh Shaberi Chik yang sebelum ini adalah Menteri Komunikasi dan Multimedia supaya menyekat akses Sarawak Report yang mendedahkan perkara ini kepada umum. Malahan Najib makin gelabah bila The Wall Street Journal yang turut menerbitkan artikel mengenai isu tersebut di dalam akhbar mereka hingga menyebabkan Najib menghantar surat bodoh yang menjadi bahan lawak jenaka media antarabangsa dan peguam di seluruh dunia di mana kuncu-kuncu Najib menyatakan Najib dah memulakan tindakan saman terhadap Wall Street Journal, sedangkan surat bodoh yang bertanya apakah The Wall Street Journal yakin dengan apa yang mereka tulis dalam akhbar mereka itu, betapa bodohnya tindakan Najib dan para peguamnya dan kuncu-kuncunya itu.

    Malahan Najib dan para kuncunya menuduh The Edge berbohong dan fitnah Najib berdasarkan kes USD 700 juta bersamaan RM 2.63 bilion itu, tetapi Najib tak berani saman The Edge, malahan Najib telah menggunkan Zahid Hamidi untuk menggantung permit media The Edge selama 3 bulan, sedangkan The Edge dah memberikan kerjasama untuk menyiasat kes ini dengan memberikan salinan-salinan dokumen yang mereka ada mengenai kes tersebut, malahan salinan-salinan e-mel yang mereka ada mengenai kes tersebut, dan cakera keras yang mereka ada yang mengandungi segala penyelewengan dan penipuan serta penyonglapan oleh Najib.

    Hasilnya Zahid Hamidi diberi habuan jawatan Timbalan Perdana Menteri, manakala Tan Sri Muhyiddin Yassin yang tidak sanggup untuk bersekongkol dengan kejahatan yang dibuat oleh Najib telah dipecat dari kabinet, dia dipecat dari semua jawatan oleh Najib.

    Rakyat sekalian nilailah apa yang berlaku sebenarnya.

  11. bluekang says:

    aku penyokong tegar mykmu…dari tahun 2008..
    tapi isu rm2.6 billion ni…aku confirm mykmu syok sendiri dan hidup dalam mimpi dan tak berpijak di bumi nyata
    the whole banking industry know duit tu mmg masuk dlm banking sistem malaysia..korang jer yg tidor..
    aku boleh accept 1mdb nyer xplanation on their business operation n strategy
    tapi tentang rm2.6 billion tu…najib needs to explain..
    where d money come from n how it is utilised…every ringgit must be accounted for..surely najib knows this..no need investigation..

  12. Hantu Gigi Jarang says:

    Admin,

    Tolonglah…tolonglah sekali aje gunakan otak bila nak buat komentari. Sekali aje ok. Bye2..

  13. Pak Tho says:

    Steady lh ash burn. They got it… dia org akan tuduh sahabat dgn macam² gelaran tapi tak tertepis hujah sahabat. Kesian uuuuu…

  14. Bekas penyokong says:

    Dah dah la tu jib, berundur lah.

  15. Kunta Kinte says:

    Macam gampang artikel MyKMU yg ni.. Hahaha… Ingat rakyat bodoh mcm krew MyKMU ke??? Kekekeke

  16. Abu Bakar says:

    Kalau Rahman Dahalan dah baca dokumen itu hingga faham selama tiga hari tiga malam, maka sila jelaskan apakah jenis pelaburan dan di lokasi manakah pelaburan melibatkan RM 15.4 bilion yang kononnya dilaburkan oleh 1MDB di dalam Brazen Sky, Aabar Deposit, dan GIL Funds itu, sila nyatakan bidang pelaburan dan di manakah pelaburan itu dibuat.

    Hanya setakat ini sahajalah dulu saya nak tanya, sebab lepas ni ada lagi soal tanah di TRX, soal tanah di Bandar Malaysia, soal pembelian IPP dengan harga yang tidak munasabah, kemudian joint venture melibatkan USD 700 juta yang dibatalkan hanya 6 bulan selepas majlis tandatangan joint venture antara 1MDB dan Petrosaudi itu sedangan wang pelaburan itu tak dikembalikan kepada 1MDB, tapi dijadikan murabahah jadah apa entah pula, kemudian isu pelaburan KWSP, KWAP, TNB, FELDA, FELCRA di dalam bon 1MDB serta projek pembanguna 1MDB melibatkan berbilion ringgit, malahan urusan jual beli tanah di TRX antara Tabung Haji dan 1MDB, isu stanby credit oleh kerajaan dengan jumlah RM 950 juta, dan banyak lagi.

    Sebenarnya Rahman Dahalan ini yang membohong, saya pernah tanya dia dalam facebook beliau mengenai pelaburan RM 15.4 bilion oleh 1MDB itu, tapi dia langsung tak dapat jawab, tak payah nak membohonglah, ingat apa yang saya tulis dalam facebook Dato’ tu, saya dah nasihatkan Dato’ bahawa tak guna jadi pecacai Najib untuk membela segala kemungkaran Najib kerana kemaruk nak jadi calon dalam PRU 14, sedangkan kalau dicalonkan pun, tetapi rakyat meluat sebab bersekongkol dengan penyamun seperti Najib ini, dan rakyat tak undi Dato’ hingga Dato’ kalah, tak ada gunanya, sia-sia sahaja, sila Dato’ baca balik apa yang saya tanya Dato’ mengenai pelaburan RM 15.4 bilio itu, hingga kini Dato’ tak dapat menjawabnya, kata faham sangat mengenai 1MDB, pundek Dato’ sahajalah, dasar pengampu yang hanya sayangkan jawatan hingga kemungkaran pun dibela sebagai kebenaran.

    Sedarlah semua.

  17. Abu Bakar says:

    Soalan penuh saya kepada Abdul Rahman Dahlan mengenai isu pelaburan RM 15.4 bilion oleh 1MDB di dalam Brazen Sky, Aabar Deposit dan GIL Funds:

    Apa yang peliknya sekarang ini adalah suspek kes penyelewengan wang hutang 1MDB serta penyelewengan harta-harta kerajaan dengan menggunakan kedudukan dalam kerajaan tak pula ditangkap atau disoal siasat atau ditahan dari keluar negara, tetapi yang mempunyai maklumat mengenai kes penyelewengan itu pula yang ditahan dan dihalang ke luar negara, undang-undang di Malaysia dah jadi undang-undang rimba, yang disyaki buat jenayah tak ditahan, tetapi orang yang mendedahkan kegiatan jenayah pula yang ditahan, apa nak dihairankan, jawatan Ketua Polis Negara adalah jawatan kontrak, membodek sakanlah dia supaya kontrak jawatannya disambung lagi lepas ini, kerana kepentingan kontrak jawatan, amanah tugas pun boleh dipam dalam lubang jamban oleh manusia seperti Ketua Polis Negara sekarang ini.

    Kalau Najib tak bersalah, sila jawab soalan mengenai pelaburan sebanyak RM 15.4 bilion oleh 1MDB di dalam Brazen Sky, Aabar Deposit serta GIL Funds, pelaburan dalam bidang apa? Pelacuran? Ceti Haram? Pemerdangan Manusia? Tanaman Hidroponik Kangkung? Pengedaran Kapcai? Pemprosesan Dadah? Agensi Membekal Chinadoll ke pusat maksiat? Perusahaan Membuat Alatan Rangsangan Seks? Perusahaan Membuat Ubat Kuat Seks? Video Lucah? Kelab Malam? Dangdut? Pub? Karaoke? Disko? Pemprosesan Arak? Pemprosesan Air Ketum Untuk Penagih Dadah? Jual Burger? Perjudian? Jual Nasi Lemak? Jual Satay? Dalam bidang apakah pelaburan oleh 1MDB dengan nilai sebanyak RM 15.4 bilion itu?

    Malahan sila buat penjelasan umum mengenai apakah Najib pernah membuka dua akaun di AmBank sebelum PRU 13 dan menutupnya selepas beberapa bulan berakhirnya PRU 13 dan apakah benar wang RM 2.63 bilion itu pernah ada dalam akaun Najib atau tidak.

    Malahan sila Najib berikan penjelasan mengapakah Rosmah si penganggur tua yang haram tak ada pekerjaan tetap boleh ada RM 2 juta dalam akaunnya melibatkan beberapa transaksi melibatkan sejumlah wang antara RM 150,000.00 hingg RM 300,000.00, dari mana sumber wang itu? Malahan Rosmah melalui peguamnya pun dah mengaku itu akaunnya, tapi dia hingga kini tak menafikan mengenai RM 2 juta itu.

    Tak payah nak putar belit, sekarang ni dah terdedah bahawa Justo tu bukannya memalsukan dokumen 1MDB pun, sekarang kerana nak cover line, maka didedahkan satu watak baru iaitu James Steward pula yang dituduh bersekongkol untuk memalsukan dokumen 1MDB pula.

    Lepas ni kalau kantoi lagi bukan James Steward ini yang memalsukan dokumen berkenaan, saya tak akan tekejut jika juak-juak Najib termasuklah si Khalid Abu Bakar KPN Penipu tu akan menangkap dan menggari seekor beruk di Zoo Negara serta beruk itu diheret ke dalam Black Maria dan dibawa ke Bukit Aman serta dilokapkan untuk dituduh membuat ‘pemalsuan’ dokumen melibatkan 1MDB-Petrosaudi ini.

    Sebabnya Najib dah tak ada arah lagi, makin banyak terbongkar, malahan pecacainya pun dah mati kutu, mereka akan buat apa sahaja hatta perkara bodoh sekali pun untuk melengahkan masa.

    Tetapi kebenaran akan muncul jua akhirnya.

    Kepada Nek Tempoyak, kalau nak beri komen tu, biarlah komen yang munasabah dan menjawab isu yang sedang dibincang, bukannya mencarut tak tentu hala pula.

    * Hingga kini Abdul Rahman Dahlan tak dapat jawab perkara ini.

    sila lihat komen saya di link ini: https://www.facebook.com/rahmandahlan.my?fref=nf

  18. Shah says:

    Tolonglah tuan admin. Sudah terang lagi bersuluh (bukan sekadar video ini) & seperti komen saya yang lepas yang dideletekan tanpa sebab, janganlah menurut telunjuk mereka yang hanya berpegang pada kepentingan diri sendiri. Tentukan nasib sendiri & keluarga & bukannya menjadi hamba nafsu pemimpin-pemimpin yang tamak yang merosakkan agama,bangsa & negara.Semoga sampai masanya kita berada di pihak yang benar InshaaAllah. Itu janji Tuhan & bukan manusia.

  19. ba alip ngang says:

    Siapa mykmu nak tolong nafi bagi pihak..

    Siapa kita untuk kata yes or no..

    Itu dari mulut muhyiddin sendiri..

  20. Tun says:

    Saudara Abu Bakar…saya suka hujah2 saudara dlm isu2 Najib 1MDB nie…sayang blog mykmu dah jadi semakin sampah…apa pon diorang tibai asalkan ada $$$ masuk. Maklum la siaran berbayar dan periuk nasi moderator blog nie. Teruskan berhujah dan keep up the good job.

  21. Tun says:

    Pasal Nek Tempoyak tu…dia nie berhujah mcm baru lepas pekena jus ketum…merata2 blog org dia komen mencarut…maafkan aje laa.

  22. Abu Bakar says:

    Artikel Abdul Rahman Dahlan dalam facebooknya:

    Dato’ Abdul Rahman Dahlan

    24 July at 00:54 ·
    .

    If The Edge can cheat a known sleek criminal like Justo, I won’t be surprised if they could cheat ordinary Malaysians just as well.

    Yes news organizations worth their salt wouldn’t pay for information but they are also expected not to cheat to get the information. Otherwise their reputation is also at stake when they cheat to steal stolen information.

    At the moment, given what has been revealed so far, we cannot take what The Edge is saying at face value. The Edge said the stolen documents were not tampered at all but international computer forensic experts as well as Thai authorities say otherwise.

    It is a shame that The Edge did not come out clean from the beginning. Only after Justo started to sing like a canary, they tried to cover their acts. What an honorable news organization should have done was to publish the stolen information and immediately declare how they got the information.

    Unfortunately The Edge did not do so. They misled Malaysians into thinking they obtained the information honorably from a reliable source.

    They milked the story for a few months for political purposes while hoping no one would know who Justo was.

    Now, in their desperation, they said publishing stolen and suspect information was the most honorable thing to do.

    Don’t try to wiggle your way out of this by claiming being honorable.

    Mr Ho and Mr Tong, remember, there is no honor among crooks!

    dan ini pula persoalan saya mengenai isu yang ditimbulkan oleh Abdul Rahman Dahlan itu:

    Apa yang peliknya sekarang ini adalah suspek kes penyelewengan wang hutang 1MDB serta penyelewengan harta-harta kerajaan dengan menggunakan kedudukan dalam kerajaan tak pula ditangkap atau disoal siasat atau ditahan dari keluar negara, tetapi yang mempunyai maklumat mengenai kes penyelewengan itu pula yang ditahan dan dihalang ke luar negara, undang-undang di Malaysia dah jadi undang-undang rimba, yang disyaki buat jenayah tak ditahan, tetapi orang yang mendedahkan kegiatan jenayah pula yang ditahan, apa nak dihairankan, jawatan Ketua Polis Negara adalah jawatan kontrak, membodek sakanlah dia supaya kontrak jawatannya disambung lagi lepas ini, kerana kepentingan kontrak jawatan, amanah tugas pun boleh dipam dalam lubang jamban oleh manusia seperti Ketua Polis Negara sekarang ini.

    Kalau Najib tak bersalah, sila jawab soalan mengenai pelaburan sebanyak RM 15.4 bilion oleh 1MDB di dalam Brazen Sky, Aabar Deposit serta GIL Funds, pelaburan dalam bidang apa? Pelacuran? Ceti Haram? Pemerdangan Manusia? Tanaman Hidroponik Kangkung? Pengedaran Kapcai? Pemprosesan Dadah? Agensi Membekal Chinadoll ke pusat maksiat? Perusahaan Membuat Alatan Rangsangan Seks? Perusahaan Membuat Ubat Kuat Seks? Video Lucah? Kelab Malam? Dangdut? Pub? Karaoke? Disko? Pemprosesan Arak? Pemprosesan Air Ketum Untuk Penagih Dadah? Jual Burger? Perjudian? Jual Nasi Lemak? Jual Satay? Dalam bidang apakah pelaburan oleh 1MDB dengan nilai sebanyak RM 15.4 bilion itu?

    Malahan sila buat penjelasan umum mengenai apakah Najib pernah membuka dua akaun di AmBank sebelum PRU 13 dan menutupnya selepas beberapa bulan berakhirnya PRU 13 dan apakah benar wang RM 2.63 bilion itu pernah ada dalam akaun Najib atau tidak.

    Malahan sila Najib berikan penjelasan mengapakah Rosmah si penganggur tua yang haram tak ada pekerjaan tetap boleh ada RM 2 juta dalam akaunnya melibatkan beberapa transaksi melibatkan sejumlah wang antara RM 150,000.00 hingg RM 300,000.00, dari mana sumber wang itu? Malahan Rosmah melalui peguamnya pun dah mengaku itu akaunnya, tapi dia hingga kini tak menafikan mengenai RM 2 juta itu.

    Tak payah nak putar belit, sekarang ni dah terdedah bahawa Justo tu bukannya memalsukan dokumen 1MDB pun, sekarang kerana nak cover line, maka didedahkan satu watak baru iaitu James Steward pula yang dituduh bersekongkol untuk memalsukan dokumen 1MDB pula.

    Lepas ni kalau kantoi lagi bukan James Steward ini yang memalsukan dokumen berkenaan, saya tak akan tekejut jika juak-juak Najib termasuklah si Khalid Abu Bakar KPN Penipu tu akan menangkap dan menggari seekor beruk di Zoo Negara serta beruk itu diheret ke dalam Black Maria dan dibawa ke Bukit Aman serta dilokapkan untuk dituduh membuat ‘pemalsuan’ dokumen melibatkan 1MDB-Petrosaudi ini.

    Sebabnya Najib dah tak ada arah lagi, makin banyak terbongkar, malahan pecacainya pun dah mati kutu, mereka akan buat apa sahaja hatta perkara bodoh sekali pun untuk melengahkan masa.

    Tetapi kebenaran akan muncul jua akhirnya.

    Kepada Nek Tempoyak, kalau nak beri komen tu, biarlah komen yang munasabah dan menjawab isu yang sedang dibincang, bukannya mencarut tak tentu hala pula.

    * Hingga kini Abdul Rahman Dahlan tak dapat jawab perkara ini.

    sila lihat komen saya di link ini: https://www.facebook.com/rahmandahlan.my?fref=nf

  23. Tun says:

    Satu lagi duit yg ” a lot” tu masuk dalam personal akaun…nie isu sebenar dia..apasal personal akaun…camna senang2 bleh masuk…Zeti tak tau ker? Pusing sana sini tapi isu pokok tak lak nak jawab….mmg sakit hati laa org yg bertanya..lepas tu merapu2 si penyokong najib nie membela boss diorang…buat UMNO mcm bapak diorang punya…cit!

  24. Abu Bakar says:

    Pada 29 Julai 2015, pengurusan The Edge dipanggil lagi untuk beri keterangan kepada PDRM, tetapi Najib hingga kini tak dipanggil untuk beri keterangan kepada PDRM walaupun yang menjadi suspek jenayah penyelewengan itu adalah Najib, sedangkan The Edge hanya mendedahkan penyelewengan Najib, pasal apa pihak The Edge sudahlah digantung permit media mereka, tetapi dipanggil berkali-kali untuk beri keterangan oleh Ketua Polis Negara pecacai Najib, sedangkan Najib tidak pernah dipanggil untuk beri apa-apa keterangan mengenai isu jenayah yang mana dia adalah suspek utama?

    Apakah Ketua Polis Negara mau kautim dengan pengurusan The Edge dengan habuan tertentu yang dah disediakan oleh Najib supaya The Edge menarik balik tuduhan? Kerana tak lama selepas itu, sebahagian bagunan PDRM di Kuala Lumpur terbakar dan terdapat dokumen yang terbakar, tetapi Khalid Ketua Polis penipu ni kata dokumen tak penting, itu kata Khalid Ketua Polis Negara penipu itulah, cakap dia ni susah nak dipercaya, dasar penipu.

    Malahan kebakaran di bagunan PDRM juga adalah sesuatu yang pelik, kerana di dalam pejabat polis tak kiralah di IPD ke, IPK ke, Bukit Aman ke, memang ada ramai orang, takkan tak ada yang perasan? Malahan kita nantikan siasatan bomba mengenai kebakaran tersebut.

  25. Abu Bakar says:

    Pembetulan:Pada 29 Julai 2015, Ketua Polis Negara menyatakan akan memanggil pengurusan The Edge lagi untuk beri keterangan kepada PDRM, tetapi Najib hingga kini tak dipanggil untuk beri keterangan kepada PDRM walaupun yang menjadi suspek jenayah penyelewengan itu adalah Najib, sedangkan The Edge hanya mendedahkan penyelewengan Najib, pasal apa pihak The Edge sudahlah digantung permit media mereka, tetapi dipanggil berkali-kali untuk beri keterangan oleh Ketua Polis Negara pecacai Najib, sedangkan Najib tidak pernah dipanggil untuk beri apa-apa keterangan mengenai isu jenayah yang mana dia adalah suspek utama?

    Apakah Ketua Polis Negara mau kautim dengan pengurusan The Edge dengan habuan tertentu yang dah disediakan oleh Najib supaya The Edge menarik balik tuduhan? Kerana tak lama selepas itu, sebahagian bagunan PDRM di Kuala Lumpur terbakar dan terdapat dokumen yang terbakar, tetapi Khalid Ketua Polis penipu ni kata dokumen tak penting, itu kata Khalid Ketua Polis Negara penipu itulah, cakap dia ni susah nak dipercaya, dasar penipu.

    Malahan kebakaran di bagunan PDRM juga adalah sesuatu yang pelik, kerana di dalam pejabat polis tak kiralah di IPD ke, IPK ke, Bukit Aman ke, memang ada ramai orang, takkan tak ada yang perasan? Malahan kita nantikan siasatan bomba mengenai kebakaran tersebut.

  26. System baru says:

    Jawapan mudah aku tak akan pencaya kecuai bukti kukuh. Ramai boleh cakap tapi tak boleh menbuktikan sekian terima?

    macam ini abu bakar Tak akan majis tertinggi buta kot?. Jika dulu majis tertinggi suruh tun m dan pak lah berhenti sebab kesalahan mereka masing2
    Tak akan majis tertinggi tak bagi terkana pada najib, ini bererti najib tak salah, muhyiddin orang tun m tentu dia akan pertahan bos lama dia.
    Macam ini lah Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir buang dari sebab kesalahan dia
    Dalam umno orang bagi tekanan pada najib adalah majis tertinggi, tapi kenapa majis tak bagi tekanan pada najib sila fikirkan ia abu bakar, ini berti najib tak bersalah,
    Ramai boleh boleh bercakap,
    Nanti tun m cakap konparasi betul tak majis tertinggi sedang dia tak sedar majis tertinggi suruh dia berhenti

    700Juta untuk buat pilihanraya apa herennya aku yakin ia datang dari kroni umno, di amerika makan ratusan juta untuk pilihanraya Sebab itu amerika perlu kroni yahudi untuk pilihanraya amerika, tak akan harapkan dari tin milo dan tin biskut kot, macam itu najib lakukan minta sedekah macam tun m dulu minta sedekah di timur tengah kot untuk pru logik tak , kena ingat belanja pru bukan murah, sebab aku dah cakap bangun ekonomi bumiputera jangan harap pada duit apek je ada faham. Bertahun pun tun m harap pada sebab itu projek bina jamban dan dua lorong bagi pada apek betul tak

  27. Abu Bakar says:

    System Baru a.k.a Zaman Batu, apahal yang kau merapu ni? Isunya adalah Rahman Dahlan kata Tan Sri Muhyiddin menipu, blogger MYKMU.net tuduh Tan Sri Muhyiddin dan Datuk Seri Mukhriz menipu Tun Dr. Mahathir untuk fitnah Najib, tetapi sebenarnya yang penipu besar adalah Rahman Dahlan, saya tanya dia dalam facebook dia mengenai RM 15.4 bilion itu, langsung dia tak jawab, sebab dia tak tau apa-apa, dia hanya backing Najib untuk kepentingan dirinya sahaja, supaya kedudukannya sebagai menteri selamat dan dia dicalonkan dalam PRU 14, sedangkan hakikatnya walaupun dia dicalonkan dalam PRU 14, rakyat kota belud sendiri akan tolak dia, sebab dia adalah penyokong penyamun!

    Malahan hingga kini Najib tak berani buat kenyataan rasmi menafikan isu dua buah akaun yang dibuka beberapa bulan sebelum PRU 13 dan ditutup beberapa bulan selepas PRU 13 dan dalam tempoh akaun itu dibuka terdapat kemasukkan wang berjumlah USD 700 juta bersamaan RM 2.63 bilion ke dalam akaun tersebut, hingga kini Najib tak berani nak nafikan secara rasmi melalui kenyataan rasmi oleh Pejabat Perdana Menteri atau pun Najib buat pengakuan berkanun, boleh System Baru terangkan pasal perkara ini?

    Tak payah merapu yang bukan-bukanlah, kau tu bukannya tau apa, hanya sanggup menipu kerana mentaliti kau CASH IS KING, bila Najib lempar dua tiga ringgit ke muka kau, dengan riang ria kau berkerumun jadi pecacai Najib, kerana CASH harga diri dan maruah diri pun sanggup kau jual timbang kilo sahajalah.

  28. Den Cdo says:

    Spinlagi laa admin. Tak semua rakyat bodoh dan mudah diperbodohkan.

  29. sman says:

    Dari percakapan TS Muhyedin,nampak macam dia tidak mempertikaikan wang RM 2.60 billion,tapi dia musykil mengapa masuk dalam akaun personel Najib Razak.Pembangkang memang mahu sangat ‘pengakuan’ ini,kerana mereka mahu mempertikaikan keputusan PRU.Elok benar lah apa yg TSMY tuturkan tu kerana nampak dia faham duit tu bukan utk personel Najib,tapi mengapa cari susah masukan dalam akun personel Najib.Yang susah sekarang bukan Najib,tapi UMNO/BN,gara-gara seseorang nak puaskan hati.Betul atau tidak itu lain lah ceritanya,tapi dgn tuturkata TSMY ni,memang akan menjadikan puak Pembangkang lebih garang ,mempertikaikan keputusan PRU 13.Walau pun mereka sendiri di katakan mendapat bantuan lebih RM 500 juta dari tokey dan pihak luar utk belanja PRU,tapi tak ada orang dalam yg bercakap macam TSMY.

    Pandai betul cara TSMY dan Mahathir nak ‘selamatkan ‘ Umno dalam PRU 14 nati,rupanya cara mereka PRU 13 pun mereka dah nak kasi Umno /BN mampus kalau boleh.Aku tak kesah apa nak jadi pada Umno/BN,kerana aku bukan ahli Umno pun dan aku juga sudah bersedia utk bermain di padang yg samarata,kalau pun Umno /BN tumbang dalam PRU 14 nanti.Aku tak pernah minta subsidi,aku tak pernah minta bantuan dari kerjaan ,aku tak pernah minta sokongan utk mendapt lesen atau utk mendapat projek,jauh sekali dari menagih kerja di jabatan kerajaan.Aku boleh berdikari tanpa pertolongan sesiapa selain Allah.TQ Mindin ,TQ Mahathir dan TQ juga PM Najib selamat berbalah.

  30. Tun says:

    Hahahaha….kena sebijik ko System Baru…lenkali fakta jawab dgn fakta…

  31. Tun says:

    sman…nie bukan pasal ko…ko jugak yg ckp ko bukan ahli umno…jgn riak brader…nie pasal org melayu yg lain yg masih ketinggalan…yg ingin dibela nasib mereka.

  32. sman says:

    Lupa nak kasi TQ pada Abu Bakar, dgn ucapan terus lah bertanya.

  33. sman says:

    tun,

    sampai bila minta nasib Melayu mahu di bela,22 tahu Mahahtir memerentah pun masih tak terbela ke?.Apa hiro kau orang tu buat?.Kroni yg dia didik dulu mana?.Berapa ramai pula Melayu yg dah di bantu oleh kroni dia ,atau kroni dia hanya memenuhkan tembolok mereka.Bila syarikat mereka bermasalah mita wang rakyat utk bail out.Boleh ke nasib Melayu terbela kalau hanya bercakaran tak henti-henti?.

    Soalan aku ni mudah je nak jawab,bukan macam soaln Abu Bakar.tolong lah tun jawab.

  34. System baru says:

    abu bakar jawapan mudah tak akan majis tertinggi umno tak akan buta kot
    Majis tertinggi bukan macam majis tertinggi pkr itu Naik singkir orang perlu gusti wwf cuba tengok kahlid itu disingkirkan melalui pelawanan antara pengikut azmin dan kahlid itu.

    Jawapan aku mudah je dekat kau pergi dekat suruhanjaya sumpah suruh tangkap najib itu, apa bodoh sangat pergi je dekat suruhajaya sumpah dekat situ boleh buat pengakuan berkanun dan menafikan kan nya, lagi pun suruhanjaya hanya boleh penafian je bukan nya boleh menangkap orang. Aku setiap tahun aku pergi suruhanjaya sumpah itu, fikir kawan kalau tak tahu undang2 jangan cakap nanti orang gelakan

    Sekian terima kasih.

  35. Abu Bakar says:

    Sman, masalahnya, pihak pembangkang dah lama tahu pasal hal ni, mereka diamkan hal ini kerana mereka nak jadikan bom atom dalam PRU 14 kelak, Najib dan kuncu-kuncu tak sedar diri lagi, tapi Tun Dr. Mahathir dan para veteran UMNO terutama mantan menteri serta mantan pegawai kerajaan yang bekhidmat di zaman Tun Dr. Mahathir telah dapat mengesan perkara ini lebih awal, sebab itulah sebelum perkara ini melarat dengan lebih teruk seperti TNB, KWSP, KWAP, Tabung Haji terjadi, maka mereka minta supaya Najib letak jawatan, sebab Najib dah tak mampu nak tangani isu ini.

    Tetapi Najib takut nak letak jawatan kerana dia risau dia akan diheret ke mahkamah dan dihumban ke penjara akibat penyelewengannya selama ini, maka Najib heret UMNO dan Barisan Nasional untuk turut sama terpalit dengan isu skandal jenayah yang sebenarnya hanya melibatkan Najib sahaja, tapi bila UMNO dan Barisan Nasional diheret dalam kemelut ini, maka tak pasal-pasal UMNO dan Barisan Nasional turut dijadikan punching bag oleh pihak pembangkang.

    Tan Sri Muhyiddin, Datuk Seri Shafie Apdal, Tun Dr. Mahathir, para mantan menteri di zaman Tun Dr. Mahathir, pegawai kerajaan yang berkhidmat di zaman Tun Dr. Mahathir tidak mahu UMNO dan Barisan Nasional lingkup akibat Najib menyeret masalah peribadinya menjadi masalah kepada UMNO dan Barisan Nasional, tapi balaci Najib, kuncu-kuncu Najib seperti Shahrir Samad, Rahman Dahlan, Salleh Said Keruak, Nazri Aziz tak faham bahasa, mereka hanya nampak isu ini boleh menaikkan imej mereka di pandangan Najib dan mereka harap kedudukan mereka akan lebih selamat dan dinaikkan pangkat oleh Najib sedangkan hakikatnya UMNO dan Barisan Nasional menjadi tak tentu arah hanya kerana masalah skandal jenayah yang hanya melibatkan Najib, yang merupakan masalah peribadi Najib sekarang dah jadi masalah UMNO dan Barisan Nasional pula.

    Orang-orang macam Tunku Aziz, Zamil KITA, Azwandin Hamzah tu bukannya orang UMNO, mereka hanya peduli habuan dan kedudukan yang akan diberikan oleh Najib kepada mereka, apa yang akan berlaku pada UMNO dan Barisan Nasional mereka tak peduli pun.

    Manakala orang macam Khalid Abu Bakar pula, hanya mengharapkan agar jawatan Ketua Polis Negara yang dipegangnya sekarang ini dilanjutkkan kontraknya lebih lama lagi, kerana dia sedar jawatannya hanya kontrak, dan kontrak bukan lama pun, perlu diperbaharui setiap tahun atau dua tahun, maka dia perlu bodek Najib untuk kepentingan dirinya, dia sanggup cemarkan maruah pakaian seragama Sang Saka Biru yang dipakainya itu kerana kepentingan peribadinya.

    Sman tak payah nak putar belit lagilah, sebenarnya bukan Tan Sri Muhyiddin yang perlu dipecat, tetapi Najib yang perlu dipecat bukan dari jawatan Perdana Menteri, tetapi perlu dipecat dari jawatan Presiden UMNO, malahan perlu dipecat dari UMNO kerana Najib sudah melampau, menggunakan UMNO untuk menyelindungkan kegiatan jenayahnya, malahan menyeret UMNO untuk menjadi sebahagian masalah jenayah yang dia buat itu.

    Sedarlah Najib, kau tu suspek penjenayah kes pecah amanah, penyelewengan, salah gunakuasa, penipuan serta penyonglapan wang. Tempatkan sepatutnya bukan di Pejabat Perdana Menteri, tempat kau sepatutnya di dalam lokap di Bukit Aman kerana kau adalah suspek jenayah yang perlu disoal siasat, malahan termasuklah dengan bini kau tu, isu RM 2 juta melibatkan transaksi beberap kali melibatkan jumlah antara RM 150,000.00 hingga RM 300,000.00, patunya dengan Rosmah pun dihumban ke lokap untuk soal siasat.

    Tapi sekarang ni Najib yang ‘berak tengah jalan’, tapi Tan Sri Muhyiddin pula yang dituduh dipertanggungjawabkan tak pasal-pasal.

    Sedarlah semua wahai rakyat Malaysia sekalian.

  36. Abu Bakar says:

    Pembetulan:

    Sman, masalahnya, pihak pembangkang dah lama tahu pasal hal ni, mereka diamkan hal ini kerana mereka nak jadikan bom atom dalam PRU 14 kelak, Najib dan kuncu-kuncu tak sedar diri lagi, tapi Tun Dr. Mahathir dan para veteran UMNO terutama mantan menteri serta mantan pegawai kerajaan yang bekhidmat di zaman Tun Dr. Mahathir telah dapat mengesan perkara ini lebih awal, sebab itulah sebelum perkara ini melarat dengan lebih teruk seperti TNB, KWSP, KWAP, Tabung Haji terjadi, maka mereka minta supaya Najib letak jawatan, sebab Najib dah tak mampu nak tangani isu ini.

    Tetapi Najib takut nak letak jawatan kerana dia risau dia akan diheret ke mahkamah dan dihumban ke penjara akibat penyelewengannya selama ini, maka Najib heret UMNO dan Barisan Nasional untuk turut sama terpalit dengan isu skandal jenayah yang sebenarnya hanya melibatkan Najib sahaja, tapi bila UMNO dan Barisan Nasional diheret dalam kemelut ini, maka tak pasal-pasal UMNO dan Barisan Nasional turut dijadikan punching bag oleh pihak pembangkang.

    Tan Sri Muhyiddin, Datuk Seri Shafie Apdal, Tun Dr. Mahathir, para mantan menteri di zaman Tun Dr. Mahathir, pegawai kerajaan yang berkhidmat di zaman Tun Dr. Mahathir tidak mahu UMNO dan Barisan Nasional lingkup akibat Najib menyeret masalah peribadinya menjadi masalah kepada UMNO dan Barisan Nasional, tapi balaci Najib, kuncu-kuncu Najib seperti Shahrir Samad, Rahman Dahlan, Salleh Said Keruak, Nazri Aziz tak faham bahasa, mereka hanya nampak isu ini boleh menaikkan imej mereka di pandangan Najib dan mereka harap kedudukan mereka akan lebih selamat dan dinaikkan pangkat oleh Najib sedangkan hakikatnya UMNO dan Barisan Nasional menjadi tak tentu arah hanya kerana masalah skandal jenayah yang hanya melibatkan Najib, yang merupakan masalah peribadi Najib sekarang dah jadi masalah UMNO dan Barisan Nasional pula.

    Orang-orang macam Tunku Aziz, Zamil KITA, Azwandin Hamzah tu bukannya orang UMNO, mereka hanya peduli habuan dan kedudukan yang akan diberikan oleh Najib kepada mereka, apa yang akan berlaku pada UMNO dan Barisan Nasional mereka tak peduli pun.

    Manakala orang macam Khalid Abu Bakar pula, hanya mengharapkan agar jawatan Ketua Polis Negara yang dipegangnya sekarang ini dilanjutkkan kontraknya lebih lama lagi, kerana dia sedar jawatannya hanya kontrak, dan kontrak bukan lama pun, perlu diperbaharui setiap tahun atau dua tahun, maka dia perlu bodek Najib untuk kepentingan dirinya, dia sanggup cemarkan maruah pakaian seragama Sang Saka Biru yang dipakainya itu kerana kepentingan peribadinya.

    Sman tak payah nak putar belit lagilah, sebenarnya bukan Tan Sri Muhyiddin yang perlu dipecat, tetapi Najib yang perlu dipecat bukan setakat dari jawatan Perdana Menteri sahaja, tetapi perlu dipecat juga dari jawatan Presiden UMNO, malahan perlu dipecat dari UMNO kerana Najib sudah melampau, menggunakan UMNO untuk menyelindungkan kegiatan jenayahnya, malahan menyeret UMNO untuk menjadi sebahagian masalah jenayah yang dia buat itu.

    Sedarlah Najib, kau tu suspek penjenayah kes pecah amanah, penyelewengan, salah gunakuasa, penipuan serta penyonglapan wang. Tempatkan sepatutnya bukan di Pejabat Perdana Menteri, tempat kau sepatutnya di dalam lokap di Bukit Aman kerana kau adalah suspek jenayah yang perlu disoal siasat, malahan termasuklah dengan bini kau tu, isu RM 2 juta melibatkan transaksi beberap kali melibatkan jumlah antara RM 150,000.00 hingga RM 300,000.00, patunya dengan Rosmah pun dihumban ke lokap untuk soal siasat.

    Tapi sekarang ni Najib yang ‘berak tengah jalan’, tapi Tan Sri Muhyiddin pula yang dituduh dipertanggungjawabkan tak pasal-pasal.

    Sedarlah semua wahai rakyat Malaysia sekalian

  37. System baru says:

    Pembekalan bagi pada apek walau pun ada syarikat bumiputera, disebab apek lah , bagi semua projet buat jamban dan buat jalan dua lorong pun bagi pada apek lepas itu salahkan melayu mudah lupa. Sebenarnya kroni mudah lupa tak menbantu syarikat bumiputra untuk berjaya, sekarang salah siapa sila jawab abu bakar?, kalau kenapa gagal 22tahun. Sebenarnya lebih 30% ekonomi bumiputera berjaya bangunkan jika 22 tahun dibuat dengan bersunguh2, syarikat bumiputera gagal di sebab kroni tun m yg mudah lupa, tak Akan salahkan 22tahun mudah lupa, sepatut tun m majukan bahagiah pembekal untuk orang melayu bukan menbeli pada apek, ingat nabi muhamad s.w.a ketika sampai madinah apa dia lakukan pertama bina majid dan pasar, nabi arahkan sahabatnya majukan bahagiah pembekal dan logistik untuk orang islam di madinan meniaga, tun m sendiri gagal bangunkan logistik Dan bahagian pembekalan untuk orang islam,macam nak berjaya 30% ekonomi bumiputera itu sila fikirkan

  38. Tun says:

    Ok la sman…aku sebenarnya malas nak komen kt blog sampah nie lagi tapi since ko bertanya aku cuba la menjawab. Kalau ko gunakan diri ko sebagai contoh…aku akan gunakan diri aku sebagai contoh. Mak ayah aku org susah…ayah start keje cuci longkang dan last sekali jaga stor. Tapi aku nie geliga sikit otak…exam selalu top of the class…last2 dapat masuk asrama penuh dan mcm2 bantuan kerajaan aku dapat. Bagus jugak terpisah drp kawan2 melayu lain yg tak sedar diri nie sbb byk yg dah hanyut gara2 kebodohan sendiri. Yg aku tak bleh lupa ialah semangat Malaysia boleh masa study oversea…rata2 byk student gi oversea study…masa era Tun M serba serbi menjadi…dgn aura pemimpin yg no nonsense punya…mana ada Islam hadhari atau 1Malaysia masa tu…masa balik kerja berlambak2 sampai aku bleh pilih mana interview nak pegi. Ayah aku pesan jgn lupa jasa pemimpin2 yg benar2 jujur membela kita dgn menyediakan peluang utk kita berpaut….hidup yg aman. Skrg aku kerja kat oversea dgn gaji mengalahkan PM punya gaji….so apa beza ko dgn aku ialah aku memerlukan pembelaaan pada awal perjalanan aku dan akhirnya aku berupaya membela anak isteri aku termasuk la ibu bapa aku. Soklan ko sampai bila melayu kena dibela…jawapan aku ialah sampai melayu2 yg ketinggalan tu berjaya membela diri sendiri. Melayu2 yg tak sedar diri tu termasuk la pemimpin2 politik “cari makan” nie pada aku baik pegi mampos drp menyusahkan kaum sendiri.

  39. dina says:

    kalau betul mana bukti???
    kenapa sampai skrg takde org pun yang ada printshot bank stm najib yg ada 2.5b juta tu.
    pru tu tahun bila?.. kenapa takde langsung pekerja bank yang dedahkan.
    muhydin ni tak bagi tau ke duit tu utk apa?
    korang ingat duit masuk akan personal bank negara tak tau ke?

  40. Abu Bakar says:

    Sman, kau tu yang bengong tak tau apa-apa, aku membesar di zaman Tun Dr. Mahathir, dari sekolah rendah, sampai ke sekolah menengah, sampai masuk ke universiti, sampai akau bekerjaya pun aku mengenang dan menghargai jasa dan usaha Tun Dr. Mahathir dan barisan kepimpinan kabinetnya membantu rakyat terutama bangsa bumiputera untuk berjaya, manakala hak bangsa bukan bumiputera tidak dinafikan kerana mereka pun warga Malaysia juga.

    Tun Dr. Mahathir telah berjaya membela orang-orang Melayu yang sebelum ini ketinggalan dari segi pendidikan terutama pendidikan tinggi dengan membanyakkan universiti dan membantu anak-anak bumiputera termasuklah diri aku ini, lepasan Universiti Teknologi Mara untuk berjaya dalam pelajaran untuk masa depan anak-anak bumiputera.

    Malahan sebelum zaman Tun Dr. Mahathir jadi Perdana Menteri, tidak ramai anak-anak bumiputera yang menjadi ahli profesional seperti peguam, doktor, malahan jurutera, serta dalam bidang sains, dan teknologi maklumat. Di zaman Tun Dr. Mahahtir, ramai anak bumiputera dibiaya oleh kerajaan, diberikan peluang di universiti samada tempatan atau luar negara untuk menjadi ahli profesional.

    Lihatlah bagaiamana Tun Dr. Mahathir memajukan jurutera automotif di kalangan anak-anak Melayu apabila beliau mengusahakan Proton, kemudiannya Perodua, lepas tu Modenas, ramai anak-anak Melayu menjadi ahli profesional dalam bidang automotif, mereka diberikan latihan dalam dan luar negara dengan biaya kerajaan, kemudian mereka diserapkan ke dalam syarikat automotif seperti Proton, Perodua, dan Modenas untuk menjadi ahli profesional bumiputera yang berjaya.

    Meskipun begitu, Tun Dr. Mahathir tidak menganak tirikan bangsa bukan bumiputera, mereka juga dibantu, anak-anak bukan bumiputera turut dibantu dalam bidang pelajaran, mereka juga dihantar ke luar negeri oleh pihak kerajaan dengan biaya kerajaan, malahan dalam bidang perniagaan, kerajaan juga membantu kaum bukan bumiputera dengan meningkatkan infrastruktur seperti pembinaan lebih banyak pelabuhan, lebuhraya supaya komuniti perniagaan dari kaum bukan bumiputera turut mendapat manfaat sebagaimana kaum bumiputera, malahan kaum India yang sebelum ni ketinggalan pun turut mendapat perhatian kerajaan dan mereka turut dibantu untuk menjadi peniaga, golongan profesional, dan lain-lain bidang untu berjaya.

    Inilah resepi kejayaan Tun Dr. Mahathir mendapat sokongan rakyat berbagai kaum, kerana di samping membantu bumiputera, Tun Dr. Mahathir tidak mengabaikan kaum bukan bumiputera, kerana mereka juga warga Malaysia, sebab itulah setiap kali PRU sejak tahun 1982, Barisan Nasional yang dipimpin oleh Tun Dr. Mahathir tidak pernah tidak dapat majoriti 2/3 kerusi parlimen, setiap PRU kerajaan akan mendapat majoriti 2/3 majoriti parlimen, kerana sokongan rakyat pelbagai kaum.

    Jadi sudah-suahlah kamu wahai Sman, tak payahlah nak menipu lagi, sejarah telah membuktikannya, saya orang yang membesar di zaman Tun Dr. Mahathir, saya tahulah, malahan ramai rakyat yang setuju dengan kenyataan saya ini, terutama mereka yang hidup dan membesar di zaman Tun Dr. Mahathir jadi Perdana Menteri, kami hidup aman damai, serta dengan penuh keselesaan kerana kerajaan pada masa Tun Dr. Mahathir jadi Perdana Menteri adalah kerajaan yang berwibawa dan prihatin kepada rakyat dan negara.

  41. Tun says:

    System baru…salah melayu sendiri kalau peluang yg diberi tidak digunakan dgn betul. Jgn cerita kronism2 nie…dah mcm style nuar berahim pulak. Selama 22 tahun byk melayu2 yg dah berjaya tapi jgn la sempitkan pikiran dgn projek juta2..itu kerja politician & warlord2 kecik cari makan termasuk la PAS, PKR, UMNO dan sebagainya utk cepat kaya. Kita cerita pasal statistik professional melayu…peniaga2 melayu…taraf hidup melayu…daya saing melayu…jgn la sedap2 tuduh semata2 org sana dapat berjuta2 duit haram maka pasal tak dapat menda yg sama terus kata kerajaan salah….

  42. Abu Bakar says:

    Dina ni ketinggalan zaman betullah, dalam The Edge, dalam Wall Street Journal, dalam Sarawak Report dah mengemukakan bukti-bukti berkenaan.

    Jadi kalau tak tau apa-apa sekadar datang nak menipu orang ramai dengan kenyataan bodoh sebegitu, lebih baik pergi tidur sahajalah, buang masa, hanya menyerlah kebodohan anda sahajalah.

    Malahan The Edge dah serahkan bukti salinan dokumen, salinan e-mel, cakera keras yang mempunyai maklumat mengenai salah laku Najib itu kepada pihak Jabatan Siasatan Jenayah Komersil PDRM.

    Hanya Najib sahaja yang terkial-kial mencari macam-macam helah untuk menghapuskan segala bukti yang ada, tapi dia tak terbuat semua itu, kerana dia sendiri sekarang ini dah tak mampu nak hilangkan jejak itu lagi, kerana isu ni dah menjadi isu yang mendapat perhatian pihak antarabangsa.

  43. Tun says:

    dina…ko nak bukti eh? Kau pegi hospital tanya Zeti tu sendiri okey?

  44. System baru says:

    Ini aku lihat Aku lihat hasil dasar DEB 22tahun semasa tun m itu

    Orang melayu banyak masuk unvesiti Tapi bila kerja orang melayu di campak ke pengrus stor disuruh angkat barang, apek senang lelang dapat elaun lebih walaupun malas kerja

    Orang melayu Mahir bahasa inggris tapi bila kerja minta bahasa menderin kenapa ia.

    Kenapa orang melayu tak di benar kerja di syarikat antarabangsa jika apek kuasai berkuasa dekat syarikat itu kenapa?

    Syarikat glc Dan syarikan kroni tak bagi bagi projek pada melayu kenapa ia?

    22tahun memerintah kenapa gagal bangunkan logistik dan pembekalan barangan untuk orang melayu meniaga ia kenapa ia

    Aku tak alasan melayu mudah lupa.bina bangunan mewah klcc itu
    Kau jawab abu bakar,

  45. Awie nimo says:

    Aku tak caye muhyidin dah, sat kate bergelap sat kate 700 juta. Ingat pejuang tulen semua ketua nak pi cucuk kasi gugur

  46. Abu Bakar says:

    Sokong kenyataan Tun, malahan dalam jabatan kerajaan sendiri, ramai yang menjadi penyokong pembangkang yang makan rasuah, menyeleweng, menipu dalam tuntutan, pergi ke kedai beli barang dengan harga RM 5.00, tapi suruh tulis resit harga RM 10.00, berlambak macam tu.

    Macam penyokong pembangkang yang kerja dalam kerajaan, mereka ni tak sedar diri, terutama yang makan rasuah, menyeleweng, menipu dalam tuntutan, mereka asyik kata kerajaan Barisan Nasional korup, rasuah dan sebagainya, tetapi hakikatnya mereka itu sendiri yang buat perbuatan terkutuk tu.

    Malahan tidak dinafikan, dalam parti politik tak kiralah UMNO ke, PAS ke, DAP ke PKR ke, MCA ke, Gerakan ke, MIC ke, ada yang jenis kaki songlap, tapi bukanlah semua, sebahagian kecil sahaja, malahan dalam PAS sendiri pun, kerana Nizar Jamaluddin disokong oleh DAP untuk dilantik jadi Menteri Besar Perak selepas PRU 12, maka Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming melalui syarikat mereka Upayapadu Plantation Sdn. Bhd. dapat konsesi balak, seluas lebih kurang 10,000 ekar di hulu Kelantan, membalak secara tak terkawal hingga banjir besar di Kelantan pada tahun lalu.

    Tak termasuk lagi wang derma lebuhraya rakyat, nak buat lebuhraya pergi kutip derma, tapi akhirnya wang derma entah ke mana, lebuhraya pun entah ke mana.

    Malahan paling tragis adalah Tabung Memali, PAS kutip derma untuk kononnya bantu balu dan anak yatim Memali kalau tak silap saya mulai tahun 1987 hingga tahun 2002, berjuta wang dapat dipungut kerana terdapat juga sumbangan dari pihak luar negara. Tetapi malangnya ada balu Memali yang meninggal dunia kerana tak mampu nak biaya kos rawatan disebabkan hak dia dalam Tabung Memali dinafikan oleh PAS, yang berkemungkinan turut disonglap oleh pimpinan PAS, sampaikan bengkel jahitan untuk balu Memali juga ditutup, 60 mesin jahit telah dijual, tapi wang hasil jualan mesin jahit itu tak tahulah lesap ke mana.

    Malahan semasa Pakatan Rakyat berkuasa seketika di Perak, bini Nga Kor Ming pernah mendapat kontrak kerajaan negeri untuk membekalkan pakaian berjahit kepada pihak kerajaan negeri Perak.

    Dalam PKR pun sama juga, pembelian lori sampah yang ketinggalan zaman oleh kerajaan Pakatan Rakyat Selangor yang diketuai oleh PKR tu pun perbuatan tak betul juga.

    Dalam isu penyelewengan, rasuah ini, tak kiralah dari UMNO ke, PAS ke, MCA ke, DAP ke, Gerakan ke, MIC ke PKR ke, siapa pun yang buat perkara sebegini perlu dihukum, kita bukannya melihat dia dari parti mana, siap yang membuatnya perlu menerima hukuman.

  47. Abu Bakar says:

    System Baru, bab apek, bab angkat barang tu salah Tun Dr. Mahathir juga ke?

    Kau ni tak tahu nak menjawab isu, tapi merapu ke lain pula.

    Kau tak payah nak membohonglah wahai System Baru, masa zaman Tun Dr. Mahathir dulu, banyak kontraktor bumiputera wujud dan berjaya kerana GLC mengagihkan kerja-kerja yang patut kepada kontraktor bumiputera, kau tak payah nak membohonglah pasal hal ini.

    Yang kontraktor bumiputera makin terhimpit adalam masa zaman Najib, banyak kontraktor bumiputera gulung tikar kerana dasar Najib yang hanya cakap saja nak membangunkan ekonomi bumiputera, tapi akhirnya lain yang jadi.

    Awie Nimo, hingga kini Najib takut nak menafikan berhubung isu USD 700 juta bersamaan RM 2.63 bilion itu, jadi tak payahlah kamu nak kelentong lagilah ye.

  48. Tun says:

    System baru July 30th, 2015 at 1:40 AM…kalau nak cerita melayu vs apek dan akhirnya melayu jugak yg teraniaya mmg panjang laa…nengok la gaduh kat low yat aritu…last2 melayu kena cekup dgn polis melayu jugak…pastu samseng2 melayu vs cina…semua semata2 hp yg tak seberapa tu. Kalau melayu tu dtg kat aku…aku sanggup belikan utk dia…tapi drp kedai melayu ler. Budak tu dah la takde masa depan…samseng taik kucing…takde duit..memanjang nak bergaduh…sebijik mcm geng2 aku masa aku sebaya2 mamat tu. Nasib kita ditangan kita sendiri la brader…kalau ada cina apek suruh angkat barang sekurang2 nya tanya gua angkat lu mau kasi apa? Kalau di interview suruh cakap mandarin…jgn dtg interview tu..takpon pegi belasah balik interviewer2 apek tu..ini Malaysia ke China? Aku sendiri pernah kerja di MNC based in Cyberjaya…mmg la apek2 sana berlagak dgn aku termasuk la HR dia tapi aku ajar depa cukup2 dgn keyakinan tinggi…sebab Tun M punya aura melayu boleh…cina2 sana panggil aku taiko. Pasal GLC dan kroni2 melayu yg tak tolong melayu…kalau aku la kroni tu aku tolong melayu yg nak berjaya je…setakat melayu nak amek kesempatan aku sanggup bagi kat cina….buat menyemak je melayu2 yg malas tapi nak kaya cepat nie. Yg kroni melayu tak sedar diri tu…aku anggap depa yahudi versi melayu jer…tak payah nak pening2 kepala nak mintak favor diorang…rezeki dari Allah Taala ada di mana2. Dan sejak keje oversea 8 tahun dah nie..rata2 org2 luar kenal Petronas Twin Tower…kenal ini icon Tun M…mana ada dua tower bercantum cam tu…so..kesimpulan aku mana2 melayu yg gagal…yg asyik nak komplen kerajaan tak tolong tu…cermin2 la diri sendiri adakah anda “MELAYU MUDAH LUPA” seperti yg dimaksudkan oleh Tun M dlm buku Malay Dilemma beliau…

  49. System baru says:

    siapa bohong, tapi kenapa bina jamban dan bina jalan dua lorong pun bagi apek salah siapa, sila jawab?, masa aku kecil dulu tiap2 jalan dan lorong bagi projek bagi pada ytl dan berjaya kenapa boleh jadi macam itu, mungkin kau boleh jawab nya, lupa pesan projek mrt 50% bagi pada bumiputera, di zaman tun m projek mega bagi ada kroni di jual pada apek salah siapa, aku bukan pengikut anwar itu suka nepostim dan kronima itu, anwar suka cakap nepotisma dan kronima itu itu anwar ucapkanya ,sekarang anwar bapa nepotism dan kronima malaysia ini, yg aku cakap kroni tak berguna itu bila bankrap je salahkan umno sebab tak suruh bil out, bukan tolong bumiputera, lagi menyusah umno itu.

  50. Tun says:

    System baru July 30th, 2015 at 2:15 AM…setakat projek jamban dan bina jalan kecik2 kita bagi la cina buat…melayu cuma buat yg mega2 jer…mcm korek minyak…tanam kelapa sawit…wat klia…putrajaya…gitu ler…setakat jamban..ish…rumah aku punya jamban pon aku kasi cina buat…termasuk la jalan gi ke jamban tu. Mcm aku cakap la ada melayu yg perangai mcm yahudi….dapat AP kasi jual…dapat projek kasi cina buat..dapat apa pon melalui jalan haram politik tibai jer…termasuk kasi apek…nengok je la pegawai2 melayu yg amek rasuah duit dan amoi….mengalahkan non-muslim wat dosa. Nie la contoh melayu luar je nampak Islam tapi dalam mcm yahudi kafir. Byk dah aku jupe melayu2 camni…ko pon jumpa kan? Melayu mcm nie la musuh dlm selimut UMNO khasnya dan melayu amnya…politician2 melayu yg korup…tok2 lebai PAS yg pakai kopiah tapi wat kerja “ceramah” kt hotel tgh2 malam buta…mcm2 la perangai melayu haram jadah nie termasuk la yg meliwat org. So apa nak dihairankan? Takan nak salahkan Tun M yg hari2 dok peringat melayu….jgn amek rasuah…serupa makan babi kalau makan duit haram…jgn mudah lupa tolong sesama melayu bila kerajaan dah tolong kita…duit biasiswa tu jgn wat modal beli sepanduk2 utk hentam kerajaan….jgn liwat org sesuka hati…tapi melayu yg semacam ini ko ingat dgr cakap Tun M ke? Kalau dgn Tuhan pun diorang tak takut…apatah lagi Tun M yg hanya manusia biasa mcm kita. Kesimpulan: Hanya melayu yg beriman shj yg bisa mencorakkan nasib bangsa sendiri…

  51. Badrole Amin says:

    bab nak habis dalam video tersebut Muhyiddin tanya Najib “why did you put into your personal account?”…jika Muhyiddin bertanya begitu pasti Najib ada berkata “saya yang arah USD700 itu dimasukkan ke dalam akaun bank peribadi saya”…pada aku, jika arahan seperti itu ada Najib sebut(beritahu) pada Muhyiddin, memang Najib boleh ‘in trouble with the law’

    video tidak lengkap, permulaannya kita tidak tahu apa diperkatakan(Muhyiddin) & pengakhiran pun kita tidak tahu apa diperkatakan lagi oleh Muhyiddin

    misal kata tiada apa-apa arahan(minta si pemberi masukkkan USD700 juta ke dalam akaun)…

    selepas terkejut mendapat tahu USD700 juta telah dimasukkan ke dalam akauan bank peribadinya lalu Najib memberitahu mengenainya kepada pihak berkuasa(BNM) sebagai pengetahuan kepada mereka, pada aku tiada apa yang salah jika pihak berkuasa(BNM) yang sudah pasti terlebih dahulu tahu mengenainya(adanya pihak memasukkan USD700 juta itu ke dalam akauan bank peribadi Najib) mengesahkan USD700 juta itu ialah ‘duit bersih\'(bukan terlibat atau untuk tujuan penggubahan wang haram & sebagainya) sumbangan dari seseorang dari Negara Timur Tengah

    siasatan sudah tentu terarah juga terhadap si pemberi USD700 juta itu…si pemberi mungkin terpaksa ambil masa yang lama untuk menyediakan(memberi) ‘sebab2 yang terbaik’ kepada pihak berkuasa(pasukan penyiasat khas) Malaysia kenapa dia begitu bermurah hati memberi Najib USD700 juta…apa aku harapkan USD700 juta itu bukan duit 1MDB tapi merupakan duit ‘ahmad albab’

    hehehehehe

    komen aku diatas hanya pendapat(spekulasi) sahaja

  52. tengkudin says:

    bukan ke task force dah ditubuhkan..tunggu ajelah hasil siasatan tu selesai. ini semua nak jadi pakar siasatan jenayah media sosial pulak.

  53. Rustam says:

    Oleh sebab thn ni aku dpt BR1M.Aku tidak percaya duit 700usd masuk acc najib!

    Tidak ada bukti .

    14 hari berlalu. WSJ belum disaman.

    Najib x mungkin tipu kita.

    Apa2 pun. Aku tetap sokong najib.

    Tahun depan kalau aku xdpt BR1M.aku xkan perpercaya lg kat najib.dan semua tuduhan TSMY adalah betul.

  54. amirul says:

    kepada dina..jgn jadi bodoh..org bank mmg tau tp kalau sj nk crita bnd ni brani ke nk trima nasib mcm rafizi..mcm despatch yg kena tgkap baru ni..bodo amat kau ni
    system baru…mmg majlis trtggi umno buta pon..ko pon bebal buta jgk..bila masa majlis trtggi umno desak tun letak jawatan..yg dlm kabinet semua pon kayu jgk trmasuk la penyokong buta kayu yg ad mcm kau

  55. Abu Bakar says:

    Tengku Din, pasal apa pula pasukan Task Fore itu dirombak ye? Tak pasal-pasal Tan Sri Gani dituduh sakit dan dipecat dari jawatannya dan dihantar ke bahagian lain pula, pasal apa ye?

    Malahan kenyataan kononnya Tan Sri Gani tak dipecat, itu hanya drama, kerana jawatan Peguam Negara bukannya macam jawatan penjawat awam lain yang boleh tukar sesuka hati, kerana itu jawatan lantikan oleh Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong.

    Oleh itu saya berharap agar ‘Peguam Negara’ yang baru itu akan memberikan laporan lengkap mengenai apakah yang dah ditemui oleh pasukan petugas khas itu, tak payah nak putar sana sini lagi, kerana ahli pasukan petugas khas itu sudah tentu ada laporan setakat mana siasatan mereka, dan apa yang dah mereka temui.

  56. Abu Bakar says:

    Badrole Amin, tak payah putar lagilah, Najib sendiri tak berani nak menafikan dia pernah buka dua akaun di AmBank beberapa bulan sebelum PRU 13 dan menutupnya beberapa bulan selepas PRU 13, malahan Najib tak berani menafikan USD 700 juta bersamaan RM 2.63 bilion itu dimasukkan ke dalam akaun tersebut.

    Bukan itu sahaja, The Wall Street Journal dan Sarawak Report yang Najib tuduh membuat cerita palsu pun Najib tak berani ambil tindakan saman, kalau kedua-dua media itu buat cerita palsu, maka samanlah, pasal apa hanya pergi hantar surat bodoh kepada The Wall Street Journal tanya pula apakah The Wall Street Journal yakin dengan apa yang mereka tulis itu, kalau The Wall Street Journal tak yakin dan tak ada bukti, maka mereka tak akan tulis dan siarkan bukti-bukti yang mereka ada, kononnya kalau tak jawab surat bodoh itu maka akan ambil tindakan undang-undang, tapi sampai sekarang haram tak ada apa yang dibuat, takutlah tu.

    Begitu juga dengan Sarawak Report, Najib tak berani pula nak ambil tindakan undang-undang saman, tetapi Najib gunakan Shaberi Chik yang sebelum ini adalah Menteri Komunikasi dan Multimedia untuk menyekat akses Sarawak Report pula, itu pun selepas Sarawak Report membalas video Lester Melanyi dengan mendedahkan e-mel-e-mel Melanyi dan lain-lain bukti mengenai penyelewengan Najib itu.

    Begitu juga dengan The Edge, Najib tuduh The Edge membuat cerita palsu juga, tapi sampai sekarang Najib tak berani saman The Edge, malahan Najib gunakan Zahid Hamidi yang hanya Menteri Dalam Negeri ketika itu untuk gantung permit media The Edge selama 3 bulan, sedangkan pihak The Edge dah berikan bukti kepada Jabatan Siasatan Jenayah Komersil PDRM berupa salinan dokumen-dokumen transaksi perbankan, salinan-salinan e-mel, malahan cakera keras yang dipercayai mengandungi banyak bukti penyelewengan oleh Najib dan kuncu-kuncunya itu.

    Mengapakah Najib tak berani ambil tindakan saman? Sebab Najib di pihak salah, Najib tahu dia bersalah, dia tak mau ambil tindakan saman sebab takut bila di mahkamah, lagi banyak yang akan terbongkar dan Najib akan diheret ke muka pengadilan dan seterusnya dihumban ke penjara atas kesalahan jenayahnya itu.

    Lagi satu sekarang ni PAC dah tak boleh berfungsi, 4 orang dalam PAC termasuk pengerusi PAC sendiri dah dijadikan Timbalan Menteri dan Menteri. Persoalannya mengapakah sekarang baru Najib nak buat begini? Mengapakah Najib tak tunggu siasatan selesai baru lantik mereka jadi Menteri dan timbalan menteri? Sebabnya Najib memang nak tangguhkan prosiding PAC itu kerana denagn kehadiran Arul Kanda dan Shahrol Halmi CEO dan mantan CEO 1MDB akan mendedahkan segala salah laku Najib dan kuncu-kuncunya di dalam 1MDB itu sendir.

    Najib dah gelabah, sanggup buat apa sahaja untuk lepaskan diri, dia ingat rakyat tak faham ke apa yang dia sekarang ini, rakyat tahu sangat apa yang dia buat sekarang ini adalah untuk menutup jejak penyelewengannya di dalam 1MDB dan isu RM 2.63 bilion bersamaan USD 700 juta itu.

    Bak kata pepatah, berani kerana benar, takut kerana salah, Najib jadi takut sebab dia di pihak yang salah.

    Sedarlah semua.

  57. azhar daeng says:

    Saya sangat setuju dan menyokong penuh hujah Tuan Abu Bakar
    Statement tuan amat bernas dan logik berfakta lengkap mudah di fahami
    Teruskan tuan beri penjelasan dan pencerahan kami semua mengenai isu 1MDB
    kami mahukan kebenaran yang nyata….apa dah nak jadi dengan pemimpin umno ?

  58. Abu Bakar says:

    Terima kasih Tuan Azhar Daeng, kita perlu mendapatkan penjelasan dan kebenaran.

    Kerana sehari selepas Tan Sri Muhyiddin, Datuk Seri Shafie Apdal dan Tan Sri Abdul Gani dipecat serta Dato’ Akhil Bulat mantan Ketua Cawangan Khas Bukit Aman ditamakan kontraknya, maka berlaku kebakaran di Bukit Aman pula, tempat yang orang sentiasa ada iaitu di Bukit Aman, malahan nak masuk ke sana bukan main penuh dengan prosedur keselamatan, tapi boleh terbakar, takkan tak ada orang sedar, sebab tak kiralah samada di IPD, IPK, malahan lebih-lebih lagi Bukit Aman, akan sentiasa ramai dengan pegawai dan anggota yang bertugas, takkan mereka tak dapat kesan perkara ini? Malahan setiap kawasan samada IPD, IPK, lebih-lebih lagi Bukit Aman dikawal dengan CCTV di setiap penjuru kawasan, cuma dalam jamban sahaja yang tak dipasang CCTV, takkan ini tak boleh dikesan hingga jadi kebakaran yang begitu besar? Takkan langsung tak ada orang di tingkat itu pada masa itu?

    Sekarang kerana nak alihkan tumpuan mengenai salah laku Najib, tiba-tiba berlaku kebakaran di Bukit Aman, malahan dengan tiba-tiba cebisan pesawat yang dipercayai MH370 juga ditemui, semuanya tiba-tiba, makin banyak drama yang berlaku kerana hanya untuk menyelamatkan kedudukan Najib dan kuncu-kuncu, tapi negara ini dan rakyat negara ini yang menjadi galang gantinya.

    Sedarlah semua.

  59. Umnojuga says:

    MyKMU ni dah jadi macam pu**. Nak pertahankan Umno atau nak pertahankan pemimpin? Tak tau nak bezakan? Tu la jangan sibuk pau sana pau sini…cari ilmu, belajar kaedah sebenar nak berperang saraf. Disebabkan bodoh kau oranglah, Najib makin hari makin dekat dengan lubangnya. Sepatutnya tolong bos jawab persoalan yang dbangkitkan, ulas dengan baik, yakinkan khalayak. Ini tidak, mengelak daripada menjawab dengan menyerang pihak lain. Agaknya tak boleh tolong jawab sebab tak ada jawapan kan, termasuklah soalan kenapa Najib tak nafikan dengan sekeras-kerasnya yang duit RM2.6 tu masuk ke akaun dia? Kenapa dia tak saman sesiapa sahaja yang membuat atau mengulangi dakwaan itu?

  60. Umnojuga says:

    Aku antara pengikut awal MyKMU…dan sesungguh-sungguhnya aku kecewa sangat-sangat dengan cara kau orang berperang sekarang. Dah sama macai blogger-blogger bangang, pemikir-pemikir bodoh Jasa dan cyber trooper upahan lainnya. Dah tak ada kredibiliti macam dulu-dulu.

    Agaknya inilah yang terjadi bila perjuangan dibayangi oleh imbuhan. Dulu zaman mula-mula MyKMU wujud, zaman blog mula bertapak, ramai yang berjuang kerana keyakinan terhadap apa yang dipercayainya betul. Sekarang? Semuanya kira berapa ‘masyukkkk’.

    Sungguh, mengakulah bahawa kau oranglah antara yang menambahkan kecederaan DS Najib dan UMNO.Cara kau orang berhujah, cara menyerang orang-orang yang mengkritik dan menegur kepimpinan -tak kiralah bagaimana caranya – SAMA SEKALI tidak menguntungkan parti. Kau orang terlalu terikut-ikut dengan macai-macai cari makan yang sesetengahnya mungkin budak PKR, budak PAS, budak DAP yang sengaja mahu melebarkan jurang peperangan kerana mahu merosakkan Umno dari dalam.

    Sepatutnya kau orang fokus pada isu; jawab isu dengan isu; bukan meracau meraban sambil menggali lubang untuk Umno, untuk Najib dan untuk abata…

    Nasihat aku, tarik handbrake la cepat; betulkan haluan; jangan terikut-ikut dengan bodoh Lokman Adam dan sekutunya….

  61. rosman mansur says:

    CELAKA NAJIB

  62. […] Kini terbongkar kemungkinan besar Tan Sri Muhyiddin Yassin merupakan orang yang memberi maklumat palsu kepada Tun Mahathir mengenai dakwaan wang 1MDB sebanyak USD 700 juta dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Mohd Najib Tun Razak untuk kegunaan pilihan raya. Rakaman video perbualan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir yang disiarkan oleh Malaysiakini menunjukkan Muhyiddin yang mendakwa wang sebanyak USD 700 juta milik 1MDB masuk ke dalam akaun Perdana Menteri. Muhyiddin mendakwa Perdana Menteri mengakui wang 1MDB sebanyak RM 2.6 bilion dimasukkan ke dalam akaun peribadi beliau merupakan satu pembohongan dan mungkin dirancang oleh kumpulan ini sendiri. Video tersebut dirakam ketika perbualan beberapa orang sahaja, mustahil mereka tidak menyedari siapa yang merakamnya. Pada awal video iti sendiri jelas menunjukkan Perdana Menterti tidak menyatakan jumlah yang masuk apabila Muhyiddin berkata, “Saya tanya beliau wang siapa? Beliau tidak nyatakan. Hanya dari Timur Tengah.” “lepas tu saya tanya berapa banyak… Susah nak kiralah, ‘dia cakap (najib) a lot, a lot’” Kemudian Muhyiddin menyebut, “Kenapa masuk akaun personal Najib Razak?” Kemudian dalam babak seterusnya,Muhyiddin sendiri yang menyebut jumlah tersebut dan cuba menjadikan ia pengakuan Mohd Najib. Muhyiddin sambil melihat kepada Kadir Sheikh Fadzir berkata, “Berapa? 700 million dollar! Kalau kali 3 points something RM 2.6 bilion… goes to his personal account. Ini dia sebut, he admitted, so i said why put into your personal account?” Video tersebut terhenti di situ sahaja.Menunjukkan perakam dan pembocor video tidak mahu jawapan Mohd Najib diketahui orang.Muhyiddin sendiri tanya dan dia sendiri jawab. Bukannya Perdana Menteri kata USD 700 juta tersebut. Sebenarnya pada bulan lalu beberapa ahli MKT telah pun MENAFIKAN bahawa Mohd Najib Abdul Razak memberitahu Umno bahawa wang sejumlah RM2.6 bilion dimasukkan ke dalam akaun bank peribadinya dan digunakan untuk pilihan raya umum lalu.Datuk Tajuddin Abdul Rahman dan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menyangkal dakwaan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa ahli Umno diberitahu bahawa wang itu digunakan untuk membiayai kempen pilihan raya.“Najib hanya berkata,wang itu bukan dari 1MDB dan beliau tidak pernah guna untuk kepentingan peribadi beliau. Saya dengar sendiri,” kata Reezal yang juga MP Kepala Batas. Turut bersetuju dengan beliau,Tajuddin pula mencabar Dr Mahathir untuk menyenaraikan butiran bahawa Najib didakwa mengaku wang 1MDB digunakan untuk pilihan raya.“Bagaimana Mahathir tahu? Bila beliau bercakap dengan perdana menteri?” soal Tajuddin,timbalan menteri pertanian dan industri asas tani. “1MDB tidak pernah membiayai pilihan raya kami.Kami mempunyai sumber dana untuk parti,” kata MP Pasir Salak tanpa mendedahkan dengan lebih lanjut.Dr Mahathir sebelum itu mendakwa Umno diberitahu bahawa wang yang didepositkan ke dalam satu akaun bank peribadi digunakan dalam pilihan raya umum lalu. “Tidak ada penafian wang itu telah didepositkan ke dalam akaun peribadi. Penjelasan kepada Umno bahawa ia untuk pilihan raya itu. Umno seolah-olah berpuas hati,” kata Dr Mahathir. Jadi siapa sumber Majlis Tertinggi UMNO yang membohongi Mahathir bahawa Najib mengakui sejumlah RM 2.6 Bilion wang 1MDB dimasukkan ke dalam akaun peribadi beliau untuk tujuan pilihan raya? Dalam video ini menunjukkan kemungkinan besar maklumat palsu kepada Mahathir ini merupakan komplot oleh Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir.Jika Mukhriz tidak berkomplot mengapa beliau tidak membantah pun apabila Muhyiddin memberitahu Kadir Sheikh Fadzir bahawa sejumlah USD 700 juta dimasukkan ke dalam akaun peribadi Mohd Najib. – MYKMU.NET […]

  63. omega says:

    UMNOjuga..

    macam geli pun ada bila komen anda… haa..haa

  64. System baru says:

    Tun dan abu bakar jawapan mudah sampai fitnah orang menbiar leka jasa2 biar pun orang fitnah orang buat salah sila jawab ?
    Nak umno musnah di sebab kan nya sila jawab ia
    Aku hidup di zaman mahathir aku tahu segala2 nya
    Jatuh kan orang naik kan orang
    Sikap tak bagus pada zaman mahathir suka jatuh orang dengan fitnah tapi bukti tak ada macam ini lah nak tangkap anwar dulu dengan bukti berjela2 mana bukti minta najib baru aku percaya
    dulu menjatuhkan orang cukup senang seoarang macai buat fitnah,
    Jasa orang senang menutup kelemahan dia buat finah.
    Macam ini dalam umno ada dua kumpulan ia tak baik umno itu
    Sama macam zaman tun m jatuhkan tun razak tapi gagal juga.
    Macam itu aku boleh cakap tun m lupa jasa tun razak dan bagi Felda itu bagi biasiwa untuk orang melayu belajar, nanti macai2 akan cakap itu bapa dia tak kena mena dengan najib kena ingat jasa semua pemimpin umno dan ahli parti bukan jasa tun m seorang itu.
    yg berjasa adalah umno bukan tun m itu, jika tak kritik ahli parti untuk melihat orang melayu berjaya, mesti tun m leka seperti pak lah sebab itu dasar 30% DEB gagal.
    Bagi aku dalam tak boleh ada dua kumpulan ia akan memerangi satu sama lain, sepatut orang2 tun m kukuh parti bukan sebuk kejar jawatan kita orang tahu mereke veteran tuntu perangai macam kapal singh sebelum mati nak jadi pm

    Cuba berfikir zaman sekarang zaman it jika perbagai fitnah boleh di buat dengan nya. Aku pun boleh buat fitnah tampa bukti, bagi bukti palsukan contoh akaun orang pandai2 di no ic pandai (a) untuk sedap cerita itu macam macai pembangkang

    Macai cuba Tak parcaya pada dengan siasatan pac itu tak ada penyelewaian? Sekarang dah masuk pasar ke dua adakah penyelewaian benar Atau tak. Dulu masa tun kes kes pkfz dan perwaja tahu pulak dia orang tunggu dari zaman tun m sehingga zaman pak lah baru benda ini di selesaikan, sekarang tak sabar2 sebab masing2 nak jawatan2 dari umno dan nak jadi menteri.

    Sila jawab
    Macai suka menyamar jadi umno
    Macai leka jasa sehingga menabur fitnah
    Macai suka melaga2 umno
    Apa macai tunggu lagi undi pas dan pkr untuk jatuhkan umno

    Apa mereka lupa jasa umno itu menjadi simbol perjuangan bukan pemimpin tamak

  65. Abu Bakar says:

    Omega, geli apanya? Betul apa yang dikomen oleh UMNOjuga. sebabnya kalau dengan cara bodoh yang diamalkan oleh MKMU.net serta para tukang jawab yang bermentalitikan CASH IS KING seperti kau omega, sman, System Baru, serta Meriam Buluh tu, bukannya nak membantu parti, tapi hanya menjahanamkan parti sahajalah.

    Hingga kini kau omega serta rakan-rakan mentaliti CASH IS KING kau tu dapat jelaskan ke pasal isu penyelewengan 1MDB, isu RM 2.63 bilion dalam akaun Najib di AmBank, isu RM 2 juta dalam akaun Rosmah di Affin Bank, serta isu pemecatan Peguam Negara, dan isu pasal apa Najib melantik 4 orang yang sebelum ini di dalam PAC dan sedang menyiasat kes penyelewengan yang dipercayai dilakukan oleh Najib di dalam 1MDB.

    Ada korang jawab ke semua soalan itu? Korang hanya melalak tak tentu hala, lepas tu beri komen bodoh yang menyerlarhkan kebodohan korang serta menyebabkan rakyat makin marah kepada kerajaan dan parti.

    Tak payah nak beri komen bodoh wahai omega, lebih baik kau ke taman permainan main jongkang jongkit, papan gelongsor, buaian dan lain-lain permainan, sila sertai Meriam Buluh yang juga beri komen merapu tu ke taman permainan.

    Sedarlah.

  66. semangat dato' haron says:

    Di saat yg Sukar ini, apa yg saya ingin katakan saya percaya dan yakin pada apa yg Najib lakukan. Lambat laun kebenaran akan terbukti jua.

  67. System baru says:

    Derma pru adalah perkara biasa, anwar itu terima derma dari amerika kalau tak kenapa anwar boleh ada pilihanraya dengan bermewah2. Lupa kroni penting untuk pru dan untuk tabung parti belanja pru bukan murah, sebab itu aku tak berapa suka system demokasi itu kelemahannya, tapi system demokasi ada kekuatan nya boleh rakyat pilih pemimpim. Sebab itu china berani cakap demokasi menbazir wang rakyat walau pun aku tak suka pada komunis itu

  68. Abu Bakar says:

    Apahal yang kau merapu ni System Baru, kau pun patut join omega dan meriam buluh ke taman pemainan, tak payah nak komen merapu tak tentu hala.

    Siapa yang nak lingkupkan UMNO? Najib dan kuncu-kuncunya yang lingkupkan UMNO, mereka menyeret masalah peribadi mereka melibatkan jenayah penyelewengan di dalam 1MDB dan penyonglapan wang RM 2.63 bilion itu sebagai masalah UMNO pula, sedangkan tak ada kena mengena dengan UMNO pun, itu masalah peribadi Najib.

    Aku pun hidup zaman Tun Dr. Mahathir, aku membesar di zaman Tun Dr.Mahathir sebagai Perdana Menteri, aku pun asalnya orang susah, tapi berjaya kerana usaha, tawakal, doa serta tahu bersyukur kerana Malaysia dianugerahkan oleh oleh Allah Taala dengan kepimpinan cemerlang Tun Dr. Mahathir Mohamad, jadi tak payahlah kau nak memburukkan Tun Dr. Mahathir kerana nak selindungkan skandal jenayah Najib itu pula.

    Zaman yang berlalu biarkan berlalu, siapa yang tak hargai jasa Tun Razak, tapi apakah kerana nak harga jasa Tun Razak, maka kita kena sokong segala skandal jenayah Najib ini?

    Kau asyik tanya pasal bukti, The Edge, Sarawak Report, serta Wall Street Journal dah mendedahkan bukti mengenai skandal jenayah Najib itu, tak payah nak merapu tak tentu hala pula.

    Kalau bukti yang dinyatakan oleh The Edge, Sarawak Report, serta Wall Street Journal itu palsu, sila suruh Najib serahkan ‘dokumen asal’ untuk dibandingkan dengan dokumen yang dikatakan dipalsukan itu kepada pihak berkuasa untuk siasatan.

    Hingga kini Najib tak berani menafikan, tak berani tunjukkan dokumen asal untuk dibandingkan dengan dokumen yang dituduh dipalsukan itu.

    Najib takut nak menafikan dan takut nak tunjuk dokumen asal sebab Najib takut kantoi bahawa dokumen yang disiarkan oleh The Edge, Sarawak Report, serta Wall Street Journal itu adalah sama dengan dokumen asal.

    Sedarlah, tak payah nak membohong lagi, bertaubatlah.

  69. Abu Bakar says:

    Semangat Dato’ Haron, sedangkan Najib sendiri takut nak menafikan segala tuduhan itu secara rasmi samada melalui pejabat perdana menteri atau akuan berkanun dan menunjukkan bukti kononnya dokumen yang didedahkan oleh The Wall Street Jounal, Sarawak Report dan The Edge itu yang dituduh palsu, Najib di pihak benar jadahnya apa?

    Kalau Najib di pihak benar, Najib dah ambil tindakan saman terhadap media yang dikatakan memfitnahnya itu, tapi sampai sekarang mengapakah dia tak ambil tindakan saman, kalau kata The Wall Street Journal dan Sarawak Report itu melibatkan pihak negara luar, mengapakah tak ambil tindakan saman terhadap The Edge yang di dalam Malaysia?

    Najib takut ambil tindakan saman, Najib takut nak buat kenyataan rasmi menafikan tuduhan itu sebab Najib dipihak yang salah, satu persatu akan terbongkar, dan akhirnya Najib akan diheret ke mahkamah dan dihumban ke penjara.

    Sedarlah.

  70. Tun says:

    Abu Bakar July 30th, 2015 at 1:38 PM..setakat omega…system baru…Badrole Amin…sman…dan yg seangkatan dengannya, saya memang dah jangka jawapan2 merapu akan datang…tu yg malas nak layan sgt tu. Persoalan2 pokok tak pernah dijawab dgn benar..secara rasional…cuma maki hamun…fakta mengarut…fitnah2…so saya sejak dulu cuma baca je laa…bolayan. Persoalan2 yg mudah….jawab ya atau tidak dan tidak berbelit…itu pun susah nak dibuat oleh pemimpin agung skrg nie. UMNO milik melayu dan bukan individu…setia pada parti dan bukan pemimpin yg terpalit dgn teruk skandal semacam ini. So, mana2 komen bodoh drp diorang…bolayan jer. Saya suka dgn hujah2 saudara Abu Bakar yg lebih bersifat mencari kebenaran drp golongan2 tersebut yg lebih mementingkan individu CASH IS KING yg semakin menghancurkan parti walhal masing2 semua mengaku nak elak melayu drp berpecah. Cakap tak serupa bikin…tunggu je la nanti akan ada melaun2 yg akan mengutuk….menghina ala “perkauman” skit…mamak kutty laa…apa laa…yg saya panggil melayu terover punya species.

  71. System baru says:

    abu bakar pergi mengadu pada cet det macam macai pkr lain dan buat fitnah lagi

  72. rockers says:

    admin.

    ada ke muhyidin ckp duit bnyk yg masuk dlm akaun najib tu duit1mdb.mabuk ketum ke.

  73. azhar daeng says:

    wahai orang orang melayu !!!
    kita berhujah sesama melayu dalam blog umno ni untuk tegur kepimpinan yg telah tersasar jauh jadi rosak ke arah menghancurkan parti
    tolong sedar keyakinan akar umbi ahli umno telah hilang kepada Najib
    asas perjuangan umno abata dah jadi sampah humban ke longkang
    bersedia kah kita ? anak cucu akan kencing ke atas kubur pemimpin pemimpin umno ego rakus korup yg membawa kemusnahan parti hingga tumbang nya BN di pru14

  74. moo says:

    Najib try to buy time…Come the next GE UMNO will sure fall. I would be happy. But he will leave behind mounting of debt and lost of prized assets which will be borne by all Malaysians and future generations.

  75. Badrole Amin says:

    Abu Bakar
    July 30th, 2015 at 8:56 AM

    “Badrole Amin, tak payah putar lagilah, Najib sendiri tak berani nak menafikan dia pernah buka dua akaun di AmBank beberapa bulan sebelum PRU 13 dan menutupnya beberapa bulan selepas PRU 13, malahan Najib tak berani menafikan USD 700 juta bersamaan RM 2.63 bilion itu dimasukkan ke dalam akaun tersebut.”

    ‘abu bakar’ pasti tidak mahu percaya kalau Najib nafikan jadi apa salahnya tunggu pihak berkuasa selesai membuat siasatan & memberi penjelasan tentang USD700 juta itu? boleh ke ‘abu bakar’ anggap selesai boleh tutup buku tidak akan mempersoal lagi perkara yang sama jika Najib membuat penafian? nyatakan secara jujur siapa ‘abu bakar’ mahu percaya antara penafian Najib atau hasil siasatan pihak berkuasa? apakah ke dua2nya ‘abu bakar’ tidak mahu percaya? jawablah pertanyaan aku ini, kenapa engkau terus mengelak tidak mahu jawab?

    Abu Bakar says:
    July 30th, 2015 at 8:56 AM

    “Bukan itu sahaja, The Wall Street Journal dan Sarawak Report yang Najib tuduh membuat cerita palsu pun Najib tak berani ambil tindakan saman, kalau kedua-dua media itu buat cerita palsu, maka samanlah, pasal apa hanya pergi hantar surat bodoh kepada The Wall Street Journal tanya pula apakah The Wall Street Journal yakin dengan apa yang mereka tulis itu, kalau The Wall Street Journal tak yakin dan tak ada bukti, maka mereka tak akan tulis dan siarkan bukti-bukti yang mereka ada, kononnya kalau tak jawab surat bodoh itu maka akan ambil tindakan undang-undang, tapi sampai sekarang haram tak ada apa yang dibuat, takutlah tu.”

    komen diatas ialah pendapat peribadi ‘abu bakar’ sahaja sedangkan proses tindakan saman masih berjalan & akan tetap makan masa…jika hendak membuat tuduhan gunalah(dedahkan) akaun sebenar milik Najib bukan guna akauan palsu…pihak berkuasa sudah pun mengesahkan akaun yang didedahkan WSJ bukan milik Najib…aku bercakap khusus tentang Najib vs WSJ bukan tentang apa diperkatakan TSMY dalam video yang diviralkan malaysiakini walaupun ianya dikatakan mempunyai kaitan

    Abu Bakar says:
    July 30th, 2015 at 8:56 AM

    “Begitu juga dengan Sarawak Report, Najib tak berani pula nak ambil tindakan undang-undang saman, tetapi Najib gunakan Shaberi Chik yang sebelum ini adalah Menteri Komunikasi dan Multimedia untuk menyekat akses Sarawak Report pula, itu pun selepas Sarawak Report membalas video Lester Melanyi dengan mendedahkan e-mel-e-mel Melanyi dan lain-lain bukti mengenai penyelewengan Najib itu.

    Begitu juga dengan The Edge, Najib tuduh The Edge membuat cerita palsu juga, tapi sampai sekarang Najib tak berani saman The Edge, malahan Najib gunakan Zahid Hamidi yang hanya Menteri Dalam Negeri ketika itu untuk gantung permit media The Edge selama 3 bulan, sedangkan pihak The Edge dah berikan bukti kepada Jabatan Siasatan Jenayah Komersil PDRM berupa salinan dokumen-dokumen transaksi perbankan, salinan-salinan e-mel, malahan cakera keras yang dipercayai mengandungi banyak bukti penyelewengan oleh Najib dan kuncu-kuncunya itu.”

    adalah satu kebebalan bila ‘abu bakar’ kata the edge & sarawak report mendedahkan bukti, hanya pihak berkuasa sahaja yang layak membuat siasatan & pengesahan sama ada dokumen2 itu ialah bukti, fitnah atau sampah sepertimana sampahnya komen ‘abu bakar’

    Abu Bakar says:
    July 30th, 2015 at 8:56 AM

    “Lagi satu sekarang ni PAC dah tak boleh berfungsi, 4 orang dalam PAC termasuk pengerusi PAC sendiri dah dijadikan Timbalan Menteri dan Menteri. Persoalannya mengapakah sekarang baru Najib nak buat begini? Mengapakah Najib tak tunggu siasatan selesai baru lantik mereka jadi Menteri dan timbalan menteri? Sebabnya Najib memang nak tangguhkan prosiding PAC itu kerana denagn kehadiran Arul Kanda dan Shahrol Halmi CEO dan mantan CEO 1MDB akan mendedahkan segala salah laku Najib dan kuncu-kuncunya di dalam 1MDB itu sendiri”

    lagi komen bodoh dari ‘abu bakar’…

    alo bodoh, kalau Arul Kanda ada bukti salah-laku Najib & kuncu2nya maka PAC tidak perlu berfungsi atau tidak perlu membuat prosiding menyoal Arul Kanda dll…Arul Kanda hanya perlu serah bukti pada pihak berkuasa(termasuk PAC) supaya dakwaan dapat dibuat terhadap Najib & kuncu2nya…tidakkah soalnya sekarang membuat prosiding PAC telah menjadi satu kerja bodoh & membuang masa?

    prosiding PAC yang telah ditetapkan pada bulan Ogos ini terpaksa ditangguh kerana ada 2 anggota PAC telah dilantik menjadi menteri & timbalan menteri dalam kabinet kerajaan, Arul Kanda pula nampak macam tiada bukti(tentang salah-laku Najib & kuncu2nya) jadinya ‘abu bakar’ tidak perlu marah2 bila prosiding PAC yang dianggap membuang masa & menjadi tidak perlu ini terpaksa ditangguh

  76. Badrole Amin says:

    Tun…

    komen engkau memang MERAPU & SAMPAH!

  77. dotdot says:

    x payah bising2 la,,,yg nyata mahathir nk muhyidin gan mukriz pancung najib,,,tu je motif dia…tu pasal mahathir melalak je,,,biasa la mahathir, selagi xdapat menyalak je la…korang memekak lebih pun kene bayar gak gst…kah kah kah ….

  78. Hateni says:

    Saya berpendapat orang melayu telah terjerat dengan hasutan. Dimana terbentuknya dua puak iaitu pm najib dan mantan mahathir. Yang akhirnya nanti akan melemahkan kuasa orang islam di negara ini.Dan pada masa itu dengan kita sedar atau tanpa kita sedar puak ketiga akan bersatu di bawah satu parti .Dengan kelicikan dan kekuatan ekonominya memecut ke atas dan memerintah. Jadi INGAT INGAT INGAT INGAT INGAT INGAT INGATLAH saudaraku sekelian orang sedang mengintai pel5uang. Jangan kerana sarakah mengejar harta dan kuasa orang melayu tergadai di tergadai di tanah tumpahnya sendiri. Kita takut bala Allah itu sangat dekat. Bertaubatlah kalau terlanjur. Allah maha penerima taubat sebelum terlambat.

Leave a Reply