Menu Utama

Muhyiddin Beri Gambaran Kabinet Tidur

Oleh Salleh Said Keruak

Timbalan Presiden Umno dan Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin berkata bahawa dia dan seluruh ahli Majlis Tertinggi Umno dan Kabinet berada dalam kegelapan mengenai perkara-perkara berkaitan 1MDB.

Muhyiddin juga memberi gambaran bahawa beliau hanya memperolehi maklumat yang mengenai 1MDB adalah dari apa yang beliau memperolehi dari akhbar yang dibacanya.

Beliau juga memberikan gambaran bahawa akhbar-akhbar seperti The Edge tidak patut digantung kerana ia adalah sumber maklumat yang sangat berharga bagi kerajaan dan jika tidak kerana akhbar-akhbar ini walaupun Timbalan Perdana Menteri tidak akan tahu apa yang berlaku di negara ini.

Ini bukan sahaja satu kenyataan yang nakal bertujuan untuk mewujudkan tanggapan yang salah tetapi ia juga insinuates bahawa seluruh ahli-ahli Kabinet adalah sekumpulan orang bodoh yang tidak tahu apa yang berlaku. Apa yang mereka bincangkan dalam mesyuarat mingguan Kabinet? Adakah ahli-ahli Kabinet hanya pergi untuk tidur semasa perbincangan kabinet?

Saya tahu bahawa perkara-perkara yang dibincangkan semasa mesyuarat Kabinet adalah sulit dan dilindungi di bawah undang-undang tertentu yang menjadikannya satu kesalahan untuk mendedahkan perkara-perkara yang dibincangkan semasa mesyuarat Kabinet. Walau bagaimanapun, saya tahu hakikatnya bahawa apa yang disangka buruk Muhyiddin adalah tidak benar.

Muhyiddin bukan sahaja memberi gambaran buruk kepada Perdana Menteri tetapi juga keseluruhan anggota Kabinet termasuk Timbalan Perdana Menteri sendiri. Apakah Muhyiddin berkata bahawa orang-orang mesyuarat Kabinet yang dipengerusikan beliau sendiri juga atas dasar yang sama? Adakah dia berkata bahawa dia dalam kegelapan mengenai mesyuarat Kabinet yang dipengerusikan beliau sendiri?

Adalah jelas bahawa kenyataan Muhyiddin semalam adalah secara tidak langsung satu undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri kerana mendakwa seluruh negara dalam kegelapan.

Dalam situasi ini, perkara yang paking mulia dan terhormat untuk Muhyiddin lakukan adalah, sama seperti apa yang Tun Musa Hitam lakukan, meletak jawatan untuk menunjukkan bahawa dia tidak lagi mempunyai keyakinan terhadap Perdana Menteri. – MYKMU.NET

Artikel ini diterjemahkan dari This is the lowest blow ever oleh Datuk Seri Panglima Salleh Syed Keruak.






16 Komen to Muhyiddin Beri Gambaran Kabinet Tidur

  1. System baru says:

    Orang tak mahir dalam permain pembankang harus letak jawatan, sekarang dalam pr cubahan laga2 pm dan tpm itu, aku sendiri tengok najib dan muhyiddin mahir dalam permain ini, siapa tak mahir permain pembankang harus letak jawatan

    Siapa termakan harustan dia akan kalah ,sekiah terima kasih

  2. Pak Tho says:

    Kebanyak menteri kabinet cakap x serupa bikin. Kekadang statement mereka menjadi bahan jenaka rakyat. Tak tegas dan sering berubah. Macamana rakyat nak terima. Merapu aje, dah macam mamat lalok minum air ketum campur ubat nyammuk je.

  3. sman says:

    Nanti Shafie Pedal pula akan keluar kenyataan tibai PM,lepas tu KJ.Itulah aku dah katakan,PM Najib kena berani luku kepala dia orang tu,jangan segan silu sebab dia orang pun tak segan silu pun hentam Najib.

  4. raplahjingaa says:

    Najib tak kan berani nak ambil tindakan apa-apa pada menteri yang mengkritik dia….sebabnya mudah, menteri-menteri ni semuanya ada penyokong yang kuat dan ramai, dalam keadaan sokongan ahli UMNO pada Najib amat merosot…mana mungkin Najib berani membuka satu lagi medan pertembungan penyokong menteri-menteri ini dengan peminat-peminat dia…peminat dia pun tak lah ramai.

    hehehehe….

  5. Abu Bakar says:

    Dalam isu 1MDB, bukannya disebakan oleh kabinet ‘tidur’, tetapi 1MDB ini dilakukan secara haram, tidak melalui kabinet, Najib hanya berpakat dengan kuncu-kuncunya membuat segala keputusan di dalam 1MDB.

    Ini kerana kebanyakkan Jemaah kabinet tidak tahu menahu apa yang berlaku di dalam 1MDB, kerana banyak dilakukan secarah rahsia oleh Najib dan kuncu-kuncunya itu.

    Sebab itulah dalam isu hutang 1MDB, ramai Jemaah kabinet sangat terkejut bila mengetahui 1MDB berhutang sebanyak RM 42 billion, 42,000 kali ganda dari nilai modal asal 1MDB yang hanya RM 1 juta sahaja.

    Malahan dalam isu 1MDB ini, mengapakah Najib tidak membuat penerangan kepada pimpinan akar umbi parti komponen, mengapakah Najib hanya ‘membuat penerangan’ kepada kepimpinan bahagian serta sayap-sayap dalam UMNO sahaja?

    Kerana apa yang jelas adalah Najib bukannya membuat penjelasan mengenai 1MDB kepada 154 ketua bahagian UMNO, Pemuda UMNO, Wanita UMNO, Timbalan Ketua Bahagian UMNO, kerana apa yang Najib buat adalah mungkin hanyalah ugutan terhadap semua pihak itu supaya terus menyokong Najib jika tidak mahu mereka disingkirkan dari dari jadi calon atau disingkirkan dalam pihak kerajaan serta sekatan projek.

    Sebab itulah 154 ketua bahagian UMNO, kepimpinan Pemuda UMNO, Timbalan-Timbalan Ketua UMNO menyatakan mereka dah ‘faham sangat’ dengan isu 1MDB kononnya mereka dah ‘dengar penjelasan panjang lebar’ oleh Najib mengenai isu 1MDB itu, tetapi bila ditanya semula kepada mereka mengenai isu 1MDB mereka tak boleh jawab pula.

    Sudah-sudahlah merapu wahai blogger MYKMU.net, jangan nak putar belit lagilah, kalau Najib di pihak yang benar, sila jelaskan mengenai isu pelaburan RM 15.4 billion oleh 1MDB di dalam Aabar Deposit, Brazen Sky, dan GIL Funds, malahan sila beri penjelasan mengenai apakah keuntungannya membeli stesen janakuasa elektrik yang dah nak tamat lesen operasi dalam dua tiga tahun lagi dengan harga RM 18 billion sedangkan selepas tamat lesen itu, hanya dengan beberapa ribu ringgit sahaja 1MDB boleh dapatkan stesen-stesen janakuasa berkenaan.

    Malahan pejualanan tanah seluas 1.56 ekar oleh 1MDB kepada Tabung Haji, tanah yang diperoleh dengan harga RM 4 juta tapi dijual dengan harga RM 188.5 juta, apa kejadahnya? Malahan Tabung Haji kata ada tiga pembeli berpotensi yang akan membolehkan TNB dapat untung RM 5 juta dengan menjual tanah yang bekeluasan 1.56 ekar itu. Tetapi hingga kini tanah tersebut tidak dapat dijual.

    Malahan mengapakah USD 1.103 billion yang kononnya ditebus dari pelaburan di Cayman Island disimpan di BSI Singapor Limited dalam bentuk tunai pada mulanya, kemudiannya bertukar menjadi asset, lepas tu berubah menjadi unit pula, malahan penipuan Najib mengenai isu USD 1.103 billion itu dalam jawapan sidang parlimen pada bulan Mac 2015 tidak langsung diambil tindakan oleh Speaker Parlimen Pandikar Amin Mulia, mengapakah tiada tindakan oleh Speaker sedangkan kesalahan tersebut sangat serius? Apakah dengan habuan jamban baharu, perabot baharu dan ubah suai pejabat maka Speaker Parlimen sudah lupa darat dan mencampakkan peraturan dewan ke lubang jamban baharunya itu?

    Sila blogger MYKMU.net jawab isu-isu yang diutarakan oleh saya ini, sebenarnya banyak lagi isu, tetapi saya cabar blogger MYKMU.net jawab pasal ini dulu.

    Kalau tak mampu jawab dengan jujur serta berfakta yang sahih, lebih elok tutup blog sahajalah wahai blogger MYKMU.net, tak guna jadi pecacai upahan yang membuat artikel betaraf sampah.

    Sedarlah.

  6. Anak_Nogori says:

    Muhyidin ni memang kaki kalut…tak sabar…org politik tak sabar..jangka hayat politiknya takkan lama…Anwar satu contoh terbaik.

    PAC tengah siasat…apa jadah muhyidin nak kalut?..pulangkan pada PAC lah.

    Kalau pun UMNO kalah..bukan Muhyidin yg tentukan..

  7. System baru says:

    Abu Bakar aku minta mana bukti nya, pergi serah bukti pada sprm itu,tun m tangkap anwar dulu dengan bukti berjela2, kes 1mbd tak ada satu boleh bagi bukti untuk tangkap najib itu,macam ini kalau bermodal kan satu juta jika orang bijak boleh jadi ratusan juta, lupa pesan itu syarikat protan,perwaja, bina pakai apa kalau tak pertolongan kerajaaan aset dia ada, dia bagi tanah dia gunakan lah, model hanya hanya pentabiran je tapi dia boleh buat wang rakan kongsi, serupa
    dengan appel,twitter dan syarikat besar lain bermodel apa dari rakan kongsi dari arab, appel hanya bermodelkan pejabat belakang rumah je untuk menbina syrikatnya ,cuma arab bodoh boleh di gunakan oleh amerika itu, jepun hutang tinggi kenapa boleh bertahan sebab dia jual bond , lupa pesan ramai berebut nak tanah tambung haji itu ia.

    Jawab soalan ini? kau yakin dan betul ke kalau tamat 3bulan lesen llp habis Ditamatkan, aset logi,tanah,stesen janakuasa elektrik bukah? aset syarikat llp apek dijual pada 1mbd itu ke,kau tentu tak boleh jawab soalan ini akan

    Lupa kroni tun m Mengadu pada tun m itu sebab mereka dah tak boleh buat untung lagi llp itu, aku ingat lagi kroni tun m dah banyak makan projek buat termasuk projek kecik buat jamban dan buat jalan kecil je di K.L dirembatnya, bila kaya lupa diri,

    RAb Maaf penipu kita orang tak percaya pada macai pkr itu

  8. Abu Bakar says:

    Anak Negori, bagi tau pada Mentori Bosar Negori Sombilan tu, tak payahlah nak suruh orang yang tak sokong Najib letak jawatan, patutnya Mentori Bosar Negori Sombilan tu yang patut letak jawatan, sebab dia penyokong penyamun wang rakya, patutnya dia letak jawatan dan jadi ahli kumpulan penyamun.

    Lagi satu pesan pada Mentori Bosar Negori Sombilan tu, bagi tau Najib, kalau nak menyamun harga Negara, tak payah jadi Perdano Mentori, lebih baik jadi penyamun sajo.

  9. Abu Bakar says:

    System Baru, Sarawak Report, Wall Street Journal, The Edge dah menunjukkan bukti-bukti yang mereka ada, jadi jangan nak putar belit suruh saya tunjukkan bukti, patutnya Najib dan System Baru perlu menunjukkan bukti untuk menafikan bukti-bukti yang didedahkan oleh Sarawak Report, The Wall Street Journal, dan The Edge itu.

    Lagi satu seperti isu pelaburan sebanyak RM 15.4 billion oleh 1MDB dalam Aabar Deposit, Brazen Sky, dan GIL Funds, itulah sendiri yang dinyatakan oleh pihak 1MDB dan Najib sendiri, mereka hanya kata pelaburan sebanyak RM 6.1 billion dalam Brazen Sky, RM 4.2 billion dalam Aabar Deposit, RM 5.1 billion dalam GIL Funds, tetapi hanya itu yang dinyatakan, sekarang ni Najib dan 1MDB yang kena jelaskan apakah jenis pelaburan yang mereka buat itu, sebab mereka yang nyatakan pelaburan itu, apahal pula nak minta saya beri penjelasan, sila gunakan otak dan akal bila berhujah wahai System Baru, jangan merapu tak tentu hala pula.

    Begitu juga dengan pembelian stesen janakuasa yang dah nak luput tempoh itu, patutnya 1MDB dan Najib perlu jelaskan rasional mereka membeli stesen janakuasa yang dah nak tamat tempoh itu, malahan pembelian Genting Sanyen, harga pasaran RM 400 juta sahaja, tapi dibeli oleh 1MDB dengan harga RM 2.3 billion, RM 1.9 billion melebih harga yang sepatutnya, apakah justifikasinya, ini perlu dijawab oleh Najib dan 1MDB, bukannya saya, sebab mereka yang buat pembelian itu, bukannya saya.

    System Baru, kamu ni faham ke tidak isu sebenar, main pakai hentam saja beri komen, merapu-rapu pula tu.

    Kalau beginilah cara para juak Najib beri hujah, tak ada harapanlah Najib nak dapat sokongan rakyat, makin rakyat meluat adalah, hujah bodoh yang tak berguna sahajalah.

    Sedarlah diri.

  10. Abu Bakar says:

    System Baru, pasal apa entah jadah apa yang disimpan oleh 1MDB di BSI Singapore Limited boleh berubah-ubah dari tunai berjumlah USD 1.103 billion, kemudian bertukar jadi asset, lepas tu jadi unit, apa kejadahnya yang sebenarnya disimpan di BSI Singapore Limited itu?

    Malahan bila pihak wartawan tanya kepada Menteri Kewangan Kedua apakah ‘unit’ yang disimpan di BSI Singapore Limited itu, jawapan dari Menteri Kewangan Kedua hanyalah ‘just unit’, berapa jumlah, berapa nilai tak berani pula Menteri Kewangan Kedua itu jawab.

    Malahan Najib membuat ‘pembetulan’ mengenai unit yang bertukar dari asset yang bertukar dari tunai berjumlah USD 1.103 billion itu selepas sebulan lebih jawapan bertulisnya kepada sidang parlimen. Malahan selepas Najib kata apa jadah yang disimpan di BSI Singapore Limited itu sebagai tunai berjumlah USD 1.103 billion, Tun Dr. Mahathir menyangkal perkara itu, Tun Dr. Mahathir dan ramai blogger menyatakan bukan tunai berjumlah USD 1.103 billion, tetapi kertas buruk paper asset yang dinilai sebagai asset kelas ketiga yang jumlah dan nilainya tak diketahui yang disimpan di BSI Singapore Limited itu.

    Tetapi Najib menafikan pendedahan oleh Tun Dr. Mahathir dan para blogger berkenaan, tetapi pada bulan Mei, selepas Penguasa Kewangan Singapura memberikan laporan kepada Bnak Negara mengenai USD 1.103 billion @ asset @ unit yang disimpan di BSI Singapore Limited oleh 1MDB itu bukannya tunai, barulah Najib terhegeh-hegeh buat ‘pembetulan’. Menjadi persoalan mengapakah ‘pembetulan’ itu dibuat selepas laporan oleh Penguasa Kewangan Singapura kepada Bank Negara? Mengapakah selama ini Tun Dr. Mahathir dan para blogger menyatakan apa yang simpan itu bukanlah tunai, tetapi paper asset kelas ketiga yang nilainya sangat rendah, tetapi Najib menafikannya?

    Malahan tindakan Najib itu boleh dikategorikan menipu sidang parlimen, tetapi Speaker Parlimen tidak mengambil apa-apa tindakan disiplin terhadap Najib, kerana sebelum itu Speaker Parlimen telah diberi habuan jamban baharu, perabot baharu, ubah suai pejabat baharu, dengan jamban pun maruah dan integriti Speaker Parlimen dijual beli seperti sayur di Pasar Borong Selayang pula.

    Sila System Baru dan Anak Negori menjelaskan perkara ini, tak payah merapu ke lain pula.

  11. Abu Bakar says:

    System Baru, pasal bon 1MDB itu, tempoh matang bon itu ada ditetapkan waktunya, malahan nlai bon itu pun ditetapkan jumlahnya, bila 1MDB dibubarkan, apa akan terjadi dengan bon itu? Macam mana 1MDB nak menyelesaikan bon-bon berkenaan dalam tempoh yang beberapa bulan sahaja lagi tu?

    Mengenai tanah yang dibeli dengan harga RM 188.5 juta oleh Tabung Haji dari 1MDB itu, tanah itu diperolehi dari kerajaan oleh 1MDB dengan harga RM 4 juta sahaja, dengan menjadi ali baba, buat jual beli atas angina, maka 1MDB mengaut banyak wang, hampir sama banyaknya dengan nilai 1MDB perolehi tanah di TRX berkeluasan 70 ekar dari kerajaan dengan harga RM 230 juta, tetapi Tabung Haji pula beli tanah dengan keluasan 1.56 ekar dengan harga RM 188.5 juga, dua-duanya agensi kerajaan, mengapakah TRX dijual oleh kerajaan kepada 1MDB dengan harga yang sangat rendah dan kemudiannya 1MDB bukannya memajukan tanah itu pun, tetapi membuat untung atas angina dengan menjual kepada agensi kerajana lain pula dengna harga yang berpuluh kali ganda dari harga yang diperoleh mereka, mengapakah? Sila jelaskan.

    Lagi satu, sila senaraikan siapakah yang berebut-rebut sangat nak beli tanah itu. Mana dia tiga pihak yang sebelum ini dicanangkan nak membeli tanah itu dan Tabung Haji kononnya akan dapat untung RM 5 juta itu, mengapakah hingga kini tanah itu tak dijual? Apakaah projek yang menguntungkan Tabung Haji tanpa menjejaskan kepentingan bumiputera di atas tanah itu? Sila terangkan.

    Apahal yang kau nak mengarut pasal kononnya kroni Tun Dr. Mahathir dengan projek jamban kecil, apa kejadahnya semua ini? Isu pembinaan KLIA 2 tu yang sudahlah kos meningkat tinggi tak tentu hala, kemudian kualiti pembinaan yang sangat buruk, retak sana sini, apa ini semua, nak membunuh penumpang di KLIA tu ke?

    Sila terangkan juga mengenai pembelian tanah di Air Hitam di Pulau Pinang dengan harga RM 1.7 billion, sedangkan tanah itu tak ada kelulusan pembangunan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang, sila terangkan justifikasi perkara ini?

    Sila jelaskan apa yang disoal, bukannya merapu tak tentu hala.

    Selamat menjawab.

  12. Abu Bakar says:

    Pembetulan:

    System Baru, pasal bon 1MDB itu, tempoh matang bon itu ada ditetapkan waktunya, malahan nlai bon itu pun ditetapkan jumlahnya, bila 1MDB dibubarkan, apa akan terjadi dengan bon itu? Macam mana 1MDB nak menyelesaikan bon-bon berkenaan dalam tempoh yang beberapa bulan sahaja lagi tu?

    Mengenai tanah yang dibeli dengan harga RM 188.5 juta oleh Tabung Haji dari 1MDB itu, tanah itu diperolehi dari kerajaan oleh 1MDB dengan harga RM 4 juta sahaja, dengan menjadi ali baba, buat jual beli atas angina, maka 1MDB mengaut banyak wang, hampir sama banyaknya dengan nilai 1MDB perolehi tanah di TRX berkeluasan 70 ekar dari kerajaan dengan harga RM 230 juta, tetapi Tabung Haji pula beli tanah dengan keluasan 1.56 ekar dengan harga RM 188.5 juga, dua-duanya agensi kerajaan, mengapakah TRX dijual oleh kerajaan kepada 1MDB dengan harga yang sangat rendah dan kemudiannya 1MDB bukannya memajukan tanah itu pun, tetapi membuat untung atas angina dengan menjual kepada agensi kerajana lain pula dengna harga yang berpuluh kali ganda dari harga yang diperoleh mereka, mengapakah? Sila jelaskan.

    Lagi satu, sila senaraikan siapakah yang berebut-rebut sangat nak beli tanah itu. Mana dia tiga pihak yang sebelum ini dicanangkan nak membeli tanah itu dan Tabung Haji kononnya akan dapat untung RM 5 juta itu, mengapakah hingga kini tanah itu tak dijual? Apakaah projek yang menguntungkan Tabung Haji tanpa menjejaskan kepentingan bumiputera di atas tanah itu? Sila terangkan.

    Apahal yang kau nak mengarut pasal kononnya kroni Tun Dr. Mahathir dengan projek jamban kecil, apa kejadahnya semua ini? Isu pembinaan KLIA 2 tu yang sudahlah kos meningkat tinggi tak tentu hala, kemudian kualiti pembinaan yang sangat buruk, retak sana sini, apa ini semua, nak membunuh penumpang di KLIA 2 tu ke?

    Sila terangkan juga mengenai pembelian tanah di Air Hitam di Pulau Pinang dengan harga RM 1.7 billion, sedangkan tanah itu tak ada kelulusan pembangunan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang, sila terangkan justifikasi perkara ini?

    Sila jelaskan apa yang disoal, bukannya merapu tak tentu hala.

    Selamat menjawab.

  13. semangat dato' haron says:

    #SayNO!!!toKJ

  14. rockers says:

    sistem baru dh lalok ke..klu x jawable

  15. ali abkar says:

    Orang kita ni ibarat menang sorak kampung tergadai. Mereka2 yg pro yahudi ni bertepuk tangan sebab agenda memporak perandakan kerajaan tercapai. Bagi mereka agenda memburukkan 1mdb terlaksana dgn bantuan orang kita yg ibarat lalang, yang mudah kekiri dan kekanan, akhirnya sendiri yang rugi. 1mdb adalah pelaburan strategik kerajaan jangka panjang utk memajukan negara. terlalu sibuk memfitnah akhirnya pakatan sendiri yang roboh.

Leave a Reply