Menu Utama

Dokumen Tuduhan WSJ “Sampah” – Ahli Perbankan

PETALING JAYA: Beberapa pengurus bank (Bankers) menunjukkan tiga kesalahan besar dalam dokumen pemindahan wang (Swift transaction documents) yang didedahkan oleh Wall Street Journal beberapa hari lalu.

Menurut The Star, mereka berasa sangat ragu kebenaran tuduhan bahawa wang sebanyak USD700mil (RM2.6bil) dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Antara kesalahan terbesar ialah mesej Swift yang menggunakan kod MT103.

“If the money is meant for an individual, it should be remitted using MT100 Swift message. MT103 Swift message is for institutional funds, not for individual recipient,” kata seorang pengurus bank yang mahir dengan transaksi Swift.

Beliau berkata demikian selepas melakukan pemeriksaan ke atas dokumen yang didedahkan oleh WSJ kononnya sebagai bukti menuduh Mohd Najib terlibat dalam penyelewengan dana 1MDB.

Pengurus Bank tersebut juga menyatakan kesalahan kedua terbesar ialah ketiadaan nama penerima.

“Any transaction could not be processed without the receiver’s name.”

Selain itu, dokumen terbabit turut memaparkan nombor kod Swift PNBPUS3NANYC yang sebenarnya tidak wujud.

“People can easily check this fact using www.theswiftcodes.com website.”

Kod Swift ialah standard format identiti pengenalan bank (Bank Identifier Codes – BIC), yang unik untuk setiap bank.

Kod ini digunakan apabila wang dipindahkan menggunakan perkhidmatan international wire transfers.

New York-based Wells Fargo Bank is the purported sender of the fund.

A check on the website showed the Wells Fargo Swift Code should be PNBPUS3NNYC, not PNBPUS3NANYC as appeared in the document provided by WSJ.

“All this shows that the documents used are not authentic,” said the banker who spoke on condition of anonymity.

Sementara itu CEO CIMB Islamic Bank, Badlisyah Abdul Ghani, yang pertama tampil menganalisis kecacatan dokumen terbabit tampil mempertahankan bahawa dokumen terbabit adalah palsu.

Sungguhpun mendapat arahan supaya menutup mulut oleh CEO Kumpulan CIMB dan bakal berhadapan dengan inkuiri dalaman, Badlisyah tetap membuat kenyataan terbaru.

Beliau yang sedang ditekan oleh Nazir Razak agar berdiam diri menyatakan kod swift tertera bukan milik Wells Fargo Bank seperti dakwaab dokumen WSJ.

The only mistake he made in his Facebook posting on Wednesday was attributing the non-existent Swift Code to another bank, prompting CIMB Group chairman Datuk Seri Nazir Razak to call for an internal inquiry into the matter.

Nazir, who is the brother of the Prime Minister implicated in the allegations, said Badlisyah should not be commenting on technical matters.

Badlisyah dalam tulisan terkininya dalam facebook mempertahankan pandangan beliau bahawa dokumen tersebut palsu.

“The fact that the documents shared by WSJ erroneously depicts the Swift Code PNBPUS3NANYC as belonging to Wells Fargo Bank is not just a tell tale sign that the document is an absolute hoax but a very firm confirmation that the document is a hoax or a fraud.

“How could WSJ missed this factual error?” – Mykmu.net






4 Komen to Dokumen Tuduhan WSJ “Sampah” – Ahli Perbankan

  1. sman says:

    Yg pelik nya apa jenis ‘adik’ macam mangkuk sekor tu yek.Aku langsung tak faham ada orang berperangai macam dia.Nak cakap apa yg benar pun salah,seolah-olah dia mahu menutup kebenaran ,utk menjahanamkan abang sendiri.Bagusnya perangai.Ada ke paeraturan tak membenarkan staff bank memberi pandangan dalam bidang yg dia adalha ahli mengenainya.Mentang-mentang dia berkuasa .Rasanya elok kalau Badli tu tinggalkan saja majikan sekarang,dan berhijrah ke bank lain,atau ke luar negara,tentu lebih besar ganjarannya dan banyak pihak yg mahu dan memerlukan kemahiran beliau.

  2. semangat dato' haron says:

    Saya percaya pd Najib seikhlasnya. Keyakinan tidak pernah luntur di kala tsunami fitnah dajjal membadai negara ini.

  3. Wong Pin Ter says:

    CIMB sedang bermasalah. Si adik minta pertolongan abang. Si abang tak mahu tolong pasal itu bukan duit dia. Tu yang si adik angin satu macam.

  4. […] Eksekutif (CEO) CIMB Islamic Bank berkuat kuasa 15 Ogos depan, seminggu selepas beliau mengeluarkan kenyataan mengenai dokumen transaksi perbankan yang dikeluarkan oleh Wall Street Journal […]

Leave a Reply

Threesome