Menu Utama

Anda Boleh Benci Najib, Tapi Jangan Fitnah Beliau

Oleh Lim Sian See*

najib picc (3)(1)Saya tidak faham mengapa orang selalu berkata tol meningkat menjelang Hari Raya – terutamanya bagi lebuh raya PLUS.

Di bawah PM Najib, PLUS telah diambil alih swasta pada tahun 2011 dan kini 51% dimiliki oleh Khazanah dan 49% dimiliki oleh KWSP.

Tidak ada apa-apa kenaikan tol bagi PLUS sejak dari tahun 2005 – sepuluh tahun yang lalu! (jadual kenaikan 2009 dan 2012 peningkatan kadar tol telah dibatalkan).

Dan kerana ia telah ditarik balik, konsesi tol telah dirundingkan semula untuk memastikan tidak ada kenaikan tol yang lebih untuk lebuh raya PLUS pada masa akan datang.

Dan sempena Hari Raya ini, melainkan jika anda balik kampung menggunakan Kesas atau LDP, bergantung pada hari perjalanan anda, anda akan mendapat diskaun tol PLUS sebanyak 30% kepada 50% – sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum pemerintahan Najib.

Selain daripada kenaikan kadar tol Tambak Johor sebagai tindakan balas daripada peningkatan VEP Singapura, saya tidak dapat mencari mana-mana bukti kenaikan tol semasa keseluruhan tempoh pemerintahan Najib setakat ini sebagai Perdana Menteri atau Menteri Kewangan.

Sebaliknya, tol tertentu telah dikurangkan (Kesas dari RM2.20 kepada RM2.00) dan tol tertentu dimansuhkan (2 tol – a 90sen dan RM1 tol – bersama-sama Cheras -. Kajang highway).
Bagi harga petrol, apabila Najib mengambil alih sebagai Menteri Kewangan, RON92 adalah RM2.40.

Harga sekarang untuk RON95 adalah RM2.15 – oleh itu, ia masih lebih rendah dari masa Najib mengambil alih sebagai Menteri Kewangan. Malah, RM2.15 hanya 5sen lebih tinggi daripada RM2.10 tahun lepas dan 15sen lebih rendah daripada RM2.30 pada Oktober tahun lepas.

Malah, salah satu perkara pertama yang Najib lakukan selepas beliau menjadi Menteri Kewangan adalah bagi menggantikan RON92 RON95 yang lebih berkualiti tetapi hargadikurangkan kepada RM1.80.

Fakta adalah fakta dan kredit perlu diberikan di mana yang perlu.

Jadi, sempena cuti Hari Raya, sila hentikan pembohongan bahawa Najib telah meningkat tol dan petrol kerana saya telah membuktikan bahawa ia adalah sebaliknya.

Orang telah berbuat baik. Tidak perlu untuk memuji dia atau berterima kasih kepada beliau tetapi sekurang-kurangnya jangan menghina atau mefitnah beliau. – MYKMU.NET

*artikel ini merupakan terjemahan daripada tulisan belia dalam bahasa Inggeris.






17 Komen to Anda Boleh Benci Najib, Tapi Jangan Fitnah Beliau

  1. ToraTora says:

    Betul..Najib mungkin bukanlah PM Malaysia yang paling hebat..tapi kalau tak suka tak apalah..jangan pula ada-adakan cerita yang tak betul atau fitnah.

  2. Rozi N9 says:

    Setuju….pada saya pimpinan PM Najib telah buat banyak perubahan untuk kebaikan rakyat. Kenapa asyik nak menyalahkan PM dengan isu yang bukan-bukan. Kan lebih baik kita beri idea-idea kepada PM agar beliau boleh mentadbir dengan lebih cemerlang.Bukan sebab saya kakitangan kerajaan tapi kerana saya sentiasa yakin dengan kebolehan PM yang mempunyai pengalaman yang luas sebagai pemimpin sebelum jadi PM

  3. semangat dato' haron says:

    Kesabaran Najib pasti ada hikmahnya.

  4. WTF says:

    Salam semua dan Selamat Hari Raya Aidilfitri

    Aku setuju pandangan ini, aku pun tak berapa berkenan dgn Najib Razak (mostly dlm issue pemansuhan ISA dan kurangnya ketegasan dalam menangani isu perkauman yg ditiupkan oleh DAP), tapi takder lah aku sampai hati nak reka cerita yg bukan2 pasal Najib Razak.

  5. raplahjingaa says:

    Betul…kalau pun sukakan Najib…jangan lah buat fitnah pada orang yang tak suka kan Najib…hmmmmm

  6. WTF says:

    Hehehehe raplahjingaa

  7. Pemerhati says:

    betul…kalau pun sukakan Najib…jangan lah mahadey buat fitnah lagi kata dirinya difitnah pulak…hmmmmm

    selain memfitnah Najib, mengatakan dirinya(mahadey) difitnah boleh juga membuat rakyat tak suka Najib

  8. gambus says:

    dalam isu kat artikel ni memang kesian kat Najib dan effectnya kat kerajaan UMNO , tapi kenapa orang taktahu tentang fakta-fakta ni ??? sebab bloggers pro najib sibuk dengan isu 1mdb

    ada tukang penasihat ekonomi dan media kalangan kafir dan melayu liberal yang dibayar berjuta-juta , apapun takde effect , memang bodoh betul , sapa tak benci Najib kalau macamni

  9. Pemerhati says:

    kepada pengilap buah mahadey, penyembah DAP laknatullah & si celaka bernama anwar, berhentilah membenci Najib & berhentilah mencipta lagi fitnah!

    korang tak takut ke negara ditimpa lagi pelbagai bencana(kapal terbang hilang, terhempas, banjir & sebagainya)?

    sekarang ialah masa paling sesuai untuk anda semua membuat persediaan & berfikir bagaimana nak mempertahankan(dengan menyiapkan alasan) mahadey sekiranya nanti clare brown, tony puaka atau rafizi dll tak puas hati marah sesangat pada pihak berkuasa kerana tak dakwa mahadey sebagai antara konspirator bersama mereka yang cuba menjatuhkan PM dengan fitnah menggunakan isu 1MDB

    percayalah cakap aku sekiranya clare brown, tony puaka atau rafizi dll dapat didakwa & didapati bersalah jangan fikir mereka akan berdiam diri jika mahadey tak didakwa sama…UMNO kena adil tak boleh pilih kasih dengan hal ini demi untuk PRU14 juga…kita tak mahu persepsi rakyat menjadi negatif lagi terhadap UMNO & BN disebabkan ‘ketidakmampuan’ kerajaan mendakwa mahadey seperti yang dimahukan pembangkang…apek cina tua sial bernama lim kit siang sudah tentu marah macam orang gila jika mahadey terlepas tak kena dakwa apa-apa

  10. gambus says:

    pelik betul aku tgk geng-geng ni , ramai dah cakap najib jadi camni sebab dia lemah takde gaya kepimpinan , Menteri pun tak boleh jaga , sampai menteri dia pun jadi bodoh dan troll sama sendiri , tengok jeelaa isu pasal toll ni camana fakta kena putar belit !!! kenapa ??? sebab blog bergaji ciput najib dari bulan ramadhan sibuk pasal 1mdb , yang totok dia pulak sibuk komen pasal mahadeeyy laa apa laa … last2 kena fitnah pasal toll dah habis beraya baru nak up artikel .. memang bangang laa , yang seronok bahagian media najib yang dibayar berjuta-juta rilek tak payah buat kejeee

    tak payah nak cakap kat sini pasal nak dakwa orang , pi jee dakwa dan saman

  11. Pemerhati says:

    kepada ‘gambus’

    nak dakwa tu kena banyak bersabar juga

    biar lambat asal selamat(takde kena mengena dengan kempen keselamatan jalan raya)

  12. Salah tetap salah says:

    Gst?
    Rmi skt ht sbb tax woooo

  13. rockers says:

    kalu gitu tlglah jawab wahai najib.duit tu ade ke masuk dlm akaun ko.lg bagus tunjuk bank stmt skl.mudahkan..

  14. Ryan Rayqal says:

    Honestly, pd pendapat aku, ada pihak2 yg hendak melagakan org2 melayu. Dlm kes ni Najib tidak diberi peluang utk mempertahankan diri dia. Ada anasir2 jahat yg ingin jatuhkan kepimpinan Najib. Aku harap, lps semua rahsia terbongkar, org2 ini dpt didakwa secepat mungkin. Tapi to be honest, kepimpinan Najib dah terlalu tercalar dan Najib kena step down as a gentleman lps nama dia dah dibersihkan b4 PRU14. Biar kepimpinan baru yg menharungi next general election. Otherwise, it will be tough for BN. Wallahualam..

  15. rockers says:

    bukan x diberi peluang.dia tggu signal dr rosmah.

  16. jokowi says:

    Brapa agaknya Najib bg MyKMU

Leave a Reply