Menu Utama

Ya, DAP Bukan Rasis Tapi Konvensyen Cakap Cina

dap_rasis

ISU ini mungkin nampak kecil, tapi penulis perlu highlightkan perkara ini sebab penting untuk orang tahu. Isunya DAP yang mendabik dada sebagai parti berbilang kaum, multiracial dan tidak rasis, tapi berleluasa menggunakan bahasa cina dalam konvensyen parti tersebut di Pulau Pinang petang tadi.

Sehingga ditegur perwakilan parti itu dari Prai yang kebetulan berbangsa Singh.

Kalau cakap bahasa cina dalam konvensyen yang dihadiri semua orang, hanya cina dan yang sekolah cina sajalah faham, seolah-olahnya siapa nak jadi ahli DAP diwajibkan boleh cakap cina. Kalau itu kesnya boleh terima, tapi jangan kempen DAP bukan parti perkauman.

Cina bukan bahasa kebangsaan pun, cina bukan bahasa kedua kebangsaan pun tapi itulah bahasa pengantara dalam konvensyen DAP. Sistem sekolah vernakular yang menjadi sebab bebas bercakap cina inipun hanyalah keputusan politik yang ditentukan UMNO/BN, ia tidak ada dalam perlembagaan sama sekali.

Dengan semua itupun kenapa bahasa itu yang DAP agungkan disebalik dakwaan ia adalah parti berbilang kaum?

Tulis dalam perlembagaan parti bukan main,sokong bahasa kebangsaan, tapi realitinya berlawanan dengan apa yang ditulis dan diedar untuk menipu. Tak hairan kenapa penulis tak percaya bila DAP dakwa dia bukan parti perkauman, perlembagaan yang tulis pun boleh berlaku sebaliknya, apatah lagi air liur.

Semua ini adalah alasan untuk bimbang dengan kewujudan DAP. Kita tak perlu bimbang dengan UMNO, MIC, MCA sebab semua parti-parti ini tidak selindung hakikat yang mereka mewakili kaum tertentu. Kita tidak kata lain, buat lain, macam DAP sekarang. Anyway, yang bertanding bukan parti masing-masing (yang kata perkauman tadi), tapi BN (semua kaum ada dalam).

DAP seballiknya, cakap macam-macam, tulis macam-macam, tiba tang buat itu saja yang satu macam – cina saja pulak.






23 Komen to Ya, DAP Bukan Rasis Tapi Konvensyen Cakap Cina

  1. moo says:

    apa PKA tak berani saman??? Ini kes billion2 ni. Takut ya???

    In a shocking move linked to one of Malaysia’s biggest scandals, the Port Klang Authority (PKA) has decided to withdraw its RM720 million suit against turnkey contractor Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) over the Port Klang Free Zone (PKFZ) fiasco.

    The Edge Financial Daily has learned that the PKA board unanimously agreed to discontinue the suit in a special meeting in Putrajaya last Friday.

    According to sources, seven of the nine directors present at the meeting also decided that it would initiate negotiations with KDSB for it to withdraw its suit against PKA.

    The move, which is set to ring alarm bells among the public and the corridors of powers, will see the PKA dropping its biggest case among the four suits it had filed with regard to the RM12.5 billion PKFZ scandal.

    PKA filed the suit against KDSB on September 25, 2009, seeking rectification of the agreement signed on November 12, 2002, for the land worth RM1.88 billion.

    It sought a declaration that it should not be charged an interest of RM720 million on the balance purchase price of the land under the agreement and sought a refund of the interest paid to KDSB.

    PKA contended that mistakes and fraud were involved in the agreement and that the value of each square foot of the land should be RM21 and not RM25.

    It also claimed that the purchase price was inclusive of interest as stated in the agreement and that it would be paid over 15 years.

    On February 7, 2012, the Shah Alam High Court allowed KDSB’s application to strike out the suit but on June 25 that year, the Court of Appeal reinstated the suit and allowed the PKA’s appeal.

    Last year, the Federal Court refused to grant leave to KDSB to appeal.

    PKA’s decision to withdraw comes just two months after Tan Sri Kong Cho Ha was appointed its chairman. PKA is under the purview of the Transport Ministry and Kong was a former transport minister.

    Sources said the PKA board’s decision came after lawyers Skrine & Co had issued a letter saying the case was weak.

    It is learned that the PKA subsequently wrote to the Attorney-General and the ministry for their advice.The Port Klang Free Zone is built on land valued at RM1.88 billion. – PKFZ pic, November 24, 2014.The Port Klang Free Zone is built on land valued at RM1.88 billion. – PKFZ pic, November 24, 2014.

    “However, both did not make a stand, saying PKA needed to make a decision on its own since the suit was initiated by the statutory body itself,” said a source.

    It is believed that the proposal to withdraw the suit faced many queries from a representative of the Finance Ministry on the board.

    During last Friday’s meeting, the proposal to withdraw the suit was passed without board members Datuk Dr Mohd Isa Hussain from the Finance Ministry and Datuk Badaruddin Mahyudin from the Public Private Partnership Unit.

    Other board members present were Kong, PKA general manager Datuk Capt David Padman, Datuk Abdullah Yusuff Basiron from the Transport Ministry, Datuk S. Murugesan, Datuk Song Kee Chai, Tan Chong Seng and Loo Kwee Thiam.

    According to sources, the advice to withdraw was because of implications from the case of former transport minister Tun Dr Ling Liong Sik, who was charged and later acquitted, with misleading the Cabinet on the land valuation.

    It is learned that some of the witnesses in this suit were the same and the acquittal had seriously impacted on the decision.

    The board is also said to have weighed the cost of continuing the legal suit and losing the case.

    It is said that some RM3 million had already been spent on the PKA cases and up to an additional RM1.5 million may be incurred on this case alone.

    Another suit against KDSB and project consultant, Bernard Tan (of BTA Architect), over development and supplemental agreements, signed between February 2003 and November 2006 is still pending in the Shah Alam High Court.

    PKA also sued former general manager Datin O.C. Phang for breach of fiduciary duties, which is pending. – The Edge Financial Daily, November 24, 2014.
    – See more at: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/klang-port-drops-suit-against-developer-in-pkfz-case#sthash.tJtrqAmi.dpuf

  2. Jambol says:

    Artikel ini pasal konvensyen DAP lah Moo. Si Moo lembu ni cakap pasal PKA ni apa hal ? Betul-betul lah bahalul kau ni Moo. Engkau ni memang juling lah Moo – tengok ayam nampak itik !!!

  3. moo says:

    Org umno tak follow tajuk tak pe, org lain tak boleh…?

    so ada msalah???

  4. system baru says:

    jawapan mudah moo ia kalau samam pun mahkamah di tuntukan siapa salah atau tak moo jika saman di buat puak pkr cakap tak ada hak bersuara di malaysia itu asalan di pr haram ia,
    macam ini kes papa gomo hakim berat belah walau pun dia tahu video ada itu sebenar ia dan kenapa anwar boleh menang sedang terang2 muka dia tak akan orang ada spm itu mahir denger taknik buat video muka mirip bila tanya mana orang yg muka mirip kenapa tak jawab dekat mahkamah, anwar jawab luar mahkamah orang muka mirip di thailand ia, Setakat saman dekat mahkamah kau tak boleh buka cerita sex anwar ‘baik tak payah ia kenapa peguam anwar halang dan tak boleh buka cerita sex anwar itu baik tak payah saman . Kalau saman biar boleh buka cerita segala-gala sex dimahkamah ia rakyat tahu juga kebenaran ia
    Kalau saman hakim kena benarkan cerita sex video yg dibuat papa gomo itu benar tak ia kalau samah halang cerita itu tak boleh di berdebat di mahkamah baik tak payah ia,
    Serupa kes pka itu buang masa saman benda itu kalau saman pun saman halang cerita sebenar ia baik tak payah ia

  5. system baru says:

    moo jawab ia macam mana ahli dap macam anak kapal singh,dyana dan ahli dap dari kaum india dan melayu nak faham bahasa menderin ia Baik tak payah ia lepas itu moo nak saman dekat mahkamah saman halang cerita konveensyen dap yg hanya berbahasa menderin aje dekat mahkamah itu bodoh ia moo dekat luar mahkamah cakap dekat konvensye dap boleh berbahasa melayu dan cerita putar alam ia nampak bodoh ia mooo

  6. moo says:

    An opposition lawmaker today called on Tan Sri Kong Cho Ha to explain why the Port Klang Authority (PKA) decided to drop one of its suits against Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB).

    Serdang MP Ong Kian Ming said Kong, as the newly appointed PKA chairman, should explain the shocking decision because of the involvement of taxpayer funds.

    He was referring to The Edge Financial Daily report today that PKA had decided to withdraw its RM720 million suit against turnkey contractor KDSB over the Port Klang Free Zone (PKFZ) fiasco.

    The PKA board unanimously agreed to discontinue the suit in a special meeting in Putrajaya last Friday, the business daily learnt.

    According to sources, seven of the nine directors present at the meeting also decided that it would initiate negotiations with KDSB for it to withdraw its suit against PKA. – November 24, 2014.
    – See more at: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/why-drop-rm720-million-suit-dap-lawmaker-asks-klang-port#sthash.1SiHZ0Lb.dpuf

  7. raplahjingaa says:

    Betina-betina melayu 2/3 ekor dalam DAP tu dah boleh cakap cina ke ?? mooo dia tak pe…bagi kat dia todi 2 kole, cakap Russia pun dia boleh..hehehe

  8. system baru says:

    itu aku cakap moo bergantung pada tokonginsider ia kalau tahu kes pkfz itu dah mahkamah di putuskan mahkamah dia tak bersalah ia mooo jangan malu mooo

  9. moo says:

    Tahniah! (Sila buka minda anda)

    1. Singapore (Understood why, government discourage due to density. But public transport is superb).
    2. Malaysia (Tak termasuk byk jalan raya yg bertol dan mahal tolnya)
    3. Indon
    4. Nicaragua
    5. China

    Jalopnik, sebuah laman web popular telah menyenaraikan 10 Tempat Paling Mahal Untuk Beli Kereta di dunia dengan membandingkan harga kereta Toyota Prius dan Scion FR-S (Toyota 86 @ Subaru BRZ) di Amerika Syarikat dengan 10 negara lain di seluruh dunia.

    Ia dinilai berdasarkan pendapat-pendapat dari rakyat dan foreigner di negara-negara tersebut. Dari senarai tersebut, agak mengejutkan kerana tempat pertama hingga ketiga diterajui negara-negara Asia Tenggara.

    Harga yang perlu dibayar untuk memiliki salah satu jenis kereta di bawah ini oleh rakyat negara-negara tersebut adalah 3 hingga 5 kali ganda berbanding harga di Amerika Syarikat.

  10. moo says:

    Pesal kena cakap melayu ka??? Nabis saw dan para sahabat tak cakap melayu pun..?

  11. raplahjingaa says:

    Yup….apasal hang tak saman mahkamah mooo ?? takut ke ?? hehehehe…

  12. raplahjingaa says:

    Apa la bodoh nya hang ni mooo….yang complain DAP gunakan bahasa mandarin bukan orang UMNO, tapi singh yang ada dalam convention tu !! hang pi la explain kat singh tu !!

    hehehehe….

  13. moo says:

    1) Jika anda menyeberangi sempadan Korea Utara secara haram, anda akan mendapat 12 tahun kerja keras.
    2) Jika anda menyeberangi sempadan Iran secara haram, anda dipenjara 100%.
    3) Jika anda menyeberangi sempadan Afghanistan secara haram, anda akan ditembak.
    4) Jika anda menyeberangi sempadan Arab Saudi secara haram, anda akan disebat.
    5) Jika anda menyeberangi sempadan China secara haram, anda mungkin tidak akan dilihat lagi.
    6) Jika anda menyeberangi sempadan Amerika Syarikat secara haram, anda akan dikenakan bayaran sebagai pengganas.
    7) Jika anda menyeberangi sempadan Rusia secara haram, anda akan dijenamakan sebagai mata-mata dan dihukum gantung.
    8) Jika anda menyeberangi sempadan British secara haram, anda akan ditangkap, didakwa, dihantar ke penjara dan akhirnya dihantar pulang.
    9) Jika anda menyeberangi sempadan Cuba secara haram, anda akan dibuang ke dalam penjara politik reput.
    10) Jika anda seorang Indonesia / bangladesh / dan sewaktu dgnnya, dan secara haram menyeberangi sempadan Malaysia, anda berpeluang tinggi untk mendapat:
    – Status PR Penduduk Tetap
    – Lesen Memandu
    – Hak Mengundi
    – Tempahan Kerja
    – Keistimewaan Khas Bumiputera
    – Kad kredit
    – Pendidikan Percuma
    – Penjagaan kesihatan Percuma..
    Salam 1malaysia!

  14. WTF says:

    Tapi kalau anda jadi ahli FUCKUTAN RETARD, anda akan jadi macam Mooooooh, BODOH TANPA SEMPADAN TIDAK TERBATAS DIHINA DI DUNIA DAN AKHIRAT!!!

    Awat dgn hang Moooooh, weekend punya kerja tak cukup duit lagi ka????

    Kesian ahli DAP berbangsa Singh, TERKIAL2 nak faham bahasa Cina yg dijadikan bahasa pengantaraan semasa konvensyen DAP!!!

    Nampaknya ahli DAP berbangsa Singh tu TERPAKSALAH kena hire translator kalau nak mengikuti perbahasan (ada perbahasan ka dalam parti KOMUNIS ni???) semasa berlangsungnya konvensyen DAP!!!

  15. WTF says:

    Tak payah cerita lagi lah Mooooooh pasal Moooooh TAK MAMPU beli kereta mewah!!!

    Tu semua LIABILITY Mooooooh, takkan Moooh TAK FAHAM LAGI!!!!

  16. raplahjingaa says:

    Hang mooo…..hang sedar tak apa yang hang copy paste tuu…atuk hang pun dari sana jugak, nasib baik dia tak pi korea utara !!

    HAHAHAHAHAH…

  17. alimedanbaru says:

    kalau moo tu orang Melayu
    sahlah otak dia adalah otak yg telah dibasuh dgn najis Cina
    sebab itu, dia apa sahaja dari DAP dia akan pertahankan
    hatta kalau mak bapak dia, Dap suruh padamkan bangsa, jangan letak dalam KP dia bangsa Melayu , pasti si moo akur
    begitulah hapraknya pemikiran buta tuli manusia keparat Melayu bergelar moo (kalau ialah dia Melayu).Kalau tak mengaku lebih baik lagi…

  18. raplahjingaa says:

    Mooo bukan orang melayu…tapi tamil generasi ketiga yang masuk ke Tanah melayu melalui pelabuhan Pulau Pinang, atuk nenek dia dijual tuan Tanah kepada British di karala sebab nak kurangkan populasi kelas dalit/paria di sana.

  19. system baru says:

    Moo di singapura dalam bandar kena banyar tol ia moo walau pun kau jalan sikit ada tol di singapura lebih mahal dari malaysia ia ,di malaysia kau beri pilihan sama ada kau lalu bertol atau tak ia moo. Pulic transport terutama mrt di singapuro penah belaku 3hari mrt tak beroparasi akibat rosak ia mooo, di malaysia hanya 1jam lrt rosak berjaya di betul balik moo, di singapura rakyat yg gaji 2ribu tak ada kereta ia di malaysia orang 1ribu pun ada kereta ia mooo, kajian kau itu ambil seluruh negara asian tengara ia kajian itu masukan singapura maknanya teruk itu ia

  20. Aurora Borealis says:

    Cuba korang bandingkan rupa logo DAP dengan tugu peringatan Tentera Komunis Cina di Ruijin City, Xinhua…China..sebiji sama…suratan atau kebetulan???

  21. Aurora Borealis says:

    https://www.google.com.my/search?q=apa+kata+bekas+Ketua+MIC+Tun+Sambanthan+kpd+melayu&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=

    Baca tu Moo….
    Baik tak melayu tu Moo…klu x sebb melayu..tak merasa ko duk sini dan komen dalam ni..

  22. anakbochek says:

    Singh dalam DAP kena faham, semenjak Karpal meninggal dah tiada kekuatan “Singh is King” dalam DAP. Elokla buat parti baru singh. BTW Mooo, kereta ni semua “duniaaaa” je. Harga kereta mungkin mahal di Malaysia tapi TCO untuk tempoh 9 tahun tetap murah. But wait… why am I explaining this to an arsehole (mooo)?

Leave a Reply