Menu Utama

Rafizi Ugut Kerajaan Agar Turunkan Harga Minyak?

rafizi jokowi

KUALA LUMPUR, 18 Nov- Rafizi yang dilihat seolah-olah mewakili suara PKR mula bertindak kurang ajar apabila beliau dilihat seolah-olah cuba mengugut kerajaan Barisan Nasional untuk menurunkan harga minyak RON97, RON95, dan Diesel, pada 1 Disember. Sekiranya permintaan beliau tidak dipenuhi maka Pakatan Rakyat akan menganjurkan demonstrasi pada 31 Disember depan di Dataran Merdeka.

Sebenarnya kita tahu bahawa pakatan rakyat akan mencari apa sahaja isu yang boleh mereka gunakan untuk menganjurkan demonstrasi jalanan bagi mengambarkan Malaysia sebagai sebuah negeri yang huru-hara.

Walaubagaimana pun tindakan Rafizi ini sebenarnya bakal menjerat leher mereka sendiri. Tambahan pula Presiden Joko “Jokowi” Widodo telah mengumumkan akan menaikkan harga bahan bakar minyak (BBM) bersubsidi walaupun harga minyak dunia sedang turun. Kerajaan Indonesia telah membuat keputusan untuk menaikkan harga BBM bersubsidi bagi mengalihkan subsidi ke sektor yang lebih produktif, seperti infrastruktur dan lain-lain lagi.

Berbalik kepada tuntutan Rafizi untuk menurunkan harga minyak ekoran penurunan harga minyak dunia pula, nampak gaya ini merupakan masa yang cukup sesuai untuk mengapungkan harga petrol RON95, mengikut harga pasaran. Ini berikutan dengan pendapat beberapa orang pakar ekonomi bahawa kejatuhan harga minyak dunia sekarang ini akan kekal untuk sekurang-kurangnya dua tahun lagi.

Dengan kata lain, akhirnya subsidi minyak akan ditarik keseluruhannya apabila berlaku pengapungan harga petrol. Ini akan selari dengan tuntutan pakatan rakyat yang kononnya adil sangat memperjuangkan nasib rakyat yang mahu harga minyak turun berikutan harga minyak dunia turun. Secara tidak langsung maka bebanan subsidi yang selama ini ditanggung oleh kerajaan dapat dikurangkan dengan banyaknya.

Tambahan pula kita amat maklum bahawa subsidi minyak sekarang paling memberi faedah kepada golongan berpendapatan tinggi. Dengan itu sasaran sebenar kerajaan untuk membantu golongan yang lebih memerlukan telah tersasar. Kita tidak dapat nafikan bahawa BR1M merupakan medium yang amat tepat untuk membantu kerajaan menyalurkan subsidi kepada golongan yang benar-benar memerlukan.

Sebelum ini pihak kerajaan memang bercadang mahu mengapungkan harga petrol RON95, mengikut harga pasaran di samping menyediakan dasar subsidi petrol yang lebih khusus kepada kumpulan berpendapatan rendah.

Sebenarnya kita tertanya-tanya dengan tindakan Rafizi dan konco-konconya yang dilihat seolah-olah berlakon untuk memperjuangkan hak rakyat. Hakikat sebenarnya, rakyat telah menderita di bawah pentadbiran pakatan rakyat di Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan. Harga rumah yang melambung tinggi di negeri mereka telah membuat orang Melayu hampir mustahil untuk memiliki rumah terutamanya di Pulau Pinang dan Selangor. Selain daripada itu Kelantan pula mengalami kelemahan infrastruktur yang amat ketara. Itukah perjuangan pakatan rakyat untuk rakyat selama ini. Fikir-fikirkanlah.






40 Komen to Rafizi Ugut Kerajaan Agar Turunkan Harga Minyak?

  1. moo says:

    Nampaknya org UMNO suka minyak mahal…

    Why kerajaan tak mapu turnkan harga petrol???

    Hutang Banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkk!

  2. semangat dato' haron says:

    Ei moo…hang ni duduk bwh tempurung betul. Langkah pertama jokowi di Indonesia adalah menaikkan 30% harga petrol. 30% harga petrol tu moo…bkn 30 sen. Langkah beliau disambut baik utk mengurangkan beban kewangan kerajaan dan memastikan pengagihan subsidi yg lebih baik. Langkah yg aku rasa Kerajaan Malaysia dh lama sedar.

    Hang nk kata jugalah Jokowi dh dibeli UMNO tu sbb naikkan harga.

    Moo….hang dh isi borang BR1M ke belum?

  3. moo says:

    Indonesia ni net oil exporter kah???

    hang tau tak harga keta kat Indon Jauuuh lag murah dari Malaysia????

    Kalau Altis ko dapat save lebih kurang RM40k. RM40k/5 tahun…

  4. moo says:

    Semangat Dato Harun..

    Ingat kan ko nak ambik semangat perjuangan para Sahabat…semangat Dto Harun yg ko ambik, nampak sangat hang ni Anak Harun!

  5. WTF says:

    Mooooooh, kalau hang perlukan bantuan, isilah borang BR1M tu!!

    Jangan takut, takder siapa paksa Moooooh undi UMNO kalau terima bantuan BR1M!!!

    Hehehehehehehehe

  6. WTF says:

    Eh Mooooooooooh, Malaysia tu net exporter jugak ker Mooooooh????

    Hehehehehehehehe, awatlah Mooh ni dok suka bagi peluru kat kami kasi tembak balik kat Mooooooh!!!!

    Ni debate cara OXFORD ka Moooooooh?????

    Hehehehehehehe

  7. WTF says:

    La….kalau harga kereta kat Indonesia tu murah, Moooooh pergilah duduk BERMASTAUTIN kat Indonesia!!!

    TAKKAN KAT INDONESIA MOOOOOOH TAK BOLEH MAKE IT KOT IN LIFE!!!!!

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  8. Anak Lenggong says:

    Guan Eng nak naikkan kadai cukai di Penang tak nampak kee…oooo…mungkin tak kena mengena ngan rakyat kut…ataupun melayu pkr dan pas dayus tak berani nak bersuara sebab sesama masyukkk

  9. WTF says:

    OHHHHH, Rafizi nak buat DEMO pada malam 31 Disember nnt!!!

    Macam tahun lepas la, buat DEMO sambil sambut Happy New Year!!!

    Teringat aku dulu, Moooooh MABOK2 pergi Zouk tgk amoi tapi tak dapat!!!

    http://www.mykmu.net/2013/12/artis-dibaling-botol-sambutan-tahun-baru-dibatalkan/

    Tak nak kalah dgn DAP masa Oktoberfest, PKR nak buat HAPPY HOUR sambil sambut Happy New Year pulak ya Rafizi!!!!

    Percayalah, pada 31 December 2015 (lagi 13 bulan), akan ada DEMO lagi yg dirancang oleh Rafizi dgn ALASAN buat untuk bantah dan tentang kerajaan Malaysia.

    Tapi hakikatnya nak rancang buat program MABOK2 sambil celebrate Happy New Year!!!

    Hehehehehehe, PKR patut tukar jadi DRINKING PARTY ORGANIZER la!!!

  10. semangat dato' haron says:

    Moo ko amik nama sempena nama lembu ke? Banyak lagi nama pemimpin tiket ke syurga yg hang boleh pilih…yg hang sibuk sgt dgn nama aku nape? Hang dh isi ke belum borang BR1M ke belum? Nanti dh lepas dateline nanti hang meroyan pulak…nk harapkan duit demonstrasi dgr kata bang non ko tu bajet x lulus, tambah buruk pemimpin tiket ke syurga hang pula merajuk dgn bang non. Khalifah Umar kt Penang pula sibuk wat rumah mewah x brp nk berminat nk melabur dlm demonstrasi, tu yg moo skang ni sempit je 2,3 bulan ni. Haah hang watpe tercegat tu cepatlah isi!!!

  11. alimedanbaru says:

    elok sahaja Rafizi buat kempen
    ‘turunkan Anwar 100%’
    sebab dah tidak releven lagi dgn politik negara
    kebodohan pengikut PKR terserlah
    sebab
    menerima amalan kronisma anuar yg mendahulukan keluarga dalam semua hal
    mempergunakan pengikut untuk melepaskandiri dari masaalah peribadi
    menipu rakyat dgn pelbagai penipuan
    dan pelbagai lagi onar dan kerosakan
    kepada Rafizi elok sangat dia dilantik sebagai tukang melawat anwar dalam penjara kelak..

  12. moo says:

    Eh kata DSAI tak relevant?? Tapi kalau dah tak relevan pesal suruh dia turun???? Dah kata tak relevan buat tak tau la..

    Malaysia is a net oil exporter country in higher grade of oil & gas. However our volume does not meet the min to qualify for OEC producer nations OEC.

  13. moo says:

    WTF, apa modal ko??? Cakap aku mabuk??? Itu fitnah.

    Itu je ke tahap yg hang boleh debate?? Sadis sungguh tgk org umno ni….

  14. moo says:

    Suruh aku dok Indon??? Malaysia ni negara Democracy ka spt yg di canangkan perlembagaan??

  15. moo says:

    Alimedanbaru..DSAI salah guna kuasa?? Pi lapor polis cepat!!!!

    Hari ni KM Srawak pun cakap pasal rasuah dalam pembalakan dah lama. Mana tindakan????

  16. semangat dato' haron says:

    Hebatlah moo…bertubi-tubi 3 komen dia balas. Mungkin ko patut ambil alih tempat Dato’ Gopal Sri Ram sbg peguambela Bang non ko. Mungkin dia ada harapan kalo ko yg bela dia…

  17. semangat dato' haron says:

    4 komen bkn 3

  18. moo says:

    Mungkin la.. Tapi aku nak jadi macam cina2 1MDB..kayo lorrr!! Hidup Melayu!

  19. tengkudin says:

    jokowi naik harga minyak..puak PR taknak guling guling ke? bangang punya rafizi lembu

  20. semangat dato' haron says:

    Moo…hang kan nk dpt tiket ke syurga. Nk kaya dunia watpe? Kang kalo kaya nanti puak2 hang kata hang wat rasuah. Maklumlah hang kan melayu, kalo melayu kaya semua puak2 spesies hang mesti kata rasuah.

  21. raplahjingaa says:

    Rafizi kaki fitnah, bila dipanggil untuk diberi penerangan tentang 1MDB dia tak datang, lepas tu buat spin pasal minyak la pulak !!

    Ada ura-ura yang kerajaan akan turunkan harga minyak, so rafizi buat pre emptive measures, bila harga minyak turun, dia boleh la tipu orang macam mooo, kononnya kerajaan tunduk pada desakan dia.

    alahai mooo…hang tak explain lagi pasal 209 Billion yang dengan bangganya hang kata kerajaan Malaysia gelapkan….hehehe, standard pecacai, baling batu lepas tu lari menyorok dalam longkang.

  22. reds says:

    hahaha….gelak aku tgk mooh….indon kete murah pon orang kebanyakan x bleh beli…malaysia yang kete mahal nih….budak keje mcd pon mampu pakai… ko selidik plak bape gaji diorang kat sana….ko gi tanya indon2 kontrak kat malaysia nih.. camne kehidupan kat sana….petani kat sini..baja pon subsidi..tanaman x jadi..kerajaan cover…kat indon…x jadi tanaman memang jual kebun laa citenye….ko nih dah bagi senang x nak bersyukur… memang pejuang anjing laa ko nih…sebab selalunya ko sorang jek menyalak kat sini… mana rakyat2 ko yang lain….

  23. Badrole Amin says:

    sampai tak sudah si moo tepek artikel fasal 1MDB kononnya berlaku penyelewengan tapi dari hari khamis lepas sehingga ke hari ini sehelai pun dokumen( mengesahkan konon 1MDB berlaku penyelewengan) rafizi tak dapat kemukakan dan gagal serahkan kepada speaker parlimen

    moo jangan buat tak tahu dan buat lupa pulak dari hari khamis lepas rafizi kata dia nak tunjuk dokumen itu tapi sehingga ke hari ini satu habuk pun takde!

    nak tanya moo….

    kalau gagal kemukakan dokumen itu, antara rakyat bodoh itu ‘siapa’ agaknya dalam forum yang percaya si rafizi kata 1MDB berlaku penyelewengan?

    hehehehehe

  24. dkds says:

    Rafizi ini sepatutnya dihumban ke dalam longkang sahaja…

    kerajaan patut tahan rafizi ini bawah sosma kerana cuba mengugat ketenteraman awam

  25. Badrole Amin says:

    rafizi patut dikenakan tindakan kerana bercakap bohong dan gagal kemukakan dokumen…ahli parlimen BN harus membuat usul gantung dia dari mengadiri sidang parlimen

    hehehehehe

  26. buana says:

    sumbat je

  27. WTF says:

    “Malaysia is a net oil exporter country in higher grade of oil & gas. However our volume does not meet the min to qualify for OEC producer nations OEC.”

    Hang petik siapa punya kata tu Mooooh??? Kata2 Mooooh sendiri ka????

    Moooooh dah jadi Oil & GAS Expert pulak??? Hang tu jual MINYAK TAHI UNTA JER Moooooh????

    Laaaa Mooooooh, aku tak halau pun hang duduk kat Malaysia!!! Moooh nak ambik BR1M pun aku tak kisah!!! I just state the FACTS, Mooh CANNOT MAKE IT in Indonesia!!! Takkan tu pun hang TERASA Moooooh!!!!!

    Hang nak jadi kaya ka Moooooh??? Nak kaya senang jer Mooooh!!!! Moooooh contohi Saiful Bukhairi, mana tahu Moooh dapat BRIONI SUIT!!!!

    HAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!

  28. wong jowo says:

    indon bukannya pengeluar minyak mmg patut naikkan harga minyak..ni di malaysia pengeluar minyak mana leh samakan ngan negara tak de minyak..apala bodo sangat korang..nak sokong kerajaaan takkan sampai di bagi tahi pun nak angguk jugak..bodoh sangat la ko..ko tautak di sebabkan naik harga minyak sekarang ni ramai dah naik minyak..apa taknya..semua barang naik..kalau semua naik lama2 kontol korang pun dh tak mo naik..bodoh betull..

  29. Badrole Amin says:

    selayaknya rakyat Indonesia membuat demo sampai mengamuk bila presiden baru mereka pak jokowi menaikkan 40/50% harga petrol dan diesel…pemerintah Indonesia dikatakan cuma membelanjakan USD$8 billion setahun untuk subsidi petrol dan diesel kepada rakyat Indonesia berjumlah lebih 240 juta orang sementara kerajaan Malaysia membelanjakan RM$25 bilion untuk subsidi petrol dan diesel kepada rakyatnya berjumlah lebih 28 juta orang

    statistik mengenai subsidi petrol dan diesel diatas menunjukkan kerajaan Malaysia masih diiktiraf terlalu prihatin mengambil berat tentang menjaga kebajikan kos sara hidup rakyatnya mengenai keperluan membeli bahan api untuk kehidupan dan aktiviti seharian mereka berbanding pemerintah Indonesia, oleh itu adalah tidak rasional(boleh dikata menghidap ‘sakit jiwa’ atau ‘sakit otak’) jika ada rakyat Malaysia membuat demo sehingga mengamuk seperti pendemo(rakyat) di Indonesia

    kepada rafizi, bertaubatlah! tidak baik dan berdosa anda memperbodoh/menghasut/memperalat lagi rakyat terutama generasi muda seperti mahasewel bernama fahmi zainol dan yang lain supaya membuat demo nak turunkan minyak itu, mereka ini sedang menghidap sakit jiwa/sakit otak, mereka ini perlu mendapatkan rawatan bukan untuk diperalat lagi…kasihanlah pada ibu bapa mereka ini kerana mereka tidak mahu melihat anak mereka terpaksa menjadi sampah masyarakat seperti hishamuddin rais

  30. WTF says:

    Eleh wong jowo, hari tu punya cerita pasal subsidi RON95 mahupun GST pun wong jowo TAK TERKATA APA4444, nak BUNYI LAGIK YA!!!

    http://www.mykmu.net/2014/10/lebuhraya-kelantan-bukan-tanggungjawab-kerajaan-pusat/

    Hehehehehehehehe!!!!!

  31. moo says:

    Indon tak silap aku ahli OPEC la…

    Keta kat Indon jauh lagi murah. ITU dah cukup info. Ramai take mampu hang kata? Jumlah TIV kenderaan di Indon jauh lebih besar dari Malaysia, Indon is big economic power than Malaysia.

    Malaysia is net oil exporter is a fact.

    Jokowi naikkan harga minyak? Itu masalah dia, tapi bila harga kereta kat Indonesia lg murah korang take nak ambik buat contoh lak….?

    1MDB ni Tun M sendiri pun suggest a special audit to be carried out, based on the size of loan and interest upon all Malaysian and the country.

  32. system baru says:

    Moo apa jadi akau ini.moo Telalu banyak baca tokonginsider. indon telah keluar dari opec dari zaman magewati lagi ia atas sebab pengeluaran minyak yg rendah dan tak mampu menbayar yuran opec moo. Malaysia dari awal lagi bukan opec ia. jadi mampu anwar bin ketum itu nak bagi rakyat malaysia 1k rm jika harga minyak diturunkan dan tol dihapuskan mooo ,Mana kita cukup duit moo kalau ikut cadangan rafizi kenakan perbagai cukai pada pelabur dan pasaran saham”pelabur akan lari ke singapura atau ke negara asian yg lain ia moooo .moo kalau tahu kenapa harga minyak boleh jatuh di sebab oleh penganas isis menjual harga minyak jauh lagi murah dari pasaran ini memaksa negara perdagangan minyak terbesar amerika dan british turun harga nya. Kenapa anwar gagal paksa negara perdagang minyak turunkan harga minyak ia jika anwar hebat sangat ia. Ketum tin kosong bak kata daim anwar ini hanya pandai hampu orang tak pandai buat kerja

  33. omega says:

    Apa bila org yg lemau dan sel sel otak saling tak berhubung seperti moo berbicara. Buruk bunyinya.. Moooooooooooooo

  34. reds says:

    woi mooh rakyat indon 240 juta laa ngok….kalo 40 juta bleh pakai…lg 200 juta x bleh pakai….kat malaysia nih…satu rumah 2 bijik kete…kalo subsidi pon baru usd 8 billion utk 240 juta orang….ko bleh pk laa bape banyak je yang mampu pakai kete kat sana….ko speaking pon nampak bangang….ko jangan sibuk laa pasal tun m…bukan puak ko anti ke dengan tun m…panas aku tengok orang macam ko pakai nama tun m bila orang x nak layan fitnah pakatan ko tu….

  35. WTF says:

    LOL Moooooooooh, hang kalau suka nak duduk kat Indonesia, pergilah pindah ke Indonesia Moooooh!!!!

    Boleh hang beli 10 PUG (ker motor kapcai Mooooh, hehehehe)

    Indonesia used to be OPEC member, dah tak lagi dah Moooooh!!! Ketinggalan la hang ni Moooooooooh!!!!

    Malaysia tak pernah jadi NEt Oil Exporter, kalau Malaysia is a Net Oil Exporter then awat Malaysia IMPORT lebih banyak minyak berbanding EXPORT minyak ke luar negeri!!!

    Moooh faham ka apa maksud Net Exporter???

    Ooooohhhh, tang harga minyak untuk pasaran domestic, hang mintak Malaysia jgn tiru Indonesia, tapi tang harga kereta murah hang mintak Malaysia tiru Indonesia!!!!

    Dey THAMBEY, YINNADEIII cakap pusing2 ni, hahahahahaha!!!!

    Sejak bila pulak Mahathir mintak special audit been carried out for 1MDB???

    “18. Mungkin seluruh rencana dalam The Edge adalah fitnah untuk memburuk Kerajaan dan Perdana Menteri. Tetapi jika tidak ada audit oleh pihak bebas dan penjelasan yang munasabah, saya khuatir orang ramai akan percaya cerita dongeng The Edge.”

    http://chedet.cc/?p=1508

    Mana ada Mahathir minta special audit on 1MDB account Mooooh???? All Mahathir said was the audit done on the 1MDB account must be done by a third party!!!

    Untuk pengetahun Mooooooh, for reason UNKNOWN until now, 1MDB telah melantik Deloitte untuk menggantikan KPMG (who for me is also a reputable audit firm).

    1MDB telah diberikan lanjutan daripada pihak berkuasa untuk memfailkan akaun bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac, 2013.

    Probably that is what Mahathir meant, the circumstances surrounding the change of audit firm by 1MDB. But most importantly adalah penjelasan munasabah dari 1MDB akan tuduhan2 yg dibuat oleh akhbar The Edge!!!

    Tapi Moooh takkan faham punya, kalau terangkan banyak kali sebab sikap BIAS dan PREJUDIS Moooooooh terhadap kerajaan Malaysia pimpinan BN sebab Mooooooh tak dapat BR1M!!!

  36. kulaan says:

    PR terlalu bangga dengan indon. last last harga minyak naik di indon.kat Msia RON 97 turun lagi…he.he..Tak lama lagi harga RON 95 bakal turun juga jika harga minyak dunia terus turun …Takkan Najib nak isytiharkan contohnya Harga semasa RON 95 RM 2.00 . Harga RON bersubsidi RM 2.30. Takkan Kerajaan nak isytihar …. Subsidi rakyat kepada Kerajaan RM 0.30 .. koott?

    Buruk-buruk BN, tak la macam kat sana dan negeri-negeri PR. Cukai perniagaanpun naik 700% +++

  37. anakbochek says:

    Moo, bumi Allah ini luas terbentang. Kalau rasa Indonesia lebih baik dari Malaysia sebab minyak dia mahal pergilah duduk kat sana. Keturunan tok nenek hang pun mungkin merantau dari benua kecil India ke Tanah Melayu untuk kehidupan yang lebih baik.

    WTF, mooo bukan sahaja kecewa tak dapat BR1M tapi trauma menyusun kerusi semasa program Najib masih lagi menghantuinya walaupun setelah beberapa dekad peristiwa itu berlalu.

  38. WTF says:

    Hehehehehe, Mooooooh dulu angkat kerusi Najib Razak macam bawak KAVADI masa Thaipussam, macam mana Najib Razak tak marah kat Moooooooooooooooh!!!!

  39. raplahjingaa says:

    hahahahahahaah……alahai moooo, jadi bahan hang hari ni.

  40. reds says:

    moo punya bodo….pusing2 x kemana pon…suka sangat sebar fitnah juta juta… padahal matematik asas pon blum tentu paham…..moo…tahun baru nih ko turun x wat beruk kat dataran? zouk mesti ko turun punya kann….hahaha…

Leave a Reply

Threesome