Menu Utama

Ambil Pembantu Rumah Indonesia Tidak Perlu Ejen Malaysia – Zahid Hamidi

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini menafikan bakal majikan perlu menggunakan agensi pembantu rumah Malaysia bagi mengambil pembantu rumah Indonesia.

Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan bahawa peningkatan kos pengambilan pembantu rumah Indonesi sehingga mencecah RM 12 ribu kerana tindakan kerajaan mewajibkan majikan menggunakan agensi pekerja asing di Malaysia.

Dakwaan ini muncul selepas perjanjian persefahaman Malaysia-Indonesia beberapa tahun lau bahawa pengambilan pekerja pembantu rumah Indonesia perlu melalui agensi pekerja asing Indonesia dan Malaysia.

Dengan penafian ini, bakal majikan di negara ini hanya perlu menggunakan agensi pekerja Indonesia dan boleh menguruskan sendiri permit kerja pembantu rumah mereka di Malaysia.






24 Komen to Ambil Pembantu Rumah Indonesia Tidak Perlu Ejen Malaysia – Zahid Hamidi

  1. itsme says:

    baguuuuuussss!!!
    ini lbh baik, ada agen sekalipun bila timbul masalah kita juga yg p settle sendiri. Skrg ni jika apa2 terjadi adalah 100% tanggungjawab majikan. Ini baru telus.

  2. raplahjingaa says:

    Nak settle benda ni bukannya susah mana pun, jangan galakkan wanita bekerja, duduk rumah jaga anak dan suami….pahala pun banyak, heheheh….marah pulak wanita UMNO.

  3. emma says:

    Kdg2 menteri kuar statement xtau mana 1 sahih ke tidak. Bila pegi jabatan jawpan staff menteri tau apa……hmmmm

  4. ajen says:

    Urusan dengan ajen indonesia sukar dipercayai dan urusannya rumit serta memakan masa yang lama untuk dapat seorang pembantu.

    Kita request seorang tu, tapi kalai tak lepas kena tunggu lain pula.

  5. alimedanbaru says:

    Betul tu berpadalah wanita nak berebut kerja dengan lelaki
    akibatnya banyak lelaki dinegara ini yg menganggor
    lebih teruk lagi
    semua sektor bawahan dikuasai oleh tenaga pekerja asing
    apa nak jadi dgn pemuda-pemuda negara ini
    ingat BOSS seorang tapi pekerja biasa, beratus dan beribu orang
    kalau yg beratus dan beribu tu dikerjakan oleh pendatang asing
    apa nak jadi dengan tenaga muda negara ni?
    maka sbb itulah sekarang pemandangan biasa Bangla berkepit dgn anak dara tempatan
    pemuda tempatan telan air lior..poket kosong!

  6. majikan says:

    Kerja pembantu rmh ni sb xde org tempatanla tpaksa cari org asing. Org tpatan kelulusan xde nk keje glamor senang je. Kalau isteri x kerja kalau suami blh tggung semua lg bagus. Ni suami lbh ramai jenis pentngkn diri sndiri.

  7. raplahjingaa says:

    Ialah nama pun PEMBANTU RUMAH, tapi kalau dia dah bekerja seawal 6.00 pagi hingga lewat malam, tu bukannya PEMBANTU dah, itu dah jadi PENGURUS RUMAH !! majikan pulak kalau boleh nak bayar gaji yang ciput…siapa nak ???

  8. Mek esah says:

    Tak payah ejen pun…pendatang dari seberang siap jd menteri lagi ….hehe

  9. Mek esah says:

    Memang tak perlu ejen pun….beberapa org pendatang siap jd menteri lagi…hehe

  10. wong jowo says:

    jaman sekarang wanita dok umah alamatlah raplahjingga tak pakai spenda..huhu..kan ke sela ni spenda ko bini yang beli..jangan tak ngaku…dulu ko masa bujang pakai spenda koyak..dak kawin ni je ada org belikan..huhuhu..lagak ngerilah lu minta wanita takyah keja..penat mak bapak anto belaja dh beso tak yah keja ke…puikkk bodo punya org…cakap macam taikkkkkk

  11. anops says:

    smlm sy g imigresen putrajaya bhg pekerja asing…. tanye psl hal ni…. they said “belum bermula lg dan masih perlu guna agensi pekerja asing yg dilantik lagi…..” sy tanye lg bila nak mula….. mereka bagitahu “sehingga arahan bertulis di keluarkan”… bukankah Menteri dah cakap…. nak arahan bertulis jgk lg ker….. masih kene caj mahal jgkla kalo kita nak maid dalam masa terdekat ni sbb masih guna ejen….. hmmmm

  12. Rizky Siregar says:

    I am from Indonesia. siapa nak mencari pembantu rumah tangga, atau bisnis. bisa calling. 081370319441

  13. Rizky Siregar says:

    or my name facebook is Doli Rizky Siregar.
    tak susah2 you nak cari Pekerja or Bisnis dengan saya.

  14. Charlie says:

    Jangan berurusan dgn nama SIREGAR…asalnya di Indonesia..PENJENAYAH terkemuka kerjanya mengaut untung dgn sindiket palsu pembekal pembantu rumah

  15. surya says:

    salam warga malaysia. Disini kami agensi housemaid. Dari indonesia, sedia maid kristin dan muslim.maid asal jawa dan medan. Tiada unsur penipuan.yang mahu mendapatkan pekerja sila call kami. +6287825370902

  16. prihatin says:

    Susah dan payah.buat permet ngan ejen mahal dan lambat siap.majikan jadi kecut perut.dan ramai lagi yang tidak ada permet.

  17. rizky siregar says:

    Charlie. Kamu agama apa.!!! Kamu yang tipu. Sudah 2 tahun saya sabagai ejen. Saya tak
    Pernah tipu orang. Sudah beratus maid,pekerja restoran,cleaner yg saya hatar
    In malaysia.
    1 sen pun saya tak pernah tipu.
    May be your father n your mather sering TIPU orang.
    Saya nak lapor kamu in police. Karana kamu sudah kotor nama baik saya.

  18. rizky siregar says:

    Dan saya nak lapor kamu in police n ahli telematica.

  19. rizky siregar says:

    Semoga Allah ampuni dosa kamu. Manusialaknatullah lie CHARLIE.

  20. Supiyah binti Ahmad says:

    Tuan,

    Saya seperti nama di atas perlukan seorang pembantu rumah untuk menjaga cucu saya. Pagi tadi saya call Imigresen di Precint 2 Putrajaya untuk bertanyakan berkaitan perkara ini. Dia cakap kalau nak ambil pembantu Indon secara persendirian or personal saya perlu buat surat rayuan. Baru sebentar saya call balik, seorang pegawai wanita mengatakan saya wajib melalui ejen. Sebenarnya saya dah dapat dari Medan, keluarga terdekat cuma saya ikut peraturan & procedure, tapi jawapan pagi lain, ptg lain. Boleh tuan bantu, mana satu yg betul & tepat….Terima kadih atas kerjasama tuan…

  21. SyahDoucet says:

    CC: Supiyah bt Ahmad

    Ambil pembantu rumah secara persendirian mmg lebih jimat. Cuma perlu keluarkan kos yg lebih sikit untuk memohon permit melalui JP Visa daripada pegawai di KDN. Untuk kesulitan memohon JP Visa bagi maid puan, Sila Hubngi saya(mesej/whatsapp) 0146233202. Kos maksimum RM 5000. (Tiada Unsur penipuan, Urusan terus kepada pegawai Kementerian Dlm Negeri)

  22. Amran says:

    Berita ini keluar di televisyen tetapi anehnya tidak benar.. Ramai yang sudah ke KDN dan bercakap dgn pegawai disana. Mereka kata pengambilan pembantu rumah telah dibekukan. Pegawai KDN advise pengambilan pembantu rumah mesti melalui agebsi berdaftar.. Teruklah macam ni ejen ambil upah beribu-ribu tapi asik kene tipu je akhirnya maid ambil keputusan untuk lari.. Sudahnya mana satu yg betul ni? Kalau boleh biarlah statement menteri ni jelas sikit.. Kos untuk mengasuh anak yang ramai dah semakin mahal dan keadaan skrg suami isteri perlu bekerja siang malam untuk survive.. Rakyat yang memerlukan pembantu runah daripada pekerja pembinaan dan sbginya untuk meringankan kos sara hidup dsamping mendapat hidup yang lebih berkualiti apabila ada pembantu rumah.. Berilah satu solution yang lebih mudah untuk rakyat fahami tentang proses pengambilan pembantu rumah secara persendirian kerana ianya lebih terjamin berbanding melalui ejen.. Isu ini lebih penting daripada isu warga bangladesh 1.5 juta yang hanya mengkayakan ahli perniagaan dan menguntungkan kerajaan. Government should start to serve for people seriously now!

Leave a Reply