Menu Utama

MRT Runtuh, Pekerja Terperangkap, Umum Dalam Bahasa Inggeris

​Pembinaan MRT sekali lagi berhadapan isu besar apabila sebahagian jejambat jatuh dan menimbus pekerja.

Sumber awal menyatakan terdapat kematian pekerja dan ada yang terperangkap.

Kita tidak faham mengapa telah wujud keadaan rentetan kemalangan dan tragedi dalam pembinaan MRT ini.

Apakah terdapat kecuaian serius dari segi prosedur standard operasi KESELAMATAN di dalam pembinaan MRT?

Selain itu sangat mengejutkan tragedi yang membabitkan pembinaan tempatan, kepentingan rakyat tempatan, diumumkan dalam bahasa Inggeris oleh MRT Corp. 

Apakah rakyat Malaysia yang tidak boleh berbahasa Inggeris tidak layak mendapat maklumat segera dari MRT?

Agaknya inilah cara MRT Corp menilai rakyat biasa sama ada pekerja bawahan mahu pun rakyat Malaysia di luar sana.

STATEMENT ON INCIDENT AT RUBBER RESEARCH 

INSTITUTE SITE

(11.30pm update)

 

Kuala Lumpur, 18 August 2014: Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) wishes to provide an update on the incident which occurred at the MRT worksite within the former Rubber Research Institute near Kota Damansara.

The incident occurred at around 8.30pm while construction of the parapet was being carried out on the MRT elevated guideway.  

A span of the guideway had dislodged from its piers and fallen on the ground below. The span, which was made up of 14 units of segmented box girders, was 38m in length and weighed 300 tons.

MRT Corp confirms that three workers are unaccounted for and are believed to be trapped underneath. Rescue efforts are currently on-going and an emergency response team is on standby at the site.

Police and Fire and Rescue Services have also been mobilised.

An update will be issued with further details as soon as they are available.

  



« (Previous News)



10 Komen to MRT Runtuh, Pekerja Terperangkap, Umum Dalam Bahasa Inggeris

  1. […] From: MYKMU.NET: DEMI SEBUAH PERJUANGAN: MRT Runtuh, Pekerja Terperangkap, Umum Dalam Bahasa Inggeris […]

  2. alfie says:

    Nampak nya tahap keselamatan untuk
    rakyat semasa pemerintahan Ahjibgor adalah sangat rendah. Ada kan pihak yang bertangung jawab sudah lalai tentang kerja mereka ataupun sudah jadi kaya dari duit yang banyak dari projeck ini sehingga perkerja ‘Bangla’ serahkan kepada mereka.

    Bila pihak Russia/Ukraine di tuduh membunuh orang Malaysia .semua orang sedih dan marah kepada mereka.

    Tapi orang Malaysian dan syarikat Malaysia membunuh rakyat Malaysia sendiri semua orang buat tak tahu.

    Project MRT sudah satu ‘Boobytrap’ bom menunggu masa untuk membunuh kita,dan setiap hari kita melalui jalan jalan ini,sama macam main ‘Russian Roulette’ dengan nyawa kita.

    WAKE UP AHJIBGOR,kerap sangat public duk mati katak kerana lemahan kerajaan dia.

  3. korokstabang says:

    bahasa omputih plak dah kuntakinte tepek kasi terjemahanlah satu habuk pun aku tak paham i spik yu lisen i go to skul bai bas

  4. ibk says:

    Gabenor bank negara pon tk pernah lapor laporan bmn dlm bahasa kebkangsnaan. Tk layak lak bahasa melayu dan rakyat biasa mendengarnye.cadangkan bentang d parlimen agaknye aysik guna istilah dgn izin la gamak nye.

  5. mooo says:

    Tun Dr Mahathir Mohamad’s antipathy towards Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has simmered for the past four months, say those who know the long-serving former prime minister, adding that it was a matter of time before it blew out in the open.

    But whether it would have an effect on Najib both as Umno president and his ability to govern the country remains to be seen, they said, noting that Najib was too well entrenched in the Malay party for anyone to challenge him.

    While some Umno politicians believe Dr Mahathir’s word still carries far and can sway the minds of the party’s ordinary members and supporters.

    But many agree that Najib needs to respond wisely to his predecessor and former benefactor.

    As what starts as an irritant could spawn into a major headache just like what happened to his predecessor Tun Abdullah Ahmad Badawi, who stepped down from office in 2009.

    Benefactor turned detractor

    A Kedah Umno leader claimed that Dr Mahathir’s dissatisfaction with Najib had boiled over about four months ago.

    “Members who went to see him would get an earful of his criticism towards how Najib was running things,” said the Kedah leader, who requested anonymity.

    Some of the policies that the 89-year-old strongly disagreed with included the way national oil company Petronas was running its vendor system.

    According to the Kedah Umno leader, Dr Mahathir complained that many Malay vendors were being sidelined in favour of foreign companies.

    The Petronas vendor issue was taken up by the Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), which like Dr Mahathir, is campaigning against the Trans-Pacific Partnership Agreement (TPPA).

    “He also complained that the police had their powers taken away and it made them less effective against criminals.”

    In a post yesterday on his blog, Dr Mahathir criticised Najib for repealing the Internal Security Act and Restrictive Residents Act.

    The ISA allowed the government to detain anyone, including suspected criminals, without trial. Critics, however, point out that the ISA had been used against political dissidents.

    Veteran journalist Datuk A Kadir Jasin revealed that Dr Mahathir would often try to pass on complaints to Najib on foreign businessmen who struggled with red tape.

    “In the early stages, Tun would make an effort to see Najib about these problems.

    “But over the years, he realised that the person he thought would listen to him was not really listening,” Kadir told The Malaysian Insider.

    Dr Mahathir, he said, had high hopes for Najib and had brought him up and protected him from his enemies within Umno.

    “Najib had been his number one preference (to take over) after Anwar (Datuk Seri Anwar Ibrahim). But he needed someone who could stand up to PAS.

    “That is why he ultimately chose Abdullah,” said Kadir, who used to head the New Straits Times, a pro-government daily with close ties to the Umno leadership.

    Kadir had been in charge of the paper when Dr Mahathir was prime minister.

    Will the successor survive this time?

    The last time Dr Mahathir was upset with a successor, he hounded him out of office, as was the case with Abdullah, who served between 2003 and 2009.

    Dr Mahathir literally gave Abdullah the reins of the country in 2003.

    But when Abdullah’s policies were blamed on Barisan Nasional’s (BN) worst ever electoral losses in the 2008 general election, Dr Mahathir did all he could to oust the former Kepala Batas MP.

    In 2009, when Najib took over, it was expected that the Pekan MP would correct Abdullah’s mistakes.

    Now that Najib has received an even smaller mandate than Abdullah and Dr Mahathir is making public how upset he is, will Najib go the way of Abdullah?

    A Selangor-based Umno leader claimed that Dr Mahathir still enjoys wide support in the party, especially among its rank-and-file.

    The former prime minister’s opinions are also well regarded by those who vote for Umno.

    “Tun is a good communicator, especially when he argues about something. He always sets out the facts and our supporters like this,” said the second Umno leader who requested anonymity.

    However, he believed that Dr Mahathir’s criticism was not meant to undermine Najib but to give him a heads-up.

    “It’s more a wake-up call. It is for Najib to not be complacent and that he needs to work hard in order to bring back support for Umno and BN.”

    Kadir, however, believed that Najib’s position in Umno was secure as there was no one to take him on.

    “(His criticism) could weaken Najib, but he would still be the prime minister at the end of the day. But he may be a less credible prime minister.”

    Political scientist Assoc Prof Datuk Mohammad Agus Yusoff has another way of looking at Dr Mahathir’s criticism.

    “He should criticise, just like every Malaysian has the right and the responsibility to criticise government policies,” said Agus of Universiti Kebangsaan Malaysia.

    “Dr Mahathir is basically being another check and balance to the government.” – August 19, 2014.
    – See more at: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/dr-ms-antipathy-towards-najib-festering-for-months-say-his-men#sthash.EbImbHCL.dpuf

  6. mooo says:

    Dr Maza on Tun siti Hasmah:
    .
    .
    .
    Sudah beberapa hari saya teringatkan ketinggian budi Tun Dr. Siti Hasmah. Agak sudah beberapa bulan saya tidak bertemu beliau. Gambaran wajah Tun Siti yang paling indah yang saya lihat ialah ketika beliau memakai telekung untuk solat. Ketika itu saya pergi menziarahi Tun Mahathir di IJN. Tun Siti sendiri yang menelefon saya menjemput saya ke sana. MasyaAllah, wajah Tun Siti ketika bertelekung saling tak tumpah bagaikan wajah nenek saya yang sudah kembali ke rahmatullah.

    Berjalan ke berbagai tempat dalam negara ini, bertemu dengan berbagai pihak memberikan kita berbagai maklumat mengenai persepsi masyarakat terhadap berbagai perkara khususnya para pemimpin politik. Cetusan dan ulasan rakyat itulah yang menjadikan saya ingatkan Tun Dr Siti Hasmah..

    Jika kita masih ingat semasa Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri, amat sukar untuk kita dengar ulasan buruk mana-mana pihak terhadap Tun Siti. Wajahnya yang tidak sombong, gayanya yang tidak ego, kerendahan dirinya dan sikap tidak campur tangan dalam politik menyebabkan beliau tidak dimusuhi. Ya! Ketika Tun Mahathir berada di puncak kuasa dengan penuh kemegahan pun beliau tetap bersikap sebagai seorang isteri yang tidak menyibuk diri menjadi ‘menteri tambahan’. Orang tidak memperkatakan tentang sikap suka campur tangan beliau dalam urusan politik, tidak beliau dibenci kerana berlebih-lebihan dalam gaya dan cara. Tun Siti sangat sederhana sehingga sekarang. Saya sendiri pernah mendengar Tun Mahathir bersungut kerana lama menunggu Tun Siti di kereta dan cuaca agak sejuk. Ketika itu di London. Saya masih ingat jawapan Tun Siti: “ada orang hendak bercakap dengan kita, takkan kita hendak tinggalkan”. Masa itu ada rakyat Malaysia di London yang datang berbual dengan Tun Siti ketika beliau hendak turun dari Malaysia Hall.

    Saya kagum dengan Tun Siti sebab setiap kali saya berkesempatan berbual dengan Tun Mahathir, samada di meja makan atau di tempat biasa, Tun Siti yang selalu berada di sebelah Tun Mahathir tidak pernah mencampuri perbualan kami khususnya tentang politik. Beliau selalu menjadi pendengar setia kepada Tun Mahathir. Jika ada pun beliau mencelah, beliau akan bertanya khabar keluarga saya atau pandangan agama tentang urusan harian. Sekalipun beliau sebenarnya tidak pernah berjumpa keluarga saya. Tun Mahathir bertuah mendapat isteri yang tahu apa perwatakan yang sewajarnya dan tidak dianggap ‘busy body’ bagi negara ini ketika beliau menjadi Perdana Menteri. Maka tidak hairanlah ketika Tun Mahathir berada dalam ketegangan krisis politik beliau, Tun Siti tidak menjadi sasaran kemarahan musuh-musuh politik Tun Mahathir. Hanya yang bermulut celupar sahaja yang cuba mengguris Tun Siti yang selalu diam itu. Itu pun puak yang suka menyentuh urusan peribadi orang yang tidak kaitan dengan kepentingan umum rakyat.

    Begitu lama Tun Mahathir di tampok kuasa. Tun Siti tetap bersederhana. Tiada cerita kemewahannya semasa di luar negara, atau bising campur tangannya dalam projek itu dan ini, tiada cerita ‘kegarangannya’ kepada pihak sana dan sini. Beliau hanya tersenyum dan merendah diri. Bahasanya tidak bongkah, gayanya tidak berlagak. Tidak banyak cerita di media tentang dirinya, sehingga melebihi suaminya. Namun, sebagai insan tentulah ada kekurangan dan kelemahan di sudut-sudut tertentu. Demikianlah semua manusia.

    Seorang pemimpin memerlukan isteri yang ‘tidak menyibuk’ seperti Tun Dr Siti Hasmah. Walaupun sangat terpelajar, tetapi tahu membawa diri sebagai isteri pemimpin. Setiap isteri pemimpin mesti pandai menjaga maruah suaminya. Pandai menjaga nama baik politik suami. Jangan sampai suami dibenci rakyat kerana gaya dan sikap isterinya. Ertinya, jangan sampai rakyat membenci seseorang pemimpin ‘pasal bini dia’. Buat semua isteri pemimpin, jadikanlah Tun Siti Dr Hasmah sebagai contoh yang baik dalam hal ini! Jangan lebih lajak dari laju, rakyat tak suka perangai macam itu!

    Peranan isteri berdoa agar suami berada di jalan yang benar. Menasihati suami agar sentiasa ingatkan Allah dalam urusan rakyat. Janganlah isteri pula yang menyebabkan kemurkaan Allah dan kemarahan rakyat kepada suaminya..Tun Dr Siti Hasmah, tahniah!

  7. WTF says:

    Cubalah sekali sekala bagi pendapat sendiri Mooh

    Ini asyik “cut & paste” pandangan org jer hang tahu!!!

  8. WTF says:

    IMHO, there shall STOP WORK at the Work Site and Quarantine in order for Emergency Response Plan to be deployed untuk menyelamatkan mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan tersebut!!!

    Juga pihak terbabit perlu inform keluarga magsa yang terperangkap dan meminta semua pihak bersabar!!!

    Siasatan menyeluruh perlu dilakukan dan tanggungjawab perlu diletakkan di bawah Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp), di mana tindakan perlu diambil untuk memastikan perkara sebegini tidak berlaku lagi.

  9. raplahjingaa says:

    Putrajaya tu kan masih luas…aku tak tau apasal semua nak di sumbat di KL, Tun dulu dah planned cantik….bangunkan putajaya sebagai pusat pemerintahan dan perniagaan….sampai kat pak lah dan najib. depa dok nampak KL je, kalau boleh semua depa nak sumbat kat KL, dan orang KL tak pernah pun hargainya….

  10. […] membuat pengumuman itu dalam sidang media di Sungai Buloh hari ini. Pagi tadi MYKMU menggesa pihak pengurusan MRT CORP mengambil tanggungjawab setelah beberapa siri kemalangan berlaku dalam projek […]

Leave a Reply

Threesome