Menu Utama

Boikot Harus Realistik Bukan Emosi


Oleh: Niza

Setiap hari kita melihat dan mendapat perkabaran bahawa saudara kita di Gaza dibunuh dengan kejam oleh Rejim Zionis. Kanak kanak menjadi mangsa, wanita wanita dibunuh dengan kejam malah tiada lagi belas kasihan yang mereka wujudkan dalam setiap perilaku itu.

Sebaliknya di Malaysia ini, kita sangat bertuah kerana rakyat dan umat Islam masih mampu hidup selesa tanpa memikirkan kerisauan terhadap peluru peluru dan bom yang menjadi hidangan rutin kepada saudara kita di sana, malahan kita dapat tidur dengan lena dan makan tanpa gangguan.

Penulis rasa terpanggil untuk berkongsi sedikit pendapat dan meluahkan isi hati yang terbuku. Kerana sejak kebelangan ini penulis melihat ramai yang cuba menghentikan dana yang disalurkan kepada Israel melalui barangan yang dijual di negara ini, contohnya McDonalds dan sebagainya. Sudah beberapa hari penulis disajikan dengan hidangan sahabat sahabat yang mengatur langkah memboikot barangan “Yahudi”. Begitu perihatin rakyat Malaysia, malah penulis amat bangga dengan sahabat sahabat yang lantang menunjukan perasaan protes kepada Rejim zionis yang kejam ini.

Syabas dan tahniah di atas keperihatinan rakyat Malaysia yang begitu tetliti terhadap nasib saudara kita di Gaza yang menjadi mangsa terhadap kekejaman puak puak yang tidak berperikemanusian itu. Namun, bagi pendapat penulis adalah tidak wajar jika kita terus mem”boikot” kerana disebalik perniagaan itu terdapat anak anak Melayu yang mendapat hasil pendapat dari pekerjaan di syarikat terbabit.

Tetapi adakah kita terfikir, apa nasib anak anak Melayu yang berkhidmat di syarikat terbabit jika mereka hilang pekerjaan? Apa nasib keluarga mereka? Jika mereka kehilangan mata pencarian, siapa yang harus dipersalahkan?

Bukan niat penulis mahu memperlekehkan niat baik rakyat Malaysia yang cuba memboikot saluran dana kepada si kejam Israel, namun di sini ingin penulis ingatkan bahawa ada yang harus kita titikberatkan juga. Ini hanya pendapat kecil dari penulis yang tidak seberapa.  Semoga kita bertindak dengan bijak dan tidak melibatkan mana mana pihak.






16 Komen to Boikot Harus Realistik Bukan Emosi

  1. jackal47 says:

    Tu lar pasal..kenapa kita tak boikot juga perniagaan Yahudi2 kecil yang ada kat Malaysia? Kenapa kita tak boikot Old Town White Coffee? Kenapa kita tak boikot perniagaan2 Cina? Kena ingat juga…duit2 hasil keuntungan perniagaan2 CIna yang disumbang oleh pengguna Melayu sekarang digunakan untuk menentang dan mencabar orang2 Melayu dan juga agama Islam..daripada boikot Israel yang jauh tu..baiklah kita boikot barang2 dan perniagaan2 musuh2 Islam yang ada dalam Malaysia ni….

  2. Nusantara Jones says:

    Memboikot McD dan ape lg syarikat yg berkepentingan yahudi adalah kerja sia-sia sebenarnya. Sebab margin keuntungan kpd rakyat dan kerajaan Malaysia jauh lebih besar berbanding yg dpt pada yahudi. Korg boikot McD di seluruh Malaysia xde apa2 effect pon sbb francais McD terlalu byk bertebaran di seluruh dunia.

    Lebih penting kalau kita boikot perniagaan n produk keluaran penyokong DAP kerana keuntungan itu mereka gunakan utk melawan Islam dan Melayu. Tu yg lebih penting utk diboikot. Tp terpulang kpd mereka yg nk boikot jgk tp jgn ambil peluang ini utk cari gaduh dan cetuskan keganasan.

  3. Baba says:

    Boikot yg barangan luar negara, dtg terus dr luar negara, produk mcm mc d ni byk barang tempatan digunakan. Org bumiputera ramai menjadi pekerja dan pemilik outlet mcd, jgn dok jahanamkam perniagaan mereka.

  4. mancini says:

    Dap adalah serpihan pap yg mentadbir singapura,adalah jelas singapura byk membeli senjata buatan israel,dan tentera mereka juga dilatih oleh israel.kenapa nak boikot mcdonald dll yg ada kaitan dgn israel sedangkan parti islam pas bergabung dgn dap.dap dan pap mempunyai prinsip yg sama malaysian malaysian.disingapura mereka dah berjaya di malaysia belum lagi tapi lebih luas penguasaannya dgn bantuan pas.maksud saya disini kita beria2 boikot tapi pas yg sepatutnya lebih keras kerana perjuangan agamanya bersatu dgn parti yg ada hubungan dgn israel

  5. jackal47 says:

    tu larr…patut kita mulakan dengan boikot perniagaan dan produk Yahudi-yahudi Asia yang ada di Malaysia..perangai pun dah serupa..orang Melayu dengan belas ehsan bagi dia orang menumpang kat Tanah Melayu..last2 sekarang naik kepala nak rampas tanah melayu dari melayu pulak..serupa macam Yahudi nak rampas palestin dari orang palesting yang mengalah accomodate bagi ruang membina negara di tanah asalnya palesting..BOIKOT Yahudi2 DAPigs dulu!!!

  6. WTF says:

    Sesiapa nak boikot mana2 syarikat yg dipercayai menyumbang kepada Israel, dipersilakan!!!

    Tapi jangan lupa boikot perniagaan kaum Cina di Malaysia!!!

    Jangan lupa slogan ini: “BUY CHINESE LAST!!!”

  7. kulaan says:

    Buy chinees last, sehingga mereka menghentikan penghinaan terhadap umat Islam di Malaysia. Pekerja Melayu dilarang memakai tudung…pekerja Melayu dilarang solat Jumaat. Pekerja Melayu disyarat ikut dasar mereka kalau nak kerja di syarikat Malaysia…
    Berjihat di Malaysia dahulu lebih afdal diberi keutamaan….Bila dah kuat baru boleh sembang kemas…

  8. bangKano says:

    Kalo benaq naik boikot syarikat yahudi di negagha ni…pasti kan depa ni terlibat ngan sumbangan & pembiayaan terhadap pemimpin zionis Israel dalam misi nak menghancur kan penduduk Palestin & penganut islam.

  9. raplahjingaa says:

    Tak pe…continue la boikot McDonald, walaupun kesan nya teramat sikit…ingat, kalau tak cukup 5 sen, tak kan dapat nilai sejuta !!

  10. Pak Tho says:

    Anwar tak angkat port pun isu BOIKOT rejim zionis n dan sekutu dgn nya.i. Yang dia peduli kalau isu BONTOT

  11. anakbochek says:

    Kepada umat Islam yang nak memboikot McD go ahead, tapi kenapa McD sahaja? Kenapa tidak Starbuck, Danone dan lain2. Starbuck pun penyumbang besar pada Israel. Info yang saya tahu Starbuck dan McD (Goldenarches) adalah milik Berjaya Group.

  12. polan says:

    Boikot je ..
    Kita boikot mcD ..Marry Brown bagi offer
    Kita boikot tesco ..Mydin buat sale
    Kita boikot Nescaffe ..Alicafe bagi 1 juta
    Kita boikot , boikot sampai ada tekanan ..
    Facebook dah jadi peluru berpandu ciptaan yahudi
    yang dah nak makan tuan..
    Biar mark zuckerberg menyesal seumur hidup

  13. abu says:

    kenapa FACEBOOK tiada dalam senarai? bukan kah ia dari US..

  14. Anak Melayu says:

    Boikot DAP jugak sbb mghina melayu dn kalu menang DAP nk serahkan Tanah Melayu ini pd PAP Singapura. dulu mereka dtg kita terima mereka sebagai rakyat skrg mereka nk pijak kita pulak

  15. Suhaimi says:

    Di Gaza dan Palestin mereka sanggup bergadai nyawa, bermandian darah untuk memperjuangkan islam tetapi kenapa kita di Malaysia takut untuk memboikot syarikat israel yg menyumbang ekonomi mereka utk membunuh rakyat palestin dan Gaza.Dimanakah perjuangan kita. Dimanakah iman kita.

  16. jentayu says:

    masa di US dulu pernah ditanya oleh sorang cikgu dalam kelas siapa yang boleh buat burger yang lebih sedap drpd McD? semua pelajar angkat tangan dan mengaku boleh buat burger yang lagi sedap drpd McD. lepas tu cikgu tu tanya balik, habis tu kenapa McD lagi kaya dari kamu semua? moral of the story : umat islam terutama orang melayu perlu ambil kesempatan daripada boikot ini untuk menawarkan produk/servis yang setanding bahkan lebih hebat daripada yang dikeluarkan Israel dan Negara barat. sebagai contoh McD ni bukannya sedap sangat pun burger mereka buat tapi sebab servis yang cepat, ada drive thru, tempat main kanak2 dan mainan bila beli sesetengah makanan mereka berjaya capture market yang besar. manakala pemboikot juga perlu promosi produk2 alternative keluaran melayu/islam supaya produk pengganti tu akan jadi cara dan gaya hidup baru kepada penyokong2 boikot ini. kalau tak boikot ni takkan ke mana sebab pada akhirnya pengguna akan cari produk dan servis terbaik untuk kelangsungan hidup.

Leave a Reply

Threesome