Menu Utama

Perpecahan Dalaman DAP Serius Sampai Tidak Ada Polling/Counting Agent?

dap_buat_iklan

JARANG atau senang cakap, tidak pernah berlaku dalam mana-mana proses pilihanraya, parti bertanding tidak mempunyai polling agent dan counting agent – tugas yang biasanya dilakukan oleh ahli parti di peringkat akar umbi (cawangan, kawasan, ranting, cabang, bahagian dan sebagainya) pada hari pengundian.

Memang sepatutnya orang kawasan itu sendiri yang buat kerja-kerja tu semua sebab tugas itu antara lain memerlukan mereka yang kenal dengan pengundi (berbanding orang luar).

Sebagai contoh, keputusan-keputusan ramalan (sebelum keputusan rasmi dikeluarkan) adalah biasanya dibekalkan oleh wakil calon berdasarkan pemerhatian semasa proses pengundian berlangsung.

Kalau tak kenal pengundi, macam mana nak ramal dia akan undi parti itu atau tidak?  Itu baru satu, ada banyak lagi sebab kenapa orang tempatan penting.  Nak tahu pastikan pengundi yang datang sama dengan kad pengenalan pun, dia juga.

Tapi bila DAP dalam PRK Teluk Intan ini meminta sukarelawan untuk membuat kerja-kerja tersebut sehingga membuat iklan di Internet, itu memberi maksud bahawa tidak ada / tidak cukup ahli akar umbi yang boleh digerakkan atau dalam maksud lain, ada perpecahan yang berlaku dalam parti tersebut.

Secara tidak langsung, membuktikan bahawa benarlah bahawa DAP Perak – dalam kes PRK Teluk Intan ini, memang mengalami perpecahan dalaman antara 3 kem yang berlainan seperti yang diwar-warkan sebelum ini.

Katanya, ini adalah lanjutan dari tindakan DAP Pusat mencalonkan orang luar dan mengenepikan calon tempatan yang dilihat lebih layak dan ada peluang untuk mengisi kekosongan tersebut.

Penulis tidak pasti bagaimana keadaan ini boleh memberi kesan kepada pola pengundian 31 Mei nanti kerana penulis tahu, di Teluk Intan ini, sentimen lebih memainkan peranan berbanding dengan pergolakkan dalaman parti.

Sebab itulah dalam PRU13 yang lepas, kita lihat DAP menang lebih banyak kerusi parlimen/DUN (walaupun hanya ada lebih kurang 100,000 ahli) berbanding PKR yang mendakwa kononnya ada setengah juta ahli atau PAS yang ada berjuta-juta ahli – kerana mereka bergantung kepada sentimen, antara lain sentimen perkauman dan agama untuk menarik sokongan.

Bagaimanapun, penulis percaya keadaan ini sedikit sebanyak pasti akan memberi kesan kerana sokongan akar umbi ini dalam mana-mana parti politik adalah sangat penting.

Tanpa sokongan peringkat bawahan seperti di Teluk Intan sekarang, ia boleh menyebabkan majoriti undi merosot dengan banyak atau lebih teruk, kalah terus.






14 Komen to Perpecahan Dalaman DAP Serius Sampai Tidak Ada Polling/Counting Agent?

  1. system baru says:

    mana dewan pemuda pr tak ada ke yg nak tolong

  2. baba says:

    barua dap kan ada….pas boleh buat kerja utk dap

  3. raplahjingaa says:

    DAP tak kesah sangat…macai PAS ramai yang sanggup jadi galang ganti, tak cukup korum makan babi kat restaurant…mat sabu ada. Tak cukup polling agent…bebudak amal PAS ada.

    DAP akan mempergunakan cacai PAS pada tahap maksimum di Teluk Intan…itu pasti.

  4. acid says:

    Hehehehe.

  5. gambus says:

    apalaa sangat macai PAS nak jadi polling agent ngan counting agent ni , sedangkan dah jelas macai PAS yang bawak calon DAPigs tu masuk ceramah kat kawasan melayu walaupun dengan TERANG dan JELAS dia TOLAK HUDUD !!! hahahaha inilah sikap munafik pemimpin dan macai PAS

  6. dkds says:

    nampaknya Pas kawasan teluk intan tidak banyak membantu DAP…itu sebab terjadi masalah begini…adakah Pas teluk intan boikot kerana DAP menyenaraikan seorang wanita islam yang tidak menutup aurat dan menolak hudud?

  7. itsme says:

    mrk sebenarnya yakin yg kerajaan dan spr sebenarnya amat telus tidak spt mrk dan pkr mahupun pas yg sering kali diulit penipuan bagi setiap kali pemilihan parti berbanding umno atau pru atau prk.. ini masyarakat kena faham betul!! masakan boleh mrk yg sentiasa berburuk sangka dan dalang kod semua kerja2 dajjal ini membiarkan shj spr menjalankan kerja mrk tanpa diawasi melainkan tahap keyakinan mrk yg amat tinggi kpd spr. Nah rakyat semua inilah bukti yg kerajaan adakah kerajaan yg terpimpin dgn kejujuran bkn lah spt parti pembangkang.

  8. sireh ke gagang says:

    Kerana ROKET , semua macai spesis lebai sangkut , budak rempit , budak tak lulus universiti sanggup jadi barua dan paria semasa kiraan undi nanti . aku harap , org teluk intan berfikir waras dan rasional .pilih calon yang ada sokongan kukuh (parti sebagai kerajaan) semasa memangkah kertas undi nanti. jangan ulangi kesilapan org kajang . 1 pangkahan yang silap , mengakibatkan seluruh teluk intan akan duduk dalam kesusahan selama bertahun nanti . sentimen tolak tepi . utamakan parti yang bertanding dan hasil kerjanya selama ini dari peribadi calon . dato mah walau dia cina , tapi dia ada pengalaman sebagai ahli parlimen .undilah untuk pembangunan kawasan dan masa depan anak cucu . bukan sebab termakan hasutan dan fitnah .

  9. hasnul rahman says:

    Salam 1Malaysia,
    Persoalan itu tak jadi kudis pada DAP.
    Pengundi kaum imigran cina berada dalam poket Lim Kit Siang dua beranak.
    Kalau PKR parti anak beranak Anwar Ibrahim, DAP pula adalah parti politik milik peribadi Lim dua beranak.
    Itu benggali dan melayu murtad yg jadi calon hanya sebagai alat Lim Kit Siang saja.
    Si benggali untuk raih simpati kerana kematian Karpal, sementara si Melayu M<urtad tu pulak sekadar hiasan untuk membuktikan DAP tidak meminggirkan kaum Melayu.

    Pengundi kaum imigran cina di Teluk Intan tetap akan menyokong DAP kerana kpd mereka hanya melalui DAP saja negara ini boleh jadi milik kaum imigran cina.
    Lagipun, biasanya pengundi cina tinggal berkelompk.
    Maka urusan mengarah dan memaksa mereka mengundi DAP sangat mudah dilakukan.
    Kebiasaannya, dalam komuniti kaum cina ada ketua masyarakat.
    Dan ketua itu biasanya bergerak ala kongsi gelap.
    Ugut-mengugut akan dijadikan senjata untuk menakut-nakutkan kaum imigran cina supaya kekal mengundi DAP.
    Wallahhua'lam.

  10. decepticon jr. says:

    x perlu tu smua kerana mereka yakin akan menang dengan sokongan 95% orang cine dan 20% melayu badigol serta 80% india.nak kira jumlah banyak2 pun software excel nti problem plak.maklumlah pirate punye….

  11. yon76er says:

    Barua DAPigs banyak bersepah kan diPerak….

  12. Jambol says:

    Cina akan tetap mengundi DAP kerana label “Dyana, Product of LIM Kit Siang” terpampang luas di seluruh kawasan itu. Lihatlah nanti.

  13. hasnul rahman says:

    Salam 1Malaysia,
    yon76er.
    Bukan saja barua tapi ‘komunis’.
    Bukankah Ong Boon Hua atau Chin Peng tu juga adalah kelahiran Perak?
    Begitu juga dgn Rashid Maidin dan Abdullah CD.
    Di Perak memang sarang komunis.
    Cuma Melayu bangang saja yg tak faham dan buta sejarah.
    Melayu mudah lupa ler katakan.

  14. raplahjingaa says:

    Ngeh bersaudar tengah angin satu badan kat kit siang…depa ada orang depa, DAP pusat ada oarang depa, dok bergaduh nak letak croni masing-masing jadi calun. Kit siang cari jalan keluar dengan letakkan minah hingusan kat Teluk Intan dengan harapan minah ni dapat tarik pengundi melayu…pengundi cina depa tak kesah sangat dah 90% secured.

Leave a Reply