Menu Utama

Kristian Indonesia Haramkan Nama Allah Dalam Bible – Sarjana

Ketika sesetengah pihak menjadikan Indonesia, negara umat Islam teramai di dunia, sebagai contoh bagi menghalalkan penggunaan kalimah Allah, seorang sarjana agama itu kini memberikan gambaran sebaliknya.

Prof Dr Menahem Ali, sarjana dalam bidang agama Kristian dan pengajian semitik berkata, terdapat sebahagian penganut Kristian di republik itu menolak penggunaan kalimah “Allah” dalam Bible.

“Di Indonesia lebih kejam menurut saya, ada kelompok Kristian yang mengharamkan nama Allah dalam kitab Injil kerana ia dianggap (mereka) berhala umat Islam,” kata pensyarah Universiti Airlangga, Surabaya, itu.

Beliau berkata demikian sewaktu sidang media “Seminar Kalimah Allah dan Kristologi Nusantara” di Shah Alam, pagi ini. – Malaysiakini.com


10 Komen to Kristian Indonesia Haramkan Nama Allah Dalam Bible – Sarjana

 1. raplahjingaa says:

  Di Malaysia lagi la pelik….ada lebai-lebai yang kononnya alim menggalakan orang Kristian guna kalimah Allah dalam bible dan gereja.

 2. acid says:

  Memang pelik dan tersangat lah pelik !

 3. adi says:

  ingat lah IBADATdalam ISLAM ada empat ia itu ibadat hati kerana ALLAH, ibadat mulut kerana ALLAH, ibadat angota kerana ALLAH dan ibadat harta kerana ALLAH. Dan ALLAH telah meletakan hukum iaitu syariat (agama islam) 2 yang disuruh 2 yang dilarang dan 1 harus. Hukum kedua adalah hukum jazak (hukum pembalasan) iaitu buat baik di dunia dibalas baik di akhirat buat yang ALLAH murka dibalas azab di akhirat. Maka berpegang lah dengan Aqidah Islam.

 4. syaa says:

  ALLAH SWT TUHAN YG SATU.HANYA DIA YG DISEMBAH.PERSOALANNYA ADAKAH AGAMA KRISTIAN ITU MENYEMBAH ALLAH SWT?JAWAPANNYA SUDAH TENTU TIDAK.JADI UNTUK APA MEREKA MENGGUNAKAN NAMA SUCI ALLAH JIKA AKIDAH MEREKA SUDAH SESAT DAN TIDAK MENYEMBAH ALLAH SWT.ADAKAH UNTUK MEMPERMAINKAN ALLAH SWT DAN MEMPERBODOHKAN ISLAM?MENGAPA ADA ORANG ISLAM YG SANGGUP MEMBIARKAN NAMA ALLAH DIPERMAINKAN.

 5. Bila la tanah melayu nk gazetekan sepenuhnya kalimah kepada islam sahaja macam brunei ni? Senang cita
  Rasanya tadak masalah dah lepas tu.

 6. gambus says:

  memang laa pelik kat eropah terutama Amerika sendiri TAKKAN GUNA NAMA ALLAH untuk nama Tuhan , benda ni berlaku kat Malaysia jeee , kesian aku tgk dorang ni , nama tuhan sendiri pun taktahu dan boleh berubah mengikut kepentingan politik hahahahaha

 7. Pejuang IMR says:

  Soalan Mudah
  Orang Kristian di Malaysia ni sembah Allah ke?

 8. alimedanbaru says:

  dunia Kristean yg penuh hipokrit, gereja-gereja eropah yg hilang semangat, masyarakat kristean yg rosak aklak, pengamal sex bebas, bersekududukan sebagai amalan biasa, pakaian wanita yg tidak menutup aurat dan telanjang , MAKA MEMANG TIDAK LAYAK MEREKA MENGGUNAKAN KALIMAH ALLAH.
  Apakah manusia yg menjadikan manusia yakni Nabi Isa a.s sebagai berhala untuk disembah layak gunakan Kalimah ALLAH.
  Yang pasti penganut Kristen dinegara ini sejak seratus tahun yg lalu bukan asal beragama Kristean, mereka asal Buddha, Hindu dan penyembah roh dato nenek.Agama Kristean pun mereka tak faham tiba-tiba nak mengusik agama Islam, MAKA JELASLAH MEREKA MEMANG BUTA AGAMA, BODOH DAN TAKBUR TIDAK MAHU MENGKAJI ISLAM DENGAN MENDALAM UNTUK MELIHAT KEBENARAN HAKIKI!

 9. acid says:

  Ya lah depa memang bodo, sdr alimedanbaru , yg melayu Islam sokong tu pehal ?

 10. acid says:

  Sdr. Rap , depa pakai hujah dan dalil mana agaknya ????

Leave a Reply