Menu Utama

GST: Tak Faham Satu Hal, Ikut Anwar Apahal Pulak?

infographic_GST_size1fb1

SEMALAM penulis beri sedikit penjelasan mengenai GST dalam bahasa yang mudah orang faham.  Menariknya, ada komen yang menyalahkan kerajaan kerana tidak menjelaskan tentang GST walaupun dah berbagai kempen dijalankan, dari papan tanda, sesi penerangan, iklan TV/Radio, Internet jangan cakaplah, bersepah.

Orang ini macam komunis baru keluar hutan, dunia dah berubah, dia macam itu jugaklah lagi.

Dalam konteks Malaysia hari ini, komen yang sebegitu menunjukkan, isunya bukan tak faham, tapi sengaja taknak faham.  Yang kerajaan dengan pelbagai kempen dikatakan tidak memberi penjelasan kepada rakyat, tapi yang Anwar dengan satu dua ceramah, dikata memberi penjelasan kepada rakyat maka itu terima saja apa dia cakap?

Bodoh jenis macam manakah ini?

Cuba beri satu bentuk komunikasi yang kerajaan belum pernah guna untuk jelaskan kepada rakyat?  Satu cukup, tak usah banyak.  Ada?  Mungkin orang ini mahu kerajaan ketuk dari satu pintu ke pintu beri penjelasan pasal GST?  Kalau macam itu, lebih baik kembali hidup pada zaman batu.

Logiknya, kalau buat macam itu, bila masanya yang nak habis bagi penjelasan?

Jadi isunya disini, kalau ada pun yang tak faham GST kerana konon kerajaan tak beri penerangan (bukan sebab lain), itu bukan salah kerajaan, tapi sebab diri itu dah memang pembangkang, bangkang sajalah apa pun yang kerajaan buat.  Baik ke buruk, itu belakang cerita.

Kita dah masuk fasa nak kerajaan kaji semula apa yang patut dikecualikan dari GST dah, tapi ada balaci yang masih tak faham GST dari atas sampai bawah.

Jenis ini lawan kerajaan tapi harap kerajaan untuk beri penjelasan kepada mereka sampai faham!!  Anway, banyak sangat telan air liur Anwar sampai tak tahu bahawa takkanlah kerajaan BN nak seusahkan hidup rakyat dengan cukai yang membebankan?

Ini kita cakap pasal kerajaan BN, bukan macam kerajaan Pakatan, sanggup seksa rakyat akibat perbezaan politik, macam catuan air di Selangor beberapa bulan sebelum ditamatkan (tanpa jaminan tidak berulang) 1 Mei hari itu.

Kerajaan BN, buat apa pun mesti atas kepentingan rakyat. Kalau ada masalah pun di peringkat pelaksana sajalah, bukan diperingkat pembuat dasar.  GST bukan cukai baru tapi cukai sedia ada yang dipertingkatkan supaya lebih telus disamping pelbagai pembaharuan lain.

Sudah tentu perubahan ini bermaksud akan ada pengurangan dan ada juga kenaikan secara minimum.  Contoh, rakyat kena bayar tambahan cukai 6% pada pembelian yang tidak dikenakan cukai sebelum ini, tapi 6% itu adalah dari kos yang telah diturunkan hasil penghapusan cukai jualan 10% setelah perlaksanaan GST!!

Pendek kata GST ini akan menguntungkan semua pihak, kerajaan dan rakyat.  Ya, dalam apa sistem sekalipun, ada kelemahan tapi ada juga kebaikan, ini sistem manusia bukan sistem Tuhan.  Yang penting apa pun kebaikan tu kita perbaiki bersama, bukan bantah bila GST belum pun dilaksanakan lagi.

Yang buat kerja itu hanya orang kurang cerdik, dan sememangnya yang puja Anwar Ibrahim ni kurang cerdik segala segi pun.

Penulis sendiri pun ada satu komen pasal GST ini, iaitu terlalu banyak kuasa diberikan kepada satu agensi untuk mengawal selia perlaksanaan GST.  Soalnya bukan apa, penulis tengok cerita rokok seludup saja cukup dah, ini pun agensi berkenaan tak mampu nak bendung.

Bimbang kalau setelah GST dilaksanakan nanti, jika ada individu atau syarikat yang tidak mematuhi sistem yang diperkenalkan, bagaimanakah agensi berkenaan yang sedia terbeban dengan pelbagai tugas sekarang, mampu menjalankan tugas dengan berkesan?

Itu saja kerisauan, tapi penulis sentiasa yakin kerajaan BN akan ada jalan.






27 Komen to GST: Tak Faham Satu Hal, Ikut Anwar Apahal Pulak?

  1. system baru says:

    syarikat sekarang banyak menipu cukai dia kenakan cukai bukan2 hotel termasuk hotel milik keluarga anwar itu dah kena cukai bukan2 service table , service room, semua kena banyar 10% dan sst 6% semuanya 16% kerajaan hanya dapat 6% sst, lagi 10% dimakan syarikat..
    aku yakin di belakang anwar ini mesti ada syarikat besar sokong dia utk merusuh sebab tak dapat syarikat menipu cukai lagi

  2. mzma says:

    Nie baru betul.. Harga pasaran turun disebabkan oleh perbezaan kadar GST & Sales Tax iaitu sebanyak 4% bukannya seperti artikel sebelum ini yang menyatakan “Harga turun disebabkan oleh rebat 1% cukai pendapatan syarikat yang diberikan oleh Kerajaan”.

    Kalo admin masih tak paham, rebat cukai pendapatan 1% yang diberikan oleh kerajaan itu adalah untuk menampung peningkatan kos operasi yang harus “DISERAP atau Absorb” oleh Syarikat setelah GST dilaksanakan, kos-kos tersebut terdiri dari caj-caj GST keatas sewa kilang/pejabat, kos penyelenggaraan mesin, peralatan pejabat, aset & sebagainya. Ianya juga dikenali sebagai GST “Non-Claimable atau Tidak Boleh Dituntut”.

    Kalau tidak ada latar belakang perakaunan & perniagaan jangan hentam tulis aje… tidak salah bertanya kalau tidak pasti.. Inilah puak2 yang akan merosak BN, puak2 yang tidak boleh ditegur.. ditegur sahaja terus melenting, kata macai PR dan sebagai.. kalo tidak silap aku lerr, Pak Chot aka “karam singh walia UMNO” & SUB kewangan En Jamal kata puak2 nie dah dihapuskan… ekkeeelehh masih wujud lagi rupanya…nie saki-baki nya la kot…

  3. hentam ajelah says:

    …..penulis kena paham….malaysia merdeka lebih kurang 5 dekad yg lalu..separuh drpdnnya generasi terdahulu hanya mengharakn kerajaan bersikap amanah tapi hakikatnya tidak sebegitu.Sepatutnya kerajaan lebih peka kepada cara penyampain bukan medim prnyampaian. Contoh mudah interviw dikhalayak ramai apa itu anjakan paradigma……kerjalah kerana allah…

  4. system baru says:

    mzma setuju, yg takut syarikat akan adakan alasan untuk naik harga barang selepas sst di hapus kan sebab tak dapat 10% lagi, bn bersiap sedia hadapi penipuan syarikat besar ini, kerajaan kpdnkk mesti berkerjasama persatuan penguna, aku yakin pr akan jadi main isu apabila masa perayaan berlaku nanti main isu baju budak lebih mahal selepas gst dilaksanakan, alasan syarikat tak dapat 10%

  5. mooo says:

    Memang secara umumnya GST merupaka satu mekanisme yg efficient yg diguna pakai oleh negara2 maju untuk collect taxes.

    PR menyatakan ketirisan, rasuah, incompetencies menyebabkan kerajaan terpaksa melaksanakan GST ini. Contoh terdekat Negara Singapore.

    i. Di sebabkan perkara2 di atas, kerajaan terpaksa melaksanakan GST.
    ii. Kat sini, pandai pulak Kjaan ambik Singapore sebgai contoh. Singapore punya kemajuan, transparency, competency and efficiency, tak nak pulak di contohinya…???

  6. mzma says:

    Nie ada satu soalan kepada admin yg bijak pandai nie… artikel sebelum ini juga ada menyatakan Peniaga yang jualan tahunnya dibawah RM500,000 tidak wajib caj GST. Pada umumnya 99.9999% Peniaga ini tertakluk kepada “Cukai Pendapatan Individu” atau dibawah akta “ROB” dan bukannya dibawah akta “ROC – Cukai Pendapatan Syarikat”.

    Ambil contoh:- Kedai Membaiki Motosikal, Pengguna menukar Tayar..

    Sekiranya Peniaga ini mendapat bekalan dari Pemborong/Pembekal dengan harga “TERMASUK CAJ GST”. Bagaimanakah Peniaga ini nak tuntut kembali GST tersebut? Adakah dengan cara/langkah:-

    1) Peniaga harus menyerap kos GST tersebut (kurang keuntungan)? Mungkinkah????
    2) Menaikan harga barang jualan tersebut? Yang selalu terjadi!!!!!!
    3) Menaikan kadar upah kerja yang dilakukan? Mungkin juga?????

    Cuba admin yang bijak pandai ini jelaskan:—-

  7. adi says:

    mcm cat selangor ke. atau kerajaan dap penang yang tak bolih pakai.

  8. Shah says:

    Dulu makan di restoran service tax 10% and government tax 6%. Jumalahnya 16%. GST hanya 6%. Siapa ikut memang kira dua kali sebab depan boleh belakang pun boleh

  9. system baru says:

    moo negara miskin ada gst macam india 20% dan pakistan 17% gst kita baru laksanakan 6% gst dah bising ambil contoh negara miskin kenapa puak pr takut ambil contoh negara miskin ada gst

  10. system baru says:

    mooo kena rajin2 baca buku
    World Journal of VAT/GST Law

  11. mooo says:

    Baguih la…

    nanti hang pi buat perhimpunan aman sokong GST

  12. mooo says:

    System baru,

    Jiran kita GDPnya 5 kali ganda dari kita, tak nak pulak hang contohi kejayaan depa???

  13. system baru says:

    moo dah kalah ke? indonesia 5kali ganda gdp disebab gst
    http://indonesia.angloinfo.com/money/general-taxes/vat-gst/

  14. WTF says:

    Soalam mzma kepada admin adalah soalan berbentuk specific

    In truth, kerajaan Malaysia galakkan mana2 syarikat tak kira berapa threshold income dalam tempoh 12 bulan untuk mendaftar dgn GST. Saudara mzma boleh refer pada article berikut:

    http://www.sagegst.com/index.php/11-featured-malay/32-mengapa-perniagaan-perlu-mematuhi-dan-mendaftar-untuk-gst

    Saya cuba sedaya upaya menjawab soalan saudara mzma sebaik mungkin:

    Sekiranya Peniaga ini mendapat bekalan dari Pemborong/Pembekal dengan harga “TERMASUK CAJ GST”. Bagaimanakah Peniaga ini nak tuntut kembali GST tersebut? Adakah dengan cara/langkah:-

    Jawapan sudah past peniaga tersebut tak boleh tuntut kembali GST dari kerajaan Malaysia kerana tidak berdaftar.

    1) Peniaga harus menyerap kos GST tersebut (kurang keuntungan)? Mungkinkah????
    Jawapannya tidak, kerana kos GST tersebut akan diserap oleh para pembeli pada harga barang jualan.

    2) Menaikan harga barang jualan tersebut? Yang selalu terjadi!!!!!!
    Jawapannya ya, sekiranya hanya bergantung pada faktor GST tersebut.

    3) Menaikan kadar upah kerja yang dilakukan? Mungkin juga?????
    Jawapannya tidak tahu. In truth, kenapa nak naikkan kadar upah, sedangkan yang perlu diabsorb hanyalah GST yang tak boleh dituntut kembali daripada kerajaan Malaysia.

    Hope the above helps.

  15. system baru says:

    ini di india pula gst kadar gdp meningkat di sebab gst
    http://businesstoday.intoday.in/story/a-welldesigned-gst-can-boost-gdp-growth-by-2percent/1/8474.html

  16. WTF says:

    Apa hang cerita ni Mooh???

    “Memang secara umumnya GST merupaka satu mekanisme yg efficient yg diguna pakai oleh negara2 maju untuk collect taxes.

    PR menyatakan ketirisan, rasuah, incompetencies menyebabkan kerajaan terpaksa melaksanakan GST ini. Contoh terdekat Negara Singapore.

    i. Di sebabkan perkara2 di atas, kerajaan terpaksa melaksanakan GST.
    ii. Kat sini, pandai pulak Kjaan ambik Singapore sebgai contoh. Singapore punya kemajuan, transparency, competency and efficiency, tak nak pulak di contohinya…???”

    So, ikut teori Mooh, sekarang ni FUCKUTAN RETARD sokong GST untuk menghapuskan ketirisan, rasuah dan incompentencies dalam kerajaan Malaysia???

    Dah tu dalam Parliment, kenapa pihak pembangkang angkat PLACRAD tolak GST, kalau ikut teori Mooh patutnya FUCKUTAN RETARD sokong GST la demi menghapuskan ketirisan, rasuah dan incompentencies dalam kerajaan Malaysia.

    Tapi yang berlaku adalah sebaliknya, pihak pembangkang setakat angkat PLACRAD tolak GST, yg mana INDIRECTLY tiada ketirisan, rasuah dan incompetencies dalam kerajaan Malaysia pimpinan UMNO/BN!!!

    Mooh….hang MABOK ka hari ni????

    Hehehe…apa hang cerita ni Mooh!!!

  17. MemangTerok says:

    Bangkang untuk kebaikan rakyat dan pembangunan negara sendiri. Bangkakng untuk memperbetulkan silap, menambah baikan yang sudah baik.

    Bukan bangkang dengan mata tertutup rapat , membuta hati , mengunci minda.

    Malang sungguh pembangkang Malaysia. Masa mengundi PRU dikatakan ada pengundi hantu, berlaku blackout.

    Sekarang black out betul2 berlaku. Pengundi hantu betul2 muncul. Tapi dari pihak mana?. Ini jenis pembangkang Bangang.

  18. anakbochek says:

    Mooh said,
    Memang secara umumnya GST merupaka satu mekanisme yg efficient yg diguna pakai oleh negara2 maju untuk collect taxes.

    PR menyatakan ketirisan, rasuah, incompetencies menyebabkan kerajaan terpaksa melaksanakan GST ini. Contoh terdekat Negara Singapore.

    i. Di sebabkan perkara2 di atas, kerajaan terpaksa melaksanakan GST.
    ii. Kat sini, pandai pulak Kjaan ambik Singapore sebgai contoh. Singapore punya kemajuan, transparency, competency and efficiency, tak nak pulak di contohinya…???

    1. Jadi untuk mengelakkan ketirisan, rasuah dan incompetencies kerajaan terpaksa melaksanakan GST? Baguslah kalau macam tu, maknanya kerajaan kita pro aktif.
    2. Maknanya di sini juga, selepas pakai GST Singapore menjadi maju, transparent, comptent dan efficient. Bukankah itu menunjukkan kita mencontohi Singapore.

    Sebenarnya apa yang kau nak tulis ni mooo. Mooo baik jangan komen soal politik dan hukum Islam sebab orang tak faham apa yang kau nak sampaikan. Hi hi hi…

  19. anakbochek says:

    Mooo, kerja demo mendemo ni biarlah puak fuckutan yang buat. Tak manis la penyokong kerajaan nak ambil alih kerja bangang puak fuckatan. Dah ditakdirkan sejak azali lagi itu lah satu-satunya kerja yang fuckatan boleh buat. Opppsss…. tidak lupa, fuckutan juga pakar dalam bab kutip derma dan songlap masuk poket sendiri.

  20. mzma says:

    Hanya untuk info: Bahasa Perakaunan..
    Vendor → Pengilang → Pemborong → Peniaga = Adalah Entiti yang diberi kebenaran melalui lesen yang dikeluarkan oleh pihak Kastam untuk mengutip cukai GST, erti kata lain ialah “AGEN” kepada Kastam.

    Admin
    Terima kasih kepada jawapan yg diberi. Dari jawapan tersebut, saya boleh buat kesimpulan bahawa Kerajaan masih tercari2 jalan/formula untuk melaksanakan GST dan masih banyak kelemahan khasnya kepada peniaga yang tidak wajib caj GST (<Rm500k) kerana "GST adalah HAK KERAJAAN" Vs "GST adalah KOMITMEN PENGGUNA".

  21. mooo says:

    Habis tu sapa yg demo depan Bangunan Komtar? Sapa yg demo dgn kepala Lembu??

  22. mooo says:

    Nak elakkan ketirisan nak laksanakan GST???

    Podachit??

    Kak Jat RM250 juta, apa kaitan dgn GST? Macam mana GST boleh selesaikan?

    Bodo…

    Part collection ikut singapore, part competencies, Transparency, efficiency macam mana pulak???

  23. WTF says:

    Apa hang MEROYAN lagi ni Mooh!!!

    Tulis BERBELIT4444, tu la Mooh lain kali jangan cut & paste selalu. Nanti bila tulis using your own words, terus Mooh tulis yg bukan4444.

    You need lots of practice Mooh, and jangan lupa pesanan SAMM/ANARKI (PGayR) kepada Unit Amal PAS (PAS):

    “Macam ni nak lawan kerajaan, KEPALA BUTUH LA!!!. DUDUK DENGAR CERAMAH!!! Ni la Melayu, ni la MELAYU, MELAYU UMNO!!! WOOOOOOHHHHHH!!!”

    Hehehehe, TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER MOOH!!!

  24. WTF says:

    Saudara mzma,

    I am not a representative of MYKMU, apatah lagi kerajaan Malaysia.

    I am forumer here, just like you.

  25. raplahjingaa says:

    geng pgayr…kalau tak sebut benda tu, 2 hari depa tak boleh tidur malam !! nak lawan kerajaan konon….hehehe, seluar dalam pun mak bapak depa belikan, lawak la depa ni.

  26. gambus says:

    untuk membalas kenyataan saudara mzma , seeloknya aku saran patut tukang tulis artikel tulis dan membalas diruangan komen . baru elok rasanya ..

    dah dibuktikan sebelum ni walaupun penurunan tax dan segala insentif kerajaan , tapi kenaikkan harga ini dimanipulasi oleh peniaga tamak sahaja , bukan masalah tax !

  27. gambus says:

    moo lembu oo moo lembu , kau mabuk kee bila tulis ni . . tak habis-habis kak ijat laa , tiba-tiba demo kat komtar dan pasal kepala lembu hahahaha mabuk tak habis-habis kau ni

Leave a Reply

Threesome