Menu Utama

Dyana Sofya Sebagai Jambatan Melayu-DAP?

dyana2Baik Nga Kor Ming, Lim Guan Eng, Lim Kit Siang mahupun para penyokong Pakatan Rakyat, calon DAP untuk P.76 Teluk Intan, Dyana Sofya dikatakan sebagai jambatan yang menghubungkan jurang perbezaan kaum. Dyana Sofya diberikan imej sebagai duta perpaduan. Para penyokong Pakatan Rakyat pula, bersorak dan bertakbir, malah ada sesetengahnya mengalirkan air mata kegembiraan dan terharu kerana kesanggupan DAP untuk mengangkat seorang anak Melayu sebagai calon mereka di PRK Teluk Intan.

Apakah benar seperti yang diberitahu oleh para pemimpin DAP itu kepada orang Melayu totok yang mudah ditololkan dan dipersonakan dengan cermin perpaduan serta muhibah? Apakah benar DAP sudah beralih arah daripada sebuah parti yang menentang Melayu, Bumiputera dan Islam kepada sebuah parti yang menerima Perlembagaan Persekutuan tanpa sedikit pun mempertikai mana-mana Artikel, Fasal atau Klausa Perlembagaan Persekutuan?

Prinsip dan asas kewujudan DAP pada tahun 1965 selepas PAP dan Lee Kuan Yew dipisahkan dari Malaysia adalah MALAYSIAN MALAYSIA. Konsep Malaysian Malaysia itu sendiri merupakan konsep yang mempertikaikan Artikel 152, Artikel 153, Artikel 11 (4) dan secara keseluruhan Perlembagaan Persekutuan yang memberikan pengkhususan dan keistimewaan kepada Melayu, Bumiputera dan Islam. Konsep Malaysian Malaysia juga menentang Dasar Pelajaran Kebangsaan sama ada Laporan Razak 1956 mahupun Laporan Rahman Talib 1960.

Bagaimana dikatakan DAP memperjuangkan perpaduan kalau teras kewujudan negara ini, dipertikaikan pada setiap masa?

Bahkan Dyana Sofya sendiri turut mempertikaikan institusi pengajian tinggi awam yang diwujudkan oleh kerajaan berlandaskan kepada peruntukan Perlembagaan, walaupun dia sendiri lulusan institusi pengajian tinggi awam itu. Daripada maklumat yang diterima, Dyana Sofya berjaya memasuki UiTM menerusi ‘jalan belakang’ iaitu dengan menggunakan Ibrahim Ali yang merupakan Presiden PERKASA.

Ibunya adalah AJK PERKASA generasi pertama yang mempunyai hubungan akrab dengan Ibrahim Ali.

Dyana Sofya juga yang mempertikaikan KALIMAH ALLAH yang hanya dibenarkan untuk umat Islam manakala penerbitan Bible tidak dibenarkan menggunakan kalimah ALLAH untuk menggantikan istilah GOD atau TUHAN. Menurutnya, larangan yang dibuat oleh kerajaan Malaysia merupakan satu bentuk kezaliman kepada kebebasan beragama di negara ini.

Sedangkan sebagai seorang peguam lulusan UiTM, amat mustahil Dyana Sofya tidak tahu peruntukan yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, khususnya membabitkan Artikel 152 dan Artikel 153 yang memerlukan persetujuan Majlis Raja-Raja berdasarkan Artikel 159 (3) sekiranya hendak digubal atau dipadamkan.

Justeru, perjuangan DAP sebenarnya adalah untuk mewujudkan ketidakstabilan kepada negara ini. Cerita-cerita tentang keterbukaan sebagaimana yang cuba didogmakan oleh DAP, tidak lain dan tidak bukan hanyalah upaya untuk memastikan pelbagai kaum di dalam negara ini, khususnya orang Cina dan Melayu saling curiga-mencurigai dan akhirnya sehingga menumpahkan darah.

dyana

Justeru, bagaimana para pemimpin DAP itu tanpa sebarang perasaan malu mendakwa, pencalonan Dyana Sofya merupakan pemecah tembok permusuhan antara kaum di negara ini, sedangkan hakikatnya bukan merapatkan jurang sebagaimana yang didakwa, sebaliknya sebagai pencetus pergaduhan dan permusuhan antara kaum?

Bagaimana orang yang mempertikaikan kedudukan Melayu, Bumiputera, Islam, Raja-Raja Melayu dan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan boleh dilabelkan sebagai DUTA MUHIBBAH dan Perpaduan?

Hanya orang bodoh dan enggan mengkaji segala perilaku serta perjuangan DAP sahaja yang akan bersetuju dengan kenyataan Lim Guan Eng, Lim Kit Siang, Teresa Kok, Nga Kor Ming serta beberapa orang pemimpin DAP yang lain!






16 Komen to Dyana Sofya Sebagai Jambatan Melayu-DAP?

  1. arhi says:

    Wlaupun ia berbangsa melayu akan tetapi perangai,sikap takubah spt cina maka samalah dgn orang cina,tengoklah cara penampilan wajahnya adakah cerminan seorang muslim eg dari segi auratnya sebagaimana yg diinginkan Pas dalam hal ini bagi orang Pas yg memberi sokongan kpd betina ini ternyata mereka ini munafik dan teramat gilakan kuasa tanpa memkiirkan prinsip perjuangan yg dilaung2kan

  2. anti-pas haramjadah says:

    Perempuan sundal yg tlh diliwat oolh dapig. Cth yg diagungkn olh muslimat pas

  3. hentam ajelah says:

    …….cina tu tayang , dia orang pun paham demokrasi…….melayu pun ke tepi….tepi…tepi…

  4. kayu says:

    Muhibah dan perpaduan bagi komunis DAP adalah bermakna bila semua hak orang disapu oleh mereka dan agama Kristian menjadi agama rasmi iaitu matlamat perjuangan parti komunis pencacai Yahudi ni..matlamat mereka hanya satu melemahkan atau menghapuskan terus kekuatan Islam di negara ini,,…!!!,,. iaitu selari dengan matlamat Yahudi seluruh dunia…!!!.tak percaya cuba lihat disini strategi pemusnahan Islam..!!!

    http://misterimh370.blogspot.com/

  5. tengkudin says:

    kufur dah budak ni..kalau ikut cakap Harun DIn sebab pertikaikan kalimah ALLAH!!!…
    TUNKU AZIZ pun dah tau temberang DAP!
    CEC DAP pun tak sah lagi..

    jadi ayam simpanan la budak ni

  6. sireh ke gagang says:

    1 Lagi Boneka DAP tajaan ngar & ngeh . selepas era nizar , budak pmpn ini pulak di jadikan patung suruhan parti cauvinis itu .Hai melayu Perak , jangan ulangi kesilapan 2008 . mahukan anda berdepan sekali lagi dengan syarat merepek tanah pajakan 999 tahun ?

    1 undi kepada bdk pmpn ini , beerti melayu perak bersedia mengulangi peristiwa 2008 !

  7. tengkudin says:

    PAS taknak tegur soh minah ni tutup aurat ka? atau suka tengok pompuan muda ke?? hehe

  8. lang buana says:

    Tidak kira apa saje statement dari pihak pembangkang,para penyokong tetap memberi sokongan padu nak pastikan calonnya menang walaupun calon bidan terjun. Nothing else matters…asalkan menang…walaupun lebih buruk dari baik…ada dia org kisah…sokong dulu…cerita kemudian…janji masukkkkk

  9. korokstabang says:

    Pas gagal samasekali jangan kata mau tarbiah cina dap skang melayu pulak dah kena kokek sama dap bodo punya pas

  10. anoi says:

    betul tu tengkudin kufur kah amoi melayu tu? pas tak kan komen apa2 alasan mereka rumah tangga orang toksah masuk campur… bingai punya puak.

  11. Baba says:

    Apa ni ibrahim ali , ahli perkasa pun boleh join dap ka.

  12. Culup licik cina pecah belah kan org malayoo….nahh sekarang malayoo bertelagah dan terus bertelagah sedang kan cina bertepuk sorak….bukak la minda sebelum terlambat

  13. raplahjingaa says:

    Permainan politik cina DAP…aku terpaksa mengaku mantap !! sebab depa focus dan mempunyai goal ! politik melayu UMNO / PAS dok kira nak berdengki, dan selalu berkisar dengan isu-isu makro.

    Sedih tengok budak melayu yang tak tau apa membiarkan diri di pergunakan oleh parti yang all out untuk menghapuskan DEB, Bahasa Kebangsaan, Islam sebagai agama rasmi dan itenti-itenti Melayu yang lain.

    Budak perempaun ni sebenarnya di perjuangkan apa ???

  14. bujuk says:

    Mak bapak dyana ni orang bulan ke orang keris?
    Ooo… Orang keris, patut la anak jadi camtu. Anak akan ikut apa yg. ibu-bapa dia ajar/buat masa mereka dididik waktu kecil. Jika 20 tahun dulu… ibu dia ajar hudud tak sesuai dalam masyarkat majmuk, boleh ke anak dia tiba2 kata hudud tu baik untuk masyarakat majmuk?
    Apapun sebagai individu… pendapat aku, PAS bertanggungjawab untuk betulkan budak ni. Walau siapapun dia dahulu… sekarang PAS ada taggungjawab untuk tegur dia. Mungkin dia takkan berubah dalam waktu terdekat… tapi usaha dakwah perlu d teruskan. Kalau PAS boleh tunggu lebih 20 tahun untuk lembutkan UMNO terima hudud.. mungkin lebih mudah untuk betulkan dyana ni.
    Pada UMNO tolong betulkan Aurat mem besar dulu sebelum nak menuding jari cari salah pada anak maamy kecil.

  15. wah.!..pandangan dan pendapat bujuk mmg tepat dan bernas sekali tinggal lagi macai2 umno saja yg tak faham dan taknak faham. disebabkan kebodohan dan kejahilan yg diwarisi..syabas bujuk..i follow

  16. WTF says:

    Pergh Bujuk, kat article sini pun hang nak MENEGAKKAN argument SONGSANG hang!!

    Siap dapat support dari saudara tualang sekah:

    Meh aku ulang apa aku kata dahulu pada link berikut:

    WTF (May 20th, 2014 at 2:32 PM)

    Suatu RAHSIA yg tak ramai tahu!!!

    Ibu Dyana Sofea ni rupa2nya adalah bekas ahli Semangat 46!!!

    Boleh tak Bujuk kalau aku kaitkan bahawa pendidikan Dyana Sofea tidak menutup aurat adalah kerana didikan parti PAS ketika Dyana Sofea masih kecil di mana wantia2 PAS hanya bertudung, tapi perangai TAK SENONOH macam JALANG???

    Tentu hang tak setuju kata2 di atas, betul tak Bujuk!!! HANG NI SENANG KENA CHECKMATE LA BUJUK!!!

    Let’s make a THEORY CONSPIRCAY!!!

    Adakah masa Dyana Sofea kecil dahulu, ketika ibunya masih lagi ahli Semangat 46, lebai4444 PAS memberitahu saudari Dyana Sofea berkenaan FASAL 16 Enakmen Jenayah Syariah II kelantan 1993, di mana adalah tidak menjadi kesalahan untuk suami liwat isteri!!!

    Sudah tentulah bila Dyana Sofea sudah besar dan mendapat pendidikan tinggi, Dyana Sofea sedar bahawa perjuangan Hudud PAS adalah tidak betul dan zalim (siapa pulak suka juburnya kena tabuh dgn jantan, betul tak???).

    Lagipun masa kecil dulu, Dyana Sofea sendiri sudah menyaksikan dgn MATA SENDIRI akibat FASAL 16 Enakmen Jenayah Syariah II kelantan 1993 (air muka wanita PAS KELAT4444 waktu pagi Jumaat)

    Maka, sudah pastilah Dyana Sofea menentang Hudud PAS!!!

    MUEH4444 TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!

    P/S:Okay tak garapan aku ni Bujuk, hang jangan ambik SERIOUS garapan aku ni Bujuk!!! Ini GURAUAN jer!!!

    http://www.mykmu.net/?p=43304
    ________________________________________________________________________

    Oh ya, nampaknya sudah dua org (Mek Esah dan tualang sekah) sokong teori hang Bujuk, bahawa political affliation of a person would shape the outcome of how a child would behave in the future.

    Sudah PASTI amalan sebegini diajar oleh parti PAS!!! But remember this, UMNO does not practice ajaran songsang PAS tau Bujuk!!!

    TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!!

Leave a Reply