Menu Utama

Punca Sebenar AIR Asia Enggan Berpindah Ke KLIA 2?

Mengapakah Air Asia begitu berkeras enggan berpindah ke KLIA 2 yang dibina khusus untuk penerbangan tambang murah? Alasan Tony Fernandes bahawa Air Asia tidak berpuas hati dengan isu keselamatan yang melucukan seolah-olah beliau mempunyai kepakaran membina lapangan terbang.

Hakikatnya isu keselamatan KLIA 2 adalah tanggungjawab Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA), Malaysia Airport Berhad (MAHB), Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Kerjaraya. Sekiranya lapangan terbang ini tidak selamat, DCA tidak akan memberi kelulusan.

Lapangan terbang ini juga perlu mendapat kelulusan antarabangsa untuk beroperasi. Ini bukan cerita buat rumah kos rendah atau turap tar di dalam taman perumahan.

Untuk Tony mempertikaikan kemampuang pihak-pihak ini yang juga merupakan kumpulan yang terbabit dengan semua pengurusan lapangan terbang di Malaysia termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sangat tidak masuk akal.

Justeru jika diteliti dan didalami makna penolakan ini, kita akan berjumpa dengan alasan-alasan seperti dalam poster di bawah.

 

AirAsiaKLIA2






15 Komen to Punca Sebenar AIR Asia Enggan Berpindah Ke KLIA 2?

  1. tony gunawan says:

    aku sokong airasia,sekurang-kurang airasia tidak memerlukan duit rakyat untuk menampung kerugian mereka!

    • WTF says:

      Apa kau merepek ni Tony Gay!!!

      Hang sokong tindakan Air Asia tak nak berpindah!!!

      Hahahaha, Air Asia boleh duduklah kat LCCT tu sampai kapal terbang depa reput dgn sendiri!!!

      Nampak sgt hang tak faham isu Tony Gay!!!

    • gambus says:

      hahaha tapi airasia untung dengan segala duit rakyat melalui subsidi dan keistimewaan yang diberi kerajaan UMNO !!! memang puak DAPigs macam kau tetap bodohlaa tony DAPigs

  2. decepticon04 says:

    Bahlol betul la hang ni toni…subsidi dan pengecualian banyak charge kepada air asia adalah kerugian pada rakyaat dalam bentuk pendapatan negara.

    Cina SRJKC tak cerdik-cerdik jugak !! opps ! lupa pulak aku bab-bab melarikan diri dari membayar cukai dah memang sinonim dengan cina-cina kat Malaysia ni.

  3. bangKano says:

    Dengaq ceghita pihakm pengurusan AirAsia dah setuju untuk pindah operasi nya kat KLIA2…tu la depa ingat depa n i besaq lwh gertak kerajaan kunun…last last bila kerajaan b erkeras jugak depa pun lemah longlai. Betoi betoi auta kelin depa ni….gertak jerr lebih bila oghang buat derk jerr depa pun mati akai……!!!!

  4. shawn says:

    Semua org kapiaq tidak setia kpd negara, mereka nampak mcm setia sekiranya ada peluang utk kaut kekayaan. UMNO dengan pemimpin low class yg temolok tak pernah puas dan penuh haloba tutup.mata dan jadi penolong kapiaq utk terus menghina dan kurang ajar dengan melayu.
    Sekarang bila kapiaq dah tunjuk belang pemimpin melayu tak boleh nak buat apa apa Melainkan terus jadi bacul sebab dibelakang kapiaq ni ada melayu yg jadi pengkhianat menyusahkan kerja nak mengajar kapiaq tahu menghormati melayu.

  5. shawn says:

    Bangkono jgn konfiden sgt, Sbb kita tak tau entah apa pulak pemimpin melayu bacul offer kat tony air asia ni lagi. Mgkim duit rakyat jd korban lg utk pujuk tony kapiaq ni berpindah. Mgkin maruah melayu pun depa dah serah pd tony ni. Tahu tahu tony dpt ini dan itu bila 10 tahun lg cerita bocor. Bertaubatlah wahai melayu Allah larang kita berbuat baik melampaui batas dgn musyrik.

  6. bujuk says:

    Akhirnya… K’jaan atau AirAsia yg. mengalah?
    K’jaan BN selalunya mengalah dengan sykt.2 besar dan pelabor walaupun rakyat yg. kena tanggung segala kerugian.

  7. anoi says:

    patut ea boekan pada penyokong kerajaan yang bertindak secara professional & jgn ada sebab boss ku turutkan jugak. (org politik kerajaan pun ada jugak yg banyak songeh) fernandes tu sobona ea tak pandang tinggi pada bangsa Melayu itu sobab suka mengata itu ini.

  8. WTF says:

    No matter what happen, Air Asia cannot operate in LCCT comes this May 2014!!! LLCT is under MAHB, malah pihak kastam, immegresen dan jabatan2 lain pun tak boleh beroperasi di sana lagi!!!

    Katakan penumpang Air Asia bukan warganegara Malaysia (sebab kalau kata warganegara Malaysia, ada yg kata ada mesin boleh scan keluar masuk negara) nak pergi Phuket melalui LCCT, siapa pulak yang nak cop pasport dia kat LCCT!!!

    Takkan nak mintak penumpang tu pergi KLIA2 dan pergi cop pasport dahulu dgn pihak immigresen, come and take the plane flight at LCCT???

    Tak ker menyusahkan namanya!!!

    If Air Asia still berdegil, nak sangat kat duduk LCCT, go ahead!!!

    Air Asia boleh duduklah kat LCCT tu sampai kapal terbang depa reput dgn sendiri!!!

  9. Jambol says:

    Mereka tahu pemangku menteri pengangkutan tak ada “bola” dan mereka tahu kerajaan sekarang ni boleh dipermain-mainkan dan “lemah longlai”, itulah sebabnya AirAsia dan kakitangan kanannya boleh kurang ajar.

    Seruan kami kepada Najib – “Buat baik berpada-pada” dan “Äda ubi ada batas”. Kami menyokong segala tindakan BERANI, TEGAS dan CEPAT bagi ketenteraman dan keharmonian negara.

  10. korokstabang says:

    Tambi air asia ni mau kerajaan tanggung kos perbelanjaan air asia dan dia mau buat untung tanpa keluar duit betul perangai lanun, ooii tambi sendiri beli tanah sendiri buat airport lah

  11. system baru says:

    kerajaan jangan layan airasia ini lagi dulu ketika dekat KLIA siap kerajaan bagi lepasan cukai ,sekarang minta bukan2 pada kerajaan lapangterbang baru bila dah buat tak pula berpindah, aku ingat air asian cuba main kerajaan nak buat lapangterbang siap beli tanah, akhir tak ada duit buat lanpangan terbang baru, terpaksa minta bantu kerajaan buat lanpangan terbang baru di lcct bila kerajaan sediakan tak nak pulak, langsung tak kenang budi air asia ini

Leave a Reply