Menu Utama

Ihsan Kerajaan Ke Atas Bekas Warganegara Satu Tanda Kebesaran Hati

Riuh-rendah politik negara apabila dikatakan Menteri Dalam Negeri memberi semula kerakyatan kepada 1000 bekas warganegara yang melepaskan kerakyatan negara ini untuk mendapat kerakyatan United Kingdom (UK).

[Lihat Kenyataan Akhbar KDN]

Koyak Pasport atau Pasport Dipotong?

Yang menjadi kemarahan ialah kononnnya kaum Cina dan India ini meninggalkan Malaysia dan mengoyak Pasport Malaysia mereka. Ini menunjukkan sikap biadap dan kurang ajar kumpulan ini.

Sungguhpun DILAPORKAN mereka pernah mengoyak pasport Malaysia dalam usaha mendapatkan kerakyatan UK ia bukan bermakna mereka mengkhianati negara dalam bentuk “treason”. Tindakan mereka bukan tindakan politik kerana sejak 10 tahun lalu kita tidak pernah mendengar mereka memanggil sidang akhbar mengoyak Pasport Malaysia sebagai bantahan kepada pentadbiran kerajaan Malaysia.

Selebih daripada itu, kenyataan mereka mengoyak pasport mereka sangat tidak tepat.

Petikan dalam The Telegraph menyatakan, “Many filled in forms at the Malaysian High Commission in London, cut up their passports and renounced their citizenship.”

Terjemahan “Cut” seharusnya potong atau kerat, bukannya koyak (tear). Ini adalah prosedur yang standard apabila seseorang melepaskan kerakyatan mereka maka pasport akan dipotong. Kalau kita buat pasport baru pun, pasport lama kita akan dipotong (cut) oleh imigresen.

Pasport mereka dipotong kerana mereka telah melepaskan hak kerakyatan mereka.

They sought assurances from London and were granted the status of British Overseas Citizens (BOC). Hundreds of Malaysians took up the offer and moved to the UK in the 1980s and 1990s where they could register as British citizens after residing for five years.

But the immigration laws were toughened in 2002, denying the Malaysian BOCs any further opportunity to register as citizens.

Yet confusion over implementation meant many continued to apply and some cases have been left unresolved for years.
Letters sent by the UK immigration authorities told applicants they could not proceed unless they had renounced their Malaysian citizenship. Many filled in forms at the Malaysian High Commission in London, cut up their passports and renounced their citizenship.

But then an asylum and immigration tribunal ruling in July 2008 decided any Malaysian BOC who held, or had held Malaysian citizenship, had no right to reside in Britain.

Proses “mengoyak” pasport Malaysia ini tidak ada kena mengena dengan tindakan fahaman politik. Justeru sangat tidak masuk akal untuk mengatakan mereka telah menghina dan mengkhianati negara ini. Mereka hanya memohon kerakyatan negara lain dan ia sesuatu yang bukan luar biasa kepada sebahagian orang termasuk orang Melayu yang berhijrah ke negara lain.

Hakikatnya setiap tahun ramai warga negara lain juga diberi pas residen ini. Mereka tidak diiktiraf sebagai warganegara tetapi diberi peluang tinggal dan bekerja di Malaysia.

Malahan Zahid dalam kenyataan beliau petang tadi menyatakan:

Kerajaan Malaysia tidak akan memberikan taraf kewarganegaraan secara automatik kepada mereka namun, sebagai alternatif hanya akan mengeluarkan Pas Residen. Ini membolehkan pemegang pasport BOC berada di Malaysia secara sah selaras dengan peruntukan perundangan sedia ada iaitu Peraturan 16A, Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

Di bawah peruntukan ini, mana-mana bekas warganegara yang ingin berada di dalam negara boleh memohon Pas Residen sebagai kebenaran untuk tinggal di Malaysia dalam tempoh yang dibenarkan oleh Kerajaan Malaysia. Kemudahan Pas Residen bagaimanapun tidak memberikan sebarang taraf kepada pemegang pasport BOC.

Sekiranya pemegang pasport BOC yang kembali ke Malaysia dan memegang Pas Residen ingin mendapatkan kembali taraf kewarganegaraan, mereka perlu melalui proses yang sama seperti mana warga asing lain iaitu mengemukakan permohonan Permit Masuk, seterusnya permohonan taraf Pemastautin Tetap dan taraf Kewarganegaraan.

Polisi Sejak 2010

Pemberian Pas Residen kepada bekas warganegara merupakan keputusan kerajaan sejak 2010 yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Dato Sri Mohd Najib Tun Razak, ketika DS Hishamuddin Tun Hussien menjadi Menteri Dalam Negeri. Ahmad Zahid hanya meneruskan polisi ini.

thestar-diasp
[Pautan artikel asal the Star]

Zahid Khianati Perjuangan Melayu?

Kita boleh mengkritik Ahmad Zahid dan kerajaan kerana membenarkan mereka ini pulang sebagai “Pass Residence”. Namun menuduh Ahmad Zahid menjual maruah Melayu dan mengkhianati perjuangan agama, bangsa dan negara sangat tidak masuk akal.

Bagaimanakah seorang Menteri Melayu melakukan belas ihsan kepada sekumpulan bekas warganegara ini dari kaum lain dianggap menjatuhkan maruah Melayu? Bukankah ia menunjuk sikap Melayu yang besar jiwa raganya?

Apakah Melayu UMNO ini sangat busuk hatinya sehingga sanggup melihat 1000 bekas warganegaranya merempat di negara orang dan berhadapan dengan kemungkinan dipenjara?

Kita boleh mengkritik tindakan Zahid dan KDN tetapi menuduh beliau mengkhianati perjuangan Melayu dalam isu ini sangat aneh dan luar biasa apatah lagi ia merupakan polisi yang telah diputuskan sejak 2010.






25 Komen to Ihsan Kerajaan Ke Atas Bekas Warganegara Satu Tanda Kebesaran Hati

  1. BLUE BY U says:

    DARI ASAL USUL CINA DTG KE TANAH MELAYU TAMPA KERAKYATAN – DI BERI KERAKYATAN
    DIA NAK TINGGALKN NEGARA -LEPAS TU NAK BALIK BALIK OI INI BUKAN KISAH CERAI TALA SATU NGOK , JGN BODEK
    LIHAT DI PP ORG MELAYU DIHALAU ,,,INI BARU PERINTAH ”PULAU” BELUM SEMENANJUNG
    SAPA YG BAGI UNDI CINA DPT KUASA MELAYU , KEMUDIAN MELAYU ,,,, DIA KaTA LU CHOW , PERGI
    INI CARA DIA NAK PECAHKN UNDI MELAYU DI GANTI UNDI CINA YG SOKONG DIA 100%
    APA YOU NI BODOH SANGAT , NI BUKAN RASIS ,,,SAPA YG TERAMAT RASIS ???? KAUM CINA HARAM JADAH KAU TAKTAU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    KAU DAH LAHIR MASA 13MEI ? JIKA MASIH BERHINGUS JGN TUNJUK HEBAT , ORG MELAYU DISEKSA SETELAH BERAKHIRNYA 13MEI , ADATAU , MEREKA TAK MAU JUAL BRG PADA MELAYU ,,,,LU ADA TAU ,

  2. solzamri says:

    Masihkah perlu berbesar hati walaupun kepala dipijak dan dikencing?

  3. kayu says:

    Melayu memang besar jiwa dan lembut hatinya sebab itu semua orang cuba mengambil kesempatan ,namun tidak kurang juga ada menghargainya …,jika tidak mana mungkin seluruh kuasa besar dunia akan datang membantu mencari mh370 yang hilang tu…!!!..lihat misterinya dan fakta disini..!!!..

    http://misterimh370.blogspot.com/

  4. kluangman says:

    Bagus benar ayat di atas, lembut dan memujuk…memang berjaya sebab melayu mudah lupa…dan pemimpin terus buat celaka ketika pegang kuasa.

    Pas sementara 10 tahun, apa yg boleh berlaku dalam tempoh tersebut:

    Beranak pinak 10 org setiap satu, 3 x 10 = 30 org
    Sempat bela babi dari 1juta ekor,
    Sempat beli rumah mampu bayar,
    Sebab ceroboh tanah kerajaan tanam sawit 10,000 ekar dan diwariskan…
    Sempat sumbang derma dan tenaga untuk parti pembangkang walaupun tidak layak mengundi selama 2 kali pilihanraya…
    Sempat menyertai demonstradi jalanan 1000 kali dlm tempoh 10 tahun dan banyak lagi….
    Malah banyak lagi..
    Mereka adalah virus dan pembiak yg akan menyumbangkan kejatuhan kerajaan sekarang.

    Nasib baik didedahkan..kalau tidak ramai lagi yg zahed bantu…

    Walau seorang, zahed tetap layak dipanggil pengkhianat bangsa, ugama dan negara.

  5. Kliwong says:

    Dia orang ni bila balik kerekoh kerajaan balik. Macam Melayu sekor. Dan sekor lagi yang dilepaskan. Zaman sekarang,budi baik balas benci. Kerajaan sekarang adalah lemah dari segi mengambil tindakan.

  6. raplahjingaa says:

    Zahid cakap tak serupa bikin, apa debate zahid untuk memberi pass residence pada cina-cina ni semua ?? yang masuk secara haram dari china pun dia tak dapat kawal….ni pandai-pandai bagi pass residence pada cina yang satu masa dulu menolak kerakyatan Malaysia.

    Sifat melayu berjiwa besar ?? ni kunta kinte hang nak bodek zahid pun agak-agak la….apa guna berjiwa besar sedangkan orang melayu di pulau pinang makin terhimpit akibat perbuatan adik beradik cina yang diberikan ” pass residence” oleh Zahid ?? Apa guna melayu berjiwa besar jika job advertisement dalam akhbar dah ada perkataan ” for Chinese only ” kalau aku nak list kan sampai esok pun tak habis…

    Kuntakinte ,tak guna berjiwa besar kalau anak cucu jadi hamba di negara sendiri !

  7. Baba says:

    Cina malaysia yg dok tentang kerajaan patut malu…..tgk betapa besar hati org umno , masih juga menolong mereka yg selalu menentang umno. Bravo. Tindakan tepat dr kerajaan. Ikut prosedur yg ada,bukan buat tindakan luar biasa pun.

  8. sarah says:

    Nasib baiklah yang memimpin tu lembut hati.
    Kalau ikut saya dah lama dah saya biarkan sahaja mereka yang di UK itu. Banyak nasib baik dia orang ini sebab bukan melayu yang hati kering memerintah. hmmmm

    :psarah

  9. Jambol says:

    Ihsan Kerajaan ke atas bekas warganegara BUKAN satu tanda kebesaran hati, tetapi satu KEBODOHAN dan KEBEBALAN. Tidak ada sebuah negara pun di dunia ini yang melakukannya melainkan hanya di MALAY-SI-A sahaja.

    Kebenaran 3 di antara mereka untuk tinggal selama 5 tahun di sini juga merupakan suatu penghinaan besar terhadap maruah negara. Penyokong-penyokong UMNO perlu bertanya pada diri sendiri apakah mereka boleh membenarkan pemimpin-pemimpin begini berlagak untuk membodohkan diri mereka. Kalau pembangkang yang memerintah, sudah pasti kesemua mereka diberikan kerakyatan Malaysia dengan segera kerana mereka ini membenci Malaysia dan kerajaan Malaysia serta pasti memihak kepada pembangkang.

    Persoalannya, pihak manakah yang boleh kita beri kepercayaan ? Sudah pasti ramai penyokong-penyokong UMNO akan bertekad untuk tidak akan keluar mengundi kelak dalam PRU14 ! Lihatlah nanti.

  10. nziziar says:

    Sejak MYKMU jadi muka baru..penulisannya juga baru …mungkin bloger ini dah dicuci ngan PR. Apa pun yang dilakukan oleh pengkianat2 tersebut, potong ka…koyak ka…yang tersirat di sana adalah kerana mereka tidak lagi mahu menjadi rakyat Malaysia. Tindakan tersebut secara langsung juga membawa maksud secara terang terangan yang mereka tidak lagi taat setia pada Malaysia. jadi kenapa penulis begitu taksub nak kata ini adalah belas ihsan menteri pada mereka? Adakah semasa pengkianat2 ini bertekad nak gugurkan warganegara mereka, mereka beri ihsan pada Malaysia?, Rasanya penulis juga cuba nak tunjukkan yang penulis ada hati ihsan dan kesihan pada mereka..tapi penulis harus ingat pengkianat2 tersebut sebenarnya tidak ada hati pun nak duduk di Malaysia ini. Oleh itu, kalau nak berihsan pun biarlah berpada pada, kami rakyat Malaysia yang begitu setia sentiasa berdiri teguh pada kerajaan malaysia, di tanah tumpah darah kami.

  11. Pejuang IMR says:

    Kalau nak kerja dengan syt Cina atau syt yg dikuasai oleh Cina DAP mesti fasih bagasa Cina. Kalau tidak you can get lost. Itu di Malaysia. Belum di Singapore atau Hongkong atau Taiwan dsbnya
    Baiknya China2 DAP ni dilayan sehingga layak diberikan kerakyatan semula lepas hilang rasa hormat kepada negara dan pemimpin kerajaan sekarang
    Aku rasa lepas ni eloklah kita beramai2 tukar pada bendera DAP demi dapat layanan yang amat istimewa sebab kerajaan BN/UMNO memang kemarukkan undi DAP yang tak mungkin diperolehi terutama dalam keadaan sekarang ini.
    Kalau ya pun nakkan undi mangkok2 ni berpada2lah.

  12. Pejuang IMR says:

    Macam Tian Chua lah sikurang hajar tu lah.
    Setelah diampunkan oleh UMNgok atas tuduhan bahawa insiden lahad Datu adalah angkara UMNgok. Maka UMNgok pun rasa besar hati dan hebat kerana berjaya membebaskannya dari disaman fitnah berjuta ringgit.
    Tak lama dari itu dalam insiden MH370 mangkok ni buat fitnah lagi kata UMNgok punya angkara. Maka beribu2lah saman dibuat oleh badan2 UMNO, NGO dan sebagainya. Tunggulah kes tu berjalan bertahun2. Lepas tu satu habok pun tarak. Buang masa semua orang. Adoooiiiiii……

  13. raplahjingaa says:

    Betul tu IMR….berapa bulan lepas UMNO dengan tarik balik saman terhadap Tian Chua, kot-kot dengan harapan tian chua berubah sikap….bahlol punya notion. Cina jenis ni mana tau budi bahasa tak kan UMNO tak faham lagi. tolong depa ni macam tolong anjing gila tersepit.

    Berangin betul aku dengan si zahid ni…buat kerja tak mikirkan masa depan bangsa, dia tak pe lah….apa jadi pun boleh pack bag pindah pi mana-mana negara dia suka, kita ni…hidup mati di negara ni.

    ” pass residence ” konon, kalau depa tu kawin dengan cina kat negara ni, anak-anak depa kira macam mana ??

    zahid ni kekadang boleh jadi sebenak mahpus !!

  14. shawn says:

    Admin, kami merengek cina kurang ajar srkarang kamu flip flop bila cina dtg minta ihsan negara ini. Kamu ingat cina ni akan untungkan melayu?

  15. terangsang says says:

    apa yang ada dibenak hati kumpulan tak berwarganegara ini sewaktu berbesar hati melepaskan kewarganegaraan Malaysia? tentulah dengan rasa benci, meluat dan tidak suka langsung dah dengan Malaysia kita ni. jadi tak perlulah bermegah nak jadi hero terima mereka kembali. jika nak terima pun dengan rasa benci, meluat dan tidak suka langsung dengan mereka. sentiasalah berwaspada dengan akal pulas mereka. jangan ada bunga manggar dan bunga telur.

  16. korokstabang says:

    apabila mereka mengoyak/memotong passport negara bukan kah sudah jelas mereka sudah mengambil satu ketetapan tidak mahu kembali sebagai rakyat Malaysia malah mereka telah mengugurkan status kewargenegaraan Malaysia bagi memenuhi proses syarat permohonan menjadi rakyat britain di ulang ‘mareka bukan lagi rakyat Malaysia’.

    segala permasalahan dan perubahan undang2 imigresen britain bukan masalah kita untuk mengambil tahu pihak pemohon lah yang seharusnya menyelesaikan dengan pihak kerajaan britain, kenapa pula kita terhegeh hegeh mau mengambil tahu tentang mereka yang sudah bukan lagi rakyat Malaysia, kalau mau jadi hero jadilah hero bagi mempertahankan kedaulatan Negara & membela nasib rakyat Malaysia, buang tebiat pergi bela makhluk asing buat apa ?

  17. dkds says:

    Alhamdulillah…berita awal yg mengatakan mrk diberi kerakyatan adalah tidak benar…mrk hanya diberi pass resident yg mana bakal mengambil puluhan tahun untuk diterima sebagai warganegara….

    tindakan Malaysia dilihat sebagai negara yg baik…walaupun warganya pernah membatalkan sendiri warganegara demi mengejar kebebasan mutlak atau tertekan dgn pemerintahan melayu..namun mrk diterima dgn baik

    apa yg kita tdk ketahui berapa lamakah mreka sanggup memegang status pass resident ini? Adakah dimasa hadapan tiada tuntutan dr parti politik yg mahu mrk diberi taraf kerakyatan?…adakah nanti perkara ini tidak dipolitikkan…?

  18. raplahjingaa says:

    “Many filled in forms at the Malaysian High Commission in London, cut up their passports and renounced their citizenship.”

    Renounced their citizenship…..so ??? apasal kerajaan nak terhegeh-hegeh ?? depa ni semua patut ditempatkan di pulau bumbum tak jauh dengan Pulau Pinang.

    ……pulau yang dijadikan sasaran latihan penembakan pesawat-pesawat TUDM .

  19. bangKano says:

    Kebanyakan kita oghang melayu la ni begitu sensitif tanpa guna kan akal yang rasional. Berhujah pasai kerat pasport & istihar kan kewarga negaraan depa di pejabat Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di London perlu guna kan akal yang jernih sikit. Rujuk dulu kehendak Perlembagaan Persekutuan tang isu Pas Residen & taraf kerakyatan bagi anak anak yang di lahir kan di Malaysia hasil perkahwinan kedua ibubapa/penjaga di kalangan para pemegang PAS Residen. Artikel 14 – 22 berkaitan tang isu ni.

    Kenyataan Zahid Hamidi selaku menteri dalam negheri memang mengikut Perlembagaan Persekutuan & Akta Imigeresen…..!!!!!

  20. Amran says:

    Kunta Kinte… Selama ini tak pernah saya tak bersetuju setara ini dgn saudara, tapi ikhlas cakap, walau apa pun sebab, selunak mana tuan berbicara…. Ianya tak akan menurunkan suhu kebencian saya terhadap tindakan kerajaan melalui KDN… Sebaiknya tuan tak usahlah cuba membela menteri kdn atau kdn dengan segala bentuk surat dan perjanjian atau s.o.p…. Kerana isunya amat berbeza… Kecuali kerajaan mengambil tindakan atau pemimpin umno membelasah pemimpin DAP serta DAP yang mengantoikan Zahid… Selagi benda ini tak dibuat, maka zahid, KDN dan kerajaan akan tetap dilihat seolah amat lemah dan senang dibuli oleh si cina komunis tu…. Isunya bukan sekadar 500 cina nak diberikan peluang kedua, tapi telah terlalu banyak dilihat kerajaan “diperintah” oleh dap…. Itu isunya… Ada faham?

  21. paneliss says:

    Nak balik malaysia buat ape.. balik china la.. try tgk merempat ke tidak..

  22. raplahjingaa says:

    hehehehe….bang kano hang kalau bab ni…memang aku respek…hehe

    ooooiii bro…kalau nak ikut perlembagaan sekolah cina kerajaan tak perlu bantu !! kalau nak ikut perlembagaan B malaysia adalah bahasa perantaraan rasmi negara !! kalau ikut perlembagaan agama Islam adalah agama rasmi negara !!

    apa yang hang cerita ?? menteri KDN ada hak untuk menolak permohonan tersebut !! hang berani deny kenyataan tu ?????

  23. anoi says:

    banggang punya artikel ini patutnye tak perlu diterbitkan bro.

  24. WTF says:

    Ya…pemimpin UMNO memang berbesar hati, tapi pemimpin UMNO lupa, tanpa org Melayu, maka UMNO sendiri akan bungkus!!!

    Memang benar bekas warganegara Malaysia boleh apply semula kerakyatan Malaysia, tapi buat apa diberi kepada mereka!!!

    Mereka claim mereka bangsa paling hebat (padahal kat oversea cuci pinggan jer), sanggup buang kerakyatan Malaysia dalam pada itu MENIPU kepada semua org di luar yg Malaysia ni menindas kaum Cina, tidak memberi peluang pendidikan (padahal depa yg nak sangat masuk sekolah SRJKC jadi BODOW), peluang perniagaan ditutup (uish…ni nak kata Robert Kouk ambik RASUAH ka???) dan bermacam2 lagi tohmahan PALSU yg ditujukan khasnya kepada kerajaan Malaysia yg dipimpin oleh bangsa Melayu!!!

    Dan bila application org2 ni kena REJECT nak jadi rakyat Britain (sapa nak terima org BODOW setakat lulusan SRJKC), boleh pulak mintak ehsan untuk apply kerakyatan Malaysia!!!

    I would not go as far as others who call Zahid Hamidi PENGKHIANAT agama, bangsa dan negara (because there are many in FUCKUTAN RETARD fits those quality), but IMHO, that is not a SMART move.

    Please wake up Zahid Hamidi, don’t you reliase even without supports from the Chinese, UMNO/BN still rule Malaysia!!!

    Hope you learn your lesson sooner rather than later, the lesson that has been experience by Najib (during PRU 10 1999 di mana hampir kalah di Pekan) dan Hishamuddin Hussein Onn (hampir tak jadi Naib Presiden UMNO)

    I think than ONLY you would learn your lesson that above ALL ELSE, perasaan bangsa Melayu MESTI DIUTAMAKAN!!!!

  25. ulfat says:

    Sallam satu malaysia saya ni orng pakistan ayah say wargangra malaysia kite sya ada 6 adik berdik dan kite duk malysia selma 14 tahun so knper kite jgk dipilih untuk pas residen ni sbb kite dah aply tpi tk dpt jgk ditolk permohonn skrng dah aply ic merah pun tk dah ape ape.jwpan kite taat setia kepda malysia dari dulu sya sayangi malysia

Leave a Reply