Menu Utama

Saman Lebuhraya Rakyat: Projek ‘Main-Main’ Pun Lunyai RM 5 Juta?

DARI awal pun kita dah tahu projek lebuhraya rakyat Kuala Krai- Kota Bharu yang dirasmikan Mursyidul Penipu, Nik Aziz Nik MatMei 2012 hanyalah satu propaganda PAS untuk mendapatkan undi dan mempertahankan kerajaan Kelantan yang hebat diasak Gelombang Merah sebelum PRU13.

Tidak seorang pun anak Kelantan yang penulis temui percaya projek itu akan berjalan dan akhirnya siap untuk digunakan rakyat apatah lagi bila, wang rakyat lebih RM 1 juta disebat lebih awal kerana kononnya nak menggantikan tol yang tidak akan dikenakan kepada pengguna lebuhraya tersebut tidak diketahui kemana hilangnya.

Yang kita tahu sekarang, syarikat Dae Hanguru Infra Sdn Bhd (DHI) yang menyaman kerajaan Kelantan lebih RM 225 juta kerana projek itu dibatalkan, sudah lebur RM 5 juta untuk “kerja-kerja berkaitan projek tersebut”.  Apakah dia “kerja-kerja berkaitan yang dimaksudkan”?  Setahu penulis baru batu asas saja yang tegak, takkan itu pun telan RM 5 juta?

Inilah persoalannya sekarang yang penulis lihat tidak ramai balaci yang nak bertanya, apatah lagi tergerak nak buat parodi.

Cuba kalau tajuk di depan tu UMNO (bukan kerajaan Kelantan), sudah tentu imaginasinya melangkau segala apa yang tak masuk akal dalam dunia.  Dah masaklah kita di alam maya ini dituduh korup dan sebagainya, tapi bila kena batang hidung sendiri, masing-masing pakat buat bodoh.

Melihat kepada projek tersebut yang tidak ada apa-apa perkembangan (melainkan tugu batu asas untuk Nik Aziz rasmikan yang dah ditelan semak samun), jumlah RM 5 juta yang didahulukan syarikat berkenaan memang meragukan kita semua.

Lebih baik lagi kalau kerajaan Kelantan dibawah kepimpinan baru menjelaskan kepada kita semua kemana wang itu dibelanjakan supaya tidaklah nanti timbul apa spekulasi negatif yang boleh menjejaskan Menteri Besar Kelantan yang baru dilantik, Datuk Ahmad Yaakub.

Penulis harap pihak-pihak berkenaan tidak duduk diam dalam isu ini dan menjalankan siasatan yang sewajarnya sebelum lebih ramai rakyat ditipu.  Selama hari ini PAS ‘potray’ mereka sebagai bersih, cekap, bebas rasuah dan segala apa taik yang lain.

Bila timbul kes-kes macam ini, kita tahulah tak sebersih mana pun, tetap ada unsur-unsur meragukan di sana sini.

Dalam hal ini sudah tentulah yang jadi bodoh ialah penganut PAS yang murah hati sangat bagi duit untuk projek tersebut.  Sampai bilalah nak jadi bodoh, kita pun tak tahu, mungkin sampai mati agaknya.






55 Komen to Saman Lebuhraya Rakyat: Projek ‘Main-Main’ Pun Lunyai RM 5 Juta?

  1. Anak Lenggong says:

    Lorrr… mana pegi nya duit tabung derma yang dikutip dulu ..dah lesap sama saperti tabung mamali dan khohilal jugak keee..ishh..lobai PAS ni Nampak je luaran berketayap dan berjubah disepanjang masa tetapi rupanya pemakaian tu dijadikan sebagai topeng untuk menipu manusia2 saperti bujuk, mek esah, mooh lembu jee..tak pe laa bujuk kira sedekah tu..kah kah kah kah

    • anoi says:

      jgn terperanjat depa akan tuduh kerajaan persekutuan punya angkara bagi menutup kesilapan. (patutnye derma terus pada org miskin, susah, ibu tunggal dapat banyak pahala lagi) depa ni buat projek serupa main pondok pondok huhuhu kesian duit tu tak tau pegi mana?

      • songkok says:

        Duit juta2 buat makan la, dalam majlis mesti ade makan2 punye, makan sekarang mahal salah b.n, mcm tu lah logik penyembah PAS.

        • Mek esah says:

          Aiiik …….tak mengaku lagi barang mahal angkara bodohnya bn ?…….parok parok

          • WTF says:

            Harga barang mahal kerana ditentukan oleh pasaran!!!

            Bukan ikut teori “rantaian makanan” yg disyorkan oleh Mek!!!

            Mek esah says:

            Hang tak belajar sains ke masa kecik2 dulu…masih ingat cikgu ajar ” rantaian makanan”…haaa tu le dia……ini semua angkara yg BN buat ….kesannya habis makhluk di atas mukabumi msia terkena….

            9:47 PM on December 28, 2013

            http://www.mykmu.net/?p=38425

          • bangKano says:

            Weiii mek esah serba tongong…kenaikan harga petrol di pasaran global ada ka salah BN…? Sikit punya busuk akal hang macam sampah ni.

            Patut la ramai kata PAS tu sama ngan….Paria Akal Sampah. Berani ka demo nak nafi kan hah…?

  2. anwarbabi says:

    baru letak batu asas je dah makan duit RM5 juta. Huh, betul-betul berkebajikan… punaisihat 20% husam pantalon tarak mau ulas ke??

    • songkok says:

      Kah kah kah! derma jihad di jalan PAS.

      • Mek esah says:

        Umno mana ada jihad….umno pakai rembat…dalam kamus umno jihad adalah sesuatu yg amat asing….kantung kat depa sedap le cakap….kan kan

        • WTF says:

          Kalau Mek benar BERJIHAD, kenapa Mek dan rakan2 Mek tak sama2 bunuh diri masa perhimpunan TURUN pada malam tahun baru 2013 seperti Mohamed Bouazizi di Tunisia!!!

          Cakap jer pandai, tapi tak berani nak KORBANKAN DIRI!!!

        • bangKano says:

          Yang kaki rembat ada la puak puak PR…Perembat Rakyat. UMNO sentiasa berjihad untuk kesejahteraan rakyat terutama para marhain. Bukan ka tu sebahagian dari perentah ALLAH sebagai mana ternukil dalam nas nas alQuran wahai mek esah…?

          Aku saja nak tanya…mana pi nya kutipan derma berjuta juta tu untuk membina Lebuh Raya Rakyat dulu….? Bukan semua tu dah kena remb at….sapa yang merembat wahai mek esah…ada UMNO ato PAS haram jadah yang jadi pendana kutipan derma tu hah….?

  3. meMangTERok says:

    Tak kan ini angkara Umno jugak. Tak kan duit 5M lesap pun orang Umno ambik. Projek dikelantan, tak kan Umno kelantan pulak yang terima upfront payment.

    Cukuplah kerana jual kalimah Allah oleh PAS pada kafir , Umno yang kena jawab.

    • Mek esah says:

      Tanyalah kat deris anak jala sapa yg jual…..

      • WTF says:

        Cuba Mek baca surat 10-point soulution dan baca betul2 ada surat tu mentioned kalimah “Allah” ker tak Mek!!!

        http://www.tcfmy.org/project/tcfmy/media/2013/07/25/181000-571.pdf

        Tak jumpa kan!!! Lain kali buat research sendiri sebelum bawak cerita BOHONG!!!

      • bangKano says:

        Ada ka Idris Jala tu dah juai pantat hang mek esah oiiii….? Kalo lagu tu kaya raya la hang la ni…….!!!!

  4. raplahjingaa says:

    To be fair…ada cost untuk land surveyor, soil testing dan sebagainya…itu pun kalau depa buat, kalau tak buat…hehe, kira burn la duit tu.

    • anakbochek says:

      Setuju bro. Kan sebelum ni dah kecoh kata dah ada bulldozer dan macam2 alatan kat site. Ini dah macam MLM ternak lintah, keli, dan cacing tanah. Semua benda2 tu ada tapi duit terbang entah ke mana.

      PAS hanya pandai merasmikan perletakan batu asas dan merasmikan jamban sahaja.

  5. NIK AZIZ says:

    mana kawe ambo bujuk , mek esah, mooh lembu,,,tolong la ambo jawapkan isu ni,,,mapuh ambo.. …

  6. bangKano says:

    Pengundi & penyokong bengap taksub hamPAS ni sejak berdaftar sebagai ahli dah di doktrin kan jiwa nurani oleh tokguru tokguru gila kuasa tamak haloba duniawi. Depa ni dakwa semua kemewahan dunia ada la daki daki yang sukaq di suci kan…kecuali beriman ngan pahaman utopia ulahLama PAS mirip mirip Paria Angku Sampah jerrr….minda langsung tak dinamik setakat gimik berunsuq syiriq jerrr…..!!!

  7. Pak Tho says:

    Memang lh kos meletakkan batu asas tu menelan belanja rm5 juta sebab batu asas tu bukan sebarang batu. Itu batu dari bulan. Kerajaan pas order dari kerajaan langit ayah pin.

  8. Pok Nik Agogo says:

    PAS – PUTAR ALAM SAJA

  9. baba says:

    biasalah pas ni, tapi yg hairan pengikut pas yg mati2 percaya apa saja cakap pemimpin mereka walaupun byk penyelewengan

  10. badrole amin says:

    tak pasal-pasal mat akob kena bersihkan taik yang ditinggalkan husam dan pok nik

  11. dato x says:

    tu sbb cuaca seram sejuk kt Kelantan,..nk kena samam ratus2 juta rupanya,..kikikikiki

  12. mancini says:

    Org bebal macam moh,bujuk dan tony mengawan saja yg mengatakan pentabiran pr lebih baik dr bn.

  13. decepticon jr. says:

    klu kne saman 230 juta hangus le duit rakyat.wet derma pun x sampai 1 percent dari 230 juta tu.tp minyak bawah kota bharu sikit ari dah ble klua.conpem ble bayo punye la. x pun ble mintak selangor/penang bayokan atau jual la skit tanah kat cine.klu dah janji x tepati tu munafik namanye.tpi yg buat masalah ni pulak ialah kerajaan negeri yg paling islamic di dalam seluruh sistem cakerawala kite.diorang mane bole pikir dgn waras klu otak asik pikir nak tambah bini je.maklumlah berlandaskan al quran dan sunah.

    • Mawar Berduri says:

      Paling islamik tapi negeri paling kotor dan laki pemalas belaka. Tak percaya tanya mek tu. Tu pasai dok meroyan macam org gila kat sini sbb tensyen tok laki jenis ayam jantan.

  14. jombo says:

    Hahaha orang gila sahaja yang percaya Lebuhraya Tipu ni akan siap… Apa lagi jualah minyak petrol dalam tanah Kelantan.

  15. Mek esah says:

    Tak da apa ,lebuhraya akan tetap diteruskan…..cuma perseteruan antara nik ammar dgn hussam masih belum selesai sepenuhnya…..masalah saman menyaman perkara biasa….sekali lagi ditegaskan lebuhraya tetap akan diteruskan…cuma umno gempak dan bakal dapat malu bila pas berjaya buat lebuhraya tanpa tol untuk rakyatnya tanpa mengira samada dia orang umno atau pas….semua free…hehe

    • WTF says:

      Jadi, Mek NGAKULAH syarikat Dae Hanguru Infra Sdn Bhd (DHI)adalah krooni Husam Musa!!!

    • gambus says:

      hahaha dasyat betul pemimpin PAS ni , dari kata mekk perseteruan pemimpin PAS ni sebab kontrak hinggakan rakyat jadi sengsara !!! sampai lebuhraya tak jadi dan kontrak batal kakakakaka !!!

      jadi mekk , camana nak buat lebuhraya kalau maiasing-masing berebut dan projek ni telah dibatalkan tehadap syarikat yang bertanggngjawab iaitu Dae Hanguru Infra Sdn Bhd (DHI)

      hahaha membelit laa kau mekkk PAS !!!

    • Amran says:

      Hang ni mursyido pas ka mek esah? Tak sedor diri ke mu ni mek esah? Mu jawab tu macamlah mu yang buat keputusan…. Haiiiii apalah punya pencacai mek esah oii, sampai benda yang mu tak tahu pun mu nak jawab.. Memang pembohong macam mu ni amat banyak dalam pas…

    • SebaikPerhiasan says:

      Mek. Kena ikut cara islam. X boleh ada seteru-seteru ni. Buang yg keruh ambil yg jernih. Maaf memaafkn itu lebih afdhal. Cara hidup islam x ajar kita berseteru mek…

    • armok says:

      Bila Mek, pakar jilat PR membuka mulutnya…

    • Mawar says:

      Mek suka yang free jek….
      Aku nak lihat sama ada mek punya keyakinan tinggi bahawa lebuhraya akan siap.
      Lepas tu takde tol…..sebab pas bernilai ‘murni’ tank nakmkutip tol.
      Jangan pulak, satu hari nanti tin tin milo dibuat kutipan tol tepi lebuhraya(ITUPUN kalau IYA BETUL). Kachinggg!!

      • Mek esah says:

        Umno mana ada pengalaman dlm pembinaan lebuhraya ni…langsung tak de….umno cuma tau sign dan ambik interest je…..jd highway tanpa tol adalah satu kejanggalan yg amat sangat pada umno……SEBETULNYA umno tidak khidmat untuk rakyat tp rakyat khidmat untuk umno…..kan kan

        • WTF says:

          So far, takder lah sampai kena saman MYR 230 juta!!!

          Kena saman tu satu, lebuhraya pun tak buat4444!!!

          Di sini, boleh dilihat PAS tak boleh keep up it’s end dalam agreement tu dan project lebuhraya pun TERBENGKALAI!!!

          BTW, macam mana with LOI sahaja boleh syarikat swasta tu saman kerajaan Kelantan sampai MYR 230 juta????

          LOI selalunya ada limit of expenditure, tarikh luput dan perlu consent daripada CLIENT (dalam kes ini kerajaan Kelantan) sekiranya apa 2 perbelanjaan perlu dibuat untuk memastikan contract tersebut meet the schedule until all other agreements can be agreed in a contract agreement!!!!

          Namapak sangat org2 yg dipertanggungjawabkan oleh kerajaan Kelantan bukan pakar dalam contract agreement, sepertimana kisah penswastaan pembekalan air kepada syarikat Thames Water yang ternyata gagal sampai terpaksa pinjam duit dari kerajaan Malaysia MYR 600 juta dan selanjutnya MYR 2 Billion pada 2013!!!

          Bila mahu bayar MYR 2.6 Billion tu, duit rakyat tahu!!!!

          Jangan kata dah bayar, tapi takder BUKTI!!!

        • bangKano says:

          Weii mek esah mangkok hayun serba bengong …UMNO ada la sebuah pertubuhan politik macam PAS jugak…bukan nya pertubuhan komersil ato pembinaan. Jadi UMNO memang tak dak kemahiran tang membina infrastruktur termasuk lebuh raya tu….tapi tang kemahniran politis UMNO lebih advance dari puak puak hamPAS tu….!!!

  16. alimedanbaru says:

    inilah padahnya
    kerajaan bodoh sombong
    nak tunjuk lagak
    nafsu lebih, tenaga kurang
    nik aziz lepas tangan
    MB tok mat lah kena tanggung!

    • Amran says:

      Menipu nak buat hudud, bolehlah free je tak kena duit. Ni menipu pasal nak buat lebuhraya… Siaplah badan, kena saman ratusan juta… Padan muka (rakyat kelantan).

      • Mek esah says:

        Hudud dan lebuhraya adalah tugas umno yg dipertanggungjawabkan ke atas kelantan…..

        • WTF says:

          Maksud Mek fasal 16 Enakmen Jenayah Syariah Kelantan II 1993 perlu dipertanggungjawabkan kepada UMNO???

          Kami tak pernah kata liwat sesama suami isteri tidak didefinisikan sbg liwat!!!

          http://www.mykmu.net/?p=36975

          Belajar lagi ya Mek!!!

          Lebuhraya Rakyat pun tanggungjawab UMNO???

          La ni, ramai sangat ker org ulang alik dari Kuala-Krai ke Kota Bharu sampai perlu kepada pembinaan Lebuhraya Rakyat???

          Cuba bagi statistic trafik sikit, jangan main cakap jer!!!

    • Mek esah says:

      Dalam keterbatasan kewangan…kerajaan kerajaan pas sedaya upaya menyediakan kemudahan utk rakyat kelantan….semua ini adalah berpunca dari keDAJALan umno yg tidak bertanggung jawab kepada kelantan…..bapak tiri yang memang tidak boleh terima kenyataan…tp tak boleh persalahkan bapa tiri jugak…..pasal bapa tiri memang bangang dan bebal teramat sangat….hehe

      • WTF says:

        Dah bagi pinjam MYR 2,6 Billion, apakah perbelanjaan yang dibuat oleh kerajaan Kelantan dgn duit itu???

        Dan adakah perbelanjaan itu berbaloi dan menyelesaikan masalah pembekalan air di Kelantan????

        Dan bila mahu bayar HUTANG!!!

  17. omega says:

    Akhirnya derma lebuh raya dah lebuh kedalam perut pemimpin pas..

    • Mek esah says:

      Jangan cepat menuduh…berdosa tau!!!!!!!

      • WTF says:

        Kalau benar duit derma itu dibelanjakan ke arah pembinaan Lebuhraya Rakyat, tunjukkan bukti dan resit perbelanjaan!!!

        Kalau Mek boleh tuduh ahli2 UMNO dgn pelbagai tohmahan tanpa bukti yang konkrit, maka buktikan pemimpin PAS tulus dan ikhlas….tunjukkan bukti dan resit perbelanjaan duit derma kepada pembinaan Lebuhraya Rakyat!!!

        BUKTIKAN KELAKNATE!!!

      • bangKano says:

        Mana pergi nya hasil kutipan derma berjuta juta ringgit yang di terajui oleh PAS tu mek esah oiii..? Ada ka di audit semua derma tu…?

        Sila jawab jika hang ni betoi mek esah serba pandir….!!!

  18. songkok says:

    Hidup mati keturunan PAS kene kencing betul2 atas kepala, itu pun boleh rilek, tak payah buat2 bodoh, memang betul2 bodoh

  19. jombo says:

    Mek jate buduh.

Leave a Reply

Threesome