Menu Utama

#Maharajalawakmega2014: Dialog Bangang Dr. Maza & Sultan Melaka

SEJAK Anwar gila nak jadi Perdana Menteri dan sanggup buat begitu banyak dakwaan tidak masuk akal seperti kerajaan BN tumbang pada 16 September 2008, pengundi Bangla 40 dan sebagainya, kegilaan itu sudah menjadi ikutan beberapa orang yang lain.

Dah ramai yang tak segan silu pamer kebodohan secara terang-terang, macam Anwar Ibrahim jugalah.  Antaranya yang mengaku sebagai waris sebenar Sultan Kedah dan Sultan Melaka.

Hari ini penulis nak sentuh tentang yang dakwa waris keturunan Sultan Melaka sebab dia punya gila dan sebijik Anwar Ibrahim nampaknya, malangnya ada pulak yang mengaku bijak pandai ini, pun tergamak berbalas-balas mesej tweeter dengan bahalol itu.

Bila orang ini, Nor Jahan Shah tampil mengaku sebagai Sultan Melaka dengan sokongan bukti dari Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICJ), satu Malaysia gelakkan dia kerana cara dia menuntut itu tidak kena dengan cara, selain dokumen itu pun dipertikai banyak pihak kesahihannya.

Tambah pulak lepas tu dia claim dapat dana bertrilion ringgit dari luar, lagilah orang ketawa, ini memang sudah sah gila dan kemaruk nak jadi Sultan.  Dahlah pengiktirafan sebagai Sultan Melaka datang dari ‘Mahkamah Jenayah Antarabangsa’, dakwa pulak ada dana bertrillion kononnya nak membantu membangunkan Melaka.

Confirm gila, tak payah susah-susah hantar pemeriksaan di Hospital Bahagia, Tanjung Rambutan pun.

Pun begitu, kita jadi tak faham bila bekas Mufti Perlis, Datuk Mohd Asri Zainul Abidin (dengan gelaran ‘Doktor’ didepan) ‘dicekup’ berbalas-balas mesej di Twitter dengan Nor Jahan.  Apa tujuan buat macam itu, nak cari publisiti atau cari kesempatan untuk kritik institusi beraja kerana kononnya menghabiskan wang?

Kebetulan pulak akhir-akhir ini, Asri memang sudah jatuh imejnya sebagai pendakwah bebas apabila dia didapati memfitnah Perdana Menteri dalam soal bermewah-mewah guna jet kerajaan.

Bila Asri melayan juga Nor Jahan, dengan mengetahui dakwaan yang dibuatnya tidak masuk akal, menjadikan Asri setaraf dengan Jahan dari satu segi – gila!!

Sekali kawan tu ajak jadi Mufti Melaka, langsung berhenti berbalas-balas mesej, baru sedar layan orang gila agaknya?

IMG-20140109-WA0014

Umum tahu, baik ke pandai ke bijak ke tapi kalau dah bercampur dan melayan orang gila, samalah jadi gila sekali dan Asri sedang berada dalam keadaan itu.  Dia nak mengaku atau tidak, itu dia punya pasal, kita tak ambik pusing pun.

Maka amat malanglah kepada penyanjung-penyanjung bekas mufti ini di luar sana kerana anda rupanya menyanjung orang yang tidak berapa cerdik dari banyak segi.  Bijak macam mana pun dia berdakwah, tak juga bijak bila bercakap dengan orang yang diketahui tidak waras akal fikirannya.






41 Komen to #Maharajalawakmega2014: Dialog Bangang Dr. Maza & Sultan Melaka

  1. BNbagoos says:

    Kita lihat ramai orang berada diatas, orang yg sudah berjaya dlm hidup mereka samaada dlm kerjaya, perniagaan dan juga politik.

    Tidak semua mereka yg berada diatas itu kerana mereka yg terbaik. Saperti kita tahu mereka tidak semestinya yg paling bijak tetapi mereka disitu kerana tahu gunakan peluang yg ada. Mereka sampai at a right place at a right time. Talked about a right thing to right people… zoooom semua pun happening lepas itu.

    Kita nak cakap disini bahawa ramai orang diluar sana lebih bijak, pandai dan berilmu lebih dari kumpulan pertama itu, tetapi tiada pencapaian yang hebat yg boleh dibangga.

  2. BNbagoos says:

    Ini kerana mereka kurang mengguna peluang yg ada. Tidak bergaul dgn orang yang betul dan tidak jatuh ditempat yang betul. MAZA contohnya… tentunya seorang yang berilmu dan berkelayakan , kalau tidak masakan dia boleh jadi seorang mufti diawal kerjaya dia.

    Tetapi MAZA tidak memilih chanel betul untuk berfikir dan bertindak. Maka jadilah MAZA seorang blogger biasa2 saja yang suka sindir, kutok dan hentam.

  3. BNbagoos says:

    Ofcos fakta rezeki, hidup dan mati adalah ketentuan Allah. Tetapi Allah beri sesuatu pada sesiapa yg dikehendakiNya dan tidak menafi hak pada yg berhak.

  4. BNbagoos says:

    MAZA sepatutnya berhujah tentang rasional paderi berkeras melawan keputusan mahkamah. Bukan berhujah tentang sultan.

    Ini menampakkan bahawa MAZA tidak mahu berfungsi sebagai bekas mufti sebagaimana Tun M berfungsi sebagai mantan PM.

  5. BNbagoos says:

    MAZA tidak perlu memihak walau pun dia memang cenderong memihak dlm hal politik. Tetapi dalam hal agama MAZA perlu memihak bukan berdiam.

    Kita rasa MAZA sembahyang macam muslim lain sembahyang. Cuma mungkin MAZA tak suka baca qunut dlm solat subuh nya kerana semua orang perlis tak baca qunut.

    Dalam hal kalimah suci MAZA seharusnya kongsi satu pendapat yang sedang kita tegakkan kerana dalam hal ini cuma ada satu pendapat bukan dua, tiga.

  6. anoi says:

    asri tu pusing2 pendiriannya bukan ikut sgt islam sebenar cuma islam kapal selam kenyataannya kesudahan mengugut jgn menerakakan orang … hehhehe, yang mengaku raja pulak tu patut dia persalahkan mak bapak tok nenek moyang dia ngape tak serang dulu lanun2 portugis, skrg dah maju Melaka baru nak direbut pulak. siapa lah dia nak orang sokong. Patut dia suruh pakar macam Nuar, Mat Sumbu, Mr Bean, Nizarman ke canangkan hal ini mungkin berjaya kot.

  7. nutcracker says:

    Kalau dah macam ni keperbadian sebenar yang dah mula terpancar, apa lah si MAZA ni tak nak terima jadi Mufti Melaka. Ingat kan si MAZA nak kenakan si “Sultan Melaka” tu, tapi rupanya si Sultan tu yang nak mengenakan si MAZA. Lawak…lawak.

  8. Moohyideeeeen says:

    Mari Berjimat – UMNO Style!:

    Dr Mahathir Mohamad said he did not need big luxury jets during his 22 years in power but added that perhaps the current government had more funds to afford such an indulgence.

    Speaking at Angkasapuri after appearing on a RTM2 programme to mark his 11 years of retirement, the former prime minister said he even opted to downgrade his jet during his early years in office.

    “In 1981, I inherited a Boeing 737 from the previous PM – he had problems travelling, so I can understand why he has to have a big plane.

    “I used the plane for a short while and I asked them what is the cost. They told me it will cost the government RM2 million a year. Then (I decided) we sell the plane, I need a small plane. So it was reduced to a Challenger,” he told reporters.

    Last November, the Prime Minister’s Department told Parliament that the government now owns at least five planes including a Boeing Business Jet.

    The aircraft, meant for use by VVIPs, including the prime minister and the Yang di-Pertuan Agong, include a Falcon, Global Express, Boeing Business Jet, Blackhawk, two Augustas and a Fokker F28.

    Minister in the Prime Minister’s Department Shahidan Kassim said that in 2012, the costs for the jets were RM14.95 million in fuel and RM160.08 million in maintenance costs.

    Mahathir was asked if he thought Najib’s spending on jets were excessive.

    ‘The government is much richer now’

    “Well of course now, the government is much richer than during my time, then may be they should upgrade” he said.

    Later, Mahathir said, he did loosen the government purse on jet spending for practical reasons.

    “Subsequently, I bought a slightly bigger plane because I had to travel slightly longer distances. But when I stepped down, I didn’t have these big planes,” he said.

    He then recalled that his government did buy one Boeing business jet for the Yang di-Pertuan Agong. “But that was not for my use,” he quickly added.

    Opposition MPs recently questioned why, despite calls for austerity measures and the cutting back of subsidies and raising of taxes to cure the government deficit, the prime minister and his wife Rosmah Mansor went around in private jets.

    Defending the move, Rosmah said that her use of the government jet for a trip to the Middle East was referred to the cabinet and that her travels were for ‘work’ purposes.

    She said this response to criticism of her use of the jet for the trip to Qatar, which was raised in Parliament by Gombak MP Azmin Ali.

    Last week, pro-Umno bloggers also asked whether Najib had not one but two luxury jets in service, as an Airbus ACJ320 was reportedly leased to the government.

    The Prime Minister’s Office said the lease of the Airbus ACJ320, which began on Feb 1, 2013, ended on Dec 31 that year.

    The lease of the Airbus ACJ320 was necessary because of a shortage of government aircraft, it added.

    • system baru says:

      tak kerajaan dunia membenar pemimpimnya naik jet tambang murah, jangan malu mooo, singopore pap kebangaan dap naik jet vip untuk ke luar negara jangan malu moo

  9. raplahjingaa says:

    mooo hang tak mau jadi sultan ke ?? sultan of swing ! hahahahahahaha

    • meMangTERok says:

      Moo0000 dan bebarapa orang geng dia ada otak cuma sebelah. Otak dia orang ini tidak berfungsi sebagai satu unit yang penuh.

      Jadi bila otak berfungsi sebelah mereka tidak memiliki keupayaan berfikir secara lurus, rational dan bercakap hanya selepas buat perbandingan. Mereka bercakap selepas mendengar satu pihak yang dia cenderung saja tanpa periksa benar atau salah.

      Orang macam ini usah jadi sultan, nak jadi tukang cuci berak anak sultan pun tak boleh kerana kepala senget sebelah.

    • anoi says:

      hehehehe yelah tu mooo kan peminat dara seteret.

      • Pemerhati says:

        selain dara seteret si kepala senget moo juga minat jantan keberet, hehehe

        si kepala senget moo boleh kata tak hina jadi tukang cuci berak si noor jan tu, moo bukan senget je tapi dah tercabut wayar…hahaha dr maza mesti gelak sama kalau terbaca, kalau dia menangis memang sah gila macam moo

    • mooooo says:

      Pemimpin tggjwbnya berat, zaman Nabi dulu, semua org takut nak pegang jwtn pemimpin, sebab mrk tahu, mereka akan dipersoalkan kelak. Cukuplah apa yg akuada pd hari ini. Cuma aku kesian tgk byk otg melayu kat KL ni yg susah….tapi masih dok sokong ameno..

      • badrole amin says:

        orang melayu yang susah yang sokong dan undi pakatan haram pun tak senang-senang juga hidup mereka selepas tak sokong UMNO, camana tu moo boleh tak engkau terangkan kenapa?

      • mancini says:

        Org bandar yg senang2 bawak kereta besar hasil dasar umno tak kira ke,rakyat kelantan yg bersepah cari rezeki kat negeri lain tak cerita juga betul2 berat sebelah

      • gambus says:

        yang susah tu gerenti macai Pakatan , mana taknya macai Pakatan akn sanggup menderma selagi duit ada , sedangkan pemimpin Pakatan semua hidup mewah , duduk kat umah banglo dan pakai mercedez .. betul tak moo lembu !!!

      • raplahjingaa says:

        Melayu KL ke, melayu ulu sepetang ke…semua akan hidup susah kalau malas macam hang mooo.

      • anakbochek says:

        moooooo, yang kau ada tu memang cukup tapi yang pemimpin korang ada tu tak pernah cukup. Sebab tu diorang sanggup buat apa saja untuk gulingkan kerajaan yang sah bagi mencapai cita2 nak jadi PM. Aku kesiankan oang Melayu yang tak sedar diuntung. Sanggup bersekongkol dengan kapir untuk membenamkan Melayu.

      • Mawar Berduri says:

        Zaman nabi dulu. Zaman sekarang aljuburi sanggup fitnah, nak guling kerajaan sah sebab gila kuasa. Dia tak takut kena jawab ke nanti. Islam lagi ke aljuburi tu perangai dia macam orang tak de tuhan.

  10. badrole amin says:

    serius aku katakan dr maza telah memperbodoh diri yakni memperlihat dirinya bodoh bila melayan ‘Sultan Melaka’ itu, hehehe

    dr maza ialah bekas mufti dan seorang agamawan, integritinya jatuh ke tapak kasut bila dia layan bekas bohjan dan orang gila bernama si noor jan itu

    apa pun tak baik kalau aku tak sikit pun tak nak bersangka baik pada dr maza, oleh itu aku nak bersangka dr maza menerima(dalam hati) tawaran ‘Sultan Melaka’ untuk menjadi mufti

    • mooooo says:

      Yg sampai blog ni bukak thread pasal raja tu amende??? Kalaulah benda ni is no issue.,, ignore jer la..

      • badrole amin says:

        bukak thread pasa raja tu sebab nak beritahu siapa-siapa yang masuk myKMU membaca bahawa dr maza ialah si ngok juga yang kurang sikit ngok dari si moo yang terlampau ngok

      • gambus says:

        elk laa bukak thread pasal raja ni daripada kau moo lembu copy paste cerita fitnah .. cerita fitnah yang dah lama kantoi pun kau masih tak tahu malu copy paste lagi kakakakaakakakakak macai Pakatan !!!

  11. badrole amin says:

    daripada moo menyibuk kat myKMU, kan lebih baik dan ada pekdah moo mintak kerja dengan ‘Sultan Melaka’ jadi ‘tukang cop mohor’ surat-menyurat ‘Sultan Melaka’ sebab moo kan pandai copy n paste…copy n paste kira kerja cop-mengecop jugaklah tu

    • acid says:

      ha. ha. ha.. memang lawak…

    • Pemerhati says:

      err moo kata dia tak rasa hina pun kerja dengan si noor jan tu jadi tukang cuci beraknya bang ‘badrole’

      biarlah moo jadi tukang cuci berak dari jadi tukang cop mohor

      maknanya noor jan boleh salah guna tempat tidak sepatutnya untuk berak kecahkan taik dimana moo sanggup cuci bersihkan

      tak senonoh kan si moo bang ‘badrole’?

      • badrole amin says:

        iya moo memang tak senonoh

        kesian pada mak-bapaknya, anaknya dan cucunya(kalau ada) sebab sanggup jadi pencacai yang digeruni

    • sireh ke gagang says:

      sultan melaka tu pun x sudi nak amik moo jd kuli batak dia . moo dah la pemalas , suka copy paste , kuat pembohong . lingkup nanti dinasti sultan tu .

    • Mawar Berduri says:

      Atau mintak jawatan mufti tu dah maza tak mau.

  12. omega says:

    Mooo pun sesuai jadi raja… raja kongkiak

  13. dkds says:

    Kasihan bila lihat dr Maza ini…sejak tidak disambung tugas sebagai mufti..dia sudah menjadi seperti pening-pening..

  14. WTF says:

    Mooh…hang jadi raja mabuk la!!!

    Mana tahu, di masa akan datang Mooh kena panggil berlakon cerita “King of Drunken Fist”

    Lepas tu, bila dah glamour, Mooh ngoratlah si Nora Danish!!!

    Mueh4444

Leave a Reply

Threesome