Menu Utama

Kangkung: PM Balas Semula

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan ‘kangkung’ sebagai penjelasannya sebelum ini berhubung harga barang kerana ia sekadar contoh barangan yang digunakan ramai orang.

“Saya suka makan kangkung, anda semua suka makan kangkung…(sebab itu) saya beri contoh yang semua orang makan. Kalau saya beri contoh seperti burung puyuh, orang tertentu sahaja makan.

“Tidak seharusnya contoh itu dipermainkan oleh sesiapa kerana saya beri contoh sebagai prinsip ‘supply and demand’ (penawaran dan permintaan) yang tentukan harga sebahagian daripada barang makanan yang kita tidak kenakan harga kawalan,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas isu ‘kangkung’ yang ditimbulkan sesetengah pihak susulan penjelasannya sebelum ini berhubung harga barang sambil menambah bahawa perkara itu tidak patut dipermainkan.

Dalam pada itu, Najib telah mengarahkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) supaya lebih tegas terhadap peniaga yang menaikkan harga barang sesuka hati.

Perdana Menteri berkata, ia bagi memastikan peniaga lebih beretika dalam menjalankan aktiviti perniagaan, sekali gus membantu rakyat.

“Saya dah arahkan kementerian untuk gunakan akta sedia ada yang mana kuasa dan tindakan boleh diambil terhadap mana-mana peniaga yang umumkan bayaran atau caj yang terlalu tinggi, (semata-mata) untuk mendapat untung lebih.

“Ini satu cara bagaimana kita boleh bantu mengurangkan harga kepada pengguna dan rakyat, (akibat) peniaga tidak beretika yang cuba mencari kesempatan dalam masa sekarang,” katanya ketika berucap pada Majlis Jamuan Malam Bersama Perdana Menteri anjuran Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) di sini Jumaat malam.

Beliau turut menggesa pengguna supaya lebih proaktif dengan terus melaporkan kepada pihak berkuasa sekiranya mereka mengesan peniaga yang sengaja menaikkan harga barangan. – BERNAMA






52 Komen to Kangkung: PM Balas Semula

  1. tony gunawan says:

    BN=barang naik!

    • bangKano says:

      PR=Pariah Rembat…!

    • WTF says:

      Kat sini lak, hang kempen untuk BN!!!

      Awat, hang tak percaya kat DAPigs boleh perintah Malaysia ka???

      KAKAKAKA, hakikatnya, Cina2 serata dunia rata2nya di bawah pemerintahan org Cina ataupun Mat Salleh.

      Tapi refugee Cina Malaysia (aka Rice Nigger) macam Apek Tony4 kena dok perintah dgn Melayu Malaysia!!!

      Hangpa Cina Malaysia memang SPECIAL la, inilah hasil lulusan bebudak SRJKC!!!

      MUEH4444

    • Rosmah87 says:

      PM KANGKUNG BETUL LAH HAHAHAHAHAHJAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHA

      • gambus says:

        inilaa puak kafir DAPigs yang pernah bercakap dalam mykmu betapa bencinya kepada Islam dan melayu di Borneo !!!

        Mekk PAS dan bujuk dan moo mesti bangga !!!

  2. raplahjinggaa says:

    siapa di sini belum bertayam?

    • Hamba Ar Rahman says:

      Bertayamum aku tahulah….semua orang Islam pun tahu…tapi di Malaysia ni air banyak, so tak perlu tayamum…bertayam rasanya…orang2 tertentu jer yang tahu dan faham…..

    • gambus says:

      pauk DAPigs standard lulusan SJKC , patutlaa SJKC mengamalkan perkauman dan diskriminasi agama .. inilah contoh produk mereka !

  3. Nusantara Jones says:

    Hehehehehe…..

    Kan dah kena backfire. Nuwat Brahim berzina dgn betina jalang sambil terkangkang-kangkang, Najib pulak kena bahan pasal isu kangkung.

    Aku sarankan admin MYKMU delete semua komen troll sebab Malaysiakini, yahoo news dan byki lagi portal berita pro-pembangkang buat perkara yg sama utk create satu persepsi bahawa rakyat Malaysia sokong pembangkang.

    Kita tak boleh buat baik sgt dgn orang kalau orang tu memang suka buat jahat. Minta admin dapatkan bezakan di antara kebijaksanaan dan tolak ansur dgn membuang semua komen yg troll pada UMNO/government. Supaya kita boleh bina satu persepsi ramai juga orang Melayu menyokong UMNO.

    • Rosmah87 says:

      UMNO=LEMBU=KANGKUNG
      HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

      • gambus says:

        inilaa puak kafir DAPigs yang pernah bercakap dalam mykmu betapa bencinya kepada Islam dan melayu di Borneo !!!

        Mekk PAS dan bujuk dan moo mesti bangga !!! !!!

    • gambus says:

      bukan portal Pakatan jee yang delete , dalam blog Pakatan dan macai mereka habis kena delete kalau mereka tak dapat balas hujah !!!

      contoh demokrasi Pakatan !

  4. baba says:

    kita faham apa pm kata cuma yg tak ada akal saja spin cerita kangkung.

    • Mek esah says:

      Cai umno memang terlebih faham……”PM kangkung” belum habis cakap depa dah angguk faham…hehe

      • gambus says:

        kalau belum habis cakap dan spin serta putar belit , itu perangai kau mekk PAS .. kami bukan golongan munafik macam PAS , kami baca habis dan faham isu !!!

        tapi apa nak diharapkan mekk PAS macam kau ??? bebal !

      • Mawar says:

        Mek, gambar kat atas yg bawah pkataan kangkang tu mek…
        Mmek kan blaja sains…itu jenis rantaian apa tu mmek?
        Ada tak rantaian beruk? Ada sama tak?

        • WTF says:

          Hehehehe….

        • Mek esah says:

          Pr dah lulus rantaian makanan ni….yg masih benak dan tak faham hingga kini ialah pemimpin bn yg diketuai umno…asyik nak salahkan peniaga dalam menutup kelemahan pentadbiran…pemimpin bn hanya layak memimpin peringkat kampung je sebetulnya…oh msia tanah air ku !!!!!!!

          • Mawar says:

            Hoii mek, jangan kau nak oh msia tanah air ku apabila kau bersedia nak jual tanah malaysia ni pd kaum lahanat.
            Bangsa pengkhianat kau pertahankan, peniaga cina komunis dap babi kau pertahankan.
            Kalimah Allah dipermainkan oleh puak kristen, kau sokong…..
            Apa jenis manusia Isle kau mek??? Aku tak tau dasar apa dan mana sampai kau sanggup buta mata buta hati dan anggap Umno atau Bn adalah musuh.

            Hoii mek, kau belum nampak lagi bagaimana cina peniaga ni lebih sifat babi dari semulajadi. Tipu muslihat adalah permainan mereka sejak azali lagi. Tak apa mek……kau akan tahu sendiri pabila kau atau seluruh keluarga kau kena tipu manipulasi oleh cina babi. Masa tu terhantuk kepala, benjol kat kepala pun susah nak lupa sakit!!
            Kau memang bodoh piang mek, kau dan seluruh pembangang memang hampehhh!!,

          • raplahjingaa says:

            Jual ??? bagi free pun depa sanggup, kalau tak free pun diberi status pendudukan 999 tahun !!

          • WTF says:

            Lulus rantaian makanan???

            Bodoh betul si Mekk ni, masih lagi tak tahu apa itu rantaian makanan!!!

            http://memedsakri.blogspot.sg/2009/12/rantai-dan-rangkaian-makanan.html

  5. Mek esah says:

    Dah dok ada kat bbc news you….

    • gambus says:

      biasalaa mekk PAS , cerita spin . putar belit dan fitnah ni memang kegemaran puak Pakatan !

    • WTF says:

      Napa Mek…hang jealous ka!!!

      Mek nak FAMOUS???

      I cadangkan Mek buat aksi LIWAT dgn suami Mek berlandaskan Fasal 16 Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan dan post dekat Youtube!!!

      Tapi jangan post kat MYKMU pulak!!!

      Kami di sini tak layan pondan tua macam Mek!!!

      Mooh pun tak layan kat Mek, Mooh hanya layan amoi2 kat Zouk dan Nora Danish jer!!!

    • raplahjingaa says:

      Mek..dalam hang dok tengok BBC news, cuba hang check balik Youtube BBC Hard Talk interview dengan anwar, anwar melalak-lalak pasal kroni dalam kerajaan..bila di tanya kroni dalam PKR macam mana anak bini dia boleh jadi presiden dan ahli majlis tertinggi…apa dia jawab ??? errr..errr..errrrr…errrr..sampai habis interview !!

      hehe…

  6. anti keyboard warrior says:

    apa yang PM cakap memang betul. cuma pembangkang aje yang sengaja spin cerita. yang pastinya kenaikan harga barang yang untung ialah orang-orang cina sebab diorang la yang pegang ekonomi. mereka jugak la punca kenaikan harga barang, lepas tu salahkan kerajaan memang pandai orang cina spin,dan memang bangang orang melayu yang termakan cakap cina. lain kali belajar. ini sama2 nak jatuhkan kerajaan melayu islam.

  7. shwan says:

    UNTUK MAKLUMAN:

    Puak yang memulakan dan seterusnya menghangatkan isu KANGKUNG adalah Red Bean Army geng DAPigs.
    Puak yang memulakan dan menghangatkan isu KANGKUNG adalah Red Bean Army geng DAPigs.

  8. meMangTERok says:

    Tiap cerita kangkong keluar, tiap kali itu juga paparan china doll keluar. Walau kisah China doll sudah menjadi sejarah tetapi sejarah tetap penting untuk disingkap kembali. Tak ada siapa yang boleh mendakwa sejarah tidak penting kerana sejarah merupakan kisah silam.

    Jika tak ada silam tak ada sekarang. Yang buatkan manusia berbeza ialah apa yg ditinggal tertulis dalam sejarah lampau dia.

    Ada yang berbangga memperkisahkan sejarah mereka kepada umum kerana masa lampau yg cemerlang dan pehoh gemilang.

    Banyak jugak mansuia tinggal berbagai sejarah dibelakang mereka. Sejarah silam yang berbagai warna. Termasoklah sejarah air benihnya tertinggal dan video aksi bersama china doll. Kita rasa sejarah ini akan hidup dan diingati 40 tahun lagi pun kerana filem P Ramlie yang melewati 40 tahun itu maseh segar dan seronok ditonton.

    Cerita kangkong akan cepat dilupakan, kerana kangkong tidak sehebat mana kisahnya.

    • Pemerhati says:

      anak haram macam ros87, tony dan mek esah mana ada moral dan mana ada mereka kisah nak berpe’emkan raja kangkang(anwar)…anak haram lah katakan mana mereka kisah

      anak haram ini suka buat kerja tak berfaedah macam mereka kaitkan Najib dengan kangkung…tentulah kangkung macam benda hina pada pandangan mereka sedangkan kangkung bukannya benda hina tapi nak berpe’emkan raja kangkang(anwar) mereka tak rasa hina…sekali lagi, anak haram lah katakan mana mereka kisah

      • Mek esah says:

        Banyak2 benda atas mukabumi ni…kankung yg diumpamakan….kangkung ni tak de le hina…..tp setakat kangkung tak payah PM le yg cerita…bagi je kat menteri maharajalawak tu…..PM ni patutnya umum turunkan petrol ke, tol ke,tarif letrik ke…ada juga munasabahnya…naya naya

        • Pemerhati says:

          kalau kangkung tak hina takdenya cecai pakatan yang hina(sebab sanggup berpe’emkan raja kangkang si anwar) macam mek kaitkan PM dengan kangkung

          engkau terasa pedas dengan komen aku ke mek? orang kalau tak terasa pedas dia tak balas, hehehehe

        • raplahjingaa says:

          Nak umum macam mana ?? tariff air Kelantan dan penang yang naik sampai 100% bukan dalam bidang kuasa PM.

          ada baca ka ???

  9. tengkudin says:

    moooo…barang ko tak naik ke?? hehhe

  10. bujuk says:

    AKu nak tanya… siapa yg. tulis teks ucapan Najib ni? apakah ada grand design untuk menjatuhkan Najib? aku kadang2 kesian… PM sorang ni seperti d pulaukan dalam k’jaan. Ini pandangan aku…
    Kangkung adalah hasil pendapatan petani, orang kampung. Jika Najib umumkan kangkung turun harga… maknanya pendapatan petani turun. Patut ke petani bangga, suka dan terima kasih pada PM? dalam keadaan harga barang naik.. pendapatan mereka berkurang?
    Ini yg. orang ketawakan Najib.. dia nampak naif sangat. Aku yakin Najib taktau kangkung turun harga jika penulis teks dia tak bagi tau. Apakah Najib d kelilingi orang jahil atau musuh2. Sekarang ada orang hendak kembalikan ISA yg. Najib hapuskan.. orang ini bukan nakkan k’jaan kuat sebenarnya, tapi nak lemahkan Najib. Ahli UMNO patut sedar siapa yg. nak jatuhkan Najib.. PR tak mampu jatuhkan Najib seperti ahli UMNO/BN mampu jatuhkan Najib. Lihat apa berlaku pada Pak Lah… perkara sama akan berlaku pada Najib jika dia lambat bertindak.

    • Pemerhati says:

      alahai, petani, pemborong dan peruncit mana pulak terus jatuh papa-kedana selepas PM kata harga kangkung sudah turun nakram(bujuk) oi…kenapalah bodoh sangat nakram(bujuk), cukup-cukuplah tu nak dekat tengah malam dan nak habis hari jumaat masuk hari sabtu tak boleh ke pandaikan sikit kepala otak tu….teruknya!

      harga kangkung, sayuran lain dan bermacam-macam lagi barang mengalami naik turun harga merupakan perkara biasa…kenapalah nakram(bujuk) macam susah hati sangat sedangkan petani, peruncit dan pemborong biasa-biasa je…nakram(bujuk) biasa pergi pasar ke tak ni? nak kata katak duduk bawah tempurung macam dah tak sesuai, mungkin gundik simpanan raja kangkang(anwar) yang tak dibenar keluar rumah…hahaha

      bujuk says:

      “AKu nak tanya… siapa yg. tulis teks ucapan Najib ni? apakah ada grand design untuk menjatuhkan Najib? aku kadang2 kesian…”

      ada orang tulis teks ucapan dan grand design tengkorak nenek engkau lah nakram(bujuk)!…seriously aku nak kata, nakram(bujuk) telah membuat KOMEN PALING BODOH!

    • sungai_siput says:

      hahahaha bujuk

      hang tau tak grand design tu apa ???
      grand design dalam teks ucapan????….

      geli hati aku baca apa yg kau type pasai words GRAND DESIGN

      • raplahjingaa says:

        SS…grand design tu adalah tongkat nik ajis, jangan hangpa tak tau.

        • Pemerhati says:

          tongkat nabi kelantan(n.ajis) memanglah grand, sekali ketuk kat tanah keluar minyak tak perlu diproses tapi boleh hidupkan enjin

          • raplahjingaa says:

            hahahahah…dua kali ketuk, keluar minyak lintah.

          • Pemerhati says:

            tiga kali ketuk tetap keluar minyak lintah lalu husam mengarahkan pok nik berhenti ketuk…makanya penduduk dan peniaga di KB(termasuk di pasar khadijah) dapat menarik nafas lega kerana ura-ura tanah mereka akan diambil dan terpaksa berpindah tak menjadi kenyataan

          • WTF says:

            Hehehehehe

      • WTF says:

        Hehehehehe….

        bujuk dgn “grand design”

        Mek pulak dgn “rantaian makanan”

        Mooh dgn “dilution of interest”

        Mueh4444

  11. terangsang says says:

    Allah pun tidak malu mengunakan nyamuk sebagai perumpamaan. kalau hamba Allah bernama Najib nak guna kangkong sebagai perumpamaan pun ok.dari sekecil nikmat sampai sebesar2 nikmat kita tetap kena kembalikan rasa syukur kepada Allah.cuba buat kiraan.minyak naik 20 sen. jika guna minyak 100 ltr sehari perbelanjaan naik RM 20. Dengan kenderaan itu katakan boleh bawa 1000 dzn susu. 12000 tin boleh naik harga 20 sen setiap tin. sudah untung RM2400.sampai ke kedai makan konsep sama diguna. itu yang penguna akhir naik meroyan.Setiausaha kementerian senyap saja.tentu mereka lebih arif. kesihan menteri2.menjawab bagi pihak mereka. sudah tukarka.

  12. raplahjingaa says:

    Well said.

  13. pencintailahi says:

    Sesungguhnya apa yang saudara tulis ini berkekalan hingga anda mati kelak…adakah ia bermanafaat atau sekadar ingin memporak perandakan…dan setentunya ia akan disoal di akhirat…fikirkanlah saudara..insyaallah 🙂

Leave a Reply