Menu Utama

Guan Eng Terpinga-Pinga Diserang Cina, Terpaksa Cari Jalan Lagakan Melayu-Cina Pula

Selepas PRU13, hubungan antara kaum di negara ini, khususnya Cina-Melayu berada pada tahap yang agak rendah kalaupun tidak terendah dalam sejarah negara selepas merdeka. Orang Melayu-Bumiputera melihat Cina sebagai kaum yang tidak berterima kasih kepada kerajaan kerana bukan sahaja melakukan pengkhianatan tetapi juga kerana membuat pelbagai desakan dan tuntutan yang tidak munasabah sehingga kerajaan pula dilihat terpaksa mengorbankan banyak kepentingan Melayu-Bumiputera semata-mata untuk mengambil hati golongan berkenaan.

Suka atau tidak, hakikat sejarah negara ini ialah, kemerdekaan diberikan oleh British setelah para pemimpin Melayu-Bumiputera bersetuju untuk menerima Cina dan India sebagai sebahagian daripada bebanan. Suka atau tidak, bebanan itu perlu dipikul dan perlu dipertanggungjawabkan. Dan suka atau tidak, pelbagai kerenah yang tidak mahu ditanggung oleh British, dialihkan ke bahu para pemimpin Melayu-Bumiputera pula.

Dek kerana itulah, perjuangan berdarah selama ratusan tahun untuk merdeka sama ada dari Siam-Ayuthayya, Portugis, Belanda, British,Jepun dan Komunis menerusi PKM oleh Melayu-Bumiputera sekadar bersifat sebagai pelengkap jalan cerita dengan kesudahannya ialah Malaysia merdeka menerusi gandingan rundingan melibatkan pemimpin-pemimpin Melayu-Cina-India dengan pihak British.

Secara dasarnya, Cina dibawa masuk ke Tanah Melayu oleh British untuk buruh murah bagi sektor perlombongan. Kemasukan mereka ke negara ini diuruskan oleh kongsi-kongsi gelap dan mereka perlu menjadi hamba yang titik peluh mereka disukat untuk membayar kembali tambang serta perbelanjaan makan minum sepanjang berada di negara ini. Walaupun di Tanah Melayu sudah ada masyarakat Cina yang datang lebih awal dan sudah pun berasimilasi dengan budaya tempatan, namun kelompok lebih besar yang datangnya dari Tanah Besar Tong San itu, kemudiannya menjadi lebih dominan. Selain daripada jumlah mereka yang lebih besar, kesusahan sama ada di tanah leluhur mahupun di negara baru, mengajar mereka untuk bersatu padu dan kemudian menggunakan segala peluang dengan sebaik-baiknya.

British bekerjasama rapat dengan kumpulan-kumpulan kongsi gelap dalam usaha mengekang sebarang aktiviti penentangan oleh masyarakat Melayu dan setempat. Raja-raja Melayu tidak sahaja diperas malahan sesetengahnya diancam sehingga mereka perlu menyerahkan sebahagian tanah kepada British atas alasan kemajuan, pembangunan dan perlombongan serta perladangan.

Ekonomi menjadi senjata terpenting untuk mengawal, menjajah dan mempengaruhi strata masyarakat. British menggunakan kaedah itu dengan meletakkan Cina pada kemuncak rantaian paling berkuasa. Dan semenjak itulah, Melayu-Bumiputera yang mengamalkan budaya bersederhana semenjak zaman berzaman terus terjajah.

Itu sejarahnya…

Persepsi bahawa SEMUA CINA menyokong DAP dan Pakatan Rakyat telah lama digendangkan oleh Pakatan Rakyat, terutama sekali PKR dan DAP. Dengan menjadikan Cina-Cina vernakular yang berfikiran totok, sempit dan sangat chauvinist, kelompok ini mendominasi dalam sebarang publisiti sehinggakan menjadikan mereka wakil kepada orang Cina.

PRU-13 telah menjadi bukti bahawa pergerakan Cina-Cina vernakular totok yang bersifat sangat agresif, mengulangi semula sejarah kemasukan Cina ke Tanah Melayu. Mereka memaksa sokongan kepada DAP dan Pakatan Rakyat ke atas Cina-Cina yang lain, khususnya ‘Cina-Cina Sekolah Kebangsaan’ yang pergaulan mereka lebih terbuka dan lebih menerima hakikat bahawa Cina sememangnya keturunan pendatang di Wilayah Melayu Nusantara. Sebarang tentangan kepada DAP dan Pakatan Rakyat akan dilayan sebagai penjenayah yang mana pemulauan, ancaman keselamatan serta penghinaan berterusan dibuat kepada golongan Cina-Cina Sekolah Kebangsaan.

Hasilnya, PRU-13 menunjukkan bagaimana DAP begitu berkuasa kerana laungan DAP ialah menyatukan semua Cina dan mengambilalih pentadbiran negara ini dan ‘membetulkan’ semula sistem yang terlalu berat sebelah kepada Melayu-Bumiputera.

Namun hampir setahun selepas PRU-13, sudah mula ada pergerakan Cina-Cina Sekolah Kebangsaan yang melakukan penentangan secara lebih berani. Lim Guan Eng dan DAP menjadi sasaran utama mereka. Beberapa pendedahan dan siri pembohongan Guan Eng telah dibaraikan. Pergerakan Cina-Cina Sekolah Kebangsaan ni sangat out-spoken, sekaligus membuatkan Guan Eng dan DAP terpinga-pinga kerana serangan dari dalam kelompok sendiri.

Serangan itulah yang membuatkan Guan Eng kelam-kabut dan terpaksa menimbulkan pelbagai isu untuk menunjukkan bahawa seluruh Cina di Malaysia masih bersama-sama Pakatan Rakyat. Pelbagai gelagat termasuklah menimbulkan kontroversi berkaitan JAIS, KALIMAH ALLAH, Bible Bahasa Melayu, penghapusan Enakmen 1988 di Selangor dan sebagainya terpaksa ditimbulkan bagi mengalihkan pandangan serta serangan berterusan daripada kumpulan Cina-Cina Sekolah Kebangsaan.

Guan Eng dapat melihat, hanya satu sahaja kaedah terbaik untuk dia dan DAP menyelamatkan diri daripada keadaan sekarang iaitu memastikan jurang dan persengketaan serta syak-wasangka antara Melayu-Cina semakin melebar. Cina perlu terus diCinakan dengan setotok-totoknya manakala Melayu pula perlu terus dijadikan lembu dan anjing bagi melancarkan kekuasaannya.

Yang paling penting, Guan Eng dan Pakatan Rakyat akan cuba memastikan Cina-Cina Sekolah Kebangsaan tersebut akan terus terpinggir, kurang diberikan perhatian dan akhirnya mati dibunuh oleh serangan mereka yang tidak bersahut.

 






18 Komen to Guan Eng Terpinga-Pinga Diserang Cina, Terpaksa Cari Jalan Lagakan Melayu-Cina Pula

  1. tony gunawan says:

    lim kit siang merupakan father of chinese malaysia,semua cina di malaysia kena patuh dan setia kepada dia!

    • Kayu says:

      Limkitsial adalah Komrad Komunis Malaya,,,…seperti biasa jika dahulu mereka pernah merasa kuat dan boleh menguasai negara dengan kekuatan mereka …akhirnya lari tercirit bila Melayu mengamuk… jadi terpaksalah mencari Melayu untuk dijadikan pencacai dan kaldai,,,.dan sekarang sejarah berulang kembali dimana Mat Serabut Komunis dan Hero Gay Malaya dijadikan pencacai dan kaldai demi mencapai cita-cita Limkitsial komunis anak beranak…teknologi kitar semula diamalkan Limkitsial anak beranak…!!

    • raplahjingaa says:

      hahahahahha….kit siang father of Chinese ???? patutlah cina Malaysia menjadi satu-satunya bangsa cina di luar Tanah besar china yang di peritah oleh orang Islam…dari dulu hingga sekarang dan selama-lamanya.

      Because of kit siang….u MALAYsian Chinese are so..so…special.

      kit siang pakai songkok dalam parlimen….handsome lo.

      hehehehe…

    • Mawar says:

      Lu mimpi la toni, bukan smua cina patuh dan setia pada si limsial.
      Lu orang masih lagi musti tunduk dgn org melayu….kah kah kah!!!

    • WTF says:

      Who the FUCK care about Malaysian Chinese want to kow tow the communist war mongerer Lim Kit Sial!!!

      95% vote from the Chinese, but still can’t rule Malaysia!!!

      Facts is, Malaysian Chinese are a special BREED, been ruled by Malaysian Malay!!!

      Mueh444444444444444444444

  2. saiful says:

    CINA ADALAH BABI

    BABI ADALAH CINA

    TAPI KUASA NAK TANGKAP BABI ADA KAT NAJIB..MALANGNYE NAJIB PONDAN TELOR KECUT DGN PELMPAU DAP

    SEDARKAH KAMU WAHAI PENYOKONG UMNO DUNGU PEMIMPIN PONDAN KAMU BERGELAK KETAWA DGN MUSUH MELAYU SI LIM GUAN ENG NI MASA KAT PENANG

    INILAH DOSA AJIB PONDAN BACUL DAYUS GAGAL MEMERANGI PELAMPAU CINA DAP

    MACAM AKU CAKAP TADI BABI TETAP BABI TAPI AKU TETAP SALAHKAN BANGSATWAN BUNCIT PEMIMPIN UMNO DAYUS KERNA GAGAL SEMBELIH BABI BABI NI

  3. dapbabi says:

    Cina=babi!!!
    Kempen anti limkitsial dan limbabieng!!

  4. jombo says:

    Saiful adalah kau ni red bean.. lain macam je bunyinya kau

  5. Nusantara Jones says:

    Cinabeng + Chin Peng = Cinapeng

  6. decepticon jr. says:

    ya, mmg masih ada cine tak setuju cara dap dan lge.tp berapa percent sgt la dan x ada effect pun masa pru.golongan ni akan dilabel pengkhianat dan akan diserang habis habisan dlm cyber.ape perlunye cine sokong bn kerana apa saje kemudahan diorang dah dapat.cuma diorang nak lebih lg.hanya dap je yg bole deliver apa yg mereka mahu.tapi ramai betul melayu tek sedar diri ni ckp khalifah lge ni bagus.khalifah kepala hotak die laa

  7. WTF says:

    Padanlah puak4 DAPigs MEROYAN!!!

    Sudah ada golongan Cina tak setuju diperintah oleh Lim Kit Sial!!!

    Semoga golongan ini ramai, sebab dari posting si Tony 4444 Refugee pada 11:46 PM on January 18, 2014, sudah pasti negara Malaysia tidak lagi mengamalkan DEMOKRASI, tetapi mengamalkan KOMUNISME , APARTHEID and NEPOTISME!!!!

    • WTF says:

      Sebagai pesanan pada pucuk pemimpin UMNO, jangan pulak pandang situasi ini sbg pentanda beberapa org Cina dah mula sokong BN!!!

      Jangan bagi apa2 keistimewaan mahupun imbuhan kepada puak4444 Cina, puak4444 Cina tak perlu apa2 pertolongan dari kerajaan Malaysia!!!

      KEPENTINGAN AGAMA ISLAM DAN HAK BANGSA MELAYU DAN BUMIPUTRA PERLU DIUTAMAKAN!!!

  8. songkok says:

    Ape mau takut sama cina, mereka bangsa paling lemah, umpama bayi kecil yang melalak bila diusik, sedarlah orang cina kalau mimpi nak kuasai Tanah Melayu elok bangun dan minta maaf.

  9. omega says:

    sekali komunis maka selama lamanya mereka komunis

Leave a Reply