Menu Utama

Dakwaan Pesawat Khas PM, Kenyataan Khas Pejabat PM

Kenyataan Akhbar

Penggunaan Pesawat Khas

 
Pejabat Perdana Menteri ingin menarik perhatian berhubung laporan blog mengenai penggunaan pesawat khas untuk Perdana Menteri.

Laporan tersebut mengandungi beberapa fakta yang salah dan tidak tepat yang boleh menimbulkan persepsi yang tidak tepat kepada penggunaan pesawat khas tersebut.

Kerajaan sebelum ini memiliki 5 buah pesawat khas iaitu ACJ A319, BBJ, Fokker F28, Global Express dan Falcon 900 yang diperuntukkan untuk kegunaan YDP Agong, YAB Perdana Menteri, dan YAB Timbalan Perdana Menteri.

Tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh Kerajaan, pesawat-pesawat ini juga boleh diluluskan untuk kegunaan oleh DYMM Sultan-sultan dan TYT Yang Dipertua-Yang Dipertua Negeri, YB Menteri-Menteri dan Timbalan-Timbalan Menteri, tetamu-tetamu Kerajaan Persekutuan dari negara asing, Pegawai-pegawai Kanan Kerajaan serta orang-orang kenamaan.

Pada Ogos 2012, pesawat Fokker F28 telah dilupuskan kerana telah berusia lebih 30 tahun dan tiada pesawat gantian dicadangkan.

Pada tahun lepas, pesawat BBJ dan ACJ A319 telah dijadualkan untuk menjalani proses penyelenggaraan wajib. Pesawat BBJ menjalani urusan penyelenggaraan di antara Januari-Julai 2013 sementara ACJ319 di antara 15 Jun-8 Oktober.

Sejajar dengan itu, Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab atas urusan pesawat khas Kerajaan telah mengambil keputusan menyewa sebuah pesawat lain ACJ A320 bagi menampung kekurangan pesawat.

Pesawat ACJ A320 ini disewa di antara 1 Februari – 31 Disember 2013 setelah mendapati pesawat BBJ memerlukan lebih masa bagi urusan penyelenggaraan.

Penggunaan pesawat khas membolehkan Ketua Negara dan Ketua Kerajaan bergerak di dalam dan luar negara dengan keadaan keselamatan yang lebih terjamin. Selain itu, Anggota Pentadbiran yang sibuk dengan pelbagai urusan tidak terikat kepada jadual perjalanan komersil di samping kepentingan menjaga imej negara.
 
Pejabat Perdana Menteri
Putrajaya
 
3 Januari 2014

 



(Next News) »



29 Komen to Dakwaan Pesawat Khas PM, Kenyataan Khas Pejabat PM

  1. Nusantara Jones says:

    Lim Tokong beli merc baru, pandai dia berlakon. Dulu buat-buat muka miskin naik kapal terbang economy-class. Abis kecoh dlm haramkah betapa zuhudnya kalipah guang eng. Skrg dah boleh genggam kuasa, dia mula tunjuk nafsu mahu lebih mewah.

    Bila cuti krismas dia bawak satu family melancong ke eropah naik first-class, ini yg pencacai tak tau sebab malaysiakini tak berani report takut lakonan kalipah guang eng terbongkar.

    Heiii….melayu, melayu, melayu…..

    Sampai bila nak kena tipu dgn lakonan politikus pembangkang yg bertalam dua muka. Villa Nuwat Brahim bernilai berbelas-belas juta tak bising. Kerja merusuh dan menghasut 24 jam mana datang duit?

    Kalau betul lah pimpinan pembangkang ni zuhud mahu membela nasib rakyat, suruh Nuwat Brahim jual villa dia. Nuwat boleh sewa rumah teres dua tingkat utk menunjukkan betapa seriusnya pakatan haram mahu membela ekonomi rakyat marhaen.

    Duit tu guna utk membantu orang-orang miskin yang malas bekerja dan berusaha. Berdiri sama tinggi, duduk sama rendah mengikut ideologi pemerintahan ‘isle’ Nik Ajeez.

    Orang tua kutuk tu pon pandai berlakon jugak. Kecoh masuk muka depan haramkah Nik Ajeez makan nasi bungkus di gerai buruk tepi rakyat. Tapi hari-hari dia makan kat rumah sampai 4-5 jenis lauk taknak tunjuk pulak.

    Pergi umrah ambik pakej VIP sampai RM100K nak duduk hotel paling dekat dgn masjidil-haram, tapi rakyat Kelantan merempat di negeri orang mencari sesuap nasi.

    Kalau betul Nik Ajeez tu zuhud, ambil saje pakej murah sekitar 5-6 ribu dan duit lebih tu boleh bantu ekonomi rakyat Kelantan. Tapi nape x buat?

    Ini semua lakonan je depan rakyat berlagak miskin tapi kat belakang ambil kesempatan utk mengumpul kekayaan peribadi.

    Yg jadi mangsa ialah perpaduan Melayu yg semakin merudum kerana fantasi mereka bahawa pakatan haram boleh menyelesaikan segala masalah hidup rakyat.

    • system baru says:

      siapa ajar dap ini? pap singapore ajar hidup nak bermewah-mewah.. kita tunggu lihat aje aku percaya nanti akan datang dia nak gaji macam pm singapore tunggu lihat, orang melayu akan kecilkan dan di miskinkan

      • DataCode says:

        Karipak Guang eng,berlakon hanya beberapa waktu dah mewah,darjat yang ditabal oleh pas entah kemana,,kepalsuan yang amat palsu sekarang berada di janggut pak lebai pas

  2. acid says:

    well-said bro.

  3. dkds says:

    penerangan yang pantas sebeginilah yang perlu dilakukan bagi menjawab beberapa tohmahan dan fitnah yang dilemparkan oleh blog-blog yang tidak bertanggungjawab

  4. alimedanbaru says:

    agaknya kalau pakatan haram jadah memerintah tanah felda jadi tanah rakyat..cina india kan ambil alih
    agaknya kalau haramjadah memerintah, MARA akan benar-benar jadi Majlis Amanah Rakyat..semua cina dan india berebut mintak bantuan
    agaknya kalau pakatan haramjadah memerintah, TEKUN akan tekun membantu cina dan india
    agaknya kalau pakatan haramjadah memerintah UDA akan jadi kuda untuk membantu cina dan india menambah harta
    agaknya kalau haramjadah memerintah FELCRA dan RISDA akan jadi ladang rakyat, cina dan india masuk berkampung
    yg pasti kalau pakatan haramjadah memerintah:
    tiada lagi diskaun untuk bumiputra
    tiada koata untuk bumiputra
    tiada bantuan khas untuk bumiputra
    tiada peruntukan khas untuk agamaIslam tetapi bantuan seadilnya semua agama sama maa
    akan ada gereja negeri
    akan ada tokong negeri
    dan akan ada kuil negeri
    dan dah ada pun mesjid negeri!
    waktu tu bukan isu barang naik
    tetapi
    MELAYU DAN BUMIPUTRA SAMPAI BILA-BILA PUN TAK AKAN NAIK-NAIK!
    PADAN MUKA….

    • system baru says:

      aku masih ingat apek pr ini minta wang zakat untuk apek ini mana boleh kita bagi, mooo,bujur, mek esak diam di buta pas itu

    • mooooo says:

      Apa agak2??? Itu khayalan ko jer…..ini Pkfz dah guna duit rakyat RM12 billion lebih dah ni….tak dak org btggjwb ni…?

      • system baru says:

        apek juga rasuhan pkaz ini sokong pr sokong

      • WTF says:

        La…nak DIVERT issue lagi jer…

        Cerita pasal jet, teringat begitu baik kerajaan Malaysia beri kemudahan pesawat jet supaya jenazah Allahyarham Ustaz Fadhil Noor diterbangkan dari ari Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Kepala Batas, Kedah.

        Tapi yg cerita bangau supersonic tu, hang sorang jer yg bawak kat sini!!!

  5. mooooo says:

    400 ahli ameno berdemo di kuala langat. Eh bukan demonstrasi bukan budaya kita?? Menyebabkan traffic jam? Menyusahkan para peniaga???

    • system baru says:

      mereka demo ini untuk tak babi, mooo nak akan babi, bujuk dan moo nak ternak babi

    • system baru says:

      mooo kami tak nak babi moooo, kami nak akan lembu sebab itu berdemo,wa…wa…

    • reds says:

      tengok isu laa kalo nak demo pon…. kalo isu logik..orang sokong… bukan macam lu ape motif lu punya demo lu pon tak tau… pastu rosakkan majlis orang…ko punya stim mabok dah abes ke blom?? oh yek.. ko support kristian ker??

    • bujuk says:

      Relesk.. bro, maksud bughah yg. Mufti perak kata tu hanya terpakai jika lawan k’jaan BN. Lawan k’jaan PR – ok.

    • gambus says:

      Takpe moo lembu , demo mempertahankan Islam ni PAS takkan terlibat , sebab PAS berkawan dengan golongan pro murtad, pro LGBT dan puak anti Islam dan anti Melayu !!!

  6. Mek esah says:

    Setakat ni apa jua laporan atau berita ” salahlaku kak ros” semuanya adalah PALSU….satu pun tak da yang sangkut….hidup kak ros….hehe

    • gambus says:

      bukan palsu tu sememangnya fitnah Pakatan .. macam kau melalak pasal isu 40k banglaa mekk !!! memfitnah jee keje kau !!!

      • sireh ke gagang says:

        gambus , ibaratkan lah mek ini , sebagai budak kecil yang merajuk tak dapat permainan . kerana otaknya setaraf kanak-kanak 7 tahun sahaja . pernah ke kau baca komen mek yang cerdik akal dan membina kat sini sebelum ini ? rasanya tak pernah kan . tapi aku puji sikit mek esah nie lah. sebab dia sanggup bodohkan diri , memalukan diri kat sini . lama tu .. calang2 macai , angkat kaki lari . dia tegar betul . walaupun dia sedar , dia tak boleh menang pun berhujah , kerana modal hujahnya sentiasa kosong dan melambangkan kebodohan pemikiran parti dia dan pemimpin2 dia.

        • Mek esah says:

          Alahai kesian cai…perasan lebih…kejanya buat jilat licin apa yg kak rose buat….penjilat yang teramat tegar….hehe

  7. Bapak Kau says:

    Tolong jawab condo $110 juta anak Rosmah?

    • sireh ke gagang says:

      anak rosmah beli kondo pakai duit kau ke ? hai macai , selidik dulu kalau nak menuduh org lain . check dulu anak rosmah tu kerja apa , siapa dia dekat sana .

    • reds says:

      sungguh bodoh soalan nih…haizzz..

    • Mawar says:

      Woii bapak kau!!
      Kalau kau nak tahu , kau pegi blaja jadik pandai dalam investment/economics/business di london school of economics, blaja sampai cerdik akal. Kau ingat senang dapat masuk london school of economics? Ada kawan2 yang marvellous, kau invest, labur, invest labur…sampai duit berjuta2 ….masuk dalam field yg boleh jana duit, itu pun kena mengena ngan kawan2 marvellous yang sudi tolong yang trust….lepas tu pegi beli condo berapa juta kat mana2.
      Tak payah kecoh2 ler rezki orang….

      Skrang cuba kau crita apa manfaatnya beli mercedes bila penang catatkan defisit beberapa tahun?

Leave a Reply