Menu Utama

Anwar Punya Pasal, Pelajar Malaysia Di Jepun Terima Akibat!

Kurang cerdik, itu adalah pendapat penulis terhadap tindakan segelintir pentaksub Anwar Ibrahim berdemo dengan membakar lukisan bendera di kepingan kadbod.

Mungkin mereka gagal mendapatkan bendera Jepun, lantas menggunakan kadbod sebagal simboliknya. Ia perbuatan yang serius, sekaligus merupakan penghinaan kepada negara matahari terbit itu.

Apapun sejarah terdahulu, hubungan diplomatik Malaysia – Jepun sangat akrab, terutamanya sewaktu Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri. Hasilnya, berbillion pelaburan dari Jepun masuk, mencurah-curah ke negara ini dalam industri elektronik, pembuatan mahupun industri pembuatan kereta.

Berkokok di laman sendiri sememangnya menguntungkan, dengan kadar risiko untuk menerima ancaman dari Jepun sangat minima. Itu yang membuatkan Shamsul Iskandar dan pengikutnya berani, dengan tindakan menghina panji matahari terbit.

Namun, pernahkah pencetus kekacauan ini memikirkan untung nasib rakyat Malaysia di Jepun?

Pendek akal, sebagaimana pendeknya Shamsul Iskandar, telah mengakibatkan ancaman kepada pelajar Malaysia di Jepun. Tidak cukup dengan itu, hakikat indahnya Islam yang menjadi agama persekutuan Malaysia juga tercemar, gara-gara tindakan si pendek akal.

fb jepun

Realitinya ialah Anwar Ibrahim sendiri yang gagal mematuhi peraturan imigresen negara tersebut! Bukankah hak kepada sesuatu negara untuk menetapkan undang-undang mereka? Siapa Anwar Ibrahim untuk berlagak seperti ini dunia dia yang punya?

Penulis agak risau atas konflik yang dicetuskan. Ketegangan ini sememangnya mengundang bahaya kepada pelajar Malaysia, atau rakyat Malaysia yang sedang mengharungi kehidupan di Jepun. Siapa yang mahu bertanggungjawab, sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini ke atas rakyat Malaysia nanti?

Bagaimana pula jika Jepun bertindak untuk tidak memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburannya untuk masa akan datang gara-gara konflik ini? Untuk makluman, Jepun kini merupakan pelabur asing terbesar di Malaysia dengan kira-kira 1,400 syarikat dari negara itu beroperasi dengan pelaburan dalam bidang pembuatan telah mencecah US$22.2 bilion.

Almaklumlah… program pemboikotan barangan Jepun sudah bermula. Mana mungkin ahli perniagaan Jepun mahu membuka perniagaan di negara yang memboikot barangan Jepun… kan?

Akhirnya, kerajaan juga yang terpaksa memainkan peranan dalam memastikan insiden ini diselesaikan secara diplomatik. Gara-gara permainan politik gampang dari Anwar dan kuncu-kuncunya, kerajaan pula terpaksa menjadi tukang selesai masalah.

Sama-sama kita berdoa agar tiada rakyat Malaysia di Jepun yang menjadi mangsa politik gampangan si Shamsul Iskandar ini.

Memang kerajaan zalim!






81 Komen to Anwar Punya Pasal, Pelajar Malaysia Di Jepun Terima Akibat!

  1. Moohyideeeeen says:

    UMNO buat hal, dia lak yg kecoh…he..he..

  2. Moohyideeeeen says:

    UMNO yg nak karam, mula bwk sentiment kaum.

    PR bo layan………………………

    Eh siapa yg Canang 1 Malaysia tu???

    • makan, makan says:

      mooo dah minum tigar bir club malam di shah alam

    • Mawar says:

      Maner der karam mooh….kami masih majoriti negara. UMNO BN masih lagi memimpin kerajaan.

      Hang tidoq mimpi apa mooh? Hang duduk lautan mana dok kata karam…..?

      Usah kata 1malaysia, 1 dunia kenal sapa Najib, PM malaysia.

    • WTF says:

      LOL…FUKUTAN sebenarnya nak KARAM!!!

      FUCKUTUN sungguh desperate sampai membakar replica bendera Jepun semata nak mainkan isu perkauman kaum Cina yg cukup benci dgn Jepun semasa Perang Dunia II

      Hang mabuk lagi ker Mooh!!!

      • Moohyideeeeen says:

        Ya ke??? Siapa yg dulu ada majority, tapi skrg hanya simple majority???

        • WTF says:

          So, dalam firasat hang, BN akan kalah dalam PRU14!!!

          Hehehehe…padanlah Mooh tak faham akan teori harga barang ada masa naik dan ada masa turun

          Begiru juga dgn undi, ada masa naik (CEC 2012 Gone End dapat no. 1) dan ada masa turun (CEC 2013 Gone End dapat no. 5)

          Jadi,tak semsetinya trend undi akan naik pada FUCKUTAN pada PRU 13, akan terus naik pada PRU 14. Mungkin akan turun seperti contoh CEC 2012 dan CEC 2013!!!

          Jangan nak tunjuk bodoh kat sini boleh tak Mooh!!!

          MUEH4444

          • bangKano says:

            Satu analogi cukup baik punya……agar membuka minda puak puak baruah macai Paria Rembat PR.

            Dalam PRU14 ada kebarangkalian calon calon bertanding atas tiket Paria Rembat PR akan bungkuih buat selama lama nya….!!!

        • raplahjingaa says:

          Siapa yang dulu perintah Kedah dan sekarang ??? hehehehe….sendiri mau ingat la mooo.

          • Mawar says:

            Dan dulu perak, beralih arah….
            Angin pus pus menukar kerajaan pakatan haramjadah kepada Pemerintahan negeri UMNO/BN.

            Simple or banyak majoriti, menang tetap menang.

    • gambus says:

      hahaha yang bakar bendera dan menghina negara jepun tu semua pemimpin Pakatan .. apa ni kau moo lembu ?? bodoh tak habis-habis ni ?? kakakaka

    • bangKano says:

      Moooo…yang dah pasti nak rebah ada la Pakatan Rabak PR tu haaa. Dah la lubang pungkoq dah bocoq melohe kena sula…berjalan pun mengengkang jerrr macam nak rebah menyembam tanah….!!!!

    • Curious says:

      F..tan dahpun tumbang di Sabah.Apa dah jadi?

  3. makan, makan says:

    suruh altantuya turun harga kapal selam mooo

  4. meMangTERok says:

    Kita tidak rasa Jepun akan terus marah pada M’sia atas incident ini sehingga menyebabkan Jepun tawar hati lalu menghambarkan hubungan. Atau akan menarik balik pelaburan mereka dinegara ini.

    Tetapi perlu diingatkan dek kerana incident begini , tak pasal2 kerajaan kena buat satu kerja yang tidak pernah ada dalam jadual atau perancangan. Ye ini kerajaan tetap terpaksa menghantar wakil untuk memberi penjelasan kepada Jepun.

    Kerajaan perlu terangkan sejelasnya perbuatan bakar bendera itu bukan perbuatan rakyat M’sia tetapi perbuatan seorang yang badan nya separuh, tak cukup tinggi. Mereka itu penderhaka negara yang seharusnya telah dinyah keluar kerana mereka bukan sebahagian dari M’sia. Orang Msia tidak begitu. Blah..blah. Ini maananya tak pasal2 kena buat kerja unscheduled.

    Bantuan pada mangsa banjir pun tak ada dalam jadual tetapi sekurang2nya kita ada peruntukkan buat membantu rakyat yang ditinmpa musibah bencanca alam saperti banjir, kebakaran, tanah runtuh dan gunung berapi meletup …oppss valcano tak ada diMsia.

    Dan itu semua memerlukan kos yang tak ada di-alocatekan. Ada mansuia yang boleh ditarbiah, ada yang tak boleh. Allah sendiri ada berfirman bahawa ada umatNya yang terus meneruskan pekakkan telinga, butakan mata mereka terhadap kebaikan. Dan pada mereka ini Allah berfirman’ dont waste your time for them’.

    • makan, makan says:

      betul bro selepas ini ramai pemimpin pr tak di benar masuk jepun lagi akibat kebodohan pr itu sendiri, cuma kita wisma putara menerangkan pada jepun semua ini faktor politik dibawa oleh anwar dan pr itu aje

  5. WTF says:

    Dari Jepun pergi Mongolia!!!

    Napa Mooh, FUCKUTAN nak buat DEMO bakar bendera Mongolia pulak ka???

  6. Mohsein says:

    Lain kali suruh Pelajar 2 masuk kolej Tempatan, Pandai2 nak pergi sebarang laut, kenalah hadapi risiko

    • Moohyideeeeen says:

      Habih tu, pemimpin umno pi belajo obesi tak pe??? Oh ya..depa pemimpin, depa boleh buat apa2 pun..

      • Hamba Ar Rahman says:

        Garu kepala aku baca komen hang Moo…apasal tak dak peningkatan ni???

        • WTF says:

          Hehehehe…macam mana nak ada peningkatan

          Otak Mooh dah kena corrupt dgn samsu murah!!!

          • Moohyideeeeen says:

            WTF, aku notice Hang ni memang suka bab2 liquor..

          • raplahjingaa says:

            alaaaa..moooo, pakcik-pakcik hang kat atas tu hang ingat pasal apa depa naik sheik buat kerja bodoh bakar bendera Jepun yang depa buat sendiri ??

            mabuk whisky murah la tu…sam ketot belanja !!

          • gambus says:

            macai Pakatan yang ada sini kenapa laa semuanya tak cerdik , serupa orang minum samsu jee kalau bagi komen .. wakakakakaka

          • WTF says:

            Napa, hang suka samsu ka Mooh!!!

            BTW, aku tak kategorikan samsu tu liqour!!!

            Hehehehe!!!!

          • bangKano says:

            Cuma paria paria jerr hang mampu togak samsu tuuu…mabuk murah la kata kan dapat high berjam jam lama nya…. betoi tak Moooo….?

        • bangKano says:

          Moooo dah sasau habih dah banyak tertogak ayaq holy water di campoq ngan arak siam mekong serta ayaq ketum…betoi betoi power tuuuu….!!

      • Curious says:

        Guan Eng dah beli ToyotaCamry,dua bulan beli Mercedes.Apa cerita?..siapa buat sesuka hati?Gobin hantar surat summon kpd ROS..bukti tarak.

    • gambus says:

      kenapa perlu salahkan pelajar luar negara atas kebodohan dan kebangangan pemimpin dan macai Pakatan ???

    • cik kelisa says:

      kenyataan paling bodoh dalam dunia. ibaratnya kalau naik kereta then eksiden, salahkanlah kereta. apsal naik kereta? kenalah hadapi risiko. kalau org mcm ni jadi pemimpin memang rakyat bertambah bodoh.

  7. Moohyideeeeen says:

    Bapak dia lagi kaya punya..!

    Mana MACC ni..??eh..hilang teloq pulak…

    • WTF says:

      Hang cari MACC ka!!!

      La, pergilah pejabat MACC, dan buat report salah guna kuasa!!!

      Melalak kat sini buat apa???

      Mabuk4444 lagi ka!!!

      • raplahjingaa says:

        Moooo…sambil buat report kat MACC, hang jangan lupa bawa bendera Jepun sekali tau moooo…kalau depa tak mau jumpa hang, hang bakar bendera Jepun tu !

        hahahahahahahah…

  8. Pak Tho says:

    Mcmna nk percaya cite Kau ni moon. Dri ketua hang sampai pencacai mcm hang ,jaja crite bohong memanjang. Kaki putar belit mcm Mr Mb U-turn hang tu.

  9. baba says:

    kita kena highlight kpd kerajaan jepun yg buat demo tu cuma penyokong pakatan, bukan rakyat malaysia keseluruhannya. biar diorg tau betapa buruknya pakatan ni.

  10. gambus says:

    selepas pemimpin Pakatan hina jepun , sekarang berpusing pulak ke mongolia .. dasar pembelit punya macai !

  11. tony gunawan says:

    kalau nak kira PR lebih banyak buat demostrasi di hadapan kedutaan amerika syarikat,aku pun tak nampak ada pelajar atau orang malaysia kat amerika syarikat terima akibat!
    artikel ini bodoh sangat!

    • raplahjingaa says:

      demonstrasi apa hangpa buat kat kedutaan amerika ????

      hang cerita mai sat toni ?? hang tu yang bodoh…buat bendera negara orang dengan kertas lepas tu pi pijak-pijak…awat hang tak join sekali ?? kebodohan hang cukup sesuai dengan kerja-kerja macam tu.

    • gambus says:

      PR buat demontrasi depan kedutaan Amerika ?? mehh cite laa bila tu apek DAPigs tony , aku nak dgr jugak ni !!!

      hahaha aku nak tgk adakah muka cina dan muka india pernah bersama Pakatan buat demontrasi depan kedutaan US macam pakatan buat depan kedutaan jepun !!!

      hahaha lu tetap bodohlaa apek DApigs tony !

    • WTF says:

      Memang FUCKUTAN tahu DEMO jer, tapi kalau DEMO depan US Embassy, jangan harap boleh nampak muka2 Rice Nigger!!!

      Hangpa kan nak anak4444 hang jadi ABC (American Born Chinese)!!!

  12. acid says:

    Setiap kali kalau ada artikel tentang keburukkan pakatan, Si macai ni akan paste kan artikel lain, untuk divert isu yg sedang hangat tu. maka akan diambil lah pula artikel2 tentang keburukkan kerajaan atau individu yg ada kena mengena dengan kerajaan, yg langsung takde kena mengena. Punyalah busuk hati macai sekor ni…

    • reds says:

      tu yang klaka tue….mula2 marah gak kat moo…tapi lama2 jadi kesian….serabut sangat pala otak dier….macam perasan alim urban pon ader….

  13. raplahjinggaa says:

    WTF, lu banyak cakap hari ini seolah-olah u bijak sangat!

    bolehkah lu cerita sikit tentang perasaan seseorang yang bertayam!

  14. Dan Selamanya says:

    Ini semua adalah untuk memalukan Malaysia je. Jepun antara pelabur terbesar di sini. Tambahan plak Tahun Melawat Malaysia. Saja nak bg Orang Jepun menyampah. Bodoh punya Fuckatan. Tengok apa yg jadi di masa DAPig g ke Taiwan.

  15. raplahjingaa says:

    hehehe…teruk cacai pembangkang kena balun !!

  16. alimedanbaru says:

    biarkan..biarkan..aku tunggu hukum keris dan tombak berjalan…
    biarkan
    biarkan

  17. NIK AZIZ says:

    hahaha,,,macai bangang mabuk samsu ckp merapu,,,,,

Leave a Reply

Threesome