Menu Utama

Calon ambil SPM di penjara harap keputusan cemerlang

KOTA BHARU 7 Nov. – Seorang calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang terpaksa menduduki peperiksaan di Penjara Pengkalan Chepa, dekat sini berharap mampu mendapat keputusan yang cemerlang pada peperiksaan kali ini.

Gadis yang hanya mahu dikenali sebagai Nur, 18, terpaksa mengambil peperiksaan itu di penjara kerana sedang menjalani perintah tahanan reman atas kesalahan peras ugut bersenjata ke atas abang kandungnya.

Dia direman pada 24 Oktober lalu selepas didakwa melakukan kesalahan tersebut di rumahnya di Gaal, Pasir Puteh.

Bagi kesalahan tersebut dia boleh didakwa di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya.

Nur berkata, walaupun terpaksa menduduki peperiksaan di sebalik tirai besi, namun ia tidak pernah mematahkan semangatnya untuk terus berusaha mencapai cita-cita.

“Saya sudah mengambil SPM tahun lalu dan memperoleh 5A, 3B , 1D dan hari ini, saya mengambil peperiksaan ulangan bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris untuk mendapat keputusan yang lebih baik.

“Meskipun terpaksa menghadapi peperiksaan di penjara, namun saya tekad untuk melakukan yang terbaik demi masa depan saya,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Menceritakan detik hitam sehingga direman dan ditahan dipenjara, Nur berkata, kejadian tersebut berlaku setelah dia mengambil tindakan untuk mengugut abangnya dengan menggunakan senjata bagi mengelak terus dipukul. – UTUSAN ONLINE


Leave a Reply