Menu Utama

PDRM Hilang Aset RM 1.33 juta – Penjelasan Menteri & KPN

Berikut ialah penjelasan Menteri Dalam Negeri mengenai laporan Ketua Audit negara berkaitan kehilangan aset PDRM

PUTRAJAYA 2 Okt. – Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, menegaskan tiada sebarang penyelewengan berlaku berhubung kehilangan aset Polis Diraja Malaysia (PDRM) berjumlah RM 1.33 juta seperti yang dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara.

Ahmad Zahid berkata, laporan maklum balas berhubung kehilangan aset itu sudah pun diserahkan kepada Ketua Audit Negara, namun tidak sempat dimasukkan ke dalam laporan audit berkenaan. Katanya, lampiran yang dikeluarkan oleh Audit semalam dalam bentuk cetakan adalah sebelum maklum balas daripada KDN mewakili PDRM.

“Laporan telah diperjelaskan oleh pihak KDN mewakili PDRM. Telah jelaskan sebelum ini kepada Audit tapi tidak sempat dikeluarkan dalam laporan yang telah dicetak.

“Saya ingin tegaskan di sini tidak berlaku sebarang penyelewengan,” tegas beliau ketika sidang media sebentar tadi.

Semalam Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang mendedahkan kehilangan 309 aset PDRM meliputi senjata api, gari dan kenderaan yang bernilai RM1.33 juta.

Kehilangan aset yang dikeluarkan Bahagian Pengurusan Aset, Jabatan Logistik PDRM daripada 2010 hingga 2013 mendapati aset yang paling banyak adalah gari iaitu 156 unit diikuti senjata api 44 unit dan kenderaan 29 unit.

Sementara itu Ketua Polis Negara Tan sri Khalid Abu Bakar menjelaskan bahawa senjata api yang dilaporkan hilang baru-baru ini tidak pernah dilaporkan digunakan dalam mana-mana kes jenayah.

Setiap kehilangan ujarnya, dibincangkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Inkuiri bagi mengenalpasti punca kehilangan.

Beliau juga dalam pada itu tidak menolak kehilangan peralatan senjata PDRM berlaku ketika bertugas.

“Senjata api yang hilang ada ‘individual ID (identiti)’ dan sehingga kini belum ada yang dikesan digunakan oleh penjenayah.

“Apa yg penting kita sentiasa memantau, seperti mana yang saya sebut belum ada senjata api itu yang terlibat digunakan penjenayah,” jelasnya.

PDRM tambahnya memandang serius perkara ini dan sedang mempertingkatkan tindakan yang patut dikenakan kepada mana-mana pegawai yang bertanggungjawab menjaga peralatan tersebut.

“Kita akui ada kelemahan yang perlu dibaiki dan sedang diteliti,” tambahnya.






76 Komen to PDRM Hilang Aset RM 1.33 juta – Penjelasan Menteri & KPN

  1. Ismail bin Omar says:

    Mudah-mudahan PDRM dll segera mengesan segala kelemahan yang ada dan melakukan tindakan proaktif demi kebaikan awam.

  2. dkds says:

    perlu diperbaiki lagi sistem pengurusan….jangan biarkan pembangkang menggunakan isu ini untuk menjatuhkan moral anggota keselamatan…

    • Moohyideeeeen says:

      Korang rasa IGP ingat ‘Fire arm” ke “Fire Cracker” yg jatuh dallam laut tu..?

      • pemerhati says:

        IGP tak bodoh macam engkau mooh

        kalau semua nak tahu kote bengkok nuar aljuburi si mooh kata firearm ada power…hehehe

        jangan kata firearm je jatuh dalam laut, peti undi pun pernah jatuh dalam laut…kalau mooh tak percaya boleh musibat itu

        • pemerhati says:

          tanya aljuburi jangan engkau tak tanya pulak mooh oiii pernah tak peti undi jatuh dalam laut

          • WTF says:

            Hehehehehe…

            Al-Juburi tak layan Mooh dah…

            Sejak ada suntikan BOTOX ni, Mooh yg tua tak dipandang oleh Al-Juburi…

      • sireh ke gagang says:

        moo jeles dgn KPN . dulu sekolah x pandai , sebab tu x mampu jd KPN .yg mampu , jd pencacai je 24jam sehari , sambil cari point nak menyalahkan org lain .

      • gambus says:

        alahaii moo ,air mani anwar jatuh dalam bontot saiful tu camana kot muahahahahaha

  3. […] See the article here: PDRM Hilang Aset RM 1.33 juta – Penjelasan Menteri & KPN […]

  4. baba says:

    KDN tidak boleh pandang ringan dengan kehilangan aset ini, pastikan yang bersalah dihukum dgn sewajarnya supaya menjadi pengajaran kpd yg lain.

    • sireh ke gagang says:

      encik BABA , kan dato seri dah tegaskan , tiada berlaku sebarang penyelewengan berkenaan kehilangan aset PDRM itu . kurang jelas lagi ke kenyataan tersebut ?

    • gambus says:

      Polis yang hilang Pistol ni jatuh dalam laut pun , memang menangis tak berlaguuuuu lahh dorang

  5. arkay.salam says:

    Lapuran Audit tu perlu ada Nota Kaki sebelum dihantar kpd percetakan bahawa kelemahan2 telah di perbaiki pada sekian-sekian tarikh. Susah sangat ke?

  6. ahmad says:

    jika benar ada penyelewengan, pecat je menteri tu…

    • Tinta Merah says:

      Menteri ke yang seleweng sampai perlu pecat menteri?

      Ambil tindakan ke atas pegawai yang cuai dan tidak bertanggungjawab

    • Moohyideeeeen says:

      Kak Jat tak kena apa2 pun?? RM250,000,000.00

      • pemerhati says:

        kat jat tak bersalah sebab tu tak kena apa2
        mooh bersalah ikut undang-undang jual bontot kat lorong, takde siapa nak kisah pun

      • WTF says:

        Kak JAt lagi hang ni….

        Tak puas hati sungguh hang dgn Kak Jat…

      • raplahjingaa says:

        Apa kaitan ” legal ” antara sharizat dengan NF ??

      • sireh ke gagang says:

        Kak Jat yg jaga NFC atau suami dia yang jaga NFC ? Siapa yang bertanggung jawab kpd NFC , dialah yg menjawabnya kemudian . mana logiknya kak jat harus disalahkan bersama ? moo curi rambutan jiran , family moo semua kena tanggung perbuatan moo.moo boleh sengih2 sembunyi dlm almari , sambil plan nak curi lagi rambutan jiran esok harinya . sebabnya mudah . moo yg mencuri , family tolong jawab , a.k.a cover line .

      • kak jat ko punye ex girlfriend ke moo?..

      • gambus says:

        kesian moo , ini bukan macam deepak , kalau deepak barulaa betul sebab dia tak bayar hutang

    • badrole amin says:

      tak berlaku penyelewengan tapi berlaku kecuaian menyebabkan kehilangan aset polis itu…200 lebih pegawai/anggota polis antaranya telah, sedang dan akan dikenakan tindakan kerana cuai menyebabkan kehilangan aset polis itu

      minta menteri dipecat boleh dikata si macai ‘ahmad’ telah bercakap mengalahkan keleng mabok todi…gila dan bodoh punya olang!

      • ahmad says:

        sebenarnya aku bukannya nak komen sgt pasal penyelewengan atau kecuaian ni…tp jika benar ada penyelewengan, kenapa seorang menteri tidak boleh bertanggungjawab…sebenarnya aku nak komen sikit pasal zahid hamidi…skrg ni ramai jugak penyokong zahid…aku bukanlah mabok, gila dan bodoh utk menilai politik tanahair…cuma aku hairan kenapa zahid yg pernah berkhidmat kpd pengkhianat no 1 negara begitu mudah diterima oleh ahli umno…cubalah lihat kembali sejarah politik zahid…hairan, org yg pernah mengkhianati parti kini ada beberapa tapak je lagi utk ke kerusi presiden…

        • badrole amin says:

          aku tak suka nak ungkit-ungkit atau nak ingat-ingat lagi fasal ‘kebodohan’ DS Ahmad Zahid jadi ‘lembu kena cucuk hidung’ kepada pengkhianat itu dahulu…bukan dia seorg sahaja malah ramai lagi yg sudah tahu dan sedar siapa anwar sebenarnya

          percayalah cakap aku, sekali sudah sedar DS Ahmad Zahid dan ramai lagi tidak akan jadi pengkhianat bangsa dan agama seperti musibat itu

          sebagai orang Islam, kita harus bermaafan…sedangkan Nabi maafkan umatnya cuma Nabi tak mengaku umatnya pada orang yang mengaku beragama Islam tapi tergolong sebagai kaum Nabi Lut yang pernah dilaknat…golongan LGBT dilaknat oleh Allah dan Nabi tidak mengaku umatnya

          bertambah lagi Nabi tak mengaku umatnya pada mereka-mereka yang bukan sahaja tergolong sebagai kaum Nabi Lut malah pada mereka-mereka yang menganut & menyebar fahaman pluralisme & libralisme yang tidak mengikut serta bercanggah dengan maqasid syariah

          Nabi maafkan umatnya bermaksud kira masih boleh orang Islam itu mendapat syafaat dari Nabi di akhirat nanti…kepada yang Nabi tak mengaku umatnya, alahai alangkah ruginya mereka itu

          • ahmad says:

            aku rasa kau masih blm kenal zahid tu…cubalah kau kaji balik sejarah politiknya…pastikah kau yg dia telah sedar? jgn mudah terpesona dgn luaran semata2…

          • WTF says:

            Tak salah teguran saudara ahmad, dan tak salah jugak kata2 saudara badrole amin…

            Hanya Allah sahaja yang tahu apa di hati masing2, tapi yg boleh kita perhatikan ialah tindakan individu tersebut…

            Adakah segala tindak tanduk Zahid sekarang adalah untuk mengejar popularity atau benar2 berkhidmat pada rakyat Malaysia…yg saya nampak Zahid Hamidi bertindak demi tanggungjawap dia sebagai menteri KDN…

            Lagipun, Al-Juburi tu mmg hebat dan ramai kena tipu dgn Al-Juburi. Sedangkan Mahathir yg bijak tu pun boleh kena tipu, inikan pula org lain…

            Tang geng2 Nuar Berahi masa UMNO, kalau ikutkan Najib dan Muhyiddin pun kira geng Nuar Berahi jugak (Team Wawasan)…

            Semoga Allah merahmati parti UMNO teurs memerintah demi MELAYU, ISLAM dan MALAYSIA…

  7. Moohyideeeeen says:

    Siapa yg nak Sponsor K-Pop in the first place?:

    KJ: Gov’t picked up K-Pop bill after sponsors withdrew
    5:42PM Oct 2, 2013
    Youth and Sports Minister Khairy Jamaluddin has admitted that his ministry paid for a K-Pop concert, which was deemed too raunchy by some, during Hari Belia 2012.

  8. Moohyideeeeen says:

    Nak kena buat Laporan Pulis ke bang???:

    The 44 guns declared missing by the police “could have fallen into the sea”, according to the Inspector-General of Police.

    “The missing guns may not have fallen into the hands of criminals but could have fallen into the sea from boats and the weapons could not be recovered,” Tan Sri Khalid Abu Bakar said at a press conference in Putrajaya today.

    He said each firearm carried an identification code and so far police have not come across any report of the missing weapons being used in any crime.

    • WTF says:

      Hang buat lah Mooh….

      Aku jamin hang masuk lokap dulu Mooh…

    • raplahjingaa says:

      Ok la mooo, di sebabkab ada asset PDRM dah hilang…mari kita ramai-ramai pakat undi DAP , dalam PRU 14 nanti ! hehe..

      Dey mooo…Jabatan Audit Negara adalah jabatan KERAJAAN, yang ditugaskan oleh KERAJAAN untuk memastikan segala procedures yang ditetapka KERAJAAN dipatuhi oleh setiap jabatan KERAJAAN.

      Makanisma pemantauan kerajaan nampaknya cemerlang dalam memastikan rakyaat juga berhak mengetahui kepincangan jabatan kerajaa dan seterusnya langkah-langkan membaik pulih diambil atau jika ada yang bersalah tindakan akan dikenakan.

      Cantik tak mooo ?? cantik kan…itulah kerajaan BN, tak sempurna..tapi yang terbaik.

      • WTF says:

        Hehehe…kerajaan Malaysia tak macam DAP, nak buat CEC 2013 pergi hire PKF (Accounting Firm) suruh pantau pemilihan CEC…

        Sampai la ni takder report pun…yg pasti, no. 5 dlm tangga pemilihan CEC, boleh jadi S/A DAP…

        UNDI POPULAR TAK BOLEH PAKAI KA!!!

    • gambus says:

      dah buat laporan laa sebab tu masuk dalam audit negara kakakakakaka macai takde otak nak komen

      cuba kau bagi tahu aku , apa jadi pada Polis kalau hilang pistol ? hehehe … silap-silap macai macam kau pun taktahu , pandai buat fitnah jee

  9. Moohyideeeeen says:

    Belanje sape tu???:
    .
    .
    Certain individuals in the government’s financial arm, Khazanah Nasional Bhd, are still allowed to use its corporate charge card despite Khazanah failing to declare its expenses from the earlier months.

    As a result, unrecognised expenses on charge cards issued to Khazanah Nasional accumulated to RM1.26 million last year alone, the highest amount in four years.

    • WTF says:

      Depa belanja aku!!!

      Awat? Takkan hang jealous kot!!!

    • raplahjingaa says:

      Tengok tu mooo…kerajaan tak lindungi pembaziran, semuanya didedahkan.

      Transparent kan ?? tu la kerajaan BN, kerajaan yang meletakan Malaysia di tempat ke 22 di dunia sebagai Negara perdagangan…dari hampir 180 buah Negara !!

    • gambus says:

      huaa bagus tu pembaziran macam ni kerajaan pun berani dedahkan … kalau Pakatan memerintah habis ditutup kott …

  10. Moohyideeeeen says:

    Hidup isle! Hidup Isle! Demi Melayu! Demi isle!:
    .
    .
    Contrary to prior denials, the Youth and Sports Ministry did in fact pay for a K-Pop show held last year.

    It stumped up RM1.6 million to bring in three groups for the National Youth Day celebrations, according to the Auditor-General’s Report 2012.

    Please login to read full story.

    • WTF says:

      Sebut Islam pun Isle Mooh…

      Bagus, agama ajaran PAS dah meresap kat Mooh…

      Jgn dalam kubur, ditanya “Siapa Imammu” , hang jawab “Nicky Ajis”. sudahlah Mooh…

    • sireh ke gagang says:

      Allah swt mewahyukan syariat ISLAM kepada Muhammad SAW . Allah tak mewahyukan ISLE kepada Muhammad. ISLE tu apa ? kek ? sport rim motor ? atau minum bergas ? dieja rumi pun ISLAM , dieja jawi pun ISLAM .takkan terpusing 360 darjah tiap ejaan itu menjadi ISLE .

    • anakbochek says:

      Isle tu agama orang PAS. Agama umat Muhammad ialah Islam. Period.

  11. Mat Panjang says:

    Macam-macam perkataan digunakan untuk menerangkan apa terjadi kepada “assets” PDRM – penyelewengan, salahguna, kehilangan, kemalangan, kecurian, kecuaian, kerosakan dan kemusnahan.

    Bila perkataan “penyelewengan” digunakan maka ia memberi maksud yang negatif kepada pengurusan dan pentadbiran dalam sesuatu Jabatan, Agensi dan Kementerian.

    Audit Negara, wartawan dan media kenalah gunakan perkataan yang betul untuk melapurkan sesuatu perbuatan, kesilapan dan kelemahan. Mungkin mereka semua kena pergi sekolah semula atau belajar buat Lucan betul dengan Dewan Bahasa dan Pustaka.

    • Moohyideeeeen says:

      iyo lah…jom buat Laporan Polis mengenai kehilagan asset Polis…

      • bangKano says:

        Hang pi la buat repot kat polis tu…wat pa ajak oghang lain bongok….!!!

      • WTF says:

        Tak pasai2, hang jadi suspek, baru hang tau Mooh…

      • raplahjingaa says:

        Hang percaya ke dengan polis Malaysia mooo ?? kalau aku jadi hang, baik aku buat laporan kat Ban Kin Moon di UN…hehehe

      • gambus says:

        aduuhhh macai Pakatan yang takde otak kalau bercakap !!! hahaha takpe moo lembu kau buat report Polis , jangan lupa suruh malaysiakini buat coverage , mesti lawyer Pakatan tgk betapa bodohnya macai PAS ni hahahahaha patutlaa mudah sangat dilembukan oleh puak DAPigs

      • Mat Panjang says:

        Bila anggota polis hilang gari, pistol dll alat kepunyaan PDRM anggota berkenaan akan terus buat lapuran dan siasatan akan terus dijalankan mengikut undang-undang yang ada, IGSO dan PP Bab D (Tatatertib). Moohyideeen sibuk nak buat report pasal apa? Belajar peraturan dulu lah!

  12. Mat Panjang says:

    Susah betul nak type dalam format KMU ini. Nak taip “lapuran” dia keluar “Lucan”. Adoh hai!

  13. jombo says:

    Rakyat patut mengesa Dap dan kroninya diaudit supaya penyelewengan oleh tokong didedahkan.

  14. Moohyideeeeen says:

    The Star: Projek Rakan Muda initially accrued at RM3.32 mil, tapi actual RM4.45 mil.Sapa buta2 makan RM1.13 mil tu???

    • WTF says:

      Sayalah…siapa lagi…

      Cepat Mooh, buat report polis…

    • gambus says:

      huaa banyak benda kau boleh buat report Polis ni moo lembu , bawak laporan tu dan buat laporan Polis , sampai malam ni takde pun yang buat laporan Polis terutama kau moo lembu .. apa ni ?? takkan hanya menyalak macam anjing jee ?? kata nak report , buat cepat moo !!!

  15. Moohyideeeeen says:

    State plantation giant Felda’s £98 million (RM497 million) purchase of a London serviced apartment complex is now being investigated by anti-graft officials and could derail its chairman Tan Sri Isa Samad’s chances in the Umno vice-presidential race.

    The Malaysian Insider understands there is also growing disquiet in Umno over the hefty price paid by Felda Investment Corp (FIC) UK Properties for the Grand Plaza Service Apartments in London’s Bayswater suburb, a popular area among Malaysians living in the UK capital city.

    “The price tag is the talk among Umno people because it is very expensive and it isn’t something that Felda should venture into,” an Umno warlord told The Malaysian Insider.

    “There has been enough controversies over the FGVH listing, so we don’t need another cause for the opposition to use,” he added, referring to the Felda Global Ventures Holdings public listing last year.

    It is also learnt that the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) is looking into the matter to see if there is any element of corruption in the deal that was sealed on September 4.

    Sources said the MACC is working with others to investigate the matter.

    “This is a sensitive matter as it involves an agency led by an Umno aspirant. It must not be seen as a way to knock Isa off the race,” a source told The Malaysian Insider.

  16. Mat Panjang says:

    Apa jua yang kita lakukan setiap hari adalah perlu dan wajib mengikut Perlembagaan, undang-undang, peraturan dan kaedah dan bagi yang beragama mengikut Kitab dan ajaran agamanya kalau tidak maka kita mungkin melangar undang-undang seperti Penal Code, CPC, Akta Dadah Berbahaya, Akta Pencegahan Rasuah dll undang-undang yang ada yang semuanya menjelaskan kesalahan-kesalahan.

    Bagi pegawai dan kakitangan Kerajaan pula mereka perlu mematuhi dan taat kepada Government General Orders, Financial General Orders, IGSO bagi Polis dll Perintah dan Arahan.

    Jadi mana-mana orang, individu, parti politik dan media yang membuat komen dan lapuran berkaitan dengan lapuran Akauntan General perlulah mengenalpasti dan mengtahui apakah kesalahan dan kelemahan yang telah di lakukan mengikut undang-undang yang ada.

    Were they involved in cheating, CBT, misappropriation, theft, careless, reckless, dishonest, false declaration, false claim etc.

    “Menyeleweng” macam mana?

  17. bujuk says:

    Kesian Zahid, dulu cover Najib.. sekarang kena cover sepupu Najib pulak.

    • gambus says:

      untuk cover buat apa bujuk ??? Polis yang hilang pistol ni memang menangis tak berlaguu , jadi nak cover buat apa dan memang kecuaian .. takpayah laa kau nak buat fitnah lagi bujuk , tak malu punya macai PAS , berapa banyak fitnah dah kau buat kat sini , kau takde agama kee ?

    • sireh ke gagang says:

      kesian bujuk . hari2 dok cover nuar dgn pakatan , tapi nuar dgn pakatan taknak cover bujuk pun . 😀

Leave a Reply

Threesome