Menu Utama

Paderi Kristian Di Semenanjung Jangan Kurang Ajar Campuri Hal-Ehwal Islam

Tindakan Paderi Katholik Dr Paul Tan Chee Ing mencadangkan agar diadakan satu referendum di kalangan orang Islam di Malaysia sama ada mahu melaksanakan atau tidak Undang-undang Syariah merupakan cerminan sikap kurang ajar yang makin berkembang di kalangan Paderi Kristian di Semenanjung Malaysia.

Dr Paul tidak sewajarnya masuk campur hal ehwal Islam, apatah lagi undang-undang Syariah yang beliau sendiri tidak faham pun. Mencadangkan agar diadakan referendum di kalangan orang Islam, Dr Tan memberi isyarat secara simbolik bahawa orang Islam di negara ini tidak mahu undang-undang syariah.

Untuk pengetahuan Dr Paul juga negara ini telah pun melaksanakan undang-undang Syariah. Yang belum dilaksanakan hanyalah Hudud iaitu sebahagian daripada Undang-undang Syariah.

Bagaimanapun Paderi bodoh ini tidak faham undang-undang Syariah bila merujuk pelaksanaan Hudud di Brunai dan Aceh.

Jika hudud mahu dilaksanakan, orang bukan Islam tdak boleh dikecualikan kerana ia merupakan undang-undang jenayah negara.

Walau apa pun masalah perundangan Islam, ia bukan hak orang Kristian untuk membicarakannya selagi ia tidak membabitkan kepentingan mereka.

Kerajaan harus memantau kegiatan kumpulan paderi Kristian ini yang tampak kian kuat berusaha menggugat kedudukan Islam di negara ini.

Catholic Bishop Dr Paul Tan Chee Ing said that perhaps the time has arrived to put syariah law to a referendum among Muslims in Malaysia.

“Let’s face it, this question of the imposition of the syariah won’t go away and so I propose that it be put to a referendum among Muslims to see if they wanted it imposed on them,” commented the head of the Catholic Church in the Melaka-Johor diocese.

Bishop Paul Tan emphasised that he was speaking in his own capacity and not for others, be they Christians or people of other faiths.

The prelate was moved to comment on renewed calls for the imposition of syariah law, made by ulama such as PAS president Abdul Hadi Awang who are certain of its efficacy in checking the rising incidence of crime in the country.

“It won’t do for non-Muslims to say that they are opposed to syariah’s imposition in Malaysia if due cognisance is taken of it being an obligation among Muslims to support its imposition,” he argued.

“Once you take due note of this fact and if you note also that the crime rate is the subject of manipulation by the corrupt and the dysfunctional among the police force and reigning leaders, you will have to accept that the way out of this conundrum is to support a referendum among Muslims on the desirability or not of syariah’s imposition on them,” he expatiated.

“If the referendum shows that the majority of Muslims want syariah law imposed on them, then non-Muslims should say they support the move provided cast-iron guarantees are rendered them that they, the non-Muslims, be exempt,” said the Jesuit-trained cleric.

He elaborated: “This is the best way to face this issue. It will either result in it going away or it will resolve in favour of imposition, which is better than letting it hang in the air against a backdrop of a seemingly rising crime rate that is the object of manipulation by the corrupt and dysfunctional.”

Indonesian parliament votes against syariah

Bishop Paul Tan said that being a “religious man myself, I abhor the notion that other religious people are prevented from wanting something that’s obligatory for them imposed on their kind. If the non-Muslims demand freedom to practice their faiths without hindrance, they too should accord the same right to Muslims. Double standards are immoral.”

What if the referendum showed that Malaysia’s Muslims don’t want syariah law?

“Well, that’s something for its proponents to mull over,” said the bishop.

He added: “But it would go a distance in resolving the question. Otherwise against a background of rising crime, the question of syariah’s desirability will press heavily and those opposed to it will be portrayed as people who are unconcerned about crime which is a dubious deduction.”

Bishop Paul Tan recalled that the question of syariah law was put before the Indonesian parliament some years ago and was voted down.

“That vote gave pause to syariah’s proponents though it did not prevent the law’s imposition in regions in Indonesia, in Aceh, for example,” he noted.

He noted that Brunei’s just-announced decision to opt for syariah law would give impetus to the law’s proponents in Malaysia.

“The question is not about to vanish. It may if it’s put to the vote here. Let’s find out,” proposed the bishop.






96 Komen to Paderi Kristian Di Semenanjung Jangan Kurang Ajar Campuri Hal-Ehwal Islam

  1. arah says:

    Sekiranya kita benar berpegang ajaran Al Quran dan Sunnah, mari kita contohi Rasulullah s.a.w mengajak pemimpin dunia menyembah Allah, Tuhan yang Esa.

    Bukan melarang tetapi menerang.

    Purported letter sent by Muhammad to Heraclius, Emperor of Byzantium

    The text of the letter to Heraclius, as transmitted by Muslim historians, reads as follows:

    “ من محمد بن عبد الله إلى هرقل عظيم الروم: سلام على من اتبع الهدى، أما بعد فإنى أدعوك بدعوة الإسلام . أسلم تسلم ويؤتك الله أجرك مرتين ، فإن توليت فإن عليك إثم الأريسيِّين. و يا أهل الكتاب تعالوا إلى كلمة سواء بيننا وبينكم ألا نعبد إلا الله ،ولا نشرك به شيئا،ولا يتخذ بعضنا بعضا آربابا من دون الله فإن تولوا فقولوا اشهدوا بأنا مسلمون

    In the name of God the Beneficent, the Merciful: (This letter is) from Muhammad son of Abdullah to Heraclius the Great (ruler) of the Romans (Byzantines). Peace be upon him, he who follows the right path.

    Furthermore I invite you to submit your will to God; submit your will to God and you will be safe, and God will double thy reward, and if you reject, thou you bear the sins of persecuting Arians.

    (And I recite to you God’s Statement:) (O Muhammad): ‘and people of the scripture! Come to a word common to you and us that we worship none but God and that we associate nothing in worship with Him, and that none of us shall take others as Lords beside God. Then, if they turn away, say: ‘Bear witness that we are Muslims’ (those who have surrendered to God).

    • KuntaKinte Malaysia says:

      Hang fahamka apa yang hang paste?

      • raplahjingaa says:

        Dia faham la tu…bukan menghalang tapi bagi penerangan….bila orang buat maksiat jangan halang, tapi bagi tau jer, ” dik ni salah, jangan buat lagi tau “…pasai tu la stopa dan adun selingsing, tak kena apa-apa tindakan pun, sebab depa baru saja dapat penerangan dari nik ajis, maksiat tu salah.

      • arah says:

        “Asabiyah”. Perkataan ini selalu kita dengar, dan mungkin juga dalam masa2 tertentu kita juga selalu sebut.

        Apa sebenarnya makna asabiyah itu??

        Ramai org akan tafsirkan makna asabiyah ini bertumpu kepada semangat perkauman, semangat kebangsaan,semangat untuk perjuangkan atau tinggikan satu bangsa.

        Oleh sebab tafsiran ini menjadi pegangan umum,mana mana persatuan,atau kesatuan,atau parti yang punyai semangat bangsa,kebangsaan dan perkauman, akan dicop asabiyah.

        Kalau anda kekal dalam perjuangan demikian, matinya mati mati jahiliyah!! beberapa hadith yang thabit menjadi sandaran…

        “…sesiapa yang berperang di bawah panji kebutaan, marah kerana asabiyyah, menyeru org lain agar bersikap asabiyyah,atau membantu golongan asabiyyah,lalu terbunuh, maka kematiannya adalah jahiliyah…”-[hadis riwayat Muslim,no1477]

        “bukanlah dari kalangan kami sesiapa yg menyeru kpd asobiyah, dan bukanlah dari kalangan kami mereka yang berperang atas asaobiyah, dan bukanlah dari kalangan kami mereka yang mati dalam keadaan asobiyah”-[hadis riwayat Abu Daud 4/332,

        Kita tak nafikan perjuangan yang prioriti utamanyanya semangat kebangsaan,kerana bangsa,kerana kaum, adalah asobiyah.

        Tapi betulke asobiyah itu pengertian terhad kepada apa yg ramai antara kita pegang sekarang ini?

        Asobiyah yg sebenarnya

        Kalau nak tahu apa erti asobiyah sebenarnya, kita kena tengok dalam hadith, apa yang nabi ertikan dengan asobiyah ni.Wathilah bin al-Asqa pernah bertanyakan perkara ini –makna asobiyah-kepada baginda s.a.w,lalu baginda s.a.w menjawab:

        “ Kamu menolong kaummu atas kezaliman”-[hadis riwayat Abu Daud 4/331,

        dihasankan oleh Sheikh syuaib Arnaut dlm tahqiq al-adab al-syariyyah 1/81]

        Asobiyah dan jahiliyyah -2 benda yg berkait rapat. Asobiyah itu memang ciri utama masyarakat jahiliyah di hijaz.

        Mereka terkenal dengan sikap asobiyah ini, dan satu slogan yang berbunyi-bantulah saudaramu yang zalim dan dizalimi-menjadi pegangan utama masa tu.

        Hinggalah Islam datang, nabi s.a.w membawa tafsiran baru terhadap slogan ini.

        Bantulah saudara yg zalim,dengan cara menghalangnya dari melakukan kezaliman (Raheeq Makhtum,ms40)

        Daripada hadis dan maklumat sirah tadi, kita simpulkan satu benda.Membantu dan mengiyakan benda yang benar, memang tak menjadi masalah.

        Yang jadi salahnya ialah membantu dan mengiyakan kezaliman-benda yang tak betul!!!

        Inilah yg kita kena faham-hakikat asobiyah yang dimaksudkan oleh rasulullah s.a.w dlm hadis hadis baginda!! Inilah dasar umum asobiyah!!

        Asobiyah dan Taksub

        Asobiyah dan taksub-dua perkara yang saling berkaitan. Bila org itu dah asobiyah,mesti wujud sikap taksub dlm dirinya.

        Sebab taksub la yg menyebabkan manusia bersungguh sungguh membela dan menyokong kezaliman!!

        Tak kiralah yang ditaksubkan itu individu, bangsa atau kumpulan.

        Firman Allah Subhanahu Wata’ala dalam Surah At Taubah ayat 24:

        “Katakanlah (wahai Nabi Muhammad): “Jika bapa-bapa (dan datuk nenek) kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu khuatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, (jika semuanya itu) lebih kamu sukai daripada Allah dan Rasul-Nya dan (daripada) berjihad pada jalan Allah, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan hukuman-Nya (azab-Nya). Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada kaum yang fasiq.”

        • WTF says:

          Memang FUCKUTAN puak Asobiyah pun!!!

          Asyik dok protect kaum dia walaupun buat DOSA!!!

          Contohnya Mat Sabu dgn Normah, Adun Selinsign, Stopa Ali, Nuar Berahi, Azmin Aiskrim semua org tahu, tapi FUCKUTAN do protect jugak!!!

          Asobiyah sungguh FUCKUTAN ni…

    • sungai_siput says:

      boleh kan saudara ARAH menterjemahkan kalimah syahadah La’ila Ha’illAllah hingga akhir kedalam bahasa melayu

      dan menterjemah kan nya pula ke dalam bahasa inggeris, ilah dan Allah adakah perkataan yg sama atau lain???

      kita perlu ada ilmu akan terjemahan ini, boleh rujuk pada tafsir Ar Rahman atau yg selain nya

      saya tidak pasti apa yg saudara ARAH cuba sampaikan, bermula dgn ayat Ali Imran 64 yg saudara tulis ,sedangkan terjemahan ini bukan sahaja berkisar dgn ayat 64, ia nya bermula dgn ayat kedua surah ali imran ini

      iaitu tidak ada tuhan yg layak di sembah melainkan Allah, yg hidup dan tidak mati, dan kekal selama lama nya dalam mentadbir mahluk2 Nya

      tafsir ayat ke 2 ini jelas menerangkan akan kehebatan Allah, tidak mati dan berkuasa secara mutlak ke atas segala ciptaan Nya, Maha berkendak dgn keputusan Nya

      dan ayat yg ketiga dari ali imran pula penerangan ALLAH KITAB Al Quran yg mengesah kan kitab injil dan juga taurat
      yg ada di tangan nasrani dan juga yahudi.period/fullstop

      Depa tau akan kelahiran nabi Muhammad SAW, nabi ahkir zaman seperti yg terkandung di dalam kitab depa, tetapi di sorok kan dan di ubah mengguna tangan depa sendiri

      berbalik kepada ayat yg saudara ARAH tulis tadi(ayat 64).. ayat ini berkait dgn ayat 58 iaitu bukti perihal nabi ISA SA yg di bacakan kepada Nabi Muhammad SAW, bagi membuktikan kebenaran Al-Quran terhadap bible

      dan perbandingan/penerangan kejadian ISA dgn Adam yg tiada nbeza nya kepada ahli kitab,dan ayat ini merujuk/berbalik kpd ayat kedua dalam surah ali imram ini, iaitu Allah berkuasa menjadi kan apa sahaja, tiada apa yg mustahil bagi Allah

      dan juga ke engganan ahli kitab menerima agama islam dan juga kebenaran AlQuran walaupun pendeta depa tahu akan bukti2 yg ada dalam kitab injil

      sbb itu ayat 64 yg saudara tulis adalah penerangan dan ajakan Rasulullah supaya meng Esa kan Allah kepada golongan ahli kitab, tidak ada sekutu bagi Nya, tiada anak dan berkuasa mutlak keatas segala gala nya

      dan ayat 64 ini berhubung kait sehingga ayat 79 yg mana menerangkan akan sifat2 ahli kitab yg gemar memutar belit kan , bertengkar tentang akan pegangan agama nabi ibrahim, dan hasrat ahli kitab yg mahu menyesat kan orang2 islam sperti yg di terang kan Allah pada ayat 69 , dan ayat ini berhubung kait dgn ayat 64 yg saudara tulis

      tafsir

      Ali Imran 69
      Segolongan ahli kitab berangan angan sekira nya mereka dapat menyesat kan kamu, pada hal mereka tidak dapat menyesatkan melainkan diri mereka sendiri, dan mereka pula tidak menyedari

      70.Wahai ahli kitab mengapa kamu kufur (ingkar) ayat2 keterangan Allah padahal kamu menyaksikan kebenaranNya?

      71. Wahai ahli kitab! Mengapa kamu campur aduk kan yg benar dgn yg salah, dan kamu pula menyembunyikan kebenaran pada hal kamu mengetahui.

      penerangan ayat ini berkenaan ahli kitab sehingga lah keayat 79

      bagaimana saudara Arah boleh menggunakan ayat 64 dan mensamarkan maksud nya kepada para pembaca di laman ini, seperti mana pernah di samarkan oleh Hj Hadi ayat 64 ini

      saudara arah perlu ingat, alQuran bukan boleh di petik dan di tafsir sebarangan,

      sekiranya ia di baca oleh orang2 yg kurang ilmu dan penerimaan. mereka pasti tersesat jalan

      adakah saudara mahu bertanggung jawab seperti terjadi nya kes menikam/membunuh org awam baru2 ini akibat kesesatan/ketabsuban tafsir yg di pelajari tanpa guru dalam internet????

      fikir kan saranan saya ini

  2. korokstabang says:

    puak kristian di Malaysia ni makin lama makin melampau, sedangkan kita tidak pernah mengusik maupun memcampuri hal ehwal agama kristian nampaknya pihak gereja kristian malaysia merasakan mereka sudah terlalu kuat kerana di jamin parti politik pembangkang termasuk parti pas, ini baru peringkat permulaan aku percaya selepas ini mereka bukan lagi setakat mempersoalkan pegangan penganut agama islam di Malaysia malah akan memperlekeh dan menghina ajaran agama islam itu sendiri.

    • Rosmah87 says:

      “Jika hudud mahu dilaksanakan, orang bukan Islam tdak boleh dikecualikan kerana ia merupakan undang-undang jenayah negara”

      GO TO HELL! TIDAK ADIL PADA PERJANJIAN PEMBENTUKAN MALAYSIA? SUDIKAH RAKYAT BORNOE BERNAUNGKAN HUDUD. EVEN MUSLIM BORNOE PUN TIDAK EKSTREM MACAM MUSLIM MALAYA. WE ARE MODERATE MUSLIM. SAY NO TO HUDUD!!!

      • korokstabang says:

        macai pembangkang ni terpijak wayar kaa

        • dotdot says:

          bukan terpijak wayar bro,,,baru lepas kena sodomi gan bang non,,,tu yg meraban je,,mata pun dh naik juling tu,,,

          • alimedanbaru says:

            ini mesti cina babi yg kalau dapat kat tangan aku, mampuih kau aku kerjakan..cilako nak menyamar

        • anakbochek says:

          Macai Rosmah87 ni anti hudud rupanya. Mesti orang DAP atau orang PKR. Puak LGBT kot?

        • Rosmah87 says:

          HUDUD DAN AGENDA MELAYU PERLU DIKELUARKAN DARI KEPULAUAN BORNEO.BEBERAPA HARI LALU TAIB MAHMUD PUN TEMPELAK NAJIB PASAL ISU ALLAH. WE ARE BORNEO NOT MALAYA.. GO TO HELL MALAYA.WITHOUT BORNEO OIL U ARE NOTHING AT ALL..

          • raplahjingaa says:

            hmmmm….Borneo ??? malaya ?? what are u ?? just went through time tunnel ??

            Without malaysia being as one, you probably still clad in leaves covering your butt.

          • WTF says:

            Ni apa cerita pulak ada org nak buat Hudud kat pula Borneo ni!!!

            Ada sapa2 nak buat Hudud kat Sabah atau Sarawak ker????

            Yg kami semua tahu, hanya kerajaan negeri Kelantan di bawah pemerintahan PAS jer dok war2kan perkara ini…itupun dah lebih 20 tahun di DUN Kelantan, tak buat2 pun….

            Tak caya hang refer kat kawan hang, si BUjuk, Mek Esah dan Mooh…

            BTW, article ni takder cerita pasal hudud. Article ni cerita pasal cadangan Paderi Katholik Dr Paul Tan Chee Ing agar diadakan satu referendum di kalangan orang Islam di Malaysia sama ada mahu melaksanakan atau tidak Undang-undang Syariah.

            Sepertimana semua org tahu (tapi rasanya Miss Rosmah87 tak tahu), Undang2 Syariah dah lama dilaksanakan dan the only one who should comply to Syariah Law hanya org Muslim. Pihak berkuasa yg bertanggungjawab ke atas Undang2 Syariah adalah pihak kerajaan negeri, kecuali kawasan yg jatuh dalam Wilayah Persekutuan (KL, Putrajaya dan Labuan).

            Undang2 Syariah bukan sahaja pasal hudud (malah mana2 negeri kat Malaysia takder tertulis pun pasal hudud ni, which deals with matters related with crime), tapi hal ehwal org Islam seperti nikah kahwin, cerai, tuntutan harta, pembahgian harta dan pelbagai lagi. Sekali lagi diingatkan, the only one who should comply to Syariah Law hanya org Muslim.

            Hopefully this clarifies this matter, in truth you tak baca pun article ni. Terus MEROYAN macam perempuan gila cerita tak mahu Hudud di Borneo!!!

            But you want to know more about Hudud, Tanya rakan2 hang tu, si Bujuk, Mek Esah dan Mooh….

            Mueh4444444

          • gambus says:

            lawak bila puak DAPigs nak sembang pasal hudud dan lagi lawak nak cakap pasal agenda Melayu ?? woii apek DAPigs tak perlu nak menyamar melayu , UMNO akan pertahankan bumiputera Sabah dan Sarawak !!!

            Lu ingat cina DAPigs macam lu boleh semaikan semangat anti agama dan anti bangsa kaa !!!

            Orang borneo sebenarnya yang harus berhati-hati dengan cinabeng DAPigs di Borneo !!!

          • WTF says:

            For your reading on the subject of keputusan penggunaan kalimah Allah dalam majalah Herald, saudari Rosmah87, kindly click the link below:

            http://www.mykmu.net/?p=27102

            Fahami betul2 perkara 20 perjanjian Sabah/Sarawak dgn Persekutuan Malaysia 1963!!!

            Sbg penduduk Borneo, you should know better than me…but I doubt it

            You sound more like SRJKC student to me…Mueh4444444

          • WTF says:

            “WE ARE BORNEO NOT MALAYA.. GO TO HELL MALAYA.WITHOUT BORNEO OIL U ARE NOTHING AT ALL..”

            For your info, kepulauan Borneo consists of Sabah, Sarawak, Brunei and Kalimantan…

            You can claim that you are Borneo, marah nanti org2 Brunei dan Indonesia di Kalimnatan…unless off course in SRJKC, the students like was not taught of that….

            As for the without Borneo oil, Malaya is nothing, are you joking with me???

            Malaysia is never known to be an oil exporter, in fact is not even part of OPEC countries…so how does your statement of without Borneo oil, Malaya is nothing make any senses???

            Care to digress???

            BTW, in accordance to Hadi Roi (your partner from PAS), he referred that the Sarawakian still wearing “CAWAT” when the FUCKUTAN fails to win the Sarawak State.

            http://hornbillunleashed.wordpress.com/2009/08/09/3093/

            What an insult, coming from DAP partner on the native Sarawakian!!!

            Hardly the sort needed to make Malaya famous….I mean CAWAT!!!!

            Rosmah87, you should say “WITHOUT CAWAT, THERE IS NO BORNEO!!!”

            Now that’s sound more like FUCKUTAN TRADEMARK, which is the RETARDS!!!

            Mueh4444444

          • gambus says:

            apek DAPigs yang guna nick Rosmah87 memang bodoh , inilaa produk SJKC !!! Dahlaa bodoh dan buta sejarah .. apa yang aku nampak ialah puak DAPigs yang kat Borneo dan produk SJKC ni hanya pandai semainkan perasaan benci antara kaum dan agama !!!

            cinabeng DAPigs yang sepatutnya orang Borneo kena berhati-hati , merekalah segala bapak racist dan pemecah belah agama !!!

          • sireh ke gagang says:

            HELLO ROSMAH , without Malaya leadership , you still over the foot of brit !! selamanya jadi hamba abdi & hamba tebusan mat salleh . reti bersyukur sikit pada temnggung jugah , datu mustapha . kalau dorg berotak macam kau , sampai kau mati pun borneo tetap jadi jajahan org putih. bodoh kau ni . belajar sejarah tak habis , masuk sini menyalak mcm org gila .

      • Wan Jijah says:

        Hallo rosmah87, lu duduk mana? datang dari dalam kandang babi ke?

      • WTF says:

        Aku tunggu komen Bujuk, Mek Esah dan Mooh akan pernyataan rakan mereka Rosmah87 yg say no to Hudud!!!!

        Silakan!!!! Mueh4444444

      • raplahjingaa says:

        Perjanjian perbentukan malaysia ??? hang terangkan sikit apa clause dalam perjanjian pembentukan Malaysia ??

        • WTF says:

          Yg quote “Jika hudud mahu…….undang-undang jenayah negara” adalah saudara penulis KuntaKinte Malaysia..

          Si rosmah87 ni pulak balas pada thread saudara korokstabang yg tak mention langsung pun pasal nak laksanakan hudud!!!

          Maybe you are right saudara raplahhjingaa,

          Depa ni tak ada ualiti langusung nak buat apa2 constructive argument!!!

          RETARD katakan!!! Mueh44444

          • anakbochek says:

            I concur bro. Rosmah87 ni absolute retard. Aku rasa dia ni lahir tahun 87. Umur agak2 dalam 26 tahun. Kencing pun bersimpang siur lagi.

        • Rosmah87 says:

          KEBEBASAN BERAGAMA SUDAH TENTU LUAS DAN GENERAL ERTINYA. APAKAH KEBEBASAN ITU JIKA NON MUSLIM DI ADILI OLEH UNDANG2 ISLAM? JELASKAN WAHAI SI BODOH..

          • anonimus says:

            Tengok la sendiri…bagaimana dan apa yang ada dalam benak cina babi kapir ni.

            ALLAHHUAKBAR!

          • raplahjingaa says:

            hehehehehe..bujuk / moooo hangpa tarbiyahkan lah orang ” borneo ” sorang ni .

          • alimedanbaru says:

            Kamu tunggu bila Islam berkuasa penuh, kepala kamu akan dipenggal kalau hukuman kepada pembunuh….

          • gambus says:

            apek DAPigs macam nilaa yang dibanggakan oleh bujuk dan puak hina PAS !! aku dah cakap dah sabah dan sarawak disemarakkan semangat anti Islam oleh puak DAPigs digereja-gereja !!!

          • WTF says:

            Sila rujuk pada posting 2:59 PM on October 31, 2013…

            But hang sure tak baca punya, SRJKC katakan!!!

            Mueh4444444444

          • WTF says:

            Eh…mana Bujuk, Mek Esah dan Mooh ni…

            Kata pejuang Islam!!! Takkan diam jer…

            Oh lupa, hangpa bertiga KHADAM Rosmah87…

            Mueh44444

          • sireh ke gagang says:

            wahai rosmah yang bodoh , majority rules minority . kau pergi mana2 negara dalam dunia moden skrg pun , itu kaedahnya .majority malaysia is muslim . not non muslim . non muslim menumpang atas belas ihsan kami yang muslim saje. sedar diri sikit bodoh . kau tu tak ramai . tak payah nak berlagak sangat .

          • Rosmah87 says:

            MUSLIM MAJORITI DI BORNEO?

            SEBELUM PROJEK IC YG DIKETUAI KEPARAT MAHATHIR, POPULASI MUSLIM DI BORNEO CUMA 30%. SEKARANG DAH HAMPIR 50% SEBAB RAMAI PENGGANAS SULU DAN PENJENAYAH BUGIS DAH JADI WARGANEGARA.

            ADA FAHAM?

          • gambus says:

            wow bangga aku , orang Islam nak meningkat kat Broneo !! Hanya puak racist yang anti Islam macam kau jee yang marah apek DAPigs !!!

            Projek IC?? inilah dia budak SJKC nak bercakap , kau tgk apa anwar kata bila dipanggil jadi saksi !! dia kata taktahu dan taktahu apa-apa pun di RCI !!! habis selama ni yang Pakatan menyalak kiranya hanya fitnah jee laaa !!!

            Nampaknya puak racist DAPigs macam kau sangat benci rupanya dengan orang Islam .. dasar lahanat punya DAPigs , patutlaa orang macam kau sibuk nak sebarkan isu perkauman dan nak buat pergaduhan agama !!! inilaa DAPigs kristian !!!

          • WTF says:

            Apa bukti kau Mahathir terlibat dalam “Project IC”

            Cuba cerita sikit Rosmah 87!!!

      • gambus says:

        kan dah terbongkar , rupa-rupanya puak kristian yang cuba nak huru harakan dengan sikap bodoh mereka !!!

        stupid DAPigs

        • WTF says:

          DAP nak perintah Negara, tapi BODOH melantun2…

          Aku rasa kalaulah DAP perintah Malaysia, sure tak lama!!!

          Sekarang, si KIt Sial dan Gone End dok catur anak2 buahnya di setiap cawangan DAP

          Mana2 yg tak setuju dgn Dinasti Lim, walau sepopular mana org itu, akan dicantas dan digantikan dgn org2nya!!!

          La ni, Cina tak merasa lagi la…tapi bila cita2 Dinasti Lim sudah tercapai (pegang Malaysia), dgn Cina2 yg dok sokong tu pun takkan dipedulikan punya!!!

          Tengok kat Singapura pun dah cukup, ramai org2 Cina lahir di Singapura sibuk nak pindah Australia, Canada, US semata2 tak tahan DEMOKRASI ALA COMMUNIST!!!

      • bujuk says:

        Hai… rosmah87.
        Apa yg. hang tak puas hati pasal hudud?
        1. hang ni muslim ke kafir?
        2. Hudud yg. d cadang d k’tan&t’ganu tak melibatkan orang kafir.
        3.Antara kesalahan jenayah yg. terkandung dalam hudud adalah untuk menjaga Agama, Maruah, Harta, Nyawa dan Akal. Iaitu orang Islam tidak boleh MURTAD(keluar Islam), mereka kena pancong atau keluar negeri supaya sikap mereka tidak d tiru/ikut orang lain. Pencuri/perasuah d potong tangan untuk menjaga harta rakyat dan negara. Orang yg. membunuh d balas bunuh. Peminum ARAK d sebat kerana seorang pemabuk selalu merosakkan harta dan hilang kewarasannya… (banyak orang mabuk eksiden). Zina d hukum sebat untuk menjaga maruah seseorang dan keluarganya.
        Jadi apakah hukuman HUDUD yg. tidak d sukai dan awak rasa tak sesuai?

  3. arah says:

    Dulu Rasulullah s.a.w mengajak orang bukan Islam sembah Allah kerana tiada Tuhan yang layak di sembah kecuali Allah.

    64. Katakanlah: “Hai Ahli Kitab, marilah (berpegang) kepada suatu kalimat (ketetapan) yang tidak ada perselisihan antara kami dan kamu, bahwa tidak kita sembah kecuali Allah dan tidak kita persekutukan Dia dengan sesuatupun dan tidak (pula) sebagian kita menjadikan sebagian yang lain sebagai tuhan selain Allah”. Jika mereka berpaling maka katakanlah kepada mereka: “Saksikanlah, bahwa kami adalah orang-orang yang berserah diri (kepada Allah)”. ( Al Imran: 64)

    82. Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. Dan sesungguhnya kamu dapati yang paling dekat persahabatannya dengan orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: “Sesungguhnya kami ini orang Nasrani”. Yang demikian itu disebabkan karena di antara mereka itu (orang-orang Nasrani) terdapat pendeta-pendeta dan rahib-rahib, (juga) karena sesungguhnya mereka tidak menymbongkan diri.( Al Maidah: 82)

    SEBAB TURUNNYA AYAT: Ibnu Abu Hatim mengetengahkan sebuah hadis melalui Said bin Musayyab dan Abu Bakar bin Abdurrahman serta Urwah bin Zubair. Mereka menceritakan, bahwa Rasulullah saw. pernah mengutus Amr bin Umayyah Adh-Dhamari membawa sepucuk surat yang ditujukan kepada Najasyi.

    Amr akhirnya datang ke hadapan Najasyi lalu ia membaca surat Rasulullah saw. Lalu sang raja memanggil Jakfar bin Abu Thalib dan orang-orang yang ikut berhijrah bersamanya, sang raja pun mengutus agar memanggil para rahib dan para pendeta.

    Setelah semuanya berkumpul sang raja memerintahkan kepada Jakfar bin Abu Thalib agar membacakan sesuatu kepada mereka. Jakfar lalu membacakan surah Maryam di hadapan mereka.

    Akhirnya mereka semua beriman kepada Alquran bahkan mata mereka mencucurkan air mata dan merekalah orang-orang yang dimaksudkan oleh Allah ketika menurunkan firman-Nya,

    ‘Dan sesungguhnya kamu dapati yang paling dekat persahabatannya…’ sampai dengan firman-Nya, ‘…maka catatlah kami bersama orang-orang yang menjadi saksi (atas kebenaran Alquran dan kenabian Muhammad saw.)\'” (Q.S. Al-Maidah 82-83).

    Ibnu Abu Hatim meriwayatkan sebuah hadis dari Said bin Jubair yang menceritakan, bahwa Najasyi pernah mengirimkan tiga puluh orang utusan yang terdiri dari sahabat-sababat pilihannya kepada Rasulullah saw.

    Kemudian Rasulullah saw. membacakan kepada mereka surah Yasin. Akhirnya mereka menangis mendengarkan pembacaan surah itu, kemudian turunlah ayat ini yang berkenaan dengan sikap mereka itu. Imam Nasai mengetengahkan sebuah hadis dari Abdullah bin Zubair yang mengatakan, bahwa ayat ini diturunkan berkenaan dengan Najasyi dan sahabat-sahabat terdekatnya,

    “Yaitu mereka yang apabila mendengar apa yang diturunkan kepada Rasul-Nya akan mengalirkan air mata….” (Q.S. Al-Maidah 83)

    Imam Thabrani mengetengahkan hadis yang serupa dari jalur Ibnu Abbas, bahkan hadisnya ini lebih sederhana daripada hadis yang di atas

    • WTF says:

      Saudara/saudari arah,

      May I know what is your intention to post various Al-Quran verses at 4.00 am in the morning???

      • raplahjingaa says:

        Mamat tu nak bantu kempen usaha PAS mengadai kalimah Allah ke dalam gereja !

        pusing sana..pusing sini, nak tunjuk alim guna ayat Al-Quraan…tapi dari kejauhan pun aku tak terasa bahang aura munafikun !!

        • WTF says:

          Tu lah bro…

          Buat posting pun pukul 4,00 pagi tu,

          Malam tadi, seperti kebiasaan pada setiap malam Rabu, kelab2 malam sentiasa menganjurkan “Ladies Night”

          Entah2 tonggang Carlsberg lepas tu cut & paste kat sini tak tentu hala….

          Bahaya puak2 ni….

          • sungai_siput says:

            WTF

            kalau dia posting time2 siang macam ni, masak dia bro, huru haro ekau kojo kan cam bujuk dgn mooh kono

      • sungai_siput says:

        aku ingat dia pun tak tau apa yg dia post lah

        yg aku tau sebelum PRU13 hadi ada dok baca ayat tu, anwar ibrahim sebelah dia

        semata mata nak bagi tau org melayu org kapir boleh pakai kalimah Allah dan nak undi orang kapir, nauzubillah sungguh

        tapi tafsir keseluruhan surah ali imran tu lain sebenar nya

    • gambus says:

      Kalau nak sembah masuk je Islam !!!

    • bujuk says:

      Apakah kita berani menyanggah ayat2 Allah semata2 kepentingan dunia kita. Kalau tak tau.. p la rujuk ayat yg. sdr.Arah bagi. Pastikan kebenarannya.. sebelum berhujah. Tahukah kalian orang yg. membantah kalam Allah tiada bezanya dengan Yahudi dan Nasara.

      • gambus says:

        kau baca tak surah tu bujuk ??? aku tanya kau masih ada lagi ke ahli kitab ???

        Ahli kita dulu memang percaya Allah !!!

        Dibandingkan sekarang yang kitab mereka yang telah diedit beribu kali untuk kepentingan masing-masing sampai percaya Allah tu beranak pinak dan ada anak , sampai Allah tu dikonsepkan kepada 3 tuhan !!!

        dah gila kee kau bujuk ???

        • bujuk says:

          Apapun kita tak boleh pertikai apa yg. ada dalam Quran.. itu konsepnya. Ada/tidak ahli kitab sekarang tak bezanya, kerana mereka sejak dulu memutarbelitkan agama untuk kepentingan mereka. Jadi jika kita pun nak putar-belit juga ayat Quran… apa beza kita dengan mereka.

          • gambus says:

            Ahli kitab dengan terang ditulis dalam Alquran kita boleh mengahwini mereka kerana mereka percaya kepada tuhan yang satu iaitu Allah ..

            adakah kau boleh kahiwini ahli kitab sekarang bujuk ?? ada lagi kee ?? jauh bezanya .. ahli kitab dulu masih berada dijalan Allah , sekarang yang nak gunakan kalimah Allah tu manusia yang macamana bujuk ???

            ni yang aku tanya kau dengan jelas dalam Al Quran menyebut jangan syrikkan Allah tapi kau bertindak nak putar belit ayat Quran jee aku tgk sampai nak halalkan puak kristian yang percaya tuhan mereka beranak pinak dan dikonsepkan kepada 3 tuhan untuk dikatakan sebagai Allah !!!

            apa gilaa kau ni bujuk !!!

  4. […] View post: Paderi Kristian Di Semenanjung Jangan Kurang Ajar Campuri Hal-Ehwal Islam […]

  5. Botox... ini kalilah says:

    Nak diterangkan lagi? Dah hampir 20 tahun Kelantan meluluskan rang undang-undang hudud disana. Bila pula nak diwartakan sepenuhnya. Menyambut Hari hududullah tiap-tiap tahun.. sambut je ke tanpa ada penerangan??

    Nah, sepatutnya Kelantan dah tunjukkan kepada rakyat Malaysia bagaimana perlaksanaan hudud mampu mencegah jenayah. Ini tidak hanya cakap umpama tin kosong sahaja. Bila dah dekat nak mengundi esok baru keluarkan isu hudud semula demi menarik undi dari rakyat yang sebenarnya jahil tentang permainan politik licik PAS.

    • bangKano says:

      Hudud ala PAS Kelate yang di nama kan Enakmen Jenayah Syariah II Negeri Kelantan 1993 dah pun di warta kan setelah di lulus kan dalam sidang DUN & di perkenan oleh DYMM Sultan Kelate sendiri. Malang nya tiada sebarang penguat kuasaan di laksana kan kini….pasai tak dak infrastuktur yang mapan.

      MB Kelate masa tu cuma mau jadi kan isu hudud sebagai gula gula politik isle supaya warga Kelate akan sokong penuh perjuang PAS untuk kekai memegang kuasa. Mantan MB Kelate serba gedebe ni yang dah terpinggir dari arus politik perdana tau ada kekangan perlembagaan persekutuan & perundangan negagha dalam mengaktif kan hudud.

      Ujung ujung warga Kelate & penyokong bebal hamPAS ni yang sentiasa di perbodo kan oleh para ulama haprak nampak waraq tu….!!!!

    • bujuk says:

      Jika hudud d laksanakan d k’tan… apakah k’jaan pusat akan membantu/membenarkan kemudahan dan pihak berkuasa untuk menjalankan tugas seperti kehendak hudud?
      Undang2 m’sia hanya Polis boleh tangkap dan hukum pesalah. Apakah KDN akan memberi kerjasama atau membenarkan k’tan mempunyai polis sendiri untuk laksanakan hudud?

      • gambus says:

        Nak laksanakan apa !! dah lebih 20 tahun pemimpin haramjadah PAS sendiri dah menolak hudud mereka sampai yang ada cakap hudud dah jatuh tak wajib !!! hinggakan sanggup buat fitnah kat orang lain !

        Kau nak suruh KDN buat apa bujuk ??? kau pergi baca hudud PAS , kalau bini kau kena tangkap basah/berzina dengan bangla .. kau tunjukkan kat aku procedure yang perlu dilalui , mengikut perundangan hudud PAS !!!

        aku sendiri dah tahu bujuk !!! sebabnya TAKDE !!! PAS sendiri tak buat dan nyatakan semua tu !!! pemimpin PAS adalah manusia hina , jijik dan hanya tahu melacurkan agama !!!

        Lebih 20 tahun !! apa PAS buat bujuk !!! Hudud PAS yang digunakan sebagai penipuan agama hanya setebal 52 muka surat pun tak nyatakan semua procedure !!! yang tu pun tak lengkap sampai halalkan liwat suami isteri !

        Mahkamah Syariah yang amat dibenci oleh puak Pakatan yang pro murtad , mempunyai procedure yang lebih lengkap dan menyeluruh , inilah mahkamah syariah yang dibuat oleh BN

        • bujuk says:

          Apakah KDN sedia bekerjasama dengan K’tan untuk laksanakn HUDUD?
          hang p cerita isu ranting buat apa, hang bukan pakar hudud atau undang2. Undang2 hudud, rujukan tertingginya bukan hukum hudud k’tan tapi Quran dan hadis. Jadi apa masalah hang.. kecuali hang memang tolak perintah Allah. Jika ada sebarang ketidaksempurnaan( memang tak sempurna apa yg. manusia buat) maka rujukannya Quran dan Hadis.

          • gambus says:

            isu ranting kepala hotak kau , inilah yang penting dalam hudud iaitu keadilan !!! aku tanya kau kalau bini kau berzina dengan bangla bagitahu aku procedure undang-undang PAS tu !! Kau tu makna subsidi pun taktahu lagi nak sembang pasal undang-undang kaa ??? bodoh punya puak hina PAS.

            TAPI kalau kau nak buat undang-undang kena buat secara teliti bukannya dengan hudud PAS yang hanya 52 muka surat !!! Lepas tu dengan sendiri PAS taknak buat serta menolak hudud mereka sendiri !!! sampai jadi gila katakan dah tak wajib pulak !!!

            Masalah aku ??? kau patutnya tanya apa masalah hudud PAS yang jelas untuk mainkan hudud demi kepentingan politik PAS !!! 52 muka surat hudud PAS yang banyak salah dan seolah mempermainkan hukum Allah ni kat nak kata dengan menolak hudud PAS ni kau kata menolak Al Quran dan Hadis ?? memang dah tahap manusia hina laa puak PAS ni macam kau bujuk !!!

            PAS sendiri yang dah menolak hudud malah hudud PAS dah lebih berpuluh tahun tak lengkap lagi !!! Nak rujuk Quran dan Hadis ??

            kau tahu tak bujuk hudud PAS dibuat oleh seorang manusia sahaja yang dibayar rm500 000 , Dewan ulama dan nik ajis serta hadi boroi semuanya tak terlibat , mereka sibuk dengan nak kumpul harta , kuatkan kuasa dan bersama bini muda !!!

            Bila masing-masing ada kuasa ditangan pemimpin PAS dengan jelas telah menolak dan tidak buat dan gazetkan hudud mereka sendiri …

  6. Jambol says:

    Sesiapa saja boleh menganut apa-apa agama di Malaysia sebagaimana dijamin oleh Perlembagaan negara. Tetapi mereka tidak dibenarkan “insulting” agama lain bagi menjamin keharmonian negara. Jika umat Islam bertindak ke atas Kristian kerana isu penggunaan nama tuhan yang diada-adakan dan dipolitikkan ini, jangan salahkan umat Islam pula.

    Pandainya DAP membaling batu dan menyorokkan tangan mereka !

    Tahniah kepada kerajaan memberi berjuta ringgit kepada SRJK Cina. Lebih ramailah Melayu akan menyisihkan diri daripada UMNO ! Masih belum belajar dari kesilapan dan kebodohan sendiri.

    • anonimus says:

      Najib yang arahkan Muhyidin,..kena ikut cakap bos,..berambus la umno,..kita bela islam dan melayu cara kita sendiri.

    • gambus says:

      sebenarnya kita kena sebarkan bagaimana puak extremist kristian dan puak paderi dan gereja sedang bermain batu api dalam isu ini .. puak kristian ini seolah ingin melihat dan menghasilkan kebencian agama di Malaysia !!!

    • bujuk says:

      Kebanyakan negara Eropah membebaskan mereka berumur 18 tahun keatas membuat keputusan sendiri atas diri mereka. Kerana mereka berpendapat orang itu telah matang menentukan masadepan mereka. Inilah juga yg. ada dalam PERLEMBAGAAN kita yg. meniru dan mengangkat undang2 british. Setelah lebih 50 tahun memerintah, UMNO GAGAL untuk ubah perkara ini dan menghalang PAS untuk ubah perkara ini melalui undang2 HUDUD.

      • gambus says:

        apa yang bangang nak mampus kau cakap ni bujuk ??? Kebanyakan negara Eropah membebaskan mereka berumur 18 tahun keatas membuat keputusan sendiri atas diri mereka??? Kalau kat Malaysia kenapa ambiga yang disanjung oleh pemimpin dan macai PAS sampai perlu buat IFC untuk mudahkan murtad !!!

        1.Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa orang Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

        Sebabnya , puak pro murtad ni ingin orang Islam yang berumur 18 tahun boleh memilih agama mereka sendiri !

        Ini sama juga kebebasan agama yang diperjuangkan oleh pemimpin Pakatan didalam COMANGO .. inilah dia rakan-rakan PAS yang PAS sanggup jilat bontot dan sanjung mereka !!!

        Malah nurul izah serikandi PKR dengan sendiri mengatakan tuntutan COMANGO tidak merbahaya !!!

        Tak perlu laa kau nak fitnah bujuk !!! hudud PAS dihalang ??? sedangkan kuasa untuk gazetkan terletak ditangan MB Kelantan , disini nik ajis dan pemimpin PAS sendiri yang jelas telah menolak hudud ! hakim mahkamah syariah pun tahu , nik ajis dan pemimpin PAS semuanya golongan manusia penipu , pemfitnah serta fasik !!!

        • bujuk says:

          Semua telah sedia tunggu KDN izinkan k’tan laksanakan hudud. Sebab k’jaan negeri takda kuasa polis untuk tangkap penjenayah dan hukum penjenayah. Apakah KDN sedia turun kuasa pada k’tan untuk tubuh unit polis beserta kuasa mereka?

          • WTF says:

            Hari tu bising kata Mahathir tak izinkan, la ni KDN pulak???

            Lepas ni siapa pulak Bujuk!!!

          • gambus says:

            Mula-mula kata Tun M tak izinkan

            Lepas tu kata kena mintak kebenaran PM dan Parlimen

            Lepas tu kata pulak Nik aziz tak pernah mintak kebenaran sesiapa untuk buat hudud !!!

            Sekarang KDN pulak kena izinkan

            Hudud PAS yang 52 muka surat takde pun sebut polis atau mahkamah mana yang kena masuk !! memang dasar pelacur agama punya puak PAS ni

            inilah manusia hina puak PAS !! tak habis-habis menipu dan memfitnah !!!

          • WTF says:

            Macam2 nak dalih dan alasan nak cover INCOMPETENCE parti PAS!!!

            Memang PAS tak boleh TADBIR langsung!!!

            Apalah dosa org2 Kelantan dapat pemerintah macam ni!!! Takkan rakyat negeri Kelantan dah kena KELAKNATE!!!

            Nasib korang la!!!

          • WTF says:

            Apa PAS reti buat ialah TAKE BEER!!!

            Mueh44444444

  7. alimedanbaru says:

    Apa kata pulak kalau dibuat satu pertanyaan yg mesti dijawab oleh semua penganut Kristian: APAKAH BENAR ISA ITU ANAK TUHAN, SETUJU ATAU PUN TIDAK? BUKANKAH MARIAM ITU ADA IBU DAN BAPANYA. DAN ADAKAH LOGIK SEORANG MANUSIA YG MELAHIRKAN MANUSIA DIANGGAP TUHAN?

    KELAHIRAN ISA TANPA BAPA ADALAH MUKJIZAD. ADAKAH ORANG KRISTIAN TIDAK PERCAYA ALLAH MAHA BERKUASA MENJADIKAN ITU SEMUA?

    SEMUA SOALAN TERSEBUT MESTI DIJAWAB OLEH PENGANUT KRISTIAN YG BODO AKIDAH DAN BERAGAMA IKUT2TAN..

  8. KuntaKinte Malaysia says:

    Arah ini sangatlah bodoh tidak faham isu Kalimah Allah. Mahkamah putuskan injil bahasa Melayu tidak boleh ganti perkataan Tuhan kepada Allah. Yang dia dok bercakap isu Nabi Muhammad suruh orang sembah Allah.

    Kenapalah ada manusia sebodoh ini di Negara ini?

    • sireh ke gagang says:

      Kita cabar dia . kalau dia tahu , apa surah tauhid dalam muqqadam , kita lepaskan dia .kalau dia benar muslimin/muslimat , dia boleh jawab . benda tu mudah je. dalam surah tu dah terangkan jelas , apa beza Allah swt dan Tuhan Allah dalam ajaran katolik triniti .aku rasa dia ni mengaji sifat 20 tak habis . cuba tunjuk pandai dengan copy & paste panjang2.. perangai serupa moo lembu dah.

  9. alimedanbaru says:

    Penganut Kristian dinegara ini adalah antara penganut agama yg paling kurang ajar dan biadap pada agama mereka sendiri.
    * mereka berfaham free sex. apakah Nabi Isa mengajar perbuatan tersebut.
    * mereka peminum arak juga pasti tidak diajar oleh Nabi Isa.
    * kebanyakan perempuan Kristian paling tidak beradap, mereka berseluar pendek sesingkat2nya dan mendedahkan buah dada sambil pakai lolet lambang salib.. kuarang ajar!
    Perkara diatas jelas melambangkan kegagalan paderi2 Kristian membetulkan aklak penganut Kristian.Penganut Kristian dinegara ini berkiblatkan barat. Mereka tidak pentingkan hidup beragama hanya pentingkan ikutan cara hidup barat yg rosak dan melanggar ajaran agama.

    Senang cakap penganut agama Kristian dinegara ini adalnya bangsa Cina dan India yg menyembah tokpekong dan berhala, tidak pernah mengkaji agama ISLAM, tidak memahami Islam yg ada didepan mata mereka sebab mata hati mereka juling kepada negara barat dan hati mereka dengki dan iri hati kepada bangsa Melayu sebab itu mereka tertutup mata hati untuk memahami isi pati Quran. Aku yakin kalau mereka membaca isi makna Quran mereka akan terbeliak biji mata dan tidak akan dapat menafikan kebenaran Quran dari mana-mana sudut pun.

    Akhir sekali mereka MAJORITI PENGANUT KRISTIAN DINEGARA INI adalah pelaku maksiat yg tegar maka sebab itu mereka takutkan hukuman berat yg mengajar manusia supaya jangan lakukan kemungkaran diatas muka bumi ini ia itu hukuman HUDUD.

    • Rosmah87 says:

      SETAHU AKU PENJENAYAH (KES ROGOL CONTOHNYA)PALING RAMAI DI MALAYSIA ADALAH YG BERAGAMA MUSLIM.

      STATISTIK KES SUMBANG MAHRAM PALING TINGGI DARI KAUM MELAYU.

      EWWW..

      • raplahjingaa says:

        Setahu hang ??? hang memang tak tau apa pun.
        hehe….mana statistiknya ???

      • gambus says:

        tunjuklaa statistik wahai puak kristian DAPigs !!!

        Kalau kau tgk statistik kat negara china , yang buat jenayah semaunya orang cina , cuba kau bagitau aku sebab apa ???

        isu macam ni pun puak kristian DAPigs macam kau nak timbulkan isu , tak malu kee puak kristian DAPigs macam kau ni???

        Baguslaa tu kalau ada yang kena tangkap .. sebab jelasnya mereka memang salah !!! Dan aku bangga ramai yang buat salah kena tangkap !!!

  10. alimedanbaru says:

    DEMI ALLAH DAN RASUL, lagi sering mereka puak kafir tersebut menyentuh agama Islam, maka akan lebih tumbuh dan hidup segarlah semangat JIHAD didada seluruh muslim dinegara ini. Mereka tolong menyemarakkan semangat perjuangan itu dan kita akan ‘ajar’ mereka kalau keadaan memerlukan mereka diajar.Kita semua dayus dan tak masuk syurga kalau agama kita, Allah dan Rasul terus diperkotak katikkan didepan mata. ALLAH AKBAR!

  11. baba says:

    ni semua pukimak anwar punya pasal ,yg bangsa lain dan agama lain dah berani mencabar kedaulatan bangsa melayu dan agama islam

  12. Anak Lenggong says:

    Ini lah akibatnya pabila melayu tak bersatu..dulu mana pernah dengar kaum cina, india, kristian dan hindu bercakap mengenai bangsa melayu dan agama islam tetapi disebabkan ada melayu yang saperti nike ajis, mat sabu, mahfuz,hadi khali samad,nuar brahi, nuruk izah..yanggila sangat nak berkuasa dan juga terlalu dengki kepada kejayaan kaum sebangsa dan seagama..telah menjadikan mereka melutut kepada sikapir..

    Sekarang ni sudah tiada lagi kedengaran lobai PAS mengamuk pabila isu islam dipermainkan..teloq mereka terus kecut dan mulut terkunci rapat sebab takut nak bagi komen ataupun menyanggah apa yang dikatakan serta tindakan yang dilakukan oleh sikapir..kalau masih ingat dulu Melayu PAS ni lah yang suka menyalak pabila islam disentuh..tapi sekarang mana pergi nya suara2 garang melayu PAS..mereka ini akan timbul sekiranya terdapat isu melibatkan politik ataupun cuba memperak perandakan negara..dengan menjadi kuli batak dan budak upahan kepada nuar brahi serta DAP…so terimalah hakikatnya bahawa PAS cuma berjuang berlandaskan tamakkan kuasa sahaja..

    • sireh ke gagang says:

      Bro , bukan salah bangsa melayu bro. salah parti PAS. kalau pas tak tubuhkan parti dia , benda ini takkan terjadi pun .PAS la bapak segala punca kelemahan bangsa melayu dlm negara kita ini. demi kerakusan kuasa dan sifat iri hati kpd UMNO , pas sanggup tubuh parti untuk pecahkan kuasa monopoli politik bangsa melayu .sebelum 1951 , perkara macam gini tak pernah terjadi pun .1951 pas lahir je , habis huru-hara rumah tangga bangsa melayu .

      • Rosmah87 says:

        INDAHNYA HIDUP DI BORNEO. MASYARAKAT KAMI ADALAH YG PALING HARMONI DI DUNIA.
        ETNIK PALING RAMAI, AGAMA PALING BEBAS DI AMALKAN.

        BEAR IN MIND..80% KES JENAYAH DI SABAH DI KALANGAN PTI FILIPINA DAN INDON YG DITAJA OLEH UMNO.

        SEKIAN.

        • WTF says:

          Hang ada BUKTI ker PATI from Philipine and Indonesia di Sabah ditaja oleh UMNO???

          Bak mai sini BUKTI!!!

        • raplahjingaa says:

          hahahahaha…harmoni ?? tengok konsert bodoh pun boleh gaduh sampai berbunuh-bunuh.

          Hanya kat sabah hangpa boleh nampak orang melelong-lelong berjalan sambil minum arak, di tengah-tengah hari buta !!

        • gambus says:

          Harmoni ?? sedangkan dengan terang kau benci Islam dan bersikap racist !!!

          Kelakar , patutnya kau cakap laa penjenayah semuanya ditaja oleh DAPigs .. sebab bila tindakan hendak diambil oleh pihak Polis puak DAPigs ni akan menghina dan memfitnah anggota Polis !!!

          Aiyooo lu bodoh punya DAPigs , semua kat borneo tahu penjenayah semuanya adalah puak DAPigs , semuanya puak DAPigs ni mau kontrol !!! sampai harga babi dan ladang babi pun puak DAPigs mau kontrol !!!

          Musuh utama masyarakat Sabah dan Sarawak adalah puak DAPigs laa !!!

  13. WTF says:

    Mana Bujuk, Mek Esah dan Mooh ni…

    Kata pejuang Islam!!! Takkan diam jer kot, takut dgn Rosmah87…

    Mueh44444

    • dotdot says:

      MANA DIORANG BERANI KOMEN, BUJUK GAN MOOOH TELUR DAH KENE GENGAM, MEK PLAK BIJI DH KENE KEPIT,,MANA LEH BERSUARA LAGI…

    • WTF says:

      Mana Bujuk, Mek Esah dan Mooh ni…

      Kata pejuang Islam!!! Takkan diam jer kot, takut dgn Rosmah87…

      Mueh44444

      • gambus says:

        hehehe yang paling kelakar ialah kalau kita baca kat Malaysiakini berkenaan isu Islam dan melayu .. menyalak puak DAPigs ni maki hamun dan bangkang apa sahaja berkaitan Melayu dan Islam .. inilah oranv yang puak PAS sanjung !!!

Leave a Reply

Threesome