Menu Utama

OP Cantas: Jangan Berdolak Dalih Sekiranya Sudah Mencabar

Oleh Zul Rawi

Umum mengetahui pakatan pembangkang sering kali menjadikan pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebagai ‘kambing hitam’ bagi menghentam kerajaan. Mereka mendakwa kononnya PDRM telah dijadikan alat oleh pemimpin kerajaan Barisan Nasional bagi menyekat dan menghalang aktiviti yang dilakukan oleh pakatan pembangkang.

Namun sejak akhir-akhirnya ini, serangan yang ditujukan kepada PDRM dilihat semakin melampaui batas. Mereka dengan sewenang-wenangnya menuduh pihak polis trigger happy dalam melakukan tugas. Ia ekoran dari beberapa kejadian tembak-menembak antara pihak polis dan penjenayah.

Naib Presiden PKR, N, Surendran sebelum ini mendakwa polis dengan sengaja melepaskan tembakan bagi membunuh (shoot-to-kill) para penjenayah ketika menjalankan operasi. Surendran turut mendakwa polis gagal mematuhi dan mengikuti Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan.

Dia juga mempertikaikan tindakan polis menangkap dan menembak penjenayah berbangsa India sebagai profail berdasarkan kaum (racial profiling) sangat berbahaya. Dalam kenyataannya kepada portal pro pembangkang, kata Surendran, hampir 70 peratus penjenayah yang ditangkap dan terbabit dalam kejadian tembakan adalah dari kaum India.

Ekoran dari kenyataan demi kenyataan yang dikeluarkan itu Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar pada 11 Oktober telah mempelawa Surendran yang juga merupakan Ahli Parlimen Padang Serai untuk turut serta dalam operasi membanteras penjenayah bersenjata yang bakal diadakan nanti.

Pelawaan itu bertujuan untuk membolehkan Surendran melihat sendiri cara dan pendekatan yang diambil oleh pihak polis ketika berdepan dengan saat getir yang boleh meragut nyawa pada bila-bila masa.

Walaupun Surendran telah pun menyatakan kesudian untuk turut serta dalam operasi yang bakal diadakan, namun sehingga kini dia masih gagal untuk menandatangani surat perjanjian indemniti yang diperlukan oleh pihak polis.

Surat perjanjian indemniti itu, bertujuan untuk membebaskan polis daripada memikul sebarang tanggungjawab jika berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini. Dalam erti kata lain, dia tidak boleh membuat sebarang tuntutan terhadap kerajaan Malaysia, pihak polis, Ketua Polis Negara, atau mana-mana pegawai yang terlibat dalam operasi itu.

Paling menarik, apabila meneliti kandungan surat perjanjian indemniti itu penasihat undang-undangnya R. Sivarasa telah menasihatinya agar membatalkan hasratnya untuk menyertai operasi berbahaya itu bagi mengelakkan sebarang kemungkinan.

Persoalannya bukankah mereka sebelum ini mendakwa, polis DENGAN SENGAJA ingin melepaskan tembakan untuk bunuh dan tidak mengikuti prosedur? Sedangkan penjenayah-penjenayah yang ingin ditangkap itu LANGSUNG tidak berbahaya. Jadi apa perlu untuk Surendran takut menurunkan tandatangan tersebut.

Tambahan pula masakan, penjenayah berbahaya dari keturunan India sanggup menembak Surendran yang ingin memperjuangkan hak dan kebebasan mereka.

Surat perjanjian indemniti itu secara dasarnya bertujuan untuk mengelakkan pihak polis terbeban dengan tanggungjawab untuk menjaga keselamatan dan nyawa Surendran. Ini kerana ketika operasi dilakukan, selain menangkap penjenayah, sudah tentu anggota dan pegawai yang menyertai operasi perlu menjaga keselamatan dan nyawa mereka sendiri.

Kesimpulannya, Surendran perlu berhenti dari bermain politik murahan atau mencari isu yang mempunyai political mileage. Sekiranya dia inginkan kepastian berhubung SOP yang dijalankan oleh polis sila sahut cabaran tersebut. Kegagalan dia menyahut cabaran tersebut bakal membuktikan mereka di kalangan pembangkang hanya berani untuk bercakap namun takut berdepan dengan realiti.

Atau dalam bahasa kasar, mereka sebenarnya ‘tak ada telor’.






16 Komen to OP Cantas: Jangan Berdolak Dalih Sekiranya Sudah Mencabar

  1. Mohamad Asri says:

    Dasar pengecut memang banyak alasan.

    • Mat Panjang says:

      Peguam belajar dan dilatih untuk jadi peguamcara dan peguambela (Advocates and solicitor)- Legal Proffession Act.

      Polis dilatih dan diajar untuk menjadi seorang anggota dan pegawai polis untuk menguatkuasakan Undang-Undang, menjaga undang-undang dan ketenteraman awam, mencegah jenayah, mendapat dan mengumpulkan maklumat berkaitan dengan keselamatan dalam negeri dan ketenteraman awam, menangkap dan mendakwa penjenaah dan mereka yang melangar undang-undang – Akta Polis, Penal Code, CPC dll Undang-Undang yang diluluskan oleh Parlimen, DUN dan Mahkamah Syariah.

      Mengapa tidak peguam dan Majlis Peguam tumpukan kepada tugas mereka kepada anak-guam mereka sahaja. Kerja Polis bagi polis buatlah.

      Berapa banyak kes kemalangan raya dimana mangsa dilanggar mati dan keluarga mangsa berjumpa dan berbincang dengan peguam minta tuntutan pampasan/insurance claim (civil claim) difailkan di Mahkamah tidak difailkan oleh Peguam mengikut tempuh masa yang ditetapkan dalam Un dang-Undang (sebelum 7 tahun?).

      Kesian keluarga mangsa yang telah dilanggar mati – anak, isteri, bapa, suami, ibu dilanggar mati bagitu sahaja – yang bersalah tidak dituduh di Mahkamah dan tuntutan pampasan tidak difailkan di Mahkamah.

      Adakah Majlis Peguam, Legal aid Bureau, Peguam Negara dan PDRM memantau kes semua fatal accidents?

  2. […] Excerpt from: OP Cantas: Jangan Berdolak Dalih Sekiranya Sudah Mencabar […]

  3. PakLong says:

    Tak guna mempelawa orang seperti ini untuk turut serta menyertai OPS Cantas. Kita memang mengetahui pelawaan itu bertujuan untuk membolehkan dia melihat sendiri cara dan pendekatan yang diambil oleh pihak polis ketika berdepan dengan saat getir yang boleh meragut nyawa pada bila-bila masa. Akan tetapi bagi seorang peguambela yang terkenal dengan perangai putar belit dan suka menuduh melulu dia akan tetap menyalahkan pihak PDRM sekiranya dia terkena peluru sesat. Kalau dah perangai peguambela species ini ditambah lagi memjadi pembankang di Parlimen Malaysia muktakhir ini maka tak usahlah menrealitikan pelawaan itu. Ahli parlimen pembankang di Malaysia terlalu obsess untuk membankang apa saja tujuan murni pihak kerajaan walaupun ianya untuk kesejahteraan rakyat jelata.

    • gambus says:

      Ia adalah tindakan bijak oleh KPN , membuktikan manusia racist Surrendran ini hanya pariah .. yang hanya pandai memfitnah PDRM kerana menangkap dan menembak penjenayah dan pembunuh yang sebangsa dengan dia sahaja !!!

  4. gambus says:

    kakaka inilah surrendran penakut , dulu menyalak bagai anjing mengatakan Polis menembak sesuka hati dan dia menyokong penjenayah dan pembunuh bangsa dia sendiri yang kononnya tak merbahaya .. TAPI SEKARANG INI ORANG SUDAH TAKUT KATA OPERASI POLIS MERBAHAYA PULAK … deyyy macha apa lidah lu jadi bercabang-cabang ni !!! cakap pembelit punya machaaa

    “Paling menarik, apabila meneliti kandungan surat perjanjian indemniti itu penasihat undang-undangnya R. Sivarasa telah menasihatinya agar membatalkan hasratnya untuk menyertai operasi berbahaya itu bagi mengelakkan sebarang kemungkinan.

    Persoalannya bukankah mereka sebelum ini mendakwa, polis DENGAN SENGAJA ingin melepaskan tembakan untuk bunuh dan tidak mengikuti prosedur? Sedangkan penjenayah-penjenayah yang ingin ditangkap itu LANGSUNG tidak berbahaya. Jadi apa perlu untuk Surendran takut menurunkan tandatangan tersebut.”

  5. alimedanbaru says:

    .. betul jugak kata tok nenek, kalau jumpa ular dan keling dalam satu masa, belasah keling dulu, cakap takserupa bikin, auta sana, pusing sini, cakap besar, padahal penakut dan takut mati.. sebab tu kebanyakan POLIS dan TENTERA adalah bangsa MELAYU.. sebab Melayu bab pertahankan agama, bangsa dan tanah air..biar putih tulang , jangan putih mata!

  6. raplahjingaa says:

    Kalau penjenayah tu orang India…orang India lah yang di tangkap, kalau cina, cinalah yang kena tangkap, apa masaalahanya. Tak kan orang India yang merompak, polis nak tangkap orang melayu pulak.

    Ni lagi sekor India tonggong !

  7. Matatelinga Gomen says:

    Satu cadangan terbaik untuk ajak hindu itu turut serta dalam operasi dan kita berpeluang lihat samada dia sekadar terkencing dlm seluar tidak terberak atau terkencing dan terberak sekali.

    Beri dia pakai bullet proof vest dan ear plug untuk tutup telinga. Takut panik dengar tembakan. Dan jangan lupa beri dia pakai pampers pakai buang.

    • WTF says:

      Dah bagi pun bullet proof vest, tapi FUCKUTAN dah dasar PENAKUT, nak buat camana!!!

      http://www.malaysiakini.com/news/244014

  8. Anwar Perez Shalom Ibrahim says:

    Muka pun dah macam Yahudi mabuk!!!

  9. bangKano says:

    Sunderan dok sakan kata polis tak ikut SOP PDRM bila laksana kan OPS CANTAS. Pelek nya dia ni tak plak sebut klausa tang mana dalam SOP tu di engkari oleh polis …? Jangan jangan dia pun tak tau pasai SOP tu kot walo pun dia ni soghang loyaq…loyaq bughuk la tuuu. La ni SOP polis di kenai ngan Perentah Tetap KPN (PTKPN)/IGP Standing Order(IGSO)bersiri A,B,C,D & mungkin seteruih nya yang di rangka ikut asas asas perlembagaan & kehendak undang undang yang berkuat kuasa.

    Tang pelawaan KPN menjemput si lahabau ni join sama dalam OPS CANTAS ada la satu cadangan bodo jerrr.Mana leh oghang awam ikut sama dalam semua operasian besar besaran…berbahaya tu risiko nya tinggi mengakibat kan nyawa & badan leh jadi mati ato cedera paghah mau pun kehilangan/kerugian besaq. Tugas utama polis ikut Akta Polis 1967 ada la melindungi nyawa & harta awam. Di samping itu polis di lengkap ngan peralatan logistik,keistimewaan khusus dan kuasa serta imuniti perundangan semasa melaksana kan tugas hakiki depa. Manakala oghang awam tak punya kuasa dll seperti pegawai polis tu…kalo mati mati katak lerrr hapah pun tak dapat. Pasai apa plak oghang awam seperti Surendran di ajak ikut serta dalam operasian besar besaran polis ni…? Hilang akai apa…polis nak cari bala petaka baru ka….? Walo pun dia di minta tanda tangani kontrak indemniti tapi kontrak tu mungkin tak sah & terbatal pasai bercanggah ngan undang undang seperti Akta Polis 1967.

    La ni semua tindakan bijak,tulus lagi telus PDRM mengendali kan kejadian penjenayahan dikecam & di kritik keras bertubi tubi oleh oghang awam terutama puak puak PR haprak busuk tu. Nanti tak pasai pasai PDRM terpaksa bayaq ganti ghugi berjuta juta ringgit ataih segala kerugian yang di alami oleh mangsa tak punya apa apa kuasa & imuniti pun dalam operasi polis tu. Di samping itu pegawai polis akan di dakwa ataih kecuaian & penyalah gunaan kuasa plak. Kes naya….!!!

    Pegawai tertinggi polis mesti berhati hati ngan cabaran & permainan dari individu/kelompok tertentu dari puak puak PR yang berniat busuk kunun diri tu dah bijak & berpendidikan tinggi. Lagi tinggi ilmu depa lagi tinggi plak ego & hasrat licik depa nak memanipulasi kan klausa perundangan saja nak capai semua hasrat haprak depa tu.

  10. badrole amin says:

    sebab takut dgn senario di bawah ini maka keling paria itu jadi lelaki takde telor tolak pelawaan KP minta dia ikut dlm operasi supaya dapat tengok sendiri bagaimana ‘SOP polis bila berdepan dgn penjenayah’ terutama penjenayah merbahaya:

    surendran takde pundek: tangan saya sampai tercabut kudung kena tetak pun awak masih tak nak tembak penjenayah itu, why why why?

    anggota polis: masa tetakkan pertama awak tak suruh saya tembak, masa penjenayah itu tetak kali ke dua sampai putus tangan kenapa awak masih tak suruh saya tembak? penjenayah itu sebangsa dgn awak, kalau saya tembak mati nanti awak jadikan isu lagi…saya tak sampai hati nak tembak sebab awak tak mati pun cuma kudung tangan je

  11. ku2 says:

    bagi muka sangat kat keling ni..patutnya dia sekali yang di tembak..

  12. ku2 says:

    muka keling ni kalau campurkan beruk dalam zoo pun lebih hensom berok kat zoo lagi..

  13. jombo says:

    Inilah standard pemimpin Pakatan, takder telor.. hanya berani berkata2. Inikah pemimpin yang dibanggakan oleh pas. 2×5 bodoh.

Leave a Reply