Menu Utama

Muhasabah Diri Mesej Akar Umbi Kepada Hishamuddin

Perwakilan UMNO yang mewakili suara akar umbi di 191 UMNO Bahagian sudah pun bersuara dan ia telah diterjemahkan dalam bentuk undi yang menyaksikan ketiga-tiga penyandang Naib Presiden kekal dengan jawatan tersebut untuk dua tahun lagi.

Bagi Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Shafie Apdal yang masing-masing merangkul tempat pertama dan kedua, pemilihan kali ini pastinya agak manis kerana dapat diharungi dengan penuh gaya tanpa debaran yang terlalu mencengkam jiwa.

Mereka berhak mengecapi detik indah itu dan ia berbaloi dengan jasa bakti serta ketokohan mereka dalam menghayati denyut nadi akar umbi.

Berbeza halnya dengan Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang terpaksa melalui detik-detik yang merimaskan apabila sepanjang tempoh pengiraan undi kedudukannya sering diekori rapat oleh Datuk Mukhriz Mahathir yang memberi saingan yang cukup sengit.

Mujur barangkali sudah takdir sejak azali kedudukan tangga ketiga tetap milik DS Hishamuddin setelah merangkul 101 undi bahagian berbanding 93 yang memihak kepada Datuk Mukhriz. Cuma 8 undi bahagian yang memisahkan mereka.

Cukup tipis tapi menang tetap menang dan yang kalah tetap jua kalah. Itu hakikat yang tidak dinafikan oleh sesiapa.

Pun begitu tentulah ada mesej tersirat disebalik kemenangan nyawa-nyawa ikan itu tatkala beliau mendapat sokongan terbuka dari sayap Pemuda dan Wanita yang sepatutnya membolehkan DS Hishamuddin memperolehi paling tidak antara 140 hingga 150 undi bahagian.

Ditambah pula dengan gerakan kempennya yang paling ke hadapan dan aktif di setiap bahagian apatah lagi diambil kira pencabar terdekat beliau hanyalah seorang pemimpin muda yang baru pertama kali mencuba nasib untuk jawatan tersebut, jadi logik angka 140-150 ada asasnya.

Tapi logik angka, keaktifan kempen dan usaha yang dicurahkan nyata tidak sepadan dengan undi yang diterima bila mana hanya 101 undi sahaja yang diterima termasuk tiga daripadanya merekodkan undi seri dengan Datuk Mukhriz.

Kenapa dan mengapa terjadi begitu rasanya tidak sukar untuk DS Hishamuddin mencari jawapan, itu pun jika ada sedikit keinginan untuk melakukan muhasabah diri bagi mencari di mana letak kelemahan sendiri yang menjadi punca 93 UMNO Bahagian tidak memihak kepada beliau.

Peluang mengisi tangga ketiga jawatan Naib Presiden dengan majoriti tipis boleh diibaratkan talian hayat akhir yang jika gagal diambil pengajaran kelak bahananya tak mustahil tersingkir terus dari peta kepimpinan utama UMNO Pusat.



« (Previous News)



68 Komen to Muhasabah Diri Mesej Akar Umbi Kepada Hishamuddin

  1. mRsTURDY says:

    Datuk Zahid bukan saja tegas, dia memiliki ilmu agama yg lebih tinggi drpd pesaing2nya. Kpd lain-lain pemimpin perbanyakkan mendalami ilmu2 agama terutamanya Hishammuddin dan Mukhriz.

    • Moohyideeeeen says:

      Pope lagi tinggi pengetahuannya tentang islam

      • Jambol says:

        Moohyideeeeen, jika kamu membaca Bible, kamu akan mendapati banyak percanggahan dalam Bible mengenai perkara yang sama.

        Pada asasnya, Christianity berasaskan fahaman Paul. Paul, dalam surat-suratnya, memberikan 3 (tiga) versi yang berbeza mengenai pertemuannya dengan Jesus semasa perjalananya ke Damascus ! Malah, Paul sendiri tidak pernah bertemu dengan Jesus semasa hayat Jesus. Paul juga berbalah dengan James, adik Jesus.

        Menurut New Testamen kamu, semasa disalib, sebelum Jesus menghembuskan nafas terakhir, kenapakah Jesus berkata “Father, father, why have you forsaken me “! Kenapakah dia tidak berkata “Allah. Allah, why have you forsaken me” ?

        “Pope lagi tinggi pengetahuannya tentang islam” ? You, Moohyideeeeen, got to be kidding !

      • alimedanbaru says:

        yes, sebab itu dia dan spt kamu tahu hanya kalimah Allah sahaja yg dapat memecahkan keutuhan penganut Islam apabila ada yg menjadi pembelot menyokong Krestian yg tidak ada nama pada Tuhannya.

        Pope sendiri tahu bahawa agama Kristian adalah agama yg diselewengkan apabila Isa seorang manusia dianggap sebagai anak Tuhan. Pope maha tahu bahawa Nabi Muhammada adalah nabi akhir zaman yg tercatit dalam kitab Taurat, Zabur dan Injil asli, tetapi ego dan kedudukan sebagai raja Kristian membuatkan dia sembunyikan kebenaran.

        Yes Pope maha tahu tentang Islam, sebab sejak Adam hingga Musa semua Nabi bertuhankan Allah yg Esa/Tunggal, tiba2 pengikut Isa mendakwa Tuhan ada anak malah boleh dibunoh dan disalip. Memang tak masuk akal langsung.

        Apalagi tony… Pope memang tahu Kristian adalah agama yg salah sebab dia sendiri tidak layak mengampunkan dosa orang lain kecuali Allah. Tidak masuk akal paderi boleh ampunkan dosa orang lain sedangkan dia adalah manusia yg tidak lepas juga dari buat dosa dan serba kekurangan sejak kecil, dewasa hingga terlantik sebagai Pope.

        Tony, Pope mengetahui lebih tentang Islam dimana AL Quran adalah kitab ajaib yg ada menceritakan tentang sains kejadian manusia cara terperinci, kejadian alam dan cakrawala secara saintifik, tentang binatang, angin, udara, hujan, timbuh2an,lautan, daratan, tentang Nabi2 termasuk Isa dan ibunya Meryam dan pelbagai peraturan kehidupan, sosial, ekonomi, undng2 dan tatanegara. Pope tahu semuanya..hanya kerana ego dia tidak masuk Islam..sebab hidayah dari Allah jua.

        • badrole amin says:

          ramai yg dulunya menjadi paderi kristian masuk Islam selepas mendapat hidayah dari membaca dan mengkaji kebenaran dlm al-qur’an tapi di Malaysia yg mendabik dada berkata dirinya seorg ulama membenarkan kristian menggunakan kalimah Allah dan sanggup jadi paderi kristian yg boleh ampunkan dosa org

          pope tinggi sikit pangkat dari paderi, jarang kita dengar pope masuk Islam…tinggi sikit pangkat maknanya tinggi lagi syaitan berpangkat yg mempengaruhi pope, jadinya agak sukar bagi pope utk menerima kebenaran lalu masuk Islam…apa berlaku kepada pope boleh dikata sama halnya dgn apa berlaku kepada seorg pope Kelantan bernama nik aziz…lebih hebat pope nik aziz ini kerana dia sanggup berkawan dgn syaitan, mesti syaitan perpangkat tinggi juga nik aziz berkawan

          walaupun pope baca qur’an dan tinggi pengetahuan tentang Islam, semuanya sebab mereka nak cari sesuatu dlm al-Qur’an utk memperlekeh dan menghina Islam dan org Islam…pope tak lakukan sendirian, mereka menggunakan medium mereka utk memperlekeh dan menghina Islam

      • raplahjingaa says:

        Ya, betul tu mooo..POPE lebih tinggi pengetahuannya tentang Islam lebih dari cai-cai PAS !

        sebab tu la POPE tak kecoh minta kalimah Allah dalam bible, sebab POPE tahu tuhan trinity dan Allah adalah jauh berbeza, satu kenyataan yang tak di ketahui oleh cai PAS.

      • anakbochek says:

        Ramailah ulamak PAS yang belajar tentang Islam dari Pope ni kan? Sampai tergamak nak kongsi kalimah Allah dengan Kristian. Good point Mooh. Baru tahu yang puak2 hijau tin Milo ni solatnya memang ke Baitullah tapi hatinya ke Vatican City. Peace.

      • badrole amin says:

        ya lah aku faham mooh maksudkan pope itu ialah pope bernama nik aziz yg tinggi juga pengetahuan tentang nak peralat & putar-belit Islam utk memecah-belah org Islam…hehehe

      • Gambus says:

        kalau dibandingkan dengan pencacai dan pemimpin PAS yang melacurkan agama Islam tu moo , memang yee !!!

      • Waris Mat Kilau says:

        Dey Moooo…, please read your Vedas, Upanishads & Bhagwad Gheeta!!!.

    • raplahjingaa says:

      Yup..Hishamuddin harus disedarkan, kalau nak suruh dia muhasabah diri…payah ! sebab dia dah perlu muhasabah diri dia selepas kes cium keris dan minta maaf pada cina…tapi tak ada kesalan pun pada diri dia !!

      Paling teruk, penyokong yang jumud, macam sekerat dua kat sini, jenis sokong yang membawa rebah, main angguk tak guna otak, jenis yang hidup hanya untuk esok..tak ada visi ! jangan letak kan diri sebaris dengan mentality penyokong PAS..hanya iakan apa saja yang keluar dari mulut nik ajis, nasib baik majority penyokong UMNO tidak seperti sekerat dua di sini, kalau tidak…percayalah pak lah mat tidoq masih lagi menjadi presiden UMNO !!!!!!

    • korokstabang says:

      Menang tipis nyawa2 ikan tu pun kerana menggunakan talian hayat dengan sokongah pemimpin tertinggi serta para general dalam UMNO sokongan sultan 2 negeri sokongan ketua pemuda & ketua wanita

      Dengan sokongan terbuka pemimpin penulis letak hisham sepatutnya dapat 140-150 undi so tanpa sokongan2 tersebut kita tolak 100 undi maknanya kedudukan hisham pasti last sekali dalam carta.

      Patutlah dia guna talian hayat lagipun pesaiang yang lain tadak talian hayat cam dia ada

  2. Moohyideeeeen says:

    The Star: Asiasons nilai saham jatuh since the last few months dari SD$2.45 ke SD$0.12. Ekuinas invested RM500 mil dalam company ni…

    Hancur lagu duit rakyat…

    • alimedanbaru says:

      ..Moo, lepas kau usik isu agama dgn kaitkan Pope dgn Islam kau langkah soal ekonomi pulak.. aku tahu ajenda kamu sbb tu aku tujukan komen diatas kepada tony sebab kau 2 orang, 2X5..

    • Gambus says:

      Laa aku tanya kau , rugi kee tu ??? ini invest bukan macam PAS kedah dan PAS kelantan punya invest moo lembu oiii , kalau PAS kelantan dan PAS Kedah tu memang laa invest sampai rugi beratus juta !!!

      ini duit rakyat kee duit pemimpin PAS ???

  3. Moohyideeeeen says:

    The Star: Hospital Petronas Prince Cour rugi lebih RM1 billion. Rugi lagi duit rakyat….

    • sungai_siput says:

      asyik menipu jer keja hang mooh…

      yg cakap rugi tu cina komunis pakai nama melayu si zairil tu, cakap tanpa bukti….

      pertronas kerajaan melayu punya Mooh, cina tak undi kerajaan melayu PRU13
      BN menang gak….

      baca apa si cina ni quote kat sinar

      zairil quote
      Petronas rugi RM1.1 bilion dalam tempoh 10 tahun ini selepas mensubsidikan sebuah hospital swasta mewah, dakwa Timbalan Setiausaha Publisiti DAP, Zairil Khir Johari.

      “Kerugian sebanyak RM1.1 bilion menunjukkan Petronas tidak sepatutnya terlibat dalam perniagaan seumpama itu,” katanya dalam satu kenyataan.

      benci sungguh cina2 racist anti islam ni bila org islam berniaga dan maju… hang pulak jadi pengkhianat bangsa dan agama mooh sebab bersekongkol dgn depa

      • Moohyideeeeen says:

        Berniaga apa yg rugi RM1.1 billion tu??? Pandainya….

        • raplahjingaa says:

          Ya pandai macam guan eng jual Tanah di bayan bay, nilai tanag 4 billion, dia jual 3 billion, jual pulak kat kawan dia….dia pandai, hang jer yang tonggong mooo…setonggong toni !

          • Moohyideeeeen says:

            Hang bwk artikel kat sini. Ini sekadar propa umno jer.

          • raplahjingaa says:

            hang bawa sat artikal price court rugi 1 billion, jangan hang copy paste dari malaysiakini pulak…tu sampah.

          • raplahjingaa says:

            hmmm…by the way, aku tak buat kerja copy paste..

            http://www.sinarharian.com.my/edisi/utara/guan-eng-penjualan-tanah-di-bayan-mutiara-tidak-ikut-penilaian-1.44791

          • Gambus says:

            standard moo lembu , mana berani nak bagi link , kalau bagi pun dari media sampah Pakatan .

        • sungai_siput says:

          hang paham tak words MENDAKWA tu mooh…
          sama lah dgn menuduh, menfitnah
          “tuduhan” senang cerita senang paham…

          bab tuduh2 mmg puak2 hang suka mooh
          tu yg WSJ tulih anwar dok sokong negara isreal tu bukan dakwaan

          tu mmg betul WSJ tulih apa yg nua cakap

        • badrole amin says:

          lah cina pokeymak anak haram si zairil tu yg kata aku ingatkan auditor mana yg kata rugi RM1.1 billion…hampeh je mooh jadi burung kakak tua ikut apa si zairil tu kata

      • WTF says:

        Pelik betul kata Christopher Lim ni…

        http://www.sinarharian.com.my/zairil-petronas-rugi-rm1-1b-untuk-prince-court-1.212481

        Para 1 kata MYR 1.1 Billion SUBSIDI diperuntukkan selama 10 tahun dibelanjakan untuk Prince Court Hospital…

        Para 4 cerita pasal KERUGIAN MYR 1.1 Billion akan INVERSTMENT PETRONAS ke atas Prince Court Hospital…

        Adakah Christopher Lim confuse ker akan perbezaan SUBSIDI dgn INVESTMENT???

        Kalau SUBSIDI, sudah tentu tak timbul isu KERUGIAN…

        Kerajaan Malaysia subsidi minyak petrol dan diesel untuk kegunaan domestic, malah brg2 makanan kalau ikut Christopher Lim satu INVESTMENT ker???

        Punya pembelit Christopher Lim ni…

        Di sini boleh lihat, kalau DAP/FUCKUTAN memerintah, habis semua SUBSIDI ditarik balik kerana dalam kepala otak mereka, bagi SUBSIDI satu KERUGIAN!!!

        • anakbochek says:

          “SHAH ALAM – Petronas rugi RM1.1 bilion dalam tempoh 10 tahun ini selepas mensubsidikan sebuah hospital swasta mewah, dakwa Timbalan Setiausaha Publisiti DAP, Zairil Khir Johari.”

          Aku tak faham apa anak cina tu tulis. Kejap dia kata subsidi, kejap dia kata investment, mana satu yang betul.

          “2008 rugi RM111 juta, 2009 pula dua kali ganda RM192 juta kemudian semakin teruk pada 2010 dengan rugi RM450 juta.”

          Simple mathematics, RM1.1 billion dalam tempoh sepuluh tahun bermakna RM110 juta/setahun. Mana dia dapat figure sampai RM450 juta utk tahun 2010. Mana figure 2011-2013?

          How does this asshole define “subsidy” and “investment”. Macai2 PR tengok nombor dan terus sawan tanpa memikirkan apa yang dimaksudkan dengan angka tersebut i.e Mooh.

          • WTF says:

            Bebudak FUCKUTAN ni tengok nombor macam tengok nombor 4Digit…

            Tu pasal depa kena KELENTONG free2 jer!!!

        • badrole amin says:

          iya, kalau SUBSIDI tak timbul isu KERUGIAN sebab SUBSIDI bermaksud memberi bantuan kewangan

          SUBSIDI atau bantuan kewangan itu utk mengurangkan beban bayaran bil hospital yg dibayar oleh pesakit-pesakit di hospital berkenaan yg sudah tentu ada di antara pesakit itu terdiri dari rakyat berpendapatan rendah, kurang berkemampuan atau boleh dikata rakyat yg susah

          RM1.1 bilion itu adalah utk rakyat dan utk buat bayar gaji doktor, pakar bedah, staf pengurusan hospital dsb

          atas inisiatif dan tanggung-jawab sosial PETRONAS telah membina Prince Court Hospital utk bantu bersama kerajaan memberi khidmat perubatan dan penjagaan kesihatan kepada rakyat tanpa memikirkan soal KEUNTUNGAN

          PETRONAS bantu rakyat yg guna hospital berkenaan dgn bermurah hati memberi SUBSIDI sehingga RM1.1 bilion

          cina pokeymak anak haram itu tak patut nak menyibuk cakap fasal KERUGIAN kerana apa dilakukan oleh PETRONAS dan Prince Court Hospital adalah atas dasar KEMANUSIAAN bukan nak tamak haloba seperti cina pokeymak anak haram bernama zairil itu yg hanya tahu pentingkan KEUNTUNGAN sahaja

          ———————————————————

          WTF says:
          “Di sini boleh lihat, kalau DAP/FUCKUTAN memerintah, habis semua SUBSIDI ditarik balik kerana dalam kepala otak mereka, bagi SUBSIDI satu KERUGIAN!!!”

          malangnya apa diperkatakan oleh WTF, rakyat terutama org melayu yg sokong secara membuta-tuli DAP dan pakatan haram buat tak kisah sahaja!

          mereka juga buat tak kisah dan tak mahu ambil kisah fasal seekor lagi cina pokeymak anak haram bernama tony pua kata nak kurangkan separuh tenaga kerja kakitangan kerajaan sekiranya DAP dan pakatan haram dapat menjadi kerajaan

        • Gambus says:

          haramjadah rupa-rupanya 10 tahun punya costing , memang membelit laa puak Pakatan ni , asyik nak menipu jee kejenya ..

          ni semua costing untuk peralatan dan kepakaran ni ..

          tapi nampaknya puak DAPigs ni dah nak mula buat serangan lagi , yang kelakar kerajaan DAPigs punya jual under valued lebih 1 billion , ini bukan cite 10 tahun ini cite tak sampai setahun punya duit !!! apek DAPigs semua mata sepet dah tak namppak , yang dorang nampak TOKONG jee

          • anakbochek says:

            Haramjadah Mooh punya kepoh macamlah Petronas rugi RM1.1 billion dalam tempoh 1 malam. Tu lah, percaya sangat dengan kelentong anak cina perasan Melayu tu.

  4. […] Visit site: Muhasabah Diri Mesej Akar Umbi Kepada Hishamuddin […]

  5. dkds says:

    Peringatan supya menjadi pemimpin berjiwa melayu…bukannya ikut kata orang lain apabila buat keputusan…org masih ingat bagaimana kes lahd datu diselesaikan…org masoj ingat bgmana lemahnya tindakan anda bila berhadapan dengan biha dan bersihnya
    .
    Dan org masih ingat bgmana cr hisham menangani kes bakar gereja dan kes conteng surau.

  6. ckmm says:

    Pondan kalau tak sedar diri lagi,tak tau la nak kata apa lagi…..lepas ni bleh la pi siam operate buang anu….
    jadi nyah sepenuh masa

  7. Jambol says:

    Masyarakat pengundi bukan bencikan Hishamuddin secara peribadi, tetapi mereka meluat dengan prestasinya sebagai menteri. Kepada mereka, Hishamuddin ialah seorang yang penakut, hanya berani bertindak cepat ke atas masyarakat Melayu saja semasa menjadi Menteri Dalam Negeri; kerisnya menjadi layu bila dihentam oleh pembangkang. Itu sebabnya dia dilabelkan sebagai penakut.

    Lihatlah diri sendiri dan berubah. Ikut contoh ketegasan Ahmad Zahid Hamidi dan Shafie Apdal yang digeruni oleh pembangkang. Apa yang disuarakan oleh Tun Mahathir adalah nasihat dan jangan dipandang ringan.

    Masyarakat pengundi bukannya bodoh sebagaimana yang kamu fikirkan, dan mereka tidak membuat kesimpulan dengan membabi buta.

    • alimedanbaru says:

      betul Jambul..aku suka kau gunakan perkataan ‘penakut’ sbb lebih berterus terang dan tak main selindung.. cantikk

  8. Anak Lenggong says:

    Hisyamudin harus dan perlu mehasabah diri dengan apa yang telah beliau lakukan sebelum ini..dia harus berani berubah sebab sekiranya beliau masih ditahap ini..jangan harap 2016 nanti beliau akan terus berada ditahap ini..Jelas mesej yang disampaikan oleh perwakilan supaya dia berubah..

  9. alimedanbaru says:

    ..apapun kita masih dalam proses meneropong siapa pemimpin dan ketua sejati.keberanian, melahirkan jati diri dan sanggup hadapi risiko besar bukan boleh dibuat2. sesiapa pun boleh belajar silat dan kung fu tetapi bukan sesiapa saja yg berani dahulu kedepan melanyak musuh. sesiapa pun boleh memakai baju pendekar tetapi bulum tentu dia adalah pendikar yg pandai ilmu perwira.

    biarlah Hishamuddin atau sesiapa sahaja jadi pemimpin kita.. kita berprangka baik, manusia mesti belajar dari pengalaman, dari kelemahan dan dari sudut pandangan orang lain… manusia dan pemimpin juga sebenarnya boleh dibentuk.. muga dia berusaha menjadi acuan yg macam kita nak jadi dia seperti itu…

  10. Anak Lenggong says:

    Pada pandangan aku yang menjadi perwakilan..
    1. Kita harus terima apa juga keputusan daripada perwakilan dan akar umbi (150k..saperti kata rapjingga ianya bukar suara daripada akar umbi) tetapi perwakilan yang pergi mengundai merupakan calon yang dipilih daripada cawangan dimana melibat sekurang-kurang 4 orang wakil daripada setiap cawangan). So ini lah pilihan mereka ..walaupun aku juga tak kecewa Mukriz kalah tetapi, suara ramai yang maukan dia kekal sebagai Naib Presiden.
    2. kemenangan Hishamudin disebabkan faktor kenegerian (Johor) dan sepupu kepada Najib (Pahang)..tetapi dengan peningkatan undi terhadap Mukhriz..akan membuatkan Hishamudin dan UMNO buka mata
    dengan apa keinginan daripada akar umbi.
    3. Hajat melihat tranfomasi wujud dengan terpilih nya beberapa nama saperti Idris Haron, Azeez Baling, Shahidan Kasim, Sohami Shahadan, Bung Mokhtar, Rezal Merikan, aziz zkarpawi, Shamsul Anuar, Azalina Othman Tajudin Rahman Puad Zarkashi dan anuar musa..tak lupa Mukhriz yang mungkin dipilih berdasarkan koata masih ada 10 kekosongan didalam Majlis Tertinggi dimana mereka ini merupakan orang yang berani bersuara. Gandingan MT yang melibatkan gandingan baru dan muda serta lama akan meningkatkan lagi keagongan UMNO.
    4. Ada banyak bahagian sudah bertukar tangan ketua bahagian dan AJK nya..ini merupakan kumpulan pendesak diperingkat bahagian dan suara mereka akan didengari..
    Walau apa2 keputusannya, jelas terlihat akan kesepaduan sesama ahli dimana sewaktu hari pemilihan mereka bergaul mesra walaupun terlibat dengan pertandingan..perkara ini harus diteruskan dengan segera merapatkan tali yang tegang supaya kita sesama bergerak menuju kearah kemakmoran negara, mendaulatkan agama islam dan bangsa melayu..
    BUJUK LU JANGAN NYEBOK ..KITA TENGOK NOVEMBER NANTI SEWAKTU PEMILIHAN pas..ADAKAH YANG TERLIBAT DENGAN KELAKUAN MORAL, SIBANGANG TANPA KELULUSAN ATAUPUN BALACI ANUAR BRAHI AKAN TERPILIH..KALAU SETAKAT PERWAKILAN DALAM LINGKUNGAN 2000 ORANG TAK PAYAH CAKAP LA SEBAB MEREKA NI BUKAN BAWAK HASRAT AKAT UMBI..TONY SIAL PULAK KO SENDIRI TENGOK APA BERLAKU DIDALAM PEMILIHAN CEC DAP..PERTANDINGAN CUMA MELIBATKAN FIZIKAL JE TETAPI KEPUTUSANNYA ORANG YANG KALAH BOLEH JADI PEMIMPIN NOMBOR SATU..BAIK TAK PERLU DIADAKAN PERTANDINGAN PEMILIHAN DAN TIRU PERANGAI ANUAR IBRAHIM DIMANA JAWATAN NYA DILANTIK SENDIRI TANPA PEMILIHAN…

  11. Moohyideeeeen says:

    Sedih..ahli Mykemut.net tak kisah Petronas rugi RM1.0 billion lebih dari operasi Princecourt Hospital.

    • Moohyideeeeen says:

      Kalau Kasi BRIM RM500, 2.2 juta akan dapat.

    • Moohyideeeeen says:

      Petronas expertise in O&G, tak payah dok sibuk2 venture in Medical. kat Malaysia ni, ia di kuasai oleh KPJ.

      Skg dah rugi RM1.1 billion duit rakyat. Org umno dok boleh senyum lagi. Sebab??? Sebab bodo la…

      • raplahjingaa says:

        laaaaa..sumber DAP ke moooo ??? hehe…hang yang tonggong !! kalau hang nak buat posting bersumberkan DAP, tak payah la moooo…sampah !!

      • anakbochek says:

        Apa la bongok sangat Mooh ni? Satu anak syarikat je yang rugi, P&L Petronas as a group masih lagi untung la. Kau nak cerita pasal dilution of interest ke?

      • Gambus says:

        1o tahun baru nak capai 1 billion punya rugi kau nak sembang moo lembu hahaha yang DAPigs jual tanah bawah harga pasaran dekat rm 1 billion tu takpa , sebab duit rakya disapu DAPigs hahahahahaha .. ni baru betul duit rakyat kena rompak oleh DAPigs 1 billions hanya satu malam jee !!!

    • raplahjingaa says:

      operasi hospital boleh rugi 1 billion ?? agak-agak la moooo…hang cerita sat kat aku, macamaman boleh rugi sampai 1 billion ???

      • Moohyideeeeen says:

        Sebab hang bodo la jadi macam tu…

        • raplahjingaa says:

          hahahahahha….hang buat fitnah, lepas tu bila di minta bukti, hang pusing…hang ni PAS sungguh la moooo.

        • anakbochek says:

          Itu cara Mooh, bila minta bukti terus cakap orang bodoh. Contohilah WTF, bagi link terus. So kita nak percaya tulisan siapa? Mooh atau WTF? Hanya cai2 PR yang percaya apa Mooh tulis.

        • WTF says:

          Mooh, meh aku linkkan kata2 totok FUCKUTAN tentang org BODOH dan org PANDAI:

          Moohyideeeeen says:

          Org bodo jer yg do tolak ameno ni…Pak Cik2 tua, Mak Cik2, Kakak & awek2 yg rajin tgk drama2 kat TV,

          3:21 PM on October 4, 2013

          http://www.mykmu.net/?p=35604

          Takkan hang tak setuju pendapat tu Mooh, mamat yg tulis tu pergi OXFORD jugak tu (melalui Youtube), macam hanglah Mooh…

        • Gambus says:

          apa laa kau moo lembu sebelum ni kau sendiri cakap “hanya orang bodoh jee yang menolak UMNO”

          hahahaha

  12. Moohyideeeeen says:

    Raja tonggek UMNO jadi Ketua Bahagian:

    Gua TABIK SPRING sama lu lah Datuk Jamal kerana Berjaya menjadi Ketua Bahagian Umno Sungai Besar… Toing Toing Toing… kah kah kah… ini kali Presiden Umno punya Tranformasi betul-betul Berjaya beb… kalau lu orang nak tahu sebelum ini Ketua Umno Bahagian Sungai Besar adalah Datuk Seri Khir Toyo yang merangkap Bekas Menteri Besar Negeri Selangor dan merangkap BAKAL Penghuni Penjara Sungai Buluh jika RAYUAN beliau atas kesalahan RASUAH ditolak oleh Mahkamah Persekutuan.

    • raplahjingaa says:

      hmmmm…mungkin dia boleh duduk sebelah cell penjara anwar Ibrahim, rayuan saiful dalam kes liwat anwar Ibrahim akan diteruskan oleh mahkamah persekutuan.

    • Gambus says:

      biarlah moo dah keputusan mahmakah , kami bukan pencacai macam kau , pemimpin Pakatan yang berzina , melanggan pelacur , yang main bontot , yang berkhalwat , yang ada video seks , yang rompak duit rakyat dan yang rasuah tulaa pemimpin yang kau sanjung dan sanggup buat demontrasi hahahahahahahahaha

  13. baba says:

    yg menang jangan lupa diri dan sombong, buat kerja dgn penuh tanggungjawab dan yang kalah jgn boikot atau merajuk, tersukan perjuangan.

  14. Anak Lenggong says:

    Moo lembu berkenaan dengan Ladang Rakyat, duit sumbangan mamali dan khohilal ko tak nak sentuh ke..ini lagi pulak duit derma penyokong bangang PAS ooo…ilang camtu jee..

  15. Anak Lenggong says:

    Keluar tajuk jap sebab nak kasi tengok pandangan orang cina luar terhadap orang cina di Malaysia…cuma ada dikalangan melayu kat Malaysia je yang masih tak sedar diri..

    1.Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari China tetapi seorang ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat. Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysialah yang paling tidak bersyukur, kejam, serta mengkhianati perjanjian ataupun dipanggil perlembagaan. Dalam buku Ye Lin-Sheng The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

    2.Pengiktirafan orang cina:
    “Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat. Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik” -(Buku The Chinese Dilemma – Ye Lin-Sheng)

    3.Keangkuhan orang cina:
    “Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini. Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka. Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina” -(Buku The Chinese Dilemma – Ye Lin-Sheng)

    4.Perkauman orang cina:
    “Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu. Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial. Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kepada orang Melayu. Apa yang ada diminda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini kerana orang Cina. Sebab itu orang cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis” -(Buku The Chinese Dilemma – Ye Lin-Sheng)

    5.Penghinaan orang cina:
    “Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan ‘masuk Melayu’. Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana anggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun. Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘ketuanan orang putih’ kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera.” -(Buku The Chinese Dilemma – Ye Lin-Sheng)

    6.Sikap negatif orang cina:
    “Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang cina berniaga. Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka. Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat” -(Buku The Chinese Dilemma – Ye Lin-Sheng)

    7.Isu Tuan Rumah:
    “Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah , dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. Orang cina Malaysia sepatutnya malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka hendak merampas serta menindas tuan rumah. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar serta. Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar” -(Buku The Chinese Dilemma – Ye Lin-Sheng)

    8.Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah cina:
    “Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar. Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah untuk merampas dari orang Cina yang memegang ekonomi pula. Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudah diberi peluang mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman. Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang cina Malaysia sedang menjajah orang Melayu, mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh yang nyata” -(Buku The Chinese Dilemma – Ye Lin-Sheng)

    9.Dapatkan buku The Chinese Dilemma ini di MPH Bookstore yang menulis tentang realiti orang cina Malaysia serta sikap perkauman mereka yang sangat tinggi lebih dari orang cina di China itu sendiri.

    posted by

    Suara Politik
    Belantan

  16. TUBIR says:

    Hisham Tak boleh buat apa apa jika Najib tak benarkan ….Hisham nampak lemah sebab najib lemah …dan beri muka pada pembangkang dan orang cina …..kununya untuk dapatkan undi didalam PRU13 ……Segalanya jadi sengal dan menjejaskan air muka hisham ……Dua sepupu ni main game .
    Sepatutnya UMNO buat pemilihAN UNTUK PRESDIN ,BUKAN BAGI nAJIB MENANG BUTA BUTA .Kita sama sama tengok lepas ini adakah Najib menjadi lebih tegas atau sama saja lembik macam sebelum PRU13 yg lepas .Walaupun sudah lepas PAU orang UMNO masih boleh mendesak supaya najib melepaskan jawatan …..jika Najib gagal .Cuba kita tanya apa jasa Najib kepada orang orang Melayu selama ini?.Dan apa jasa najib pada orang Cina selama dia menjadi perdana Menteri ?Apa yang najib tak buat untuk orang bukan Melayu selama ini .Dan apa jasa besar Najib yang tidak boleh dinafikan selama ini untuk negara kita?ada ke?Kalau ada sila nyatakan .
    Sebagai perdana menteri beliau mesti berani bertindak dan memberi arahan kepada hisham agar bertindak tegas ….dan bukan setakat memberi amaran semata mata .pada saya Najib merupakan Beban yang besar kepada UMNO.dan mampukah Najib membetulkannya dengan mandat yang diberikan ?Kita sama samalah tunggu dan menilaikanya.

  17. bangKano says:

    Mukriz kena sabaq…tunggu PAU 2016 aku gerenti dia akan menang besaq dalam pemilihan naib presiden…!!!

    • TUBIR says:

      Jangan menaruh harapan yang terlalu tinggi kepada sesaorang pemimpin nanti kita keciwa.jangan terlalu taksub kepada pemimpin nanti kita dibodohkan merika .Setialah pada parti jangan ada yang khianat.pemimpin pergi dan datang ,Mungkin yang baik akan meningalkan kita ,tapi percayalah pasti ada yang terbaik akan muncul jika terus mencari.jangan takut pertandingan dengan memberi alasan untuk keharmonian parti sedangkan dalam masa yang sama kita melaungkan ingginkan perubahan.perubahan apa yang kita mahu?pangilah berapa ramaipun perwakilan untuk membuang undi ,Tapi kalau kita masih mengatakan perjuangan kita belum selesai dan sebab itulah kita masih mahu mempertahankan jawatan yang disandang dengan cara apa sekalipun .Berpakat dan berpuak puak dalam memberi sokongan kepada sesaorang pemimpin semacam sudah menjadi tradisi didalam parti UMNO .Kita jangan menuding jari kepada DAP kerana permainan kotor semasa CEC,tapi kita lihat dan tengok didalam UMNO sendiri …adakah kita cakap serupa bikin …..bikin tak serupa cakap.Orang orang muda memerhati tingkah laku situa dan menjadikanya ikutan ……..maka selama lamanya UMNO tidak akan berubah…….Kita menjadi juara dikalangan kita kita saja ….sedangak orang lain merembat segala galanya …..Kita hanya suka berteriak HIDUP MELAYU…….tampa mempertiknya .Ingatlah sementara kita masih ada Kuasa gunakanlah kuasa itu untuk membantu orang orang Melayu walau bagai mana sekalipun .Sejarah telah membuktikan orang orang Melayu masih boleh memerintah negara ini walaupun dengan tidak ada sokongan dari bangsa lain …..Saua harap lepas ini jangan ada lagi pemimpin Melayu terhegih hegih ,pujuk pujuk untuk beri jawatan apa sekalipun kepada orang orang yg tak tahu mengenang budi ….yang tak tahu nilai jangka panjang .
      Aku nak lihat PUNB tolong Melayu sampai benar benar berjaya ….bantulah dan bimbinglah kaum bumiputra ,jangan sekadar melepas batuk ditangga saja ….dan lepas itu cakap Melayu malas dan melayu tak reti berniaga …..Gembelingkan kepakaran Melayu untuk menujudkan melayu berpendapatan tinggi dan mampan didalam bidang ekonomi dan pendidikan ,barulah kita boleh Melaungkan HIDUP MELAYU!!!

  18. bujuk says:

    Paling kesian Tok Ali dan T.Isa, jasa mereka tak d kenang. Jika PRU13 orang cina tak sokong t.ali, sekarang bukan orang melayu tapi orang umno pun dah tolak beliau.

    • gambus says:

      bujuk oo bujuk komen lari semua kau jadi pondan dan bacul !! datang lagi terus nak buat cerita munafik .. kalau betul dia dah kena tolak tentunya jadi macam Hassan Ali yang telah dihina dan difitnah , ini baru betul ditolak terus

      Tapi Tok Ali dan Tan Sri Isa tetap dalam UMNO dengan jawatan-jawatan yang mereka ada …

    • P164 says:

      Ko x payah sibuk urusan pemilihan UMNO lah bujuk…
      Kalau Tok ALi dengan Tan Sri Isa menang, sure ko cakap x da tranformasi dlam UMNO kan bujuk…
      Baik ko jaga pakatan ko tu dulu, jangan sibuk hal orang lain.

Leave a Reply

Threesome