Menu Utama

Magic PAS – Tarif Air Naik, Rakyat Bayar Kurang, Siapa Kena Bodohkan?

PERDANA Menteri semalam melancarkan Malaysia Global Innovation & Creative Center (MAGIC) untuk menyokong syarikat Malaysia yang terlibat dalam industri kreatif, – dari penyelidikan, pengeluaran dan pemasaran.

Inisiatif kerajaan ini dijangka menggalakkan lagi usahawan-usahawan muda untuk terlibat dalam bidang ini dan seterusnya membuka peluang pekerjaan yang lebih banyak kepada rakyat tempatan terutama graduan dalam bidang multimedia yang agak terhad peluangnya sekarang.

Menariknya, di sebuah negeri pantai timur iaitu Kelantan, pun ada MAGIC juga.

Iaitu merujuk kepada kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Infrastruktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat Kelantan baru-baru ini, Hanifa Ahmad yang dipetik sebagai berkata “Pelarasan tarif baru sebenarnya memberi impak kepada penurunan bil air bagi 79,216 pemegang akaun atau 43 peratus dari jumlah pengguna domestik di seluruh Kelantan”.

Macam mana tu, tarif naik, bil air turun?  Ini nampak bodoh sama sekali, dan heii, orang ini menipu terang-terang sambil kononnya menjunjung perjuangan Islam, tidaklah ada orang lain yang Islam melainkan mereka.

Penulis nak tanya, kalau betul bagai dikata (kenaikan tarif, penguna bayar kurang), kenapakah agaknya tidak ada pengumuman dari kerajaan Kelantan atau Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) mengenai kenaikan tersebut?  Hanya setelah didedahkan akhbar (Utusan Malaysia) baru kerajaan negeri mengaku bil air sudah naik.

Malulah agaknya sebab PAS ini bersama-sama dengan PKR dan DAP hebat mencanangkan di seluruh negara bahawa pembangkang akan menawarkan segala yang murah dan percuma kalau dipilih menjadi kerajaan di peringkat persekutuan.

Rupanya, dia pun sama juga menaikkan  harga perkhidmatan yang berada di bawah kawalan dia..

Jadi nak cover malu semua tu, maka ciptalah MAGIC bodoh macam ini – tarif air naik tapi bil sekian-sekian peratus pengguna akan turun, kononnya kerana penghapusan sewa meter.

Bodoh punya PAS, penipu punya PAS.  Kalau tarif air dah naik sebanyak 30%, macam mana pulak penghapusan sewa meter antara RM 1.25 dan RM 2.50 itu boleh menyebabkan pengguna bayar kurang?

Ini satu pembodohan besar-besaran kerajaan negeri terhadap rakyat Kelantan.  Ingat dah tukar Menteri Besar baru makin elok, rupanya makin celaru.






19 Komen to Magic PAS – Tarif Air Naik, Rakyat Bayar Kurang, Siapa Kena Bodohkan?

  1. tony gunawan says:

    nasib baik Selangor diperintah oleh PR kalau tidak tariff air naik beratus-ratus%!

    • gambus says:

      kat Kelantaan harga naik melambung , kat Penang pun sama tariff naik melambung .. HAHAHAHAHA macai dan pemimpin Pakatan kata harga naik menzalimi rakyat !!!

      kini siapa yang jilat ludah sendiri , lebih hina lagi air tu ikut pasaran antarabangsa kaa ?? wahahahahaha

      • dkds says:

        demam kenaikan air hanya berlaku di negeri pentadbiran PR…perkhidmatan merosot tapi nak juga meraih keuntungan dari kesengsaraan orang

    • raplahjingaa says:

      hahahaha…dey toni tonggong, hang tau ke apa makna ” nasib baik “..?? kat SRJKC mana ada hangpa diajar ni semua, hangpa hanya diajar macam mana nak menipu, nak jadi ahli kongsi gelap dan macam mana nak jual perempuan.

      • Manong says:

        Haaa setuju tu rap, itulah antara kerja2 rasmi puak pr… Pas pulak tukang halalkan semua kerja jahat dap dan pkr. Kalau mengikut maksud nas, orang yang berilmu, tapi tak amalkan atau bertindak berlawanan dgn ilmunya, akan masuk neraka lebih dulu dari orang jahil…..

        • raplahjingaa says:

          Yup..PAS tukang halalkan kerja jahat DAP dan PKR pada rakyaat, agama dan bangsa…tapi depa boleh halalkan pada cai depa sajalah…orang lain tak sebenak itu untuk terima segala cakap-cakap politik sempit.

    • WTF says:

      Nasib baik???

      Menang NASIB rupanya!!!!

  2. reds says:

    pas wat lawak bodh lagikk!!!!

  3. m8 says:

    Meter air pun kena sewa, pelik bin ajaib, kalau TNB pun caj sewa berapa lak.

  4. gambus says:

    inilah contoh PAS dan Pakatan yang munafik !!! air pun tak boleh nak kontrol harga ada hati nak kontrol harga minyak hahahahahahahaha PAS ZALIMMMM !!!

  5. dkds says:

    Pas sebenarnya menzalimi rakyat kelantan…sedangkan bekalan air bersih tidak menyeluruh dan baik…mereka naikkan tariff air..kenapa?

    inilah tindakan tidak berperikemanusian…dalam pada yang sama mereka meminta pinjaman rm2b…dalam pada yang sama juga mereka merompak balak dan hasil bumi Kelantan…

    ini kerja perompak..bukannya parti islam

  6. Anwar Perez Shalom Ibrahim says:

    Macai-macai PR ni syok dok jilat air liur pemimpin2 depa tuu..sebab tu senang diperbodohkan..

  7. Lantak pi la dgn depa ni suma ,si penipu di percaya dan di sanjung

  8. alimedanbaru says:

    Istilah hukum Islam ialah Bai’un najsh’ (menipu dalam tawaran harga).Rasullullah bersabda : ‘Makar (tipu daya) dan penipuan adalah tempatnya neraka’. Hebat pemimpin Pas, anggap api neraka biasa-biasa saja sbb tu berani menipu tak kesudahan…

  9. Manong says:

    Adalah dimaklumkan disini…. Bujuk, mooooo a.k.a mek esah, tony takguna dll macai pr tidak dapat mengkomen apa2 untuk entri kali ini. Ini adalah kerana isu ini telah terkena batang hidung dorang. Jadi nak kata kot mana pun tak kena, walaupun mereka tu bengap, tapi mereka nampaknya tahu juga malu he he he!!!,!

    • reds says:

      kalo masuk mesti kena tembak kiri kanan punya…aku rase ramai tengah tunggu nak tembak diorang…post satu statement jek dah cukup…mungkin mek esah bleh bawak masuk citer bapak sial ngan anak sial sebagai citer teladan….anak sial camni ker nak bagi pinjam 2 billion…

  10. raplahjingaa says:

    Pulau Pinang dah naikan tarrif air sehingaa 100%, Selangor pun problem dengan air, kalau dengan depa ni asyik dok dengan problem air je memanjang….badi kot depa ni dengan air.

    • alimedanbaru says:

      bang depa ni tak pandai cari pelabur luar untuk bina pelaburan dalan negeri dan luaskan peluang pekerjaan… YANG DIA NAMPAK BALAK, AIR,TANAH BALAK ,AIR, TANAH..itu saja yg dia tahu untuk rembat dapatkan hasil..tak dapek den nak menolongnya, sebab itu saja lah yg diaorang maha arif dan tahu.. ITULAH KISAHNYA BANG.

Leave a Reply

Threesome