Menu Utama

Kerajaan Negeri Lawan Majlis Agama Islam?

Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) merupakan salah satu institusi yang bermatlamatkan pendidikan Islam yang menyatukan pendidikan agama dan kovensional di negara ini. KUIS diwujudkan bukan bertujuan untuk mencari untung tetapi ianya diwujudkan untuk memastikan anak-anak di Negeri Selangor Darul Ehsan berupaya menceburi bidang professional dan juga mempunyai asas pendidikan Islam yang jitu. Dibawah pentadbiran Majlis Agama Islam Negeri Selangor (MAIS), KUIS telah berupaya menghasilkan beribu graduan yang telah berjaya diperingkat professional.

Namun begitu, disebabkan oleh beberapa perkiraan tertentu oleh kerajaan Negeri Selangor, mereka sekarang sedang berkira-kira untuk mengambil alih KUIS dari MAIS. Sejak dari tahun 2009 MAIS dan Kerajaan Negeri Selangor yang berada dibawah pentadbiran Pakatan Rakyat sememangnya tidak sebulu.

Beberapa isu berbangkit diantara kerajaan negeri dan MAIS antaranya pembinaan kuil dan gereja di kawasan penduduk Islam, rumah urut dan juga kedegilan Pakatan Rakyat untuk mengeluarkan lesen penjualan arak di tempat orang Islam (sehingga menyebabkan pemecatan Ustaz Dato’ Hassan Mohammad Ali) telah menjadikan MAIS sebagai salah satu daripada musuh utama kerajaan negeri. Terbaru, MAIS telah melancarkan kempen mempertahankan Kalimah Allah yang benar-benar menyakitkan hati Kerajaan Negeri Selangor kerana perjuangan liberalisma mereka telah dicalarkan oleh MAIS.

MAIS sekarang menjadi mangsa dendam kesumat kerajaan Negeri Selangor lantas mereka sentiasa mencari ruang untuk meranapkan apa jua sayap yang berada dibawah MAIS. Ini termasuk KUIS yang menjadi salah satu perjuangan MAIS dan seluruh umat Islam di negeri Selangor semenjak penubuhan institusi itu pada tahun 1995.

Kini MAIS dicabar oleh kerajaan negeri melalui Exco Pendidikan Tinggi dan Modal Insan Dr. Halimah Ali. Dr. Halimah Ali telah menuduh KUIS mengalami kerugian yang amat besar dan prestasi pendidikan institusi itu telah merosot. Penulis tidak tahu bagaimana Dr. Halimah Ali mengukur kerugian sesuatu institusi yang bukan dibuat untuk keuntungan wang ringgit, tetapi KUIS ditubuhkan untuk memastikan anak-anak orang Islam di Selangor dapat menjadi professional muslim yang berjaya.

Jika kehebatan sesuatu institusi itu diukur dengan keuntungan wang ringgit yang dapat mereka kutip sepanjang tahun, bagaimana pula dengan kerugian yang dihadapi oleh UNISEL pada tahun 2012? UNISEL yang dikawal selia sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Selangor bukan sahaja rugi dari sudut kewangan tetapi mencatat kadar graduan menganggur tertinggi selama penubuhannya selama pemerintahan Pakatan Rakyat di Selangor Darul Ehsan.

Syarikat Pendidikan YS Sdn Bhd yang dimiliki penuh oleh kerajaan negeri telah mengendalikan UNISEL dengan teruk sekali. Ini dilihat pada tahun 2012 melalui Laporan Audit Negara 2011, pusat pendidikan itu (UNISEL) telah mengalami kerugian sebanyak RM 37.63 juta. Ini tidak lagi dikira dengan pengambilan pelajar yang telah menurun disebabkan keyakinan rakyat yang semakin berkurangan terhadap pentadbiran Pakatan Rakyat di Selangor.

Pada hemat penulis, Kerajaan Negeri Selangor yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat sebenarnya tidak ambil kisah, apa sebenarnya yang terjadi dengan KUIS ataupun masa depan anak-anak orang Muslim di Selangor. Namun apa yang mereka pentingkan adalah dendam mereka kepada MAIS yang sering menerjah kejahatan mereka dapat dibalas. MAIS sebuah institusi yang berada dibawah perintah dan pentadbiran Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor sedang diserang oleh Pakatan Rakyat. Marilah sama-sama kita berdoa agar Allah memelihara Majlis Agama Islam Selangor daripada dirosakkan oleh golongan-golongan tertentu demi kepentingan politik kotor mereka.






27 Komen to Kerajaan Negeri Lawan Majlis Agama Islam?

  1. tony gunawan says:

    apa yang umno takut?

    • alimedanbaru says:

      UMNO takut tersembelih orang yg macam kamu..

    • sireh ke gagang says:

      kalau tak tahu ape2 pasal MAIS & KUIS , jgn komen la tony bangang !

    • anakbochek says:

      Takut apa Tony? Takde takut apa2 pun.

    • WTF says:

      Yg pastinya Gone End takut kalah!!!

      Dah pecah tembelang walaupun dapa no. 5 semasa pemilihan CEC 2013, Gone End masih dilantik jadi Setiausaha Agung DAP…

      Cerita kuasa rakyat lah, apa lah…belakang naiknya Gone End sebab “My father is LIM KIT SIAL – a DICTATOR in DAP”

      Tunggulah PRU 14, diharap MCA dan Gerakan (seriously, you arsehole in MCA and Gerakan still SLEEPING!!!) ambik kesempatan CANANG2 satu MALAYA!!!

      Dah lah tu, ada nombor 4 tau…DIE DIE DIE DAP DIE!!! HEHEHEEHEHEHEHE

  2. dapbabi says:

    Umno takut dap yg maha babi pukimak

  3. omega says:

    Apa yg baru dan membanggakan di bawah Kerajaan PKR, PAS dan DAP Di selabgor selain meranap dan melahap apa yg tersedia. itu sahaja.

  4. raplahjingaa says:

    PAS tak kan tak nampak lagi ?? apasal benak sangat PAS nak nampak sebab musabab mereka semakin kehilangan undi orang melayu ??

    • alimedanbaru says:

      bukan benak bang, hakikatnya mereka telah dikuasai oleh DAP.. dari MB hinggalah kpd exco.. hakikatnya mereka adalah boneka Cina hingga wang zakat pun dicuba dan dicuba untuk dibagi pada kafir laknattullah..

    • Mawar says:

      Pas selangor ni dah jadi pas Alsyiah dan suker taqiyah. pas slgr suka jadik Kuli kuli puak liberisme pluralisme dan komunisme.

  5. dkds says:

    Inilah yang dikatakan rompakan disiang hari…teringat apa yang telah meraka lakukakan terhadap yayasan basmi kemiskinan(YBK)..mereka nampak ada ruang untuk mendapatkan hasil lumayan…takala kewangan kerajaan negri dihimpit dengan hutang

  6. PASpartyNGOK says:

    Rakyat Selangor sepatutnya tak pilih puak itu lagi untuk meneraju negeri. Tapi mereka maseh pilih, tak serik2, tak reti2.

    Puak itu puak hampeh, puak yang tak jelas halatuju mereka.

    At the end of the day rakyat Selangor bakal ditempelak balik oleh mereka sapertimana Gus Dur pernah menempelak rakyat Indon selepas tersepit di tekan.

    Gus Dur pernah tempelak balik ” Kamu tahu saya begini, kemampuan saya terhad, mata pun tidak bisa melihat. Tapi anihnya saya jugak yang kamu pilih untuk jadi president .”

  7. Mek esah says:

    Senang je….sebenar cerita adalah mais ditunggangi oleh juak2 umno yang sering mencari pasal dgn kerajaan pr…mcm le jugak masa awal awal pas naik di kelantan ….maik dikuasai oleh juak umno yg berselindung di bawah tuanku sultan kononnya…segala kerja asyik bercanggah aja kerjanya…dua2 ni Mais dan Jaik disabotaj umno!!!!!!!!

    • Mawar says:

      Apa yg lebih penting mekesah?
      Mempertahankan landasan dan kesucian agama Islam atau memfitnah ada kaitan dgn umno?
      Apa dah jadi dgn kau ni mekesah? Kau ni kafir ker?

      • alimedanbaru says:

        apakah UMNO yg suruh Khalid MB tu cakap supaya wang zakad akan diberi pada puak kafir.. apakah UMNO yg ajar Teresa Kok tu bahawa wang zakad patut dikongsi dgn orang bukan Islam…apakah UMNO sebelum ini ajar Dato Hassan Ali macamana nak buat kerja… sudahlah Mek esah,Adun Pas dan exco Pas yg sepatutnya menjaga Islam telah “terlena dikerusi empok dan di kipas oleh DAP dengan angin kenikmatan dunia”!

      • sireh ke gagang says:

        en/cik ni ? alaaa, org PAS kan semua zuhud . ade tu , maksum sekali . terlampau zuhud sangat sanggup keluarkan kenyataan , solat org semazhab ,sekiblat dgn dia tak sah .zhud sangat juga , sanggup keluarkan amanat yg menyebabkan umat melayu islam pernah solat 2 imam . tapi yg menghairankan , puak2 KONON ZUHUD ini jugak , dalam masa yang sama menyapu apa sahaja yang terlintas depan mata mereka. tak kiralah bini org , anak org ,janda dan tanpa segan silu join demo tajaan puak kuffar dan komunis .heheh ..

      • Hamba Ar Rahman says:

        Macam ni kah imam2 PAS ajar hang Mek??…sentiasa berprasangka buruk dan menuduh orang lain…..kalau nangka hang kena curi anak jiran pun salah Umno dan sabotaj Umno kah Mek…come on lah Mek…jgn malukan orang Islam..walau kau PAS…tapi kau tetap orang Islam…dan nabi kita tak ajar hati busuk macam ni….

    • WTF says:

      Pandai kau buat cerita yer Mek…

      Kau ada bukti ker Mek???

    • anakbochek says:

      SOP orang PR. Take the credit but put the blame somewhere else (read UMNO).

  8. dapbabi says:

    yang nyata dap mmg babi!!!

  9. shwan says:

    PAKATAN yang dipenuhi golongan Liberal dan Pluralisme sentiasa tidak senang dengan mana-mana institusi yang bernama Islam dan masih mempertahankan hak umat melayu. Apatah lagi membina masa depan umat melayu yang lebih baik. Golongan Liberal Islamist dan Sosialis berganding bahu mahu merampas hak hak pusaka orang melayu dan mahu ditukar kepada cara sosialis sama rata. Setiap kita yang sedar mesti bangkit mempertahankannya! Mainkan peranan walaupun sedikit dan dengan kawan sebelah kita, sedarkan melayu dengan ancaman puak Liberal dan sosialis ini.

  10. shwan says:

    Formula mernahaya :
    Selangor PAKATAN = Sosialis + Pluralisist+ Liberal + Kristianisasi = HANCURKAN MASA DEPAN UMAT ISLAM + RAMPAS TANAHAIR

  11. alimedanbaru says:

    beres bang..

  12. baba says:

    kerajaan selangor jgn masuk campur hal2 MAIS, biar majlis itu bersama Sultan menjalankan tugas mereka

  13. jombo says:

    Unisel dibwh pkr no quality… pensyarah bukan melayu semua kroni pkr.. tak ada pengalaman akademik,tak reti mengajar..

Leave a Reply

Threesome