Menu Utama

Kebebasan Media: Bila Nak Tanya Soalan Pun Diugut Saman, Apa Komen Malaysiakini?

MENGAKU bebas kononnya portal Malaysiakini ya, padanlah marah betul bila wartawannya kena sound dengan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi tempoh hari.  Habis semua cerita etika dan sebagainya keluar kerana nak membantah tindakan Zahid ‘menyound’ wartawannya yang cuba provok Menteri tersebut dengan soalan berkaitan dengan finding dari Laporan Ketua Audit Negara.

Tapi dimana Malaysiakini ketika Anwar memperlekehkan wartawan dari portal berita internet, TV3 dan Utusan yang cuba mendapatkan penjelasan darinya berhubung pelbagai isu – dari sokongan terhadap Israel, membawa kepada kes video lucahnya (jam Omega), mana bunyi Malaysiakini pasal etika?  Yang kena perlekeh pun wartawan jugak.

Apakah Zahid dan Anwar ada 2 set etika kewartawanan yang berbeza?  Sebab Anwar tu pembangkang, so apa yang dia buat beretika (walaupun jelas tak beretika sampai nak tanya soalan pun diugut saman)?  Atau sebab Zahid Menteri UMNO, apa dia buat semua tak betul?

Orang ramai tak tahu bahawa Anwar adalah penentang terbesar kebebasan media.  Dari dalam UMNO lagi Anwar dah buat perangai ini apabila meletakkan orang-orang dia menerajui organisasi gergasi media seperti Utusan dan MRCB – yang dulu menguasai pegangan dalam TV3 dan NST.

Tujuannya supaya media ini hanya memberi fokus kepada dia dan dia sahaja.  Sebab itu siapa yang sudah celik politik waktu itu, dapat lihat bagaimana Anwar mendapat coverage yang begitu meluas, sehinggakan sepatah dua perkataan Melayu lama yang digunakan dalam pembentangan bajet negara pada waktu itu, direkayaksakan dengan begitu meluas sekali, malah diletak di muka hadapan akhbar.

Kesan dari krisis matawang antarabangsa 1997 juga lambat dihadam oleh rakyat kerana media terlalu memberi fokus kepada Anwar dan sepatah dua perkataan Melayu lama yang disebut dalam bajet.

Walhal kerajaan dah terima impak buruk kesan dari krisis tersebut pada bulan Julai tahun sama, tapi sebab Anwar sembunyi semua bawah karpet (dengan bantuan media kawalannya),  rakyat mula sedar tentang krisis tersebut, hanya pada Jun 1998.  Padanlah nak buat loan susah dan interest bank (BLR) pulak asyik naik tiap-tiap bulan.

Akibatnya ramai yang tidak sempat mencari jalan keluar, bank pun tak sempat nak cari sumber pembiayaan baru untuk tampung permintaan pinjaman sebab Bank Negara (sebut Anwar)  kata “Don’t worry, we find the solutuion for you”.

Semua itu sebab kebebasan media versi Anwar Ibrahim pada waktu itu.  Bila Tun Mahathir step in, baru semuanya jelas yang negara ada masalah besar.

Jadi penulis ajak semua, carutkan sajalah Malaysiakini ini.  Dengan mengaku bebas itu pun, jelas menunjukkan pembohongan yang besar.  Mana ada bebasnya bila kewangan syarikat tersebut antara lain ditampung oleh pihak asing yang ada kepentingan sama dengan parti-parti pembangkang (terutama PKR dan DAP), selain rapat dengan Anwar Ibrahim.

Apa syarikat pun akan beroperasi mengikut kepentingan pemegang saham, dan dalam isu ini pemegang saham tersebut ialah (antara lain) pihak asing yang punya hubungan rapat dengan parti pembangkang.

Yang nyata, imej Zahid sedang memuncak sekarang akibat peristiwa tersebut.  Inilah yang rakyat mahukan dari Menteri Dalam Negeri, tegas dalam melayan karenah provokasi pembangkang atas alasan kebebasan media.

Sudahlah Ops Cantas yang dilancarkan pihak polis dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) dibawah kepimpinan Zahid berjaya mengembalikan semula keyakinan awam terhadap tahap keselamatan negara, ketegasan yang ditunjukkan Zahid dalam berhadapan dengan media pembangkang ini, melonjakkan lagi namanya ke tahap tertinggi untuk mengekalkan jawatan sebagai Naib Presiden UMNO buat kali kedua berturut-turut.

Jangan silap, penulis bukan tolong kempen, tapi inilah yang sedang berlaku dibawah ini sekarang,  Pemimpin lain patut buka mata, moral dari kes Zahid dan Mkini ini menunjukkan rakyat mahu kerajaan dan pemimpin yang tegas buat keputusan, bukan asyik timbang, asyik amaran dan lain-lain yang seumpama dengannya.






143 Komen to Kebebasan Media: Bila Nak Tanya Soalan Pun Diugut Saman, Apa Komen Malaysiakini?

  1. KerisMelayu says:

    Malaysiakini tak perlu sembunyikan hakikat yang mereka sbnrnya portal online yg wujud semata2 mahu memberikan gambaran negetif pada kerajaan.

    Faktanya segala berita dan tajuk yg dimuatkan di dalam portalnya hanya bertujuan untuk menimbulkan kontroversi dan menimbulkan persepsi neg. malah berita yang sama tetapi tajuk bertukar 3-4 kali semata ingin menarik org utk membawanya dan menaikka hits mereka.

    Dari segi tatabahasa dan ejaan bahasa kebangsaannya pun sering berlaku kesilapan dan ini menyerlahkan tahap kualiti berita itu sendiri setara dengan berita2 sampah diblog2 pembangkang.

  2. KerisMelayu says:

    Malaysiakini tak perlu sembunyikan hakikat yang mereka sbnrnya portal online yg wujud semata2 mahu memberikan gambaran negetif pada kerajaan.

    Faktanya segala berita dan tajuk yg dimuatkan di dalam portalnya hanya bertujuan untuk menimbulkan kontroversi dan menimbulkan persepsi neg. malah berita yang sama tetapi tajuk bertukar 3-4 kali semata ingin menarik org utk membawanya dan menaikka hits mereka.

    Dari segi tatabahasa dan ejaan bahasa kebangsaannya pun sering berlaku kesilapan dan ini menyerlahkan tahap kualiti berita itu sendiri setara dengan berita2 sampah diblog2 pembangkang.

  3. Kayu says:

    Ini dia kebebasan media ala Anwar..,!!!!.,

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fo1-OcInr9o#t=67

  4. baba says:

    kebebasan media pakatan syaitan hanya perkara yg menguntungkan mereka, kalau tak dia siap sebut , u ulang i saman.

  5. dkds says:

    Laporan mereka semuany rasis…kalau melayu kena tembak dgn penjenayah..buat2 tiada apa masalah, (kena samseng india atau cina yang kena….kecoh …siang dan malam..3 minggu x habis cerita

  6. Moohyideeeeen says:

    Pic anak part yg pejuangkan Isle:

    http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=News&file=article&sid=9236

    “NoraDanish_NedimPegawai Khas Parlimen Padang Rengas yang bertukar jawatan dari Pegawai Khas Kementerian, Mohamed Nedim Mohamed Nazri mampu membeli banglo RM7.2 juta. Agaknya Pegawai Khas dengan gaji termahal menyamai Pengerusi Syabas lebih RM400k sebulan.

    Apabila ditanya kepada bapaknya tentang banglo tersebut, “Dia boleh beli istana, ini bukan masalah saya,” jawab bapaknya bangga kemampuan anaknya seperti dilaporkan Malaysiakini sebelum ini. Selepas itu bertanya semula, “Rumah apa?” seperti tidak tahu menahu tentang banglo tersebut.

    Ia diketahui oleh si buah hati, Nora Danish. Buah hati yang belum mendedahkan kedudukan sebenar mereka tetapi asyik siarkan gambar bertempek mereka.

    “Saya agak terkejut dan tidak tahu menahu pun mengenai isu ini. Setahu saya, rumah itu adalah hadiah untuk ibunya dan dia bukan beli untuk saya. Takkanlah dia nak beli hadiah semahal itu untuk saya. Malah, isu kereta Ferrari pun tidak benar kerana saya tidak pakai pun kereta jenama tersebut,” jelas Nora kepada GUA.

    “Orang suka buat andaian dan sejujurnya, saya kesian pada dia kerana orang asyik bercakap pasal reputasi jahat dia saja. Jangan kaitkan apa yang dia buat dengan saya kerana memang dia tidak beli hadiah yang dimaksudkan itu untuk saya. Di sini saya ingin tegaskan yang isu ini tidak betul sama sekali dan ia adalah fitnah semata-mata.” kata Nora danish kepada GUA.

    Kalau beli kepada ibunya, bini Nazri Aziz, takkan Nazri tak tahu sebelum ini. Bertuah si ibu kerana si anak hadiahkan banglo duit rembat. Kalau tentang reputasi jahatnya seperti disebut Nora Danish, Nora Danish tentu boleh jawab sendiri!! – KoleksiResipi

    • WTF says:

      Relaks la Mooh…

      Nora Danish belum nikah lagi dgn Nedim…jadi hang masih ada peluang…

      Pergi practice Giyomi ya…mana tahu, hati Nora Danish terpikat dgn hang Mooh….

      Hehehehe….

      • Moohyideeeeen says:

        WTF, Aku malas layan ko sebb ko bodo.Aku pun rasa hang ni keje haprak jer, based on the intellectual level of argument.

        Anyway, how could a young chap like buy such an expensive property, for his mother, and the father doesn’t know at the same time??

        Since PAU nak dekat, mai kita sama2 nyani lagu (dgn penuh emosi ya..sedih + Marah”

        Anak kecil main api
        Terbakar hatinya yang sepi
        Air mata darah bercampur keringat
        Bumi dipijak milik orang

        Nenek moyang kaya-raya
        Tergadai seluruh harta benda
        Akibat sengketa di antara kita
        Cinta lenyap di arus zaman

        Indahnya bumi kita
        Warisan berkurun lamanya
        Hasil mengalir ke tangan yang lain
        Kita kan merintih sendiri

        Jangan buang waktu lagi
        Majulah raih sebuah mimpi
        Hapuskan sengketa
        Teruskan usaha
        Kita kan gagah di nusantara

        Kita kan gagah di nusantara
        Kita kan gagah di nusantara
        Kita kan gagah di pentas dunia

        la..la….uhuk…uhuks…uhuks.. la..la..la..

        • pemerhati says:

          buruk betul perangai si mooh mengata WTF bodoh sedangkan….

          Mooh says…

          ”Org bodo jer yg do tolak ameno ni…Pak Cik2 tua, Mak Cik2, Kakak & awek2 yg rajin tgk drama2 kat TV”

          mooh nak kata typo error lagi ke?

          kucing aku kata mustahil typo error sebab dia tahu mooh memang sudah tersedia bangang nak mampos…hehehe

          • WTF says:

            Typo error Mooh dari “pandai” ker “bodo”

            Tak logic typo error tu…dalam perkataan “pandai”, mana ada huruf “B” dan “O”

            Hehehehe…

        • anakbochek says:

          Bunga bukan sekuntum Mooh, jangan diikut rasa hati tu. Bak kata WTF, cuba belajar giyomi. Pug tu kasi mekap jadi Porshe 911, mana tahu boleh himpit Nora Danish.

          • WTF says:

            Takper Mooh…

            Maya Karin still available…

            Kalau nak international, Katie Holmes…

            Hehehehe….

        • WTF says:

          Hahahaha…

          Sukati hang lah Mooh nak kata aku bodo dan kerja haprak. Aku ni ikut resam padi, makin berisi makin tunduk…

          Mueh3

          “Anyway, how could a young chap like buy such an expensive property, for his mother, and the father doesn’t know at the same time??”

          Nak tanya hang Mooh, Nedim ni umur berapa??? Sebab aku tak tahu umur dia berapa, tapi let’s assume umur dia dekat 30 an (dari raut muka la)

          Now, aku tak tahulah macam mana your relationship with your parents, tapi aku tak pernah beritahu ibu bapa aku masa aku beli my first apartment in Bukit Jalil (takderlah juta2) pada umur 27 tahun.

          Tapi aku beritahu parents aku bila rumah tu dah siap renovate, siap2 ajak saudara mara dan kawan2 buat doa selamat.

          Tang juta2 rumah yg Nedim beli tu, yes…mana Nedim dapat duit banyak tu…

          In truth, aku tak tahu. In fact, as a normal, aku boleh assume Nedim menang lottery (possible, pasal Nedim ni gila social kelakuannya), tak pun menang judi kat Marina Bay (possible jugak tu Mooh).

          Tak pun, mungkin Nazri Aziz sendiri bagi Nedim account yg mana Nedim ada access (possible jugak tu Mooh).

          Another possibilities, ambik rasuh….

          On the last possibilities, aku cukup angin bila Nedim dilantik jadi pegawai Nazri Aziz…hang tak caya Mooh…meh tengok link ni…

          http://www.mykmu.net/?p=34052

          Tapi Mooh, untuk buktikan adanya aktiviti rasuah, perlukan bukti Mooh…bukan tengok majalah URTV, HI, Mangga dan seangkatan dgnnya…malah kalau ikutkan Harakah pun tak boleh pakai tau…

          Kena ada evidence yg betul, then buat report polis…

          Rapussy dok buat kaitkan cerita Michael Chia dan Nazri Aziz pun boleh kantoi (siap video lagi, tak jugak buat report polis), ni kan hang pulak…ambik cerita gossip artis…please grow up Mooh…

          Tu jer explanation aku boleh bagi, tapi kalau hang ada bukti, pergi buat report polis Mooh…

          Hehehehe…aku lagu “Anak kecil main api”, aku tak tahu Mooh…

          Tapi kalau nak lagu2 sedih, meh kita nyanyi yg dipopularkan Nuar Berahi…

          “Tanya Sama Najib, Apa Sebab Goyang… Nanti Jawab Najib Sabah Nak Hilang…”

          Sedih lagu tu Mooh, jom nyanyi sama2 jom…

          Hehehehe…

        • gambus says:

          kenapa meroyan ni moo lembu .. kau sendiri kata sebelum ni

          ”Org bodo jer yg do tolak ameno ni…Pak Cik2 tua, Mak Cik2, Kakak & awek2 yg rajin tgk drama2 kat TV”

          kau sendiri mengaku kau bodo moo lembu !!!

      • reds says:

        syabas bro wtf…mooh dah meroyan… harap harap x de lagi gossip artis kat cni…aku rasa x de orang nak layan citer sampah camni…

      • Hamba Ar Rahman says:

        hahahaha….WTF…hang pi tengok kat bawah nun…ada orang rindu kat hang….benci tapi rindu…ekekeke

        • WTF says:

          Hehehehe….

          Mooh tentu suka nyanyi lagi “Rindu, Serindu-Rindunya”

          • Moohyideeeeen says:

            Untuk pengetahuan hang favorite artiste aku from western :
            i. Sting
            ii. Mumford & Sons

            Aku tak dgr group nyanyi macam lapaq ayaq macam tu….

          • WTF says:

            Hahaha…then you must listening to the English version of “Rindu, Serindu-Rindunya”, which is “I Miss You Like Crazy” by Moffats

            OFC, assuming you misspell Moffats to Mumford, HAHAHAHAHA

          • Melayu says:

            Eiiii, Mooohhh suka Made in Britain!!!
            Ingat, pesanan TUN M..buy British last?!
            Ini lar sayang nya anak MELAYU…minda masih dijajah org asing..mengagung2kan penyanyi depa..Mooohhh, hang malu ka bangsa MELAYU pakai alat muzik gambus sampai hang pi puja mat salleh yg pakai mandolin tu ya?!
            Agaknya hang makan pun la ni pakai sudu garfu ya?! Tak pakai tangan lagi kan, kann?! Hang suka makan piza kat Ben’s kan, kann?? Tak daq lagi makan belacan kan, kannn…sbb hang makan Roquefort, Stilton, Gorgonzola made in Britain kann??
            SAH, MELAYU mcm Mooohhh da buang tabiat..Mooohhh, baik hang tok sah ngaku MELAYU terus. Geliii aku…Sekian, terima kasih.

          • Hamba Ar Rahman says:

            hahahahah….Moo…Moo…hang ni memang joker of the year laa..kalah Mr Bean…hang argue sebiji macam budak2 kecik nangis tak dapat gula2….betul kata2 forumer dalam ni…hang memang penghibur jenaka dalam MyKmu ni….

  7. Moohyideeeeen says:

    Kelantan, the “most Malay state” in Malaysia, has proportionately more Malays studying Chinese than anywhere in the country.

    This surprising phenomenon was reported by the Singapore Straits Times, which noted that it was common to find Malays in the state enrolling their children in Chinese-language schools or attending Chinese-language classes offered in religious schools.

    Many Kelantanese take their cue from their beloved and revered Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, the former menteri besar, whose five grandchildren are enrolled in Chinese schools.

    Nik Aziz is held up as a prime example of someone who encourages the younger generation of Kelantanese to take up the Chinese language.

    Kelantan, with a population of 1.6 million, is comprised of 95% Malays, the remainder made up of Chinese, Thai and Indian communities.

    Although more parents in Malaysia send their children to Chinese schools and tuition classes, the concentration of Malay students in these classes is much higher in Kelantan.

    The Straits Times recently went to one of the east-coast state’s religious schools and saw how female students in baju kurungs and Muslim veils were learning to read and speak in Mandarin and write in Chinese.

    The students attending Chinese classes at the Tarbiyah Mardhiyah Religious Secondary School were taught by 51-year old Wang Yin Kang, a Chinese-Muslim teacher from Yunnan, China.

    Wang teaches Mandarin to 160 students weekly and has lived in Kelantan for 18 years. He had initially gone to the state to do a diploma in Arabic studies and decided to stay behind after being offered a position to teach Mandarin and Arabic languages in several religious schools.

    “I was initially surprised that Malay students would be willing to take up Mandarin classes. Then I realised it was because they believed it would enhance their job prospects,” Wang told The Straits Times.

    “Many have come to realise that China is a fast-growing country and its investments are everywhere.”

    Some of Wang’s students were also members of the Chinese language society. Under Wang’s supervision, they took up drama classes and participated out dialogues in Mandarin.

    It is as if many Malays in Kelantan were following to the letter a saying attributed to Prophet Muhammad, “Seek knowledge even as far as China”, the paper noted.

    The Kelantan state government has a role in this phenomenon – it has been funding Mandarin classes in schools, and has sent three Malay-Muslim teaching college graduates to China in 2009.

    Besides sending the graduates to China to learn Mandarin, the state government has also hired teachers from China to come to Malaysia to conduct Mandarin classes.

    Although statistics on Malay student enrollment in public Chinese vernacular schools is not readily available, PAS’s non-Muslim wing, the PAS Supporters Congress, said it was a fair number.

    The wing’s chairman Hu Pang Chaw told The Straits Times that between 20% and 50% of the student population in Kelantan’s 15 Chinese primary and two secondary schools were Malays.

    Hu revealed that two-thirds of the students population in a Chinese primary school in Rantau Panjang were Malays.

    In contrast, there is only an average of 10% Malay students enrolled at Chinese vernacular schools in other states.

    Researcher Heng Buai Chin said the Kelantan government’s move to encourage Malay students to enrol in Chinese vernacular schools promotes integration among students of other races.

    “Malay students in Chinese vernacular schools tend to be more open to accepting Chinese culture such as movies, counting and thinking in Chinese,” she was quoted by The Straits Times as saying.

    This is perhaps illustrated by Form Five student Wan Ashikin Ismail, who attends a Chinese vernacular school, said her best friends were Chinese and they conversed in Mandarin.

    “I am not treated differently by students or teachers. I am also constantly motivated to excel in my studies,” said the 16-year-old who aspired to be a Mandarin novelist in the future, as quoted by the paper. – October 7, 2013.

  8. Moohyideeeeen says:

    Eh… WTF maner lak ko ni?????

    • sireh ke gagang says:

      jangan sebok cari WTF kat mane la moo . gi praktis giyomi sane . untung2 , boleh potong line nedim nanti .ini asyik melopong mulut baca gosip artis .lepas tu typo meraban2 .org tegur , dia kata org yg tegur tu pulak bodoh. dia tu bodoh hari2 , tak nk amik kisah pun .

      • WTF says:

        Hehehehe…GIYOMI!!!

        Mooh…kalau hang nak, anak saudara aku pun boleh tolong ajar hang camana nak GIYOMI Mooh…

        WAKAKAKAKA….

    • WTF says:

      La…mencarik ker…

      I’m here, and …marah ker Mooh!!!

      HEHEHEHEHEEH

  9. Anak Lenggong says:

    INGATAN KEPADA BANGSA MELAYUU..

    Penulis berkesempatan untuk mengikuti satu simposium yang bertajuk “Mendepani Agenda Asing: Melayu Dalam Krisis Kepimpinan” yang dianjurkan oleh Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) di Putrajaya pada 28 September yang lalu.

    Pelbagai perkara telah dibincangkan di dalam siposium tersebut melalui sesi dialog bersama tokoh-tokoh ilmuan, ekonomi dan sejarah Melayu. Namun begitu apa yang begitu menarik perhatian penulis adalah sesi dialog pertama yang diterajui oleh Puan Zaharah Sulaiman seorang penulis dan pengkaji sejarah dari Persatuan Arkeologi Malaysia.

    Tajuk yang dibawakan oleh Puan Zaharah Sulaiman adalah “Konspirasi Penghapusan Bangsa Melayu: Fokus Agenda Nam Tien”. Penulis agak terkejut dengan beberapa pendedahan yang telah dibuat oleh Puan Zaharah. Namun begitu setelah penulis kembali ke rumah dan membuat sedikit kajian sendiri, penulis dapati bahawa apa yang dikatakan oleh ahli Persatuan Arkeologi Malaysia itu sememangnya benar.

    Menurut kajian yang telah dilakukan, sejarah bangsa Melayu tidak bermula dengan pembukaan Melaka oleh Parameswara. Orang Melayu telah lama bertapak di Asia Tenggara beribu-ribu tahun lagi awal daripada pembukaan Melaka. Kerajaan-kerajaan kuno yang diwar-warkan sebagai permulaan sejarah Melayu seperti Kerajaan Kedah Tua dan Empayar Melaka adalah kerajaan yang moden jika dibandingkan dengan permulaan bangsa Melayu.

    Sejarah telah membuktikan bangsa Melayu menjadi tumpuan dunia kerana keupayaan tanah-tanah di Nusantara yang menghasilkan emas yang banyak. Oleh itu ia menjadi impian semua empayar kuno untuk menakluki Nusantara yang penduduk asalnya adalah orang-orang Melayu. Dikatakan pada ketika itu takrifan kawasan Nusantara adalah sebegitu besar. Lingkungan Alam Melayu dari timur ke barat bermula dari Pulau Easter, Hawaii dan Madagascar. Dari Utara ke Selatan pula ia bermula dari Pulau Farmosa, Filipina Champa, Funan, Siam Malaysia, Indonesia, Pulau-Pulau kecil di Pasifik dan juga New Zealand. Hakikatnya pada ketika itu, semakin jauh ke Selatan Nusantara, semakin kuat sesuatu kerajaan Melayu di awal sejarahnya.

    Namun begitu, dek terlalu kaya dengan hasil bumi yang mewah, ditambah pula dengan kecekapan pemerintah-pemerintah Melayu dalam menguruskan sumber, kekayaan orang Melayu amat dicemburui oleh empayar besar dunia. Ini termasuk Negeri Cina. Kegiatan emas dan bijih-bijih berharga dari perut bumi Melayu telah mengundang kedatangan bangsa-bangsa asing.

    Bermula dengan pencerobohan dan rompakan emas Kerajaan Melayu Champa oleh seorang Gabenor dari Cina yang bernama Tan Henzhi. Satu gerakan seolah-olah dilaksanakan untuk menawan keseluruhan Tanah Nusantara yang menjadi pusat pemerintahan orang Melayu. Gerakan ini dinamakan sebagai Nam Tien atau dalam bahasa Melayu “Gerakan ke Selatan”. Gerakan ini diusahakan oleh golongan penakluk, untuk mengepung dan menolak orang Melayu hingga ke ‘penghujung dunia’.

    Berikutan dari ledakan penambahan orang Cina di Thailand, Kemboja dan Vietnam sehingga mereka menubuhkan bangsa keturunan mereka sendiri yang digelarkan sebagai Dai Viet telah menyebabkan orang Melayu semakin dipinggir di negeri sendiri. Kini mereka berevolusi menjadi bangsa Khmer (Kemboja), Thai (Siam) dan Hmong, Mong dan Miao (Vietnam). Walaupun kini mereka memanggil diri mereka sebagai orang Thai, Kemboja atau Vietnam, mereka masih lagi berpegang teguh dengan ideologi asal kedatangan mereka ke Nusantara. Mereka terus berusaha hingga sekarang agar orang Melayu pupus dari muka bumi dan mereka berjaya menakluki Nusantara.

    Nampaknya bukan bangsa Cina sahaja yang benar-benar ingin menakluki Nusantara, ini kerana bangsa-bangsa hibrid dari keturunan Cina juga terus berusaha untuk menolak dan menghancurkan kekuasaan orang Melayu. Kerajaan Melayu jatuh merudum apabila sedikit demi sedikit tanah mereka diambil oleh kaum lain.

    Contoh yang paling dekat adalah penyewaan Pulau Pinang oleh kerajaan Kedah. British menipu Sultan Kedah lantas memberi peluang untuk orang Thai menakluk dan menjarah Kota Alor Setar pada tahun 1821 sehinggalah pada tahun 1842. Pada ketika Kesultanan Melayu (Selangor, Kelantan dan Pahang) ingin membantu Kedah, British mengeluarkan askar-askar mereka untuk mengepung Kedah dari menerima apa-apa bantuan.

    Ini membuktikan, tiada satu bangsa lain pun yang akan menyelamatkan bangsa Melayu kecuali bangsa Melayu itu sendiri. Sedihnya lama kelamaan penduduk bumi Melayu semakin tersepit dan sungguhpun telah merdeka secara fizikal, sejarah Melayu telah diputar belitkan agar anak-anak Melayu tidak tahu akan kehebatan bangsa mereka sendiri.

    1511 merupakan titik tolak kerajaan Melayu menjadi terlalu lemah apabila dikalahkan oleh Portugis dengan mudah. Namun begitu, umat Islam di Malaysia masih boleh berbangga kerana walaupun dijajah oleh pemerintah Kristian dan agama lain, umat Islam pada zaman dahulu menolak langsung apa jua peluang untuk di murtadkan oleh pemerintah baru mereka. Jika penjajah berjaya pada waktu itu untuk menyebarkan Gospel mereka, Malaysia akan jadi tidak ubah seperti negara Filipina yang pada dahulunya adalah sebuah negara Islam. Kini Filipina diterajui oleh orang Kristian yang telah didoktrinasikan untuk mengagungkan dunia Barat.

    Kejatuhan Empayar Melayu Champa, Kerajaan Melayu Maylina, Kerajaan Melayu Tondo (Selatan Filipina) dan Kerajaan Melayu Lamayan (Utara Filipina) harus kita kenangi. Ini kerana mereka telah tumbang disebabkan oleh kerakusan bangsa asing yang sentiasa tidak kenyang sungguhpun telah meratah tanah Nusantara ini.

    Kini gerakan Nam Tien seolah-olah muncul kembali untuk menghantui orang Melayu. Dalam bentuk penjajahan moden yang diberikan pelbagai nama. Panggilah ia demokrasi, liberalisasi, reformasi, ataupun apa pun ideologi yang diracun di dalam minda orang Melayu, natijahnya jelas. Ianya hanyalah untuk melemahkan pemikiran bangsa Melayu itu sendiri. Tuntasnya peperangan ideologi dan persepsi akan menjunamkan orang Melayu sekali lagi kedalam karung penjajahan.

    Biarlah kejatuhan kerajaan Melayu pada zaman dahulu dijadikan contoh dan peringatan kepada semua orang Melayu akan kengerian yang menanti mereka sekiranya bangsa Melayu jatuh dari tampuk pemerintahan. Dan jangan sekali pun orang Melayu melupakan akan kejahatan yang ingin merampas hak warisan anak bangsa Melayu di Malaysia sejak dari beratus tahun dahulu hinggalah sekarang.

    Written By Azmy Klanajaya on 07/10/2013

  10. Moohyideeeeen says:

    Artikel yg hampeh…..dari pada dok kaji arkeologi tu, baik tgk sirah Nabi saw.

    Pendapat2 ust UMNO kat situ ialah, kalau Melayu kuat, Makan Islam akan kuat kat Malaysia.

    Korang boleh bayangkan tak Ustazah Semah jadi ketua Ustazah Se-Malaysia??? Anak Nazri Aziz jadi Ketua Pemuda???

    Dei Thamby, Melayu kuat kerana islam, NOT vice versa. Patut umno tonggang langgang tak tahu kepala punca kepada permasalahan mreka…

    • P164 says:

      Sape yang tunggan langgang Moo.
      Kalau nk bg statement or ayat fikir dulu.
      Aku tau ko tu pandai sangat.
      Seteruk-teruk UMNO yang ko cakap tu, x penah sokong LGBT, x jual Kalimah ALLAH.
      Sebab tu UMNO dapat 88 kerusi parlimen.
      AKu tny pas ko dpat berapa je…..

      • Moohyideeeeen says:

        Bila PAS sokong LBGT????, pesal dgn kalimah Allah yg dah di gunakan sbelum kedatangan Nabi saw???

        UMNO dapat 88 kerusi, sebab dapat kontrol media perdana. Bayangkan kalau Arus perdana aksi kat PR hatta 20 setiap hari, mesti dah lama berkubur.

        88 seat, aku rasa 20 tahun dulu 100 lebih. maksudnya trend sokongan kepada ameno semakin menjunam.Tak sedar lagi ka???

        • P164 says:

          Dulu pas cakap UMNO kafir sebab dengan MCA, sekarang pas dengan Dap tu ape.
          Ada pemimpin pas nafikan tentang LGBT ke atau pun kata x sokong LGBT.
          Melayu dan islam x penah percaya pada perjuangan PAS.
          UNDI melayu dah dpt 88 seat, x perlu undi cina, sebab cina dh all out untuk pakatan.
          Aku rasa baik ko baca surah al ikhlas dan fahamkan betul-betul

          • Moohyideeeeen says:

            Amanat hadi, Haji Hadid sendiri mintak 30 min live without edit dari RTM, untuk dia perjelaskan isu ini, tapi RTM tak kasi, RTM lagi rela TV dipenuhi dgn drama2 bodoh dan rcgn2 hiburan….

            Undi Melayu dapat 88 Seat, dari 222. Ingat Undi melayu ni pun semakin berkurangan.

            Tuhan kita ialah Allah swt seperti dalam surah al-ikhlas.

            kalau korang tgk debat Ahmad Deedat, dia pun kata Tuhan Kritian ialah Tuhan Allah.

            Tapi Tuhan kita ialah Allah seperti dalam surah Al-Ikhlas.

          • P164 says:

            Susah cakap dengan orang yang terror mcam ko ni dalam soal agama kn Moo.
            Terpulang lah kt ko Moo.
            ISU Aqidah fahami dan pelajari betul-betul.
            Nasihat sesama muslim…….

          • anakbochek says:

            Mooh teror agama? Nak eja “pandai” tapi buleh salah taip jadi “bodoh”. Pelik.

          • WTF says:

            Korang tak tahu ker…

            Ahli2 PAS macam Mooh dah naik taraf jadi ulama oleh Nicky Ajis…

            Tu pasal hari tu Mooh cerita pasal video Ahmad Deedat, Zakir Naik…

            Hehehehe…

          • Moohyideeeeen says:

            Tulah WTF, asyik dok tgk AF ja…

          • WTF says:

            Tengok AF, ada lagi ka AF tu…

            Hehehehe…

            Tapi bukti hang Nedim beli rumah MYR 7 juta dari berita gossip Nora Danish…

            CLASSIC bro..

            WAKAKAKAKA…

          • anakbochek says:

            AF tu apa Mooh, being photographer AF stands for Auto Focus.

    • anakbochek says:

      Korang mana berani nak cut and paste sirah nabi kat. Takde satu pun sifat nabi yang puak ni ikut. Yang diorang ikut cuma pakai jugah, simpan janggut dan bini lebih sorang. Yang lain tu hampeh. Tak payah cerita pasal sirah nabi la Mooh, kalau artikel cut and paste kau pun setakat fitnah dan gossip artis je. Pathetic…

    • WTF says:

      Apa kau merepek ni Mooh…

      Kak Semah jadi Ustazah Malaysia, Nedim jadi Ketua Pemuda???

      Bukan depa semua tak bertanding ker PAU 2013…

      Mooh oh Mooh…

      P/S: Aku ingatkan kau dah lupa pasal Kak Semah, ingat lagi kau kat Kak Semah, yer Mooh…

      • Moohyideeeeen says:

        Keluarga depa bertanding, maka akan dapat labanya. ko ade?

        • WTF says:

          Aku tak pernah kisah akan pangkat atau harta Mooh…

          Org Melayu Islam yg lain senang (dapat pangkat atau harta), aku pun suka…

          Naper Mooh, hang tak suka depa punya husband/daddy bertanding dalam PAU ka???

          Relakslah Mooh….org UMNO relaks jer….hang promote lebih2 ni…

          Hehehehe…

        • reds says:

          merepek lagi….nak masyuk keje rajin2…bukan dengki kat orang…malaysia nih bumi bertuah…peluang ade kat mana2…janji rajin…bukan rajin jaja citer sampah..

  11. Moohyideeeeen says:

    Star hari ni, Bantuan Susu 1 Malaysia pun ameno menipu..ish..ish..

    • P164 says:

      Tabung memali pn PAS menipu….
      x da sape berani suruh audit…………..
      ish………..ish…………..

      • Moohyideeeeen says:

        P164

        Kes Tabung memali ni dah lama, MACC dah kasi clearance, awt hang tak update lagi?? Tu lah byk dgr ceramah pemipin umno cap ayam.

        Ni isu Kak jat RM250 juta tu camner??? Kompeni Datuk Salleh tu dah bungkus…habis duit rakyat camner ni???

        • P164 says:

          Ye ke Moo..
          Pasal kes suami Sharizat tu, tunggu mahkamah buat keputusan ye…
          ko tunggu……….

        • anakbochek says:

          Cikgu Non kena ban dengan orang PAS sebab isu Memali la. Mana ada audit tabung tu. Tu belum kira tabung tin Milo, masing2 berebut sakau. Tengok Hairie pelakon tu, sebelum pilihanraya penuh poket dengan duit hasil ceramah fitnah. Lepas pilihanraya takde sapa nak ambik dia berceramah fitnah.

          • Moohyideeeeen says:

            UMNO nilai org dgn duit…Macam ni parti pejuang isle??

          • anakbochek says:

            Parti perjuang Isle cuma PAS je. UMNO memperjuangkan Islam la.

          • Moohyideeeeen says:

            Ya ka anakbochek?? Patut la panggil K-Pop RM1.6 mil.

          • WTF says:

            Eh…gambar K-POP ni hang dah tegur kawan2 hang ker belum…

            http://1.bp.blogspot.com/__J8RooFuAQI/TASFzWth0DI/AAAAAAAAAr0/Vl9HTyNqsdg/s1600/altantuya-pics.jpg

            Tolong nasihatkan blogger2 ni turunkan gambar2 K-POP dari blog mereka…

          • Hamba Ar Rahman says:

            Umno nilai orang dengan wang ringgit???…bagilah contoh Moo…Umno yang mana nilai orang dengan ringgit?? yg aku nampak dalam ni tak habis2 nilai orang dengan duit ialah hang Moo…cakap berdegar2…high tea RM300 sekali teguk…kereta peugeot…ada rumah kedai dan rumah 2 biji di Klang Valley…dan kau hina orang2 lain yg dapat BRIM….dan kau hina forumer2 dalam ni termasuk Tengku (admin) yang kau kata sengkek…kau kata WTF kerja haprak…maknanya gaji kecik tak macam kau kot…dan macam2 lagi kau hina orang yg tak kaya macam kau (…kau kaya ker??? aku pun tak tahu…..ikut kata kaulaa)….jadi kau ukur baju dekat badan orang lain ke Moo.??…baik kau istighfar….bercakap….bercakap juga…gelak….gelak juga…nabi tak suka kita berlebih-lebihan bila bercakap…nanti timbul riak…dan fitnah…kata2 aku memang pahit…tapi niat aku ikhlas…anggap aja ianya ubat yg pahit untuk ditelan…sekadar tazkirah untuk aku dan semua pembaca dalam ni…wallahua’lam….

        • WTF says:

          “Ni isu Kak jat RM250 juta tu camner??? Kompeni Datuk Salleh tu dah bungkus…habis duit rakyat camner ni???”

          Hang ni…dah beberapa kali terangkan, tak jugak mahu baca…

          http://www.thesundaily.my/news/807315

          Summary: See you in court, okay!!!

          • Moohyideeeeen says:

            WTF, nampak jelas tahap intellectual hang yg rendah.

            NFC tu maam mana dapat projek in the ist Place. Apa criteria dia?? Sbb bini dia Menteri kanan BN ka??

          • WTF says:

            Soalan yg bagus…

            Sampai sekarang tiada penerangan pun mengapa suami seorang Menteri boleh dapat buat soft loan dalam MYR 250 juta…

            Mungkin paperwork Salleh bagus (manalah aku tahu kan), ataupun Salleh can be trusted to run this project (trust ni on the eye of beholder), ataupun yg lain2 (kalau open bidding la) offer require more funding than MYR 250 juta…

            But the question now is, do you know why Salleh was given the soft loan and not others…

            Rapussy pun tak boleh bawak story ni, hanya mampu kata “CRONY”

            Hm….so I just want to know apa bukti you boleh bawak (except Salleh suami Kak Jat) kenapa Salleh cannot get the MYR 250 juta soft loan…

            Boleh bagi pencerahan Mooh…

          • WTF says:

            Hahahaha…gua dah jumpa apa yg Mooh cari…

            http://www.parlimen.gov.my/hansard-dewan-negara.html?uweb=dn&arkib=yes

            Apparently ada 6 company bidding for this scope….jadi tak bolehlah kata direct nego lagi, betul tak Mooh Lembu!!!

            KORBAN!!!!

        • WTF says:

          Mana kenyataan SPRM kasi clear case Tabung Memali!!!

          Bagi link kat sini…

    • WTF says:

      Susu 1 Malaysia pun hang kata menipu…

      Taulah hang nak susu Kak Jat, tak pun Kak Semah…tak pun susu Nora Danish (Danish tu Denmark Milk Mooh)

      Hehehehe…nama pun Mooh = Lembu, suka susu ya Mooh…

      Now I see persamaan Kak Semah, Kak Jat and Nora Danish…all got BIG BOOBS…

      Takper Mooh, Maya Karin still around, Katie Holmes besar jugak barang dia Mooh…

      HEEHEHEHEHE

  12. Moohyideeeeen says:

    UMNO Parti Cap ayam yg terkenal:
    .
    .
    The Home Minister is protecting a gang which was listed as unlawful in August because of its link to Umno, said oppostion lawmakers.

    DAP national organising secretary Anthony Loke (pic) expressed concern at Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi’s statement when he allegedly called the Tiga Line underworld group, “his friends and urged them to do what they needed to do”.

    The Tiga Line group was on a list of 49 secret societies released by the Home Ministry in August amid promises by the authorities to crack down on these groups.

    “His statement was unbecoming of a minister,” said Loke.

    “This sets a dangerous precedent. He seems to be giving them (Tiga Line) protection from the law. It is also a very clear admission that this gang is inked to Umno.”

    In a video clip uploaded by a news portal, the home minister appeared to endorse the actions of Tiga Line, despite earlier taking a tough stance on gangs.

    Parti Keadilan Rakyat vice-president N. Surendran concurred, noting that Zahid was “supporting the pro-Umno Malay-based gang” which was earlier outlawed by his own ministry.

    “This is contradicting the list his ministry came out with. This further shows that he is unfit to be in that post.”

    Surendran also called on the police to investigate Zahid’s relationship with the gang since “he said the gang members were friends of his”.

    Pokok Sena MP Datuk Mahfuz Omar, who is also the PAS vice-president, urged Zahid to provide an explanation over his contradictory statements.

    “His own ministry came out with the list of banned societies. So is he saying that they are legal now?

    “This only shows that whatever the ministry feeds the rakyat cannot be trusted at all,” he said.

    Mahfuz claimed that Umno was using Tiga Line to be their “frontline” in facing political opponents.

    “Umno is hiding behind them. When they want someone to do their not-so-democratic work, they call on Tiga Line,” he alleged.

    News portal Malaysiakini obtained a 20-minute recording of Ahmad Zahid’s speech to Umno delegates at a government function in Malacca last Friday, from Ayer Keroh state assemblyman Khoo Poay Tiong.

    Khoo told The Malaysian Insider Ahmad Zahid was not fit to be a minister and should step down immediately. He said the racist remarks the minister made about the Chinese and Indians were the true image of Umno.

    “Zahid claimed that Malays were the true victims who took drugs and gambled, but such a statement is to be expected as the Umno general assembly is just around the corner. He has to make himself as pro-Malay as possible to gain support in the Umno election,” Khoo said.

    Khoo had managed to obtain a 20-minute recording of Zahid’s speech during the event which was held at the Malacca International Trade Centre (MITC) in Ayer Keroh, entitled “Security briefing ceremony with community leaders”.

    Khoo declined to reveal who had given him the recording but said that he had listened to the racist and ridiculous remarks made by Zahid.

    He said there had been rumours before the 13th general election that Tiga Line was linked to Umno, and now Zahid had confirmed these rumours.

    “Umno condones gangsterism and they are using these thuggish tactics to strengthen their hold on power. The so-called crackdown on the underworld is just a ‘wayang’ by the authorities,” Khoo told The Malaysian Insider. – October 7, 2013.

    • Kayu says:

      Malaysiakini.

      EKSKLUSIF, Kumpulan pemimpin kongsi gelap yang menjadi wakil rakyat dalam pakatan haramjadah sering mendakwa polis menjalankan dasar tembak mati ke atas suspek penjenayah.

      Dakwaan itu nampaknya tidak pernah terbukti ,apabila Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam satu ucapannya memberi gambaran bahawa lebih baik jika suspek tersebut ditembak kerana mereka sangat merbahaya dan ganas serta tidak pernah memberi kerjasama apabila diminta menyerah diri,mereka juga dilindungi oleh wakil rakyat yang berlagak macam baik.

      Ahmad Zahid berucap dalam satu ‘Majlis taklimat keselamatan bersama pemimpin masyarakat’ pada hari Sabtu lalu.

      Ahmad Zahid berkata kira-kira 28,000 dari 40,000 anggota gengster terdiri dari masyarakat India dan tiada salahnya untuk menahan golongan itu kerana mereka memang pengganas.
      Bagaimana keadaan mangsa-mangsa rompakan, mangsa-mangsa bunuh masa tembakan ini, kebanyakannya adalah orang Melayu kita, bangsa lain tak pernah peduli berapa banyak Melayu mati ditembak oleh samseng paria dan ah-long Cina ,bila bangsa mereka mampus mereka jadi macam orang gila. Kebanyakannya ialah bangsa kita yang menjadi mangsa, dimana ahli politik melayu dalam pakatan haramjadah yang sering menjuarai cina mampus seperti Chin peng dan Teh beng hock.

      “Saya pikir, cara paling baik jangan ada kompromi dengan mereka. Jangan ada lagi amaran kepada mereka, kita dapat bukti kita tembak sajalah, kerana mereka juga menembak dan membunuh orang sesuka hati mereka.

      Ahmad Zahid seterusnya membangkitkan mengenai kes tembakan maut ke atas lima orang suspek anggota kongsi gelap di Pulau Pinang pada Ogos lalu.Mereka memang patut mampus pun.

      Beliau turut menegur Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri P Waythamoorty yang lebih suka tengok Melayu mati ditembak oleh samseng paria – tanpa menyebut namanya – kerana mempersoalkan kejadian tersebut.

      “Ada timbalan menteri cengkadak , dia pertikaikan saya dan polis, kenapa tak beri tembakan amaran dulu. barulah tembak. Saya kata kalau kamu nak jadi NGO, letaklah jawatan timbalan menteri. Tak layak jadi timbalan menteri,” katanya yang disambut sorakan dari hadirin.

    • WTF says:

      Wah, itu Khoo Poay Tiong banyak susah hati ya…

      Hehehehe….

    • sireh ke gagang says:

      Biar cap ayam , janji kerusi lagi banyak dari pas parti cap spender tu . hahaha.. ayam dgn spender , sape lagi terok ?

  13. Moohyideeeeen says:

    fitnah di kampung memali : Mali, Mukim Siong, Baling kedah itulah nama betul bagi kampung memali. perisiwa berdarah antara kerajaan umno dan assyahid ustaz ibrahim libya. tabung memali diwujud sebagai satu tabung untuk membela balu, anak anak yatim dan mangsa mangsa yang terlibat.

    tuduhan celaka nakhaie kepada pas mengenai tabung memali yang dikatakan diselewengkan telah menemui jalan noktah. tiada sesen pun wang tabung memali di selewengkan dan mana mana pengfitnah hendaklah bertaubat sebelum ajal menjemput pulang.

    kasihan kepada umno yang cuba menangguk diairkeruh bukan keli tanpa ikan piranna mengigit jari. fitnah ini dijaja balik oleh zainon untuk menarik minat pembaca membeli buku beliau dan kesan daripada fitnah ini buku tersebut mendapat pulangan yang baik dan berkesudahan dibalai polis.

    tabung memali yang dikatakan diseleweng sudah disiasat oleh polis dan polis tak menjumpai satu sen duit yang diselewengkan. kalau ada sesen yang diselewengkan bermakna sudah lama yang terlibat dengan tabung akan diseret kemuka pengadilan. mana boleh membiarkan pihak pas menelan duit tabung memali walaupun sesen pasti dikorek dan didakwa dimahkamah. oleh sebab tidak mempunyai bukti walaupun sesen di makan oleh orang pas, polis terpaksa menamatkan siasatan dan menutup kes.

    ada pihak yang cuba menimbulkan kembali kisah lama yang sudah terpendam dilubuk tanah. penulis bertindak bijak sangat dalam hal ini. demi melariskan buku tulisannya dia telah meletakkan penyelewengan dalam tulisannya itu menyebabkan penulis berkata dia diserang oleh jawatankuasa keselamatan pas kedah. kasihan umno cuba mencari satu bukti bahkan memalukan diri sendiri sahaja. bangang rupanya penulis buku ini. akhirnya beliau terperangkap dengan tulisan beliau sendiri dan terpaksa mencari kambing kelabu asap untuk disembelih. – Sumber

    Peristiwa Hitam Di Memali
    Di tengah-tengah isu kenaikan harga barang dalam negara dan kebangkitan rakyat Arab di luar negara tiba-tiba muncul isu Tabung Memali yang kononnya diselewengkan. Ia semacam anti klimaks, membangkitkan isu lapuk yang telah selesai dan berkubur lebih 10 tahun lalu.

    Tetapi biasalah BN, Utusan Malaysia dan RTM di saat ketandusan isu, mereka jadi lalat dan langau akan menyelongkar setiap tong sampah dan jamban untuk mencari bahan busuk yang boleh dijadikan isu bagi memperbodohkan kalangan rakyat yang kurang cerdik agar mempercayai propaganda mereka. Maka terus kekallah sokongan terhadap BN bermodalkan bara fitnah yang dinyalakan saban waktu.

    Halal atau haram membuat fitnah bukan persoalan mereka kerana tiada perhitungan kematian, alam barzakh, akhirat, syurga atau neraka. Yang penting bagi mereka ialah berusaha mengekalkan kuasa BN melalui apa cara sekalipun kira-kira sampai turunnya Dajal.

    Media-media talibarut BN ghairah membangkitkan isu tabung Memali kerana sedar bahawa ramai pemimpin PAS yang terlibat dalam kepimpinan PAS Kedah sewaktu peristiwa berdarah Memali dan sejurus selepasnya telah pergi untuk selamanya. Mereka tidak mungkin bangun membela diri untuk menceritakan apa yang sebenarnya berlaku.

    Antaranya Ustaz Fadzil Noor, Ustaz Azahari Razak, Ustaz Abd Wahab Sulaiman, Cikgu Mustafa Long, Tuan Guru Haji Yahya Junid, Ustaz Suhaimi Ahmad dan ramai lagi. Fitnah oleh media talibarut BN ini dipanjangkan ke medan maya.

    Puteri Umno yang sebahagian besar ahlinya belum melihat dunia sewaktu berlakunya peristiwa Memali turut memanjang fitnah isu tabung Memali dalam platform maya mereka. Mereka sama sekali tidak tahu bahawa peristiwa Memali adalah simbol kezaliman BN, menjadi ‘pembela’ kepada balu-balu dan anak mangsa Memali. Begitu jugalah umumnya generasi muda hari ini, tidak begitu memahami akan peristiwa Memali.

    Maka ada baiknya kalau sebelum penjelasan mengenai tabung Memali dibuat, elok gambaran sebenar mengenai peristiwa Memali itu diperjelaskan terlebih dahulu kepada generasi terbaharu hari ini.

    Peristiwa Berdarah Memali berlaku pada 19 November 1985 di sebuah perkampungan bernama Mali, Mukim Siong, Baling. Pertukaran nama Mali ke Memali dibuat oleh Menteri Dalam Negeri ketika itu, Datuk Musa Hitam dan nama it uterus popular hingga ke hari ini.

    Peristiwa itu berlaku bermula dari tindakan nekad pihak polis dan Kementeria Dalam Negeri untuk menangkap Ustaz Ibrahim Libya mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana ceramah-ceramahnya yang dianggap menggugat keselamatan (menggugat ‘keselamatan’ politik BN?). Ustaz Ibrahim enggan menyerah diri dan bertegas jika pihak polis mahu mengambilnya maka ambillah mayatnya sahaja.

    Musa Hitam telah menghantar satu ketumbukan polis yang luar biasa kekuatan dan jumlahnya untuk menangkap Ustaz Ibrahim. Berlakulah apa yang disifatkan oleh sesetengah pihak sebagai “massacre” atau pembunuhan beramai-ramai terhadap Ustaz Ibrahim dan pengikutnya di Memali. 14 orang kampung mati diserang, manakala empat anggota polis terbunuh.

    Musa Hitam adalah Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno, manakala Ustaz Ibrahim adalah seorang aktivis PAS maka apa yang dilakukan oleh Musa Hitam itu adalah tindakan politik untuk menyekat kemaraan politik PAS. Kerajaan mempunyai 1001 langkah untuk menangkap Ustaz Ibrahim tanpa melalui pertumpahan darah tetapi mereka sengaja memilih tindakan yang ganas dan rakus terhadap orang kampung yang lemah.

    Tindakan yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia itu lebih zalim dari isu kematian Teoh Beng Hock, tetapi oleh kerana pada itu pembangkang tidak mempunyai kekuatan maka mangsa kezaliman Memali dan PAS dibuli semahu-mahunya oleh kerajaan Malaysia dan jentera propaganda mereka. Pihak yang terbabit dicop sebagai penjenayah, Ustaz Ibrahim dan rakan-rakan dituduh sebagai pengamal ajaran sesat, ilmu kebal dan sebagainya. Ekoran serangan berterusan oleh jentera propaganda BN dan saluran media kedua belum wujud di Malaysia, maka imej PAS menjadi buruk. Akibatnya pada pilihanraya umum 1986, PAS hanya menang satu kerusi di Parlimen Pengkalan Chepa.

    PDRM sahkan tiada penyelewengan Tabung Memali
    Ekoran peristiwa itulah Tabung Mangsa Memali ditubuhkan untuk membela balu-balu mangsa yang terbunuh, anak-anak yatim dan juga mangsa peristiwa Memali yang masih hidup, ditahan ISA, sakit, terlantar dan sebagainya. Ia dikendalikan oleh Badan Perhubungan PAS Kedah. Setiap sen wang derma disalurkan kepada yang layak dan berhak menerima.

    Jika hari ini ada pihak memberitahu bahawa haram hukumnya memakan wang anak yatim, maka ketahuilah bahawa para pemimpin PAS Kedah pada masa itu; bermula dari Ustaz Fadzil Noor yang mengaji di Universiti Al-Azhar hinggalah kepada Aris Awang yang belajar di sekolah Cina pun lebih tahu bahawa haram juga mengambil harta orang lain yang bukan haknya. Mereka lebih tahu bahawa satu sen rezeki haram yang menumbuhkan daging di jasad kita, maka api neraka adalah lebih layak untuknya.

    Tabung mangsa Memali adalah pembelaan sementara untuk mangsa. Ia bukan skim insuran untuk pembelaan sepanjang hayat. Sampai ke satu peringkat di mana anak-anak yatim mangsa Memali kesemuanya sudah akil baligh dan para balu mangsa Memali pun sudah mempunyai anak-anak yang boleh berdikari, di samping ada yang mempunyai suami baru; maka Ustaz Fadzil Noor mengumumkan ketidakperluan mewujudkan tabung tersebut.

    Dakwaan berlaku penyelewengan tabung Memali pernah dibuat sewaktu Ustaz Fadzil Noor masih ada. Laporan polis dibuat. Siasatan dibuat oleh unit yang paling professional dikatakan dari Bukit Aman. Pihak yang dituduh berjaya mengemukakan catatan akaun yang sempurna tanpa sepicing pun penyelewengan. Soalan cepu emas yang mesti dijawab oleh semua; Adakah pihak polis dari kerajaan BN akan membiarkan begitu sahaja penyelewengan jika ada (terutamanya kewangan) dalam PAS tanpa diambil tindakan atau pendakwaan? Jika polis Malaysia buat begitu ia termasuk dalam lapan benda ajaib di dunia.

    Cukuplah itu sebagai jawapan kepada pihak BN yang membuat fitnah kononnya terdapat penyelewengan dalam tabung Memali. Walaupun jawapan yang terperinci ada tapi ia tidak semesti perlu didedahkan. Macam seseorang dituduh tidak bersunat. Bukti yang nyata untuk menolak fitnah itu ialah dengan menyelak kain biar semua orang tengok. Tapi orang yang cerdik tidak perlu buat sampai ke situ. – Kedah LaNie

    Akhirnya UMNO mengaku pembunuhan umat Islam di Memali adalah angkara mereka
    Di dalam pertembungan antara mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad dan Perdana Menteri, Dato Sri Abdullah Ahmad, banyak perkara-perkara yang dahulunya menjadi rahsia di dalam UMNO (Baru) kini telah pecah.

    Isu-isu seperti penjualan pasir kepada Singapura, pembahagian kontrak dan kekayaan negara kepada anak-anak dan saudara mara seperti adegan “Anak dia dapat lagi banyak dari anak saya” dan macam-macam lagi.

    Abdullah yang di lihat lemah serta mempunyai IQ yang rendah untuk menjawap soalan secara spontan, sering kali memdedahkan kelemahannya dan UMNO (Baru) khususnya secara dia sedar atau tidak sedar.

    Di dalam Forum Keamanan Dunia di Putra World Trade Center (PWTC) tidak lama dahulu. Tun Mahathir pernah menyamakan Abdullah Ahmad setaraf dengan dajal-dajal lain seperti Presiden Amerika Syarikat, George Bush dan Perdana Menteri Britain, Tony Blair.

    Lalu, melentinglah pengampu-pengampu dan penjilat-penjilat Abdullah Badawi. Di dalam laman web Kelab Penykong Maya UNMO, terkeluarlah satu artikel yang bertajuk “Sekurang-kurangnya tangan Pak Lah tidak bermandi darah orang-orang Islam”.

    Antaranya berbunyi :
    Bila diulang tayang peristiwa Mamali di Kedah pada tahun 1983, peristiwa hitam negara yang sepatutnya dapat diselesaikan tanpa perlu pertumpahan darah berlaku sewaktu Tun sebagai Perdana Menteri.

    Tun saya rasakan bijak dalam merangka tipu muslihatnya dan sikap Tun pada masa itu yang menyerahkan tugas berat tersebut kepada Musa Hitam seolah-olah ‘Membaling Batu Sorokkan Tangan’.

    Akibatnya berlaku pertumpahan darah sekumpulan umat Islam yang tidak sepatutnya.Tidak kira dari parti apa atau apa juga perjuangan mereka, masalah orang kampung ini tidak patut di tentang dengan kereta kebal mahu senjata api.

    Peristiwa ini dapat dibersihkan dengan satu penipuan yang amat ketara sehingga rakyat tidak mempertikaikan dan dengan liciknya Tun menutup cerita orang-orang Melayu yang bermandian darah ditangan …siapa????????? . Tak perlu kita cerita dengan lebih lanjut kerana ianya akan merobek dan melukakan hati kita sendiri.

    Persoalannya sekarang, siapa penipu? Sekurang-kurangnya tangan Pak Lah tidak bermandikan darah orang Islam. Sekurang-kurangnya Pak Lah tidak membunuh bangsa kita dengan senjata yang sepatutnya mempertrahankan Negara. Pak Lah tidak berlawan dengan orang yang menggunakan sabit dan parang dengan kereta-kereta kebal dan berpelatun askar dan polis hutan.

    Begitulah terdesaknya orang-orang UMNO (Baru) akhir-akhir ini. Kerana ingin menyelamatkan boss, maka, boss lama harus dikutuk walaupun sebenarnya membuka keburukan UMNO (Baru) itu sendiri.

    Jikalau UMNO (Baru) masih mengatakan Kemerdekaan Malaysia adalah hasil usaha mereka, tetapi adakah Peristiwa Memali yang membunuh ramai orang-orang Islam yang tidak bersalah adalah kerja Tun Mahathir seorang.

    Ia adalah kerja orang-orang UMNO. Suka atau tidak, itu memang kerja-kerja durjana UMNO laknatullah ini.

    Kalau UMNO (Baru) ada batu, kenapa Kes Memali ini tidak dibuka semula di mahkamah, sehinggakan terpaksa membuat fitnah tentang Tabung Memali yang diusahakan oleh PAS telah diseleweng. Jika benar ianya diseleweng, masukkan sekali kes ini ke mahkamah sekali.

    Harus sedar, bahawa setiap ahli dan pengundi UMNO dan Barisan Nasional adalah terlibat dengan kes ini secara langsung atau tidak langsung.

    Related story : Kronologi Memali
    p/s : Artikel “Sekurang-kurangnya tangan Pak Lah tidak bermandi darah orang-orang Islam” sudah dipadamkan di dalam arkib KPMU – Lord Azaab

    Tabung Memali not misappropriated: Baling MP
    Tabung Memali
    KUALA LUMPUR: Pas MP for Baling Datuk Taib Azamudden Mohd Taib has dismissed allegations that the party is misappropriating the Tabung Memali fund for its own use instead of giving it to the wives and children of Memali victims.

    Taib Azamudden, who is also former Pas Kedah deputy commissioner, told The Mole the issue about the fund, which has been questioned and highly discussed in the blogosphere, was merely a gimmick by political opponents to tarnish Pas’ reputation.

    The Kampung Memali tragedy occurred on November 18, 1985 in Baling, Kedah, when14 members of a deviant sect were killed after a struggle with police.
    “These blogs are malicious. We have been giving the fund to widows of Memali victims from time to time,” Taib said.

    “Why can’t they ask for clarification from us? People should not write anything without basis,” he added.

    Some bloggers have been posting videos on claims made by former Pas Kedah Youth Exco Zainol Ismail, better known as Cikgu Non, who has repeatedly questioned on the status of the fund.

    Cikgu Non has also accused Pas of being cruel for not giving money from the fund to those deserving, especially the orphans.

    A blog post by Unit Media Kedah in July had claimed that the Malaysian Anti-Corruption Commission would investigate the Tabung Memali issue.

    Taib however explained: “Maybe when people thought about the fund, they thought that they will receive a huge sum of money. But that is not the case, we can only give as much as we can based on (what is given to) the fund.”

    “If we can only manage to give a kain batik, then that is what we have managed to get from the fund,” he added.

    Asked about when the donation was given, or whether there was any official ceremony for it, Taib said: “We should not be boasting about our charity work.”

    “For me, although I am not directly involved with the management of the fund, our conscience and intention is clear.”

    He added: “It is up for people to believe what they want.”

    Petikan : “Alah Cikgu Zainon (Zainon Bin Ismail – yg pi report Polis) tu, dia yg dok makan duit derma Memali. Dulu tu, dia ada dok gi merata dok mintak derma untuk mangsa2 Memali (beliau ada kahwin dengan balu Memali); tapi dalam RM1000 yg dia dapat, cuma dua tiga ratus saja yg sampai kpd mangsa Memali ini, yg lain tu dia songlap kat dia sendiri”

    Lepas tu?

    “Lepas tu, bila kita tahu, pihak Tabung Memali (kelolaan PAS) stop bagi kebenaran kat dia kutip derma guna nama Memali nie. Tak moleklah dok buat lagu tu, kutip lepas tu makan sendiri. Ha, sebab tu lah yg dia dok marah sangat kat Tabung Memali PAS ini!!”

    Macam mana dengan report Polis?

    “Eh, tak dak apa aih, Polis Baling pakat gie turun Memali pa, dema siasat semua okay; ada resit bukti penerimaan dan pembayaran untuk mangsa2 Memali tu, siap dengan sign dan tanda tangan balu-balu Memali….buang kes!!”

    OHHH…..LAGU TU RUPANYA….KALU LAGU TU MEMANGLAH PATUT BENAR KALAU ORANG PANGGIL UTUSAN MALAYSIA SEBAGAI UTUSAN MELOYA PUN…..TAK HABIS-HABIS NAK BUAT FITNAH KAT ORANG. TAIK KUCING PUNYA SURAT KABAR!!

    P/S : Sepatutnya yang diwar2kan kezaliman kerajaan lawan orang kampung dengan kereta kebal …. supaya cucu cicit donia .. tau cerita yang sebenar …

    Bab mencari dan menagkap penyeleweng tersebut biar Polis lakukan jika ada laporan dibuat. Yang ini tentulah orang UMNO kena buat.

    Lepas itu apa kata UMNO Kedah pula buat Tabung Memali yang baru. Tentu boleh war-warkan dalam RTM. Saya rasa boleh dapat banyak…. hehehe…

    kalau dah jenis UMNONGOK .. bende yang sepatutnye tak pulak nak disibukan.. berjuta2 ke duit tu.. biarlah orang2 PAS je yang selesaikan .. yang kak ros berjoli katak tu taknak pulak disoal siasatkan dan di kecohkan..

    TAHANAN MEMALI (yg tidak mati) dipenjarakan dan DIDERA macam haiwan …… kanak2 dan wanita DICUCUH API ROKOK.

    LAKNAT UMNO
    sebok pasal tabung memali …. tak tau apa nak jadikan point nak attack PAS la tu …. pirah. MEMALI tu BUKTI KEZALIMAN UMNO-Yahudi. Yahudi bunuh Nabi2 . UMNO sekarang bunuh ulama’ dan pendakwah. tabung Memali tak jadi ISU. kezaliman MEMALI tetap jadi ISU sampai si penzalim mengaku salah dan minta maaf

    bodo bangang punya orang ….nak jadikan `tabung Memali’ isu …. oiiii tarak isu la oiiii

    ingat org PAS ni kaki songlap macam UMNO ke …..bu

    fitnah di kampung memali : Mali, Mukim Siong, Baling kedah itulah nama betul bagi kampung memali. perisiwa berdarah antara kerajaan umno dan assyahid ustaz ibrahim libya. tabung memali diwujud sebagai satu tabung untuk membela balu, anak anak yatim dan mangsa mangsa yang terlibat.

    tuduhan celaka nakhaie kepada pas mengenai tabung memali yang dikatakan diselewengkan telah menemui jalan noktah. tiada sesen pun wang tabung memali di selewengkan dan mana mana pengfitnah hendaklah bertaubat sebelum ajal menjemput pulang.

    kasihan kepada umno yang cuba menangguk diairkeruh bukan keli tanpa ikan piranna mengigit jari. fitnah ini dijaja balik oleh zainon untuk menarik minat pembaca membeli buku beliau dan kesan daripada fitnah ini buku tersebut mendapat pulangan yang baik dan berkesudahan dibalai polis.

    tabung memali yang dikatakan diseleweng sudah disiasat oleh polis dan polis tak menjumpai satu sen duit yang diselewengkan. kalau ada sesen yang diselewengkan bermakna sudah lama yang terlibat dengan tabung akan diseret kemuka pengadilan. mana boleh membiarkan pihak pas menelan duit tabung memali walaupun sesen pasti dikorek dan didakwa dimahkamah. oleh sebab tidak mempunyai bukti walaupun sesen di makan oleh orang pas, polis terpaksa menamatkan siasatan dan menutup kes.

    ada pihak yang cuba menimbulkan kembali kisah lama yang sudah terpendam dilubuk tanah. penulis bertindak bijak sangat dalam hal ini. demi melariskan buku tulisannya dia telah meletakkan penyelewengan dalam tulisannya itu menyebabkan penulis berkata dia diserang oleh jawatankuasa keselamatan pas kedah. kasihan umno cuba mencari satu bukti bahkan memalukan diri sendiri sahaja. bangang rupanya penulis buku ini. akhirnya beliau terperangkap dengan tulisan beliau sendiri dan terpaksa mencari kambing kelabu asap untuk disembelih. – Sumber

    Peristiwa Hitam Di Memali
    Di tengah-tengah isu kenaikan harga barang dalam negara dan kebangkitan rakyat Arab di luar negara tiba-tiba muncul isu Tabung Memali yang kononnya diselewengkan. Ia semacam anti klimaks, membangkitkan isu lapuk yang telah selesai dan berkubur lebih 10 tahun lalu.

    Tetapi biasalah BN, Utusan Malaysia dan RTM di saat ketandusan isu, mereka jadi lalat dan langau akan menyelongkar setiap tong sampah dan jamban untuk mencari bahan busuk yang boleh dijadikan isu bagi memperbodohkan kalangan rakyat yang kurang cerdik agar mempercayai propaganda mereka. Maka terus kekallah sokongan terhadap BN bermodalkan bara fitnah yang dinyalakan saban waktu.

    Halal atau haram membuat fitnah bukan persoalan mereka kerana tiada perhitungan kematian, alam barzakh, akhirat, syurga atau neraka. Yang penting bagi mereka ialah berusaha mengekalkan kuasa BN melalui apa cara sekalipun kira-kira sampai turunnya Dajal.

    Media-media talibarut BN ghairah membangkitkan isu tabung Memali kerana sedar bahawa ramai pemimpin PAS yang terlibat dalam kepimpinan PAS Kedah sewaktu peristiwa berdarah Memali dan sejurus selepasnya telah pergi untuk selamanya. Mereka tidak mungkin bangun membela diri untuk menceritakan apa yang sebenarnya berlaku.

    Antaranya Ustaz Fadzil Noor, Ustaz Azahari Razak, Ustaz Abd Wahab Sulaiman, Cikgu Mustafa Long, Tuan Guru Haji Yahya Junid, Ustaz Suhaimi Ahmad dan ramai lagi. Fitnah oleh media talibarut BN ini dipanjangkan ke medan maya.

    Puteri Umno yang sebahagian besar ahlinya belum melihat dunia sewaktu berlakunya peristiwa Memali turut memanjang fitnah isu tabung Memali dalam platform maya mereka. Mereka sama sekali tidak tahu bahawa peristiwa Memali adalah simbol kezaliman BN, menjadi ‘pembela’ kepada balu-balu dan anak mangsa Memali. Begitu jugalah umumnya generasi muda hari ini, tidak begitu memahami akan peristiwa Memali.

    Maka ada baiknya kalau sebelum penjelasan mengenai tabung Memali dibuat, elok gambaran sebenar mengenai peristiwa Memali itu diperjelaskan terlebih dahulu kepada generasi terbaharu hari ini.

    Peristiwa Berdarah Memali berlaku pada 19 November 1985 di sebuah perkampungan bernama Mali, Mukim Siong, Baling. Pertukaran nama Mali ke Memali dibuat oleh Menteri Dalam Negeri ketika itu, Datuk Musa Hitam dan nama it uterus popular hingga ke hari ini.

    Peristiwa itu berlaku bermula dari tindakan nekad pihak polis dan Kementeria Dalam Negeri untuk menangkap Ustaz Ibrahim Libya mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana ceramah-ceramahnya yang dianggap menggugat keselamatan (menggugat ‘keselamatan’ politik BN?). Ustaz Ibrahim enggan menyerah diri dan bertegas jika pihak polis mahu mengambilnya maka ambillah mayatnya sahaja.

    Musa Hitam telah menghantar satu ketumbukan polis yang luar biasa kekuatan dan jumlahnya untuk menangkap Ustaz Ibrahim. Berlakulah apa yang disifatkan oleh sesetengah pihak sebagai “massacre” atau pembunuhan beramai-ramai terhadap Ustaz Ibrahim dan pengikutnya di Memali. 14 orang kampung mati diserang, manakala empat anggota polis terbunuh.

    Musa Hitam adalah Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno, manakala Ustaz Ibrahim adalah seorang aktivis PAS maka apa yang dilakukan oleh Musa Hitam itu adalah tindakan politik untuk menyekat kemaraan politik PAS. Kerajaan mempunyai 1001 langkah untuk menangkap Ustaz Ibrahim tanpa melalui pertumpahan darah tetapi mereka sengaja memilih tindakan yang ganas dan rakus terhadap orang kampung yang lemah.

    Tindakan yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia itu lebih zalim dari isu kematian Teoh Beng Hock, tetapi oleh kerana pada itu pembangkang tidak mempunyai kekuatan maka mangsa kezaliman Memali dan PAS dibuli semahu-mahunya oleh kerajaan Malaysia dan jentera propaganda mereka. Pihak yang terbabit dicop sebagai penjenayah, Ustaz Ibrahim dan rakan-rakan dituduh sebagai pengamal ajaran sesat, ilmu kebal dan sebagainya. Ekoran serangan berterusan oleh jentera propaganda BN dan saluran media kedua belum wujud di Malaysia, maka imej PAS menjadi buruk. Akibatnya pada pilihanraya umum 1986, PAS hanya menang satu kerusi di Parlimen Pengkalan Chepa.

    PDRM sahkan tiada penyelewengan Tabung Memali
    Ekoran peristiwa itulah Tabung Mangsa Memali ditubuhkan untuk membela balu-balu mangsa yang terbunuh, anak-anak yatim dan juga mangsa peristiwa Memali yang masih hidup, ditahan ISA, sakit, terlantar dan sebagainya. Ia dikendalikan oleh Badan Perhubungan PAS Kedah. Setiap sen wang derma disalurkan kepada yang layak dan berhak menerima.

    Jika hari ini ada pihak memberitahu bahawa haram hukumnya memakan wang anak yatim, maka ketahuilah bahawa para pemimpin PAS Kedah pada masa itu; bermula dari Ustaz Fadzil Noor yang mengaji di Universiti Al-Azhar hinggalah kepada Aris Awang yang belajar di sekolah Cina pun lebih tahu bahawa haram juga mengambil harta orang lain yang bukan haknya. Mereka lebih tahu bahawa satu sen rezeki haram yang menumbuhkan daging di jasad kita, maka api neraka adalah lebih layak untuknya.

    Tabung mangsa Memali adalah pembelaan sementara untuk mangsa. Ia bukan skim insuran untuk pembelaan sepanjang hayat. Sampai ke satu peringkat di mana anak-anak yatim mangsa Memali kesemuanya sudah akil baligh dan para balu mangsa Memali pun sudah mempunyai anak-anak yang boleh berdikari, di samping ada yang mempunyai suami baru; maka Ustaz Fadzil Noor mengumumkan ketidakperluan mewujudkan tabung tersebut.

    Dakwaan berlaku penyelewengan tabung Memali pernah dibuat sewaktu Ustaz Fadzil Noor masih ada. Laporan polis dibuat. Siasatan dibuat oleh unit yang paling professional dikatakan dari Bukit Aman. Pihak yang dituduh berjaya mengemukakan catatan akaun yang sempurna tanpa sepicing pun penyelewengan. Soalan cepu emas yang mesti dijawab oleh semua; Adakah pihak polis dari kerajaan BN akan membiarkan begitu sahaja penyelewengan jika ada (terutamanya kewangan) dalam PAS tanpa diambil tindakan atau pendakwaan? Jika polis Malaysia buat begitu ia termasuk dalam lapan benda ajaib di dunia.

    Cukuplah itu sebagai jawapan kepada pihak BN yang membuat fitnah kononnya terdapat penyelewengan dalam tabung Memali. Walaupun jawapan yang terperinci ada tapi ia tidak semesti perlu didedahkan. Macam seseorang dituduh tidak bersunat. Bukti yang nyata untuk menolak fitnah itu ialah dengan menyelak kain biar semua orang tengok. Tapi orang yang cerdik tidak perlu buat sampai ke situ. – Kedah LaNie

    Akhirnya UMNO mengaku pembunuhan umat Islam di Memali adalah angkara mereka
    Di dalam pertembungan antara mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad dan Perdana Menteri, Dato Sri Abdullah Ahmad, banyak perkara-perkara yang dahulunya menjadi rahsia di dalam UMNO (Baru) kini telah pecah.

    Isu-isu seperti penjualan pasir kepada Singapura, pembahagian kontrak dan kekayaan negara kepada anak-anak dan saudara mara seperti adegan “Anak dia dapat lagi banyak dari anak saya” dan macam-macam lagi.

    Abdullah yang di lihat lemah serta mempunyai IQ yang rendah untuk menjawap soalan secara spontan, sering kali memdedahkan kelemahannya dan UMNO (Baru) khususnya secara dia sedar atau tidak sedar.

    Di dalam Forum Keamanan Dunia di Putra World Trade Center (PWTC) tidak lama dahulu. Tun Mahathir pernah menyamakan Abdullah Ahmad setaraf dengan dajal-dajal lain seperti Presiden Amerika Syarikat, George Bush dan Perdana Menteri Britain, Tony Blair.

    Lalu, melentinglah pengampu-pengampu dan penjilat-penjilat Abdullah Badawi. Di dalam laman web Kelab Penykong Maya UNMO, terkeluarlah satu artikel yang bertajuk “Sekurang-kurangnya tangan Pak Lah tidak bermandi darah orang-orang Islam”.

    Antaranya berbunyi :
    Bila diulang tayang peristiwa Mamali di Kedah pada tahun 1983, peristiwa hitam negara yang sepatutnya dapat diselesaikan tanpa perlu pertumpahan darah berlaku sewaktu Tun sebagai Perdana Menteri.

    Tun saya rasakan bijak dalam merangka tipu muslihatnya dan sikap Tun pada masa itu yang menyerahkan tugas berat tersebut kepada Musa Hitam seolah-olah ‘Membaling Batu Sorokkan Tangan’.

    Akibatnya berlaku pertumpahan darah sekumpulan umat Islam yang tidak sepatutnya.Tidak kira dari parti apa atau apa juga perjuangan mereka, masalah orang kampung ini tidak patut di tentang dengan kereta kebal mahu senjata api.

    Peristiwa ini dapat dibersihkan dengan satu penipuan yang amat ketara sehingga rakyat tidak mempertikaikan dan dengan liciknya Tun menutup cerita orang-orang Melayu yang bermandian darah ditangan …siapa????????? . Tak perlu kita cerita dengan lebih lanjut kerana ianya akan merobek dan melukakan hati kita sendiri.

    Persoalannya sekarang, siapa penipu? Sekurang-kurangnya tangan Pak Lah tidak bermandikan darah orang Islam. Sekurang-kurangnya Pak Lah tidak membunuh bangsa kita dengan senjata yang sepatutnya mempertrahankan Negara. Pak Lah tidak berlawan dengan orang yang menggunakan sabit dan parang dengan kereta-kereta kebal dan berpelatun askar dan polis hutan.

    Begitulah terdesaknya orang-orang UMNO (Baru) akhir-akhir ini. Kerana ingin menyelamatkan boss, maka, boss lama harus dikutuk walaupun sebenarnya membuka keburukan UMNO (Baru) itu sendiri.

    Jikalau UMNO (Baru) masih mengatakan Kemerdekaan Malaysia adalah hasil usaha mereka, tetapi adakah Peristiwa Memali yang membunuh ramai orang-orang Islam yang tidak bersalah adalah kerja Tun Mahathir seorang.

    Ia adalah kerja orang-orang UMNO. Suka atau tidak, itu memang kerja-kerja durjana UMNO laknatullah ini.

    Kalau UMNO (Baru) ada batu, kenapa Kes Memali ini tidak dibuka semula di mahkamah, sehinggakan terpaksa membuat fitnah tentang Tabung Memali yang diusahakan oleh PAS telah diseleweng. Jika benar ianya diseleweng, masukkan sekali kes ini ke mahkamah sekali.

    Harus sedar, bahawa setiap ahli dan pengundi UMNO dan Barisan Nasional adalah terlibat dengan kes ini secara langsung atau tidak langsung.

    Related story : Kronologi Memali
    p/s : Artikel “Sekurang-kurangnya tangan Pak Lah tidak bermandi darah orang-orang Islam” sudah dipadamkan di dalam arkib KPMU – Lord Azaab

    Tabung Memali not misappropriated: Baling MP
    Tabung Memali
    KUALA LUMPUR: Pas MP for Baling Datuk Taib Azamudden Mohd Taib has dismissed allegations that the party is misappropriating the Tabung Memali fund for its own use instead of giving it to the wives and children of Memali victims.

    Taib Azamudden, who is also former Pas Kedah deputy commissioner, told The Mole the issue about the fund, which has been questioned and highly discussed in the blogosphere, was merely a gimmick by political opponents to tarnish Pas’ reputation.

    The Kampung Memali tragedy occurred on November 18, 1985 in Baling, Kedah, when14 members of a deviant sect were killed after a struggle with police.
    “These blogs are malicious. We have been giving the fund to widows of Memali victims from time to time,” Taib said.

    “Why can’t they ask for clarification from us? People should not write anything without basis,” he added.

    Some bloggers have been posting videos on claims made by former Pas Kedah Youth Exco Zainol Ismail, better known as Cikgu Non, who has repeatedly questioned on the status of the fund.

    Cikgu Non has also accused Pas of being cruel for not giving money from the fund to those deserving, especially the orphans.

    A blog post by Unit Media Kedah in July had claimed that the Malaysian Anti-Corruption Commission would investigate the Tabung Memali issue.

    Taib however explained: “Maybe when people thought about the fund, they thought that they will receive a huge sum of money. But that is not the case, we can only give as much as we can based on (what is given to) the fund.”

    “If we can only manage to give a kain batik, then that is what we have managed to get from the fund,” he added.

    Asked about when the donation was given, or whether there was any official ceremony for it, Taib said: “We should not be boasting about our charity work.”

    “For me, although I am not directly involved with the management of the fund, our conscience and intention is clear.”

    He added: “It is up for people to believe what they want.”

    Petikan : “Alah Cikgu Zainon (Zainon Bin Ismail – yg pi report Polis) tu, dia yg dok makan duit derma Memali. Dulu tu, dia ada dok gi merata dok mintak derma untuk mangsa2 Memali (beliau ada kahwin dengan balu Memali); tapi dalam RM1000 yg dia dapat, cuma dua tiga ratus saja yg sampai kpd mangsa Memali ini, yg lain tu dia songlap kat dia sendiri”

    Lepas tu?

    “Lepas tu, bila kita tahu, pihak Tabung Memali (kelolaan PAS) stop bagi kebenaran kat dia kutip derma guna nama Memali nie. Tak moleklah dok buat lagu tu, kutip lepas tu makan sendiri. Ha, sebab tu lah yg dia dok marah sangat kat Tabung Memali PAS ini!!”

    Macam mana dengan report Polis?

    “Eh, tak dak apa aih, Polis Baling pakat gie turun Memali pa, dema siasat semua okay; ada resit bukti penerimaan dan pembayaran untuk mangsa2 Memali tu, siap dengan sign dan tanda tangan balu-balu Memali….buang kes!!”

    OHHH…..LAGU TU RUPANYA….KALU LAGU TU MEMANGLAH PATUT BENAR KALAU ORANG PANGGIL UTUSAN MALAYSIA SEBAGAI UTUSAN MELOYA PUN…..TAK HABIS-HABIS NAK BUAT FITNAH KAT ORANG. TAIK KUCING PUNYA SURAT KABAR!!

    P/S : Sepatutnya yang diwar2kan kezaliman kerajaan lawan orang kampung dengan kereta kebal …. supaya cucu cicit donia .. tau cerita yang sebenar …

    Bab mencari dan menagkap penyeleweng tersebut biar Polis lakukan jika ada laporan dibuat. Yang ini tentulah orang UMNO kena buat.

    Lepas itu apa kata UMNO Kedah pula buat Tabung Memali yang baru. Tentu boleh war-warkan dalam RTM. Saya rasa boleh dapat banyak…. hehehe…

    kalau dah jenis UMNONGOK .. bende yang sepatutnye tak pulak nak disibukan.. berjuta2 ke duit tu.. biarlah orang2 PAS je yang selesaikan .. yang kak ros berjoli katak tu taknak pulak disoal siasatkan dan di kecohkan..

    TAHANAN MEMALI (yg tidak mati) dipenjarakan dan DIDERA macam haiwan …… kanak2 dan wanita DICUCUH API ROKOK.

    LAKNAT UMNO
    sebok pasal tabung memali …. tak tau apa nak jadikan point nak attack PAS la tu …. pirah. MEMALI tu BUKTI KEZALIMAN UMNO-Yahudi. Yahudi bunuh Nabi2 . UMNO sekarang bunuh ulama’ dan pendakwah. tabung Memali tak jadi ISU. kezaliman MEMALI tetap jadi ISU sampai si penzalim mengaku salah dan minta maaf

    bodo bangang punya orang ….nak jadikan `tabung Memali’ isu …. oiiii tarak isu la oiiii

    ingat org PAS ni kaki songlap macam UMNO ke …..bu

    • Moohyideeeeen says:

      http://www.mykmu.net/?p=35680#comment-192333

    • Kayu says:

      Malaysiakini.
      EKSKLUSIF, Kumpulan pemimpin kongsi gelap yang menjadi wakil rakyat dalam pakatan haramjadah sering mendakwa polis menjalankan dasar tembak mati ke atas suspek penjenayah.
      Dakwaan itu nampaknya tidak pernah terbukti ,apabila Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam satu ucapannya memberi gambaran bahawa lebih baik jika suspek tersebut ditembak kerana mereka sangat merbahaya dan ganas serta tidak pernah memberi kerjasama apabila diminta menyerah diri,mereka juga dilindungi oleh wakil rakyat yang berlagak macam baik.
      Ahmad Zahid berucap dalam satu ‘Majlis taklimat keselamatan bersama pemimpin masyarakat’ pada hari Sabtu lalu.
      Ahmad Zahid berkata kira-kira 28,000 dari 40,000 anggota gengster terdiri dari masyarakat India dan tiada salahnya untuk menahan golongan itu kerana mereka memang pengganas.
      Bagaimana keadaan mangsa-mangsa rompakan, mangsa-mangsa bunuh masa tembakan ini, kebanyakannya adalah orang Melayu kita, bangsa lain tak pernah peduli berapa banyak Melayu mati ditembak oleh samseng paria dan ah-long Cina ,bila bangsa mereka mampus mereka jadi macam orang gila. Kebanyakannya ialah bangsa kita yang menjadi mangsa, dimana ahli politik melayu dalam pakatan haramjadah yang sering menjuarai cina mampus seperti Chin peng dan Teh beng hock.
      “Saya pikir, cara paling baik jangan ada kompromi dengan mereka. Jangan ada lagi amaran kepada mereka, kita dapat bukti kita tembak sajalah, kerana mereka juga menembak dan membunuh orang sesuka hati mereka.
      Ahmad Zahid seterusnya membangkitkan mengenai kes tembakan maut ke atas lima orang suspek anggota kongsi gelap di Pulau Pinang pada Ogos lalu.Mereka memang patut mampus pun.
      Beliau turut menegur Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri P Waythamoorty yang lebih suka tengok Melayu mati ditembak oleh samseng paria – tanpa menyebut namanya – kerana mempersoalkan kejadian tersebut.
      “Ada timbalan menteri cengkadak , dia pertikaikan saya dan polis, kenapa tak beri tembakan amaran dulu. barulah tembak. Saya kata kalau kamu nak jadi NGO, letaklah jawatan timbalan menteri. Tak layak jadi timbalan menteri,” katanya yang disambut sorakan dari hadirin.

      • Hamba Ar Rahman says:

        Moo…pekata hang copy paste satu buku masuk sini…senang sikit aku scroll 3 hari 3 malam tak sampai2 gak kat hujung…yang kau copypaste ni pendek sangat…

      • Hamba Ar Rahman says:

        terlampau pendek copypaste Moo…sampai aku pun termasuk reply entry kat ‘kayu’…hehehe

    • WTF says:

      Hang ambik dari mana ni???

      Kedah La nie ka???

      Baca dari blog rupanya…

    • reds says:

      citer sampah lagik…pas tetap bukan pejuang agama ngan bangsa…dulu punya pas x sama ngan pas sekarang….pas sekarang kaldai dap ngan penggadai agama….nak citer bagus tapi perangai cam haram jadah…

  14. Moohyideeeeen says:

    Mana MACC ni??:
    :

    .
    .
    ‘RM7mil bungalow bought for Nedim’s mum’
    3:42PM Oct 7, 2013
    The RM7.2 million house allegedly purchased by Culture and Tourism Minister Nazri Abdul Aziz’s son Nedim is actually a joint purchase for Nedim’s mother, Nedim’s girlfriend Nora Danish has said.

  15. Moohyideeeeen says:

    Oct 7 – Institut Rakyat views with great concern various insider reports suggesting the virtual absence of foreign investors in Malaysia’s inaugural issuance of 30-year sovereign bonds on Friday, 27 September 2013.

    This could set off alarm bells due to worries within the investment community over the health of Malaysia’s public finances and further deterioration of Malaysia’s current account balance, raising the spectre of twin deficits.

    “Historically, Malaysia’s sovereign debt issues, which are in the investment grade league of A- or A3 have never failed to draw significantly high levels of foreign interest,” said Institut Rakyat’s executive director, Azrul Azwar.

    “Indeed, the recently tabled 1st Supplementary Bill 2013 for operating expenditure worth RM15 billion could push this year’s budget deficit-to-GDP ratio to 5.5%, way above the initial 4% target set in Budget 2013 assuming no change to forecasts for revenue, development expenditure, loan recovery and GDP, while Malaysia’s current account surplus narrowed dangerously to RM2.55 billion in the 2Q2013, compared to the quarterly average of RM23.93 billion between 2005 and 2012,” he said in a statement Oct 7.

    Institut Rakyat also estimates that the public debt-to-GDP ratio may breach the self-imposed ceiling of 55% by year-end from 53.5% as at end-2012, leaving it among the highest in South East Asia (versus 51.5% in the Philippines, 44.5% in Thailand and 23% in Indonesia) due to the additional expenditure for 2013.

    Little wonder that Malaysia’s public debt burden is among the highest in the region – its local currency denominated government debt outstanding stood at US$145 billion versus Thailand’s US$104 billion, Indonesia’s US$89 billion and Vietnam’s US$26 billion as at end-June 2013, according to the Asian Development Bank (ADB), he continued.

    • Kayu says:

      DAP dengan kaldai PAS Pulau Pinang melelong tapak masjid.

      Sudah diperlihatkan dengan jelas di hadapan mata, bagaimana rasis dan chauvinisnya DAP, khasnya Lim Guan Eng dalam memerintah Pulau Pinang. Begitu juga dengan sifat kuku-besi dan tidak telusnya sehingga suatu ketika dahulu membawa kepada perletakan jawatan Tan Boo Chang, kounselor MPPP yang mewakili PKR, akibat tidak puas hati dengan isu sPICE.

      Kini, satu lagi bukti ketidaktelusan dan sifat kuku-besi Guan Eng terserlah apabila beliau bertindak menjual projek pembangunan Bayan Mutiara kepada pemaju swasta. Pelan pembangunan asal Bayan Mutiara mengandungi 5 blok kondominium, kawasan komersial, tapak sekolah dan tapak masjid. Pembangunan Bayan Mutiara seluas 103 ekar direkabentuk oleh PDC dan perancangannya telah diluluskan pada 2008/2009 dengan menggunakan pakar perunding PDC Properties dan PDC Consultancy. PDC juga mempunyai anak syarikat pembinaan iaitu PDC Nusabina yang mampu melaksanakan pembangunan ini.

      Namun, entah atas alasan apa dan sebab apa, kesemua perancangan yang bakal memberi manfaat dan keuntungan lumayan kepada PDC dan rakyat ini tiba-tiba dibantutkan oleh Guan Eng apabila beliau menjual projek pembangunan ini kepada Tropicana Ivory Sdn Bhd iaitu syarikat usahasama pemaju Ivory Properties Group Berhad dan Dijaya Corp. Bhd. dengan harga RM1.1billion. Untuk makluman, Nilai Pembangunan Kasar projek ini ialah RM10 billion. Selain itu, perjanjian pembelian ini juga menimbulkan persoalan konflik kepentingan kerana kedua-dua pihak yang terlibat dalam membuat keputusan iaitu Ketua Menteri Inc. (CMI) dan PDC, diketuai oleh Guan Eng sendiri.

      Jika Guan Eng ikhlas ingin membantu rakyat dan menjana pendapatan negeri, tentu beliau tidak akan membuat keputusan sebegini. Jelas, ada sesuatu yang tidak kena dalam pentadbiran Guan Eng dan DAP di Pulau Pinang. Sekali gus, slogan CAT atau (Cekap, Amanah dan Telus) langsung tidak memberi erti. Lebih menyedihkan ialah kelulusan asal projek ini adalah termasuk dengan pembinaan masjid. Dengan penjualannya, maka tapak masjid tersebut juga dijual bersama. Lanjutan dari itu, beberapa pemimpin UMNO telah tampil untuk mendesak Lim Guan Eng supaya menjelaskan hal yang sebenar dan mengembalikan tapak masjid berkenaan kepada Majlis Agama Islam negeri.

      Sekretariat Selamatkan Tapak Masjid di Bayan Mutiara akan ditubuhkan jika terbukti Kerajaan DAP Pulau Pinang menjual tapak masjid seperti yang terdapat dalam pelan pembangunan asal kepada syarikat pemaju swasta. Maka satu lagi persoalan timbul, iaitu di manakah pemimpin-pemimpin PAS dalam isu ini? Tidakkah mereka juga sensitif mengenai penjualan tapak masjid Bayan Mutiara ini? Tidakkah mereka ingin memperjuangkan Islam sebagaimana yang dilaung-laungkan selama ini? Yang pastinya, skandal Bayan Mutiara ini bukan sahaja membuktikan ketidaktelusan DAP, tetapi juga membuktikan sifat hipokrasi PAS dalam mempertahankan kedaulatan Islam.

      Selama ini juga PAS tidak pernah mengambil pusing soal pembinaan masjid atau platform dakwah yang kukuh untuk menyebar dan mendaulatkan Islam sama ada dari segi tarikat mahupun syariat. Buktinya, selama 22 tahun memerimtah Kelantan, hanya satu masjid yang dibina oleh PAS dan selebihnya adalah dibina atas usaha UMNO. Islam yang diperjuangkan oleh PAS hanyalah dari segi slogan dan pakaian semata-mata. Oleh itu, apalah erti tapak masjid Bayan Mutiara ini bagi PAS. Dengan sikap DAP yang rasis, tidak telus dan kuku-besi, serta sikap PAS yang tidak mengambil pusing nasib orang Melayu dan kedudukan agama Islam, kita menjangkakan yang kaum Melayu Pulau Pinang akan terus tertindas di bawah pemerintahan Pakatan Haram.

    • WTF says:

      Dah Fuckutan pegang Selangor dan Penang, investor tak mau datang la…

      Nak2 pulak, ada puaka nama Gone End dok buruk2kan Malaysia kat luar negeri…

      http://www.mykmu.net/?p=34718

      What do you expect??? MIRACLE???

    • anakbochek says:

      Institut Rakyat? Mana punya kolej ni? Ada akreditaasi ka? Kilang buat andaian, fitnah dan analisa tanpa fakta?

  16. Moohyideeeeen says:

    PADA 30 September 2013, saya menulis tentang perbezaan antara politik wang dan wang politik. Tujuan saya adalah untuk menunjukkan bagaimana istilah politik wang ditafsirkan secara ‘salah’ sehingga menyekat calon yang bertanding dalam pemilihan Umno untuk berkempen dengan bebas kerana bimbang terpalit dengan ‘politik wang.’

    Kelmarin, MB Negeri Sembilan DS Mohamad Hasan juga meluahkan kerisauan yang sama. Katanya, “sebahagian peraturan dalam pemilihan Umno kali ini kurang bijak dan boleh membantutkan proses pemilihan.”

    Ini kerana calon tidak boleh berkempen secara bersendirian bagi bertemu dengan ahli Umno dan memperkenalkan diri. Katanya lagi: “Kalau jadi calon tapi tidak pergi berkempen, bagaimana mahu menang? Kalau bertanding jawatan ketua kelas pun kena kempen inikan pula mahu jadi anggota [MT].” Begitulah demokrasi dalam Umno.

    Kisah di atas adalah cerita tentang kempen dan politik wang dalam Umno. Cerita di bawah ini pula adalah tentang sekatan yang dikenakan ke atas ahli yang ingin bertanding. Contohnya, dua minggu lepas saya ke Labuan.

    Permohonan seorang anak muda, pemilik syarikat feri dan hotel yang hendak memindahkan keahliannya dari Seputeh ke Labuan tidak diluluskan. Sebabnya sederhana: Pimpinan bahagian bimbang kehadirannya boleh menggugat status quo yang ada. Aduhai.

    Semalam pula seorang anak muda bercerita panjang kepada saya tentang hasratnya untuk bertanding sebagai Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kuala Terengganu disekat.

    Anak muda tersebut ialah Dr Najmil Faiz Mohamed Aris, seorang yang telah membuatkan negara kita bangga apabila beliau menjadi anak Malaysia pertama diberikan penghormatan untuk membentangkan tesis PhDnya di Parlimen Britain pada tahun 2005.

    Pembentangan beliau mengenai teknologi nano yang relatif masih baru pada ketika itu membuatkan para tetamu terhormat dan saintis yang hadir di House of Common terpegun. Kajian beliau kemudiannya dinobatkan sebagai Prospek Terbaik untuk industri pembuatan.

    Biarpun selepas itu ditawarkan untuk bekerja dengan syarikat multinasional di luar negara, anak muda ini memilih untuk pulang berkhidmat di tanah air.

    Aktif dalam Umno dan kini merupakan setiausaha sulit seorang menteri yang juga Naib Kid President Bill Clinton Umno, beliau ingin menabur jasa lebih jauh lagi dalam Umno, tetapi hasratnya disekat atas alasan pencalonan beliau tidak layak kerana bertentangan dengan Fasal 15.5 Perlembagaan Umno.

    Fasal 15.5 Perlembagaan Umno menyatakan: “Calon-calon yang ingin bertanding untuk mana-mana jawatan Ahli Jawatankuasa Bahagian hendaklah mendaftarkan dirinya dan telah menjadi ahli sekurang-kurangnyua tiga (3) tahun.”

    Anehnya Dr Najmil adalah ahli Umno semenjak tahun 2009 lagi dan adalah Ketua Pergerakan Pemuda Umno Cawangan Taman Setia Burung Kuala Trengganu yang dipilih pada 22 Jun 2010 dan dipilih semula sebagai Ketua Pemuda Cawangan yang sama pada 23 Ogos 2013. Rekod keahliannya menunjukkan beliau telah menjadi ahli Umno melebihi dari tiga tahun.

    Tetapi kerana persaingan dalam politik Bahagian dan Negeri, pencalonannya ditolak atas alasan tidak mematuhi Fasal 15.5. Penolakan terakhir adalah surat yang diterimanya dari Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu bertarikh 1 Oktober.

    Melihat kepada kes Dr Najmil ini, saya tertanya: Mengapa begitu sukar untuk Umno memberi laluan kepada anak muda yang dinamik, bertenaga, berilmu dan berwawasan ini? Jika begitulah sikap pemimpin Umno yang kerjanya mencantas orang baru untuk muncul dalam politik, saya tidak tahu bila Umno akan berubah.

    Pemimpin Umno perlu berani bersaing. Jika kempen pemilihan pun calon disekat dengan pelbagai peraturan dan pantang larang, bilakah Umno akan terbuka untuk menerima perubahan ke arah yang lebih demokratik?

    Pada pemimpin Umno, pesan saya cuma satu: Jangan kuburkan bakat anak muda yang ingin berkhidmat kepada parti dan negara. Beri peluang kepada mereka yang ingin bertanding dan jangan sekatkan mereka dengan syarat dan peraturan yang tidak berkaitan. Kes saudara Shamdul dan Dr Najmil adalah kes yang memerlukan tindakan segera pemimpin tertinggi Umno.

    Merenung ke depan, saya terfikir, alangkah bagusnya negara ini jika anak muda Melayu yang hebat seperti YB Khairy Jamaluddin, YB Nurul Izzah dan Dr Najmil dapat didokong untuk berdiri bersama di atas pentas yang sama bagi menerajui negara ini.

    Semoga impian saya hari ini menjadi realiti pada hari esok. Amin.

    Profesor Mohammad Agus Yusoff

    • Kayu says:

      Kor Ming Berang Skandal Pemilikan Tanah Di Kelantan Terbongkar

      Sesi perbahasan Bajet 2013 di Persidangan Dewan Negeri Perak bertukar kecoh selepas Adun Pengkalan Baharu, Datuk Hamdi Abu Bakar membangkitkan skandal pemilikan tanah seluas 4,210.4 hektar yang dianugerahkan kerajaan Kelantan kepada Upayapadu Plantation Sdn Bhd yang mana dua pemimpin kanan DAP Perak merupakan pengarah syarikat berkenaan.

      Beliau memberitahu, pendedahan itu dibuat kerana kedua-dua nama pemimpin DAP, iaitu Adun Sitiawan, Datuk Ngeh Koo Ham dan Adun Pantai Remis, Nga Kor Ming tercatat dalam pendaftaran syarikat sebagai antara pengarah syarikat terbabit.

      “Ini membuktikan Kor Ming ini mengata orang paku serpih, mengata orang dia yang lebih,” katanya mengenai sikap wakil rakyat DAP itu yang menafikan sekeras-kerasnya beliau pernah menerima tanah walaupun seinci daripada kerajaan PAS Kelantan.

      Sebelum itu, Kor Ming yang juga Ahli Parlimen Taiping menuduh kerajaan Barisan Nasional (BN) mengutamakan kroni mereka dalam pemberian tanah tanpa melakukan tender secara terbuka.

      Menurut Hamdi lagi, penganugerahan tanah daripada kerajaan Kelantan itu berkemungkinan sebagai habuan daripada PAS Kelantan kepada DAP Perak kerana bersetuju menerima dan melantik Adun Pasir Panjang, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin menjadi Menteri Besar Perak ketika itu.

      “Kita dedahkan ini kerana mereka sering menuduh BN kerajaan tidak baik dan suka beri projek pada kroni manakala parti mereka baik, bersih dan tidak ada cacat cela.

      “Dengan bukti-bukti ini, adakah pakatan ini sebenarnya bersih seperti mana yang mereka dakwa,” katanya.

      Sementara itu, Kor Ming pada sidang medianya selepas itu, menafikan dakwaan beliau dan Koo Ham telah menerima habuan tanah daripada kerajaan Kelantan.

      Menurutnya, sebuah laporan polis akan dibuat terhadap blog Pisau.Net kerana menyebarkan artikel palsu di samping melakukan jenayah berbentuk fitnah.

      Dalam blog tersebut, syarikat berkenaan didakwa menerima ganjaran tanah seluas 4,210 hektar dengan nilai pasaran bernilai hampir RM30 juta di lokasi seperti Relai, Daerah Chiku dekat Gua Musang daripada kerajaan Kelantan.

      Adun Sungai Rapat, Datuk Hamidah Osman pada sidang medianya, berkata jika benar dua pemimpin itu tidak mendapat walau seinci tanah daripada kerajaan Kelantan, Koo Ham dan Kor Ming sepatutnya berani tampil menafikan mereka bukan pengarah syarikat Upayapadu Plantation Sdn Bhd.

      “Difahamkan, tanah itu dianugerahkan kepada syarikat berkenaan di mana mereka berdua adalah antara pengarah syarikat.

      “Berdasarkan kenyataan sebelum ini, mereka mendakwa telah membeli 100 peratus saham syarikat itu dan berdasarkan perkara itu, kita mahu mereka umum dan dedahkan berapakah nilai wang yang telah dibayar untuk tujuan berkenaan,” katanya.

      Dalam laporan polis terhadap blog Pisau.net, Koo Ham dan Kor Ming tegas Hamidah tidak menafikan pembabitan mereka sebagai pengarah syarikat terbabit.

      “Mereka Cuba menyembunyikan sesuatu..,” katanya.

    • WTF says:

      Kan ker senang hang link jer berita dari Sinar Harin ni…

      http://www.sinarharian.com.my/karya/pendapat/mengapa-umno-sukar-beri-anak-muda-laluan-1.208994

      Hang kena ingat Mooh, article ni bukan luahan Dr Najmil Faiz Mohamed Aris, tapi luahan Profesor Mohammad Agus Yusoff

      Malah ada disclaimer – “Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan Sinar Harian Online.”

      Apa maksudnya Mooh…cuba cerita sikit…

      HEHEHEHE

  17. Kayu says:

    http://3.bp.blogspot.com/-el60KThnZAQ/UDvaA9rOwtI/AAAAAAAAEd8/30hZnJUjzKA/s400/rumah%2Bguan%2Beng

    Dokumen Skandal Guan Eng Raih Untung Jual Tanah Taman Manggis.
    Hot! Lagi Dokumen Skandal Guan Eng Raih Untung Jual Tanah Taman Manggis.
    Posted by: pisau in DAP, Pakatan Rakyat October 2, 2012 0 141 Views

    Skandal membabitkan penjualan tanah Taman Manggis semakin panas,Lim Guan Eng dikatakan telah mendapat hasil daripada penjualan sebidang tanah ini apabila menjualnya dibawah harga pasaran.
    Sebelum ini Pisau dedahkan dokumen banglo yang disewa oleh Lim Guan Eng ,paling menghairankan kenapa pemilik rumah tersebut sanggup mengubah suai rumah hingga mencecah 3.7 juta semata mata untuk mendapatkan sewa sebulan RM5ribu?:klik sini

    EXTENSIVE RENOVATION. Lim Guan Eng said he was forced by termites & ants to move in June 2009 and so rented that bungalow for a few thousand ringgit!! Wakaka. Bungalow worth RM3.7 million(incl cost of renovation & furnishing)

    Harga pasaran tanah Taman Manggis adalah RM22juta sebaliknya dijual hanya RM11juta. Kenapa harga tanah di diskaun hingga 50% daripada harga pasaran?
    Nama sebenar cik P adalah Phang Li Koon,nama beliau tertera didalam perjanjian tukar milik rumah yang sekarang in didiami oleh Lim Guan Eng.
    Phang Li Koon adalah salah seorang ahli lembaga pengarah syarikat yang mempunyai hubung kait dengan syarikat yang membeli tanah Taman Manggis dibawah harga pasaran.

  18. Moohyideeeeen says:

    kalau macam WTF, kemungkinan boleh naik dalam ameno, sbb??? Sebab dia bodo..

  19. Moohyideeeeen says:

    Apa Sewa RM5k sebulan???

    Kos Bil Eletrik Dan Air Rumah Perdana Menteri & Timbalan RM160,000 Sebulan

  20. Anwar Perez Shalom Ibrahim says:

    Mooh says…
    ”Org bodo jer yg do tolak ameno ni…Pak Cik2 tua, Mak Cik2, Kakak & awek2 yg rajin tgk drama2 kat TV”

  21. Moohyideeeeen says:

    Ciri2 org ameno:
    i. Buat lawk bodo (sbb depa tak tahu intelec conversation).
    ii. Buat Lawak lucah(ini je yg dia org tahu).

    • WTF says:

      Hang yg suka buat lawak SEXIST (ialah sayik hantam betina macam Kak Semah, Kak Jat, now Nora Danish), hang kata org UMNO pulak….

      Hang ni jantan ker betina Mooh…

      Hehehehe…

  22. Moohyideeeeen says:

    WTF, sbb hang bodo, hang suka artsi2 dan hiburan, mcm member hang anakbochek. Patut dua2 bodo:
    .
    Takper Mooh…

    Maya Karin still available…

    Kalau nak international, Katie Holmes…

    Hehehehe….
    5:21 PM on October 7, 2013

    Relaks la Mooh…

    Nora Danish belum nikah lagi dgn Nedim…jadi hang masih ada peluang…

    Pergi practice Giyomi ya…mana tahu, hati Nora Danish terpikat dgn hang Mooh….

    Hehehehe….
    3:33 PM on October 7, 2013

    Hehehehe….

    Mooh tentu suka nyanyi lagi “Rindu, Serindu-Rindunya”
    5:20 PM on October 7, 2013
    R

    WTF says:

    Hehehehe…GIYOMI!!!

    Mooh…kalau hang nak, anak saudara aku pun boleh tolong ajar hang camana nak GIYOMI Mooh…

    WAKAKAKAKA….
    5:25 PM on October 7, 2013

    Susu 1 Malaysia pun hang kata menipu…

    Taulah hang nak susu Kak Jat, tak pun Kak Semah…tak pun susu Nora Danish (Danish tu Denmark Milk Mooh)

    Hehehehe…nama pun Mooh = Lembu, suka susu ya Mooh…

    Now I see persamaan Kak Semah, Kak Jat and Nora Danish…all got BIG BOOBS…

    Takper Mooh, Maya Karin still around, Katie Holmes besar jugak barang dia Mooh…

    HEEHEHEHEHE
    5:37 PM on October 7, 2013

  23. Moohyideeeeen says:

    Cukai di pungut rakyat tak kira parti:

    Pinjaman Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun) memang ditubuhkan bagi membantu ahli Umno kata ketua pengarah eksekutif (CEO) Datuk Abdul Rahim Hassan.

    Ini kerana menurutnya, Tekun merupakan hasil usaha parti tersebut bagi memperkasakan ekonomi kaum Melayu dalam parti itu akan tetapi menambah Tekun tidak menolak seratus-peratus permohonan mereka yang bukan dari Umno.

    “Pembangkang selalu kata (Tekun) hanya memberi pinjaman kepada ahli Umno, kami punyai hak untuk mempertahankannya kerana ia merupakan idea yang diasaskan parti.

    “Namun tidak bermakna kita langsung mengendahkan permohonan lain asalkan mereka kaum Bumiputera kami terima tapi kepentingan sudah tentu kepada ahli Umno,” katanya dalam sidang media bagi Program Kerjasama Strategi Tekun Nasional & Sohonista di Kuala Lumpur hari ini. – 7 Oktober, 2013.

  24. […] Jangan silap, penulis bukan tolong kempen, tapi inilah yang sedang berlaku dibawah ini sekarang,  Pemimpin lain patut buka mata, moral dari kes Zahid dan Mkini ini menunjukkan rakyat mahu kerajaan dan pemimpin yang tegas buat keputusan, bukan asyik timbang, asyik amaran dan lain-lain yang seumpama dengannya……Sumber… […]

  25. Topup says:

    mooh…hang kena balun dengan boss ka .aku rasa hang kena “bodo” dgn boss hang atau dengan kastemer lepas tu mai dok “bodo” kan blogger kat sini ….itu petanda awal masalah mental !

Leave a Reply