Menu Utama

Kasihan Rakyat Kelantan Gara-Gara Pengundi Luar… Airr..!! Airr…!! Airr…!!

Kisah air di Kelantan bukanlah satu perkara baru. Rata-rata, ianya menjadi bualan harian penduduk Kelantan yang saban hari merungut akan kualitas kandungan air tersebut.

Ada yang menyebutnya ibarat “air laici”, ada pula yang berpendapat laksana “air teh tarik”.

Itu bukanlah satu persepsi, malah gambar-gambar air yang dibekalkan melalui pili-pili domestik jelas menunjukkan kadar bahaya yang mungkin akan ditanggung oleh rakyat Kelantan. Virus E.Coli, logam berat seperti arsenik (sila rujuk Anwar Ibrahim untuk maklumat lanjut berkenaan Arsenik) atau apa jua bentuk entiti yang boleh memudaratkan boleh diandaikan terkandung di dalam air tersebut, hanya dengan melihat warnanya sahaja.

Negeri yang diwar-warkan mendaulatkan Islam seharusnya faham, pemerintah perlu untuk menyediakan kemudahan asas hidup kepada rakyatnya, dan bukannya sekadar menjadi jaguh hudud semata. “Priority” perlu difahami, bukan retorik politik semata.

Tun Mahathir, atau lebih mesra dengan pangilan “MAHAZALIM” oleh penyokong PAS, sewaktu bergelar Perdana Menteri, bersetuju membantu kerajaan Negeri Kelantan dengan memberi pinjaman mudah sepertimana yang diberikan kepada National Feedlot Corporation (NFC)  iaitu sebanyak RM600 juta dengan pemberian secara berperingkat,bermula dengan RM200 juta hingga RM600 juta dalam tempoh 3 tahun.

Salah satu tujuannya adalah untuk memperbaiki sistem kemudahan asas, termasuklah bekalan air bersih.

Air kelantan terkotor

Isu ini cukup hampir kepada rakyat Kelantan kerana pertaruhannya cukup tinggi, iaitu nyawa. Menyumbang sebagai salah satu isu besar yang perlu diselesaikan, UMNO berjanji untuk menyediakan bekalan air terbaik kepada rakyat Kelantan. Tidak hairanlah sekiranya Gelombang Merah sebelum PRU13 dilihat cukup gagah dan bersedia untuk menjadi jambatan kepada cita-cita rakyat Kelantan.

Keputusan PRU diumumkan, sekaligus menidakkan iltizam dan kemahuan rakyat Kelantan. Itu adalah demokrasi berperlembagaan, di mana rakyat Kelantan sendiri memilih parti mana untuk menerajui kerajaan negeri.

Namun, persoalannya, rakyat Kelantan yang mana?

Perbincangan penulis dengan beberapa sahabat dari negeri Cik Siti Wan Kembang menyifatkan faktor pengundi luar menjadi titik penting kemenangan PAS di Kelantan. Dengan jumlah yang mencecah ratusan ribu, tidak hairanlah sekiranya sahabat-sahabat ini menjadikan faktor ini sebagai sebab musabab, kerana menurut mereka, “mood” pengundi tempatan untuk berubah cukup tinggi. “Acu Test Sepenggal” dan “Tukar” meniti di setiap bibir rakyat Kelantan pada waktu itu.

Rakyat Kelantan yang tahu akan situasi kehidupan mereka di negeri itu mahu berubah. Tetapi, ianya dinafikan oleh pengundi luar yang balik untuk mengundi.

Lebih malang, pengundi luar ini sebenarnya menikmati kehidupan yang jauh lebih baik di negeri-negeri lain seperti Selangor, Perak, dan lain-lain. Mereka tidak menghadapi masalah bekalan air, dan mereka dilimpahi dengan pelbagai kemudahan untuk keselesaan hidup.

Setelah “membentuk” kerajaan PAS Kelantan, sekali lagi pengundi luar kembali ke negeri “angkat” mereka untuk menyambung keselesaaan hidup. Tinggallah rakyat Kelantan di Kelantan, meniti hidup seperti adanya hari ini, tanpa perubahan yang diperlukan.

Kasihan penulis memikirkan nasib rakyat Kelantan. Mungkin Husam Musa boleh mula berkira-kira agar dana Projek Lebuhraya Rakyat digunakan untuk membina Projek Air Untuk Rakyat yang jelas perlu diutamakan.



« (Previous News)



94 Komen to Kasihan Rakyat Kelantan Gara-Gara Pengundi Luar… Airr..!! Airr…!! Airr…!!

  1. Moohyideeeeen says:

    ameno Cap Ayam..

    • Kayu says:

      DAP cap BABI

      PAS cap kaldai

      PKR cap Gay

      Pakatan rakyat cap Haramjadah

      • prestarter finisher says:

        babi tu haram je namanya dan bukannya ditulis KOTOR.Ia dicipta utk org2 yg bukan islam agar mereka sentiasa mendapat makanan yg cukup (stok). sbb org2 islam diharamkan makan benda tu.maka rezeki makanan disediakan bagi bukan islam. he he

    • bangKano says:

      Walo pun hang kata UMNO tu Cap Ayam tapi dah lebih 50 tahun rakyat Malaysia hidup sejahtera ngan meratah ayam setiap masa terutama nya budak budak berumoq 3 tahun le atas termasuk la hang Mooo….nak haghap kan PAS Cap Unta jangan dok haghap la hampeh nak meghasa daging unta pun payah.

      Betoi tak Moooo….? K-… hang tu mek esah dah Pop ka…?

    • sireh ke gagang says:

      PAS CAP SPENDER ! amacam moo ? berani mau debat ka ? hahahaha..

    • alimedanbaru says:

      moo kau tulis ayam dot dot (..) tu , tulislah habis jangan malu.. UMNO CAP AYAM JANTAN… baru kau tahu!bukan ayam btino yg mintak sedekah nak dapatkan setitik ‘air’. lebuh raya boleh ambil duit rakyat, nak urus air mintaklah duit kat rakyat.. bagi peluanglah rakyat berjihad!

    • gambus says:

      cap ayam ?? TAPi pakatan sendiri takut dengan buat fitnah tak henti-henti

    • prestarter finisher says:

      kelantan punya hasil minyak yg banyak tpi kelantan yg kena pinjam duit tu dgn kerajaan persekutuan ?

      Sadis sungguh kerajaan pusat pimpinan umno BE end.

  2. Moohyideeeeen says:

    Eh..tak ade org reply ler…bosan ler..

    Nak nyanyi lagu “Rasuah sayang yeea….rasuah yang yeaaa, ameno rasuah sayang year, lihat nona K-Pop jauh rasuah syg yer….”

    • komen haprak…. nak buat ape reply..

    • Hamba Ar Rahman says:

      Pehal ngan ko Moo sejak dua menjak ni…macam kena Influenza jer aku tengok…gi cepat makan panadol…

    • Topup says:

      setiap kali ada artikel baru mooh org pertama akan buat komen, apa mooh sentiasa online web my kmu ?

      • anakbochek says:

        Blog PR macam hampeh, takde substance dan takde fight. Sebab tu dia selalu melepak sini. Dia ingat orang lain bodoh macam dia, rupa2nya semua kat sini hebat2 belaka. Tapi takkan dia nak back off, drop his waterface la nanti.

        • mek esah says:

          sendiri naik sendiri tekan le…..takbur adalah sifat setan

          • gambus says:

            ini adalah kenyataan mekk , takbur ni ialah orang macam kau dah laa bodoh dan penuh jahil .. tapi takbur dan berlagak pandai !!!

          • anakbochek says:

            Memfitnah, membohong tu sifat siapa Mek. Sifat nabi? Jangan ikut perangai Pok Nik Mek, nabi Muhammad tu disamakan dengan orang2 kampung je.

          • bangKano says:

            Kalo sendiri dah naik tak payah tekan la…teghuih pop jerr kan best mek esah…?

    • bangKano says:

      Nona K-Pop sayang yeaaa ia lah mek esah sayang hehh….K-Pop….K-Pop…sayang heh mek esah Kaki Pop la…la….Moooo sayang heh leh tumpang lolipop oleh mek esah heh…!!!!

      • mek esah says:

        mek tak suka k pop ni…..tp hang punya mursyidul 1msia yang terhegeh2…hehe
        https://www.google.com/#q=najib+and+k+pop

        • gambus says:

          kau lambat mekk , PAS dah lama buat konsert kpop seksi-seksi ni

          tu nampak gambar adun teratai PAS penuh senyum

          http://amenoworld.blogspot.com/2013/02/penari-seksi-atas-pentas-pas.html

          haram pada orang lain TAPI halal pada PAS , munafik !!!

        • WTF says:

          Hi Mek…

          K-Pop ni hang tak nak tegur Mek…
          Hang nak invite K-POP???

          http://1.bp.blogspot.com/__J8RooFuAQI/TASFzWth0DI/AAAAAAAAAr0/Vl9HTyNqsdg/s1600/altantuya-pics.jpg

          K-POP tu Mek…

          • Mek esah says:

            Gambaq tak cukup baguih….level cap ayam….ada unsur2 sabotaj……cuba yang lebih clear dan sahih untuk tontonan…

          • gambus says:

            hehehe yang bagus tetap PAS , konsert seksi kpop tu haram TAPI bila mereka buat tu HALAL .. konsep manusia fasik ni mekk

          • WTF says:

            Gambar tak cukup bagus Mek…

            Jadi Mek mengakulah gambar tu gambar perempuan K-Pop yer Mek???

            C4444

        • bangKano says:

          Aku tau mek esah hang tak suka kat K-Pop…maksud aku Korean Pop tu…tapi hang suka kat K-Pop yang lagi satu tu hah….K-loliPOP tu la kan…kan…kan….? Hang pun suka oghang lain yang ha pop tu pun suka jugak.

          Ka…ha…ha….goli den…..!!!

    • mat says:

      komen mcm hampehhh..

    • Anwar Perez Shalom Ibrahim says:

      AWAS!!! AWAS!!!

      Disini terdapat seekor Lembu+Anjing DAP gila sedang menyanyi yang bertajuk ‘PR Sayang Rasuah Heyy..’Diminta semua bersabar akan kejadian sebegini..

    • gambus says:

      moo lembu dah gile meroyan sakan

    • bangKano says:

      Tu dia sikit punya turrr Mooo bengap ni…dia dah mabuk ayaq ketum. Weiii Moooo beghapa baldi hang dah togak ayaq ketum hari ni…?

  3. Anak_Nogori says:

    Husam cakap…pemimpin2 negeri menghabiskan duit rakyat melancung luar negara..pada hal kalau duit itu dapat dijimatkan ianya dapat menyelesaikan serba sedikit masalah air diSerambi Mekah ni.

    Nama je Serambi Mekah..

  4. shawn says:

    Orang melayu dah muak dengan cara kedua-dua parti melayu terbesar tanahair ini. Yang memerintah Pusat menyalahgunakan duit dan pentingkan perut sendiri. Yang menjadi pembangkang berdendam dan bila mendapat peluang memerintah sama saje cuma salah tadbir cara lain pulak. sudah lebih 20 tahun perintah masalh asas pun tak tahu nak selesaikan tanpa mintak dari pusat. PAS kata cara Pas lebih baik dan bijak maka buktikan caranya tanpa bantuan PUSAT. Mustahil tak boleh …hanya orang yang lemah sahaja yang mencari alasan. Kedua-dua parti melayu ini merugikan umat melayu dan akan terus menipu rakyat dengan bermacam-macam alasan. Rakyat terus jadi mangsa. Nak harap pandai bercakap aje.

    • sireh ke gagang says:

      kalau parti melayu yg memerintah pusat tu pandai bercakap je , ko pun tak merasa hidup macam skrg bro . jangan la sebab nila setitik , semua org ko sapu sama rata . be fair when u comment something in here .ini portal UMNO kot. kalau nak liberal atau berkecuali sangat , tubuh la parti sendiri mcm anwar . ape macam ? rasalah tekanan tu sendiri .

    • bujuk says:

      Mana mungkin orang miskin beli kapal terbang cara kumpul duit sikit2… sedang orang kaya pun nak beli kapal terbang perlu berhutang. Kita kalau pinjam bank rm600 ribu, bank bagi ansur2 selama 3 tahun atau bagi sekaligus? Tapi ini yg. berlaku masa k’tan pinjan rm600 juta seperti yg. penulis kata.

      • gambus says:

        Bagi rm600 juta pun bujuk masalah air tetap tak setel !!! rakyat merana , tapi duit yang kerajaan BN bagi tu pun dah habis , yang tetap kaya dan hidup senang ialah pemimpin PAS !!!

        • WTF says:

          Saudara gambus…

          Cuba baca betul2 ayat si Bujuk ni…

          Ni nak Lump Sum funding la ni…

        • anakbochek says:

          Bank pun release duit sikit2 kat pemaju. Takde bank yang bongok nak release semua sekali. Memang dapat tiang seri la jawabnya.

          • WTF says:

            Kalau Mooh dapat advance payment lump sum payment, aku yakin ada 10 ribu PUG atas jalanraya, semua Mooh punya…

            Hehehehe

            Nombor plate kenalah start dgn MOOOH…

            Mueh4444

          • anakbochek says:

            10 ribu PUG dan 10 sticker Poknik dan Ostat Azhar Idrus akan menghiasi PUG tersebut. Pathetic…

      • bangKano says:

        Sudah la bujuk…hang pun beli rak tv kat umah hang tu pun beli secagha kredit kat Court Mammoth betoi tak…?

  5. awang says:

    Pas cap tabung ayam

  6. PAS dah jadi muka tembok…
    tak malu ke?… keperluan asas pun x dapat nak bgi yg terbaik?

    tu pun sibuk berangan nak buat highway dgn projek keretapi laju…

    eh..ade pula duit nak buat semua tu…

    • mek esah says:

      apa nak malu pulak…kelantan kan msia punya…kelate ada hak …negara dunia ketiga yang bodoh je yang menafikan pilihan rakyat…bapak yang sial je yang berlagak sombong…anak kandung ditirikan….alahai baghalnya si bapak..buat balah dgn anak….bodo bodo

      • gambus says:

        PAS kelantan adalah contoh anak sial yang mendoakan bapa dia ditimpa kecelakaan

        PAS Kelantan juga adalah contoh yang anak sial yang mengatakan bapak mereka zalim

        PAs Kelantan juga adalah contoh anak sial yang memfitnah bapa dia sendiri

        PAS kelantan adalah contoh anak yang sial yang mengatakan mereka tak perlukan bapanya

        PAS kelantan adalah contoh anak sial yang sering menghina bapanya kononnya pentadbiran bapak tak cekap dan mengatakan mereka bagus TAPI pandai pulak cari bapanya bila pentadbiran sendiri menjadi teruk

        PAS kelantan adalah anak sial yang menbatakan tak pernah diberikan bantuan TAPI nyatanya telah berbillion diberikan , duit habis ! rakyat merana yang kaya hanya pemimpin PAS dan DAPigs

        • Mek esah says:

          Anak jadi sial angkara bapak yang suka berhelah, berdalih dan bersandiwara…..dulu kini dan diharap tidak selamanya…..

          • WTF says:

            Sandiwara!!!!

            Macam Stopa Ali dari parti SPENDER tu ka???

          • gambus says:

            Suka berhelah ?? siapa yang fitnah kerajaan Pusat tak pernah bagi bantuan ??

            Siapa yang berhelah kata kerajaan Pusat tak pernah bantu anak sial aka PAS ? berbillion duit dah disalurkan !

            anak sial aka PAS mengatakan mereka tak perlukan kerajaan Pusat ?

            anak sial aka PAS mengatakan kerajaan Pusat zalim ?

            anak sial aka PAS buat kerajaan Pusat tak pandai urus ekonomi ?

            anak sial aka PAS yang bersandiwara konon mereka boleh majukan ekonomi mereka sendiri !

            Tiba-tiba anak sial aka PAS minta duit 2 billion !!!

            Ini memang anak sial aka PAS , sebabnya dah bagi rm600 juta untuk selesaikan masalah yang sama .. anak sial aka PAS dah habiskan duit tapi masalah tak setel

            inilah anak sial aka PAS yang tidak boleh diharap selamanya !!!

          • WTF says:

            Mek ni mengaku pun yg PAS ni memey SIAL!!!!

            UMNO tak ngaku camtu…

            Hehehehehe…

          • bangKano says:

            Maksud hang mek esah…Mat Sabu kaki sapu bini oghang tu ka yang dah buat sandiwara melalui handphone….? last last dia kahwini Normah tu…mungkin dah ada….? ( ikut skrip hang tu la !) angkara bapak berhelah tu kot…..!!!!

      • raplahjingaa says:

        Anak kandung sapaaa tu mek ??

      • bangKano says:

        Woiii mek esah gedebe otak dah mereng pasai tu hang cakap ikut otot plak….ha tang nak pitih hang sanggup kata Kelate ada hak teghimo bantue dari federal. Tapi bila tang politik puak puak bengong hang pa asyik kata pemimpin federal tu korup,pecah amanah,salah guna kuasa,zolim,taghut,kapiaq & semua wang federal ada RIBA kunun…hare di make & di guno ke.Ghamai oghe Kelate dalam perkhimate awam keraje la ni make gaji hare puneh nge RIBA..

        Pemimpin nampak waraq tapi haprak sakan …cakap lagu ni tapi niat sebenaq lagu tu plak….. memang hipokrit lagi hampeh pemimpin serba hamPAS mace dedok nyo taboq kak aye pun tak mau catuk….!!!!

  7. Anak Lenggong says:

    Nike ajis kata “Amboo dah legaaaa….walau ambo tak buaet apa lebih 20 tahun ..tapi pree kelatee tetap sanjung ambooo

    • Moohyideeeeen says:

      Tu hang yg kata, hang claimed Nik ajids yg kata, typical ahli ameno…

      • gambus says:

        nik ajis adalah contoh MB yang tak pernah buat apa pun untuk kelantan , dah berapa banyak pertolongan diberikan oleh kerajaan UMNO yang baik hati TAPI macai dan pemimpin PAS tak pernah menghargai malah lebih teruk lagi terus memfitnah tanpa memikirkan hukum agama !

      • bangKano says:

        Moooohyideeeeen…aku nak tanya satu soklan hang mesti jawab….pasai apa Pok Nik tak lagi di lantik MB Kelate tu selepaih PRU13….?

  8. baba says:

    [pilih lagi kerajaan yang tak tau buat kerja, inilah jadinya.
    20 tahun pun tak boleh selesai masalah air

  9. Hamba Ar Rahman says:

    Bagi aku pulak…kalau depa nak pinjam…bagi jer laa….kalau kerajaan nak bagi separuh2 pun terpulang laa..ada byk cara…mungkin boleh pantau juga supaya duit tu memang digunakan untuk sepatutnya…dan tak semestinya kerajaan kena bagi exactly amount yg depa minta…tapi dah orang nak pinjam…bukan minta saja…lagipun ianya untuk keperluan rakyat…itu menurut apa yg dikatakn…jadi…apa salahnya bersangka baik….takder siapa yg akan rugi…..rakyat dapat menikmati air yg sihat….dan rakyat itu rakyat Malaysia juga walaupun mengundi PAS…kita jgn ikut resmi pembangkang….kita perlu berlaku adil di mana yg perlu…..tak perlu nak balas dendam….kena ingat…kejahatan pasti tidak dapat melawan kebaikan….rakyat akan berfikir…dan jika mereka masih berdegil…anggap saja ianya sebagai pemberian ikhlas dan tanggungjawab dari kerajaan pusat untuk mengagih2 duit ke mana yg perlu….must remember…hatred does cease with hatred but with love….so start learning to give and accept love….

    • mat says:

      Aku setuju sangat dengan komen HAR nie ada betulnya

    • sireh ke gagang says:

      Bro HAR. Boleh kita kasi , sebab zaman Tun M pun kita dah pernah kasi .Ameen Latif pun ada mention kat artikel atas .Persoalannya skrg , betulkan 2 billion itu akan di gunakan sepenuhnya utk projek air di seluruh kelantan ?bro tak ragu ke tentang akan terjadinya penyelewengan dana itu ? ape lagi si husam jamnapari masih bebas tersengih di sana . memang , kalau ikutkan sentimen bangsa melayu , saya pun kasihan dgn org melayu kelantan .tiada beza pun mereka dgn melayu di negeri BN . Cuma yg majoriti kawan2 forumer kat sini khuatir , akan berlaku salah guna kuasa tentang dana tersebut , yang di mana jumlah kali ini yg di mintak kerajaan PAS kelantan bawah datuk ahmad yaakub itu besar dan banyak berkali ganda dari jumlah yang pernah di mintak nik ajis dari tun m dulu. saya tak tuduh datuk MB skrg , tapi saya bimbang ,manusia2 sekitar beliau yg tak mungkin beliau mampu kawal seluruhnya .manusia2 sekitar ini lah yang bahaya dan kerajaan pusat kena sedar .saya rasa , jika dah takde jalan lain , kerajaan pusat boleh salurkan pinjaman kpd kerajaan kelantan. tetapi , dengan bersyarat ketat dan wajib di patuhi .jika di dapati berlaku perlanggar syarat , bantuan pinjamaan akan diberhentikan segera dan kerajaan negeri bersedia di saman oleh kerajaan pusat .mahu kah pemimpin utama PAS menerima syarat sebegitu ? I don’t think so lah bro . kita tengok mentaliti macai2 mereka , kita dah boleh baca mentaliti pemimpin2 mereka juga. warna sama ,sure confirm lah pemikiran pun serupa juga.

      • Hamba Ar Rahman says:

        depa kata nak pinjam untuk upgrade air kan??…hah…bagilah pinjam secara progressive..macam orang buat loan rumah….loan di disburse kan progressively bergantung kepada projek perumahan tu…kerajaan boleh kawal…boleh selia dan lain2…ada byk cara…hendak bagi atau tidak sahaja…

        • Moohyideeeeen says:

          Kak Jat dah dapat RM250 juta… Progressive cap ayam..

          • gambus says:

            kelantan pun dapat 600 juta , duit habis macam-macam projek dah buat TAPI air tetap kotor .. yang kaya raya pemimpin PAS

          • raplahjingaa says:

            Awat mooo….hang marah sangat dengan kak jat, dia tak balas cinta hang ka ??

            Hang try la pulak mak lampir…dia mesti layan hang.

        • WTF says:

          Terpulang kepada kerajaan Malaysia nak bagi ker tidak loan pada kerajaan negeri Kelantan…

          Bagi saya, memang boleh dikawal pinjaman kepada mereka melalui progressive payment milestone, tapi kita perlu ingat, PAS dah 20 tahun tak boleh selesaikan pembekalan air bersih kepada mereka…

          In bermakna, mereka yg skg berada di jabatan air negeri Kelantan are INCOMPETENCE.

          Jadi faham2 la cara kerja mereka. Mungkin mereka kurang fahaman teknikal, ataupun kerja sambil lewa atau tidak merancang dgn betul.

          Walaupun progressive payment milestone diletakkan dalam syarat2 perjanjian pinjaman, tapi dgn INCOMPETENCIES yg ada pada mereka tak mungkin any milestone yg boleh mereka capai.

          Dan bila ini berlaku, disebabkan kerajaan Malaysia bersimpati dgn rakyat negeri Kelantan, akhirnya project pembaikan paip air akan diseliakan oleh pihak kerajaan Malaysia.

          Bila project diambil alih oleh kerajaan Malaysia, faham2 la….loan MYR 2 Billion tu terus kira BURN…

          INCOMPETENCE people cannot be trusted…

          • gambus says:

            duit rakyat 600 juta dah bagi pun tak setel , macam-macam projek buat pun masalah air tak setel . inilah PAS , mmg tak boleh buat kerja , tak boleh dipercayai dan penuh dengan penipu !!!

          • WTF says:

            Tu la pasal saudara gambus…

            Yg best pulak ada cai kat sini dok war warkan kena bagi in Lump Sum funding MYR 2 Billion in advance…

            Mmpphh…memang PAS tak buat langsung ler kalau dapat Lump Sum funding in advance..

            BTW, tengah baca penubuhan Air Kelantan Sdn. Bhd

            http://airkelantan.com.my/info-korporat/sejarah-penubuhan/

            Rupa2nya dulu PAS dok bangkang penswastaan syarikat2 Malaysia, walhal sendiri pun buat dgn Thamse Water…

            PAS kena tipu baik punya, sempat kau diretirekan yer Nicky Ajis…

            Hehehe…

          • WTF says:

            Tengok ni bro gambus…

            http://airkelantan.com.my/info-korporat/latar-belakang-syarikat/

            Kalau ikutkan, modal dibenarkan MYR 100 juta…

            Hehehehe…apply for MYR 2 Billion loan, FORGET IT

          • WTF says:

            Lagilah kelam kabut…

            http://airkelantan.com.my/info-korporat/kumpulan-pengurusan/

            Ketua Jabatan Operasi & Hal Ehwal Pelanggan TAKDER!!!!

            Oh KELAKNAT BETUL!!!!

            HAHAHAHA

          • gambus says:

            Lump sump funding ?? gilaa punya PAS , sebelum ni melalak macam anjing pentadbiran mereka yang terbaik dan kononnya membangunkan ekonomi lepas tu fitnah UMNO macam-macam !!! memang haramjadah punya PAS

            inilah PAS , nak buat kerja taktahu , nak majukan negeri taktahu , yang mereka pandai buat fitnah kepada UMNO dan menghina sehina hinanya UMNO , berdoakan untuk jatuhkan kecelakaan kepada UMNO , ceramah sana sini apa kerja yang wajib untuk rakyat tak buat ..

            Bila nak duit pandai pulak mintak kat kerajaan UMNO – BN ni !!! bila tak bagi pun buat fitnah , kalau bagi pun tetap buat fitnah juga .. dah beratus juta dah bagi , masalah air tetap tak setel TAPI duit dah habis ! mana duit tu agaknya ???

          • WTF says:

            HEHEHEHEHEHEHE

            http://airkelantan.com.my/info-korporat/visi-misi/

            Visi :

            Menjadi sebuah syarikat pengendali air terunggul bertaraf dunia. (DALAM NEGERI PUN ADA PROBLEM)

            Misi :

            Menyediakan perkhidmatan air yang efektif kepada pelanggan berteraskan teknologi terkini dengan tenaga kerja yang komited dan profesional dalam persekitaran kerja yang kondusif. (YEAH RIGHT!!!)

            Prinsip :

            Mencapai kejayaan cemerlang (APA CEMERLANGNYA)
            Keutamaan kepada pelanggan (AIR KOTOR LAGI)
            Menghormati kakitangan sebagai individu (MANA KETUA BAHAGIAN OPERASI???)
            Menjaga alam sekitar (AIR KUNING KIRA ALAM SEKITAR KER?)

            Nilai :

            Bertanggungjawab (YALAH TU!!!)
            Profesional (BULLSHIT)
            Mesra pelanggan (LG BULLSHIT)
            Jujur dan amanah (JGN TIPU)
            Menghormati orang lain (YEAH RIGHT!!!)
            Bersemangat tinggi menghadapi cabaran (PATAH SEBELUM BERUSAHA, CERITA ADA SEMANGAT TINGGI)

            Matlamat :

            Membina bersama sebuah syarikat yang berdinamik, sensitif serta bertanggungjawab kepada keperluan masyarakat. (TIPU)

            Membekal air yang mencukupi dan berkualiti kepada pengguna (DOUBLE TIPU)

            Meningkatkan semangat berpasukan, bekerjasama serta bermotivasi di kalangan kakitangan bagi menjadi sebuah organisasi yang dihormati. (SIAPA HORMAT KAT HANGPA NI)

            Bersama menjalankan tanggungjawab sosial. (TIPU)

            Tanggungjawab :

            Mengurus operasi bekalan air di negeri Kelantan (termasuk sumber/punca, rawatan, pembekalan dan agihan). – TIPU

            Membekal air yang menepati kualiti yang telah ditetapkan. – KUALITI TEH TAIK KA???

            Perunding dan pengurusan projek. – SATU PUN TAK BERJAYA

            Kawalan air tidak berhasil (NRW). BULLSHIT

            Merancang dan melaksanakan pembangunan prasarana bekalan air. MANA ADA RANCANG, NAK MYR 2 BILLION PANDAI LAH

            Membaikpulih dan menaiktaraf sistem sedia ada. (TIPU LAGI)

            Memungut hasil air (pengebilan dan kutipan hasil).NI MEMANG BETUL, SIAP NAIK 30% MORE LAGI

            KESIMPULAN: PERGI BUNUH DIRI LAH…SO INCOMPETENCE

          • bangKano says:

            Kerajaan PAS bukan setakat INCOMPETENCE malah ghamai pemimpin & pengikut bengap depa IMPOTENT. Sebab tu la ghamai depa makan ubat kuat…iklan seks jugak jadi fokus utama dalam Harakah.

          • WTF says:

            Bila org2 PAS makan banyak ubat kuat seks kerana nak mengatasi masalah IMPOTENT mereka, last2 org2 PAS rasa diri mereka OMNIPOTENT, perasan diri mereka dah sampai level TUHAN boleh KAFIR2KAN ORG…

    • Mek esah says:

      Tq daun keladi…ada jugak org umno yg baik hati mcm HAR…hehe

      • gambus says:

        Kerajaan BN ni memang baik , dah berbillion bagi kat kerajaan kelantan , kalau tak tak merasa laa anak nik ajis naik private jet , tak merasa laa anak beranak nik ajis naik motor harley davidson

        Tanpa pertolongan kerajaan BN memang lingkuplaa pentadbiran kerajaan dengan pemimpin mereka yang sibuk buat fitnha , mencaci dan menghina saudara seagama !

  10. Pak Utih says:

    Bisnes besar di Kelantan ialah menyediakan mesin jual air ditapis. Yang kedua ialah menjual mesin pam sedut air telaga. Hari Raya lalu air minirel dalam botol sukar nak dapat. Tentu yang balik tahu macam mana nak jaga keselamatan diri. Kaum kerabat yang menetap pandai-pandailah nak hidup. Bukan tak biasa pun

  11. sireh ke gagang says:

    memang benar artikel ini .faktor pengudi luar lah yang menyebabkan rakyat permastautin tetap kelantan menderita dgn isu air ini. anak kelantan di luar seronok duduk negeri yang tak bermasalah air seperti johor dan perak . bila balik mengundi , mereka menyusahkan kaum keluarga kat kampung . aku pun tak paham , jenis pemikiran apa macam tu .mendera secara diam keluarga kat kampung . kan tak baik macam tu .

    • Moohyideeeeen says:

      Aik..setahu aku ramai org luar menetap kat lembah Klang ni….KL ni, majoriti Parlimen, PR yg kuasa….sbb apa org Johor tak balik johor?? (Since hang nak pakai konsep macam ni la..)

      • raplahjingaa says:

        PR ??? DAP la moooo…dan yang pastikan KL terus maju ialah BN.

      • gambus says:

        BN laa yang majukan KL ni moo lembu agar macai-macai macam kau boleh cari makan dan naik kete peugeot hahahaha

        • Mek esah says:

          Mengendeng kwsn dap le ye….kesian bn

          • gambus says:

            mengendeng ?? TAPI yang memajukan pula adalah kerajaan UMNO , kalau macam tu macai macam kau banyak jugalaa mengendeng negeri UMNO kan mekk !!!

            Lain kali nak cakap tu guna otak mek

          • bangKano says:

            mek esah bercakap pakai otot kat dada mengkai tu menonjoi besaq macam buah betik. Sebab tu mek esah bebai memanjang otak dia dah mereng… skru & dawai dah loose & bersimpoi simpoi….!!!!

          • WTF says:

            Jangan cerita ngendeng2…

            Merajuk Mooh nanti….

            BTW Mooh, you need to improve your GIYOMI…

            Your GIYOMI SUCKS!!!

            http://m.youtube.com/watch?v=PtYTXSAFRkA

            P/S: :Lupakanlah Nora Danish tu Mooh…you sucks, that is why she don’t want to be with you…

            Mueh4444444

    • Moohyideeeeen says:

      Sire pulang ke gonggong dah….

  12. jombo says:

    Suara rakyat kelantan untuk kembali kepada umno telah dinafikan oleh pengundi luar kelantan yang totok kepada pas. Dengan mengundi pas kelantan telah melangkah ke belakang dengan kembali ke zaman 70an dengan menafikan umno untuk membawa pembangunan ke kelantan. Dek kerana kemunduran dibawa oleh pas, pengundi totok pas berbondong2 keluar dari kelantan untuk mencari penghidupan lebih selesa. Malangnya oleh kerana kedangkalan totok pas ini telah menyiksa keluarga mereka di kelantan dengan mengekalkan pas di kelantan. Sikap totok pas ini seperti beruk diberikan bunga tapi tahi juga yang diciumnya.

  13. WTF says:

    Kepada rakyat Kelate, jangan risau…

    Husam Musa ada solution nak dapatkan dana MYR 2 Billion. Sila baca link di bawah:

    http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/22618-rizab-besi-di-sungai-tuang-2-bilion-tan

    • anakbochek says:

      Rezab besi ada, rezab minyak bawah pejabat MB tak campur lagi tu. Perghh… dah cukup dah buat modal upgrade air. Nak pinjam buat apa lagi.

      • WTF says:

        Tu la pasal…

        Sajer jer depa mintak MYR 2 Billion tu, just nak highlight kerajaan Malaysia ni ZALIM tak mau tolong depa…

        Padahal depa sendiri cakap kerajaan Malaysia banyak hutang, sampai beratus Billion tu…

        Jadi disarankan kerajaan Malaysia tak payah bagi pitih kat depa, depa dah kaya pun…

        Negeri2 lain menurut puak2 FUCKUTAN, masih miskin lagi. Jadi kerajaan Malaysia wajib tolong negeri2 di bawah naungan BN….

        • gambus says:

          hebat betul husam ni , rizab besi ada rizab minyak bawah tanah pun ada !!! memang kaya tahap cipan laa pemimpin PAS nanti hahahahahahaahha

  14. maria says:

    Assalamualaikum, apa yang terjadi adalah mainan politik. pihak Barisan Nasional selalu saja betul. jika parti pembangka berkata-kata semuanya salah.
    kita sudah lama BN memerintah negara ini, dari kita merdeka sampailah sekarang tiada langsung perubahan semuanya sama. memang banyak dari pembangunan tetapi dari segi Hak Rakyat tiada. Kebanyakkan penduduk malaysia masih berada pada taraf kemiskinan. renung-renung kan lah

Leave a Reply

Threesome