Menu Utama

DAP Hadir Untuk Hasut Pengundi Sokong Isu Kalimah Allah Untuk Kristian?

Oleh Zul Rawi

Di dalam keghairahan pengundi Sungai Limau untuk menghadapi pilihan raya kecil Sungai Limau, mereka dikejutkan dengan kehadiran penasihat DAP, Lim Kit Siang ketika malam pengumuman calon Pas semalam. Tambah mengejutkan ahli parlimen Gelang Patah itu, turut dibenarkan untuk berucap di hadapan ahli dan penyokong Pas yang rata-rata terdiri daripada penduduk kampung.

Sudahlah rata-rata di kalangan mereka dipaksa hadir untuk mendengar ceramah dalam keadaan hujan. Tetapi mereka juga turut diminta duduk di atas tanah yang masih bertakung air kerana pihak penganjur tidak menyediakan kerusi berbanding para pemimpin pakatan pembangkang yang selesa di kerusi empuk di atas pentas.

Tambah menarik, Naib Presiden Pas, Mahfuz Omar turut menjadikan isu tersebut sebagai modal lawak ketika berceramah dengan meminta para hadirin duduk di atas tanah supaya air yang banyak bertakung di kawasan tersebut cepat kering. Namun ‘lawak bodoh’ itu hanya mendapat sambutan hambar penyokong Pas.

Ini kerana, mereka bukan sahaja geram kerana dipaksa hadir dalam keadaan yag tidak selesa, namun paling menyakitkan hati apabila melihat kelibat Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang berkongsi pentas dengan Presiden Pas, Hadi Awang dan pimpinan parti yang lain.

Malah ketika Kit Siang berucap, ada di kalangan ahli Pas yang melahirkan rasa kurang senang dan tidak bersetuju dengan pendekatan parti itu menggunakan Kit Siang. Ini kerana umum mengetahui DAP dan Kit Siang adalah merupakan antara mereka yang sangat kuat menentang Islam.

Paling menjengkelkan apabila, di dalam ceramahnya Kit Siang cuba menafikan kononnya dia anti-Islam.

Salah seorang pengunjung yang enggan mendedahkan identitinya, mengatakan dia langsung tidak bersetuju dengan keputusan Pas pusat untuk mendapatkan sokongan Kit Siang. Paling mengecewakan katanya, Pas buka setakat menagih sokongan DAP, malah turut membawanya hadir sebagai penceramah di Sungai Limau.

Ini kerana mereka tahu, Kit Siang adalah antara ‘Mastermind’ yang mahu memastikan kalimah Allah dapat digunakan oleh mereka yang beragama Kristian di dalam kitab Bible.

Menurutnya, dengan kehadiran Kit Siang di Sungai Limau ini, ia seolah-olah memberikan gambaran kepada mereka, Pas secara dasarnya telah bersetuju dengan gerakan musuh Islam itu.

Pada mereka, kehadiran Kit Siang di Sungai Limau ini bukan sekadar ingin meraih undi tetapi agenda utamanya ialah untuk menerangkan rasional penggunaan kalimah Allah di kalangan bukan Islam. Paling malang, gerakan tersebut turut disokong oleh mereka yang bergelar ulama.






49 Komen to DAP Hadir Untuk Hasut Pengundi Sokong Isu Kalimah Allah Untuk Kristian?

  1. Moohyideeeeen says:

    Ini pemimpin ameno:
    ,
    .
    Tourism Minister Datuk Seri Nazri Aziz has added more confusion to the Allah ruling when he said today that East Malaysians cannot use the word in Peninsular Malaysia.

    “East Malaysia has no state laws to disallow the use of Allah, but here, we have,” said Nazri at the Malaysia International Golf Symposium 2013 in Kuala Lumpur today.

    He said the Allah issue has been hyped up by people who do not know the law and customs.

    According to Nazri, the use of the word Allah has been a practice in Sabah and Sarawak for 100 years.

    • gambus says:

      lain kali bacalah sejarah kemasukkan Sabah dan Sarawak moo lembu , jangan asyik nak meroyan jee hahahahaahahahah

      nilaa jadinya kalau malas nak membaca , asyik nak menipu jee kejenya

      • Kayu says:

        Aku terjumpa artikel berkualiti dari Malaysiakini untuk dikongsi dengan lemmooo…hang baca sampai habis lemmmooo..,

        K SHAN pengerusi Institut Kebangsaan Intergriti Pilihan Raya dan Demokrasi (NIEI) serta aktivis sosial.

        Bagaimana Kristian menterjemah ‘Tuhan’?

        Jika dilihat daripada faktor sejarah, penyebaran agama serta penginstitusion Islam dan Kristian jelas berbeza biarpun mempunyai asal usul kebudayaan agama ‘Abrahmite’.

        Agama Islam disebarkan melalui kesinambungan dakwah dari tanah Arab ke Asia Selatan dan benua Melayu menggunakan teks asal dalam Bahasa Arab. Semua penganut dimestikan belajar bahasa Arab dan mengaji Al-Quran dalam bentuk asal.

        Teks serta ajaran juga dikawal oleh institusi setempat seperti istana yang mempunyai kuasa penguatkuasaan dan perundangan.

        NONEInstitusi tersebut juga bertanggungjawab dalam penyelarasan teks dan akidah penganut serta penguatkuasaan kawalan.
        Namun, penyebaran agama Kristian pula mempunyai asal-usul yang berbeza.

        Di Malaysia, agama Kristian disebarkan melalui mubaligh daripada pelbagai mazhab, menggunakan teks dari pelbagai benua. Mereka mengikut tafsiran sendiri.

        Agama Kristian, ekoran pemisahan dari kesinambungan kuasa Rom dan kebangkitan pergerakan Protestan telah mengguna pakai sistem liberal dan kebebasan dalam pengolahan teks dalam bahasa dan konteks setempat.

        Ia dilakukan tanpa penyeragaman dan tanpa kawalan dan penguatkuasaan. Maka lahirlah pelbagai kemelut pengalihan bahasa serta penggunaan istilah serta perkataan yang mempunyai maksud tersendiri secara organik.

        Perkara ini juga terjadi kerana pihak gereja hilang kawalan dan terpaksa bertanding dalam proses dakwah dengan mazhab lain. Mereka mula mencari cara baru melalui exploitasi proses integrasi fahaman setempat.
        Sejarah kontroversi di pelbagai tempat
        Kemelut politik agama dari sudut pengolahan teks agama Kristian dalam bahasa setempat bukan suatu perkara yang baru. Masalah serta konflik berlaku antara agama, denominasi atau mazhab dalam agama Kristian itu sendiri.
        Pada tahun 2008, di India, tercetus kontroversi antara kepimpinan institusi agama Hindu dan Kristian ekoran penerbitan Kitab Injil atau Bible dalam bahasa suku kaum asal.

        Illustrasi Bible yang dikenali sebagai “New Community Bible” dinyatakan mengandungi teks serta naratif dari Bhagavad Gita, mantra serta rujukan kepada prinsip Ahimsa Mahatma Ghandi.

        Bible tersebut juga mengandungi naratif Jesus sebagai seorang miskin dari India lengkap dengan ilustrasi serban dan tanda dahi atau ‘bindi’ yang diamalkan masyarakat Hindu.
        Bible tersebut diiktiraf oleh kepimpinan tertinggi mazhab Roman Katolik dan dipertahankan sebagai mesej kemanusiaan kepada semua.

        Namun pelbagai pihak termasuk Kristian bermazhab Protestant membuat bantahan atas sebab tersasar dari prinsip asal dan menyesatkan umat dari prinsip tersebut.

        Perkara yang serupa juga dilaporkan dalam Bible di India yang sering mencetuskan kontroversi mengenai dakwah dan cubaan mengkristiankan orang Hindu secara sistematik dengan exploitasi istilah dan budaya setempat.

        Di India juga, penentangan terhadap dakwah Kristian bersifat ganas dan keras. Perkara ini juga bukan kes terpencil.

        Seorang pengkaji Korea Sangkeun Kim dalam bukunya berjudul Strange Names of God, The Missionary Translation of Divine Name, menghalusi mengenai kontroversi pengalihan bahasa nama tuhan dalam Bible di India, Jepun dan Peru.
        Kim dalam kajian kes beliau mencatatkan kontroversi antara agama Kristian dengan Hindu, Buddha dan agama Orang Asal.

        Di Selatan India, penggunaan istilah “Son of Ishvara” sebagai rujukan kepada Yesus Kristus dalam Bible bahasa ehtnik India Selatan mencetuskan kontroversi.

        Kepimpinan tertinggi Buddha menyatakan secara terbuka bahawa ada unsur unsur memesong dan menipu masyarakat untuk tujuan dakwah.

        Kes tersebut juga membawa masalah fahaman penganut Kristian yang pincang kerana istilah ‘Ishvara’ yang digunakan di Bible tempatan juga mencetus kekeliruan kerana istilah asal Ishvara juga merangkumi isteri beliau.

        Perkara ini membawa salah faham yang serius kerana menyifatkan Yesus sebagai seorang yang mempunyai isteri dan membawa krisis maksud dalam konteks asal di kalangan penganut Kristian.
        Perkara sama juga dilaporkan di Jepun, dengan rujukan Bible yang dialih bahasa dan diolah oleh Anjiro, seorang bekas penganut Buddha yang dikatakan mengeksploitasi budaya serta agama asal Jepun untuk tujuan dakwah.

        Anjiro dalam proses alih bahasa telah mengambil istilah istilah seperti ‘Jodo’ yang bermaksud syurga, ‘tamashii’ untuk maksud roh, ‘tennin’ untuk maksud malaikat, ‘jigoku’ untuk maksud neraka dan ‘Dainishi’ untuk maksud tuhan.

        Penggunaan istilah istilah ini yang mempunyai maksud serta rujukan tersendiri dalam bahasa Jepun dalam konteks agama Buddha telah mencetus kontroversi ekoran ‘Dainishi’ dalam bahasa Jepun bermaksud Matahari Ulung.

        Setelah kontroversi tersebut diperdebatkan, istilah ‘Dainishi’ di tukar kepada ‘ Daiusu’ menurut istilah Latin Deus yang bermaksud tuhan mengikut loghat Jepun.

        Selepas kejadian itu, pada tahun 1552, kesemua istilah istilah kontroversi di tukar kepada istilah lain mengikut kerangka baru yang dikenal pasti.
        Begitu juga di Peru antara tahun 1588, melibatkan istilah Orang Asli Peru keturunan Quechua.

        Setelah tanah orang asli ditakluk dan ditukar agama mereka, pihak mubaligh melihat bahawa Orang Asli Kristian masih mengamalkan agama lama mereka.

        Pada masa itu, pihak mubaligh menggunakan istilah Orang Asli seperti ‘Dios’ dan ‘Appo’ yang merujuk kepada kepercayaan asal suku kaum Andes ini dan membentuk perkataan baru ‘Appodios’ .

        Perkara ini juga dijelaskan dalam jurnal University Edinburgh berjudul ‘The appropriation of Quehua language by the church and the Cristianisation of Peru in early Sixteenth and Seventeenth Centuary’.

        Penggunaan istilah Quehua ini dibuat atas andaian bahawa Orang Asli Peru tidak mempunyai kapasiti untuk memahami tuhan baru mereka dan lemah dari struktur semantik, biarpun ia dilaporkan tidak berasas.

        Pembanterasan anti-Kristian 1737

        Berlainan pula cerita di China dalam isu ‘The Chinese Rite Controversy’, yang mana mubaligh yang menerima sambutan positif berakhir dengan tentangan hebat dari Maharaja Kangxi yang mengusir semua golongan itu dari China.

        Peristiwa itu juga merupakan titik tolak polisi pembanterasan anti-Kristian pada 1737.
        Peristiwa di China merupakan satu lagi masalah pengambilan istilah tempatan yang membawa maksud yang bercanggah dengan pemujaan dan kepercayaan nenek moyang.

        Pada satu masa, perkembangan istilah istilah ini membawa kepada konflik di mana gereja mula masuk campur untuk menghalang penganutnya melakukan pemujaan fahaman mereka demi melindungi erti kata baru Kristian.

        Penggunaan istilah serta campur tangan gereja untuk membetulkan fahaman ekoran dari penggunaan istilah ini telah membawa salah faham sehingga Maharaja Kangxi memutuskan agama Kristian sebagai ajaran sesat Buddha dan Tao.
        Kebimbangan pemimpin dan masyarakat Islam dalam perkara penggunaan istilah ‘Allah’ adalah bertempat, berdasarkan rekod lampau gereja Katolik yang kurang memberangsangkan.

        Perkara ini juga dirumitkan lagi setelah pihak Vatican secara langsung membuat intevensi dalam kes ini.

        Namun di Malaysia, biarpun penggunaan Istilah ‘Allah’ oleh pihak gereja mempunyai risiko pengolahan maksud namun ia juga membawa risiko pemesongan agama Kristian itu sendiri.

        • alimedanbaru says:

          apa pun aku mushkil dgn tujuan PAS berpolitik yg pada dasarnya jelas ‘menghalalkan cara’ demi mendapatkan kuasa. Bagi Pas semuanya dilanggar demi dapat undi, cuba renungkan:
          * Pas sanggup mengkafirkan kumpulan lain
          * Gunakan slogan undi Pas masuk syurga
          * Menceraikan isteri yg sokong UMNO/BN
          * Memutuskan persaudaraan sbb bukan Pas
          * Sanggup bersama syaitan asal bantu Pas
          * Menolak perundingan kerjasama dgn UMNO
          * Bersekongkol dgn DAP yg anti Islam
          * B/sama dgn Ambiga yg terpalit dgn LGBT dan pejuang homosex dan lesbian
          * Terbabit k/sama dgn Ambiga dan Majlis Peguam yg berjuang murtadkan umat Islam
          * Bersama dgn Anuar Ibrahim yg jelas berfaham Islam plural dan terpalit dgn sex luar tabii
          * Menerima sebelum ini penganut Syiah asalkan sokong Pas
          * Ghairah dgn kelab Penyokong Pas yg bukan Islam tetapi tidak ada kesan pun pada dakwah Islam.
          * Mengajar budak tadika untuk membenci pemimpin kerajaan dan parti tertentu
          * Tonggang langgang dgn pendirian pertahankan kalimah Allah. Mula2 sokong kemudian buat u-turn tak sokong dan terkini melalui wakil Stopa Ali, sokong pulak. Jelas jual agama dan jual Tuhan demi politik.Munafik, menipu, berbelit belit.

          Aku bayangkan orang Kristian yg sebut perkataan Allah tetapi hakikatnya dia tetap kafir dan bukan umat Islam. Dan ada juga umat Islam yg menyebut Allah, tetapi tak sedar bahawa paspot Islamnya telah dicabut oleh Allah sebab perbuatan durjananya kpd Allah walaupun dia anggap sebagai Tuhan.

    • ku2 says:

      lu anak babi tok sahlah nak melalak macam anjing..lu buat bunyi babi lagi elok…

      • alimedanbaru says:

        aku tahu kamu adalah spesis babi hutan yg terasa cili pedas..kamu DAN PUAK KAMU menyondol apa yg ada dihadapan asal tujuan kamu tercapai..tetapi sebab kebabian kamu Allah halang tujuan puak kamu yg durjana yg menjual bangsa dan agama demi nak bergelar YB…BERGOMOL TERUSLAH KAMU DGN DAP YG BERNIAT JAHAT SEDANG MAHU MERAMPAS KALIMAH ALLAH DAN PUAK KOMUNIS YG JUGA KAMU SOKONG YG TAK PERCAYAKAN TUHAN..kalau kamu kata orang ank babi orang boleh kata kamu BAPAK BABI.. demi agama aku rembat habis..takbirrr

  2. KuntaKinte Malaysia says:

    apasal moo? Salah kat mana? Hang islam ka apa?

  3. dkds says:

    Apalah kempen DAP nanti di sg limau nanti…takkan orang Pas hendak mendengar surah aura…

  4. ckmm says:

    Mungkin kempen kali ini DAP akan mengunakan word allah secara meluas…

  5. […] Read More: DAP Hadir Untuk Hasut Pengundi Sokong Isu Kalimah Allah Untuk Kristian? […]

  6. baba says:

    elok mainkan isu kalimah Allah di sg limau dan minta pakatan nyatakan pendirian mereka dalam isu ini

  7. Moohyideeeeen says:

    Kat Semenanjung tak leh pakai kalimah Allah. Naik flight pi East Malaysia, dah boleh..he..he..

    Isle UMNO Style!

    • badrole amin says:

      engkau nak pergi Sabah dan Sarawak utk sesatkan umat Islam disana guna kalimah Allah ke mooh?

      • Moohyideeeeen says:

        Sabah dan Sarawak bukan di bawah Malaysia ka??? Habis tu keputusan tu untuk semn Malaysia jer ke???

        • gambus says:

          tu laa moo lembu , otak kau memang lembu , dulu aku tahu ada macai Pakatan melalak suruh rakyat Borneo mintak autonomi !!! ni memang sah bangang dan tak membaca macam moo lembu jugak !!!

          Baca dulu moo lembu sejarah dan syarat kemasukkan Sabah dan Sarawak ke Malaysia !!!

          Kenyataan kau menunjukkan betapa bodoh dan jahilnya macai Pakatan kakakakakaka

        • WTF says:

          La, tak baca2 lagi apa aku tulis!!!

          Lantak kaulah Mooh, padanlah ada org FUCKUTAN dok kata org2 FUCKUTAN ni BODOH!!!!

          Hang tak caya Mooh, meh aku buktikan

          Mooh says…

          ”Org bodo jer yg do tolak ameno ni…Pak Cik2 tua, Mak Cik2, Kakak & awek2 yg rajin tgk drama2 kat TV,

          3:21 PM on October 4, 2013″

          http://www.mykmu.net/?p=35604

          Bukan aku kata, org FUCKUTAN kata!!!

          Mueh444444444

        • badrole amin says:

          keputusan itu bukan utk seluruh Malaysia lah wahai si bangang mooh sebab…

          isu dan kes melibatkan tuntutan(guna kalimah Allah) pihak gereja ‘titular roman catholic’ di semenanjung, pukiayam dan titular roman catholic itu berpejabat/beralamat di KL bukan di Kucing atau Kota Kinabalu

          org kristian di Sabah dan Sarawak sebenarnya jarang guna atau sebut nama Allah, mereka lebih suka guna konsep ‘trinity’ mempercayai bapa(father), anak(son) dan roh kudus(holy spirit…menggunakan atau sebut nama Allah seakan sesat bagi mereka kerana dlm bahasa arab ‘Allah’ bermaksud tuhan yg satu sedangkan mereka diajar mempercayai konsep trinity dimana father boleh menjadi son dan son boleh menjadi holy spirit dan begitu sebaliknya

    • raplahjingaa says:

      Sial DAP dikawasan melayu macam di kuala besut hari tu…mungkin berulang di sungai limau, PAS Kedah tak macam PAS Kelantan.

  8. badrole amin says:

    kalau taiko besar DAP atau PKR datang ke Sg Limau menghasut pengundi menyokong isu Kalimah Allah utk kristian, ianya boleh menjadi senjata makan tuan kepada PAS dan calon mereka…perkara ini boleh membuat pengundi pekat hijau PAS memberi undi kepada calon BN kerana majoriti penyokong dan ahli PAS peringkat bawahan dan akar-umbi tidak bersetuju dgn pendirian kepimpinan tertinggi PAS yg menyokong dan membenarkan kalimah Allah digunakan oleh kristian

    pengundi cina dan india di Sg Limau tersangatlah sedikit, apakah PAS sanggup membenarkan DAP & PKR meraih sokongan pengundi di Sg Limau dgn isu kalimah Allah semasa berkempen nanti?

    jika DAP, PKR dan khususnya PAS tidak berani menggunakan isu kalimah Allah dlm kempen mereka, BN harus sedaya-upaya ‘mainkan’ isu kalimah Allah ini…manalah tahu kot-kot calon PAS yg bertanding akan melatah membuat respon berkata dia sokong kristian menggunakan kalimah Allah, aku nak tengok calon PAS Sg Limau jadi macam si azlan semasa PRK di Kuala Besut terpaksa digam mulut oleh parti, hehehehe

  9. Matatelinga Gomen says:

    Kalau kit siang rasa dia akan disokong sebagaimana dia dipilih di gelang patah, dia salah.

    Digelang patah ceritanya lain. Penduduk gelang patah sebenarnya sudah lama simpan dendam pada ghani. Mereka yang tinggal ditanah yang belum diberi title menunggu berbelas tahun janji ghani sehingga dia lupa . Umpama pelandok lupakan jerat tetapi penduduk tidak lupa janji ghani.

    Muncul PRU, itulah waktu ghani diajar. BN kalah bukan kit siang kuat, tapi ngani the outgoing MB yang lemah .

    Semua permohonan penduduk terperap atas meja dia tunggu signature saja. Mudah dan rengkas. Kawasan lain diberi,gelang patah diabaikan.

    Sekarang tinggal khalid nordin untuk buat apa yang perlu, tapi masaalahnya khalid akan bertanya…perlukan aku bantu kawasan itu.

    So masaalah sudah jadi double.

    • Seri Alam Shah says:

      ha ha..Marahkan nyamuk kelambu dibakar…Ghani ok jerr, jadi Pengerusi S.darby lagi

    • Moohyideeeeen says:

      Ya ke???

      Tak pernah pulak isu ni di bwk oleh Mykemut…Nampaknya Pemimpin BN tak buat kerja lah. pesal dulu waktu kempen, org BN sokong dia w/pun tak buat kerja????

      La..hang kata Khaled Nordin perintah johor ikut Bahagian?? Ada bahagian dia tak support??? Ini tak boleh jadi.. Dia MB Negeri Johor bukan MB kepada Bahagian…cepat lapor kat Najib cepat!!

  10. Matatelinga Gomen says:

    Kalau kit siang rasa dia akan disokong sebagaimana dia dipilih di gelang patah, dia salah.

    Digelang patah ceritanya lain. Penduduk gelang patah sebenarnya sudah lama simpan dendam pada ghani. Mereka yang tinggal ditanah yang belum diberi title menunggu berbelas tahun janji ghani sehingga dia lupa . Umpama pelandok lupakan jerat tetapi penduduk tidak lupa janji ghani.

    Muncul PRU, itulah waktu ghani diajar. BN kalah bukan kit siang kuat, tapi ngani the outgoing MB yang lemah .

    Semua permohonan penduduk terperap atas meja dia tunggu signature saja. Mudah dan rengkas. Kawasan lain diberi,gelang patah diabaikan.

    Sekarang tinggal khalid nordin untuk buat apa yang perlu, tapi masaalahnya khalid akan bertanya…perlukan aku bantu kawasan itu.

    So masaalah sudah jadi double.

  11. keris penawarindu says:

    bangsa melayu nusantara jangan lupa pada sosok bernama Mandeliar, Si kitol, Utimutiraja, Khoja Hassan dan pengkhianat bangsa melayu yang lain.
    Keturunan mereka kini sudah mula bergiat untuk menghancurkan bangsa mereka sendiri dengan berpihak pada musuh kerajaan melayu.
    Apakah bangsa melayu masih diam dan terulang lagi kidah runtuhnya kerajaan melayu islam melaka?

  12. Moohyideeeeen says:

    The Sultan of Brunei introduced tough Sharia-law punishments on Tuesday including death by stoning for crimes such as adultery, hailing what he called a “historic” step toward Islamic orthodoxy for his sleepy country.

    Sultan Hassanal Bolkiah — one of the world’s wealthiest men — said a new Sharia Penal Code in the works for years was officially introduced Tuesday in the tiny, oil-flush sultanate and would be phased in beginning in six months.

    Based on individual cases, punishments could include stoning to death for adultery, severing of limbs for theft, and flogging for violations ranging from abortion to alcohol consumption, according to a copy of the code.

    The code applies only to Muslims.

    “By the grace of Allah, with the coming into effect of this legislation, our duty to Allah is therefore being fulfilled,” the sultan, 67, said in a speech.

    An absolute monarch whose family has tightly controlled the languid, oil-rich country of 400,000 for six centuries, the sultan first called in 1996 for the introduction of Sharia criminal punishments.

    The sultan already imposes a relatively conservative brand of Islam on his subjects, compared to Brunei’s Southeast Asian Muslim neighbours, Malaysia and Indonesia.

    Brunei bans the sale and public consumption of alcohol and closely restricts other religions.

    • gambus says:

      Kat Malaysia ada seorang pemimpin daripada kelantan berzina , TAPI telah diampunkan dosanya oleh seorang tuk guru yang berlagak lebih iman daripada orang lain ..

      tu belum sembang pasal khalwat dan video seks lagi tu !!!

  13. raplahjingaa says:

    Hang ni mooo…hang sokong ke pengunaan kalimah Allah di gereja ???

    Bujuk dia mengaku dia tak sokong, hang pulak macam mana ??

    • gambus says:

      bujuk kata dia tak sokong TAPI tak menghalang .. cakap pembelit macam ni laa .. TAPI parti yang dia sokong pulak menyokong … ini belit membelit antara satu sama lain punya parti hahahaah

      • sireh ke gagang says:

        bujuk sembang keling jer

      • badrole amin says:

        bujuk terpaksa belit-membelit sebab dia kena ikut pemimpin tertinggi PAS terpaksa belit-membelit juga sesama mereka berhubung isu kalimah Allah…PAS sekarang sudah jadi parti KALUT, totok PAS seperti bujuk jadi KALUT sama sebab itu dia tak sokong kristian guna kalimah Allah tapi dia tak halang kristian nak guna

        ——————————————————–

        KALUT Dalam PAS Berpunca Daripada Abdul Hadi

        AIDCNews – 22/10/13 – Seorang pelawat bernama ‘samagreen’ mendakwa keretakan dalam Pas hari ini berpunca daripada sikap Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

        Dakwaan itu dibuat ketika memberi komen terhadap artikel “Kalimah Allah : Ulama PAS Anggap Wan Saiful Budak Belum Cukup Umur.”

        “Wan (Saiful) yang tidak cukup umur ni hanya menceritakan ‘retak dalam Pas,’ tapi yang wajar dipertanggungjawabkan ialah Hadi Awang yang telah membelakangkan dewan ulama sendiri.

        “Dewan ulama Pas harus muhasabah bahawa peranan mereka sekarang sekadar macam dewan futsal!!,” komennya.

        Untuk menghuraikan secara terperinci berkenaan ‘retak dalam Pas’ itu, Samagreen turut memberi pautan artikel blogger taipingmali bertajuk “Tahaluf Siyasi: Perang Antara Ulama PAS Bermula.”

        Menurut Taipingmali, pepecahan dalam Pas kini bukan lagi di antara ulama dengan Anwarinas, tetapi di kalangan ulama juga turut berpecah kepada ulama pro Anwarinas dan ulama anti-Anwarinas.

        Selain itu terdapat satu lagi fraksi dalam parti itu iaitu kumpulan Syiah.

        “Pas yang kita ketahui, telah lama terbahagi dua iaitu antara kumpulan ‘Ulama’ dan ‘Anwarinas’.

        “Namun, hari ini ‘pembahagian’ ini semakin rumit kerana kumpulan Ulama Pas sendiri juga turut terbahagi dua di mana satu kumpulan cenderung menyokong Anwarinas, dan satu kumpulan lagi kekal membawa prinsip konservatif Pas yang asal.

        “Apa yang menarik ialah kumpulan Ulama yang ‘mesra’ Anwarinas itu juga merupakan golongan Ulama yang memegang jawatan tertinggi di dalam parti, termasuk Presiden dan Mursyidul Amnya. Timbalan Presidennya yang terkenal dengan skandal dengan isteri orang pula turut terkenal sebagai anjing suruhan DAP, selain pengamal ajaran Syiah

        “Dengan barisan kepimpinan yang sebegini rupa maka, tidak hairanlah Pas menjadi haru biru dan bercelaru,”dakwa blogger itu.

        Menurut blogger itu lagi, akar umbi Pas menaruh kepercayaan kepada ulama parti itu untuk menjadi pembangkang yang berlandaskan Islam, ‘pengimbang’ kepada kuasa kerajaan.

        Malangnya, ulama Pas juga turut bermain politik apabila mereka sendiri terpukau dengan kuasa.

        “Di sinilah bermulanya kecelaruan Pas iaitu apabila Ulama sendiri sanggup bekerjasama dengan pendokong liberalisasi dan pluralisme demi kuasa. Malah, mereka juga sanggup bersekongkol dengan kafir harbi komunis yang cita-cita utamanya ialah untuk menghapuskan Islam sebagai agama rasmi negara ini serta membuka ruang dakwah yang luas kepada Kristian.

        “Ulama-ulama peneraju Pas penyokong Anwarinas ini percaya bahawa kesepakatan dengan kumpulan harbi, komunis, syiah, pluralis dan liberalis ini akan membatu mereka berkuasa. Kesepakatan ini disandarkan kepada konsep Tahaluf Siyasi bagi memberi gambaran ‘Islam’ agar dihalalkan oleh ahli-ahlinya.

        “Nampaknya kepimpinan tertinggi Pas sudah dirasuki roh Anwarinas dan mula merasa selesa dengan ide-ide liberalisme, pluralisme. Ini tentulah tidak mengejutkan memandangkan mereka juga turut mengiktiraf Syiah.

        “Oleh itu, hala tuju Pas kini cukup misteri. Akibatnya, ahli-ahli Pas sendiri dilihat sebagai membawa fahaman, hujah dan pendapat sendiri dalam mempertahankan parti yang mana sebenarnya tidak menepati fahaman, hujah dan pendapat pemimpin atasan mereka,”dakwa blogger itu lagi.

        http://www.anwaraidc.com/?p=40304

    • sireh ke gagang says:

      moo reti ke nak sembang pasal kalimah Allah ? yg dia reti setahu aku , copy n paste link2 blog sampah yg punya otak sampah mcm dia jugak . lagi 1 , moo ni peminat nora danish . sebab tu dia rajin highlight kisah nedim nazri dgn mora danish je.aku dgn WTF penah suruh moo ngurat nora danish guna teknik belajaar gwiyomi , tapi moo , selamanya bangang ,sebuk sentiasa nak selak kain nedim . heheh… itulah moo .

  14. syaa says:

    apabila turun saja agama islam d muka bumi,maka semua agama yg terdahulu terbatal.termasuklah agama kristian.bagaimana pulak kristian nak gunakan nama allah sedangkan dia sudah d batalkan oleh allah swt tuhan seru sekalian alam?betapa bodohnya umat muhammad yg menyokong kristian menggunakan kalimah allah ni.

    • bujuk says:

      Zaman Nabi d halalkan makan sembelihan Ahlikitab dan berkahwin dengan perempuan2 mereka tapi tidak pada penyembah berhala… kenapa?.
      Adapun setelah kedatangan Islam semua pengikut Nabi2 terdahulu d minta mengucap 2 kalimah syahadah dan memberi taat setia pada Rasulullah. Namun kerana keegoan mereka pada bangsa Yahudi mereka tidak mau memberi taat setia pada Nabi yg. berbangsa Arab. nak bagitau Assobiah atau pentingkan puak, kaum, bangsa tu salah.

      • gambus says:

        Sekarang ni ada ahli kitab lagi ke bujuk ???

        Pentingkan puak , kaum dan bangsa tu salah kalau langgar hukum agama Islam .. sama jugak pentingkan parti sampai melanggar hukum Islam , menyokong syiah dan mempermainkan hukum Islam tu pun salah jugak !!!

  15. Ali says:

    syaa ayat tu dpt sumber dr mane tu…

  16. Mat Panjang says:

    Banyak udang maka banyaklah garam. Banyak orang maka banyaklah ragam dan banyaklah pendapat, pandangan, fahaman dan pengertian.

    Mari kita tambah ilmu pengtahuan apa orang lain kata dan faham tentang “ALLAH”.

    https://www.google.com.my/#q=THEOLOgy+on+Allah%2C+god

    • Mat Panjang says:

      Juga baca lagi pandangan dan pendapat yang dibuat di laman web di bawah ini.

      https://www.google.com.my/#q=allah%2C+bekas+mufti+Perlis

      https://www.google.com.my/#q=Allah%2C+mufti+Perak%2C+Jakim

  17. Mat Panjang says:

    Apa pun orang bukan Islam kata, komen, tulis dan cakap tentang Kalimah “ALLAH” kita orang Melayu/Islam kena kuatkan iman kita, anak cucu kita dan keluarga kita, akidah kita tentang ALLAH, AL QURAN, HADIS, RUKUN IMAN dan RUKUN ISLAM. Selalu baca dan fahamkan AL FATIHAH, 4 KUL dan Ayat KURSI. Insya ALLAH kita akan terus yakin dan percaya….

    Sheikh Mishary Rashed – Surah Al-Fatihah,Ayat Kursi & 3 Qul (BM …
    http://www.youtube.com/watch?v=rh238Ttn5-Y‎
    Jun 9, 2012 – Uploaded by FisabillilahYaJabbar
    Sheikh Mishary Rashed – Surah Al-Fatihah,Ayat Kursi & 3 Qul (BM sub) … (4) Engkaulah sahaja …

  18. arah says:

    Ramai yang keliru antara ajaran Paul ( Pauline Christianity) dengan ajaran Nabi Isa dan Nabi Musa dalam bible yang mengajak Bani Israel menyembah Allah , Tuhan yang Esa.

    Hanya surat surat Paul yang menyatakan Nabi Isa sebagai anak Tuhan dan Tuhan dan Paul pula mengaku dirinya sebagai Rasul. Paul juga mengaku dia juga Tuhan.

    Ajaran Trinity hanya di persetujui dalam mesyuarat Nicea tahun 325.

    Al Quran dengan jelas menceritakan pesanan Nabi Ibrahim dan Nabi Yaacob kepada anak anaknya.

    “.(Demikianlah wasiat Nabi Yaakub, bukan sebagaimana yang kamu katakan itu wahai orang-orang Yahudi)! Kamu tiada hadir ketika Nabi Yaakub hampir mati, ketika ia berkata kepada anak-anaknya: “Apakah yang kamu akan sembah sesudah aku mati?” Mereka menjawab: “Kami menyembah Tuhanmu dan Tuhan datuk nenekmu Ibrahim dan Ismail dan Ishak, iaitu Tuhan yang Maha Esa, dan kepadaNyalah sahaja kami berserah diri (dengan penuh iman)”. (Al-Baqarah 2:133).

    Setelah ratusan tahun berlalu akhirnya anak cucu Nabi Yaakub ( Bani Israel) lupa akan Allah dan membunuh para Nabi mereka. Kisah ini jelas di tulis dalam Al Quran dan Bible

    (34) Yerusalem, Yerusalem! Nabi-nabi kaubunuh! Para utusan Allah kaulempari batu sampai mati! Sudah berapa kali Aku ingin merangkul semua pendudukmu seperti induk ayam melindungi anak-anaknya di bawah sayapnya, tetapi kau tidak mau!(35) Karena itu Allah tidak lagi menyertaimu. Ketahuilah, mulai sekarang engkau tidak akan melihat Aku lagi, sampai engkau berkata, ‘Diberkatilah Dia yang datang atas nama Tuhan.\'”(luke 13:34)

    Anak Cucu Nabi Yaakob bukan sahaja membunuh Nabi Nabi mereka tetapi juga mereka menukar ayat ayat ayat yang juga jelas di ceritakan dalam Al Quran dan Bible.

    (8) Berani benar kamu berkata bahwa kamu bijaksana, dan tahu hukum-hukum-Ku! Coba lihat bagaimana hukum-hukum-Ku itu diubah oleh ahli-ahli agama yang curang!(9) Para cerdik pandai di tengah-tengahmu akan dipermalukan. Mereka akan hilang akal dan terjebak. Mereka tidak mau menerima nasihat-Ku; sekarang, kebijaksanaan apakah yang masih ada pada mereka?(10) Karena itu Aku akan memberikan ladang mereka kepada tuan tanah lain, dan istri mereka kepada orang lain. Mereka semua, besar kecil, mencari keuntungan dengan jalan yang tidak jujur. Bahkan nabi dan imam pun menipu orang. ( Jer8:8-10)

    Akhirnya tiada lagi yang menyembut nama Allah di kalangan Bani Israel dan mereka tidak lagi tahu siapa nama tuhan mereka.

    Marilah kita kembali kepada ajaran Nabi Isa dan Nabi Musa yang Allah wahyukan kepada Nabi Muhammad s.a.w

    Sebagai contoh, apakah ajaran terpenting Nabi Isa?

    36 “Teacher, which is the greatest commandment in the Law?”

    37 Jesus replied: “‘Love the Lord your God with all your heart and with all your soul and with all your mind.’[a] 38 This is the first and greatest commandment. 39 And the second is like it: ‘Love your neighbor as yourself.’[b] 40 All the Law and the Prophets hang on these two commandments. (”Matthew 22:36-40).

    Allah rakamkan dalam Al Quran.

    Dan (ingatlah juga peristiwa) ketika Nabi Isa ibni Maryam berkata: “Wahai Bani Israil, sesungguhnya aku ini Pesuruh Allah kepada kamu, mengesahkan kebenaran Kitab yang diturunkan sebelumku, iaitu Kitab Taurat, dan memberikan berita gembira dengan kedatangan seorang Rasul yang akan datang kemudian daripadaku – bernama: Ahmad”. Maka ketika ia datang kepada mereka membawa keterangan-keterangan yang jelas nyata, mereka berkata: “Ini ialah sihir yang jelas nyata!”(As-Saff 61:6) |

    Serta ajaran Nabi Musa ketika di selamatkan Allah dari kekejaman Firaun,

    “I am the LORD your God, who brought you out of the land of Egypt, out of the house of slavery. “You shall not make for yourself a carved image, or any likeness of anything that is in heaven above, or that is in the earth beneath, or that is in the water under the earth. You shall not bow down to them or serve them, for I the LORD your God am a jealous God, visiting the iniquity of the fathers on the children to the third and the fourth generation of those who hate me, but showing steadfast love to thousands of those who love me and keep my commandments “You shall not take the name of the LORD your God in vain, for the LORD will not hold him guiltless who takes his name in vain(.Exodus 20:1-7).

    Allah rakamkan juga dalam Al Quran

    Dan (ingatlah peristiwa) ketika Nabi Musa berkata kepada kaumnya: ” Wahai kaumku! Mengapa kamu menyakiti daku, sedang kamu mengetahui bahawa sesungguhnya aku ini Pesuruh Allah kepada kamu?” Maka ketika mereka menyeleweng (dari kebenaran yang mereka sedia mengetahuinya), Allah selewengkan hati mereka (dari mendapat hidayah petunjuk); dan sememangnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada kaum yang fasik – derhaka.(As-Saff 61:5) |

    Dan tidak ada yang lebih zalim daripada orang yang mengada-adakan perkara dusta terhadap Allah, sedang ia diajak kepada memeluk Islam; dan (ingatlah), Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada orang-orang yang zalim Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian)| Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad s.a.w) dengan membawa hidayah petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), supaya Ia memenangkannya dan meninggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya.(As-Saff 61:9) |

    Tak kira siapa anda di bumi mana anda tinggal, mari kita mengenal Allah kembali kepada ajaranNya.

    http://www.acommonword.com/

Leave a Reply