Menu Utama

Dakwaan Syarikat Gula Untung RM1 Bilion Serlahkan Kebodohan Anwar

Semalam semasa perbahasan Bajet 2014 di Dewan Rakyat Anwar Ibrahim selaku Ketua Pembangkang telah mendakwa kesan pemansuhan subsidi gula sebanyak 34 sen oleh Kerajaan BN akan membolehkan syarikat-syarikat gula melonjakkan keuntungan mereka di antara 20 hingga 24 peratus.

Berikutan lonjakan keuntungan itu katanya, syarikat-syarikat gula akan meraih keuntungan tambahan terkumpul mencecah RM1 bilion setahun. Agaknya kembang dada Anwar bila dapat mendedahkan perkara itu, betul atau tidak belakang kira sebab lahirnya Anwar ke dunia ini bukannya untuk membawa kebenaran.

Harga gula sebelum subsidi dihapuskan ialah RM2.50 sekilo, itu harga selepas Kerajaan menanggung subsidi sebanyak 34 sen. Maksudnya setiap kilo gula yang kita beli pada harga RM2.50 Kerajaan BN terpaksa membayar 34 sen bagi setiap sekilo kepada syarikat pengeluar gula.

Itu jugalah jumlah subsidi yang Kerajaan perlu bayar bagi setiap kilo meskipun sebahagian dari gula di pasaran dibeli dan dimamah sehingga menjilat jari oleh pendatang asing yang bekerja di negara kita. Kekal 34 sen sekilo tetap perlu dibayar guna wang saku Kerajaan untuk masuk ke poket syarikat pengeluar gula.

Oleh sebab subsidi sebanyak 34 sen sudah dimansuhkan secara automatik harga gula sekarang menjadi RM2.84 sekilo. Harga itu juga untuk pendatang asing dan harga yang sama jugalah perlu dibayar oleh Anwar Ibrahim yang bergaji puluhan ribu ringgit sebulan.

Bila sudah demikian, maka setiap kilo gula yang dibeli oleh pengguna, Kerajaan tidak perlu lagi membayar kepada syarikat pengeluar gula. Hasilnya Kerajaan dapat menjimatkan RM551.25 juta untuk tahun depan dan tiada lagi duit subsidi yang mengalir masuk buta-buta ke kocek syarikat pengeluar gula.

Peningkatan keuntungan yang ketara hanya akan berlaku kalau berlaku penurunan kos bahan mentah atau wujudnya permintaan melampaui kebiasaan.

Jadinya, di mana logik pengiraan Anwar yang mendakwa syarikat gula akan dapat tingkatkan keuntungan tambahan sehingga RM1 bilion berikutan penghapusan subsidi 34 sen sekilo? Tak wujud pun, sebaliknya angka itu hanyalah propaganda Anwar bertujuan untuk membangkitkan kemarahan khalayak.

Apa jenis matematik yang diguna pakai tak tahulah. Dari sudut mana pun difikirkan, penulis cuma nampak dakwaan Anwar itu hanya menyerlahkan kebodohannya. Malangnya masih ada lagi balaci PR yang teruja mencerna setiap propaganda Anwar tanpa terdetik sedikit pun untuk memikirkan logik kebenaran.






84 Komen to Dakwaan Syarikat Gula Untung RM1 Bilion Serlahkan Kebodohan Anwar

  1. Botox... ini kalilah says:

    Anwar guna matematik karung kunyit, makin kurang subsidi makin kaya kroni.. teori dia la
    (analoginya- makin kurang nampak batang, makin rasa nikmat..).

    Hahahahahahahaha…..

    • dkds says:

      hahahahaha…pewngiraan berapa tujahan yang dia masuk…anwar pandai lah kira..

    • MykmuLgBangang says:

      HAHAHAHHAHAHAH

      SAPER LAH ADMIN MYMU nieh

      Cakap Anwar x reti kita

      Lagi 500juta tu Poket Abah Nenek Atuk Mak Bapak kau lah yang bayar.. kalau masih hidup

      Apa lahh bangang ehhh Subsidi kurang tapi yg bayarkan 500juta tu poket Admin lah BODO LAGI BERTINGKET2

    • Pejuang IMR says:

      You all kena respeklah pakar strategik (Rafizi) dan penasihat ekonomi RM1 Selangor (Bang Non). Mereka bukan calang2 pakar. Walaupun harga gula di sebenar masih sama tetapi disebabkan pengguna terpaksa bayar lebih 34 sen keran penghapusan subsidi maka permintaan terhadap gula tersebut akan pasti bertambahlah sebanyak yang disebutkan tu. Jadi pengedar gula untung RM1 Bilion lah. Simple lojik macam tu pun masih susah nak paham. Kalau tak masih tak paham2 lagi suruh Mek Esah ke, Bujuk ke, Mooh Ke atau yang sepemikiran dengan nya explain lagi sekali. Diorang ni pun boleh dikatakan pakar jugak lah

  2. […] Link: Dakwaan Syarikat Gula Untung RM1 Bilion Serlahkan Kebodohan Anwar […]

  3. alimedanbaru says:

    Sebagai Ketua Pembangkang yg nak berlagak suci dan bersih, eloklah Anuar terlebih dahulu minta semua wakil rakyat PR istiharkan harta mereka masing-masing..sebab rakyat dah dapat lihat ramai yg dah jadi jutawan dan hartawan, baru satu dua penggal kaya melampau. Siasat kekayaan anak beranak Dinasti LIM,Karpal, Ngor Ngek kat Perak yg dapat tanah dr Nik Ajis tu dll. Kpd Anaur sendiri dr dahulu kamu diam membisu kes bawa lari wang kerajaan, kes BNM, kekayaan Azmin yg melampau dan sebagainya. AKU MEMANG NAK TERMUNTAH BILA SIKEPRAT TU CAKAP SOAL KETELUSAN,AMANAH DAN KEADILAN. MULUT BUSUK DIA YG BERCAKAP SOAL KEBEBASAN BERAGAMA, KEBEBASAN SEX,KEBEBASAN GUNA KALIMAH ALLAH DLL LEBIH BAIK DIAM DARI BERCAKAP.SEBAB CAKAP TAK SERUPA BIKIN.SIBODO SAHAJA YG SUKA DENGAR CAKAP SIBAHLOL.

  4. Kayu says:

    Pakatan rosak ni menyalak macam nak runtuh dunia bila kerajaan tarik subsidi gula ,..sedangkan Republik Penang yang menaikkan harga air sampai seratus peratus tiada siapa pula menyalak.Disitu kroni Cina mana pulak kaut untung berbilion.Anwar tak mahu menyalak kroni Dinasti Lim kaut untung lebih ka,biasalah perangai Melayu, kalau Melayu dapat untung dengki nak mampus,kalau Cina untung, tersengih macam kerang busuk.

  5. anakbochek says:

    Suruh graduan pengajian B. Melayu bercakap pasal ekonomi memang hancuslah.

  6. Rosmah87 says:

    Penulis ini menampakkan kebodohan. Dimana najib ketika ulasn bajet pembangkang? takkan najib mengharap cybertrooper kampungan untuk menjawab hujah.

    Najib2..

    • gambus says:

      kenapa pulak bodoh ?? nyatanya anwar sendiri yang bodoh dan gagal dalam perkiraan mudah macam ni !!! hahahaha woiii ini budah sekolah pun lagi pandai laa

      yang bertambah bodoh ialah bila orang macam kau mempertahankan kebodohan anwar !!!

    • anakbochek says:

      Nak buat apa ulas bajet pembangkang? Bukannya pembangkang yang perintah negara ni pun. Seperkara lagi, pembangkang ambil data dari mana untuk buat bajet? Cakap2 kedai kopi kah atau borak2 masa ngeteh?

    • WTF says:

      Nak suruh ulas budget Fuckutan yg KALAH tu!!!

      Hang minum todi ker???

      • Rosmah87 says:

        kesian mak hang lahir anak terencat akal macam hang. lain kali tulis biar sopan. babaii kah kah kah

        • WTF says:

          Hehehe, mak hang panggil hang RETARD ker???

          Ikutlah nasihat mak hang, jgn minum todi lagi, DOSA tau…

          Bye2 RETARD….

          Mueh444444

          • raplahjingaa says:

            Aku harap sangat lah ada cai pembangakng yang ada sikit otak masuk sini, ini yang masuk pun cai-cai low class yang tak tau apa-apa kecuali apa yang depa baca dari harakah dan malaysiakini.

            come on la …hantar la kat sini cai yang pergi sekolah.

  7. Moohyideeeeen says:

    Bill Elektrik rumah Ketua Wasatiyyah dan Ummu ameno ialah RM18.6k sehari! (RM2.238 mil setahun).

    • pengundiataspagar says:

      bodo nya pakcik mooh ni

      kalau sehari 18.6k , sepuluh hari da 186k, 100 hari dah 1.86m, setahun da rm6.78million

      tak mau la undi PR, jahanam negara nanti, kira pun tak tau

      • WTF says:

        Hahahaha!!!

        Oi Mooh, satu dunia tahu hang ni BODOH la Mooh….

        Mueh444444

        • raplahjingaa says:

          hehehe…pakcik mooo tu memang bodoh..kalau ada ranking kebodohan kat malaysia ni…mooo akan duduk di position top 10, sama dengan toni gunawan !!

      • gambus says:

        hahahahaha macai Pakatan mana ada otak , perkiraan simple macam ni pun fail macam pemimpin dia jugak !!! adakah moo lembu ni ialah Anwar Ibrahim ??? sebab bodohnya sama tinggi jee

      • anakbochek says:

        Aku bukan nak menghina la kan, tapi hakikatnya puak pencacai haram jadah dalam mykmu ni semuanya fail bab mathematik. Simple plain math campur, tolak, bahagi dan darab je bukannya suruh buat kalkulus. Please la Mooh, tolong pakai otak sikit bila nak komen dalam ni jangan main copy and paste je.

      • sireh ke gagang says:

        kalau moo cerdik ,dah lama WTF ,ank lenggong , HAR ,gambus pencen dari sini dik oii.. sebab moo bangang la dorg masih x bosan tarbiyah kan moo . keh4..

    • sungai_siput says:

      lagi satu mooh

      setahun jadi RM6.78mil, mcm mana hang kira jadi 2 mil aja, bila org panggil hang bodo hang marah, lepaih tu hang yg dok melalut kata org ni bodo, org tu bodo

      kilang samsung sg gadut punya bill pun baru 800k setahun, musykil betul aku baca statement tipu hang laa mooh

      patut la rakyat msia tak nak bagi PR merintah PRU13 baru ni

      • Moohyideeeeen says:

        Silap kira, Sehari RM6,130.

        Aku ingat hangpa nak marah kak Pok Jib, tapi marah kat aku…bodonya…aku tak bazir pun wang rakyat…?

        • KublaiKhan says:

          Memang hang bodo pun Mooo kalo setakat bercakap tanpa bukti tu tak yah ler….tapi nak buat camna..dah memang keturunan bodo pon.

        • raplahjingaa says:

          hangpa memanjang silap kira….2800 undi pun boleh tersilap sampai 5000 undi, tu yang kira basic math, advance sikit kira bil letrik pun kantoi !

        • alimedanbaru says:

          moo lebih senang kalau kau fitnah kepala paip bilik air rumah dia besar macam badan gajah. bila buka hari2 Putrajaya banjir.. alang2 nak buat cerita fantasi, buatlah betul2 sikit..

        • gambus says:

          nak marah orang lain buat apa ?? sebab yang bodoh dan kuat menipu ialah macai Pakatan macam kau moo lembu !!!

        • anakbochek says:

          Orang yang percaya bangau boleh terbang supersonik je yang akan percaya dengan cerita dongeng Mooh ni, pastu tension sebab orang tak percaya cerita dongeng dia. Apa punya turr la si Mooh ni.

        • WTF says:

          Aku rasa kau bagi alasan silap type pun lagi bagus lah Mooh daripada silap kira…

          Pasal kami semua tahu, bebudak lepasan PASTI macam hang memang tak reti kira!!!

          MUEH444444

    • anakbochek says:

      Puak2 korang kalau bagi figure dalam bentuk angka memang susah aku nak percaya. Bak sini proof Mooh, dan tolong jangan bagi link Harakah yea. Lagi aku tak percaya.

    • Anwar Perez Shalom Ibrahim says:

      Dah dia pakai elektrik rumah dia..dia sendiri bayar laaa…dak la nii yang hang x puas hati tang mna??hang ni makin lama aq tengok makin mangkaq laa…

  8. sungai_siput says:

    baik hang cakap bill elektrik 1 billion setahun mooh…..

    lepaih tu masuk dalam harakah dgn msia kini

  9. baba says:

    otak dah karat dah anwar ni….lama terperam

  10. badrole amin says:

    selain menipu kata syarikat gula mendapat(membuat) keuntungan RM1 bilion setahun selepas kerajaan hapuskan subsidi gula, anak sundal itu nampaknya masih tak puas hati macam sakit hati sangat dgn Syed Mokhtar Al Bukhary

    aku percaya ada 2 sebab kenapa anak sundal itu tak sebut nama robert kuok sebaliknya dia sebut nama Syed Mokhtar Al Bukhary sahaja dlm fitnahnya utk menipu rakyat kononnya Syed Mokhtar Al Bukhary akan mendapat(membuat) keuntungan RM1 billion setahun selepas kerajaan hapuskan subsidi gula

    sebab pertama anak sundal itu tak sebut nama robert kuok kerana robert kuok ada menderma kepada tabung ‘war chest’ anak sundal itu, DAP dan pakatan haram atau mungkin robert kuok hanya menyokong agenda perjuangan politik anak sundal itu, DAP dan pakatan haram…dlm erti kata lain kerana terhutang budi atau mahu menjaga hati maka mana boleh anak sundal itu sebut nama robert kuok dlm penipuan dan fitnahnya bahawa syarikat gula akan mendapat(membuat) keuntungan RM1 bilion setahun selepas kerajaan hapuskan subsidi gula

    sebab ke 2 anak sundal itu tak sebut nama robert kuok sebaliknya dia sebut nama Syed Mokhtar Al Bukhary adalah disebabkan rasa sakit hati anak sundal itu kerana Syed Mokhtar sukar dipengaruhi dan diperbodoh utk memberi sokongan dan menderma kepada tabung ‘war chest’ anak sundal itu, DAP dan pakatan haram yg mahu menjahanamkan Islam dan Ketuanan Melayu…hanya nama Syed Mokhtar disebut dlm penipuan dan fitnah(kononnya membuat keuntungan RM1 bilion setahun selepas kerajaan hapuskan subsidi gula) anak sundal itu utk membuat rakyat terutama org melayu Islam benci kepada Syed Mokhtar…kaum cina jenis lupa daratan, tak tahu kenang budi dan tamak haloba yg berkiblatkan DAP sudah pun tertanam kebencian mereka itu terhadap Syed Mokhtar Al Bukhary

    *anak sundal – anwar aljuburi, kahakkkptuihhhh!!!

  11. Moohyideeeeen says:

    Cap Ayam lagi:
    .
    .
    Putrajaya has been urged to stop setting up new agencies, especially those whose functions overlap with existing government bodies and which hire high-salaried contract staff.

    DAP’s Serdang MP Dr Ong Kian Ming said Prime Minister Datuk Seri Najib Razak should walk the talk by cutting expenditure in the Prime Minister’s Department and not create more new and expensive agencies.

    He was referring to Najib’s announcement of a Green Foundation and the Malaysian Global Innovation and Creativity Centre (Magic) during the Budget 2014 speech last Friday.

    Najib also announced that allocation for the Prime Minister’s Office in 2014 will be increased next year to RM16.5 billion, from RM14.6 billion this year. The 13% increase is seen against the budget’s overall increase of only 5.6%, from RM250 billion in 2013 to RM264 billion in 2014.

    Ong said the two new agencies were unnecessary, and pointed out the existence of the Malaysian Green Tech Corporation and the Sustainable Energy Development Authority.

    He said agencies such as Agensi Inovasi Malaysia, the Malaysian Productivity Council and others were already doing the job of the newly-announced Magic.

    Ong said Putrajaya pays higher salaries to the top brass in these agencies and their contract staff, compared to the civil servants in existing departments, including the Chief Secretary.

    “All these CEOs are paid monthly salaries which are higher than the monthly salary of the highest paid civil servant – the Chief Secretary, who has a maximum monthly salary of RM23,577.

    • Anwar Perez Shalom Ibrahim says:

      “Ong said Putrajaya pays higher salaries to the top brass in these agencies and their contract staff, compared to the civil servants in existing departments, including the Chief Secretary.”Moo hang try tanya Ong berapa gaji rata-rata orang Cina kt Malaysia ni.??Orang Cina depa kalau dibayar gaji tinggi2 x pa..kalu orang Melayu dibayar tinggi2 x boleh..Ong ni cuba nak tunjuk yg kerajaan bayar mahal kt orang Melayu di agensi tersebut..

    • gambus says:

      ini bukan function overlap , ini puak DAPigs marah sebab Melayu dapat gaji mahal !!! baruahh punya puak DAPigs , yang cina apek berlonggok kat Penang tu tak pulak dia sentuh !!! dasar DAPigs tarak guna !!!

  12. baujuk says:

    suruh moo dan anakbocek kira berapa bijik yang tergantung dlm seluar mereka. Kalau anakbocek kata dua bijik mesti moo akan kata sebijik setengah. Sebabnya? Samada moo tak lulus math darjah 3 atau saja2 nak bangkang kerana dia penjilat aljub

  13. Moohyideeeeen says:

    Mesti ada kena mengena dgna meno:
    .
    .
    Former Malaysia Resources Corporation Bhd (MRCB) chairman Datuk Seri Abdul Rahman Maidin (pic) has to pay RM10 million, the balance of the purchase price of 5% of Realmild Malaysia Sdn Bhd shares owned by businessman Datuk Khalid Ahmad.

    This follows the Court of Appeal ruling today which upheld the High Court decision three years ago.

    A three-man bench chaired by Datuk Mohd Hishamuddin Mohd Yunus said the trial judge, Datuk Mary Lim Thiam Suan, had carefully examined the evidence in totality.

    “We conclude her findings as fair and reasonable, especially on the amount of indebtedness and the issue of nominee,” he said, dismissing Abdul Rahman’s appeal.

    The court also ordered Khalid to be paid RM10,000 in costs.

    Abdul Rahman’s lawyer Alex De Silva said he has to receive instructions from his client whether to take up the matter to the Federal Court – Abdul Rahman has to first obtain leave to appeal against the Court of Appeal ruling.

    Khalid, who was present in court today, said the shares belonged to him and he was never a nominee of Umno as claimed by Abdul Rahman or others.

    “It does not matter if the money to purchase the shares came from my friends,” he told reporters.

    Realmild was formed in 1991 to acquire MRCB, which controlled New Straits Times Press Bhd and Sistem Televisyen Malaysia Berhad.

    Former Berita Harian group editor Datuk Nazri Abdullah had 70%, former New Straits Times Press group editor Datuk A. Kadir Jasin had 20%, while Mohd Noor Mutalid (former NSTP senior group general manager, production and circulation) and Khalid (former managing director of NSTP) each had 5%.

    Sometime in 1999, the then Finance Minister Tun Daim Zainuddin had instructed Abdul Rahman, then MRCB chairman, to buy Realmild shares from the four men.

    Khalid agreed to sell the 5% shares at RM15 million. Rahman had then initially paid RM5 million.

    An agreement was drawn up to pay balance of the purchase price in two instalments, but Khalid found out that the amount stated in the document was only RM10 million.

    He filed a suit to recover the money in 2005.

    • gambus says:

      apa punya bangang isu kau nak bawak ni moo lembu ?? kau baca tak berita tu !!! aduhhh bangang tak bertempat betul macai pakatan ni

    • system baru says:

      ini orang pr yg dengki pada orang melayu kaya, kfc di jual pada cina kau bising pula takut pada dap, sekurang2nya saham melayu itu ambil pada melayu dengan harga murah sekurang2nya tak jatuh ke tangan cina resis,kalau cina ambil habis semua jawatan bagus bagi pada cina dan orang melayu diletak distor malah cina tak pelajaran nak bagi jawatan besar terutama oleh orang dap tak pandai kira undi pemilihan tinggi dap itu ,

  14. dkds says:

    agak malang pada siapa yang mengangkat anwar ini sebagai ketua pembangkang…semuanya main terjah…mana yang percaya tu boleh dikategorikan IQ yang amat lemah…

    • Moohyideeeeen says:

      agak malang pada siapa yang mengangkat DSN ini sebagai ketua BN…semuanya main terjah…mana yang percaya tu boleh dikategorikan IQ yang amat lemah…

  15. Moohyideeeeen says:

    Betoi ka tak ada Politik Wang dalam ameno??? Siapa berani jamin tak ada???:
    .
    .
    Minister in the Prime Minister’s Department Shahidan Kassim today said that Dr Mahathir Mohamad’s statement that money politics is still rife in Umno might be based on “hearsay”.

    • sungai_siput says:

      wah hang beriya iya menyerang dgn copy paste sampah dari blog sampah PR

      aku nak tanya hang… da selesai ka isu kalimah Allah sesama korang

      Harun taib cakap lain tapi Hadi senada dgn anwar, ambiga, cynthia jocelyn…

      nama tuhan pun hang bleh pusing mooh…ini kan pulak cpy paste kata2 sampah2 yg berbau kebencian terhadap pemimpin2 islam dan orang melayu yg merintah malaysia ni

      hang kalah PRU13 baru ni mooh…

      • Moohyideeeeen says:

        Kami dah buat stand. tapi pihak authority BN buat apa??? PR mana ada kuasa authority….?

        • sungai_siput says:

          stand apa nya mooh bila nak terjemah perkataan tuhan kepada Allah….

          meh aku translate stand puak hang, betui ke tak… cuba hang pikir

          AKU NAIK SAKSI TIADA ALLAH SELAIN TUHAN, DAN MUHAMMAD ITU PESURUH TUHAN

          salah mooh stand hang…tak kena langsung bila hang sokng Lim guan eng, dgn puak kristian malaysia nak terjemah Allah = GOD

        • sungai_siput says:

          PR takdak kuasa???
          tu yg guan eng aka khalifah abdul aziz geng hang selar kerajaan BN krismas 2012 suruh benarkan Harold guna kalimah Allah… macam pulak???

          apa nuar dgn hadi bikin… tak kan depa takdak authority nak bersuara????

          kueh kodok dgn pisang goreng pun benci dgn hujah hang mooh

          apa kan lagi si bujuk yg baca

        • raplahjingaa says:

          hangpa buat stand apa moooo ?? bus stand pun hangpa tak mampu buat…ada hati konon.

        • gambus says:

          stand apa yang Pakatan buat moo , stand untuk mempertahankan anwar dari segi rasuah , liwat dan melanggan pelacur .. itulah stand Pakatan !!!

        • WTF says:

          Takder kuasa say NO menyokong pula perndirian DAP membenarkan kalimah Allah digunakan sbg kata ganti nama tuhan dalam Bible???

          Mudah betul SYAITAN rasuk puak2 PAS ni…

          Oh lupa, memang org2 PAS kawan dgn SYAITAN, semata2 nak menang PRU…

      • reds says:

        cam bodoh kann…citer pon sekerat sekerat jek…pon ade hati nak post kat cni….

    • gambus says:

      yang penting UMNO beri jaminan , kalau ada bukti kasi tangkap jee

  16. Moohyideeeeen says:

    Soalan: Kepada Dr Asri, saya berniaga tender kerajaan dan ingin memohon penjelasan Dr. Apakah perbezaan diantara rasuah dan hadiah? Kadang kala syarikat saya menghadiahkan sesuatu kepada pegawai yg terbabit sebagai tanda terima kasih walaupun hadiah itu tidak diminta oleh pegawai berkenaan. Adakah ini rasuah atau hadiah? Bagaimana pula jika memberi hamper sempena hari raya? Saya rasa macam kadang kala kita menyembunyikan rasuah dengan perkataan pemberian ikhlas. Harap Dr tolong huraikan.

    Farid Ahmad, KL

    Jawapan Dr MAZA: Sikap saudara yang berhati-hati tentang urusan rezeki atau sumber pendapatan dalam kehidupan ini amatlah dipuji. Ini satu tanda adanya nilai kesolehan dalam jiwa. Malang sekali di zaman kini, ramai yang kurang peduli soal halal dan haram hasil pendapatan yang diperolehinya. Soalan saudara asasnya mengenai perbezaan antara hadiah dan rasuah. Persoalan ini dibincang oleh para ulama sejak dahulu kerana bab ini sering disalahgunakan. Ramai yang mengambil kesempatan dengan permainan istilah yang seperti ini. Ada yang cuma menghalalkan rasuah dengan diberi nama hadiah. Saya jawab berdasarkan noktah-noktah berikut:

    1. Adanya perbezaan antara rasuah dan hadiah. Rasuah adalah pemberian samada dalam bentuk harta atau manfaat tertentu yang bertujuan untuk memperolehi sesuatu yang bukan haknya, atau menzalimi hak pihak lain. Dalam Mausu’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwitiyyah ditakrifkan

    “apa yang diberikan dengan tujuan memalsukan kebenaran dan membenarkan kepalsuan”. (lihat:, 22/220)

    Adapun hadiah adalah pemberian atas sebab suka atau sayang tanpa sebarang tuntutan atau ganjaran balas yang disyaratkan. Al-Imam al-Mawardi merumuskan “rasuah apa yang diberikan kerana menuntut sesuatu, hadiah pula apa yang disumbang tanpa sebarang balasan”. Ertinya, pemberi rasuah mengharapkan sesuatu balasan yang dia tidak dapat memperolehinya tanpa sogokan tersebut. Dengan pemberian tersebut menyebabkan ada pihak lain yang dizalimi haknya; samada dihilangkan, atau dikurang, atau dilambat atau aka nada pihak yang dikenakan suatu tindakan yang tidak adil. Maka, rasuah merupakan pemberian bersyarat, sementara hadiah bukan pemberian bersyarat dan tidak menyebabkan kezaliman kepada pihak lain. Rasuah dikeji oleh Islam, sementara hadiah digalakkan.

    2. Berdasarkan kepada penjelasan di atas, maka orang yang paling dapat mengesan sesuatu pemberian itu rasuah atau hadiah ialah pemberi itu sendiri. Hanya dia yang tahu bagi setiap pemberian yang dihulurkan. Adakah dia mengharapkan sesuatu pada masa tersebut, atau pada masa hadapan dari pihak yang diberikan, sedangkan apa yang harapkan itu dia tidak layak memperolehinya sedemikian rupa?

    Selepas itu, pihak yang mengambil juga amat mengetahui bahawa pemberian itu memberikan kesan kepada urusannya atau tidak. Adakah pemberian tersebut akan menyebabkan dia terasa untuk akan membalas ‘budi’ pihak berkenaan dengan memberikan kepadanya apa yang bukan haknya, atau menzalimi hak orang lain?

    Sabda Nabi s.a.w:

    “Sesungguhnya setiap amalan itu dengan niat” (Riwayat al-Bukhari).

    Juga sabda Nabi s.a.w:

    “Kebaikan itu apa yang menenangkan jiwa, sementara kejahatan itu keraguan dalam jantung hati, teragak-agak di dada sekalipun manusia memberi fatwa kepadamu ( ianya baik)” (Riwayat Ahmad dan al-Darimi dengan sanad yang hasan).

    Ertinya, sekalipun jika ada yang berfatwa untuk menghalalkan yang salah, nmun jiwa mukmin yang ikhlas akan tetap teragak-agak dan ragu mengenainya. Justeru, jika pemberi dan penerima mempunyai perasaan takutkan azab Allah, mereka sendiri dapat memutus apakah nilai pemberian yang diberi atau diterima tersebut.

    3. Ertinya, jika pemberian itu atas dasar persahabatan yang tiada kaitan sama sekali dengan jawatan dan kedudukan yang dipegang, maka itu adalah hadiah. Jika ia diberikan kerana jawatan dan kedudukan yang boleh memutuskan sesuatu hak, maka itu adalah rasuah. Perkara ini pernah diingatkan oleh Nabi s.a.w mengenai pegawai atau petugas kerajaan yang mengambil hadiah yang kononnya diberikan kepada mereka. Sabda Nabi s.a.w:

    “Apa jadi dengan pegawai yang kita utuskan, kemudian pulang dan berkata: “Ini bahagian kamu, ini bahagian aku. Silakan dia duduk di rumah ayah dan ibunya, lalu tunggu adakah akan diberikan hadiah kepadanya atau tidak?! Demi Allah, dia (pegawai berkenaan) tidak mengambil sesuatu melainkan pada Hari Kiamat nanti dia akan menanggung pemberian itu atas tengkoknya.” (Riwayat al-Bukhari).

    Maka, seseorang penguasa atau pegawai atau petugas hendaklah merenung dirinya, pemberian yang diberikan kepadanya itu mempunyai kaitan dengan jawatan yang dipegangnya atau tidak. Jika ada kaitan yang akan mempengaruhi tindakannya atau akan mengganggu keadilan atau amanahnya, maka itu adalah rasuah. Kesan itu samada secara langsung atau secara tidak langsung. Jika pemberian itu atas dasar sahabat dan kenalan, ikhlas tanpa mengharapkan apa-apa, dan tiada ruang untuk penyalahgunaan kuasa maka ia dinamakan hadiah. Ini seperti kita memberikan hadiah kepada sahabat kita sekalipun dia seorang pegawai besar dalam sesuatu urusan. Namun pemberian itu bukan kerana atau untuk penyalahgunaan kuasa maka itu dianggap hadiah.

    4. Rasuah boleh muncul dalam berbagai bentuk; samada harta atau manfaat tertentu yang diberi atau dijanjikan. Juga dengan rasuah hak pihak lain itu boleh dicemari atau dizalimi dalam pelbagai cara. Ini seperti pemberian itu akan menyebabkan disegerakan urusan kita, sehingga menyebabkan terlewatnya urusan pihak lain. Atau jika dalam bentuk persaingan tender seperti zaman sekarang, pemberian rasuah boleh menafikan hak pihak lain untuk dinilai, atau menghapuskan persaingan yang adil antara pihak-pihak yang terlibat. Rasuah juga boleh menzalimi majikan seperti pegawai mengabaikan kualiti kerja disebabkan habuan yang disuap. Juga rasuah juga boleh menyebabkan ada pihak yang akan dihukum secara tidak adil. Firman Allah: (maksudnya)

    “dan janganlah kamu makan (mengambil) harta antara kamu dengan cara yang batil, dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan cara dosa, padahal kamu mengetahui (salahnya)” (Surah al-Baqarah, ayat 188)

    5. Rasuah atas nama hadiah boleh merosakkan rakyat dan negara. Lihat sahaja negara seperti Mesir yang setiap kerja yang sepatutnya berjalan dengan baik terbengkalai kerana setiap urusan akan menuntut wang saguhati atau tips. Bermula dari driver bas di Airport Kaherah sehinggalah ke pihak-pihak yang lebih atas. Apabila keadaan ini berlaku orang miskin susah hendak berurusan kerana mereka tidak mampu memberikan ‘hadiah’ kepada pegawai-pegawai yang bertugas. Kualiti kerja menjadi rosak. Perasaan tanggungjawab terhadap tugas diukur dengan hadiah yang pernah diberikan atau yang akan diberikan. Maka rasuah merangkumi kesalahan berbohong dan khianat.

    6. Adapun pemberian untuk mengelakkan kezaliman seperti memberikan suapan kepada sesuatu pihak bagi melepaskan diri dari kezaliman atau memperolehi hak yang sepatutnya. Ini seperti merasuah petugas kepada penguasa yang zalim demi melepas sesuatu kezaliman kepada diri sendiri atau pihak tertentu, atau mengembalikan sesuatu hak yang diambil dengan cara yang zalim, maka Dr. Al-Qaradawi berpendapat bahawa jika keadaan seperti itu berlaku, seseorang hendaklah berusaha dengan cara yang tidak merasuah sesiapa. Namun jika tiada jalan dan terpaksa, maka dosa tersebut ditanggung oleh pihak yang mengambilnya, tidak atas pihak yang memberikan suapan tersebut (lihat: al-Halal wa al-Haram fi al-Islam, m.s 300, Beirut: al-Maktab al-Islami).

    7. Perbuatan rasuah adalah dosa yang besar. Sabda Nabi s.a.w:

    “Allah melaknat pemberi rasuah dan penerimanya” (Riwayat al-Tirmizi dan Ibn Majah, dinilai sahih oleh al-Albani).

    Apa tidaknya, rasuah boleh meruntuh keseluruhan sistem keadilan dalam sesebuah masyarakat. Kata Saidina Ali bin Abi Talib:

    “Sesungguhnya binasanya manusia terdahulu kerana mereka menghalang kebenaran sehingga ianya dibeli. Mereka membentangkan kezaliman sehingga ianya ditebus”. (Ibn Muflih, Al-Adab al-Syar‘iyyah, 1/201. Beirut: Muasasah al-Risalah).

    8. Hadiah yang ikhlas adalah digalakkan oleh Islam. Sabda Nabi s.a.w:

    “Berilah hadiah nanti kamu akan sayang menyayangi” (Riwayat al-Bukhari dalam al-Adab al-Mufrad).

    Ya, hadiah yang jujur kepada sahabat atau bakal pasangan hidup akan menimbul kenangan dan ingatan. Kasih-sayang tanpa kepentingan itu amat tinggi nilainya dalam kehidupan insan. Hadiah satu jalan mengeratkan hubungan antara kita atas kejujuran dan keikhlasan jiwa.

    Kategori: Fatwa

  17. sungai_siput says:

    ni apa pulak yg kau merepek cpy paste ni mooh

    puak cina DAP rasis anti islam dgn melayu lagi kuat rasuah orang melayu

  18. jagungmentah says:

    aku tgh perah otak ni..mcm mana ketua pembangkang sorang ni main kira2…

    keuntungan bergantung kpd subsidi kerajaan ke..atau bergantung kpd perbezaan nilai kos dan nilai jual..

    give me time to think your maths theory in economic application ya mr anwar….

    • anakbochek says:

      Rilek bro, jangan perah otak lebih2. Boleh kena hipertensi dibuatnya. Any numerical figures given by Al Juburi cannot be taken seriously. It should either be tossed inside a garbage can or it should be flushed into the toilet bowl.

  19. reds says:

    anwar ibrahim punya matematik…cerita 2hengget bleh jadi juta-juta…perangai mooh n friend pon camtu gak….sebijik siot…cam lahanat….

  20. ais says:

    Siapa kata syarikat gula jadi kaya. Cuba fikir dulu saya beli gula 4 bungkus dan sekarang 2 aje untuk satu bulan. Itu belum lagi orang lain. Hah lagi yang best, musim hariraya beli gula 5 bungkus. Tahun depan hariraya, tak buat kuih langsung. Beli krepek je atau masak mee goreng je. Itu baru saya, belum lagi orang lain. Syarikat gula tahun depan merosotlah untung. Betul juga tindakan kerajaan tu. Lepas ni minyak pulak. Kaji balik, orang kaya pun boleh beli minyak harga subsidi. Bagi keutamaan kakitangan kerajaan, gaji dibawah rm5000 boleh lah bagi bantuan. Maklum je le, gaji banyak tu bukannya banyak bagi yang duduk dipekan. Harga rumah paling selesa rm300ribu. Bayar duit kete, yuran anak ke taska, yuran bas sekolah. Gaji banyak tu tak kemana. Jadi kerajaan baik bagi bantuan dari subsidi kerana hanya kumpulan tertentu akan dibantu dan mana yang kaya dan orang-orang asing sendiri fikirlah.

Leave a Reply

Threesome