Menu Utama

Calon Pemuda UMNO Pun Guna Lidah Anwar Juga?

ENTAH, penulis sendiri pun tak pasti bagaimana seorang yang dulu abdi Anwar, lepas tu taubat, keliling Malaysia kutuk Anwar, sekarang tiba-tiba guna pendekatan Anwar Ibrahim dalam kempennya untuk mencabar jawatan penting dalam Pemuda UMNO Malaysia.

Tak pasal-pasal orang ini dakwa kerajaan menipu rakyat dengan menaikkan harga minyak selepas PRU13 – bila yang kerajaan janji untuk menurunkan harga minyak selepas PRU13 atau harga barang?  Perkara nombor berapa dalam Manifesto BN, boleh tunjuk?

Setakat orang sana cakap, orang sini cakap, itu tak rasmi, mungkin pendapat peribadi dia atau maksudnya lain, dipetik lain.  Yang penting, kita rujuk dokumen rasmi dan apa lagi selain Manifesto BN?

Mungkin orang ini terkesima dengan janji yang asal dibuat Anwar Ibrahim (maklumlah lama bergelumang dulu) sehingga dia keliru siapa sebenarnya yang janji nak turunkan harga minyak, BN atau pembangkang.

Atau mungkin bangun tidur hari temuramah diadakan dengan The Star itu, dia terlupa yang dia nak bertanding dalam pemilihan UMNO, bukan PKR!!

Cakap pasal harga barang, pembangkang pun tak berani jamin boleh turun harga barang dan pastikan akan murah sepanjang masa, sebab itu tidak ditulis dalam manifesto depa.

Sikap ini mengingatkan penulis kepada dua ke tiga calon sayap UMNO di peringkat bahagian dan pusat yang turut ada pandangan serupa.

Tapi peliknya dalam masa yang sama dia nak pegang jawatan dalam UMNO!!  Ini apa punya penyakit pun tak fahamlah, kita lagi ke depan mempertahankan UMNO hampir sepanjang masa sejak 1998 pun, tak ada sikap macam ini, apatah lagi dia yang mimpi nak pegang jawatan dalam UMNO selepas tak berapa lama dibuang dari PKR.

Asalnya inilah yang buat penulis tak berapa gemar UMNO kutip bekas-bekas penjilat Anwar Ibrahim masuk ke dalam parti.

Kita bimbang, orang ini tidak ada teras UMNO, memperjuangkan agama bangsa dan negara.  Jenis ini lebih sanggup berPerdana Menterikan peliwat macam Anwar, asal saja diri dia selamat.

Lain macam penulis, apa pun orang nak cakap pasal pentadbiran sekarang – dirinya sendiri, isterinya atau apa, asal 3 perkara yang jadi asas perjuangan UMNO itu dia tidak sentuh, selagi itulah penulis akan sokong.  Sana sikit kelemahan itu, penulis anggap macam musibah kecil lah.

Anyway, siapa yang tak pernah buat silap?

Semua inilah untuk para perwakilan yang akan mengundi nanti berfikir, adakah layak orang ini yang nak diangkat menjadi pemimpin dalam sayap UMNO?  Dan kalau dia menang pun, apa harga minyak akan turun besok ke?  Tak jugak rasanya, tapi damage yang dia bawak, dah terpalit pada UMNO.

Tapi penulis bersangka baiklah, since interview ini pun keluar dalam portal berita milik DAP, The Star –  mungkin silap quotelah agaknya.  Kalau itu kesnya, penulis minta ampun siang-siang, tapi kalau betul apa yang disiar, sama dengan yang dia sebut, penulis minta perwakilan tolaklah orang ini, penulis sendiri pun akan tolak.

Itu sudah pasti.






22 Komen to Calon Pemuda UMNO Pun Guna Lidah Anwar Juga?

  1. sireh ke gagang says:

    Adamayan , DEDAHKAN saje nama calon itu . biar semua yang layak mengundi nanti , mengajarnya bagaimana.

    • Kayu says:

      Ni saya tolong dedahkan..,,.tak perlu malu.,. dia berani buat kena berani tanggung kalau dia ada alasan dia sendiri atau ada idea lebih bagus dia perlulah kemukakan ..,bukan takat mengkritik tapi dalam otak kosong ,,,.hampeh …habuk tak dak….,,jadi juara berkokok sajalah..,

      Government broke its promise on fuel price hike, says Lokman

      BY RAHMAH GHAZALI

      SHAH ALAM: Instead of burdening the people with the increased fuel hike, the government should lead by example by cutting down on its ministries’ spending and salaries first.

      Umno Youth vice president hopeful Lokman Noor Adam told The Star Online that there are other reasonable measures that could strengthen the country’s economic standing rather than resorting to the realisation of subsidies.

      “For example, they could deduct the salaries of the ministries and the deputy ministries, cut down on their transport allowance and freeze all unnecessary events organised by government departments.

      “They could also do away with unnecessary overseas trips and maybe they can start having official functions at less expensive hotels,” said the Batu Pahat-born politician at an interview here.

      Lokman said the fuel hike is starting to paint a negative light of the government, especially from the youth perspective as it has broken its promise not to increase the price of goods after the general election.

      “The young people are mostly rebellious, they would fight against any form of unfairness and inequality.

      “In this case, the government has broken its promise despite holding on to a motto, “promises fulfilled’,” he said.

      He said the government should have taken a reasonable approach in handling the matter rather than making an announcement that would make the people angry.

      “I was truly disappointed when the government announced the fuel hike. It is like giving a ‘gift’ to the people in conjunction with their 100 days in power,” he said

      Therefore, he said that he hoped to lead a Youth wing that can become a “pressure group” rather than just being a “problem solver”.

      “I am sure the young people would like to be with us if we continue to speak for them and address their plight. That is what a pressure group is all about,” said Lokman.

      Lokman, who is facing three other contenders for the coveted vice-presidency post in the upcoming party election, also said he would like to speak up and fight for the bumiputera community.

      He said this was due to the mushrooming of Malay-right wing non-governmental organisations that have seemed to take over their role.

      “Because of this, the Youth wing is seen as toothless and biteless when the Malay rights are challenged by others,” he said.

      The 40-year-old politician also said priorities should be given to the Malay community as they are Umno’s “fixed deposit” in the last general election.

      The May 2013 general election saw a major swing of the Chinese votes towards the opposition, which Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak branded a ‘Chinese tsunami’.

      Despite the shocking result for Barisan, Umno itself managed to gain nine more seats from the previous 2008 general election, a sign of strong Malay support, Lokman said.

      “We should now focus on our fixed deposit because when the Malays become strong and united, other races would have no choice but to accept the fact that they need to depend on the Malay community or they would lose out,” he said.

      He also said that the country is not yet ready for a multi-racial political party judging from the continious and tireless efforts made by Najib to win back the support of the non-Malays.

      “To make matters worse, the DAP has been spreading hatred among the Chinese and this will only create major obstacles in achieving that multi-racial objective,” he said.

    • Kayu says:

      Ni saya tolong dedahkan..,,.tak perlu malu.,. dia berani buat kena berani tanggung kalau dia ada alasan dia sendiri atau ada idea lebih bagus dia perlulah kemukakan ..,bukan takat mengkritik tapi dalam otak kosong ,,,.hampeh …habuk tak dak….,,jadi juara berkokok sajalah..,

      Government broke its promise on fuel price hike, says Lokman

      BY RAHMAH GHAZALI

      SHAH ALAM: Instead of burdening the people with the increased fuel hike, the government should lead by example by cutting down on its ministries’ spending and salaries first.

      Umno Youth vice president hopeful Lokman Noor Adam told The Star Online that there are other reasonable measures that could strengthen the country’s economic standing rather than resorting to the realisation of subsidies.

      “For example, they could deduct the salaries of the ministries and the deputy ministries, cut down on their transport allowance and freeze all unnecessary events organised by government departments.

      “They could also do away with unnecessary overseas trips and maybe they can start having official functions at less expensive hotels,” said the Batu Pahat-born politician at an interview here.

      Lokman said the fuel hike is starting to paint a negative light of the government, especially from the youth perspective as it has broken its promise not to increase the price of goods after the general election.

      “The young people are mostly rebellious, they would fight against any form of unfairness and inequality.

      “In this case, the government has broken its promise despite holding on to a motto, “promises fulfilled’,” he said.

      He said the government should have taken a reasonable approach in handling the matter rather than making an announcement that would make the people angry.

      “I was truly disappointed when the government announced the fuel hike. It is like giving a ‘gift’ to the people in conjunction with their 100 days in power,” he said

      Therefore, he said that he hoped to lead a Youth wing that can become a “pressure group” rather than just being a “problem solver”.

      “I am sure the young people would like to be with us if we continue to speak for them and address their plight. That is what a pressure group is all about,” said Lokman.

      Lokman, who is facing three other contenders for the coveted vice-presidency post in the upcoming party election, also said he would like to speak up and fight for the bumiputera community.

      He said this was due to the mushrooming of Malay-right wing non-governmental organisations that have seemed to take over their role.

      “Because of this, the Youth wing is seen as toothless and biteless when the Malay rights are challenged by others,” he said.

      The 40-year-old politician also said priorities should be given to the Malay community as they are Umno’s “fixed deposit” in the last general election.

      The May 2013 general election saw a major swing of the Chinese votes towards the opposition, which Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak branded a ‘Chinese tsunami’.

      Despite the shocking result for Barisan, Umno itself managed to gain nine more seats from the previous 2008 general election, a sign of strong Malay support, Lokman said.

      “We should now focus on our fixed deposit because when the Malays become strong and united, other races would have no choice but to accept the fact that they need to depend on the Malay community or they would lose out,” he said.

      He also said that the country is not yet ready for a multi-racial political party judging from the continious and tireless efforts made by Najib to win back the support of the non-Malays.

      “To make matters worse, the DAP has been spreading hatred among the Chinese and this will only create major obstacles in achieving that multi-racial objective,” he said.

  2. PASpartyNGOK says:

    Kalau sesaorang pergi 2 majlis dalam satu hari, satu majlis ilmu Allah dan satu lagi majlis condong pada setan. Lazimnya ilmu setan akan tinggalkan kesan lebih pada dirinya, bukan ilmu Allah. Ini kerana itu lah yang dijanjikan bahawa setan always standby disebelah mana2 anak Adam dan akan terus menyesatkan pada insan yang alpa.

    Sebab itu bila kita menguap kita disuruh tutup mulut dengan tangan, kerana dengan menguap mulut terbuka luas, akan masok lah setan kedalam perutnya lalu dia akan jadi setan. Ini dari nas yang sahih bukan satu andaian atau bidalan.

    Lebih2 lagi kalau background insan berkenaan pernah rapat dengan setan. Maka bila dia bergerak dia akan lebih condong pada pengaruh setan bukan jalan yang dituntut oleh Allah.

    PKR itu setan, Umno itu jalan yang benar. Itulah perbandingan mudah yang boleh dibuat dari teori itu pada insan yang didakwa.

    • bangKano says:

      Aku keghapjugak menguap terlupa nak tutup mulut ngan tangan…sampai la ni kalbu aku tetap kuat keaarah keimanan. Mungkin kot masa menguap tu setan tak dak kat situ ato tak dan nak masuk ke mulut…!!!

      • PASpartyNGOK says:

        MUngkin jugak lepas tertelan terus pergi berak. Setan pun keluar ikut sama dalam lubang tandas. Untuk keselamatan malam2 jgn lupa tutup tandas ye.. tak tutup nanti ada gangguan.

  3. Azman Fi says:

    Amat malang dan sungguh mengecewakan, mmg tidak dapat dinafikan golongan ini ada didalam UMNO,ini lah parasit yg tak sedar diri,dgn muka selamba ada hati nak jadi calun dan pemimpin UMNO …. Golongan ini kalau duduk dan sembang memang kita tak boleh terfikir yg dianya ahli UMNO lebih2 lagi kalau nak bertanding dalam kepimpinan tertinggi UMNO,jgn nak mimpi lah …

  4. omega says:

    Bila pula manifesto BN semasa PRU yg lalu menjanjikan utk turun harga minyak. Yg berjanji hanya anuwar.. mintalah kepada dia.

  5. dkds says:

    Kenapa manusia sebegini yang disukai oleh perwakilan(andai dipilih)…kerana hebat berpidato, spt anwar

  6. mek esah says:

    meroyan giler set2 penjilat umno bila TERsentuh tentang penurunan rega minyak….sensitif yang teramat…..hehe

    • raplahjingaa says:

      laaaaa…sapa yang dok meroyan ni mek ?? itu sebagai contoh…kami tak mau suara anwar dalam UMNO, sebab kita dah nampak kerosakannya dalam PAS !! berapa kerusi parlimen yang tinggal mek ??

      Anwar punya pasal..PAS kena sumpah jadi keldai cina !!

    • WTF says:

      Hangpa pun meroyan jugak bila sentuh harga air ni…

      Malah dalam Manifesto FUCKUTAN siap kata harga air akan turun…

      http://www.therocket.com.my/en/manifesto-rakyat-pakatan-the-peoples-hope/

      Baca bawah headline “The people’s well being” no. 3:

      3. Lower water charges

      Padahal, kat Penang, surcharge air dah naik….

      Lagi satu depa sensitive sekarang, UNDI POPULAR, PENGUNDI HANTU DAN DAKWAT KEKAL…

      SENSITIF TU….

    • WTF says:

      HEHEHEHE…

      KELANTAN PUN DAH NAIK HARGA AIR….YEEEHAAAA

      http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20131007/dn_12/Kerajaan-Kelantan-akui-bil-air-naik-lebih-30-peratus

      MANIFESTO BUKAN JANJI…MAKAHAI

  7. bujuk says:

    Contoh orang UMNO yg. mengaku teguh/kuat iman walaupun dah banyak kali katanya menguap tak tutup mulut. Tak tau siapa yg. ingin d persendakan kerana kerana tutup mulut ketika menguap ni bukan adat atau kata orang tua2…
    Kalau camnilah akhlak orang yg. teguh iman kononnya… tak heran la kalau mereka tak sedar diri telah hanyut ke lautan kesesatan.

  8. bujuk says:

    Dulu.. aku pernah sebut, pemimpin UMNO d kuasai rakan2 Anwar. Paling ketara Naib Presiden, TPM suatu masa dulu pun team wawasan… takkan tak ingat. Walaupun tunM kata tiada kawan/musuh kekal dalam politik, tapi orang melayu tak mudah lupa jasa orang yg. pimpin mereka Berjaya. Kalau takda apa2.. mustahil Anwar berani sebut Najib ajak kerjasama bersama Pembangkang. Aku taknak cerita lebih… masing2 ada pemikiran sendiri. Tapi orang2 Anwar memang dah ada banyak tempat dalam UMNO.

    • WTF says:

      Bujuk,

      Bukan kami tak tahu yg mereka pernah bekerjasama dahulu masa dalam UMNO…

      Tapi setakat tu jer lah…after they know who Nuar Berahi is, no more do they associated themselves with Nuar Berahi…

      Depa, macam aku jugak bukan jenis yg suka mendewa2kan org, apatah lagi nak percaya org2 yg kuat menipu…

      And your intention here is very clear, you want to divert the fact that many people in PAS, especially PAS leader is Nuar Berahi stooges…

      In fact, I always consider of you as a stooge, but could not make it as one of the Three Stooges cast because your argument (or I would like to say joke) is so PATHETIC!!!

    • DataCode says:

      Bila dah ada kritikan ala-ala anu-war daripada pihak sendiri mulalah ada banyak cerita,yang buta pun celik bahkan mata ikan kering pun celik ha ha ha,,,

  9. jombo says:

    Tolak aje calon2 yang menentang kerajaan, spesis monyet macam ni bergayut di dahan yang rapuh.. bila2 boleh jatuh ke tanah.

Leave a Reply