Menu Utama

BUMIPUTERA TIDAK BERKUALITI

[Sesiapa yang tidak boleh memahami makna “sarcasm” tolong jangan baca artikel ini]

Oleh Tun Dr. Mahathir bin Mohamad

1. Sekarang baru saya tahu kenapa kontraktor Bumiputra tidak pernah diberi kontrak oleh swasta Malaysia. Mengikut Fellow Kanan Institut Kajian Sosioekonomi dan Alam Sekitar (SERI). Dr Michael Lim Mah Hui, Bumiputra tiada kualiti.

2. Ketua Pakar Ekonomi RAM Holdings, Dr Yeah Kim Leng, pula berkata, swasta mementingkan meritokrasi, bukan menutup peluang kepada Bumiputra.

3. Kita tahu Kerajaan yang dikuasai oleh Bumiputra yang tidak berkualiti, telah mengambil hampir 100% Bumiputra untuk menjadi pegawai dan kakitangan Kerajaan. Hasilnya dapat kita lihat Malaysia tidak dapat ditadbir dengan baik dan pembangunannya memang buruk sekali berbanding dengan negara-negara lain yang mencapai kemerdekaan bersama dengan Malaysia.

4. Kerajaan yang dianggotai oleh Bumiputra yang tidak berkualiti ini gagal menangani kemerosotan ekonomi dan kewangan pada 1997/98. Ramailah peniaga dan pengusaha negara terutama dari kaum yang memiliki merit yang bankrap semasa krisis matawang kerana tindakan “control” oleh Bumiputera. Sehingga kini ekonomi dan kewangan negara tidak dapat dipulih oleh Kerajaan Bumiputra yang tidak berkualiti ini.

5. Sesungguhnya untuk mengelak kerosakan negara, Bumiputra yang tidak berkualiti ini tidak harus diberi apa-apa peluang menuntut ke peringkat universiti kerana mereka tentu tidak akan lulus dan mendapat apa-apa ijazah. Tindakan pemaju swasta mengutamakan merit memanglah wajar. Ini bukan kerana tidak mahu memberi peluang kepada Bumiputra, tetapi kerana mengutamakan merit.

6. Meritokrasi memang baik bagi Malaysia. Jangan bagi apa-apa pun yang tidak berasas kepada merit. Orang yang tidak berkualiti tidak mempunyai hak dan tempat di Malaysia. Biarlah mereka kekal dengan kualiti buruk mereka asalkan yang berkualiti, yang memiliki merit meraih segala-galanya untuk mereka. Kemerdekaan Negara dari dijajah oleh British bertujuan memberi segala-galanya kepada yang memiliki merit dan bukan untuk yang tidak berkualiti.

7. Dan saya bersetuju dengan pendapat pakar-pakar dari SERI dan RAM Holdings. Orang yang tidak ada kualiti tidak ada tempat di Malaysia kita yang Merdeka. Mereka harus tahu nikmat kemerdekaan bukan untuk mereka. Nikmat ini hanya untuk yang mempunyai merit walaupun tidak berjuang untuk membebaskan negara dari penjajah.

https://www.facebook.com/TunDrMahathir?hc_location=stream






36 Komen to BUMIPUTERA TIDAK BERKUALITI

  1. bangKano says:

    Ni ada la komen sinis yang tajam khusus pada cucu cicit pendatang dari China yang tak memahami sejarah. Depa tak paham sapa Tuan Tanah/Landlord & sapa plak Penghijrah di Malaya.

  2. tamingsari says:

    Tun M seorang saja yg nampaknya masih terus-terusan berjuang mertabatkan bangsa melayu. Tun M yg masih marah kalau ada orang yg memperlekihkan org melayu. pemimpin melayu yg lain masih play safe. tak terusik langsung walau dikutuk bagai oleh bangsa lain. yg selalu bagi amaran tapi menikus dan tarik balik amaran pon dah kembali dijulang sebagai naib presiden.

  3. Kayu says:

    Melayu mana ada kualiti,bagi tanah suruh tanam getah dan sawit kecil-kecil, mereka pi buat ladang besar-besaran…,,Melayu hanya layak jadi jurupam petrol setaraf Bangla saja, mereka pi buat syarikat gali minyak antara terbesar dan teruntung didunia pulak,bengong,..orang suruh simpan duit dalam tabung tin milo,mereka pi simpan dan melabur dalam PNB pulak, sampai jadi antara syarikat pelaburan terbesar dinegara ini,Melayu otak lembab, kira-kira lemah,.., nak kira 1×2 pun pening kepala,,,.. tengok budak bukan Melayu bernama Adi Putra, kira billion-billion dalam masa tak sampai benberapa saat,…Melayu hanya layak menjadi pencacai dan hamba kepada Cina saja ,..memang betullah ayat-ayat yang selalu didengar dari mulut Cina dan orang putih , iaitu Melayu malas dan tak dak otak ,,..

  4. raplahjingaa says:

    ya melayu tak pandai ekonomi, hinggakan bursa saham London terpaksa mengubah undang-undang, apabila sekumpulan anak melayu mengambil alih Guthrie dalam operasi ” dawn raid ” yang menyasikan syarikat perladangan British tunduk di kaki anak melayu dan terpaksa di serahkan kepada Malaysia.

    Itu kebodohan melayu pada tahun 1981 !!…hehe

  5. sungai_siput says:

    benar bangsa melayu memang bodoh berbanding bangsa pendatang.. sehingga jepun dan IEA terpaksa memanggil pakar2 tiada merit bangsa melayu dari nuklear agnesi

    untuk menyediakan SOP bagi menangani kebocoron loji nuklear di jepun akibat gempa bumi dan juga tsunami

  6. reds says:

    melayu bodo jugak dah main moto gp…. dan menjadi juara supersport harley davidson di amerika syarikat..

  7. anoi says:

    apa2 pun Malaysia Melayu adalah jurumudi yang hebat selagi pemerintahan ditakbir secara berhemah dan bertolak ansur merangkupi segala aspek. Bangsa Melayu adalah jurujual terbaik tersohor diserata dunia – ini tidak boleh dinafikan. Contoh terbaik adalah mamtam Dr Mahadhir sendiri.

  8. raplahjingaa says:

    Ya melayu jugak tidak berkualiti, bila DRB mengambil alih LOTUS CARS UK, di sebalik halangan dan kekangan oleh British yang cuba menghalang ikon kejuruteraan kereta mereka jatuh ke tangan anak melayu.

  9. tony gunawan says:

    hahahahaha baru lima bulan tak jadi ketua menteri perwakilan umno Melaka sudah lupakan ali rustam!
    aku ingat hanya cina yang tak tau kenang budi rupa-rupa melayu umno lebih tak tau mengenang budi!
    raplahjingaa u tolong jelas sikit kenapa ali rustam ditolak oleh perwakilan Melaka!

    • gambus says:

      ok laa tu dapat tempat kelima , umno pun dah bagi Ali Rustam jawatan .. puak DAPigs bagi mereka apapun mereka tetap racist dan anti Islam serta anti Melayu

    • alimedanbaru says:

      orang Melaka lihat masa depan bukan masa belakang spt kamu yg bodo wahai tony. mereka bukan tak sayang pemimpin Melaka tetapi mereka lebih sayangkan Malaysia!ali rustan adalah pemimpin yg berjasa, bila dia duduk kat PNB lagilah Melayu di tolong..Cina mesti bengang punya..

    • anakbochek says:

      Fellow Kanan Institut Kajian Sosioekonomi dan Alam Sekitar (SERI) Dr Michael Lim Mah Hui patut baca tulisan tony gunawan dan boleh judge sendiri betapa tidak berkualitinya apek2 cina yang bertandang di MyKMU.

  10. raplahjingaa says:

    Mungkin kerana dia terlalu bagi muka kat cina-cina jonker walk ! MB baru tak kasi muka kat cina di Melaka !! cina jonker walk tengah angin satu badan kat MB.

  11. raplahjingaa says:

    By the way toni…ikut perkiraan undi Ali Rustam jatuh ke tempat no 5 dan gagal jadi naib presiden, dalam CAC undi guan eng jugak jatuh di tempat no 5, tapi dia jadi setiausaha agung DAP !!

    hang nampak tak bezanya UMNO dan DAP ??…UMNO nampak terlalu advance untuk DAP saingi.

  12. tony gunawan says:

    apa alasan ini? isu jonker walk amat kecil jika dibandingkan apa yang ali rustam pernah bantu mereka masa jadi ketua menteri!
    bagi alasan logik sikit!

    • raplahjingaa says:

      hehe…dey toni hang pi baca balik first posting bangkano kat atas tu…kalau hang tak faham, hang jangan menyampok kat sini, kat SRJKC hangpa bukan belajar ni semua, hangpa hanya belajar nak jadi ahli kongsi gelap !

    • gambus says:

      tipu CEC , perwakilan CEC yang boleh mengundi hanya akan dipilih oleh keluarga DAPigs Lim , dapat undi kurang popular daripada perwakilan Cec yang tak ramai datang .. tu isu amat kecil ka apek tony , lu lain kali jangan belajar kat SRJKC , asyik menipu jee tu

  13. tony gunawan says:

    lu tak boleh kata macam ini!
    setiap parti mempunyai cara pemilihan yang berbeza !
    lagi pun guan eng sudah kata perwakilan yang mengundi hari itu adalah perwakilan lama !
    memang yang ada perwakilan marah guan eng kerana digugur nama pada pru_13!
    biasanya orang buat pemilihan dari bawah !
    dari cawangan sampai atas!
    jangan lupa juga bn 47% PR 51%!

    • raplahjingaa says:

      Itu la sebabnya, setiap parti ada caranya sendiri, dalam DAP no 5 boleh jadi no 1, dalam UMNO no 5,dikira kalah.

      aku tak lupa 133 / 89, aku tau hang pun tak lupa..hehe

      marah sungguh hang kalau cuit CAC..hahahaha

    • gambus says:

      kakakaka ahli DAPigs yang boleh mengundi ditentukan oleh anak beranak apek Lim DAPigs .. lu bodoh kaa apek tony !!!

      ini demokrasi kucing kurap ala Cina DAPigs !!!

      Kalau ikut undi popular DAPigs , 47% PR 51%! .. itu lim guan dan bapak dia lim kit sialm tak boleh jadi pemimpin DAPigs , kena bagi orang yang dapat undi popular yang lebih banyak .. kakakakakakaka

    • alimedanbaru says:

      guan eng tu ibarat sanator yg kalah PRU dilantik sebagai Perdana Menteri. amat memalukan.. corot no 5 dgn muka tembok dan kuasa diktatornya masih angkat bakul sendiri jadi S/U Agong. memalukan satu dunia…

    • anakbochek says:

      DAP memang berbeza pun Tony, orang lain buat bisnes RM berbillion pakai Excel, OK je boleh untung. DAP kira undi pakai Excel pun boleh salah, nama yang tak naik tiba-tiba boleh naik atas alasan Excel. Memang korang sangat berbeza.

      Masih nak main percentage lagi? Ingat peratusan LGE pun merosot tapi masih jadi S/U? Apa cer?

    • bangKano says:

      Weiii..tony tarak guna ONE…lu pikiaq sendiri la..BN cuma dapat undi popular 47% & PR dapat 51% tapi gagal perentah Federal kat Putrajaya kan..kan…?

      Seghopa jugak la ngan Mukriz dia dapat undi popular kira kira 57 ribu lebih sedang kan Hishamudin ” ala you nyampah i ” cuma dapat 56 ribu lebih undi tapi dia cuma dapat undi dari 93 bahagian berbandin ngan si au au..tu dapat 101 undi bahagian UMNO. Jadi si au..au.. lembut tu di iktiraf sebagai menang untuk kedudukan tempat ketiga dalam naib presiden. Macam tu gak ngan BN walo dapat undi popular sekadaq 47% tapi BN dapat 133 kerusi parlemen…sapa yang dapat lebih keghusi..? BN 133 ka ato PR 89 keghusi tu hah…? Hang pi tanya kat Presiden China pun dia tentu kata 133 tu lebih besaq dari 89 kan…? Tak tau la hang dah tanya kat bapak Alantuya tu jawapan nya dah belain kot…?

      Apa punya bahalol sekoq ni weiii tony…hang pi la mengawan cepat supaya kepala hotak hang tu leh segaq kembali…..jangan biaq kan ayaq pekat tu menakung sampai menenggelam kan saraf dalam membran hang tu….!!!

    • ultra melayu says:

      dalam DAP, orang atas memilih orang bawah untuk memilih orang atas…gila punya sistem..demokrasi hutan!

    • WTF says:

      tony gunawan says:

      undi popular tewas kepada PR masih nak menunjuk-nunjuk !
      lihat juga prestasi BN di terengganu !!!!!

      2:19 PM on May 11, 2013

      Boleh baca apa Tony tulis dulu at the below link:

      http://www.mykmu.net/?p=30349

      Masa tu, Tony tak mau terima pun teori 133 / 89, sebab TONY BODOH TAK TAHU KIRA!!!!

    • WTF says:

      TONY!!! HAHAHAHAHA

      http://www.malaysiakini.com/news/229404

      GONE END PERNAH KATA…

      Pakatan Rakyat layak membentuk kerajaan persekutuan kerana ia memenangi undi popular yang lebih tinggi di seluruh negara berdasarkan keputusan pilihan raya umum Ahad ini.

      “Bagaimana (kita) boleh memenangi 51.4 peratus undi popular berbanding 48.6 peratus oleh BN tetapi tidak mendapat kerusi yang cukup untuk membentuk kerajaan persekutuan?” tanya Pengerusi Pakatan Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

      “Ini sangat mengecewakan. Bagaimana kita boleh menang 51.4 peratus undi popular. tetapi hanya tambah tujuh kerusi?”

      WOI TONY, LU PUNYA CHIEF BANYAK TIPU LA!!!!

      LU KENA DESAK ITU GONE END BAGI ITU JAWATAN S/A PADA CHIN TONG KALAU GONE END PERCAYA ITU UNDI POPULAR!!!!

      MAKAHAI…SOHAI 44444444 LA LER TONY!!!!

      • gambus says:

        hahaha ank beranak Lim DAPigs , kalau ikut undi poular CEC , dua-dua ekor tu tak layak jadi pemimpin dan kena letak jawatan .. bagi jawatan kepada orang yang menang undi popular !!!

        biasalh DAPigs , bila kena muka sendiri semuanya jadi bacul , jadi bisu , jadi buta dan jadi pondan !! hahahahaha

  14. gambus says:

    Kenyataan Tun M memang tepat hinggakan apek-apek DAPigs yang bahasa melayu tunggang langgang pun tak faham hahahaha

    Dulu isu ni dah lama wujud , sekarang puak-puak racist cinabeng melalak lagi dengan benda yang sama .

  15. Anak Lenggong says:

    tony gunawan says:
    lu tak boleh kata macam ini!
    setiap parti mempunyai cara pemilihan yang berbeza !
    lagi pun guan eng sudah kata perwakilan yang mengundi hari itu adalah perwakilan lama !
    memang yang ada perwakilan marah guan eng kerana digugur nama pada pru_13!
    biasanya orang buat pemilihan dari bawah !
    dari cawangan sampai atas!
    jangan lupa juga bn 47% PR 51%!
    12:16 AM on October 22, 2013

    Tony sialll….oooo..ini lah cara pemilihan telus dan cakap ala DAP eks…peminpin utama dipilih daripada orang yang kalah dalam pemilihan..NOMBOR 5 (LIMA) ooooiii..kenapa pemimpin yang menang tidak dilantik..telus kepala hotak ko laa tony..Sebenarnya pemilihan CEC yang dilakukan oleh DAP hanya untuk melengkapkan agenda je..sebab dia malu nak buat saperti nuar brahi yang letakkan diri dan pegang jawatan tanpa sebarang pertandingan..

  16. baba says:

    terbaik dari tun…..memang swasta tak bagi punya kat bumiputera projek, ingat bumiputera lekeh ka?

  17. Mel says:

    Jangan haraplah nak bagi bumiputra dalam sektor swasta. Ini kan pula mereka nak amik tampuk pemerintahan kerajaan. Memang alamatnya melayu makan kayu dan daun saja lah.

    Kononnya mereka kata nak melahirkan melayu berdayasaing ikut citarasa mereka, podaahh chaiittt..itu semua wayang saja maaa..

    Memang ramai melayu tiada kualiti didalam sektor kerajaan mahupun swasta, tapi persoalannya mengapa melayu tiada kualiti ini diberi mandat lebih daripada melayu berkualiti?

    Apakah langkah kita hendak mencorakkan melayu tidak kualiti ini supaya menjadi lebih kualiti? Adakah dengan mengundi Pakatan Rakus? Atau Barang Naik?

    Barang Naik boleh diistilahkan dengan pelbagai jenis barang. Barang juga boleh diselitkan segala macam dengan Kualiti. Jadi jangan dok asyik sindir BN sebagai Barang Naik..

    Yang menaikkan Barang siapa kalau bukan tauke-tauke Cina sebagai membalas dendam terhadap kerajaan pimpinan melayu yang beragama Islam..

    Jangan menidakkan atau menjahilkan diri anda sendiri wahai penyokong Pakatan Rakus yang berbangsa bumiputra dan beragama Islam.

    NAK TOLONG MELAYU, UNDI CALON MELAYU 100%. NAK TOLONG BUMIPUTRA SABAH & SARAWAK, UNDI CALON BUMIPUTRA SABAH & SARAWAK. KALAU UNDI CINA SABAH ATAU CINA SARAWAK, BUMIPUTRA AKAN JOGET TIANG, MELAYU JADI SUPIR LEBIH RAMAI.

    Kalau di Israel, mereka menyokong mana-mana parti yang berbangsakan serta beragama Yahudi. Mengapa? Tugas anda cari jawapan sendiri akan tahu.

    Kalau di USA, senator ramai orang putih beragama Kristian, mengapa tiada senator islam yang berkulit putih? Tugas anda untuk mencari jawapannya

  18. Mat Panjang says:

    Selagi ada DAP maka pemimpin-pemimpin, ahli-ahli dan penyokong mereka akan terus menyokong dasar PAP LKY “Malaysian Malaysia”. Tetapi mereka tidak mahu mengitiraf kebijaksanaan (Melayu/Bumiputra)Tun Dr. Mahathir. Sila baca artikel ini.
    http://storiesofcountries.blogspot.com/2012/01/how-malaysian-economy-changed-under.html.

    Berapa ramai rakyat Malaysia (Melayu, Bumiputra, Cina, India dll bangsa dan kaum yang telah menikmati keuntungaan SERTA BEROLEH PEKERJAAN DAN BERBAGAI-BAGAI PERNIAGAAN hasil daripada tindakan dan dasar yang diambil dan dilaksanakan oleh Tun Dr. Mahathir semasa beliau menjadi PM selama 22 tahun? BUKA MATA BESAR-BESAR APABILA KITA MENJELAJAH BANDAR, BANDARAYA, MAJLIS BANDARAN, LEBUHRAYA DAN JALAN RAYA DALAM 191 DAERAH DI MALAYSIA.

  19. Pak Malau says:

    Mereka yang datang kesini menganggap Melayu primitif dan tak bertamaddun. Sehingga sekarang mereka memanggil Melayu, orang hutan atau orang liar.Mereka tidak sedar bahawa mereka adalah kumpulan kongsi gelap dan merempat ditempat asal mereka.

Leave a Reply

Threesome