Menu Utama

Beli Hartanah Di London, Kenapa Kita Perlu Sokong Felda

FELDA berterusan menjadi sasaran pembangkang, dalam usaha mereka nak menjatuhkan kerajaan, ini kita semua sedia maklum.  Sebab pembangkang tahu, selagi majoriti peneroka Felda kekal bersama kerajaan, selama itulah impian nak menguasai Putrajaya, akan kekal jadi impian, macam sekarang dan macam projek Impian Sarawak DAP juga.

Ah, itu (Impian Sarawak)  untuk artikel lagi satu.

Maka tidak hairanlah kenapa semua benda yang Felda buat, pasti akan diberi publisiti negatif secara meluas oleh pembangkang, sehingga dalam banyak kes, ditokok tambah supaya nampak lebih sensasi.  Contoh macam cerita tanam semula pokok getah, ini tanya mana peneroka pun, memang cerita biasalah bila pokok dah sampai tahap tua, memang kena tebang, tanam baru.

Pokok getah bukan macam pemimpin parti politik, boleh disuntik botox atau buat pembedahan supaya nampak macam remaja.

Tapi cerita biasa ini bila dapat kat pembangkang, boleh jadi melarat-larat sampai tanah dimana pokok getah itu ditanam pun, kononnya akan dijual semula oleh Felda kepada orang asing.  Macam mana, dengan apa, itu pandai pembangkanglah nanti nak memutar belitkannya.

Paling baru, apabila Felda, menerusi anak syarikatnya di United Kingdom (UK), Felda Investment Corp (FIC) UK Properties membeli sebuah bangunan apartment berharga RM 496 Juta (£ 98 juta), pembangkang sudah mula buat bising kononnya itu pembelian silap, berlaku penyelewengan, merugikan peneroka dan apa jadah yang lain.

Termasuk cerita yang disebarkan di kalangan peneroka kononnya Felda akan disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana ‘skandal’ dari pembelian tersebut, tapi macam biasalah,  takdak pun.

Walhal tahukah pembangkang bahawa hartanah tersebut yang dikenali sebagai Grand Plaza Serviced di Bayswater, London itu adalah tempat penginapan yang menjadi tumpuan utama pelancong dari Asia Tenggara, Australia, Canada dan negara Timur Tengah yang berkunjung ke London?  Taip kat Google lokasi penginapan paling popular di London tengok, itulah nama yang akan keluar dulu – Grand Plaza Service.

Sebab kenapa ia jadi tumpuan pelancong dari negara-negara tersebut adalah kerana lokasinya yang strategik, terletak berhampiran dengan Stesen Tube Bayswater, tak jauh dari lapangan tambang murah UK, London City Airport (16.9km) dan London Heathrow Airport (18.7 km).  Kawasan sekitarnya juga adalah lokasi yang jadi tumpuan pelancong setiap kali ke London seperti Hyde Park, National HIstory Museum dan lain-lain lagi.

Makanan yang disediakan juga halal, sesuai dengan citarasa pelancong dari negara-negara Islam.

Maka itu tak hairan kenapa syarikat penyedia perkhidmatan apartment yang mempunyai sebanyak 198 bilik itu menerima tempahan purata 90% sebulan dengan tempahan online saja sekitar 75%.  Dengan proses ubah suai terbaru yang selesai tahun sudah, ia dijangka mampu menarik lebih ramai lagi pengunjung datang.

Adakah ini ciri-ciri pelaburan yang tidak baik?  Tanyalah mana-mana ahli perniagaan (jangan tanya ahli politik pembangkang), kalau cukup modal, pasti mereka tidak lepas peluang untuk memiliki hartanah yang memiliki semua kelebihan yang disebutkan di atas.

Dan kita bukanlah setakat cakap kosong, tapi ada bukti. Pada tahun 2011, Grand Plaza Serviced pernah menang Gold Circle Award dari penyedia perkhidmatan langganan hotel secara dalam talian terkenal dunia, agoda.com!!

Boleh pembangkang bagitau, apa yang lebih baik dari itu?  Peneroka Felda pun bangga dapat tahu Felda berusaha keras bagi memastikan syarikat tersebut mendapat pulangan besar yang kemudiannya disalurkan antara lain untuk kemudahan peneroka juga, walaupun terpaksa melabur jauh di luar negara.

Penulis bagaimana pun tidak hairan dengan pembangkang, dia memang suka buat cerita bohong pasal Felda dan kerajaan, macamlah kita ni bodoh sangat tak tau apa, yang dia macam bagus tau semua.

Eh, boleh jalan la.






30 Komen to Beli Hartanah Di London, Kenapa Kita Perlu Sokong Felda

  1. raplahjingaa says:

    DAP terlalu dengki dengan FELDA sejak awal penubuhannya lagi…di tambah pulak sekarang FELDA dah ventures internationally, kalau boleh mereka hanya mahu melihat peneroka mengait kelapa sawit dari generasi ke generasi.

    Di tambah pulak sekarang FELDA memberi saingan kepada peniaga cina dalam mengelurakan produk berasaskan kelapa sawit, seperti minyak masak dan margerine, itu tak temasuk susu pekat dan pelbagai-bagai lagi keluaran yang 100% bumiputera.

    Cina satu hal…ada pulak melayu yang dikeldaikan DAP untuk merosakan perniagaan orang melayu…bagi depa cina kaya tak pe, melayu tak boleh jadi kaya.

    So…marilah kita sama-sama support FELDA dengan membeli barangan keluaran FELDA dan kita boikot barang keluaran cina.

    • AntiCinaRasis says:

      yeah..sokong 110%!!!
      jom beli barangan keluaran bumiputera n boikot brg2 cine…wpon xbley boikot 100% tp at least mereka akan rase impaknye juge bile melayu kurg bli barangan derang sbb pelanggan plg byk dtgnye dr org melayu juge…
      cine ni kalo meniaga mesti nk menipu je kejenye…
      kt kedai bwh apartment aku ni ade kedai runcit cine (satu2nye kedai runcit)…derang ni adik-beradik kire family business la ni…tp brg mahal2 mcm x masuk akal…mentang2 xde competitor, dahtu bile kite nk byr kt counter bley plak buat muka masam mencuka..adik beradik die semue mcm tu..mmg nmpk bias giler…jgn bg muka kt cine…derang ni senang naik tocang…x sedaq diri!

      • alimedanbaru says:

        aku teringat tahun lalu ada ADUN pembangkang dr Pakatan yg resmikan jamban yg siap dibina di sebuah kampong.. he he itulah piawaian mereka, inikan pulak nak resmikan bagunan harga ratus juta.. kesian .. standard performance diaorang takad tu jeelah…alaaahaii

    • azzi.azimah says:

      setujuuuu sesangat! Kita sokong barangan keluaran FELDA 100 persen.

    • pemerhati says:

      marilah kita terus membeli & mengosongkan dengan cepat rak tempat minyak masak cap SAJI diletakkan

      marilah kita terus membiarkan sehingga berhabuk rak tempat minyak masak cap Sri Murni diletakkan

      marilah kita terus membeli roti GARDENIA, marilah kita terus membuat roti MASSIMO hanya layak dimakan oleh babie jelmaan manusia bernama cinabeng pukimak haramjadah yang tamak haloba & tak tahu kenang budi

      • WTF says:

        Setuju dgn saudara pemerhati…

        Kaum Cina telah lama memboikot barangan buatan org Melayu, malah melobi memburuk2kan product Melayu.

        Mari kita org Melayu dan kaum bumiputera memboikot barang2 Cina

        BUY CHINESE LAST…

    • gambus says:

      DAPigs akan menentang apa sahaja yang memberi kepentingan kepada Melayu dan Islam , inilah rakan PAS !!!

  2. anakbochek says:

    Ahhh… cerita Felda lagi. Ini kisah yang membuatkan Mooh sawan tidak keruan. “Dilution of interest” akan menghantui hidupnya bila mendengar nama Felda. Kenapa penulis terus berbicara tentang Felda? Tidak kasihankah dengan Mooh yang akan membuka kitab untuk mencari EPS, ROI, WTF (pun intended) serta “dilution of interest”.

  3. baba says:

    kalau pelaburan itu membawa keuntungan kepada syarikat dan syarikat berkemampuan utk jalankan perniagaan tersebut, tak kiralah di mana saja pelaburan itu dibuat, di dalam atau luar negara.

  4. dapbabi says:

    Kalau dah babi, perangai babi la, sbb tu perangai hasad mcm babi jugak.

  5. Anak Lenggong says:

    Apa jugak yamg dilakukan oleh kerajaan ataupun anak syarikat kerajaan serta syarikat melayu akan cuba disabotaj oleh cina laknat..yang kesiannya disebabkan nak sangat kuasa dan duit..banyak melayu yang tak sedar diri menyokong sabotaj yang dilakukan oleh sikapir…ini lah golongan melayu yang dok ngaku berjuang untuk islam dan bangsa melayu..

    Sabenarnya genarasi kedua Felda bukannya terdiri daripada manusia bangan saperti melayu PR ..Banyak dikalangan mereka daripada kalangan terpelajar dan tokoh korperat yang berjaya..mereka ini tidak sesekali ingin melihat dan membiarkan rakan2 mereka di Felda dipermainkan…

  6. dkds says:

    Yanh bising ni adalah babi…yang kelaparan…..apa yang mereka x puas hati tak tahulah,tapi apa yang pasti sekiranya yang terlibat itu ada sangkut paut dengan melayu
    ..mereka akan serang…tgk sahajalah..mereka serang pemimpin melayu yang mempertahankan hk dan org melayu…

  7. Moohyideeeeen says:

    Kita bukan tak setju..tapi kita cakap pasal ‘fair pricing’/’fair valuation’ . kita bukan bodo macam org ameno yg asyik teriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiima ja apa yg org kata..

    • raplahjingaa says:

      Ya..ya..kalau orang kata bangau boleh terbang seiring dengan boeing 737 hang percaya tak mooo ??

      ya..ya..kalau aku kata, kerajaan jepun dah bayar pampasan RM 207 billion pada kerajaan malaysia sebagai gantirugi WW2 hang percaya tak moooo ??

      hang tolong la jawab sat…percaya ke idak ?

    • sireh ke gagang says:

      nak sembang pasal FAIR ke ? jap aku nak tido dulu moo . APA YANG FAIR DALAM PAKATAN RAKYAT ? KAH7… FAIR AND LOVELY SAJA ADELAH (rujuk muka nuar sebelum ni) .FAIR IN THE NAME OF JUSTICE , TOTALLY HELL NO IN THERE ! :p

    • gambus says:

      mooo lembu kau masih tak ingat kee komen kau yang mengatakan hanya orang bodoh sahaja yang akan menolak umno !!! kakakakakakak

      nak cakap pasal ‘fair’ kee moo lembu ??? otak kau yang kuat memfitnah tu mana pernah ‘fair’

      tgk perangai kau sendiri pun taktahu nak jelaskan apa tu ‘fair pricing’/’fair valuation’ hahahahaha

    • anakbochek says:

      Fair pricing ni macam dilution of interest ke?

    • Hamba Ar Rahman says:

      Moo kata ‘kita bukan bodo macam org ameno yg asyik teriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiima ja apa yg org kata..’….aku plak kata…. rakyat bukan bengap macam penyokong PR yang asyik bangkaaaaannnnng jer apa kerajaan buat….

  8. Kayu says:

    Mari kita tengok bagaimana parti bewak dan pencacai parti bewak.., cabai burung roketkini berkata-kata…tulisan ini dipetik dari roketkini…

    Bagi orang yang berakal sihat, waras dan cerdik. Mana mungkin ideologi komunis boleh masuk dengan agama? Kalau tidak, negara China era Mao mungkin sudah diisytihar jadi negara Buddha atau Tao.

    Kedua-dua fitnah jahat ini juga bertentangan. Mana satu betul, mana satu salah?

    Bagi kebanyakan orang, fitnah ini merupakan plot berterusan UMNO untuk menjahanamkan DAP, paling tidak pun mereka mungkin mampu menyekat kemasukan orang Melayu dan Islam ke dalam parti itu.

    Bagi Cabai Burung pula, tohmahan jahat ini berlaku kerana tukang buat fitnah kemungkinan besar ada masalah cetek akal.

    Pertama kerana DAP sudah berbuih mulut menegaskan bahawa parti itu mendukung Perlembagaan Persekutuan yang mengiktiraf agama Islam sebagai agama persekutuan. Begitu juga halnya dengan kedudukan raja-raja Melayu, hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera.

    Keduanya, DAP merupakan sebuah parti politik sekular yang berpegang pada ideologi demokrasi sosial. Dalam kata mudah, DAP ini parti tanpa agama kerana bagi DAP, urusan agama adalah hak peribadi individu. Ini sangat jelas terang lagi nyata.

    Malah, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng telah menyatakan bahawa DAP sentiasa konsisten menolak sebarang penubuhan negeri berdasarkan ideologi termasuk menolak negeri berdasarkan fahaman agama.
    Tindakan UMNO dan Utusan Malaysia memainkan fitnah ini hanya akan mendatangkan malu besar pada mereka. Daripada sudut teknikalnya sahaja sudah nampak cacat cela. Nampaknya Utusan Malaysia dan UMNO tidak mahu ambil pengajaran.

    Kalau tindakan ini dilihat satu jenayah, mungkin sudah ramai pemimpin UMNO dan Utusan Malaysia ditembak polis. Bak kata Ahmad Zahid Hamidi, “Jangan ada lagi amaran kepada mereka, kita dapat bukti kita tembak dulu,” -Roketkini.com

    Perenggan ini kata mendukung perlembagaan yang mengakui islam agama rasmi,,,…..

    Pertama kerana DAP sudah berbuih mulut menegaskan bahawa parti itu mendukung Perlembagaan Persekutuan yang mengiktiraf agama Islam sebagai agama persekutuan. Begitu juga halnya dengan kedudukan raja-raja Melayu, hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera.

    Perenggan ini mengatakan mereka sekular dan tidak menyokong negara berasakan agama…,

    Malah, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng telah menyatakan bahawa DAP sentiasa konsisten menolak sebarang penubuhan negeri berdasarkan ideologi termasuk menolak negeri berdasarkan fahaman agama.

    Perenggan ini menunjukkan mereka kalau ada kuasa,,. habis orang utusan dan orang umno ditembak mati….,tidak syak lagi parti ini memang parti komunis dan kongsi gelap..,,.

    Kalau tindakan ini dilihat satu jenayah, mungkin sudah ramai pemimpin UMNO dan Utusan Malaysia ditembak polis.

    Kepada Zahid Hamidi teruskan menembak mati semua pencacai kongsi gelap Cina dan Paria yang anti Melayu ini..,,.kami memberikan sokongan sepenuhya,,..sama-sama buat sama-sama tanggung,,..tidak syak lagi semua jenayah ini adalah angkara kongssi gelap haramjadah ni..,!!!

    Lemmooo hang tokan dadah area mana..,lalok semacam saja…,berapa komisen Lim Be Wak BAGI …,!!!

  9. TUBIR says:

    lepas ni tubuhlah FELDA Property dan setelah ada banyak duit disalurkan kesitu dan nampak gaya ada untung cadangkanlah kepada kerajaan untuk mengasingkan dan seterusnya dibursasahamkan macam FGVH……Dah dasar perompak disiang hari ……..perompak dah ada kat dalam rumah ….dan penyamun pun ada pegang kunci…..ini macam pun adaka…..

    • alimedanbaru says:

      FELDA YG BERDUIT PATUT BUKA PASARAYA FELDA YG SETANDING MYDIN DISELURUH NEGARA. SEMUA PRODUK BUMIPUTRA DAN HALAL MASUK KESITU DISAMPING BARANG BERKUALITI YG LAIN.. 101% MESTI MELAYU SERBU….INGAT, KALAU TAK ADA KUASA BELI MELAYU SEMUA PASARAYA CINA AKAN LINGKUP DAN TUTUP… PASARAYA BUMI MESTI DIUJUDKAN SEGERA..PASTI UNTUNG DAN SAHAM FELDA PUN NAIKK!

  10. TUBIR says:

    Walaupun ada cadangan yang baik dari orang ramai mahupun orang FELDA sendiri percayalah FELDA tidak akan melaksanakanya keran tidak akan mendatangkan keuntungan kepada orang dan kelompok tertentu.Yang sebenarnya FELDA telah dipergunakan oleh orang tertentu demi kelansungan politik.Kalau kita lihat lebih teliti dan lebih mendalam kita akan dapat melihat setup yang dibuat.Bukan bersangka buruk tapi dah jelas apa yang tersirat…..tunggu dan lihat segalanya akan terserlah sedikit demi sedikit…….Segalanya berkait diantara satu sama lin termasuk juga pemilihan MT UMNO……ada orang berharap Isa menang ……walaupuni tu adalah sesatu yang mustahil…..tetapi segalanya mungkin .

  11. […] Petikan Mykmu.net […]

Leave a Reply

Threesome