Menu Utama

Bajet 2014 Pakatan Tidak Bermakna, Hanya Nak Tunjuk “Kerajaan Tiru”

PAGI tadi pakatan pembangkang ini membentangkan bajet 2014 mereka dibangunan parlimen.  Tak tahulah apa komen dan kesannya dari bajet tersebut, mungkin dah bergegar pasaran saham pagi tadi dek penangan bajet Pakatan, mungkinlah.

Yang copy & paste banyaklah, apa isinya entah, tengok pun tidak.  Tiap tahun macam ini, bentang bajet, tak sedar yang dia tu pengalah dan kita ni pemenang.  Masih perasan tak habis-habis.

Apa sekalipun, yang penting bajet ini tidak ada kesan kepada ekonomi negara apatah lagi ekonomi dunia seperti yang Anwar mahu balacinya percaya.  Ia lebih kepada beberapa helaian kertas dengan ayat-ayat yang sebenarnya biasa, tapi di bunga-bungakan dengan sengaja supaya nampak macam hebat dan lain dari yang lain.

Sebetulnya bajet ini dibentangkan pembangkang sebab nak tunjuk kepada rakyat bahawa mereka ini tahu apa yang rakyat belum tahu.  Senang nanti kalau ada persamaan dalam bajet sebenar yang bakal dibentangkan Perdana Menteri, 25hb nanti, mereka akan kata Perdana Menteri ceduk idea mereka.

Atas sebab yang sama kenapa dalam hal bajet ini, sering kita lihat pembangkang yang bentang dulu.  Dalam lain-lain hal seperti pengumuman calon pilihanraya contohnya, pembangkang akan umum kemudian pulak.  Semua ini ada strategi dan motif politik tersendiri, bukan saja-saja buat.

Hakikatnya, bajet kerajaan bukan senang-senang boleh tukar (kononnya tiru pembangkang) beberapa hari sebelum dibentangkan.  Ini perkara serius tau bukan boleh main-main sebab ia ada kesan pada banyak perkara, pasaran saham dan turun naik ekonomi umpamanya.

Sedangkan bajet pembangkang itu apa?  Nothing, yilek, hanya nak buat havoc tak tentu pasal.  Pun dah tahu macam itu, ada juga yang jadi bodoh dengan mengulas bajet yang entah apa-apa, dipetik dari sumber yang tak kita tahu datang dari mana.

Dek rendahnya taraf bajet pembangkang ini, ia hanya dibincangkan setakat 3 orang di rumah MB Selangor, mungkin dengan pembantu-pembantu sekalilah.  Anyway, macamlah 3 ekor tu hebat sangat pasal ekonomi pun.

Pendek kata macam inilah, motifnya mengadakan pembentangan bajet ini, itulah dia – kalau ada sama, dia akan cakap Perdana Menteri tiru dia.

Bercakap tentang persamaan ini, ia sebetulnya bukanlah sesuatu yang pelik pun sebab macai-macai Anwar ada ramai dalam kerajaan amnya dan Kementerian Kewangan khasnya.  Tak payah sebut yang pangkat tinggilah, budak pejabat yang tolong buat salinan pun, ada yang berpotensi salur maklumat kepada Anwar.

Memanipulasi kakitangan awam (atau sesiapa for that matter) ini, bukan baru bagi Anwar Ibrahim.  Budak jambunya, Rafizi Ramli pernah memperalatkan kerani Public Bank untuk dapatkan statement bank syarikat NFC.  Akhirnya kakitangan rendah tersebut dibuang kerja dan kini mungkin jadi pegawai Rafizi di Parlimen dan di penjara besok (bila disabitkan kesalahan dibawah BAFIA).

Itu saja, bukan sebab Anwar ini terlalu hebat sehinggakan Perdana Menteri terpaksa tiru dia dalam bajet yang akan dibentangkan 25hb besok.

Sementara itu, penulis nak nasihatkan kepada semua yang menerima kononnya ‘info awal’ mengenai bajet ini melalui SMS, Whatsapp dan sebagainya, agar tidak mengendahkannya sebab ia memang salah satu strategi pembangkang untuk membodoh-bodohkan rakyat – macam yang dia buat masa PRU13 yang lepas (pengundi bangla dan blackout).



« (Previous News)



50 Komen to Bajet 2014 Pakatan Tidak Bermakna, Hanya Nak Tunjuk “Kerajaan Tiru”

  1. baba says:

    bajet dari bukan parti pemerintah memang senang nak buat sebab benda pun bukan akan dilaksanakan pun…..jangan tertipu dgn bajet bodoh spt itu….cuba kita lihat bajet kerajaan negeri yg pakatan perintah.

    • alimedanbaru says:

      inilah bajet, ‘burung antu rindukan bulan’.sampai kiamat pun hajat tak kesampaian, dok berangan duduk atas pelamin..hakikatnya sedang dok berangan atas mangkuk tandas… gila punya kerja

  2. Mek esah says:

    Bajet ke bajet sama jugak….pemimpin tertinggi umno terlalu ” bangsawan” untuk rakyat marhaen….pi mai pi mai dok lagu tu jugak…ish ish

    • Gambus says:

      Salah mekk , yang bangsawan ialah macam pemimpin PAS , DAPigs dan PKR .. pemimpin mereka semua hidup mewah duduk rumah banglo , naik private jet , naik kete mewah .. kiranya anak beranak hidup senang laa

      TAPI bila mintak duit , pencacai mereka jugak yang kena bagi duit , sampai bagi rantai emas … ini baru betul rakyat marhaen pencacai Pakatan kena seksa dan dizalimi !!!

      yang hidup senang dan mewah pemimpin Pakatan kakakakakakaka

    • alimedanbaru says:

      aku faham maksud mek tu, bila Najib umumkan peruntukan bilion ringgit untuk majukan rakyat dalam bidang kemodenan sains dan teknologi, meningkatkan program meninggikan taraf hidup rakyat, menjadikan negara taraf berkelas dunia..maka pencacai pakatan macam mek yg hidup dalam pemikiran tahun 50an anggap itu sebagai bajet kemegahan bangsawan… inilah faktor kalau mek ni umpama pengikut PAS, PROGRAM YB atau Exco MERASMIKAN TANDAS KAMPONG dah dianggap sebagai projek mega yg dibangga2kan…aduhai tak dapek den nak menolong manusia camni..

    • WTF says:

      MYR 600 juta kerajaan negeri Kelantan dah bayar balik belum!!!

      Bukan apa, UMNO nak try strategi “creative accounting” ala2 Budget negeri Kelantan baru2 ni, di mana anggaran keseluruhan hasil yang bakal diperolehi pada tahun 2014 ialah RM549.26 juta dan daripada jumlah tersebut 36.41% adalah perolehan hasil royalti petroleum!!!

      http://www.mykmu.net/?p=35785

      Mueh4444444

      • gambus says:

        kalau ikut mekk punya taraf otak dia kata tak salah , walaupun duit tu tak wujud !!!

        kelantan boleh masukkan beratus juta suka hati dia dalam pembentangan belanjawan ..

        Kalau macam ni aku pun boleh buat belanjawan Malaysia mempunyai lebihan 1 trillion !! hambikkk kau !!! kakakakakakaka , mana datang duit ?? duit suka hati aku , macam suka hati kelantan buat hahahahahaah

        • WTF says:

          Hehehehe…

          Tapi hutang kerajaan negeri Kelantan sebanyak MYR 600 juta kepada kerajaan persekutuan Malaysia tu BETUL2 wujud.

          Hutang tu masih belum dijelaskan lagi oleh kerajaan negeri Kelantan!!!

          Mueh4444444

          • badrole amin says:

            bajet kerajaan negeri Kelantan terus mengalami defisit sehingga ratusan juta ringgit…nak cover defisit ratusan juta ringgit itu PAS masukkan wang royalti minyak beratus juta ringgit juga yg kononnya mereka bakal dapat dari kerajaan pusat

            bila sudah cover dgn wang royalti minyak bernilai ratusan juta ringgit itu, bajet defisit kerajaan negeri Kelantan hanya menjadi puluhan juta ringgit sahaja sedangkan angka sebenar ialah ratusan juta ringgit juga

            senang betul PAS mentadbir Kelantan, mereka cuma pandai tutup lobang sana gali lobang sini…makan gaji buta juga nampaknya embee Kelantan si mat akop ikut jejak pork nik

          • gambus says:

            Biasala saudara badrole amin , PAS masukkan wang yang tak wujud dan takkan dapat !!! ini menipu tahap yahudi !!!

            saudara WTF kalau ikut putar belit bujuk macam dah setel , biasalah kalau kita cakap dengan manusia penipu PAS hahahahaha

          • badrole amin says:

            gambus says:
            “Biasala saudara badrole amin , PAS masukkan wang yang tak wujud dan takkan dapat !!! ini menipu tahap yahudi !!!”

            aku nak kata yahudi belum sampai ke tahap PAS…kalau nuar jadi PM dapatlah israel hantar org yahudi ke negara utk belajar menipu cara PAS…yahudi cuma dapat tabik spring dari jauh tengok PAS membuat bermacam-macam penipuan terutama tentang penipuan dlm agama bagaimana nak melacurkan Islam kepada kafir utk mendapat secalit undi dlm berpolitik

    • matkisah says:

      bajet nak besokan perut pak menteri je

    • badrole amin says:

      kalau engkau nak tahu kan bujuk, aku selalu rasa jijik tak sanggup nak baca sampai habis bila pakatan haram umumkan bajet versi mereka yg tipis dgn beberapa helaian kertas kononnya lebih baik dari bajet kerajaan utk bantu kebajikan rakyat

      cuba bujuk jawab betul ke pakatan haram bantu kebajikan rakyat selepas menonton video dibawah:

  3. ultra melayu says:

    bajet angan-angan dari perdana menteri angan-angan…

  4. Moohyideeeeen says:

    Keputusan Mahkamah on isu Kalimah allah, Pemimpin BN buat kenyataan berlainan. ada org berani ambik tdkan?:
    .
    .
    The Allah issue among Muslims and Christians in Peninsula Malaysia does not affect Sarawakians because they are a tolerant people, said Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

    “To us (people in Sarawak) there is no issue. We have lived with people of different races and different religions for many decades, even before Malaysia,” Taib said in his first public statement on the issue since the Court of Appeal ruled last Monday that the word Allah could not be used by the Catholic weekly, Herald.

    Taib declared the ruling was not binding to Sabah and Sarawak.

    “We cannot alter the status quo in Sarawak,” Taib said when asked by reporters on Sarawak’s stand on the issue after Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak opened the Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) convention today.

    Taib said the use of Allah was not a problem in the state as the “spirit of tolerance” among Sarawakians is high, one of the features of multi-racial Sarawak which made it a bedrock of stability and harmony.

    • zarman says:

      Tak habis-2 lagi dok bela gereja dan kristian moooo?
      Hang ni agama apa moooo?

    • WTF says:

      Aku dah terangkan lah Mooh…

      Refer to my posting at 10:48 AM on October 18, 2013 and at 11:01 AM on October 18, 2013

      Can refer the link below:

      http://www.mykmu.net/?p=35884

    • luvmy says:

      Tolong la Mooh..WTF dh post isu tu..x pyah tunggu Pemimpin BN buat kenyataan berlainan.. Kitorg dlm forum ni suma dh tau..siap blaja smula sejarah pas WTF explain..ko x bca post WTF tu ke?

    • Gambus says:

      pergi baca moo lembu komen saudara WTF kat situ , ni asyik menyondol macam babi jee …

  5. Moohyideeeeen says:

    Nampak sgt ameno ni cap Ayam…

    • WTF says:

      cap Ayam Mooh…

      Hehehehe…yang pasti kat bendera PAS ada SPENDER PUTIH!!!

      http://2.bp.blogspot.com/-cZm66kzFFFQ/UW7jpZTRtLI/AAAAAAAACEg/WvVlPt_-HjM/s400/Pas+Spender.jpg

      Mueh444444444

  6. Moohyideeeeen says:

    Orr Herald jer tak leh pakai, nmpknya ors Isle UMNO ban Herald jer..yg lain leh pakai:

    .
    .
    Christians in the peninsula can use the word Allah in their weekly masses despite the recent Court of Appeal ruling which banned the use of the word in the Bahasa Malaysia section of the Catholic weekly, Herald.

    Minister in the Prime Minister’s Department Tan Sri Joseph Kurup (pic) insisted that Christians from East Malaysia or Indonesia were allowed to use the word in Peninsular Malaysia and urged Malaysians to stop practising racial and religious bigotry.

    He said this is one of the causes for the deteriorating solidarity among Malaysians.

    “I am aware that the ruling only applied to the Herald case. It is specific to the Herald. This means Sabahans and Sarawakians are still free to use the word,” he told reporters in

    • WTF says:

      Kenapa tak provide jer link kat sini…

      http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/okay-for-bahasa-services-in-peninsula-churches-to-continue-using-allah-in-w

      Mooh….Joseph Kurup tu org UMNO ker???

      BTW, anyone here from Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Komunikasi dan Multi-Media, sila highlight perkara ini kepada pihak atasan untuk siasatan lanjut

      • Gambus says:

        nak buat khutbah dalam bahasa melayu ??? tgk muka-muka puak DAPigs ni mana nak cakap melayu , hidup seharian dorang pun tak hingin nak cakap Melayu !!!

        nak cakap melayu pun tonggang langgang macam pendatang haram

        • WTF says:

          “But when asked specifically if Christians in Peninsular Malaysia could use the word in their weekly masses, the minister in charge of national unity said, “yes”.”

          Cara si Joseph Kurup cakap seolah2 bahasa Melayu digunakan oleh puak2 Kristian on weekly masses…

          Kalau Joseph Kurup pun tak tahu sejarah penubuhan Malaysia, pemahaman dalam perlembagaan Malaysia dan perkara 20 perjanjian Sabah/Sarawak dgn Tanah Melyu pun kurang, ditambah pula dgn tohmahan palsu (weekly masses in Bahasa Melayu???), memang patut jawatan timbalan menteri di JPM patut beri kat org lain…

          BTW, sumber dari Malaysian Insider, jadi Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Komunikasi dan Multi-Media perlu buat siasatan lanjut…

    • Gambus says:

      Baca komen saudara wtf ni moo lembu oiiii , jangan jadi jahil dan malas nak membaca !!!

      Refer to my posting at 10:48 AM on October 18, 2013 and at 11:01 AM on October 18, 2013
      Can refer the link below:
      http://www.mykmu.net/?p=35884

  7. Anak Lenggong says:

    kah kah kah..moo lembu memang bangkai..bila dia copy paste sesuatu isu..bila disanggah dan diminta bagi penjelasan..mula angin bangang nya naik..terus copy paste isu lain..

    Mek esah dan tony sial..cuma tau nyampuk nak spin kan isu..tanpa sebarang penjelasan..cuma bujuk sorang je yang tau bagi ulasa..tetapi bersikap hipokrik. dan takde pendirian.

  8. Anwar Perez Shalom Ibrahim says:

    Bajet PEMBANGKANG hanya menggunakan air liur jee..lembu2 PR nih laa yang akan menelan air liur tersebut..lain la kalu Moo,Bujuk,Mek Esah,Tony Gunawan and friend diorang lebih suka cara Flirt..kan kan kan

  9. pandang pandang says:

    Macam tarikh 16Sept tu. Nak jadi PM konon.
    Angan angan. Kesian.

  10. Alyabu says:

    Saya bodoh

  11. Alyabu says:

    Saya bangang

  12. matkisah says:

    bajet naikkan rege keperluan rakyat…rakyat didulukan kene cekik

    • gambus says:

      apa yang naik ?? bagitaulaa , fakta kena ada !

      Pakatan naikkan harga air tanpa masa benatngkan bajet semuanya boleh , ini bukan tahap mencekik ni tahap haramjadah .. melalak pasal keperluan rakyat laa , nak turunkan harga laa , tapi kerajaan kelantan ngan penang naikkan harga dan zalimi serta mencekik rakyat !!!

      harga air tu ikut pasaran antarabangsa kee ???

    • anakbochek says:

      matkisah, tolonglah bagi komen yang bijaksana sikit. Patutlah orang kata Bumiputera takde kualiti.

  13. raplahjingaa says:

    Hang ni rakyaat Myanmar ke…dok kena cekik di rakhine ??

  14. najib bodo says:

    Kes nfc buat2 lupa, laksanakan gst. Pandai betol la umngok

Leave a Reply

Threesome